Vöyrin kunnan alueella olevat riimukirjoitukset. Vöyri on Vaasan lähellä:  http://www.vora.fi/index_fi.html

Nämä näkyvät huoltoasemilla myytävissä GT-kartoissa "Riimukivi" -tekstillä merkittyinä.

Maantien vieressä oli vanhat kyltit, puoliksi jo maassa, mutta oli kuitenkin. Ja paikka on kartalla tarkasti oikein.

Maastossa oli vielä pari opaskylttiä, mutta aika helppo oli löytää paikalle, eikä tarvinnut montaa sataa metriä edes kävellä.

Molemmat kirjoitukset on suojattu katoksilla. Myös perinteinen vihko kävijöiden nimmarille löytyy postilaatikosta.

Tämä lyhyt teksti ja veneenomainen kuva on korkealla kallion laella.

Toinen riimukiven teksti on pitempi, ja sekin on hautamuistomerkki. Mikäli nyt oikein muistan, kivessä lukee jotain tähän tyyliin "Minä isä xxx(kulunut) kirjoitin riimut poikani Egilin muistoksi, joka kuoli kaukana idässä. Jumala hänen sieluaan suojelkoon." Teksti on tyypillinen riimukiven teksti, jossa on kristitylle viikingille tehty muistokivi siunatun kirkkomaan puuttuessa lähiseudulta.

Kiven tekstin tutkimus tehtiin 80-luvulla ruotsalaisten asiantuntijoiden voimin, ja kivestä kertovia tutkimuksia voi kysyä Vöyrin kunnan kirjastosta, josta löytyy ainakin tiedot kirjasta, johon kaikki on kirjattu. Ehkä heiltä saisi myös valokopioita siitä. Kunnan kirjastossa on myös paljon lehtileikkeitä, joista näkyy julkinen keskustelua ajalta jolloin nämä löydettiin, ja näistä keskusteltiin.

Tämä toinen teksti on Båtholmen nimisellä pikku kivikasalla rämemäntymetsän keskellä. Nimi viittaa siihen että röykkiö on joskus ollut pikkuinen saari merenlahdessa, joka on ulottunut niin kauas sisämaahan kuin nykyinen Vöyrin kunta, ja riimukiven sijainti näyttää. Vai miksi muuten metsän keskellä oleva mitätön kivikasa olisi kartoissa nimeltään "venesaari" ???

Tässä kuvat:

Teksti alkaa AFT joka on "jonkun muistoksi" ja rivin lopussa SUN SIN eli ehkä "hänen poikansa",

toisella rivillä alussa FIARRI AUSTARLA DÖ, ehkä "matkustaa" ja "itä" ja "kuolla"

keskirivillä ehkä EGL FADI RISTI ja toisiksi alimman alussa RUNAR eli "Egil isä kirjoitti riimut.

Pisteen jälkeen jatkuu: GUD IALP ANS ja viimeisellä rivillä SALU eli ilman H-kirjainta kirjoitetut jumala auta hänen sielu.

(Suomen lounaismurteissa muuten sielu lausutaan SJALU tai SIALU niin että I lähes niellään kuulumattomiin.)

Kivikasa näyttää hautaröykkiöltä? Lähellä on isoja hiidenkiukaita.

Kolmatta riimukiveä emme 2005 kesällä löytäneet, vaikka se kartassa on merkittynä. Paikan päällä emme löytäneet enää viittaa kohdassa jossa tämä kivi erkani polulta vasemmalle. Kolmas teksti jäi siten näkemättä ja kuvaamatta.

Vöyriltä on löytynyt paljon muitakin kiinnostavia kiviä, mm. ilmansuuntien mukaan sijoitettuja kivistä koottuja kompassiruusuja, joissa väli-ilmansuunnat on erivärisistä kivistä kuin pääilmansuunnat. Näitä kompassiruusuja on muillakin paikkakunnilla. Jatulintarhat eivät ole ainoita säilyneitä kiviladelmia! Silmät auki kallioilla kulkiessa.

Kuvien copyright A. Pöyhönen

Lisää riimuja - todistetusti aitoja - on vanhoissa puisissa kalenterikepeissä, Riimusauvoissa.