Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Päivityksestä tulee ilmoitus Facebookiin, samoin kuin tulevista Kuu-luennoista, messuista ja kuu-uutisista tai vinkeistäkin. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa

Elokuun täysikuu ja osittainen kuunpimennys oli maanantai-iltana 7.8.2017. Taivaalla Kuu alkaa vähentyä eli pienentyä oikealta reunalta alkaen. On alakuu, laskeva kuu eli vanhan kuun aika.
- Kesän viimeinen rikkaruohojen perkausjakso - kitkemispäivät! Alakuulla eli laskevalla kuulla katkaistu kasvi ei versoa uutta niin nopeasti, kun yläkuulla. Rikkaruohot, joita nyt kitketään, eivät kasva niin hyvin takaisin, kuin yläkuulla, jolloin ne haarovat ja voimistuvat entisestään. Nyt on siis aika käydä läpi kaikki kasvustot, ja kitkeä pois ei-toivotut kasvit.
- Ensimmäisenä kannatta käydä läpi sellaiset, jotka ovat kukkimassa tai siementämässä, että ne eivät ehdi tehdä lisää rikkaruohonsiemeniä maaperään. Viimeiseksi kannattaa käydä läpi vielä sellaiset monivuotiset rikkakasvit, jotka nousevat juurakosta joka vuosi uudelleen. Näitä hankalampia varten ovat kuunkierron parhaat kitkemispäivät: pe-su 18.-20.8.2017. Näinä "viimeisinä päivinä" vanha kansa raivasi pajukot, lepikot, haavan versot, ja kaikki muut monivuotiset, kasvit, joiden ei haluttu versoavan enää uudelleen.
- Jos aivan noina päivinä ei ehdi, myös muutama edeltävä päivä ovat lähes yhtä hyviä, 15.8. alkaen. Vanha kansa osasi ottaa lukuun myös auringon kierron, eli tekivät alakuun työt iltapäivällä ja illalla, kun aurinkokin vetää alaspäin. Todelliset mestarit huomioivat myös tuulensuunnan: pohjoisesta ja luoteesta puhaltava tuuli on kuivaa ja kylmää, se vaikuttaa kasvua hidastavasti. Kun siis tekee perkaus- ja raivaustyöt pohjoistuulisena päivänä, vahvistuu Kuun ja Auringon vaikutus vielä entisestään. Toki optimaalisia olosuhteita ei välttämättä osu joka vuosi.
- Tänäkin vuonna on paljon puhuttu vieraslajien hävittämisestä. Kuukalenterin käytöstä on suuri apu niiden lopullisessa hävittämisessä. Ensimmäinen neuvo on olla kitkemättä ja katkomatta niitä nousevan kuun eli yläkuun aikaan. Näin ei ainakaan lisätä niiden elinvoimaa. Kitkeminen ja hävitys tehdään siis heti täysikuun jälkeen ensimmäisen kerran, ja viimeinen kitkeminen tai muilla keinoin hävittäminen tehdään juuri ennen uudenkuun päivää (musta pallo almanakassa).
- Siementen leviämisen estämiseksi kukinnot pitää aina katkaista ennen siementen kypsymistä. Mieluiten alakuulla, mutta pääasia että siementen muodostuminen estetään. Juurta ei ole koskaan tarpeen kaivaa maasta, sillä sen voima poistetaan niittämällä tai kitkemällä juuriin ravinteita tuova maanpäällinen osa. Tämä riittää, kun se aina tehdään alakuun aikaan. Yksivuotisella kasvilla, kuten jättipalsamilla, kukinnan estäminen on tärkeintä, ja uudet versot niitetään matalaksi aina alakuun aikaan, ja iltapäivällä tai illalla. Vähitellen näin toimittuna kasvi heikkenee, ja katoaa lopulta kokonaan, kun toinen kasvi valtaa sen kasvualan.
- Tiedoksi niille, joilla ei aika tai kärsivällisyys riitä, ja tekee mieli käyttää vahvempia aineita. Myrkytkin tappavat paremmin alakuulla, ja silloin riittää pienempi määrä myrkkyä. Jos maanviljelijät huomaisivat tämän, he voisivat säästää isot rahat, sillä "kasvinsuojeluaineet" ovat melko arvokkaita. Mutta ilman kemikaalejakin pärjää, kun tuntee luonnon rytmin.
- Koska laskeva kuu eli alakuu hidastaa kasvua, on nyt hyvä leikata muotoonsa sellaiset pensasaidat, joiden ei toivo kasvavan enää korkeammaksi tai leveämmäksi, vaan lähinnä pysyvän muodoissaan. Ne, joiden halutaan kasvavan vielä lisää korkeutta, leikataan yläkuun ensimmäisinä päivinä - ei siis nyt.
- Laskeva kuu on lannoittamisen aikaa. Maa ikäänkuin hengittää nyt sisäänpäin, imee ainekset tiiviimmin kiinni maa-ainekseen, joten nyt levitetty lannoite sitoutuu hyvin maa-ainekseen, eikä lähde sadevesien mukaan vesistöihin. Pelloille levitettävä lietelanta haisee lyhyemmän aikaa, jos se levitetään alakuulla. Sama pätee muihinkin tuoksahtaviin luonnonlannoitteisiin. Kuivana päivänä haju ei ole yhtä voimakas, kuin kostealla ilmalla, joka korostaa kaikkia tuoksuja tasapuolisesti.
- Ne joilla on Wanhan ajan kuukalenteri tai Kuu ja sää Päiväkirja - tai Kuun vaikutus -kirja - voivat katsoa parhaan päivän eri kasvien lannoitukselle. Kukkakasvien kukintaa lisäämään annetaan lannoite kukkapäivänä, lehtien kasvua lisää lannoitus lehtipäivänä, ja hedelmäpuiden, marjapensaiden, mansikoiden, ym. lannoitus kannattaa antaa hedelmäpäivänä, että se voimistaa sadontuotantoa. Juurikasvit lannoitetaan juuripäivänä.
- Saunavastan tekoaika on nyt ohitse. Kokeilunhaluisimmat toki voivat tehdä niitä vielä syksyn aikana yläkuulla, jos vihreitä ja ehjiä lehtiä sopivasti löytyy. Kestävät ne syksyn vastatkin monta saunomiskertaa, mutta nyt alakuulla tehdyt sen sijaan kuivuvat rutikuiviksi, ja niistä irtoaa lehti - eivät ne edes likoa uudelleen pehmeiksi. Joten nyt on kaksi viikkoa taukoa vastan teosta.
- Kasvien ja puiden istuttaminen alakuulla hyödyttää lähinnä taimitarhoja ja muita kukkia, perennoja ja puita myyviä yrityksiä. Jos istuttaa kasvin alakuun alkupäivinä, se vielä lähtee kasvun alkuun, mutta ei kasva nopeasti isommaksi, ja sen talvehtiminen on epävarmempaa. Jos istuttaa kasvin, pensaan tai puun kitkemispäivinä, alakuun puolivälin jälkeen tai peräti aivan alakuun viimeisinä päivinä, ei pidä ihmetellä miksi se kituu, ja miksi se kuoli jo ensimmäisenä talvena, vaikka suojaavaa luntakin piti olla tarpeeksi.
- Alakuulla eli laskevalla kuulla istutettu kasvi tai puu ei juurru hyvin, eikä lähde kunnolla kasvamaan uutta. Ensimmäisen talven koettelemukset iskevät juuri näihin huonosti juurtuneisiin kasveihin, ja vaikka ne jotenkin selviäisivätkin talvesta, kasvavat ne kummallisen huonosti vielä seuraavanakin keväänä, jolloin viimeistään tekee mieli antaa palautetta ymmällään olevalle kauppiaalle. Kasvien ja puuntaimien mukana olisikin hyvä olla ohje: "Älä istuta vähenevän kuun viimeisinä päivinä"
- Laskeva kuu on rakentajan parasta aikaa. Betonivalu kuivuu hyvin ja lujaksi, kiinnittyy alustaan, ja eri aikaan valetut betonit kiinnittyvät toisiinsa. Maali levittyy kevyesti, ja kuivuu nopeasti, jälki on kaunista. Kaikista liitoksista tulee lujempia ja kestävämpitä, jopa alakuulla kiinnitetty katto kestää myrskytuulet paremmin kuin yläkuinen.
- Itse rakennuksen perustustyö kannattaa tehdä alakuulla, sillä silloin kaivettu tai tasoitettu maa hylkii jatkossa pohjavettä, joten se pysyy paremmin kuivana. Rakennuskuopasta ei tarvitse pumpata vettä pois, kun sitä sinne ei kerry. Salaojia ei kannata kuitenkaan kaivaa alakuulla, sillä alakuun kaivannoista vesi pyrkii poispäin, ei keräänny putkiin, ja putket menevät nopeammin tukkoon hiekasta. Näistä töistä löytyy vielä tarkemmat neuvot kirjasta "Kuun vaikutus rakentamiseen".
- Alakuulla kaivettuun kaivoon tulee huonosti vesi, ja jos puhdistaa vanhaa kaivoa alakuulla, saattaa vedentulo vähentyä tai kokonaan loppua. Kaivon puhdistus ja kaivuu ovat yläkuun töitä.
- Ruukussa kasvavien kukkien ja viherkasvien kastelupäivät ovat ke-pe 9.-11.8. ja pe-la 18.-19.8.2017.
- Samoina päivinä lähtevät tahrat ja lika pyykistä kaikkein parhaiten, ja päteepä tämä muuhunkin siivoukseen - kuten vaikka auton pesuun! Pinttynyt lika lähtee parhaiten autosta ja moottoripyörästäkin alakuulla ja vesimerkin päivinä. Onneksi huoltoasemat eivät vielä tätä tiedä, sillä muuten pesun hinta saattaisi nousta näinä päivinä. Talvella taas auto kannattaa pestä alakuulla ja ilmamerkin päivänä, niin se kuivuu parhaiten ja nopeiten ilman ongelmia. Keväällä viimeiset tiesuolat saa pois autoa ruostuttamasta pesemällä alakuun vesipäivinä.
- Siivous sujuu vähemmällä vaivalla alakuulla. Keho on kerännyt energiaa varastoon koko yläkuun eli nousevan kuun ajan, ja virtaa riittää enemmän. Puhdasta tulee vähemmällä hankaamisella, ja pöly sitoutuu siivousliinoihin paremmin. Ikkunanpesussa vähiten likaviiruja jää alakuun ilma- ja lämpömerkkien päivinä.
- Leipätaikinan nousu huononee sitä mukaa kuin Kuu taivaalla pienenee ja alakuu etenee. Mutta hapankaalista tulee parempaa, kun sen tekee alakuulla. Käyminen lähtee kauniimmin ja hitaammin alkuun, ja on hallitumpaa. Moni viininvalmistaja tuntee eron. Alakuulla tehdään pitkään kypsyviä ja hyvin ikääntyviä laatuviinejä. Yläkuulla laitetaan käymään heti juotavaksi tarkoitetut viinit.
- Vähenevällä kuulla värjätyt hiukset eivät ime väriä niin hyvin kuin kasvavalla kuulla, ja väri kestää vähemmän aikaa. Nyt leikatut hiukset pysyvät mallissaan pitempään, eli ne kasvavat jatkossa hitaammin. Kaikkein tehokkainta kaikkien karvojen kasvun hidastus on kitkemispäivinä, eli vähenevän kuun viimeisinä päivinä. Kuitenkaan ihokarvoja ei kannata nyppiä niinä päivinä, kun kyseinen kehonalue on kaikkein herkimmillään. Muuten tuloksena on tulehtuneita karvatuppia ja punaisenpilkullinen iho. (Kts. herkistymispäivät alempana)
- Kynsienleikkuupäivät ovat 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli la 12.8., ja 5 päivää eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä eli su 20.8.2017. Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne pian koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Pohjois-Suomessa riittää, että leikkaa kynnet illalla ennen puoltayötä, vaikka Aurinko ei laskekaan. Sen suunta on kuitenkin alaspäin, eli vaikutus on oikeanlainen, vaikka se ei aivan horisontin taa laskisikaan.
- Rakennekynnet kestävät pitempään, jos ne kiinnittää laskevalla kuulla eli alakuulla. Kaikki kiinnittyminen on silloin vahvempaa, sama pätee myös hiuspidennyksiin.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi/lehtipäivät, sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2017 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2017 valmiiksi kunkin päivän kohdalle. Niitä saa vielä vuoden loppuun asti, viimeisenä kun on merkitty joulukuusen kaatopäivät!
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2017):
- Ti 8.8. sääret ja laskimot. Ke-pe 9.-11.8. jalkaterät nilkasta alaspäin. La-su 12.-13.8. päälaki, aivot, silmät ja hiukan jo myös yläleuka. Ma-ti 14.-15.8. nenä, korvat, suu, hampaat, nielu, niska ja kaula. Ke-to 16.-17.8. olkapäät, hartiat, käsivarret ja kädet, sekä keuhkojen yläosa. Pe-la 18.-19.8. keuhkot, maksa, sappi, mahalaukku ja rinnat. Su-ma 20.-21.8. selkä, pallea, sydän ja valtimoverenkierto.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi.
- Parhaillaan herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Vanha lääketiede kuvaili laskevan kuun eli alakuun olevan aikaa, jolloin keho käyttää yläkuulla kerättyä energiaa, hengittää ulospäin. Imeytyminen heikkenee kuun vähetessä, ruuansulatus ei jaksa isoja aterioita enää aivan vähenevän kuun viimeisinä päivinä, vaan niistä seuraa ähky. Vitamiineja pitää ottaa suurempi annos, jotta sama määrä edelleen imeytyisi, ja pitkäaikaisissa lääkekuureissa tämä on hyvä myös huomioida. Alakuulla keho puhdistaa kuona-aineita tehokkaasti, ja kaikki puhdistuskuurit ja laihduttaminen kannattaakin ajoittaa alakuulle.
- Se kehonosa, joka parhaillaan on kunakin päivänä herkimmillään, on hyvä ottaa hoitojen kohteeksi. Mutta jos kyseiseen kehonosaan tehtäisiin leikkaus, se toipuisi siitä tavallista hitaammin, koska kyseinen osa on juuri herkimmässä tilassaan. Jo lääketieteen isä Hippokrates neuvoi välttämään leikkaamasta sitä kehonosaa, joka kulloinkin kuunkierrossa on herkistyneenä.
- Mätäkuu jatkuu koko alakuun ajan, joten vanhan kansan viisaus kehottaa välttämään leikkauksia, vaikka muutoin alakuu onkin niille hyvää aikaa. Mätäkuu päättyy 23.8.
- Kaikkien keho ei ole yhtä vahva. Joskus vanhemmat näkevät lapsissa vahvan reaktion rokotuksen jälkeen, ja päättävät että rokotteet eivät sellaisenaan ole hyvä heidän lapselleen. Sama ei aina sovikaan kaikille, ja yksilöllinen harkinta jää usein vanhemman vastuulle. Liian voimakkaat reaktiot eivät ole rokotteiden tarkoitus, ja sivuvaikutukset voivat olla jonkun kohdalla hyvin vahingoittavia. Mikään lääkekään ei ole sellainen, että sama sopisi aina kaikille.
- Vanhan kansan viisaus auttaa tässä nykyaikaisessakin asiassa. Rokotukset ovat turvallisinta ottaa vähenevän kuun eli alakuun aikana. Kaikkein huonoimmat päivät ovat täysikuun päivä, ja pari sitä edeltävää päivää. Ainakin näitä kannattaa välttää.
- Koska rokotus käynnistää kehossa voimakkaan reaktion, jonka tarkoitus on auttaa immuniteettia, on sille hyvä antaa aikaa tapahtua, ja välttää ainakin kolmen päivän ajan kaikkea fyysistä rasitusta. Lasten kohdalla tämä tarkoittaa urheilun jättämistä väliin, ja sen sijaan rauhallisia sisäpelejä. Tärkeintä on ettei sydämen syke nouse, eli ei juoksemista, hyppimistä tai muutakaan vauhdikasta menoa näinä päivinä.
- Lepo mahdollistaa sen, että keho käyttää energiansa tästä "vieraan aineen hyökkäyksestä" toipumiseen ja hyvän immuunivasteen muodostamiseen. Kun mitään elintä ei rasiteta tänä aikana, keho saa toipua tästä rasituksesta parhaalla mahdollisella tavalla. Ylimääräiset C-vitamiinit ym. ovat myös avuksi toipumisessa.
- Alakuulla saatu rusketus kestää yläkuista pitempäään, eikä iho pala yhtä herkästi kuin yläkuulla. Ke-ma 16.-21.8. on hyvä kuitenkin varoa, aurinko voi polttaa helpommin. Iho kestää aurinkoa paremmin, jos liikkuu edes hiukan, eikä vain makaa paikallaan. Lepotilassa kehon verenkierto on hitainta, ja solut ovat haavoittuvampia auringon säteilyn rasitukselle hitaamman aineenvaihdunnan vuoksi.
- Jos iho kuitenkin pääsee palamaan, kannattaa puristaa sitruunasta mehua ja levittää sitä palaneelle iholle ja antaa kuivua siihen. Sekä peittää palanut alue vaatteilla tai hatulla, ettei se enää saa aurinkoa sitruunamehukäsittelyn jälkeen. Mehua voi lisätä vielä vartin päästä uudelleen. Muita hyviä apuja ovat Aaloe vera -kasvin lehtimehu, tai siitä tehty valmis geeli, ja maustamaton jugurtti. Kaikki nämä lievittävät palanutta ihoa nopeasti.
- Kesän marjasato pitää poimia sitä mukaa kuin se kypsyy. Mutta mitkä käyttää heti, ja mitkä säilöä talven varalle? Wanhan ajan Kuukalenteriin, sekä "Kuu ja sää Päiväkirjaan" on merkitty ylöspäin osoittavalla nuolella ne päivät, joina kerätyt marjat ja hedelmät säilyvät parhaimmin. Tämä Kuun kiipeäminen päivä päivältä korkeammalle taivaalla on merkitty vanhoissa kalentereissa eläinradan merkeillä (kauris, vesimies, kalat, oinas, härkä, kaksonen). Ne tarkoittavat samaa asiaa, että Kuulla on parhaillaan "nouseva ratataso". Vain Kalat-päivät (ja kaikki muutkin vesipäivät) ovat huonoja - niinä päivinä poimittu sato ei säily hyvin. Vesipäivänä pakastetut marjat muuttuvat vetisiksi sulatettaessa.
- Parhaat päivät marjojen poimimeseen pitkäaikaista säilytystä varten ovat 7.-8.8. ja 12.-17.8.2017. Kun poimii ja pakastaa marjoja, kannatta merkitä poimintapäivä jokaiseen marjarasiaan. Kun sitten talven mittaan sulattaa niitä käyttöön, näkee hyvin erot siinä, etteivät marjat lyssähdä, eikä mehu valu niistä pois, kun ne on poimittu näinä Kuun nousevan radan päivinä. Rasiaan ei myöskään ilmesty jääkiteitä, sillä neste pysyy marjan sisällä.
- Kaikkein parhaimmat päivät marjojen ja hedelmien poimintaan ovat nämä muutamat hedelmäpäivät la-su 12.-13.8. ja pe-la 8.-9.9.2017. (Omenan puusta putoamisen päivä on omenan poimintapäivä, maasta kerätyistä ei siis tiedä miten ne tulevat säilymään.) Nämä päivät kannattaa jo nyt merkitä kalenteriin, ja käyttää ne sellaisten marjojen ja hedelmien poimimiseen, joista aikoo tehdä hilloa, mehua tai vaikka vain pakastaa talven varalle. Näinä päivinä poimituista marjoista tehtyihin hilloihin/mehuihin ei tarvitse laittaa paljoa säilöntäainetta, mutta ne säilyvät silti hyvin, ja maistuvat herkullisilta.
- Erityisen huonoja marjastuspäiviä ja puutarhamarjojen poimintapäiviä ovat ti-to 22.-24.8.. Näinä päivinä kerätyt marjat homehtuvat nopeasti. Myöskään vesipäivinä 9.-11.8. kerättyjä marjoja ei kannata säilöä pitkään, vaan käyttää mahdollisimman nopeasti. Ne voi esim. merkitä "Käytä nämä ensin syksyllä" -symbolilla, niin tietää aloittaa syömään kesän satoa säilyvyysjärjestyksessä.
- Kun joka vuosi kerää marjat niin, että merkitsee poimintapäivän ylös, näkee pian omalla kokemuksella miten sadonkorjuupäivä vaikuttaa säilymiseen. Mikä ilo voida vähentää säilöntäaineita, ja nauttia puhtaista luonnontuotteista läpi vuoden.
- Nousee kuin sieniä sateella, sanotaan. Mutta sateen lisäksi sienien kasvuun vaikuttaa kuunvaihe. Tryffelinviljelijät tietävät tämän etelämpänä Euroopassa. He sanovat että sienet nousevat kasvavalla kuulla, varsinkin täysikuulla. Ja Kuun lisäksi niiden kasvuun vaikuttaa ukkossade. Mitä enemmän on sähköä ilmassa, salamat lyövät, sen paremmin tulee sieniä.
- Ensimmäiset sienet nousivat yläkuun sateiden myötä, joten ei pidä ihmetellä, jos alakuun aikana näyttää sato huonommalta. Sieniä alkaa tulla lisää kun seuraava yläkuun aika alkaa - kunhan vain ei tule täysin kuivaa säätä.
- Kun Kuu taivaalla kuluu pois, ja jäljellä on enää ohut sirppi, perjantain 18.8. tietämillä, on hyvä käydä läpi asioita, joiden toivoisi jäävän vanhan kuun katoamisen myötä pois. Silloin on hyvä aika luopua, päästää irti, kiittää ja unohtaa. Mitä haluat muuttaa elämässäsi, tee viimeisen kerran vähenevän kuun kannalla.
- Kuunkierto on luonnon sykli, ja varsinkin naisen kehossa kuukautissyklin kanssa keskimäärin saman pituinen. Seuraamalla luonnon vuoksi ja luode -vaihteluita, nousua ja laskua, kasvua ja vähenemistä, on helpompi tehdä muutoksia omassa elämässäkin, ajoittamalla ne oikeaan aikaan.
- Kun on soutanut venettä vastavirtaan, tuulta päin, tai pyöräillyt vastatuulessa ja vielä ylämäkeen, tuntee kehossaan miten paljon helpompaa on mennä luonnonvoimien mukana. Myötätuuli ja alamäki tuntuvat kaikille pyöräilijöille kivana. Myötäaallokkoon ja myötävirtaan on mukavampi soutaa. Luonto antaa lisää työntövoimaa.
- Vanha kansa näki kuunkierron vuoksen ja luoteen, kasvun nousun ylöspäin ja sen kääntymisen alaspäin, konkreettisina luonnonilmiöinä, ja heillä oli monen pienen ilmiön havainnoista koostuva laaja yleiskuva. Oli luontaista ajoittaa uudet ja kasvun työt yläkuulle, työn loppuun vieminen ja vanhasta irti päästäminen alakuulle.
- Kun uusikuu sitten syntyi, se todella oli UUSI kuu. Vanha ei palannut. Uudella kuulla oli eri nimikin. Kun seuraava uusikuu syntyy, se ei ole enää sama vanha Elokuu, vaan sai oman nimensä - Syyskuu. Toki ihmiset entisaikaan tiesivät, että sama Kuu siellä taivaalla jälleen tulee näkyviin, mutta Auringon kierto sai aikaan sen, että vuodenajat kulkivat eteenpäin, ja uuden kuun synnyttyä luonnossa alkoi aivan uusien töiden tekoaika. Siis eri ajanjakso.
- Vanhan kansan puhuessa "kuun vaikutuksesta" he puhuivat siitä, miten luonto erosi eri päivinä. Mikä vaihe on meneillään, sen näki taivaallisesta Kuusta tai almanakan lehdiltä, mutta "kuu" tarkoitti ajanjaksoa, ei kivistä palloa kaukana avaruudessa.
- Ennen nykytiedettähän tieto Maapallon Kuusta oli vain, että se näkyy valona taivaalla, ja sen muoto vaihteli, se nousi ja laski. Ympärillä oleva luonto sensijaan oli kaikille tuttu, sen ilmiöiden tunteminen oli maalla asuvalle valtaväestölle aivan elinehto.
- Kuu oli kuin kellon viisari, osoittamassa ajan kulumista, ja siinä oli kasvun aika ja vähenemisen aika. Kun kuu kasvoi, kasvu luonnossa lisääntyi, ja kun Kuu pieneni, kasvu luonnossa myös väheni. Eihän myöskään luulla että kello TEKEE ajan - lapset jo oppivat että kello vain näyttää sitä. Puhekielessä kuitenkin voidaan kuvailla ilmiöitä paremmin kun sanotaan "Kuun vaikutus puutarhassa", vaikka Kuu siinä tarkoittaa tiettyä ajanjaksoa.
- Tieteessä selvitetään yhä tarkemmin sitä, millä tavalla Kuun ja Auringon vetovoima aiheuttavat vuorovedet, ilmakehän nousun ja laskun ja jopa Maan kivikuoren nousun ja laskun. Tutkimus etenee koko ajan, nämä liikkeet on mitattu jo tarkkaan, mutta vuorovesivoiman aiheuttavaa gravitaatiota selvitellään vielä pitkään. Sen aiheuttaja kun on
- Monet näkivät osittaisen kuunpimennyksen, jos ei harvinaisen pilvettömällä taivaalla, niin vähintään seuraavan päivän uutiskuvissa. Lisää kuvia voi ihailla tähtiharrastusyhdistys Ursan "Taivaanvahti" -sivuilta. Näille sivuille voi jokainen myös laittaa omia taivaanilmiöiden kuviaan, ja kertomuksia kuvausolosuhteista. Kannattaa katsoa havaintolomake jo etukäteen, niin tietää mitä asioita ilmiöstä ja olosuhteista tullaan kysymään. Jos et ole varma ilmiön aivan tarkasta nimestä, ylläpitäjät auttavat ja korjaavat kyllä.
- Uudenkuun päivä on maanantaina 21.8. ja silloin tapahtuu myös auringonpimennys - tosin se näkyy vain Amerikan puolella Maapalloa. Kuunpimennykset ja auringonpimennykset tapahtuvat aina ryppäissä, 2-3 tapahtumaa kahden viikon välein, ja sitten ei noin vuoteen näy kumpaakaan. Maapallon pyörimisestä johtuen ne näkyvät vain sillä puolella Maata, jossa Kuu tai Aurinko kulloinkin näkyy horisontin yläpuolella.
- Suomestakin matkustetaan Atlantin taakse katsomaan ma 21.8.2017 tapahtuvaa täydellistä auringonpimennystä. Se näkyy upeasti USA:n halki ulottuvalla kapealla täydellisen pimennyksen vyöhykkeellä, jossa Kuu peittää Auringon täydellisesti näkyvistä. Vyöhykkeen pohjois- ja eteläpuolellakin Auringosta pimenee yli puolet. Ei siis ihme, että USA:ssa asiasta uutisoidaan valtavasti, ja yleinen ymmärrys auringonpimennyksestä kasvaa varmasti tämän myötä paljon.
- Tapahtumaa voi todennäköisesti seurata nettikameroiden kautta Suomestakin. Tässä lyhyt video pimennyksestä, joka näyttää miten Kuun varjo peittää pienen osan USA:aa kerrallaan. Aluksi väärällä kokosuhteella selvyyden vuoksi, sitten todellisessa suhteessa jossa Kuu on pieni piste ja varjo on pitkä ja kapea. Lopuksi USA:n kartalla näkyvät keltaiset auringot sen muotoisena, kuin miltä ne kullakin seudulla taivaalla silloin näyttävät, Kuun peittäessä niistä osan. (Ne näyttävät kuunsirpeiltä, mutta sellaiselta osittain peittynyt Aurinko taivaalla näyttää.)
- Kuunpimennyksessä Maa oli Auringon ja Kuun välissä, ja siksi Kuu jäi hetkeksi Maan varjoon. Auringonpimennyksessä Kuu on Auringon ja Maan välissä, ja Kuun varjo osuu Maan pinnalle - tällä kertaa vain merten ja USA:n alueella. Mutta vuoden kuluttua, 11.8.2018 Suomessakin näkyy auringonpimennys. Tosin se on vain osittainen, sillä Etelä-Suomessa Kuu peittää vain pienen reunan Auringosta, Oulun korkeudellakin vain viidesosan Auringosta, ja Suomen pohjoisimmissa osissakin vain kolmannes Auringosta peittyy Kuun mustana näkyvän kiekon reunan taakse.
- Auringonpimennyksen aikana ympäristön valoisuus vähitellen vähenee - tulee erikoinen harmaansävyinen hämärä, jonkalaista valoa ei näe normaalisti esim. pilvien peittäessä Auringon. Erityisen valoisuusmuutoksen lisäksi ilmanpaine muuttuu, lämpötila laskee, ja luonto tosiaan hiljenee, sillä moni eläin luulee illan koittaneen ja linnutkin lakkaavat laulamasta. Näitä ilmiöitä on tutkittu paljon, ja nyt tutkitaan varmasti lisää USA:ssa.
- Tieteellisiä tutkimuksia näistä löytyy paljon, esimerkiksi: Nestevirtaus (kapillaari-ilmiö) kasvien varsissa hidastui auringonpimennyksen aikana. (Ladefoged, 1963; Fernandez et al., 1996; Morecroft et al., 2000; H¨aberle et al., 2001). Kasvien juurien kasvupisteessä tapahtui lyhytaikaisia kromosomimuutoksia ja siementen itäminen hidastui auringonpimennyksen aikana. (Sathaiah et al., 1984; Kumar et al., 1984) Mutta vanha kansa tarkkaili luontoa omin silmin ja kokein, ja ensi kesänä voi silmillä ja korvilla hyvin havainnoida auringonpimennyksen vaikutusta luonnossa Suomessakin.
- Ensi vuoden osittainenkin auringonpimennys on ehdottomasti katsomisen arvoinen tapahtuma, joten nyt on vuosi aikaa ostaa ne tummennetut auringonpimennyslasit - vaikka olisivatkin vain pahvia ja värikalvoa, niiden pitää olla tehty nimenomaan auringonpimennyksen katsomista varten. Toivottavasti USA:ssa kaikki lapset saavat hyvät ohjeet ja turvalliset lasit, sillä osittaisessakin auringonpimennyksessä Aurinko paistaa edelleen aivan liian kirkkaasti, että sitä voisi turvallisesti paljain silmin katsoa.
- Uudenkuun päivästä alkaa jälleen kasvava kuu, yläkuu, nouseva kuu eli uudenkuun aika. Silloin alkavat sadonkorjuu, syyskylvöt, istutusaika ja viimeisten yrttien keruu.

- Lämmintä ja aurinkoista kesän jatkoa ja hyvää sadonkorjuun alkua!


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.