Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Uudenkuun päivä oli torstaina 11.2. ja siitä alkoi nouseva kuu eli yläkuu, jota jatkuu täysikuuhun 27.2. asti.

Wanhan ajan Kuukalenteri 2021 on myynnissä koko vuoden, ja hinta laski helmikuun alusta 22 euroon + 2,- postikulut. Useamman kappaleen tilauksista yhteisalennus. Ostaa voi suoraan Yläkuun nettikaupasta www.kuukauppa.fi.
Tilata voi aina myöskin sähköpostilla anne.poyhonen@ylakuu.com, ja vanhalla lomakkeella helposti ilman sähköpostiosoitetta,
sekä puhelimella 050 535 3321 iltaisin. Lisäksi messenger- ja facebook-viestillä vastaan mielelläni kysymyksiin, aina kun mahdollista.
Kuu ja sää Päiväkirja 2021 on myynnissä kevään ja kesän. Puutarhatöille löytyy neuvot siis kesken vuottakin.
Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2021 on myynnissä koko vuoden, jotta eri hoidot ja vaikutukset oman kehon terveenä pitämiseen ovat aina saatavilla.

Puutarhatyöt

- Nyt on kylvöille hyvä aika, nouseva kuu eli yläkuu saa siemenet itämään nopeasti - ja joskus liiankin nopeasti ja kasvi ehtii jo isoksi ennen kuin kevät on niin pitkällä että sen kasvupaikka on valmis. Eli esikasvatuksen aikaa vähän miettimällä tällä tai seuraavalla yläkuulla 14.-27.3. on hyvä kylvää ja koulia jo itäneet taimet, istuttaa pistokkaita, ja ottaa pistokkaita juurtumaan.
- Begonian, Saint Paulian tai rahapuun lehden saa juurtumaan ja kasvamaan uutta kun vain laittaa sen märkään multaan pystyyn, ja pitää mullan pinnan kosteana peittämällä sen muovipussilla niin että ilmankosteus mullanpinnassa pysyy vakaana. Monia kasveja on yllättävän helppo kasvattaa itse ilmaiseksi pienestäkin pistokkaasta kun vain ottaa pistokkaan yläkuulla ja laittaa sen kasvamaan tai vesilasiin juurtumaan yläkuulla.
- Eksoottistenkin hedelmien siemenet usein itävät, kun huuhtoo hedelmälihan jäämät niistä ettei tule hometta, ja sitten istuttaa ne multaan yläkuulla. Jotkut kuten kiwin siemen vaatii muutaman viikon jääkaapissa olon "kylmäkäsittelynä" ennen kuin itävät, mutta sitten kylmäjakson jälkeen yläkuulla multaan nekin niin karvainen köynnös lähtee kasvamaan.
- Granaattiomenan siemenistä kasvaa kaunis kiiltävälehtinen pensas, joka on helppohoitoinen ja hyvin kasvava huonekasvina. Appelssiinin, sitruunan, ym. sitrushedelmien siemenet itävät hitaasti, muutamassa viikossa ja ovat helppohoitoisia sillä ne kestävät kuivuutta ja unohtamista, ja jatkavat kasvua kun saavat taas vettä. Sitruspuita on helppo kasvattaa, ja ne ovat kestäviä huonekasveina.
- Vähintään palan juorua tai rönsyliljan rönsyn kannattaa laittaa juurtumaan ja pian niistä on kasvanut kokonaan uusi kasvi. Perinteiset helppohoitoiset kasvit sopivat aloittelijalle, ja niin saa varmemmin onnistumisia uuden harrastuksen alkuun.
- Koska sisäilma tulee joka taloon ulkoa, on paljon väliä sillä onko tuuli puhaltanut juuri pohoisesta koko yön ja päivän, vai puhaltaako se etelästä tai lounaasta. Näillä kahdella suunnalla on paitsi iso lämpötilaero, niin eri sähkövaraus. Ilmakehässä on aina sähkövaraus, ja pakkasella sen huomaa kun se kertyy kehoon ja saa metallia koskiessa tai autosta noustessa sähköiskun. Tällainen pohjoistuulen tuoma kuiva ilma on voimakkaasti plus-merkkisesti varautunut, ja kun se sähkövaraus ihmisen kautta yhdistyy maanpintaan, saa sähköiskun.
- Kasvit tarvitsevat kasvaakseen miinusmerkkistä sähkövarausta jonka ne saavat maan pinnasta, tai kosteammasta etelä- tai lounaistuulesta, ja silloin ilmakehän sisältämä plusvarauksen määrä pienenee, koska miinusmerkkinen kumoaa sitä. Ilmakin tuntuu leppeämmältä ja leudommalta, tulee talvella suoja. Tämä etelä- ja lounaistuuli ovat niitä tuulensuuntia, joita jokainen viherpeukalo oppii pian hyödyntämään.
- Kylväminen tai mullanvaihto yläkuulla mutta kovalla pohjoistuulella ei anna niin hyvää tulosta kuin olisi odottanut, ja vanha kansa tiesi tämän. Joka päivä katsottiin pihalta, mistä suunnasta tuuli nyt puhaltaa, mitä tuuli tuo. Kun yläkuulla pohjoistuuliset päivät ovat ohi, ja tuuli kääntyy puhaltamaan etelästä, on kaikkein paras aika kylvää ja istuttaa. Kasvu lähtee liikkeelle valtavaa vauhtia.
- Ei ihme, että ihmisellekin sanottiin kun onni potkaisi, että "olet syntynyt yläkuulla ja etelätuulella". Ne yhdessä tuovat elinvoimaa ja kasvua, terveyttä ja kestävyyttä. Silloin asiat sujuvat.
- Huonekasveihin voi siis vaihtaa uuden mullan nyt, istuttaa ne isompaan purkkiin tai latvoa niitä uudiskasvun toivossa, sillä kaikista näistä alkaa hyvä uusi kasvu juuri nyt, kunhan tuuli on oikeasta suunnasta.
- Jos hakee oksia nyt maljakkoon, näkee lehtipuiden ja -pensaiden oksien silmujen aukeavan vauhdilla, ja parissa kolmessa viikossa pajunkissanoksiin tulee juuretkin maljakkoon. Jos on allerginen pajun siitepölylle, ei kannata hakea oksia nyt vaan vasta täysikuun jälkeen, aina alakuulla.
- Mustikan varpuihin tulee kauniit vaaleanpunaiset kukatkin, ja lehti kasvaa niin että saa teetä tehtyä siitä. Myös koivunsilmuja voi herättää kasvuun ja käyttää ne salaattiin.
- Jos kaupassa heitetään huonoksi menneitä viherkasveja tai muita ruukkukasveja roskiin, voi kysyä saako viedä pois, sillä nyt yläkuulla uuteen purkkiin istutettuna ne elpyvät hienosti ja muuttuvat vielä upeaksi huonekasviksi. Ja kun kastelee niitä aina hyvin vesipäivinä, lähtee kasvu vielä parempaan vauhtiin.

Puun kaatoaika

- Sydänkuut eli tammi- ja helmikuun kuunkierrot ovat parasta puunkaatoaikaa. Kokonaisiksi hirsiksi jätettävät tai veistettävät rungot on perinteisesti kaadettu yläkuun eli nousevan kuun aikana täysikuulle asti. Yläkuulla kaadettu puu on kestävää sillä puun syyt pysyvät tiukasti kiinni toisissaan ja se kuivuu hitaasti ja halkeilematta, toisin kuin alakuulla kaadettu.
- Yläkuulla kaadettu puu pitää kuoria niin että kuivuminen pääsee heti alkamaan, tai se alkaa sinistymään herkästi. Sinistyminen ei heikennä puun rakennetta mutta on näköhaitta.
- Lehtipuuta ei pidä kaataa nyt nousevan kuun aikaan, sillä se ei ala kevään mittaan kuivumaan. Vesi ei poistu ja syyt pysyvät tiukasti kiinni toisissaan, joten halkoessa joutuu repimään klapin puoliskoja erilleen. Kesän mittaan puu menee homeeseen ja alkaa syksyllä kasvamaan sieniä. Lahoaminen huonontaa puun lämpöarvoa.
- Jos kaataa koivua tai muita lehtipuita nyt yläkuulla, alkaa sen kanto vuotaa keväällä paljon mahlaa ja työntämään sitten uusia versoja kesän mittaan. Sellainen kanto ei lahoa pois vaan joudutaan poistamaan jyrsimällä. Jos taas kaataa pihasta jonkun lehtipuun ja haluaa että kanto lahoaa pois, kaadon on oltava laskevan kuun eli alakuun loppupuolella. Mieluiten vasta kesällä, kun lehti on ehtinyt täysikasvuiseksi ja viemään ravinteet pois juurista.
- Nousevan kuun aikaan kaadettujen puiden oksat kannattaa kerätä metsästä pois, sillä ne lahoavat hyvin hitaasti, ja haittaavat marjastusta ja metsästystä, kaikkea kulkemista vuosien ajan.
- Nousevalla kuulla kaadetusta puusta tulee kestäviä lankkuja ja lautoja, mutta höylättäessä se tikkuaa, joten jos haluaa höylättyä lautaa, on paras kaatoaika muutaman päivän ajan täysikuun jälkeen. Silloin halkeilu ei ole vielä voimakasta mutta höyläys sujuu paremmin.
- Jos hakee nyt oksia maljakkoon, näkee niiden kestävän hyvinä kauan. Lehtipuissa alkaa silmun aukeaminen ja lehden kasvu, kun oksa on otettu yläkuulla.

Rakennustyöt

- Tämä yläkuu on syytä käyttää rakennuspuun kaatoon, ja muiden rakennustöiden suunnitteluun tai vaikka sähköasennuksiin. Talvinenkin yläkuu kun suosii kosteuden kertymistä rakenteisiin niin parempaa jälkeä syntyy aina alakuulla. Etenkin sellaiset työvaiheet, missä pitää liitosten kiinnittyä, maalin tai massan tai betonin kuivua ja muutenkin kosteuden pysyä poissa on paras ajoittaa laskevalle kuulle eli alakuulle 28.2. eteenpäin.
- Alakuulla asennetut lattialaudat ja rakennetut portaat eivät narise, toisin kuin juuri ennen täysikuuta ja muutenkin yläkuulla tehdyt. Alakuulla on hyvä asentaa myös muut lattian pinnoitteet, niin ne elävät vähemmän. Vesipäivät kannattaa jättää välistä jos voi.
- Sisätiloissa tehty maalaus tai tapetointi antaa kauniimman ja kestävämmän tuloksen alakuulla. Maali ja lakka ym. levittyvät silloin tasaisesti ja kuivuvat nopeasti.
- Täysikuun päivät ovat huonoa rakentamisaikaa monella tavalla. Täydenkuun aikana tulee enemmän onnettomuuksia ja saadut haavat paranevat hitaammin. Huono yöuni voi näkyä työn laadussa, ja viikonloppuun osuva täysikuu alkoholin käytössä. Kosteus kertyy eniten rakenteisiin täysikuulla ja saumoista ei tule tiiviitä ja rakenteet "elävät enemmän" jos ne tehdään täysikuulla.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu

- Jälleen on aika jättää siivous vähemmälle, ja nauttia viherpeukalon töistä sen sijaan. Nyt vaahtoaa pesuaine turhaan, ja jättää jäämiä pyykkiin. Huuhteluaine voi jättää jopa tuntuvan tahmeuden tai liukkauden, kun sekään ei irtoa vaan jää kuidun pintaan. Vain välttämättömin pyykki ja ylimääräisellä huuhtelukerralla nyt yläkuulla.
- Täysikuun jälkeen alakuulla on hyvä pestä isokin pyykkivuori raikkaaksi ja saa ne nopeasti kuivumaankin vaikkei olisi kuivausrumpua. Ulkoilma tietysti paras, mutta pyykin kuivumisnopeus vaihtelee sen mukaan, onko vesipäivä eli lehtipäivä, ilmapäivä, lämpöpäivä vai maamerkin päivä. Kannattaa tarkkailla. Nyt yläkuulla kuivumaan nostettu pyykki vetää tiivistyy huuruksi ikkunoihin eikä vesi haihdu nopeasti.
- Myös kuivapesut ja muut ammattipesulan puhdistustyöt kannattaa ajoittaa alakuun eli laskevan kuun ajalle. Ja vasta laskevalla kuulla viedään matot ja peitot ulos lumihangelle puhdistumaan, ei nyt vielä. Alakuulla niistä irtoaa pöly ja lika parhaiten.
- Pölyn pyyhkimisyritys saa sen leijumaan ilmassa pitkään ja kohta on pölykerros ennallaan. Alakuulla imuroitu tai strutsinsulkaviuhkalla (ostin suomalaisen kerran strutsitilalta!) pyyhitty hylly ym. pysyy yllättävän pitkään pölyttömänä. Pöly tarttuu silloin paremmin, sama millä pyyhkii.
- Imuroinnin kanssa sama vaikutus, nyt yläkuulla pikaisesti, etenkin jos ei ole kovin hyvä suodatin ja pölyä pääsee takaisin ilmaan. Alakuulla sitten perusteellinen imurointi ja lattian pesu tai pyyhkiminen kostealla. Alakuulla kuivuu lattia nopeasti.
- Kodin pienissä korjaus- ja askartelutöissä huomaa että liimakin kiinnittyy tiukemmin ja kestää paremmin alakuulla. Metallien kiillotus ja kenkien lankkaus ovat nekin vasta alakuun eli laskevan kuun töitä.
- Sisäkasvien tärkeät kastelupäivät ovat vesipäivinä ti-ke 23.-24.2. Etenkin ensimmäisenä näistä huomaa purkkien nopeasti kuivuvan ja maljakosta häviävän vettä senttikaupalla, jos on leikkokukkia tai jotain juurtumassa. Leikkokukkien kykyyn imeä vettä vaikuttaa myös kuunvaihe, jolloin ne on leikattu irti juuristaan puutarhalla.
- Purkkikukkia ei pitäisi kastella kahtena päivänä ennen vesipäiviä, sillä se altistaa ne punkeille tai kirvoille, pitää purkin märkänä pitkään ja kerää helposti sieni- tai homekasvustoa mullan pintaan.
- Vesipäivinä hyvin kasteleminen, ja sitten ylimääräisen veden poistaminen aluslautaselta tai suojaruukun pohjalta, pitää kasvit terveinä ja niiden lehdet täynnä vettä. Kasvi varastoi veden pidemmäksi aikaa lehtiinsä, kun sen kastelee aina lehti- eli vesipäivinä. Nämä on kaikissa Yläkuun kuukalentereissa merkattu pisaran kuvalla.
- Toki kovasti kuivuvia ja vedenpuutteisia kasveja, sekä pieniä taimia tai juuri istutettuja kasveja kastellaan heti. Mutta jatkossa erityisesti juuri vesipäivinä.
- Myös altakasteluruukkuihin kannattaa lisätä vettä ensimmäisenä vesipäivistä, niin näkee päivässä parissa mille tasolle vesi nyt asettuu, paljonko kasvi joi vesipäivinä.

Leipominen, mikrobikäyminen ja juuston teko

- Nyt kannattaa leipoa pullaa, sämpylää, hapanleipää ja mitä vain keksii, sillä taikina kohoaa hyvin nyt yläkuulla ja jopa kohokkaiden tai marenkien teko onnistuu paremmin. Erityisen hyviä ovat aina kukka- eli ilmapäivät kuukalenterissa. Jos ei ole koskaan tehnyt leipää juureen, nyt on hyvä aika ensimmäiselle kokeilulle. Vaikka yhdessä ystävän kanssa, joka jo osaa, ja jolta saa juurta alkuun.
- Piimä, viili, jugurtti ja kefiiri ym. valmistuvat nopeammin ja paremmin nyt nousevan kuun aikaan. Kaikkein parhaita ovat ilmapäivät eli la-ma 20.-22.2. Voipa uunissa tehdä kunnon herkullista rahkaakin hitaasti lämmittämällä niinkuin ennen vanhaan. Kaupan rahkasta kun joku on poistanut rasvan, ja herkullisiin leipomuksiin tarvitaan perinteistä täysrasvaista maitorahkaa, jota saa edelleen Virossa, Venäjällä, Saksassa ja monessa muussa maassa.
- Tuorejuustoista tulee mehevämpiä yläkuulla, joten niitä on ilo tarjota perinteiseen tapaan valmistettuna. Puinen juustomuotti ja vanhan ajan juustokangas on helppo pitää puhtaana jos huuhtoo tai laittaa ne likoamaan veteen heti juuston teon jälkeen. Täysmaitoa saa nykyään kaupastakin, ja vielä parempi on hakea suoraan tilata jos sellainen mahdollisuus on.
- Voisipa Suomessa elvyttää juustomuotin pohjaan kaiverrettujen kuvioiden perinteenkin, ja luoda samalla muutama uusi hyvän onnen symboli käyttöön. Upeita muottikuvioita löytyy kesällä pienistä paikallisista museoista. Hannunvaakuna nyt vähintään on monelle tuttu, ja olihan se vanhassa pennin rahassakin. Ehkä siksi pennin löytäminen toi onnea!
- Kaikki sellainen, missä jotain tehdään käyttämällä mikrobien avulla, valmistuu nopeammin nyt yläkuulla. Olut, viini, kombucha tai vaikka Korean kansallisruoka kimchi. Näitäkin on siis helppo kokeilla tällä kuunvaiheella ensimmäistä kertaa.
- Kukka- eli ilmapäivät ja hedelmä- eli lämpö/tulipäivät ovat kuunvaiheesta riippumatta parhaita maitotuotteiden käsittelyyn. Ne löytyvät aina kuukalentereista.

Hiusten leikkuu ja värjäys sekä tatuoinnit

- Hiustenleikkuun parhaat päivät ovat siirtymässä puolen vuoden ajaksi yläkuulle! Nyt ohuet ja hennot hiukset vahvistumaan, leikkaamalla seuraavan puolen vuoden ajan vain ja ainoastaan leijonapäivinä, joista seuraavat ovat to-pe 25.-26.2. Etelä-Saksassa ja Itävallassa ei taida edes päästä parturiin näinä päivinä, sillä ajat on jo varattu paikallisille pari sukupolvea sitten. Kuulemma vaikka sitten kirkonmenojen aikaan, pääasia että leikataan oikeana päivänä! Saa parturissa tehdä pitkää päivää!
- Suomalaisten ohutta hiusta on tällä keinolla helppo vahvistaa ja nämä päivät löytyvät kaikista kuukalentereista. Jos ei ihan leijonapäivänä ehdi, niin joka tapauksessa hiusten kasvu ja samalla terveys yleisestikin vahvistuu kun leikkaa aina yläkuulla eli nousevalla kuulla. Vain jos hiukset kasvavat liian nopeasti kannattaa leikata niitä alakuulla.
- Värikin levittyy tasaisemmin ja kestää kauemmin kun se laitetaan yläkuulla. Myös kulmakarvoja voi värjätä yläkuulla kestävämmän tuloksen saamiseksi. Vain jos on huoli allergisesta reaktiosta kannattaa väriaineita käyttää alakuulla varmuuden vuoksi. Silloin ihoon imeytyy vähemmän. Kulmien tatuoiminen ihoon ei kuitenkaan ole hyvä alueen ollessa herkkänä, kts alla.
- Korvakorujen ym. lävistysten reiät paranevat paremmin nyt alakuulla tehtyinä. Vain koko kehon ihon ollessa herkkä ja aktiivinen ei tehdä reikiä ihoon: ma-ke 8.-10.2.
- Ihon neuloitushoidot ja tatuoinnit tuottavat kestävimmän tuloksen yläkuulla. Värit himmenevät vähemmän. . Sitä kehonosaa ei kuitenkaan pidä tatuioda, mikä kulloinkin on aktiivisena, kts. alla. Yläkuulla tatuointi myös sattuu enemmän, etenkin jos kyseinen kehonosa on juuri aktiivisena ja jos täysikuu alkaa jo vaikuttaa.
- Kulmakarvojen tatuoinnille huono aika on siis 15.-17.2. ja huulien rajaukselle huono on 18.-18.2. Täysikuun vaikutus on 25.-27.2. Silloin tehdyt haavat tulehtuvat helposti.
- Korvien lävistys on paras tehdä alakuulla, sillä yläkuinen menee helposti umpeen. Huonoin päivä on kun korvan alue on aktiivisena ja on yläkuu yhtä aikaa, eli 18.-19.2. Se tulehtuu, märkii ja kasvaa umpeen.

Kynsien leikkuupäivät

- Kynsienleikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin uudenkuun päivästä eli leikataan laskiaistiistaina 16.2. Seuraava hyvä päivä kynsien leikkuulle on 5 vrk kasvavan puolikuun päivästä eli ke 24.2.
- Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan, mieluummin laittaa laastari revenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla. Jos kuitenkin joutuu leikkaamaan kynttä väärään aikaan, saa sitä heikentävän vaikutuksen korjattua leikkaamalla tai viilaamalla samaa kynttä seuraavan kerran, kun on oikea aika.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Kynsilakka kuivuu yläkuulla hitaammin, ja pienikin kosketus kynnen pintaan jättää jäljen vielä vaikka luuli niiden jo kuivuneen. La-ma 20.-22.2. kynnen alue imee värin ja kemikaalit kynteen ja kehoon, joten niinä päivinä ei ole hyvä lakata tai käyttää kynsilakanpoistoainettakaan, saati leikata kynsiä, koska käsien ja kynsien alue on aktiivisena.
- Sen sijaan em. päivinä on hyvä hoitaa käsiä ja kynsiä hyvällä öljyllä tai käsivoiteella, tai naamiolla. Kaikki imeytyy käsiin ja kynsiin tehokkaasti.
- Kun pohjoistuuli puhaltaa, irtoaa kynsinauhasta pieniä ihosäikeitä ja kynsinauha aristaa. Tämä kuivuminen johtuu ilman kuivumisesta ja positiivisten sähkövarausten lisääntymisestä pohjoistuulella. Se usein saa myös korvan kutiamaan ja nenän verenkierron muuttamaan nenän punaisemmaksi, kuivattaa kasvojen ihoa siinä missä käsiäkin ja kevättalvella luoteesta puhaltava tuuli on se "paha tuuli" kun saa ihmiset myös ärtyisiksi. Se on hyvin kuiva tuuli ja siinä on voimakas plusmerkkinen sähkövaraus.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2021". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2021, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2021. valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin aktiivisina eli mitä hoidetaan, tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2021):

- La-su 13.-14.2. jalat nilkasta alaspäin ja varpaankynnet. Myös koko keho on herkkä kaikelle, sillä vaikutus kulkee sen läpi nyt päälakeen seuraavaksi. Ma-ke 15.-17.2. kierros alkaa päälaelta jälleen alaspäin eli aivot, silmät, nenäontelot, nenä ja yläleuan hampaat. To-pe 18.-19.2. suu, alaleuka, nielu, korvat, niska, kaula ja kilpirauhanen. La-ma 20.-22.2. hartiat, käsivarret, kädet, sormenkynnet, ja keuhkojen yläosa. Ti-ke 23.-24.2. keuhkot, ruokatorvi, rinnat, maksa, sappi ja mahalaukku. To-pe 25.-26.2. sydän, valtimot koko kehossa, selkä ja pallealihas. La-su 27.-28.2. ruuansulatus eli suolisto, vatsan hermosto, haima ja perna.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta, voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- La-su 13.-14.2. on koko keho jälleen käyty läpi ja vaikutus päättyy "kiireestä kantapäähän" rytmin jalkapohjiin. Samalla kun tullaan kehon päätepisteeseen, kulkee vaikutus koko kehon herkistäen takaisin päälakeen, eli kiireeseen, josta uusi sykli lähtee liikkeelle. Viikonloppuna siis jalkojen särkeminen oli kuusta johtuvaa, ja niiden olo helpottaa kun viikko lähtee käyntiin ja jalat pääsevät pois herkästä vaiheesta.
- Vaikutuksen siirtyessä päälakeen on päivän-parin aikana sellainen olo että koko kehossa tuntuu, vaikka ei ehkä osaa sanoa mikä tuntuu. Alkoholi aiheuttaa ylimääräistä väsymystä ja krapulaa, huonosti sopiva ruoka rasittaa oloa enemmän, ja pienikin sään muutos saa ihmettelemään miksi särkee ja kolottaa niin. Kun tottuu että näinä päivinä koko keho reagoi, osaa suhtautua itseensä armeliaammin ja kiinnittää huomion siihen mikä ei näinä päivinä ollut hyväksi ja välttää sitä kuukauden päästä jälleen jalkaterien aktiivisuuspäivinä.
- Ma-ke 15.-17.2. kierros alkaa päälaelta jälleen alaspäin eli aivot, silmät, nenäontelot, nenä ja yläleuan hampaat ovat hoidon kohteena, eikä niitä ole hyvä ylirasittaa.
- Näinä päivinä tulee helposti päähänpistoja ja äkkipikaisuuksia, minkä asiakaspalvelijat saavat kahvihuoneessa puitavaksi - mikä kaikilla oikein tänään on? Liikenteessä nämä aivoitukset näkyvät kaahailuina ja vaaratilanteina, joten jos sää vielä vaatii turvaväliä, näinä päivinä se todella on syytä pitää. Jos on lumipyryä tai liukasta, voi miettiä kannattaako nyt juuri lähteä sinne ajamaan vai voiko asia odottaa.
- Pään alueen vaivat voimistuvat, ja tämä näkyy migreeneinä ja päänsärkyinä, silmäsärkyinä tai silmien väsymisenä, ylähampaiden jomotuksena tai nenän tukkoisuutena. Ne menevät helpommin ohi kun osaa hoitaa niitä luonnon konstein juuri näinä päivinä ja tukea näin kehon omaa parannusprosessia. Kun alue on herkkä, ei ylirasiteta sitä, joten taukoa näyttöpäätetyöhön ja parempi lukuvalo silmien työtä vähentämään, sopivasti ulkoilua ja katse välillä kauas horisonttiin, silmien "pesu" lumella tai kylmällä vedellä niiden verenkierron vilkastuttamiseksi ja näin ne saavat happea ja ravinteita.
- Kylmällä säällä pipo päässä on erityisen viisasta juuri näinä päivinä, samoin korvien pitäminen lämpimänä nyt ja seuraavina parina päivänä. Jos palelluttaa ihoa kehon kohdan ollessa herkänä, tulee siitä isompi kipu ja herkemmin uudellen paleltuminen jatkossa.
- To-pe 18.-19.2. kuuma juoma ja kaulan pitäminen lämpimänä on hyvää itsehoitoa, ja erityisesti korvien suojaaminen kylmältä on tärkeää. Tilkka konjakkia kylmää vastaan ei ole hullumpi hoito, se lämmittää kurkkua ja poistaa bakteerit tehokkaasti. Yhtä hyvin kuuma mustikkamehu tai saunan lämpö olisi juuri näille päiville erinomaista lämpöhoitoa.
- Niskahieronta viimeistään nyt ettei jäykkyys leviä jo hartioihinkin kohta. Lämpö auttaa pysymään notkeana, joten kuuma kauratyyny hartioille näinä päivinä ja pari venytystä niskalle kesken työpäivän voi säästää jumeilta.
- Huono aika mennä hammashoitoihin, kts. hyvä alempana. Jos puraisee jotain niin että hammas lohkeaa, siitä tulee kipeämpi hoidettava juuri näinä päivinä, ja jos harjaa liian lujaa ikenet voivat alkaa vuotaa tai vihloa, joten hellästi näinä päivinä ikenienkin kanssa.
- La-ma 20.-22.2. on hyvä aika vahvistaa hartialihaksia ja käsivarsia, sekä selän yläosaa. Hyvä aika hartiahierontaan tai saunan löylyssä niiden rentouttamiseen. Kaikki löylyveteen laitettu haihtuu ja imeytyy erittäin hyvin kehoon näinä päivinä joten vain aitoja eteerisiä öljyjä tai koivuvasta likoamaan.
- Raittiin ilman hengittäminen läpivetotuuletuksen jälkeen tai ulkoilemalla on iso apu keholle näinä päivinä. Nyt kulkeutuu happea hyvin kehoon ja jaksaa urheilla. Lihakset kasvavat hyvin yläkuulla. Tosin ruoka imeytyy muutenkin hyvin, joten painoa voi kertyä muuallekin kuin lihakseen.
- Jos sormien nivelissä tuntuu, kuuma kylpy käsille on hyvä ajatus. Tai ainakin lämpimien käsineiden käyttö on tärkeää, sillä jos näinä päivinä kylmettää sormensa, tulee paleltumasta tavallista ikävämpi. Rautakaupasta saa pieniä lämpöpusseja, joissa on rautajauhetta. Kun ne avaa paketista, ne alkavat pian lämmetä ja sellainen molemmissa takintaskuissa pitää kädet mukavasti lämpiminä! Eivät maksa paljoa ja paketissa on monta pussia kerralla. Voi laittaa myös sukanvarteen jos jalkoja paleltaa helposti. Ohi kulkeva verenkierto vie lämpöä muuallekin kehoon.
- Ti-ke 23.-24.2. vaikutus tuntuu keuhkoissa eniten ja on tärkeä olla hengittämättä myrkyllisiä kemikaaleja näinä päivinä. Jos on niiden kanssa tekemisissä työn puolesta, huomaa kyllä että yläkuulla keuhkon alueen ollessa aktiivisena kaikki imeytyy ja vaikuttaa tehokkaammin. Raitis ilma ja saunan lämpö olisi parasta hoitoa keuhkoille, että keho saa täysillä happea ja vain puhdasta ilmaa. Se kun menee muiden kehonosien parantamiseen samalla voimalla.
- Myös mahalaukun, maksan ja sapen alue on aktiivisena ja korjaa itse itseään, joten näitä tukevat hoidot ja aineet ovat eniten hyödyksi juuri nyt. Tämä ei ole maksan puhdistusaika, koska on yläkuu, vaan sen korjaus ja vahvistusaika. Näinä päivinä ei ruuassa kannata pitää aineksia jotka vaativat paljon maksalta ja sapelta, eli vähemmän etenkin sokeria ja alkoholia, ja kaikki aika jää maksan omille prosesseille, kun normaalityötä on vähemmän. Sokeri on iso rasitus maksalle.
- Rintojen turvotus ja lymfakierto alkaa tuntua jo monta päivää ennen näitä päiviä, mutta viimeistään nyt on hyvä aika niiden hoidolle ja hieromiselle juuri lymfanesteen kiertoa auttamaan. Keho ei ole tässä lymfasuonien rakenteessa symmetrinen ja vasemmalle puolelle kertyy enemmän ongelmia sen vuoksi. Turvotukseen auttaa jodihoito The Iodine Crisis -kirjan mukaan, ja ihon pitäminen lämpimänä, jolloin verenkierto ja lymfakierto pysyvät kunnossa. Itseasiassa kesällä auringon lämpö ja talvella saunan lämpö ja kylpylän lämminvesiallas tai oma kylpyamme ovat lämmön avulla tosi hyvää hoitoa rinnoille.
- Rintojen rasvakudokseen kertyy elimistön lymfakierron kuona-aineita, jos lymfa ei toimi kunnolla ja kuljeta niitä poistettavaksi asti. Vähähiilihydraattinen ruokavalio, päivittäinen lehtivihreä ruuassa vaikka ruukkusalaattina ja yrtteinä, yrttitee ja 3000-6000 mg C-vitamiinia päivässä ovat isoksi avuksi lymfakierron toiminnalle ja kuona-aineiden poistolle, ettei niitä kerry rintojen alueen rasvakudokseen. Myös jodin merkitys yllättää aiheeseen perehtyvän, ja kannattaa lukea em. kirjan sisältöä suomeksi tästä.
- Päivittäinen paljain jaloin oleskelu ulkona, kävely tai istuminen, uiminen rannalla loikoilu on isoksi avuksi kehon lymfakierrolle ja verenkierrolle. Talvisin ei juuri tarkene paitsi saunan jälkeen, tai muutama vanhan ajan elämäntyylin omaava kyllä kertoo hakevansa postin talvisin paljain jaloin! Kaiken voi oppia. Kosketus maahan parantaa ja on isoksi avuksi monessa sairaudessa. Maadoittumien-kirja kertoo tästä aiheesta lisää.
- To-pe 25.-26.2. voi sydän oireilla jos siinä on vaivoja, mutta tervekin voi tuntea ylimääräisen muljahduksen näinä päivinä, ilman että siitä tarvitsee huolestua. Keho hoitaa itse nyt sydämen ja valtimoiden aluetta, ja kaikki näitä tukevat hoidot ja yrttiteet ovat isoksi avuksi. Sydän isona lihaksena käyttää paljon rautaa, joten raudanpuutteessa se alkaa oireilemaan, tulee rytmihäiriötä, hengenahdistusta, väsymystä ja turvotusta jalkoihin vain siksi että puutostila pitäisi saada korjattua että sydän voisi tehdä työnsä täysin voimin.
- Selän alue on syytä pitää lämpimänä vaikka treenaisi ulkona lumilapion kanssa itselleen vahvaa selkää. Näinä päivinä sitä ei parane loukata tai venäyttää, eikä etenkään altistaa kylmälle. Joten lämmin merinovillakerrasto selän suojaksi jos aikoo ulkona hikoilla juuri nyt. Selän hieronnalle tämä on loistava ajankohta, ja saunan lämpö auttaa erityisen hyvin selkää juuri nyt, kunhan ei lämmitä niin kuumaksi että sydän hermostuu. Vähempi riittää kun kehonosa on aktiivisena.
- Jooga ja muut hengitysharjoitukset tai vain syvään hengittäminen on näinä päivinä hyvää hoitoa pallealihakselle, että se rentoutuisi hyvin. Jos se on koko ajan kireänä, paitsi hengitys on kapeaa, niin voi helposti tulla hikka.
- La-su 27.-28.2. keho reagoi kaikkeen syötyyn ruokaan herkästi vatsan alueen suurella hermostolla ja on hyvä syödä itselle parhaiten sopivia ruokia. Koska on yläkuu, kaikki imeytyy erityisen hyvin ja keho saa vitamiineista ja hivenaineista kaiken irti.
- Haima ja perna ovat korjaamassa itseään, aktiivisesti rakentamassa uutta solukkoa, joten niihin kohdistuvat hoidot vaikka akupunktiolla toimivat erityisen hyvin juuri nyt. Jos on insuliinin kanssa tarkkaa, kannattaa opetella nämä päivät ja löytää miten oma keho reagoi, että tietää jo ennakoida ja osaa ottaa huomioon niin ei tule yllätyksiä.
- Jos on herkkä reagoimaan ruuansulatuksella, sitä voi auttaa opettelemalla hoitamaan suolistoa juuri näinä päivinä ja muistamalla mikä oli itselle parhaiten sulavaa ruokaa. Jos ei mikään tunnu hyvältä, voi pitää paastopäivän tai muuten syödä vähemmän ja tällä tavalla tukea kehon itsekorjautuvaa prosessia. Ruuansulatus kuluttaa valtavan määrän energiaa ja jos kaikki voimat menevät ison aterian sulattamiseen, ei energiaa jää enää itsekorjautuvalle prosessille ja päivät jäävät hyödyntämättä.
- Hyvän ruuan syömisestä pitäisi aina tulla kehoon hyvä olo, ja jos ei tule niin selvittää itse ruokaa laittamalla mitkä ainakin sopivat. Useimmille sopii luonnontuotteet kuten riistaliha, villikalat, luomukananmunat, yhden lehmän maito jota ei ole meijerissä yhdistetty 5000 muun lehmän maitoon, vaan jonka käy ostamassa tilalta, tai lampaan/vuohen maito, tai ulkomailta tuotu maito lehmistä joilla on eri geneettinen tausta ja eri ruokavalio.
- Useimmille sopivat monet juureksista ja lähes kaikille sopivat lehtivihannekset. Voi ja oliiviöljy luomulaatuisina tai muuten hyvänlaatuisina sopivat useimmille. Kotimaiset marjat ja vihannekset sopivat monille ja kun näihin lisää luonnonsuolan (ruusu- tai meri-), pippurin ja yrtit, on jo kasassa paljon tuoreita ja käsittelemättömiä aineksia joista saa rakennettua monet ruuat jotka sulavat hyvin.
- Vilja ja käsitellyt maitotuotteet, rasvattomat ja suolattomat tuotteet, valmisruuat ja ruuat joista ei edes saa tietää mitä niissä on (kouluruokala, lounasruokaloiden valmisruuat, ym. paikat, joissa ei tehdä itse kaikkea vaan käytetään puolivalmisteita, joiden lisäaineluetteloa ei edes pääse näkemään) voivat olla ruuansulatusvaivojen kestosyy ilman että osaa niitä edes epäillä.
- Kokkaamalla itse muutaman päivän perusaineksista tämän saa selville, ja oppii tuntemaan "vatsanpohjatunteena" mitä suoliston hermoverkko aivoille kertoo. Tuliko syömisen jälkeen hyvä olo? Jos jostain ruuasta aina tulee huono olo, voi kolmannen tai neljännen havaintokerran jälkeen vaikka tehdä mieli syödä sen sijaan sittenkin jotain ihan muuta.
- Jos ruuan jälkeen jää aina "pieni nälkä", ruoka on liian vähärasvaista, ja siihen on hyvä lisätä sen verran voita/rasvaista juustoa/kermaa/läskiä/oliiviöljyä/kookosöljyä tms. että tulee kylläinen olo. Kun ruuan jälkeen on kylläinen olo, ei tule syötyä kummallisia välipaloja. Kuka edes keksi välipalan käsitteen? Oliko sitä olemassakaan aterioiden välillä ennen kuin siirryttiin "vähärasvaiseen" muotiin? Ei se leipä miestä tiellä pidä, vaan se voi leivän päällä. Erään vanhan viisaan sanoin kun "Leipä on voinsyöntiVÄLINE!".
- Koska täysikuun vaikutus alkaa jo pari päivää ennen täysikuuta, tuntuu se erityisesti sydämen alueella em. sydänmen aktiivisuuspäivinä 25.-26.2., ja jatkuu ruuansulatuksen aluelle täysikuun päivänä 27.2. Sen päivän iltana täysikuun vaikutus on jo lähes ohitse, sillä täysikuun heti on aamupäivällä.
- Niinpä vuoden lähes huonoimmat päivät sydämen, aortan, valtimoiden ja selän leikkauksille ovat to-pe 25.-26.2., sillä täydenkuun vaikutus kohdistuu näihin.
- Jo edellinen täysikuu vaikutti sydämen alueelle voimakkaasti itse täydenkuun päivänä, mutta sitä edeltävinä kahtena se vaikutti keuhkojen ja mahalaukun alueelle. Tämä täysikuu vaikuttaa sydämen alueelle juuri ennen täysikuun päivää, ja täysikuun päivänä suoliston, haiman ja pernan alueelle. Mutta koska täysikuun päivä 27.2. on lauantaina, ei näitä leikkauksia juuri tehdä silloin viikonlopun vuoksi.

Leikkaukset

- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu, ja ei niin hyvää aikaa useimmille leikkauksille. Etenkin kasvainten poistoleikkaukset pitäisi aina olla alakuulla eli laskevalla kuulla, jotta kasvain saataisiin lopettamaan kasvunsa eikä mahdollisesti jäävistä osista lähtisi kasvamaan uudestaan. Täysikuun päivät ovat kuunkierron huonoimmat leikkauspäivät 25.-27.2. ja erityisen huonoja ne ovat jos valtimoita katkaistaan leikkaukessa, sillä vaikutus on kuin mätäkuulla jolloin myös sydän ja valtimot ovat aktiivisia ja herkkiä.
- Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei kannata hoitaa leikkauksin niinä 2-3 päivinä kun keho itse sitä parantaa, vaan leikata kuunkierron muina päivinä. Kts herkkyyspäivät yllä.
- Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole koskaan hyviä leikkauksille. Haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat tulehtua. Vain hätäleikkaukset täysikuun päivinä, ja silloin tarkka jälkihoito.
- Useimmille leikkauksille täysikuun jälkeinen alakuu eli laskeva kuu on hyvää aikaa. Kirurgin ammattitaito on kuitenkin osata päätellä, milloin yläkuu on hyvä aika jollekin leikkaukselle, sillä yläkuulla leikattu kudos kasvaa enemmän takaisin, ja tästä on toisinaan apua, jos esim. pitää saada luuta kasvamaan lisää, tai osin poistettu maksa kasvamaan takaisin. Kansanperinne osaa yleissäännön, kokemus leikkauksien tuloksista kertyy kirurgeille. Jotkut kirurgit tietävätkin tästä ja hyödyntävät tätä, mutta yleensä hiljaisena sisäpiirin tietona.
- Kun tietää mitkä ovat huonoimmat leikkausajankohdat, ja jättää ne välistä, voi turvallisin mielin mennä hyvään hoitoon. Suurin osa päivistä on riittävän hyviä normaaleihin toimenpiteisiin. Jos on jo itse huomannut kuunkierron eri päivien vaikutusten erot, voi olla innostusta etsiä aina kaikkein parhaimmat ajankohdat itselle ja läheisille. Mutta sen erottamiseen mikä on hiukan parempi kuin lähes yhtä hyvä, vaaditaan jo leikkauksia suorittavan tahon arvio kaikista muistakin vaikuttavista tekijöistä. Siksi tässä luetellaan kansanperinteen kokemuksella ne huonoimmat päivät.

Hammashoidot

- Hammashoitoja on erittäin hyvä tehdä viimeisen kerran nyt maaliskuun alakuulla eli laskevalla kuulla 28.2.-12.3., sillä niinä päivinä paraneminen on parhainta ja nopeinta. Sitten on parin kuukauden ajan kehon vuotuiskierrossa ensin yläleuan ja sitten alaleuan alue herkkää aluetta. Seuraava hyvä alakuu onkin vasta 27.5.-9.6.
- Siinä välissäkin alakuu on yläkuuta parempaa, mutta nämä kaksi kevään alakuuta ovat joka vuosi vuoden kuunkierroista vähiten hyvät alakuun ajat hammashoidoille. Jos epäilee hammashoidon tarvetta lähiaikoina, nyt on parasta varata aika yksityiselle ja hoitaa kuntoon ajoissa niin kevät sujuu paljon vähemmällä stressillä, kun suu on kunnossa.
- Lähes kaikki hammaskirurgiset toimenpiteet, leikkaukset ja hampaiden poistot olisi aina tärkeä tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla hyvän ja nopean paranemisen varmistamiseksi. Vain muotin teko ikenistä tuottaa paremman tuloksen yläkuun eli nousevan kuun aikaan, koska ikenet ovat hiukan paremmin nesteytettyjä ja paksumpia silloin, jolloin proteesista ei pääse tulemaan liian tiukka. Alakuulla otetusta muotista tehty kiristää monesta kohtaa ja sitä joudutaan sitten muokkaamaan.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat joka kuunkierrolla täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juurihoito, sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. "Juurihoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan kokonaan, että saadaan tulehdus parannettua.
- Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa. Nykyään onneksi ymmärretään, että tulehdus tällaisessa hampaassa aiheuttaa paljon sydän- ja aivosairauksia, sekä vaikuttaa näköön (silmä on lähellä yläleuan hampaiden juuria) ja siksi ennen suuria leikkauksia hoidetaan hampaat ensin kuntoon.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2021" -taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, rentoutuspäivät ja paljon muuta.

Laskiaisen pitkä perinne

- Rasvaisten liharuokien laskiaisperinteen taustalla on vielä kristinuskoakin vanhempi perinne. Laskiaisen paikka vaihtelee vuosittain monella viikolla koska se on sidottu pääsiäiseen, ja liikkuu pääsiäisen mukana. Mutta kauan ennen pääsiäisen viettoakin pohjoisen kylmässä ilmastossa elävien ihmisten talviselle ruokavarastolle alkoi ilmaantua tähän aikaan vuotta ongelmia.
- Lisääntyvä auringonvalo alkaa lämmittämään aitan seinää ja aitta alkaa lämpiämään sisältä. Syysteurastuksessa saatu rasvainen liha, läski ja makkarat, sianpäät ja -sorkat, kaikki missä oli rasvaa on säilynyt hyvin talvikylmällä. Aitan alkaessa lämmetä rasva härskiintyy, joten kevättalven aikaan oli järkevää järjestää isot pidot jossa rasvainen ruoka syötiin loppuun hyvissä ajoin ennen sen pilaantumista. Se toki tiesi sitä että kevällä mennään laihalla lihalla, kuivalihalla ja muulla säilyvällä, korkeintaan kalasta saatiin rasvaa kun mateen kutu ja muu kalastus sitä soivat.
- Tästä rasvaisen ruuan loppuunsyönnistä on jäljellä ainakin hernekeittoperinne, jossa huvittavaa kyllä miehet edelleen valittavat ettei siinä ole tarpeeksi lihaa tai läskiä. Ehkä juuri hernerokan läskin määrästä kehuttiinkin entisajan emäntää, ja katsottiin sellainen talo vauraaksi, jossa rokkaan vielä riitti runsaasti rasvaa tähän aikaan vuotta.
- Kaupan purkkihernekeittoresepti on lähes pula-ajalta verrattuna siihen, mikä oli entisaikana hyvänä pidetyn hernerokan koostumus. Rasva kun lämmittää ja pitää terveenä talven kylmässä kelissä, ja vielä maistuukin hyvältä. Pitäisikö edes kerran vuodessa palata vanhaan?
- Kun sitten kristinusko saapui sekä idästä että lännestä ja aloitti seitsemän viikon paaston eli lihasta pidättäytymisen säännön ennen pääsiäistä, nivoutui vanha kevättalven rasvaisen hernerokan ja muun rasvaisen ruuan syönti tähän paaston alkujuhlaan eli laskiaiseen.
- Vai pitäisikö sanoa läskiäiseen? Sillä läskistähän on kysymys. Ruotsiksi sianlihan rasva on fläsk, joten liekö ollut possujuhlat niin suosittua ruotsalaisperinteessä että lainasanakin tuli sitä kautta suomalaisen ihran tilalle. Ikivanhasta ruokaperinteestä joka tapauksessa on kysymys. Keväällä kun lämpiää aina ennenmmin tai myöhemmin, eikä jääkaappia tunnettu.
- Pappien latinankielisissä messukirjoissa "carne lasciare" eli "lihan jättäminen" on voinut yleistyä saarnatekstien ja messupuheen myötä suomenkieliseksi laskiaiseksi, mutta rasvatiistai (Ranskan Mardi Gras), voitiistai ja muut läskiin viittavat rasva-sanat ovat yleisiä monen eri lähikielen laskiaistiistain nimenä. Rasva on tähän aikaan vuotta niin tärkeää ravintoa.
- Monien maiden karnevaaliperinne (carni vale = lihalle jäähyväiset) liittyy juuri tähän juhlaan ennen kevennettyä ruokavaliota, ja Norja sai myydä lipeäkalaa läpi kristillisen Euroopan tyydyttämään proteiinin tarvetta lihan ollessa kiellettyä. Sekös rikastutti kalastajia pohjoisessa, kun ruokavalio oli kirkon määräämä moniviikkoinen ja jokavuotinen perinne. Nyt meillä likokalaa syödään lähinnä joulupöydässä, mutta luterilaiseen aikaan asti se oli kevään ruokaa muuttolintuja eli munia, ja karjan poikimista eli maitoa odotellessa.
- Pääsiäisruokiin siis saatiin munituspöntöillä vesilinnun munia ja talon vauraudesta riippuen lehmän/lampaan/vuohen/poronmaitoa, mutta laskiaisen aikaan oli turvauduttavat vielä edellissyksyn teurastuksissa saatuihin rasvoihin, että tarkenisi ja pysyisi vahvana kylmän vuodenajan läpi. Jotkut perinteemme juontavat juurensa siis jo esikristilliseltä ajalta, ja ovat silti säilyneet nykypäivään asti!
- Niin iso osa suomalaisesta kansanperinteestä on peräisin ajalta ennen Lutheria, kun meilläkin oli katolinen kirkko pyhimyksineen, että todella ymmärtääkseen suomalaista kansanperinnettä on hyvä tutustua joko katoliseen aikakauteen Suomessa tai nykyajan katoliseen kulttuuriin Etelä-Euroopan maissa, joissa se jatkuu katkeamattomana. Luterilaisuuteen kääntyminen oli niin valtava muutos suomalaisille ja muille pohjoismaalaisille että kesti vuosisatoja jättää vanhat juhlat taakse, ja silti niiden muisto vieläkin elää.
- Viikonpäivistä keskiviikolla ja perjantailla on ollut paastoperinne, ja syöty vain kalaa lihan sijaan. Tämä on voinut vaikuttaa sananlaskuun "Torstai on toivoa täynnä" tai siihen että torstai on hernekeittopäivä. Tarkoittihan se että kahden paastopäivän välissä sai syödä lihaa ja läskiä ja se jos mikä oli toivottua ruokaa jolla tuli kylläiseksi.
- Näistä paastopäivistä johtuen monille töille on annettu kansanperinteessä ohjeeksi ettei saa tehdä keskiviikkona tai perjantaina, että ne ovat huonoja päiviä eli tabupäiviä. Nykyään pidetään enää sunnuntaita sellaisena päivänä kun pyhitetään lepopäivä ja vältetään töiden tekemistä. Ehkä se lepo olisi nykyäänkin tarpeen, että pysyy rytmi arjessa, ja lepopäivinä ehtisi paremmin muistamaan elämän kauniit ja tärkeät asiat. Sellaisella on parantava vaikutus.

- Katse kevättä ja pääsiäistä kohti, ja nyt vielä huutamaan "pitkiä pellavia ja räätiköitä kuin nurkan päitä", kylän parhaaseen pulkkamäkeen! (Nauriita kuin pyöröhirsisen rakennuksen nurkassa näkyviä hirrenpäitä, ja silloin aikanaan seinähirret olivat vielä paksuja!)

Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä Anne Pöyhösen Kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa++8 alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.