Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Uudenkuun päivä ja osittainen auringonpimennys olivat lauantaina 11.8. ja nyt on uudenkuun, yläkuun eli nousevan kuun aika. Taivaalla kuu kasvaa oikealta reunalta alkaen kohti täysikuuta.
Entisaikoina uudenkuun katsottiin lähtevän vaikuttamaan vasta sitten, kun kuunsirppi näkyi ensi kerran taivaalla, eli pari kolme päivää uudenkuun päivän jälkeen. Sirppi näkyy ohuen ohuena niin lähellä aurinkoa, että sitä ei heti ehkä huomaa, ellei varta vasten osaa sitä etsiä, niinkuin ennen vanhaan osattiin. Se jolla oli hyvä näkö, löysi sen joskus on yhden päivän ikäisenä, mutta viimeistään kolmen päivän ikäinen sirppi on jo niin helppo nähdä että sen huomaa jokainen.
- Kuunsirppi näkyy aina auringonlaskun suunnassa lännnessä, laskukohdan vasemmalla puolella, vähän auringonlaskun jälkeen kun taivas alkaa tummentua. Päivä päivältä sirppi paksunee ja siirtyy etelämmäksi, sillä Kuu jää taivaalla hiukan jälkeen auringosta. Avaruudesta katsoen Kuu kiertää Maata, ja näkyy siksi ensin lähes samassa suunnassa kuin aurinko, ja sitten päivä päivältä kauempana, eri suunnassa, kunnes täydenkuun aikaan Kuu on Maapallon takana, eli päinvastaisessa suunnassa kuin Aurinko.

Kasvien kylvö- ja istutusaika parhaimmillaan.

- Yläkuulla eli nousevalla kuulla kasvuulähtö on parasta, joten nyt voi jälleen kylvää ja istuttaa mitä vain: kukkia, koristekasveja, perennoja, pensaita, puita, aitataimia, köynnöksiä, jne. Syysviljan kylvöaika alkaa myös nyt, riippuen siitä missäpäin Suomea pelto on. Ja jatkuu seuraavalla yläkuulla. Yläkuulla kylvetty itää ja talvehtii hyvin.
- Vain juurikasvit istutetaan alakuulla, muut kasvit kasvavalla eli yläkuulla. Joten nyt tekemään löytöjä taimistoille, jakamaan rönsyjä ja muuta ylimääräistä kasvua ystäville ja naapureille ja laittamaan pistokkaita juurtumaan. Kaikki kasvu lähtee hyvin liikkeelle. Toki sellaista puuta tai pensasta ei pidä siirtää, joka juuri kypsyttää hedelmää.
- Kevätpuoli vuotta on auringon kierron takia parasta istutusaikaa, mutta se on jo ohitse, ja nyt on apuna vain kuunkierron oikea vaihe ja sää. Kaikki istutus lähtee parempaan kasvuun, jos tuuli on lämmin eli eteläisestä suunnasta. Pohjoistuulisena päivänä ei kannata istuttaa kasveja, kasvuunlähtö on silloin hidasta.
- Nyt leikattu nurmikko kasvaa hyvin uutta, samoin tuuheutuu puu tai pensas. Mutta puuvartisia ei pidä leikata kuin yläkuun ensi päivien aikana. Puolikuun aikaan vuoto leikkauspinnasta on suurempaa ja suurinta täysikuulla.
- Kun kerää satoa yrteistä, tekee yläkuulla leikattu paljon uusia versoja, joten jos syksy on lämmin, vielä ehtii saada lisää kasvua.
- Rikkakasvien kitkeminen ei ole nyt järkevää, ne vain villiintyvät lisäkasvuun. Tämä työ kannattaa aina ajoittaa vähenevälle kuulle eli täysikuun jälkeiseen aikaan.

Saunavastoja voi vielä tehdä ja yrttejä kerätä kuivumaan.

- Viimeinen hyvä yrttienkeruuaika tänä kesänä. Kukkivia versoja voi kerätä kuivumaan ja maljakkoon, vihreitä lehtiä kukkimattomista versoista mausteeksi ja rohdokseksi kuivumaan. Juuret kerätään vasta myöhemmin syksyllä, tai ainakin vähenevällä kuulla. Aamukasteen haihduttua kauniilla ilmalla on hetki, jolloin yrtit ovat parhaimmillaan.
- Saunavastan tai vihdan paras tekoaika on mennyt ohitse, mutta kyllä vieläkin voi tehdä, kunhan tekee nyt yläkuun aikaan. Pitää vain löytää vihreitä ja ehjiä lehtiä. Nyt kuivatuissa pysyy lehti kiinni ja tuoksu säilyy.
- Marjastus tuottaa erilaisia marjoja eri päivinä. Varsinkin 22.8. alkaen on erinomaisia päiviä, vain ma-ti 27.-28.8. kannattaa hypätä yli ja sitten jatkuu taas. Erinomaisia ovat ke-pe 29.-31.8.. Niinä päivinä kannattaa poimia ja mehustaa, keittää hilloa ja pakastaa niin paljon kuin ehtii.
- Poimintapäivä on tärkein, se kannattaa merkitä ylös, niin voi myöhemmin vertailla miten eri päivinä poimitut säilyivät.

Sään muutos.

- Uudenkuun kolmanteen päivään mennessä säätyyppi on asettunut aloilleen, eli ti 14.8. säästä voi päätellä tämän kuunkierron sään. Samantapainen sää jatkuu kolme viikkoa, ja sitten vähenevän puolikuun aikaan sää alkaa taas muuttua erilaiseksi.
- Jos siis tuuli on lämpimästä ilmansuunnasta, jatkuu kesän lämpö vielä, jos tuuli on kylmästä suunnasta, alkaa viiletä.
- Kuunsirppi on taas Venuksen lähellä taivaalla, ja vanha kansa olisi siitä ennakoinut lämmintä vielä riittävän.
- Kun totuttaa itsensä seuraamaan yleistä säätyyppiä, ei jokapäiväinen pieni paikallinen ero haittaa, vaan näkee yleiskuvan. Vuorovesivoiman ollessa voimakkaimmillaan uuden- ja täydenkuun aikaan, muuttuu ilmakehäkin enemmän, eli säätila voi vaihdella rajummin. Kuu aiheuttaa myös ilmakehään vuoksen ja luoteen.

Kaivon pohjan puhdistus ja rakentaminen.

- Kun pohja pilkottaa, on hyvä aika puhdistaa hiekkakerros kaivon pohjalla. Sen voi nostaa ylös ja huuhtoa vain vedellä elollisen aineen pois, tai vaihtaa hiekat kokonaan uusiin. Ennen vanhaan tätä työtä tehtiin vain kasvavan kuun aikaan. Silloin kaivon pohjan kaivaminen ei tukkinut veden virtausta kaivoon.
- Kaikkein parhaat päivät ovat juuri ennen täysikuuta ja myös pe-la 17.-18.8.. Näinä päivinä kaivettu uusi kaivo on myös hyvä vedentuloltaan. Ja sopii tämä sama aika myös salaojien tekoon, nekin sitten vetävät hyvin vettä puoleensa ja johtavat sen pois. Myös kalalammen tai uimapaikan voi kaivaa näinä päivinä.
- Em. päivät ovat huonoja maalaamiselle ja betonin valulle, sillä kosteus ei lähde ja kuivuminen kestää kauan.
- Mitä lähemmäksi täysikuuta tullaan, sen varovaisempi saa rakennustöissä olla kosteuden kertymisen kanssa, erityisesti jos sää tuo lisää ilmankosteutta.
- Kannattaa tehdä kokeita maalaamalla laudan toinen pää hyvään aikaan ja toinen vastakkaisella kuunvaiheella. Ero tulee helposti esille näin, ennen kuin maalaa koko seinää.

Kukkien kastelu, leipominen, pyykkäys, siivous ja hiusten sekä kynsien leikkuu.

- Nyt on hyvä innostua leipomaan perinteisellä juuritaikinalla. Yläkuun eli nousevan kuun aikana taikina onnistuu helposti, ja leipä pysyy pitkään tuoreena ja hyvänä.
- Kun leipominen sujuu, siivoaminen takkuaa. Nyt saa luvan kanssa olla pyykkäämättä ja siivoamatta muuta kuin välttämättömimmät. Puhdistustyöt kun sujuvat alakuulla paremmin tuloksin.
- Kukkien kastelussa tärkeät vesipäivät ovat pe-la 17.-18.8.. Näinä päivinä kasvi imee veden käyttöönsä, ja kestää hyvänä pitempään vaikka kastelu ei aina niin säännöllistä olisikaan. Nämä kannattaa siis aina hyödyntää.
- Hiusten leikkuu yläkuulla saa ne kasvamaan nopeammin ja vahvempina. Ekokampaajat tietävät tästä jo paljon. Myös väri tarttuu hyvin ja kestää pitempään. Vain nuo vesipäivät ovat huonoja hiuksille.
- Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa käsityötorilla on Luana's luonnonmukaiset hiustenhoitotuotteet esillä. Ne on tehty kuunvaiheet huomioiden ja kampaaja itse osaa kertoa huiman tarkkaan, milloin on paras päivä millekin hiushoidolle. Kannattaa tulla täydenkuun viikonloppuna Loviisaan. Saattaapa Yläkuun Annekin olla paikalla.
- Mätäkuu jatkuu 23.8. asti, joten erityisesti nyt nousevan eli yläkuun aikaan on hyvä välttää rikkomasta ihon pintaa, ettei se tulehdu. Tämä on hyvä muistaa loppukesän kauneudenhoidossa. Nyt on parempi tehdä naamioita ja hoitoja joissa imeytetään tehoaineet ihoon, mutta ihoa rikkomatta. Jos poistaa ihokarvoja vahalla/sokerilla/nyppimällä, ke-su 22.-26.8. voi jättää tulehtuneita punaisia pisteitä iholle, joten niitä kannattaa ainakin välttää.
- Kynsienleikkuupäivät ovat 5 vrk eteenpäin uudenkuun päivästä eli to 16.8. ja 5 päivää eteenpäin kasvavan puolikuun päivästä eli to 23.8.2018.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, joulukuusen kaato sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2018 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2018 valmiiksi kunkin päivän kohdalle. Molempia on saatavina ympäri vuoden.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2018):

- Ma-ti 13.-14.8. ruuansulatuselimet: haima, perna, ohut- ja paksusuoli ja lisäksi hermosto. Ke-to 15.-16.8. lonkka, munuaiset ja virtsarakko. Pe-la 17.-18.8. lantion pohja, munasarjat, kohtu ja sukuelimet. Su-ti 19.-21.8. reidet ja laskimot. Ke-to 22.-23.8. polvet, nivelet, luusto ja iho. Pe-su 24.-26.8. pohkeet, sääret ja laskimot. Ma-ti 27.-28.8. jalkaterät.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on vähittäin liukuvasti etenevä.
- Parhaillaan herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Vanha lääketiede kuvaili yläkuun eli nousevan kuun olevan aikaa jolloin keho alkaa jälleen kerätä energiaa sisäänpäin, ja ladata akut täyteen täysikuuta kohti mentäessä. Täysikuulla keho on sitten täynnä energiaa ja unen tarvekin vähenee. Yläkuulla vitamiinit ja hivenaineet imeytyvät paremmin, keho saa ruuasta enemmän irti, ja siksi painoakin kertyy helpommin. Myös iho ja keuhkot imeyttävät hapen ja hoitavat aineet paremmin.
- Kuun korkeuden mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kun kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen kuin joessa oleva pato.
- Huonoimmat päivät leikkauksiin tai muuhun kudoksen rikkomiseen ovat kun kyseinen kehonosa on herkkänä ja täysikuulla. Täysikuun vaikutus alkaa jo 2-3 päivää ennen täysikuun hetkeä.
- Sellaiset hoidot, joilla imeytetään tehoaineet kehoon, tai nopeutetaan solujen uudistumista, toimivat nyt erityisen hyvin. Lihakset on helpompi saada kasvamaan, ja uutta kudosta muodostumaan korjaamaan vauriokohtia.
- Aina lonkan ja lantionpohjan ollessa herkimmillään, on tärkeä olla kylmettämättä itseään istumalla metallisilla tai muuten kylmillä tuoleilla ja penkeillä. Kahviloissa on istuinalusia tai huopia, niitä kannattaa käyttää juuri ke-la 15.-18.8. ehkäisemään kylmästä aiheutuvaa virtsarakontulehdusta. Toisaalta nämä paranevat helpommin juuri näinä päivinä hoidettaessa.
- Raskaana olevat voivat pe-la 17.-18.8. tienoilla kokea valesupistuksia, koska kohdun alue on herkimmillään. Osaamalla ennakoida tämän ja ottamalla rauhallisemmin, voi ehkäistä rasitusta. Koska keho imee ruuan ja juoman sisältämät aineet sisäänpäin kasvavalla kuulla, vaikuttaa kaikki syöty ja juotu näinä parina päivänä erityisesti kohdun alueeseen, ja raskauden aikana siis sikiöön. Tänä elokuun viikonloppuna kannattaa siis raskaana olevien juoda vain alkoholitonta. Muina päivinä vaikutus ei niin suoraan kohdistu kohdun alueelle, joten vaikutuskaan ei ole yhtä voimakas.
- Kasvavalla kuulla on hyvä treenata myös lihaksia, ja erityisesti sen alueen lihaksia, joka kulloinkin on herkimmillään. Ne vahvistuvat parhaiten ja vähemmällä työllä.
- Su-ti 19.-21.8. kun reisilihas on herkimmillään, on hyvä vahvistaa sitä liikunnalla. Muutama portaiden nousukin voi riittää ja vahvistumisen huomaa. Toisinaan taas liikunta näyttää menevän hukkaan, edistystä ei tapahdu. Kannattaa tarkkailla kehonosarytmiä kaikessa liikunnassa, niin itse alkaa huomata, miten paljon hyötyä oikeasta ajoituksesta saa.
- Jo päivää ennen kuin nivelet herkistyvät, moni huomaa jo vaikutuksen. Ke-to 22.-23.8. on paitsi mätäkuun viimeiset päivät, niin nivelet, luut ja iho herkimmillään. Keho ottaa ruuasta aineet, joilla hoitaa ja vahvistaa niveliä, luustoa ja ihoa. Nyt kannattaa syödä lisäravinteita, joilla näitä hoitaa. Jos on terve, trampoliinihyppely juuri näinä päivinä vahvistaa luustoa ja kehoa upeasti.
- Iho imee 22.-23.8. erityisen hyvin kaiken minkä sille laittaa. Kosmetiikan kanssa voi tulla allergiareaktio, tai toisaalta iholle levitettävä saunahunaja imeytyy erityisen hyvin. Saunavihta parantaa erityisen hyvin näinä kahtena päivänä, samoin yrttikylvyt. Missään nimessä ei pidä pestä maalipensseliä paljain käsin näinä päivinä, eikä vaihtaa auton öljyjä ilman käsineitä. Myös haitalliset aineet imeytyvät ihoon.
- Juuri täysikuun vaikutuksen alkaessa herkäksi kehonosaksi tulevat pohkeet ja laskimot. Nyt ei saa ylirasittaa niitä, jos on suonikohjutaipumusta. eikä leikata tai tehdä haavoja säärien aluelle millään tavalla. Vain hoitavia aineita voi levittää iholle, hieroa hyvällä öljyllä, ym. hoitoaineilla. Nämä ovat hellävaraisen suonikohjun ehkäisyn ja hoidon parhaita päiviä. Mutta jos on pelkoa veritulpista, on varottava ettei hyytymiä lähde liikkeelle juuri näinä päivinä, sillä täysikuun aikaan kehon toiminnot ovat voimakkaita.
- Jos istuu lentokoneessa kun pohkeiden alue on herkimmillään, on tärkeä liikkua ja verrytellä, tai käyttää tukisukkia riskin minimoimiseksi. Erityisen tärkeää tämä on nyt kun samaan aikaan on täysikuu.

Elokuun täysikuu.

- Komea Kuu nousee niin hitaasti kesäisin, että elokuussakin se näkyy matalalla pitkän aikaa ja siksi matalalla olevan auringon tapaan punertuneena. Oranssinpunainen Kuu luo tunnelmaa tummalla taivaalla, ja elokuu on perinteisten purjehduskauden päättäjäisten, muinaistulien, rapujuhlien ja muiden rantajuhlien aikaa.
- Täysikuun vaikutus alkaa jo pari päivää ennen varsinaista täydenkuun päivää, joka nyt on sunnuntai 26.8. Ihmiset ja luonto ovat energisimmillään noin kolmen päivän ajan, ja unen tarve vähenee.
- Viikonloppuun osuva täysikuu vaikuttaa siis jo Pärttylin yönä eli perjantaina 24.8., ja tämä viikonloppu sopii upeasti juhlintaan! Jos itsellä ei ole muita juhlia tiedossa, kannattaa hakeutua kesätapahtumaan, jota vietetään tänä täysikuun viikonloppuna. Nyt ihmiset ovat iloisia, energisiä ja sosiaalisia. Luonto antaa parastaan ja kesän lämpö toivottavasti hellii vielä sopivasti.
- Täydenkuun juhlissa jaksaa syödä, joten ruokaa kuluu helposti enemmän kuin on arvioitu. Samoin juomapuolta. Ja jos jossain on täydenkuun tanssit, nyt kannattaa lähteä, sillä täysikuulla käy usein hyvä tuuri tanssitettavien löytämisen suhteen. Johan pohjoisempana erämiehet ja kalastajatkin tietävät, että täysikuulla, Kuun nousetessa, iso kala käy pyydykseen. Ehkäpä siis kesän päätteeksi on sopivasti romantiikkaa nyt ilmassa juuri elokuun täysikuulla. On siitä ainakin tehty niin paljon lauluja, runoja, tarinoita ja kuvia.
- Toisaalta jos juhlinta lähtee käsistä, syntyy muunkinlaisia tarinoita helposti täysikuun osuessa kesäviikonloppuun. Niistä voi lukea seuraavan päivän uutisista, kun poliisi, palomiehet, vartijat ja baarityöntekijät kertovat levottomasta menosta. Sellaiset päähänpistot, joita normaalisti ei tule edes mieleen, tulee herkemmin toteutettua juuri täysikuun öinä. Lisää pontta tuo sopivasti pään sekoittava aine. Juhlijoista onkin hyvä pitää hiukan huolta porukassa, ja vakuuttaa tunteiden liikuttamille, että täydenkuun pintaan nostamia tunteita ei tarvitse ottaa vakavasti, ne kyllä menevät pian itsestään ohi.
- Myöskään kuunsiltaa pitkin ei pidä lähteä uimaan yksinään, etenkään nyt kun pohkeet ovat herkimmillään täysikuun viikonloppuna. Se harvoin tuleva kramppi voi yllättää pimeässä yössä ja silloin on hyvä että uimassa on muitakin, niin saa nopeasti apua rantaan pääsyyn. Ja koska Kuu tekee jokaiselle uimarille oman kuunsillan, ei haittaa yhtään että veteen mennään porukalla. Kaikille riittää taianomaista tunnelmaa elokuun täysikuulla!
- Koko kasvavan kuun ajan kerrytettyä energiaa on täysikuulla ylenmäärin, eikä nukkumiselle ole siksi normaalia tarvetta. Virtaa riittää ja tehdä jaksaa. Sopivasti suunnittelemalla täysikuun aikaan saa paljon aikaiseksi, ja voi ihmetellä sitten miten noin paljon jaksoikaan. Tästä energisyydestä kannattaa ottaa ilo irti ja nauttia huvina tai hyötynä. Monelle täysikuu on luovaa aikaa, ideoita pursuaa ja kun ne laittaa ylös, parhaat voi toteuttaa täysikuun mentyä jo ohi. Sillä silloin näkee rauhassa, mikä oli se todellinen kuningasajatus.
- Jos haluaa kuvata Kuuta, paras aika on jo pari päivää ennen, eli siis perjantai-iltana. Kuu on jo lähes pyöreä, eli näyttää kuvissa melkein jo täysikuulta, mutta taivas ei usein ole pilvessä ennen täysikuuta. Sen sijaan täydenkuun päivänä jostain tulee aina säänmuutos, ja taivas menee usein pilveen. Ennakoimalla saa siis paremmin kuvia, ja Kuun nousuajan löytää almanakasta tai Ursan Tähdet 2018 -kirjasesta. Ursan nettisivultakin voi katsoa. Kaakon suunnassa kun ei ole korkeita rakennuksia, näkee Kuun nousun ensi minuutit, ja kolmijalan päällä tukevasti oleva kamera saa siitä hyviä kuvia juuri ennen täysikuun päivää, kun taivas on vielä hiukan vaaleampi kuin täysikuun iltana.

Täysikuun jälkeen alkaa alakuu.

- Elokuun alakuulla eli laskevalla kuulla kääntyy kasvuvoima jo voimakkaammin alaspäin. Rikkakasveja voi kitkeä, maata kääntää ja hävittää pensaita tai puita, jotka kasvavat väärässä paikassa. Jos tällä kuunkierrolla saadaan kylmätuulisia päiviä alakuun lopulle, kuolevat vesakot ja pusikot heinäkuista paremmin - silloin kun vallitsi enimmäkseen etelätuuli parhaina raivauspäivinä.
- Marjojen ja hedelmien parhaat poimintapäivät jäävät alakuun alkupuolelle, ke-pe 29.-31.8. ja ne kannattaa sään vain salliessa hyödyntää tarkkaan. Niinä päivinä marjat ovat mehukkaita ja säilyvät hyvin. Vertailun vuoksi voi poimia vesimerkin päivinä, ma-ti 27.-28.8. ja ihmetellä eroavaisuuksia. Vesipäivinä makukin eroaa ja marjat pilaantuvat nopeasti. Hyvät poiminta- ja säilöntäpäivät jatkuvat ti 4.9. asti.
- Ke 29.8. alkaen on myös hyvää aika nostaa satoa kellariin ja puida viljaa, ne säilyvät silloin hyvin. Viljalle parhaita puintipäiviä ovat 29.-31.8. ja 3.-4.9. Juuresten nostolle erittäin hyviä ovat 1.-2.9. Tarkemmin nämä päivät löytyvät kirjasta Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa.

Kesäistä sadonkorjuun alkua ja upeaa elokuun täysikuuta!


Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.