Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa

Täysikuu oli sunnuntaina 3.12.2017 ja Kuu oli samalla lähinnä Maata, joten mediassa on kirjoitettu jälleen superkuusta. Vuorovesivoimat olivat hiukan voimakkaammat, kuin tavanomaisen täysikuun aikaan.
- Nyt on tämän vuoden viimeinen alakuu eli laskeva kuu, ja sitä jatkuu maanantaihin 18.12. asti, josta Kuu kääntyy jälleen kasvavan puolelle. Taivaalla Kuu siis nyt pienenee oikealta reunalta alkaen.
- Itsenäisyyspäivän osuessa näin lähelle täysikuun aikaa riittää nyt virtaa juhlistamiseen ja tapahtumiin osallistumiseen, joten hyvää itsenäisyyspäivää ja satavuotisjuhlaa!
- Kun sekä Aurinko että Kuu ovat vähenevässä vaiheessa, on tämä kahden viikon jakso vuoden vähävoimaisinta aikaa. Auringonkierto saavuttaa matalimman korkeutensa ja lyhimmän päivänvalonsa talvipäivänseisauksena to 21.12. ja siitä Aurinko vähitellen alkaa nousta korkeammalle, lisäten kasvuvoiman ja elinvoiman määrää juhannukseen asti.
- Vähenevä kuu vie luonnossa kasvuvoimat maan alle, alaspäin ja samalla yleinen kasvavan kuun aikana kerätty elinvoima käytetään hyödyksi, kunnes vähenevän kuun lopulla moni on väsyneimmillään, "takki tyhjänä". Kun tietää tämän, voi ajoittaa joulua edeltäviä töitä niin, että ne eivät kaikki kasaannu viikonloppuun 15.-17.12.. Silloin kun ovat vähenevän kuun viimeiset päivät, ja ne ovat tämän vuoden vähävirtaisimmat päivät.
- Joulukuusen kaatoaika jatkuu vasta tiistaina 19.12. Nyt alakuun eli laskevan kuun aikana kaadetut joulukuuset alkavat nopeasti varistamaan neulasia, vaikka niitä kuinka hoitaisi. Huonoimmat päivät ovat nuo alakuun viimeiset päivät eli joulua edeltävä viikonloppu. Silloin kaadettu kuusi varistaa heti kun sen sisälle tuo, ja kuivuu nopeasti kokonaan.
- Mutta aattoviikko on siis tiistaista eteenpäin hyvää kuusenkaatoaikaa. Silloin on yläkuu eli nouseva kuu. Se kuusi kestää pitkään, eikä juuri juo vettäkään kuusenjalasta. Yläkuinen kuusi kasvaa viikossa parissa jo kerkkää ja näyttää samalta kuin keväällä, kun uusi vaaleanvihreä kasvu oksankärjissä kertoo uuden kasvukauden alkaneen. Kelpaa sellaisen kanssa joulua juhlistaa.
- Samoin nyt kerätyt oksat eivät kestä pitkään jouluasetelmissa tai kransseissa, vaan alkavat nopeasti kuivua. Vasta aattoviikolla saa tuoreena kestäviä oksia jälleen kerättyä.
- Laskeva kuu eli alakuu on hyvää aikaa kaikille rakennustöille. Kosteus poistuu parhaiten rakenteista, ja liitoksista tulee lujia. Maali levittyy kauniisti ja kuivuu hyvin. Toki vain lämpimissä sisätiloissa, kun on jo talvi.
- Tien ja pihan kuoppia kannattaa täyttää koko alakuun ajan, ja parhaat päivät ovat su-ma 10.-11.12.. Silloin hiekka ja sora asettuvat paremmin kuoppaan, ja jäävät siihen. Nousevan kuun aikana täytetyt kuopat aukenevat pian uudelleen, vaikka työn tekisi yhtä huolella.
- Sisäkukkien parhaat kastelupäivät ovat ti-ke 5.-6.12. ja to-la 14-16.12.. Kasvit tarvitsevat tällöin enemmän vettä muutenkin, ruukut kuivuvat ja verso imee veden nopeasti käyttöönsä. Kasvit pysyvät terveinä ja kasvavat hyvin.
- Vielä muutaman päivän ajan alakuun alussa leipätaikina jaksaa nousta hyvin, mutta kun kuu kuluu uuttakuuta kohti, ei taikina enää nouse. Joulua edeltävän viikonloppuna, alakuun kannalla, ei maksa vaivaa yrittää enää leipoa nousemista vaativia taikinoita, ne eivät silloin onnistu.
- Jouluolut ja -sahtikaan eivät lähde käymään jos ne tekee aivan alakuun kannalla, joulua edeltävänä viikonloppuna. Parempi tehdä sitä ennen, tai vasta jouluviikolla, niin käyminen onnistuu nopeammin.
- Nyt on joulusiivouksen aika! Parhaita vesipesun päiviä ovat nuo edellä mainitut kukkienkasteluun sopivat vesipäivät, mutta muutenkin koko alakuu on hyvää aikaa siivota ja pestä kaikkea. Luonto auttaa, lika lähtee irti paremmin, tulos on puhtaampi vähemmällä vaivalla. Joulun alla jos milloin on mukava säästää voimiaan siivoamalla vain parhaina päivinä.
- Väri ei tartu hiuksiin yhtä hyvin alakuulla, mutta jos nyt leikkauttaa kampauksen, se säilyy kauniina ja mallissaan pitempään, sillä alakuulla leikkaaminen hidastaa hiusten kasvua. Parhaat päivät hiusten värjäykseen ja leikkaamiseen ovat to-ma 7.-11.joulukuuta, tai vasta joulunalusviikolla.
- Jos haluaa pitää paastoa joulun alla, parhaat paastopäivät ovat su 17. ja ma 18. joulukuuta. Jos ei kokonaan ole ruuatta, voi pienentää ateriakokoa puoleen ja pitää huolta että juo tuona viikonloppuna vain alkoholittomia juomia, ja niitä runsaammin. Keho saa näin käyttää energiaa puhdistumiseen ja elpymiseen, kun ruuansulatus ei vaadi paljoa voimia. Jouluna jaksaa sitten syödä ja nauttia juhlajuomia, se osuu kauniisti kasvavalle puolikuulle.
- Kynsienleikkuupäivät ovat 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli pe 8.12. ja 5 päivää eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä eli pe 15.12.. Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Myös jouluviikko tiistaista eteenpäin on hyvää kynsienleikkuuaikaa tänä vuonna.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, kitkemiset, istutukset, vihdan eli vastan teot, yrttien keruut, joulukuusen kaato sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2018 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2018 valmiiksi kunkin päivän kohdalle. Wanhan ajan Kuukalenteri on jo ilmestynyt ja päiväkirja tulee painosta joulukuun alussa.
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2017):
- Ma 4.12. olkapäät ja käsivarret, ti-ke 5.-6.12. maksa, sappi, keuhkot, mahalaukku ja rinnat. To-la 7.-9.12. sydän, aortta, valtimot, pallea ja selkä. Su-ma 10.-11.12. haima, perna, ohutsuoli ja paksusuoli, sekä hermosto. Ti-ke 12.-13.12. lonkat, munuaiset ja virtsarakko. To-la 14.-16.12. lantion pohja, sukuelimet, kohtu, munasarjat. Raskaana olevat voivat herkästi saada valesupistuksia näinä päivinä. Su-ma 17.-18.12. reidet ja laskimot.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on vähittäin liukuvasti etenevä.
- Parhaillaan herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Vanha lääketiede kuvaili alakuun eli laskevan kuun olevan hyvää aikaa käyttää yläkuun ajan kerätyt energiavarastot työntekoon ja urheiluun, kunnes niistä on jäljellä enää vähän, ja keho alkaa voimakkaammin puhdistua jäljelle jääneiden kuona-aineiden ym poistamisella. Vähenevän kuun viimeisinä päivinä, eli joulua edeltävänä viikonloppuna ja ma 18.12. keho erittää parhaiten kuona-aineet pois, ja silloin kannattaa saunoa kunnolla tai ottaa edes jalkakylpyjä.
- Kun tietää mitä keho yrittää tehdä kuunkierron mittaan, pystyy oikealla ajoituksella auttamaan sitä erittäin paljon. Tuo viikonloppu 15.-17.12. on levolle, mausteiselle ja kuumalle glögille (näinä päivinä paras glögi on alkoholiton) ja kevyelle, vähän ruuansulatukselta vaativalle ruualle. Näin saa uudistettua kehon soluja parhaiten, ja kerättyä voimia joulun viettoa varten. Jouluna sitten jaksaa ilolla juhlia.
- Samalla kun maamme siirtyy uudelle vuosisadalle, on tänä jouluna hyvä aika järjestellä vanhoja perinteitä niin että pitää itselle tärkeät, ja muodostaa myös uusia, oman perheen ja oman suvun jouluperinteitä. Monet jouluruuistamme ovat ajalta ennen jääkaappia ja tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Mitkä ruuat ovat lempiruokiasi, ja mitkä vain mukana vanhasta tavasta? Mitä oikeasti haluaisit syödä juhlapäivänä? Mitä tekee eniten mieli?
- Tuntuvatko vielä mollissa lauletut surulliset joululaulut omilta, vai kaipaatko jo iloisempaaa tunnelmaa joululauluihin? Mikä joulukoriste tuo hyviä vanhoja muistoja, mikä muistuttaa asioista, joita ei enää tarvitse ajatella. Onko joku uusi sävelkulku mukaansatempaava, joku uusi väri tai esine juhlavampi, uusi koriste tai valosarja iloisempi? Mistä niistä voisi tulla oma jouluperinne?
- Tämä alakuu on hyvää aikaa irrottautua niistä joulunvieton tavoista, jotka ovat jo aikansa palvelleet. Läpi historian uudet ideat ja juhlatavat ovat kulkeneet ihmisten mukana paikasta ja maasta toiseen. Muotivirtaukset ovat tuoneet uusia ideoita aina ennenkin. Jotkut ovat juurtuneet, jotkut hävinneet.
- Vaikka jotain ei muuttaisikaan heti, kannattaa nyt juhlavuonna erityisesti kuunnella omia toiveita, ja ajatella millaisia jouluja haluaa tulevina vuosina viettää. Tasavuodet ovat hyviä taitekohtia tehdä uudistuksia ja muutoksia parempaan.
- Kun päästää jostain vanhasta irti, on hyvä tehdä siitä kuitenkin hyvä hetki. Kiittää itseään ja tätä vanhaa tapaa, uskomusta, koristetta, ruokareseptiä, laulua, ynnä muuta yhteisistä vuosista, muistoista joita se on tuonut ja antaa sen sitten lentää muistojen joukkoon. Vaikka se olisi tuonut huonojakin muistoja, irti päästämisen hetkellä voi ajatella että kaikella oli aikansa, tarkoituksensa, mutta mennyt on nyt mennyttä.
- Voi kirjoittaa listan asioista, joita haluaa tulevien joulujen vahvistavan uusiksi joulunviettotavoiksi. Että muistaa ensi vuonnakin, mitä nyt halusi joulun jatkossa olevan. Näin vahvistaa sitä, että luon joulusta nykyaikaan itselleni ja perheelleni sopivan juhlan, jossa ei stressata liikaa, jätetään aikaa olla yhdessä ja nauttia elämästä. Luonnon hiljaisen ajan keskellä.
- Joistakin tavoista voi kokonaan luopua, ja antaa myös tyhjän olon tulla - se antaa sitten tilaa uusille asioille kohta saapua, ja alkaa kasvaa, ja muodostua uusiksi tavoiksi ja perinteiksi.
- Uudenkuun aikaa vanha kansa sanoi "tyhjäksi ajaksi". Taivaalla ei näkynyt kuin tähtiä. Kuu ei ollut näkyvissä. (Se on aivan Auringon lähellä, eikä erotu sen kirkkaudessa päivätaivaalla)
- Tähtinen taivas voi tuntua pimeältä ja mustalta, mutta kun silmä tottuu hämärään, alkavat tähdet tuikkia yhä kirkkaammin. Linnunradan vaalea tie tulee näkyviin, horisontista taivaan halki vastakkaiseen horisonttiin. Mihin taivaan tie vie? Seurasivatko muuttolinnut sitä etelään, missä valoa ja ruokaa riittää talvehtia? Ehkä näet tähdenlennon, ja muistat toivoa ihania asoita uudelta vuodelta.
- Kun luonnossa on "tyhjä aika", on se aina vain väliaikainen hengähdyshetki, jonka jälkeen alkaa uusi kuunkierto, uusi kasvu, uudet tuulet, uudet ideat ja yhä lisääntyvä energisyys täysikuun loistoa kohti.
- Tämän tyhjän hetken kautta uuteen kuunkiertoon on hyvä viedä mukanaan vain ne asiat, joiden haluaa kasvavan, lisääntyvän ja vahvistuvan. Ei ihme, että meillä on sanonta "odottaa kuin kuuta nousevaa". Nousevan eli yläkuun aikana uudet asiat kasvavat, ja tuovat uusia toiveita ja lupauksia, niin luonnossa kuin elämässä yleensä.
- Jouluviikon maanantaina 18.12. on uudenkuun päivä, almanakassa musta pallo. Kellonaika 8.30 kertoo että siitä Kuu alkaa tulla sirppinä näkyviin, ensin niin ohuena että illalla se näkyy vain kaukoputkella, mutta seuraavana tai sitä seuraavana päivänä sirpin näkee viimeistään jo paljaalla silmällä. Uusikuu on syntynyt.
- Kun katsoo läntiselle taivaalle hämärän laskeutuessa, ja näkee tuon ohuen D-kirjaimen kaaren muotoisen sirpin ensimmäisen kerran, on ollut tapana toivoa mitä tämän kuukauden aikana halusi tapahtuvan.

- Onnea satavuotiaalle Suomelle, ja iloista joulun odotusta!
***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.