Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Täysikuu oli sunnuntaina 9. helmikuuta. Nyt on laskevan kuun eli alakuun aikaa uudenkuun päivään asti (musta pallo almanakassa).

Taivaalla Kuu pienenee oikealta reunaltaan, kunnes siitä on jäljellä ohut C-kirjaimen muotoinen sirppi.
- Niin kuin jo edeltävät kaksi uuttakuuta, tämäkin on syntynyt lämpimällä tuulensuunnalla, tuoden Atlantilta matalapaineen toisensa perään. Tuulia ja sateita on riittänyt. Pohjoisessa sade on tullut lumena, etelämpänä vetenä.
- Koska tämäkin sirppi syntyi kallellaan, sirpin kärjet yläviistoon, on sadetta tullut edelleen paljon. Niin oli odotettavissakin vanhan kansan kokemusperäisen tiedon mukaan: "Pysty kuu veden pitää, laukku maahan laskettaa" eli makaavana syntynyt kuunkierto tuo sateita.
- Vähenevän puolikuun aikaan kuunkierron säätyyppi ikään kuin irrottaa otteensa, sää pääsee jälleen vapaammin muuttumaan. Sunnuntaista 16.2. eteenpäin kuun viimeisen neljänneksen sää voi siis tuoda jotain muutakin, vaikka kylmempää tai kuivempaa säätä.
- Seuraavan uudenkuun jälkeisestä ajasta kolmen päivän ikäiseen sirppiin eli ke 26.2. mennessä saadaan nähdä, millaista säätä tulee tämän talven viimeiselle kuunkierrolle. Joko pohjoistuuli saa otteen ja tuo sittenkin kunnon talven viime tipassa, vai mennäänkö harvinaisen lämpimän talven päätteeksi suoraan kevätsäihin. Ja kevään tulo ennustetaan Mariankuun sirpistä, eli maaliskuun 27. päivän säästä. Tuleeko keväästä kylmä vai lämmin.

Talvinen puiden kaatoaika.

- Polttopuuta lehtipuusta tämän alakuun eli laskevan kuun aikana.
- Nyt on erittäin hyvää aikaa kaataa koivua, leppää, haapaa, pihlajaa, lehmusta, pajua, tuomea, raitaa, saarnea, vaahteraa, tammea ja muita lehtipuita polttopuuksi. Voi havupuutakin kaataa, mutta siihen saadaan parempi lämpöarvo yläkuulla eli nousevalla kuulla.
- Alakuulla kaadettu puu alkaa kuivumaan nopeasti, sen syyt irtaantuvat toisistaan ja se halkeaa helposti syitä myöten. Neste haihtuu puusta nopeasti huolimatta siitä onko se kuivumassa katoksen alla vai taivasalla, tuohi tai kaarna ylöspäin vai alaspäin. Kaatoaika on ratkaisevan tärkeä, eikä kerran kaadettua puuta pysty muuttamaan toisenlaiseksi.
- Juurissa olevan talvisen ravinteen vuoksi nyt kaadettu lehtipuu vesoo kyllä jonkun verran kannostaan kesällä, mutta vielä enemmän kantovesaa tulee, jos kaataa lehtipuun yläkuulla. Vähiten kantovesaa tulee aivan alakuun viimeisinä päivinä kaadetuista. Vesakonraivauksen paras aika on vasta juhannuksen jälkeen.
- Puusepäntöihin puuta voi kaataa muutaman päivän ajan täysikuun jälkeen vielä, ennen kuin halkeaminen alkaa voimistumaan. Rakennuspuu kuten hirsiksi tarkoitettu havupuu kaadetaan vasta uudenkuun päivän jälkeen nousevalla eli yläkuulla. Ja seuraava yläkuu onkin tämän talven viimeinen hyvä rakennuspuun kaatoaika, eikä eteläisimmässä Suomessa enää kovin hyvä sittenkään sillä tämä talvi ei ole laittanut maata routaan eikä puuta kunnon lepotilaan.

Kylvö, pistokkaat, istutus.

- Nousevalla kuulla kylvetyt siemenet voivat kasvaa niin vauhdilla, että yllättävät puutarhurin ja tulee kiire koulia ne. Mutta tässä on se ajoituksen taito, jos kylvää liian tiheään mutta itäminen on vauhdikasta, voi koulimisen tarve osua ikävästi alakuun eli laskevan kuun kahdelle viikolle.
- Jos näyttää siltä, että pitää harventaa taimet uusiin purkkeihin, on kahdesta huonosta valittava vähiten huono. Mitä pikemmin sen parempi. Sitä mukaa kuin alakuu kuluu, uudiskasvun voima hiipuu ja heikkenee. Väärään aikaan koulitut voi sitten saada uudestaan kasvamaan vielä nopeasti, kun uudelleenistuttaa ne seuraavan tai sitä seuraavaan yläkuun aikana.
- Nyt otetut pistokkaat tekevät huonosti juuria vesilasissa, ja herkemmät kasvit kuten pelargoni alkavat vähitellen kuolla, verso vain mätänee eikä juuria tule. Jos ottaa pistokkaita vaikka ystävän rahapuusta tai vastaavasta nahkealehtisestä kasvista, ne voi pitää viileässä odottamassa seuraavaa yläkuuta ja istuttaa vasta sitten. Ohutlehtisistä kasveista ei kannata jakaa pistokkaita ystäville alakuun aikaan, niitä ei voi pitkään pitää ilman vettä.
- Jos jokin kasvi on kasvanut määräkokoonsa, ja se halutaan vain pitää sellaisena ilman enempää lisäkasvua, siitä voi katkaista latvan tai versoja nyt laskevalla kuulla ja se ei niin paljoa enää ala kasvaa uutta. Mutta jos vaihtaa mullatkin alakuulla, vaarana on että kasvi kärsii liikaa ja alkaa vähitellen kuollakin. Huonoin aika mullanvaihtoon on alakuun viimeinen viikko eli 17.-22.2.2020.
- Nyt katkaistut oksat eivät maljakossa kauaa kestä, havut alkavat varistaa ja lehtipuut eivät avaa kunnolla silmujaan. Pajun siitepölylle allergisille tästä on toki hyötyä. Laskevan kuun eli alakuun aikaan maljakkoon tuodut pajunkissat vain kuivuvat ja putoavat pöydälle varistamatta siitepölyä.

Rakennustyöt.

- Alakuu eli laskeva kuu on ympäri vuoden parempaa rakennusaikaa kuin nouseva kuu eli yläkuu. Nyt kannattaa tehdä pitkää päivää, valaa betoni jos sää ja lämpötila sen sallii, maalata sisällä, laittaa tapetteja, laatoittaa kylpyhuone, asentaa lattialaudat tai laminaatit ja kiinnittää tiukkaa kiinnitystä tarvitsevat liitokset ja rakenteet paikoilleen.
- Usein ongelma josta kukaan ei saa selville, mitä meni pieleen, on osunut mahdollisimman huonolle kuunvaiheelle ja luonnonvoimat päässeet sotkemaan taitavan ja kokeneenkin ammattilaisen työn. Tällaiset huonot päivät olivat to-pe 6.-7.2. ja niistä varoitetaan kirjassa "Kuun vaikutus rakentamiseen". Erityisesti ne altistivat kosteusvaurioille ja homeelle. Ne olivat hyviä lähinnä salaojitukseen ja kaivon tai ankkalammen kaivamiseen. Vetivät niin vettä puoleensa.
- Laskevan kuun eli alakuun vesipäivät eivät nekään ole parhaita mutta alakuun ansiosta vähemmän huonoja ja vaara kosteuden jäämisestä rakenteisiin on jo paljon pienempi. Muut alakuun päivät ovat erinomaisia rakentamiseen ja remontointiin. Jonkin erikoisen ilmiön - ehkä juuri sähkömagneettisen vaikutuksen - vuoksi vesipäivinä asennetut putket pysyvät pitempään hyvänä ilman korroosiota, eivätkä tukkeudu niin helposti. Tässä olisikin putkimiehille tutkittavaa. Joissakin tehtaissa tämä ilmiö on havaittu prosessivesissä, ja hyödynnetty sitten kokemusperäisesti sielläkin.
- Nyt on hyvä aika tasoittaa tien pinnat ja täyttää kuopat. Erityisen hyviä päiviä ovat ke-to 19.-20.2. Myös talon perustuskuopan kaivuu ja maanpinnan tasaaminen sekä uuden maa-aineksen levittäminen on hyödyllistä ajoittaa näille päiville. Nyt pystytetyt tolpat, aidat ja muut rakenteet asettuvat tukevasti ja pysyvät jatkossa suorassa. Maa tiivistyy niiden ympärille hyvin.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu.

- Alakuun vesipäiville la-su 15.-16.2. kannattaa varata oma pyykkitupavuoro, tai suunnitella kuka perheessä pyöräyttää koko pyykkikorin sisällön silloin pesukoneessa. Kuivausrummusta on suuri hyöty jos pesee kaiken pyykin parhaina päivinä. Saa myös ne kuivaksi ja pehmeiksi kerralla ja saman tien kaappiin. Lopun kuunkiertoa on paljon vähemmän pyykättävää ja sitäkään työtä ei aina tarvitse ajatella.
- Myöskin kuivapesu toimii paremmin ja hellävaraisemmin alakuulla, joten pesulakäynnitkin kannattaa suunnitella niin että oma matto, peitto, jakkupuku tai paita tulee pestyksi juuri parhaina päivinä. Viimeiset pesuun juuri ennen uudenkuun päivää, joka on 23.2..
- Lika lähtee kodin pinnoista paremmin alakuulla, ja sitoutuu siivousvälineisiin paremmin pölyhuisku mukaan lukien. Nyt kun siis puhdistaa hankalammatkin kaakelit ja pesee saunan lauteet, saa nauttia puhtaammasta kodista pitempään. Siivous sujuu myös kevyemmin ja vähemmällä työllä. Jos ulkona lunta löytyy, voi matot viedä alakuulla ensin tuolille tai telineelle kylmenemään, tampata ne ja levittää lopuksi hangelle puhdistumaan lumessa. Vanha keino toimii yhä - kunhan on sitä lunta.
- Paras aika tuulettaa on muina kuin vesipäivinä. Kodin ilman saa raikkaaksi, ja samalla voi tutkia vaativatko ilmanvaihtokanavat myös puhdistusta, että tuloilma olisi raikasta silloinkin kun ei tuuleta. Raitis ulkoilma tuo mukanaan ilmasähkökentän sähkövarauksen sisälle kotiin, ja sen aistivat niin lemmikit kuin huonekasvitkin. Pakkasella ilma on erityisen sähköistä ja sen huomaa jokainen.
- Kukkien mullat kuivuvat voimakkaasti päivä ennen vesipäivää, joten ensimmäisenä vesipäivänä eli lauantaina 15.2. on kastelukannun syytä olla valmiina ja aamukahvia keittäessä muistaa heti jo huonekasvit. Päivää-kahta ennen vesipäivää kasvi ei halua mullan olevan märkänä, ja kastelu silloin altistaa kasvin punkeille ja kirvoille. Sunnuntaina 16.2. kastellaan sitten paljon vettä tarvitsevat kasvit vielä toistamiseen. Jos kasvi on altakasteluruukussa, lisätään siihenkin vesi aina vesipäivinä reilu viikon välein.

Leipominen, mikrobikäyminen ja juuston teko.

- Maitotuotteille kuten piimän, viilin, jukurtin ja juuston valmistukselle alakuu näyttää nestettä erottavan voimansa. Jugurtti joka lohkeaa, kerää nestettä pohjalle. Tuorejuustoista irtoaa hera ja niistä tulee kiinteämpiä ja kuivempia. Pitkään säilytykseen ja kypsytykseen tarkoitetut juustot tehdäänkin perinteisesti alakuulla. Parhaiten maitotuotteet onnistuvat alakuulla kun ne tekee ilmapäivinä 13.-14.2. mutta vielä parempia niistä tulee yläkuulla.
- Taikinan nouseminen alkaa hiipua alakuun mittaan. Aluksi täysikuun jälkeen se vielä onnistuu hyvin, mutta viikko siitä eteenpäin ero on jo selvä. Alakuulla tulee huonommin noussutta leipää ja sämpylää, ja se myös kuivuu paistamisen jälkeen nopeasti, eli vesi jatkaa haihtumistaan hyvää vauhtia. Yläkuulla leivottu pysyy kauemmin tuoreena.

Hiusten leikkuu ja värjäys sekä tatuoinnit.

- Alakuulla eli laskevalla kuulla hiusväri ei tartu yhtä hyvin. Erityisesti vesipäivien värjäystulos on huono. Toisaalta tämä on hyvä allergisille, sillä väri ei myöskään imeydy yhtä paljoa päänahkaan eikä siten ärsytä niin paljon sen iho. Väri myös häviää hiuksista nopeammin, joten uusia värejä voi kokeilla ilman suurta riskiä siitä että jos se ei sovikaan ja tulee liian räikeä lopputulos.
- Hiusten leikkaaminen laskevan kuun aikaan saa ne jatkossa kasvamaan hitaammin ja hennompina. Jos on liian nopea hiustenkasvu, tästä on hyötyä. Mutta jos haluaa nopeuttaa hiusten kasvua, ei koskaan pitäisi leikata alakuulla, ei etenkään sen loppupuolella.
- Laskeva eli alakuu on turvallista aikaa ottaa tatuointeja ja pigmentöintejä. Neula ei myöskään satu yhtä paljon joten neulakammoisille ensimmäinen kerta alakuulla on parempi. Iho paranee nopeammin. Vain ke-to 19.-20.2. kun iho on kauttaaltaan aktiivinen ja herkkä, ei pidä tehdä siihen neulanreikiä sillä se ärsyyntyy eikä parane hyvin, voipa jopa tulehtua.
- Korvien rei'itys on hyvä tehdä aina alakuun aikana. Reiät paranevat hyvin ja pysyvät auki. Vain edellä mainittuina ihon aktiivisuuspäivinä niitä ei kannata tehdä, mutten koko tämä alakuu on hyvää aikaa. Samoin voi tehdä muita lävistyksiä kunhan kyseinen kehonosa ei ole juuri silloin aktiivisena. Kts. kehonosat alempana.
Kynsien leikkuupäivät.

- Kynsienleikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli pe 14.2.. Seuraava kynsienleikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä eli pe 21.2.. Myös ke-to 19.-20.2. ovat hyviä päiviä leikata sekä sormien että varpaiden kynnet. Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan.
- Lakkaamisen tai rakenne/geelikynsien liimaamisen ajalla ei muuten ole väliä, mutta nyt alakuulla ne kiinnittyvät tiukemmin.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä on merkitty valmiiksi uuteen "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2020, joka ilmestyy nyt neljättätoista vuottaan, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2020 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin aktiivisina eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2020):

- Aktiiviset alueet: Ti-ke 11.-12.2. suolisto, perna, haima ja hermot. To-pe 13.-14.2. munuaiset, virtsarakko, lantio ja lonkat. La-su 15.-16.2. munasarjat, kohtu sukuelimet ja koko lantion pohjan alue. Ma-ti 17.-18.2. reidet ja laskimot. Ke-to 19.-20.2. polvinivelet ja nivelet yleensä, luusto ja iho. Pe-su 21.-23.2. sääret, pohkeet ja laskimot.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- Alakuu eli laskeva kuu on kehon puhdistumisaikaa, se erittää ulospäin. Täysikuulle kertyneet nesteet lähtevät nopeasti poistumaan, turvotus laskee ja olo paranee. Laihduttaminen ja puhdistuskuurit alkavat tuottaa tulosta, eikä ylimääräisestä ruuasta kerry painoa yhtä helposti kuin yläkuulla. Vähenevän kuun viimeisinä päivinä kehon puhdistusreaktio on voimakkain ja sitä kannattaa tukea juomalla vettä tai yrttiteetä, ja lepäämällä.
- Ti-ke 11.-12.2. oireili monella vatsa ja ruuansulatus, heti kun täysikuu oli mennyt ohitse. Näinä päivinä käy hyvin ilmi mikä ruoka ei sovi itselle. Vatsan alueella on valtava hermoverkosto, jonka takia sitä sanotaan "toisiksi aivoiksi". Suolisto erittelee ruuasta tarpeellisen, imeyttää sen, ja hylkää ja poistaa muut. Vatsan alueen hermoston tutkimuksessa löydetään varmasti vielä paljon uutta, miten älykäs kehomme osaa tutkia ruuan ja eritellä siitä tarpeelliset osat käyttöönsä. Ei ihme, että se vaikuttaa koko kehon tuntemuksiin erityisesti alueen ollessa aktiivisena.
- To-pe 13.-14.2. munuaiset aktivoituvat ja puhdistavat sekä itseään että koko kehoa. Näinä päivinä on tärkeä muistaa juoda paljon ja yrttiteet ovat mitä parhaita, etenkin jos niiden hoitovaikutus kohdistuu juuri munuaisiin, kuten vaikka kultapiiskulla. Koska keho poistaa samalla hiukan suolaa, voi olla tarpeen ottaa hyppysellinen luonnonsuolaa juomisen välissä.
- Munuaisten alue on tärkeä pitää lämpimänä näinä päivinä, ja jos saunaan pääsee tehostaa se kehon puhdistumista entisestään. Koivuvasta on erityisen hyväksi näinä päivinä. Myös kuuma jalkakylpy tehoaineineen auttaa kehon puhdistumisessa.
- La-su 15.-16.2. hoidetaan sukuelinten, kohdun ja munasarjojen aluetta. Kaikki eri hoidot vaikuttavat tehokkaammin tätä aluetta hoitavana ja puhdistavana näinä päivinä. Sauna ja kuuma kylpy tehoavat hyvin. Tärkeää on pitää itsensä ulkona lämpimänä, istua vain istuinalustalle eikä kylmälle penkille. Raskaana olevien kannattaa välttää rasitusta näinä päivinä, etenkin jos on huoli ennenaikaisesta synnytyksestä tai keskenmenosta.
- Ma-ti 17.-18.2. hoidetaan reisien aluetta ja laskimoita. Jos reidet kramppaavat helposti, voi ottaa hieronnan aromaterapialla tai puhdistavilla hoidoilla, elvyttää reisien verenkiertoa ja ja ottaa selluliittia vähentäviä hoitoja. Ihoa ei saa murjoa rajuilla hierontaotteilla, vaan venytellä lonkkia ja jalkoja, ja tehdä kevyempää hierontaa, joka ei riko kudoksia. Jalkojen ylhäällä pitäminen sängyssä tai saunassa auttaa nestekiertoa palaamaan ylämäkeen.
- Joskus vain nivustaipeen faskiakudokset ovat niin jumissa että selluliitti helpottaa, kun jumiutuneet kudokset saadaan faskiakäsittelyllä vetreytymään ja jalkojen nestekierto pääsee paremmin takaisin ylöspäin tuoden kuona-aineet pois jaloista. Jooga voi auttaa pitämään nämä kudokset joustavina, samoin elimistön jodinpuutteen korjaaminen, sillä jodi pitää kudokset joustavina.
- Ke-to 19.-20.2. vähennetään polvien ja nivelten rasitusta, ja hoidetaan niveliä kaikilla eri hoidoilla. Sauna ja lämmin kylpy ovat jälleen erityisen hyväksi näinä päivinä, samoin kylmän välttäminen. Jo pelkkä jalkojen tai käsien kuormituksen vähentäminen voi auttaa paljon niveloireiden hoidossa, ja pitempiaikainen viljojen jättäminen pois ruuasta voi rauhoittaa tulehtuneita niveliä niin että vaiva alkaa parantua. Jostain aina löytyy se tekijä, mikä pitää vaivaa yllä, ja sen poistamisella keho korjaa itse itseään.
- Myös luusto ja iho on aktiivisena, joten koko kehossa voi tuntua tämän vuoksi näiden päivien vaikutukset. Kauneus- ja terveyskalenterissa onkin siksi koko keho värillisenä, ja etenkin ihoa puhdistavat hoidot ovat nyt hyödyllisiä. Keho pyrkii hikoilemaan ja erittämään ihon kautta pois kuona-aineet ja tarpeettomat aineet, joita munuaiset eivät ole jaksaneet puhdistaa pois. Ihoa puhdistava höyryhoidot, sauna, kasvonaamiot ja kaikki ihoa rikkomattomat hoidot auttavat nyt puhdistumista voimakkaasti. Tatuointeja tai neulahoitoja ei pidä tehdä näinä päivinä.
- Pe-su 21.-23.2. Pohkeet voivat krampata tai väsyä rasituksesta, ja riittävän veden juomisella pidetään huolta, että nestekierto toimii ja keho jatkaa puhdistumistaan. Jalkojen nostaminen ylös saunassa tai sohvalla auttaa valtavasti näinä päivinä. Näiden päivien aikana hoidetaan suonikohjuja muilla tavoin muttei leikkauksella. Kevyt hieronta ja hoitavat aineet auttavat väsyneitä jalkoja ja ehkäisevät suonikohjuja. Suolavesikylvyt tai paljain jaloin oleskelu saunomisen yhteydessä virkistävät ja hoitavat jalkoja monin tavoin juuri nyt.
- Sunnuntaina 23.2. on uudenkuun päivä ja pohkeiden alue aktiivisena. Koko vähenevän kuun mittaan kehon puhdistuminen aiheuttaa lisäjuomisen tarvetta, mutta erityisen tärkeää on huolehtia nesteen saannista uudenkuun päivänä. Krampit tulevat usein nestevajaaseen kudokseen, jossa lihakset ja faskiat eivät pysty liikkumaan koska kudos on kuivaa.
- Lentokoneessa la-su ovat nyt riskipäiviä muutenkin mutta erityisesti koska ovat kuivina päivinä alakuun lopussa ja uudenkuun päivänä. Hyppysellinen luonnonsuolaa ja puhtaan veden juominen voi nyt ehkäistä monta vaivaa, ja pieni jalkojen liikuttelu tai hieronta auttaa pitämään huolta verenkierrosta. Jos kuuluu riskiryhmään veritulppien suhteen, tämä on nyt erityisen tärkeää.
- Alakuun eli laskevan kuun viimeisinä päivinä monella on voimat vähimmillään ja keho kuivimmillaan. Tämä on väsymisen aikaa, ja keho kaipaisi lepoa jotta voi käyttää kaiken energiansa puhdistumiseen kuunkierron mittaan aineenvaihdunnassa kertyneistä kuona-aineista. Ateriakokoa kannattaa pienentää, tai jättää joku ateria välistä. Alkoholin voi siirtää myöhemmäksi, uudenkuun puolelle, ja lisätä ruokaan jotain vihreää tai vaikka marjoja. Antamalla itselle hiukan enemmän lepotaukoja näinä päivinä voi ehkäistä montaa vaivaa. Keho parantaa itseään, kun sille suo aikaa, eikä vaadi niin paljoa muuta samaan aikaan. Myös kunnon yöunet ovat tarpeen näinä päivinä.
- Painon pudotus toimii hyvin alakuun aikana, ja silloin ei myöskään pieni lipsahdus uusista elintavoista haittaa yhtä paljon kuin yläkuun aikaan. Laihduttajat huomaavat että paino putoaa usein hyppäyksittäin ja alakuulla moni on huomannut painon putoavan nopeammin. Jos taas mikään laihdutuskuuri ei toimi itsepintaisiin kiloihin, voi olla apua kuulla, että raudan tai jodin puute kehossa voi estää kehoa pääsemästä eroon ylimääräisistä kiloista, ja kannattaa perehtyä näihin hivenaineisiin hiukan tarkemmin.
- Laskevan eli alakuun viimeisinä päivinä on helpompi luopua elämässä tarpeettomiksi käyneistä asioista, kuten vanhasta tavarasta, huonoista ihmissuhteista, huonoista tavoista tai ihan vain huonojen ajatusten toistamisesta. Mitä jos tällä alakuulla lopettaisit itsesi arvostelemisen ja tuomitsemisen, ja antaisit itselle kunnon halauksen. Yläkuun mittaan voi sitten opetella antamaan itselleen kannustavaa palautetta päivän pienistä ja suurista onnistumisista, ja alkaa arvostaa kaikkea sellaista, jonka eteen on jo onnistunut tekemään työtä ja saamaan tuloksia. Kukas sen kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse?!

Hammashoidot ja leikkaukset.

- Leikkauksista paranee nopeammin, kun ne tehdään alakuulla eli laskevalla kuulla. Haava lähtee heti paranemaan, tulehduksen vaara on pieni, ja kipuja monasti myös vähemmän. Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei myöskään kannata hoitaa leikkauksin juuri silloin, vaan mieluiten aktiivisten päivien jälkeen, tai edes pari päivää aikaisemmin kuin alue aktivoituu.
- Ihon ollessa aktiivinen on huono aika tehdä leikkauksia, eli mieluummin ei ke-to 19.-20.2.. Silloin iho ei parane yhtä hyvin kuin muina alakuun päivinä ja arvesta voi tulla näkyvämpi.
- Hammashoidoille alakuu on erittäin hyvää aikaa. Nyt kannattaa varata kunnon hoitoajat ja saada hampaat kuntoon. Poisto ja implantin asennus on paras tehdä aina alakuulla. Myös juurihoito onnistuu paremmin, vaikka kannattaa harkita olisiko muita keinoja. Se kun ei enää ole sitten elävää kudosta kehossa, mutta huokoisena tarjoaa bakteereille pesäpaikan.
- Keväällä alkaa parin kuukauden pituinen jakso, jossa auringon kierrossa suun ja hampaiden alue on aktiivisena, eikä toivu hyvin paikkauksista, poistoista tai leikkauksista. Ennen maaliskuun puoliväliä kannattaa siis hoidattaa hampaansa kuntoon. Hyviä päivät ovat: 10.-22.2. ja 10.-19.3.2020. Kannattaa kysyä peruutusaikoja tai käydä yksityisellä, että saa itselle hoidot parhaimpina päivinä.
- Näinä päivinä implantti ja paikka kiinnittyvät hyvin, poistettu hammaskivi pysyy pitempään poissa, hampaanpoisto paranee vähemmällä kivulla ja verenvuodolla, ja kaikki paranee nopeammin sekä vähemmällä säryllä kuin jos jättää maaliskuun lopulle, huhtikuulle ja toukokuun alulle.
- Monella hampaat alkavat vaivata juuri ennen maaliskuuta, joten vaivan voi ennakoida pahenevan ellei ole ymmärtänyt heti reagoida. Nämä ylä- ja alahampaiden herkkyysalueet tulevat hyvin esiin tähän perehtyneen terveydenhoitaja Ritva Nevalaisen kirjotuksissa, facebookin Kuusta kuuhun -ryhmässä. Ryhmää voi lukea ja jäseneksi liittyä kuka vain aiheesta kiinnostunut.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020"-taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, ja paljon muuta.

Lisääntyvän valon myötä iloista kevään odotusta!


Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.