Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Huhtikuun täysikuu oli pitkäperjantaina 19.4.2019, ja siitä alkoi alakuu eli laskeva kuu, jota kestää uudenkuun päivään su 5.5. asti. Taivaalla Kuu vähenee oikeasta reunasta alkaen.

Mahlan nousu - puunkaato ei nyt parhaimmillaan.

- Etelä-Suomessa mahla on nousuut jo puihin, ja ne ovat kosteimmillaan. Tämä näkyy täysikuun mentyä ohitse silmujen vihertämisenä. Siinä vaiheessa mahla ei enää vuoda, mutta puu on täynnä sen tuomia sokereita ja se käyttää ne uusien lehtien tekoon.
- Keski- ja Pohjois-Suomessa niillä alueilla kun mahlannousu ei ole vielä alkanut, voi kaataa lehtipuuta vielä polttopuuksi tämän alakuun eli laskevan kuun aikana.
- Mutta siellä missä talven ajan juurissa ollut ravintoneste on jo noussut puihin, näkyy kosteus kaadetun polttopuun pinnalle muodostuvana ohuena mustana homeena, joka ehtii muodostumaan ennen kuin puut kunnolla kuivuvat. Puuaines halkeaa kyllä hyvin alakuulla kaadettuna, ja kuivuukin kunnolla ennen syksyn tuloa, mutta tämä mahlannousun tuoma ravinteiden määrä antaa pintahomeille mahdollisuuden kasvaa ennen kuin kosteus ehtii puusta kuivumaan. Tuloksena kuivaa klapia, joka pöllyää tummaa pölyä kun niitä kantaa sisälle. Home ei kasva puun sisälle asti eikä vaikuta lämpöarvoon.
- Aivan pohjoisimmassa Suomessa ei ehkä tarvitse tästä kanta vielä huolta, mutta muualla jos nyt tällä alakuulla lehtipuuta kaataa, on hyvä pitää silmällä miten se kuivuu, ja ajoittaa ensi vuonna polttopuun kaato yhtä kuunkiertoa aikaisemmalle, sille laskevalle eli alakuulle, jossa mahlannousu ei ole vielä ehtinyt tuoda ravinteita puun runkoon.
- Keväällä Aurinko nousee päivä päivältä korkeammalle, ja nostaa juurista kasvuvoimat ja nesteen puun latvaan asti. Aurinko jatkaa tätä vetovoimallaan, vaikka Kuu kääntyy alakuun eli laskevan kuun puolelle noin kahden viikon ajaksi. Kun seuraava uusikuu syntyy 5.5., alkaa voimakkaampi mahlannousu jälleen näkyä ja silloin on erittäin huonoa aikaa kaataa lehtipuuta polttopuuksi täysikuulle asti.

Pensaiden ja puiden kevätleikkaus.

- Sekaannus siitä, että voiko keväällä leikata ja mitä puita, tai paljonko, vai pitääkö leikata vasta myöhemmin kun puu on lehdessä, johtuu isolta osin siitä että kuuperimätieto on unohtunut.
- Vaikka Auringon vetovoima vetää koko kevään nestettä ylös puihin, on sen vaikutus vain yhden kolmasosan, ja kuun vetovoiman kaksi kolmasosaa. Kun tämä kaksi kolmasosaa vaikuttaa alaspäin vetävästi, eli nyt laskevan kuun eli alakuun aikana, voi turvallisesti leikata omenapuita ja marjapensaita.
- Myös kirsikka- ja luumupuita voi leikata alakuun aikana, eivätkä ne jää vuotamaan. Tärkeää on nimenomaan oksan leikkaamisen päivä, sen päivän vaikutus jää voimaan pitkäksi aikaa. Jos on vahingossa leikannut väärään aikaan eli juuri ennen täysikuuta tai täysikuulla, leikattu pinta voi vuotaa usean kuunkierron ajan - aina nousevan eli yläkuun ajan. Tämän vuoksi näitä vuotavia puita ei suositella leikattavaksi keväällä, mutta jos osaa leikata alakuun aikana niin ongelmaa ei tule.
- Omenapuu ei tee pitkää ja taajaa vesioksa-kasvustoa, kun sitä karsii ja sen oksia leikkaa nyt laskevan eli alakuun aikana. Vesioksan kasvu johtuu nimenomaan siitä että puuta on leikattu kevään nousevalla eli yläkuulla. Nyt on siis 4.5. asti hyviä päiviä leikata nuoria ja vanhoja omenapuita, sekä poistaa vanhat jäkälää kasvavat ja huonosti marjovat oksat marjapensaista. Sillä ei ole väliä, onko lehti jo hiukan ehtinyt avautua, pensas ei kärsi alakuun leikkauksesta.
- Kun minkä tahansa lehtipuun tai koristepensaan leikkaa alakuun eli laskevan kuun aikana, se ei kärsi siitä, ja haavapinta kuivuu pian umpeen. Tämä on hyvä täysikasvuiselle orapihlaja- ym. aidalle, tai muotoon leikatuille pensaille joiden ei enää tarvitse kasvaa isommaksi. Alakuulla leikatut eivät niin nopeasti kasvata uusia versoja, mutta ennen kaikkea eivät kärsi leikkaamisesta ja haava paranee hyvin ilman vahaa ym. hoitoa.
- Olen nähnyt talvella täysikuulla kolhitun koivun rungon alkavan vuotaa keväällä, kun tulee mahlannousun nouseva kuu ja vuoto vain jatkuu kevään täysikuuhun asti. Puulla oli kolme kuunkiertoa aikaa parantaa haava umpeen, mutta juuri ennen täysikuuta tehty pinta ei umpeutunutkaan kunnolla, vaan jatkoi vuotamistaan yhä uudelleen.
- Havupuut kannattaa leikata vasta yläkuun alkupäivinä eli 6.-8.5., jotta ne tuuheutuvat, haarautuvat ja kasvavat paljon uutta. Vain jos kuusiaita on jo kasvanut täysikokoiseksi, ja sitä halutaan pitää nykyisen kokoisena, kannattaa havupuuta leikata laskevalla eli alakuulla.
- Sellaiset lehtipuut ja -pensaat, ja lehtiä tekevät pensasaidat, jotka haluaa haarautumaan ja kasvamaan uutta, kannattaa leikata vasta yläkuulla eli nousevalla kuulla, aivan sen alkupäivinä. Parhaat päivät ovat 6.-8.5., ja aivan ohuita oksia voi leikata vielä pari päivää sen jälkeenkin. Jos pensas on sellaista lajia, joka kestää rajun alasleikkaamisen, ja haluaa sen uudistaa niin alasleikkaus tehdään juuri näinä yläkuun alkupäivinä. Silloin uusia versoja kasvaa paljon, ylöspäinen virtaus kun tuo ravinteet silmuihin jotka nopeasti lähtevät tekemään versoja.

Alakuun puutarhatöitä.

- Taimia ei kannata koulia nyt, eikä siemeniä kylvää. Alakuulla eli laskevalla kuulla uudelleen istutettu taimi kasvaa hitaammin jatkossa. Kasvu suuntautuu alaspäin, juuriin, ja vain jos kyse on juurikasvista, on alakuulla kylvämisestä tai istuttamisesta hyötyä.
- Perunoita ja ruokasipuleita voi siis istuttaa nyt kasvihuoneeseen tai harson alle eteläisessä Suomessa, niiden kasvu suuntautuu nyt alaspäin, ja ylöspäinen kasvu on hitaampaa. Ne tekevät nopeasti uusia mukuloita ja ison sipuliosan. Samoin voi kylvää kasvihuoneessa vaikka retiisiä tai porkkanaa, nekin lähtevät hyvin alaspäiseen kasvuun alakuun ensimmäisen viikon aikana 20.-27.4.19. Mutta sitten alkaa jo alakuunkin voima vähetä, tulee perkausaika alakuun viimeiselle viikolle.
- Niiden taimien kanssa, jotka voivat odottaa 5.5. asti, kannattaa ihan rauhassa odottaa ja uudelleenistuttaa vasta silloin. Niiden jotka näyttävät kasvava niin vauhdilla, että purkista loppuu tila juurille, olisi tärkeää istuttaa ne väliaikaisesti uudelleen mahdollisimman pian, ennen kuin alakuu ehtii pitkälle. Ja sitten kun uusikuu syntyy, istuttaa ne jälleen uudelleen tai ehkä jo lopulliseen kasvupaikkaankin. Viimeisin istutuspäivä "jää voimaan", sen kuunvaihe vaikuttaa kasvissa loppukasvukauden ajan.
- Varttamisesta ei tule mitään alakuulla, mahla ei nouse vartetun kohdan yli vaan oksa kuivuu. Varttamiselle seuraava hyvä aika on yläkuun toisella viikolla eli 12.-18.5..
- Puita, pensaita ja perennoja ei kannata istuttaa alakuulla, eikä kesäkukkiakaan. Kasvu jää jumiin eikä juuri etene.
- Sen sijaan alakuu on parasta aikaa kääntää maa, lannoittaa sitä, kääntää komposti tai kerätä kaikki puutarhurin työkalut valmiiksi odottamaan "kuuta nousevaa" eli 5.5. alkavaa yläkuuta. Kun tekee valmistelutyöt nyt, saa nopeasti paljon aikaiseksi heti kun kuu on kääntynyt kasvavan puolelle.
- Kaikki maan kääntäminen olisi parasta aina tehdä laskevan kuun aikana, niin maassa olevat rikkaruohon siemenet ja juurakot eivät yhtä herkästi lähde kasvamaan, kuin jos tekee maan kääntämisen yläkuulla. Ei ole väliä, onko peltoa paljon vai palsta pieni, vaikutus näkyy kaikessa. Monivuotiset toki eivät kuole kokonaan vielä keväällä, vaikka niistä yrittää poistaa isoimmat juurakot, mutta hidastaa se niiden valloilleenpääsyä kuitenkin. Paras aika monivuotisten kasvien hävittämiseen on keskikesän jälkeen.
- Jos leikkaa narsisseja tai tulppaaneja maljakkoon alakuulla, etenkin sen lopulla, voi huomata etteivät ne kauaa kestä. Alakuu ei ole siis leikkokukkien korjuuaikaa, ja tämän vuoksi etenkin alakuun lopulla ja yläkuun aivan alkupäivinä kukkakaupasta ostetut leikkokukat kuihtuvat yleensä nopeasti - ne kun on mitä todnennäköisimmin sitten leikattu juuri alakuun aikana.
- Alakuu on myös hyvää homeiden ja sammmaleiden hävitysaikaa, yleisesti ottaen kaiken siivous- ja poistamisaikaa.

Pykin pesu, siivous ja kukkien kastelu.

- Kevätsiivouksen viimeinen hetki! Nyt ennen kuin kasvukausi alkaa, ehtii vielä kirkkaan auringonpaisteen avulla tekemään perusteellisen siivouksen niin kotona kuin puutarhassakin. Lika liukenee pesuveteen paremmin, ja pesty pinta kuivuu varmemmin niin ettei kosteutta jää rakenteisiin.
- Pyykistä tulee puhtaampaa ja raikkaampaa, erityisesti vesipäivinä la-su 20.-21.4. ja ma-ti 29.4.-1.5.. Tekstiilit kuluvat vähemmän alakuun pesussa, ohjelma voi olla lyhyempi ja pesuainetta laittaa vähemmän. Tulos on silti parempi kuin yläkuun aikaan. Myös kuivapesut toimivat paremmin alakuulla eli laskevalla kuulla.
- Kasvit imevät vettä näinä vesipäivinä, ja hyötyvät kun kukkien kastelija on tietoinen tästä ilmiöstä. Erityisesti ensimmäinen vesipäivistä on niin selvä, että juurtumassa ollut oksakin voi imeä vesilasista yhtäkkiä kaiken veden versoonsa. Koska näinä päivinä kasvit juovat, kannattaa niitä silloin juottaa. Muina aikoina multa voi olla purkissa kyllä kosteaa, mutta kasvi ei ime siitä vettä käyttöönsä yhtä lailla kuin vesipäivinä.
- Laskeva kuu eli alakuu on hyvää aikaa irti päästämiselle, tavaran pois antamiselle, rikkinäisten pois heittämiselle ja henkisestikin vanhasta luopumiselle. Kuin kevättuuli vie kuolleet kuivat lehdet pois ja paljastaa vihreänä versovan maan, vie kevään alakuu helposti talven tarpeettomat mukanaan ja luo tilaa uudelle kasvulle. Omakin olo paranee, kun huomaa tämän siivousvoiman ja menee mukaan luonnon tapahtumavirtaan. Helposti kotiin kertyy talven aikana paitsi pölyä, sellaisia vaatteita ja tavaroita, joista kevätaurinko ja kevenevä tunnelma paljastaa parhaan ilon jo lähteneen. Niistä on hyvä luopua, että tilalle mahtuu tulemaan jotain upeaa ja uutta kesän myötä.
- Tekemällä tilaa ennen uudenkuun päivää, pääsee somistamaan kotia ja kesämökkiä uuteen kesään heti uudenkuun synnyttyä. Samalla mieli kevenee, talvi irroittaa otettaan, tulee tilaa jollekin, minkä tulosta ei vielä ehkä tiedäkään. Kevätsiivoukselle on siis hyvä syy, vaikka vähän kerrallaan, sitä mukaa kun Kuu taivaalla pienenee ja ohenee.

Leipominen, mikrobikäyminen ja juuston teko.

- Täysikuun mentyä ohitse voi vielä leipoa hapanleipää rukiista tai vaikka vehnästäkin. Se nousee vielä noin viikon ajan, mutta vähenevän puolikuun aikaan la 27.4. alkaa jo huomaamaan että käyminen ja nouseminen hidastuvat. Sen jälkeen leivottu leipä nousee enää huonosti, ja paistamisen jälkeen luovuttaa loputkin kosteudet kuivuen nopeasti kovaksi. Tiivis ja kova leipä ei nostata mieltä, joten alakuun lopulla voi pitää taukoa leipomisesta.
- Vappu on tänä vuonna vain puolitoista viikkoa pääsiäisen jälkeen, joten siman valmistukseen kannattaa ryhtyä ajoissa. Vähenevällä kuulla käyminen lähtee hitaammin alkuun ja edistyy rauhallisempaa tahtia, joten ihan viime tipassa ei simaa ehkä saa enää valmiiksi. Toisaalta hitaampi käyminen tuottaa usein paremmat aromit, joten kannattaa maistella vappujuomaa ja arvioida tuoksu ja maku kuin viinin maistajaisissa. Se kun vaihtelee, vaikka samoista aineista tehdäänkin.
- Koivun mahlasta saa hyvän perustan simalle, ja voi siitä leipoakin. Itse keitin siitä kahvit, pieni hieno lisä hyvän kahvin aromiin.
- Volgansieni eli kombucha kasvaa hitaammin alakuun aikana, ja jos aloittaa sen kanssa ihan alakuun viimeisellä viikolla voi olla ongelmia alkuun pääsemisessä. Helpointa on aloittaa tämä uusi kasvatusharrastus uudenkuun päivän jälkeen, jolloin koko yläkuun ajan se onnistuu helposti.
- Laskevalla kuulla eli alakuulla juustoista poistuu neste tarkemmin ja niistä saa kiinteämpiä ja kypsytykseen sopivia. Mutta tuorejuustot muodostuvat parhaiten ilma- ja lämpöpäivinä, eli kalenterissa kukka- ja hedelmpäivinä. Myös viili tai jugurtti onnistuu samoina päivinä parhaiten, joskin alakuun kuluessa ne tarvitsevat pitemmän ajan valmistuakseen.

Hiusten leikkuu ja värjäys.

- Alakuun eli laskevan kuun aikana leikatut hiukset kasvavat jatkossa hitaammin, joten kampaus kestää mallissaan pitempään. Mutta jos hiukset ovat ohuet ja hennot, ei niitä pitäisi enää enempää rasittaa leikkaamalla alakuulla.
- Ma-ke 29.4.-1.5. ovat huonoja päiviä hiusten leikkaamiseen. Päänahka voi alkaa hilseillä, eikä hiusten kunto näistä päivistä kyllä parane.
- Sen sijaan kaikkien ihokarvojen poistoon alakuu on hyvää aikaa, kunhan kyseinen kehon alue ei ole juuri silloin herkimmillään. Alakuulla poistetut karvat kasvavat jatkossa hitaammin, ohuempina ja harvempina. Vain ihon ollessa herkkänä kaikkialla kehossa kannattaa karvojen nyppimistä ja poistoa välttää: ke-pe 24.-26.4.. Säärien alueen ollessa herkimmillään la-su 27.-28. ei sen alueen karvoja kannata poistaa vahalla/sokerilla/nyppimällä. Kulmakarvoja voi nyppiä alakuun muina päivinä, mutta to-pe 2.-3.5. kannattaa jättää välistä. Suun ympäriston haivenia taas ei kannata poistaa 4.-5.5., mutta kaikki aiemmat alakuun päivät ovat niille hyviä.
- Kaikkein parhaat päivät tuuheuttaa ohuet hiukset, nopeuttaa hiusten kasvua ja vahvistaa niitä on leikata hiukset sunnuntaina 14.4. tai maanantaina 15.4.. Jos oma parturikampaamo on jo täyteen varattu tuolle maanantaille, kannattaa kurkistaa onko siellä Wanhan ajan Kuukalenteri seinällä. Tämä perimätieto kun on kovasti suosittua alan ammattilaisten keskuudessa ja moni asiakas osaa jo varata nämä "leijonapäivät" leijonanharjan saadakseen.
- Hiusten värjääminen toimii laskevalla eli alakuulla huonommin ja väri kestää lyhyemmän aikaa. Tästä voi olla hyötyäkin uutta väriä kokeiltaessa, jos ei sitten väri miellytäkään. Mutta koska väri ei tartu tasaisesti, on lopputulos usein yläkuuta huonompi.
- Tatuointiväri ei allergisoi laskevalla eli alakuulla läheskään yhtä herkästi kuin yläkuun aikaan. Toisaalta väreistä ei tule aivan yhtä kirkkaat, joten jos se on tavoitteena, ei etenkään alakuun loppupäivät ole hyviä. Ja karvanpoiston tapaan on syytä välttää sen kehonosan tatuointia, joka silloin on herkimmillään, tarkemmin eri päivistä alla kehonosien hoitokohdassa.

Kynsien leikkuupäivät.

- Kynsienleikkuupäivät sormen- ja varpaankynsille ovat 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli leikataan ke 24.4. ja 5 vrk eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä, eli leikataan to 2.5.. Ja vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan. Lakkaamisen tai rakenne/geelikynsien liimaamisen ajalla ei ole väliä.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2019 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2019 valmiiksi kunkin päivän kohdalle. Molempia on saatavina ympäri vuoden.

Lemmikkieläinten hoito kuukalenterin mukaan.

- Eläinten hampaat hoidettiin ja puhdistettiin ennen vanhaan aina alakuun lopulla, mutta koko alakuu on hyvää aikaa. Verenvuoto on vähäisempää ja paraneminen nopeaa. 2.-5.5. ei kuitenkaan kannata tehdä hampaille mitään, ensin kun ovat ylähampaat ja sitten alahampaat herkkänä. Jos ei kuitenkaan ole nyt kiire, erittäin hyvä hampaidenhoitopäivät ovat seuraavan alakuun päivät 20.-28.5.
- Turkin trimmaaminen antaa pitempikestoisen tuloksen nyt alakuulla, mutta jos se on takkuavaa laatua, koiran karvojen leikkaaminen on parempi jättää yläkuulle.
- Edellä kerrotut kynsienleikkuupäivät sopivat lemmikkieläimille yhtä hyvin.
- Alakuu on erinomaista aikaa matokuureille, ne onnistuvat varmemmin kerrasta.
- Niin ihmisillä kuin eläimillä leikkaushoidot onnistuvat paremmin tuloksin alakuun eli laskevan kuun aikana, kunhan kyseinen kehonosa ei ole juuri silloin herkimmillään. Alakuulla haavat vuotavat vähemmän ja paranevat nopeammin, myös vähemmillä kivuilla.
- Jos haluaa saada koti- tai lemmikkieläimelle naaraspuolisia jälkeläisiä pitää, jälkeläiset laittaa alulle laskevalla eli alakuulla.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2019):

- La-su 20.-21.4. lantionpohja, sukuelimet ja kohtu. Ma-ti 22.-23.4. reidet ja laskimot. Ke-pe 24.-26.5. polvet, nivelet, luusto ja iho. La-su 27.-28.4. sääret ja laskimot. Ma-ke 30.4.-1.5. jalkaterät nilkasta alaspäin. To-pe 2.-3.5. päälaki, aivot ja silmät, sekä yläleuan hampaat. La-ma 4.-6.5. korvat, nenä, alaleuan hampaat, suu, kurkku, niska ja kaula, kilpirauhanen ja äänihuulet.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Vanha lääketiede kuvaili alakuun eli laskevan kuun olevan aikaa, jolloin keho käyttää yläkuulla kerätyn energisyyden ja puhdistaa samalla kuona-aineet tehokkaammin, ollakseen uudella kuulla syklin lepovaiheessa, vetämässä henkeä ennen kuin alkaa uudelleen kerätä energiaa sisäänpäin. Vitamiinien ym. ravinteiden imeytyminen heikkenee sitä mukaa kun kuu vähenee kohti uudenkuun päivää.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- La-su 20.-21.4. on parasta istua lämpimillä alustoilla ettei kylmetä itseään kevätauringossa. Vähän kun se tuoleja ja kiviä vasta lämmittää. Sukuelinten vaivat paranevat hyvin hoitamalla näinä päivinä. Raskaana olevat voivat saada ylimääräisiä supistuksia joten jos on keskenmenon vaara, näinä päivinä rauhallisesti.
- Ma-ti 22.-23.4. laskettelurinteissä voi näkyä reisilihaksen revähtymiä, jos ei ole pitkään aikaan lasketellut ja rasittaa jalkoja liikaa kerralla. Samoin viikon puolivälissä näkyvät polvivammat ja loppuviikolla pohkeen alue. Kun osaa varoa, ei ota tarpeettomia riskejä ja venyttelee ja lepää välillä hiukan.
- Reisilihasta on hyvä hoitaa ja huoltaa näinä päivinä, ja sen jumit paranevat paremmin on käsittely sitten saunomista ja hierontaa tai kevyttä liikuntaa ja lihaskalvojen avaamista. Reisilaskimon kautta ei kannata tehdä hoitoja näinä päivinä.
- Ke-pe 24.-26.5. ovat polvien ja kaikkien nivelten pinnat herkkiä, joten jos on polvivaivoja tai reumaa niin näinä päivinä pitää hoitaa itseään enemmän ja varoa ylirasittamista. Niveliä puhdistavat hoidot auttavat parhaiten ja saunominenkin jo tekee hyvää näinä päivinä. Myös iho puhdistuu tehokkaasti ja kehon kuona-aineet kehon kautta. Jos kesäisiä koivuvastoja vielä riittää, se käyttöön näinä päivinä.
- Kauneudenhoidossa näinä päivinä tehdään sellaiset ihoa puhdistavat hoidot, joissa ei rikota ihon kudosta, eli lähinnä naamiot ja hikoilut. Ne toimivat hyvin koko kehon iholla. Turvesauna antaa upean tuloksen ja kotitekoisia kasvonaamioita tuoreista aineksista kannattaa tehdä aina näinä ihopäivinä.
- La-su 27.-28.4. ovat pohjelihakset hoidon kohteena ja niitä ei pidä ylirasittaa laskettelurinteissä. Jos on suonikohjuja, juuri näinä päivinä pidetään jalkoja ylhäällä ja hoidetaan niitä kaikilla muilla hoidoilla paitsi leikkauksella. Suonikohjujen ehkäiseminen toimii erityisesti näinä päivinä. Ja lentokoneessa tukisukat tai jalkojen toistuva liikuttelu ja seisomaan nouseminen auttavat estämään veritulpat juuri näinä riskialttiimpina päivinä.
- Ma-ke 30.4.-1.5. hoidetaan jalkateriä hieronnalla, ulkona paljasjaloin kävelyllä (ei saa kylmettyä, vaikka saunasta vähän käy pihalla) ja lämpimillä jalkakylvyillä. Kylpyveteen voi laittaa merisuolaa tai muita puhdistavia aineita. Myös turvejalkakylvyt toimivat voimakkaasti, jos on jalkahikeä tai muita ongelmia. Nämä päivät ovat nyt erityisen tehokkaita koska osuvat alakuun lopulle.
- Koska vapunaattona ovat jalat herkimmillään, on tärkeä pitää varpaat lämpiminä vappua juhliessa. Pikkukenkiä vain sisätiloihin, tai flunssa pääsee iskemään. Näinä päivinä ei saa vilustuttaa jalkojaan. Myös pitkä seisominen epämukavissa jalkineissa näinä päivinä tuntuu tavallista rasittavammalta, joten nyt mennään terveys edellä ja vappu tulee silti juhlittua!
- Jalkaterien ollessa herkkänä koko keho on samalla herkkänä, joten jos ei ole oikein alkoholin ystäviä kannattaa vappu ottaa kevyemmillä juomilla. Mitä syö tai juo 30.4.-1.5. vaikuttaa kehoon tavallista voimakkaammin, ja esim. migreenikohtaus voi lähteä liikkeelle helpommin. Vappua kannattaa juhlia mukavuudella ja itsestä huolta pitäen tänä vuonna. Sitten ensi vuonna kun se osuu yläkuulle ja sydämen ollessa voimakkaimmillaan voi bilettää jälleen vappua ihan täysin rinnoin eikä tunnu missään.
- Vapun jatkoksi tulevat päätäpahkaa-päivät, joten jos juhlamieli jää päälle, syy on kuunkierron vaiheella. Jo vapunpäivänä alkaa tuntua päälaessa, että saa kivoja ideoita ja päähänpistoja. Etenkin jos edellinen ilta tuli juhlittua, kannattaa suhtautua näihin ideoihin varovaisesti, ja nukkua vielä yön yli ennen toteutusta. Toki hauskanpitämiseen tämä on oiva vaikutus, kunhan vain se järki pysyy sen verran kädessä ettei mopo siitä karkaa.
- Uutisista on sitten kiva lukea miten vapun juhlinta on missäkin päin sujunut ja paljonko apujoukkoja työllistänyt. Toki säällä on myös suuri vaikutus, ja sehän jää nähtäväksi, mitä tuulenhaltija ja pilven lonkat auringon lämmöstä meille maanpinnalle asti päästävät. Mutta pikkuisen voi alkaa jo tuntua aivoissa ja silmissä tämä uusi "Kiireestä kantapäähän" sykli siis vapunpäivän puolella.
- To-pe 2.-3.5. on jo aivot, silmät ja yläleuan hampaat herkkinä. Erittäin hyvä aika päähieronnalle, kampaajat saattavat huomata tarpeen. Rentouttaa ja elvyttää päänahkaa ja sitä kautta koko ihmistä hyvin. Silmiä kannattaa lepuuttaa, ja ulkoilla sen verran että katse pääsee kauas horisonttiin ja silmän lihakset rentoutuvat. Vähemmän näyttöpäätettä ja kännykkää näinä päivinä, enemmän puhetta ja katsekontaktia ilman teknologiaa.
- Silmälääkärissä ja optikolla voi vaikuttaa että näkö on huonompi kuin onkaan, joten eivät parhaita päiviä näöntarkastukseen. Yläleuan hampaita ei pidä hoitaa kuin harjaamalla, ei paikkauksia saati isompia operaatioita näille päiville. Leukoja voi venytellä ja hieroa, ja sauna tekee aina hyvää näinä päivinä.
- La-su 4.-5.5. on alaleuan, suun, nenän, korvien, kurkun ja kaulan alue herkimmillään. Nyt on flunssalla tilaisuus tarttua, joten lämmintä kaulaan ja varpaille, kuumaa juomaa ja vähemmän stressiä sillä nyt on myös alakuun viimeinen päivä ja uusikuu.
- Kaikki hoidot joilla puhdistetaan kehoa tältä alueelta toimivat nyt erityisen tehokkaasti. Kuuma juoma tai höyryhengitys ja sauna ovat erinomaisia ja puhdistavat yrtit vielä tehostavat vaikutusta. Tai hiukan cayennepippuria mustaherukkamehuun niin kyllä pöpöt kurkusta lähtee. Koska keho on kuivimmillaan, on tärkeä huolehtia juomisesta päivän mittaan, ja mielummin välttää alkoholipitoista tänä viikonloppuna. Ellei se ole se sormustimellinen kurkkua parantamaan.
- Jos joutuu pitämään puhetta näinä kurkkupäivinä niiden osuessa näin alakuun loppuun, ei pidä ihmetellä jos sanat takertuvat kurkkuun kokemattomalla puhujalla. Tämä on yllättänyt kokeneet politikotkin! Nyt jos koskaan lyhyestä virsi kaunis, ja kuumaa juotavaa tai vettä nyt ainakin puhujan ulottuville. Ei ole omaa syytä, jos ei ääni kulje.
- Tässä vielä tarkemmin hampaista: 22.-30.4. on hyvä aika tehdä hammashoito yläleuan hampaisiin. Niiden herkkä aika on jo mennyt ohitse ja nämä alakuun päivät ovat hyviä päiviä kaikille yläleuan hammashoidoille. Sitten tulevat päivät jolloin hampaat ovat herkimmillään, ensin ylä- sitten alaleuan alueella: 2.-6.5.. Näinä päivinä vain harjaus.
- Yläkuun näinä päivinä 7.-15.5.19 voi tehdä kiireistä toimenpidettä vaativat hoidot, vaikka ei se hyvä aika olekaan. 16.-19.5. ei kannattaisi tehdä hampaiden hoitoja täysikuun lähestymisen vuoksi. Paikat eivät pysy, kipu ei lakkaa ja verenvuoto vain jatkuu, jos näinä päivinä joutuu hoitamaan.
- Alaleuan hampaat jätetään mieluiten nyt rauhaan 19.toukokuuta asti. Sen jälkeen ne eivät enää ole herkimmillään, ja alkaa myös alakuu eli laskeva kuu. Alaleuan hampaat hoidetaan siis 20.-28. toukokuuta kaikkein parhaimmin tuloksin. Myös yläleuan hampaiden hoitoa voi jatkaa silloin samoina päivinä. Seuraava yhtä hyvä jakso kaikille hampaille on 18.-21.6.. Nämä hyvät päivät näkyvät niin, että kipua on vähemmän ja se poistuu nopeammin, hammas ja ien vuotavat vähemmän verta ja hampaan poistokuoppa paranee nopeasti. Paikat kiinnittyvät niin lujasti että yhdistelmämuovikin kestää hämmästyttävän pitkään eikä tarvitse kalleimpia keraamisia paikkoja. Paraneminen on hyvää ja antibiootteja ei välttämättä tarvita.
- Tämän kevään huonoimmat päivät mennä hammaslääkäriin ovat: 16.-19.5. ja 14.-17.6.. Lähes yhtä huonoja ovat ylähampaille 2.-3.5., 29.-31.5., ja alahampaille erityisen huonoja ovat kaikki 20.4.-21.5., joista erityisen huonoja ovat 4.-6.5. ja 16.-19.5..

Taakoista irti päästäminen.

- Keväinen puhdistuskuuri ja laihdutuskuuri onnistuvat nyt parhaiten. Paino tippuu nopeammin aina alakuun aikaan, ja jos ei tiedä mitä diettiä kokeilisi, yksinkertainen tapa on vähentää hiilihydraatteja alkaen sokerista ja päättyen viljatuotteisiin. Tilalle löytyy jo ainakin joitakin kevätkasviksia, jotka tuovat vaihtelua ruokavalioon. Vähähiilihydraattinen (VHH) ruokavalio tai ketoruokavalio, niistä löytyy paljon jo tietoa ja kokemuksia.
- Viljan sisältämä tärkkelys on monella hampaiden reikiintymisen syy, pohjoisen kansoilla on geneettisesti vähemmän hiilihydraattia hajoittavaa amylaasientsyymiä, jonka takia leivän ja puuron tärkkelys pysyy hampaiden pinnassa pitempään hajoamatta ja poistumatta kunnolla edes harjauksessa. Jos siis hampaat aina vain reikiintyvät hyvästä hoidosta huolimatta, kannattaa tehdä kokeilu, jossa lisää muita ruokia kuten maan yläpuolisia vihanneksia, marjoja, maitotuotteita, kalaa, lihaa ja munia, ja vähentää kaiken eri viljoista valmistetun ruuan ja siis jauhot aivan minimiin.
- Vaatii vähän opettelua, mutta yllättävästi lopettaa monilla hampaiden reikiintymisen ja kun suun terveys paranee, paranee moni muukin oire kehossa. Ja jatkuva hampaiden harjauksen tarvekin hiukan helpottaa, sillä niihin ei enää tartu plakki eikä tule hammaskiveä entiseen malliin. Samalla mahdolliset ruuansulatusvaivat voivat helpottaa ja painokin normalisoitua. Nykyruuasta yllättävän iso osa on viljojen tärkkelystä. Leipä, puuro, pasta, pizza, munkki, pulla, kakku, jne. Entisaikoina vehnäpulla oli herkkuhetki, ei arkiruoka.
- Tästä on ihan lääketieteellisiä tutkimuksia englanniksi, jos joku haluaa taustoja varmistaa, mutta kokeilemalla itse voi moni yllättyä. Onhan se aika loogistakin, että täällä Euroopan pohjoisosissa on syöty aika lailla muuta ruokaa tuhannet vuodet, ja viljan viljely muuhun kuin juhlajuomaksi on yleistynyt isommassa mittakaavassa vasta viimeisten vuosisatojen aikana, mikä ei riitä geneettisen perimän muuttumiseen. Meillä monella on siis edelleen metsästäjä- keräilijägeenit ja niillä pysyy terveempinä kun syö niille sopivaa ruokaa: pääosin lihaa, kalaa, munia, marjoja, lehtivihanneksia. Niitä täälläkin on ollut aina saatavilla.
- Oli menetelmä sitten mikä tahansa, vähän happea ja raitista ilmaakin tarvitaan, vaikka liikunta ei useimmilla toimi laihdutuskeinona niin hyvin kuin syödyn ruuan muuttaminen. Päivittäin ulkona vietetty aika antaa ainakin happea ja auringonvaloa, riippumatta siitä tekeekö kävelylenkin vai puuhaileeko puutarhassa tai istuuko puistossa. Ja puhtaan lähdeveden tai koivun mahlan juominen on parhainta nestetankkausta laihduttamisen aikana. Tai tuoreista yrteistä ja koivun silmuista tehdyt teet. Nestemäärän juominen on sitä tärkeämpää, mitä pitemmälle kuu vähenee, sillä alakuun lopulla keho on kuivimmillaan ja tarvitsee nesteytystä.
- Samalla kun muuttaa ruokavaliota, voi päästää irti vanhentuneista lapsuuden ajatusmalleista ja itsekritiikistä. Käsi ylös, kuka ei jatkuvasti moiti itseään siitä että ei ole tarpeeksi hyvä, ei tehnyt tarpeeksi, ei riitä sellaisena kuin on, ei osaa olla tarpeeksi sitä tai tätä, tai pysty siihen ja tähän? Lapsuudessa kuullut kommentit pyörivät kuin rikkinäinen levy soittimessa samaa raitaa toistaen. Tänä keväänä voi päästää irti myös vanhentuneista kasvatuskeinoista, niiden tuloksena tulleesta itsensä moittimisesta ja alkaa korvata huonot ajatukset itseä kannustavilla ja paremmilla, järkevämmillä kehuilla ja kannustuksilla.
- Kun menneisyyttä ei voi muuttaa, voi muuttaa tätä hetkeä. Pussillinen kuivattuja mustikoita tai hiirenkorvia taskuun. Päivän mittaan joka kerta, kun huomaat moittivasi itseäsi, annat negatiivista kritiikkiä itsellesi tai luulet että muut moittivat sinua kun et tehnyt tarpeeksi tai ollut tarpeeksi hyvä, ota mustikka suuhun ja sano päinvastainen ajatus ääneen tai hiljaa itsellesi. "Tein tarpeeksi". "Olin kyllin hyvä itselleni." "Minä kelpaan." "Osaan ihan hyvin." "Onnistuin omalla tavallani." "Oma hyvä oloni on tärkeä." "Epäonnistuminen on osa elämää kuin sadepäivä, se menee ohi." "Minun unelmani ovat tärkeitä." "Pidän huolta itsestäni."
- Tarvitsemme kannustusta ja hyväksyntää itseltämmekin. Tavallaan aikuinenkin tarvitsee luvan muuttumiselle, ja sen luvan voi itse antaa itselleen. Voin luopua historian painolastista, ja hengittää vapaammin. Vaikka menneisyydessä tapahtui joskus jotain, nyt ajattelen toisin ja toimin toisin. Anna kevään sulavesien viedä menneisyys mukanaan, ja korvaa moittiva ajatus itsekehulla. Aikakausi on muuttunut ja me saamme muuttua mukana. Kannustaminen ja kehuminen kuuluu kaikille. Töissäkin voi löytää hetken jolloin antaa odottamatta positiivista palautetta. "Vasara osuu joskus harhaan, kukkakimppu ei koskaan." Ja nyt ne kukat alkavat kasvaa.
- Tällä alakuulla /laskevalla kuulla päästän irti __________. Se on nyt menneen talven lumia ja sulaa pois.
- Kun 6.5. alkaen nousevalla eli yläkuulla istuttaa kukkasen, voi sen mukana istuttaa ajatuksen. Paranen ja iloistun sama vauhtia, kun tämä kukka kasvaa ja kukoistaa. Ja sitten istuttaa toisen, ja kolmannen..

Lempeää lumien sulamista ja uuden vihreän esiintuloa!Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.