Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Uusikuu syntyi 23. ja 24. lokakuuta välisenä yönä vähän yli puolenyön. Nyt on uudenkuun, nousevan kuun eli yläkuun aika. Sitä jatkuu täysikuuhun asti.
- Noin kolmisen vuorokautta uudenkuun hetkestä eteenpäin on säätyyppi asettunut aloilleen, ja mistä suunnasta silloin tuulee, samanlaista säätä tuuli tuo seuraavan kolmen viikon ajan, vaikka täydenkuun aikaan sää päiväksi-pariksi muuttuukin. Jos siis ma-ti 27.-28. päivän tuntumilla tuulee etelästä, pysyy sää "lämpimänä" vielä marraskuun puoliväliin asti. Tätä kannattaa tarkkailla joka kuunkierrolla.
- Puutarhurien kannattaa hyödyntää syksyn viimeinen lämmin nouseva kuu perennojen ja muiden taimien istutukseen. Myös kukkasipuleita on nyt hyvä istuttaa, ne kasvavat keväällä hyvin.
- Nouseva kuu eli yläkuu on tuoretta aikaa, taikina nousee hyvin, kukkien multia voi vaihtaa ja pistokkaat lähtevät uuteen kasvuun vaikka on syksy.
- Joka haluaa hiustensa kasvavan nopeammin, leikkaa ne nousevan eli yläkuun aikaan. Kynnet taas leikataan aina auringonlaskun jälkeen, niin ne pysyvät terveinä. Jos leikkaa tai viilaa kynsiä päiväsaikaan, ne voivat helposti alkaa lohkeilla. Myöskään täyden tai uudenkuun päivinä ei ole hyvä leikata kynsiä, vaan vanha kansa neuvoi leikkaamaan ne kuu-viikon perjantaina, eli 2 vrk ennen almanakan uuttakuuta, puolikuuta, täysikuuta tai vähenevää puolikuuta.
- Nouseva kuu ei ole pyykinpesuaikaa. Pyykistä lähtevät tahrat ja lika paremmin vähenevällä eli laskevalla kuulla, joten pyykkivuorta saa hyvällä omatunnolla siirtä täysikuun yli asti. Toki se mitä on välttämätöntä pestä aiemmin, pestään silti jo aiemmin. Mutta joskus kuu on ihana tekosyy.
- Myöskin syyssiivousta saa siirtää alakuun eli laskevan kuun puolelle. Aina ei tarvitse jaksaa, ja laskevalla kuulla lika irtoaa vähemmällä hankaamisella, joten siivouskaan ei tunnu yhtä raskaalta.
- Kaupasta kannattaa ostaa muutama yrttiruukku yläkuun alussa, sillä ne kestävät pitempään, ja niistä voi leikata versoja niiden kärsimättä, voipa se lähteä upeaan uuteen kasvuunkin, jos saa lampusta lisävaloa eikä pääse kuivumaan.
- Leikkokukat kestävät pitkään kun ne on katkaistu irti juuristaan nousevan kuun aikaan. Aivan kuun alkupäivinä ei siis kannata vielä rynnätä kukkakauppaan, mutta noin puolikuun kohdalta eteenpäin on hyvää aikaa ostaa leikkokukkia. Ne kestävät silloin kotonakin vielä pitkään maljakossa.
- Moni valvoo täysikuulla, ja usein valvominen alkaa 2 tai 3 vuorokautta ennen täysikuun tarkkaa hetkeä. Valvominen johtuu usein vain siitä, että oma energisyyssykli on sillä kuunvaiheella huipussaan, ja kun virtaa riittää, ei uni tule silmään. Tämä on normaali biologinen virkuisuussykli, ja kannattaa käyttää luovaan työhön tai vain olemiseen. Eivät aamu- tai iltavirkutkaan väkisin yritä nukkua silloin kun on virkuinen olo, biologisia syklejä nekin.
- Kuu on täysi marraskuun 6. ja 7. päivän välisenä yönä, 23 minuuttia puolenyön jälkeen. Joten vaikka täydenkuun merkki on allakassa 7. päivän puolella, on täydenkuun ilta itse asiassa jo torstaina 6. päivänä.
- Marraskuun täysikuu näkyy jo aika korkealla, ja joulukuussa vielä korkeammalla. Jos pilvet sallivat, kannattaa seurata kuinka syksyllä täysikuut nousevat joka kuukausi korkeammalle, ja tammikuun jälkeen ovat hiukan matalammalla joka kuunkierto, kunnes juhannuksen tienoon täysikuu on enää aivan matalalla taivaanrannassa. - Täysikuiden korkeus siis on päinvastainen auringon korkeudelle: Kun talvella aurinko on matalalla, ovat täysikuut korkealla. Ja kun kesällä on aurinko korkealla, ovat täysikuut matalalla. Tämän kun muistaa, osaa jo tärkeän asian kuun liikkeistä.
- Vaikka valo väheneekin syksyllä, selviää pimeästä vuodenajasta helpommalla, kun nauttii raittiista ilmasta ja valosta edes hetken päiväsaikaan. Kirkasvalolamppu ei korvaa keskipäivän valoa koska sisäilma ei silti ole yhtä raikasta kuin ulkoilma. Takkatuli tai kynttilät tuovat pehmeää punertavaa valoa iltoihin, ja se rauhoittaa nukahtamaan paremmin kuin kännykän tai tabletin sinertävänkirkas valo. Kehomme on vielä vanhastaan tottunut pimeisiin iltoihin ja pyrkii elämään luonnon rytmien mukaan. Luonnon syklejä edes jossain määrin seuraamalla pysyy terveys parempana nykyihmiselläkin.
- Rauhallista syksyyn ja talveen siirtymistä.


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.