Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Marraskuun täysikuu oli tiistaina 12.11. ja siitä alkoi laskevan kuun eli alakuun aika.

Taivaalla Kuu vähenee oikealta reunalta alkaen. Vähenevä kuu ei enää näy iltayön taivaalla, koska se nousee joka yö myöhemmin, ja alkaa näkyä päivätaivaalla, kulkien auringon edellä taivaankannen halki länteen. Siellä marraskuun pilvien takana. Vähenevä sirppi näkyy hiukan ennen auringonnousua muutaman tunnin ajan, kunnes uudenkuun aikaan Kuu ei enää näy.

Pihan työt ja joulukuusen kaato.

- Nyt ei kannata kaataa joulukuusta tai tuoda havuja maljakkoon. Ne kuivuvat nopeasti ja varisevat. Etenkin katajan ja kuusen neulaset ovat ikävän teräviä pöytäliinalla ja sukkien pohjassa kerran varistuaan.
- Seuraava hyvä aika joulukuusen kaadolle on vasta uudenkuun päivän jälkeen, 27.11. ja siitä eteenpäin 8.12. asti. Tällä välillä kaadettu joulukuusi voi rauhassa odottaa pihalla sisälle tuomista, ja se kestää loppiaiseen, Nuuttiin ja vaikka pitemmällekin asti varistamatta neulasiaan. Täysikuun lähestyessä imu kuusenjalasta voimistuu ja sen vesisäiliö tyhjenee nopeasti. Parasta on siis kaataa jo ennen täysikuuta.
- Sen sijaan juuri ennen joulua kaadettu puu kuivuu ja varistaa, sillä jouluaatto on alakuun eli laskevan kuun toiseksi viimeisenä päivänä. Ne jotka hakevat kuusen viime tipassa, ovat siis ensimmäisenä kantamassa sitä pihalle tapaninpäivän jälkeen.
- Erityisesti plussan puolella ollessaan marraskuu ei ole hyvää aikaa polttopuun kaatoon, mutta jos nyt jotain lehtipuuta yläkuulla kaataa, sen kanto vesoo erittäin hyvin ensi kesänä. Lehtipuu ei ala kuivua millään, mutta havupuu kelpaa poltettavaksi vaikka paras kaatoaika sillekin on kevättalven yläkuulla.
- Alakuu on kuoppien täyttöaikaa, nyt tiet sileiksi ennen talven tuloa. Etenkin missä maa ei ole roudassa, kannattaa alakuulla, erityisesti sen lopulla tasata tien pinta ja täyttää pienet kuopat. Toki routakin ne kovettaa, mutta jos tulee lämmin talvi niin alakuulla täytetyissä pysyy hiekka ja sora paremmin eivätkä ne aukea niin helposti uudelleen kuin yläkuulla täytetyt.
- Erityisen hyviä ovat maamerkin päivät 21.-22.11.
- Alakuulla voi myös tehdä talon perustuksen tai kaivaa kuopan johon ei halua tulevan vettä. Nykyäänhän rakennetaan ympäri vuoden, mutta kuunvaihe ei katso sitä onko maa sula vai jäässä, sen päivän vaikutus toimii jollakin keinolla siitä huolimatta virtaako vesi nyt vai keväällä. Alakuun kuoppa ikään kuin hylkii maaperän vettä ja se etsii pysyvästi uuden reitin.

Sisäkukkien hoito.

- Marraskuussa auringon voima vetää alaspäin ja nyt myös kuun vetovoima, joten nyt on kuollein jakso vuodesta, jolloin ei laiteta mitään uutta kasvamaan, eikä oteta pistokkaita tai vaihdeta multia.
- Kasvuvoima on niin jumissa, että jo pelkkä viherkasvin siirto paikasta toiseen, tai kaupasta kotiin, voi nuuduttaa sen.
- Vesipäivinä 16.-17.11. kastellaan kukat, mutta ei muuta. Jos nyt latvoo kasvin, se ei tee uutta kasvua, eikä latva lähde juurtumaan.
- Jos talvella esikasvattaa jo chilin taimia tai muuta, ne kylvetään vasta uudenkuun synnyttyä 27.11. jälkeen. Toki purkkeja ja multia voi laittaa valmiiksi, jos sormet syyhyävät, mutta kasvikirjojen lukeminen on paljon tuottoisampaa, erityisesti takkatulen loimussa ja kuuma mehulasi kädessä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
- Nyt kannattaa sen sijaan ostaa kukkakimppuja pimeää aikaa somistuttamaan, ne kestävät todennäköisemmin nyt kauan, sillä juuri päättyneellä yläkuulla eli nousevalla kuulla leikatut leikkokukat ovat kaikkein kestävämpiä ja pitkäikäisempiä. Mutta leikkovihreäkin kannattaa ottaa kukkakaupasta, ei oman pihan pensaista.
- Täysikuun jälkeinen viikko - mikä ihana syy ostaa värikäs kimppu kukkia.

Metsästys ja kalastus.

- Laskevalla kuulla saadun saaliin liha kuivuu ruuaksi laitettaessa, eikä vakuumipakastaminen muuta solukon käyttäytymistä - nesteet valuvat ulos. Sama näkyy kalassa, se kuivuu uunissa ja pannullakin ilmiön voi selvästi nähdä.
- Alakuun eli laskevan kuun aikaan saadusta saaliista on paras valmistaa ruoka uunipadassa hitaasti hauduttamalla tai tekemällä liha/kalakeiton. Liha on silti sitkeämpää, mutta hidas hauduttaminen auttaa hiukan. Kannattaa leikata palat pieniksi, myös siitä on apua.
- Sen sijaan ison pihvin paistaminen alakuun lihasta ei ole mukavaa hommaa. Sen näkee selvästi, miten pihvi menee kuopalle keskeltä, ja sen syyt tiivistyvät kiinni toisiinsa. Neste valuu ulos. Ei auta vaikka yrittäisi paistaa pintoja kiinni, kokki ei voi pelastaa sitä, minkä metsästäjä tai teurastaja on aiheuttanut ajankohdan valinnalla.
- Talven laskettelureissulla kannattaa kysyä "yläkuun poroa". Moni paikallinen kyllä tietää, mutta harvoin turisti sitä osaa kysyä. Ja Lapissa yläkuu on kasvavan kuun nimenä yleisemmin käytössä kuin läntinen "nouseva kuu".
- Jos käsittelee saaliseläinten nahat itse, karva pysyy hyvin kiinni yläkuulla saaduissa, teki niistä sitten taljan seinälle tai nutukkaat pitämään varpaat lämpiminä talvella. Alakuulla saaduista saaliista karva irtoaa helposti, käyttää sitten uudempaa tai vanhempaa tekniikkaa sen poistoon. Rasva imeytyy nahkaan paremmin alakuulla.
- Hyvä hetki kalastaa on kun Kuu on suoraan etelässä, eli nousu- ja laskukohtansa puolivälissä. Tämän kellonajan näkee Ursan julkaiseman "Tähdet 2020" kirjasen taulukoista. Se maksaa kirjakaupoissa noin 15,-.
- Iso kala taas syö parhaiten uudenkuun ja täydenkuun päivinä, siihen kellonaikaan kun Kuu on juuri nousemassa tai laskemassa, sen tunnin aikana. Pohjoisessa uudenkuun päivänä 26.11. Kuu laskee horisontissa (vaikka se ei näy) klo 14 maissa, Keski-Suomessa klo 15 maissa ja Etelä-Suomessa klo 16 maissa.
- Alakuun saalis on nopea suomustaa, koska suomut irtoavat helpommin.

Rakentaminen ja remontointi.

- Kunhan huomioi ulkona olevan marraskuun kostean ilman, on marraskuun laskeva kuu eli alakuu hyvä aika monelle rakennustyölle alkaen talon perustuskuopan teosta ja paalujen/tolppien/pilarien pystytyksestä.
- Katon suojatessa on hyvä rakentaa muita pintoja ja peittää ne umpeen. Vaikka ilma on kosteaa, se ei pysyvästi imeydy rakenteisiin alakuulla, toisin kuin käy täysikuun aikaan ja yläkuulla.
- Sisätiloissa laskevan eli alakuun aikaan on hyvä maalata vaikka seinää, sisäkattoa, tai huonekaluja. Maali levittyy kauniisti ja kuivuu nopeasti, eikä jää vaivaamaan myöskään hengitysilmaa pitkäksi aikaa. Lisäksi keho ei ota sisäänpäin ilmassa leijuvaa niin tehokkaasti alakuun aikana, niin tämäkin vielä suojaa työn tekijää. Kuitenkin myrkyllisten aineiden kanssa pitää varoa erityisesti keuhkojen alueen ollessa herkimmillään, eli 14.-17.11..
- Jos tekee homekorjausta, paras aika purkaa ja kuivata rakenteet on alakuulla, niin että pitkänkin kuivausjakson viimeiset päivät osuvat aina alakuun puolelle.
- Alakuulla myös liimat kuivuvat nopeimmin ja liitoksista tulee lujimpia. Lattia asentuu kauniimmin eikä elä liitoksista. Alakuun vesipäivät ovat vain vähän huonompia kuin muut päivät, ne ovat 16.-17.11..

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu.

- Sitten kun on ensin saanut sen kukkakimpun (tai itse käynyt ostamassa) ja kotona on jotain kaunista katseltavaa, voi marraskuisen siivouspäivän aloittaa. Koko alakuu on hyvää siivous- ja pyykkäysaikaa. Pyykistä tulee kaikkein puhtainta la-su 16.-17.11. ja ma-ti 25.-26.11., joten ainakin pahimpia tahroja sisältävät ja likaisimmat pyykit kannattaa laittaa koneeseen silloin.
- Myös kuivapesu kuluttaa tekstiiliä vähiten alakuun aikana, joten kannattaa käydä ajoissa viemässä ne pesulaan, että pesu osuu alakuun ajalle.
- Kun tällä marraskuun alakuulla tekee kunnon siivouksen kotona, jää joulunalusviikolle vähemmän työtä ja ehtii enemmän nauttimaan jouluvalmisteluista. Nyt siis lattian kuuraus ja pintojen pesu, sekä muut isommat työt. Jos lattia on kosteuden arka, se kannattaa pestä vain ilma- tai lämpöpäivinä to-pe 14.-15.11, ma-ke 18.-20.11. tai la-su 23.-24.11.. Näinä päivinä kosteusvaurion vaara on kaikkein pienin ja kuivuminen on nopeinta.
- Alakuulla viedään viimeiset kesävaatteet talvisäilöön kylmään tilaan vintille tai varastoon, tai vain viikataan kaapin nurkkaan.
- Talvijalkineet kannattaa rasvata, lankata, päällystää kosteutta hylkivällä tms. käsitellä ainoastaan alakuun aikana. Nyt hoitoaine imeytyy niihin parhaiten ja ne kestävät pisimpään hyvinä.
- Kukkien kastelulle parhaat päivät Wanhan ajan Kuukalenteriin sekä Kuu ja sää Päiväkirjaan pisaralla merkityt vesipäivät. Näinä päivinä kastellut kasvit imevät saatavilla olevan veden versoon ja pärjäävät pitempään taas ilman vettä. Seuraavat vesipäivät ovat: la-su 16.-17.11. sekä ma-ti 25.-26.11..
- Päivää-kahta ennen vesipäivää on kaikkein huonoin aika kasteluun. Kasvit eivät ota vettä vastaan, se seisoo mullassa imeytymättä varteen ja lehtiin, ja liika märkyys voi altistaa tuholaisille.

Leipominen, mikrobikäyminen ja juuston teko.

- Täysikuun jälkeen taikina alkaa nousta vähemmän hyvin päivä päivältä, ja alakuun puolivälissä ei ole enää helppoa saada sitä kohoamaan. Leivottu sämpylä, leipä ja pulla kuivuvat myös nopeasti alakuun viimeisellä viikolla tehtyinä. Ilmamerkin päivät to-pe 14.-15.11. ovat hyviä leipomiselle.
- Hapankaalista tulee hyvää ja pehmeää alakuulla tehtynä. Neste erottuu siitä helposti ja siitä tulee hyvin säilyvää. Vain juuripäiviä to-pe 21.-22.11. kannattaa välttää, niissä on homehtumisen mahdollisuus.
- Alkutalven alakuulla laitetaan käymään laatuviinit ja hienoaromiset sahdit. Alakuulla käytetty viini säilyy vuosia ja vuosikymmeniä, ja tämä ikivanha taito on säilynyt kaikkialla missä viiniä on viljelty. Samoin suomalaiset sahtimestarit tietävät että parhaat maut sahtiin saadaan käyttämällä se alakuulla.
- Kombucha ja muut mikrobikäytetyt juomat muodostuvat hitaammin laskevan kuun aikana, ja myös niissä korostuvat eri aromit. Aivan alakuun viimeisinä päivinä, tai maamerkin päivinä 21.-22.11. on vaara että ne lähtevät kasvamaan vääriä mikrobeja ja pilaantuvat. Kaiken kasvu on alakuun lopulla hitaimmillaan.
- Jugurtti, tuorejuusto, viili ja kefiiri onnistuvat kaikkein parhaiten ilmapäivinä to-pe 14.-15.11.. Alakuulla niistä irtoaa enemmän nestettä kuin yläkuulla. Tuorejuustoista irtoaa samoin, ja siksi niistä tulee kiinteämpiä alakuulla kuin yläkuulla. Kannattaa aina laittaa päivämäärä ylös, ja verrata kuukalenterista oliko kukka- eli ilmapäivä, lämpö- eli hedelmäpäivä, maa- eli juuripäivä vai vesi- eli lehtipäivä kun jotain näistä tekee, niin huomaa erot.

Hiusten leikkuu ja värjäys sekä tatuoinnit.

- Nyt laskevalla kuulla eli alakuulla leikatut hiukset kasvavat jatkossa hitaammin, joten kampaus pysyy mallissaan pitempään. Mutta jos hiukset ovat kovin hennot ja huonokasvuiset, on todella tärkeää ettei koskaan leikkaa niitä alakuulla.
- Väri ei tartu yhtä kestävästi nyt alakuun aikaan, ja vesipäivinä 16.-17. ja 25.-26.11. huonoiten. Muina päivinä voi värjätä, mutta ei kannata syyttää kampaajaa tai väriaineen valmistajaa siitä lopputuloksesta, vika ei välttämättä olekaan heissä ja niissä. Jos haluaa kokeilla ihan uusia värejä, niin alakuulla se on turvallisempaa, koska väristä pääsee sitten nopeammin eroon jos se ei ollutkaan itselle sopivaa sävyä.
- Ihokarvojen poisto kannattaa aina tehdä alakuulla, samoin känsien ja syylien poisto. Kaikki mikä halutaan ettei tule takaisin, on paras aina poistaa alakuun aikaan. Sillä ei ole väliä mitä menetelmää käyttää, niillä toki on eronsa ja puolensa, mutta juurineenkin nypittäessä alakuulla ihon tulehtumisen riski on kaikkein pienin. Toki alla olevasta tekstistä kannattaa varmistaa että kyseinen kehonosa ei ole silloin herkimmillään.
- Kestopigmentöinti ja tatuointi ovat turvallisempia alakuulla, ja allergisen reaktion vaara on pienimmillään, kunhan kyseinen kehonosa ei juuri silloin ole se herkkä alue. Kts. alla. Myös neulojen pistot tuntuvat vähemmän kun alue ei ole herkkä, ja on laskeva kuu eli alakuu. Huono päivä näille olisi yläkuun ihopäivät pe-la 29.-30.11. sekä täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää.
- Korvien rei'itys olisi parasta tehdä aina alakuulla eli laskevalla kuulla, samoin kaikki lävistyskorut. Huonoin aika on täysikuulla ja juuri ennen sitä. Yläkuulla tehdyt rei'itykset alkavat kasvaa umpeen.

Kynsien leikkuupäivät.

- Anne Pöyhösen vanhasta kansanperinteestä esille nostama neuvo "Kynnet leikataan perjantaina, eli seitsenpäiväisen kuun neljänneksen viidentenä päivänä, "perjantaina": Tämä on usein väärinymmärretty neuvo, sillä emme enää kutsu kuunkierron neljäsosia eli kuun neljänneksiä viikoksi. Mutta entisajan tapa kertoa minä viikonpäivänä on hyvä tehdä mitäkin, tarkoitti nimenomaan näitä "kuuviikkoja". Esim. koska täysikuu oli 12.11., niin sen jälkeen oleva päivä 13.11. on siis "maanantai", seuraava päivä on "tiistai", 15. päivä on "keskiviikko", 16.11. on "torstai" ja 17.11. on "perjantai". 18. päivä olisi "lauantai" ja 19. päivä "sunnuntai" joka onkin seuraava käännekohta kuunkierrossa, eli puolenkuun päivä.
- Siitä kun lasketaan eteenpäin, niin 20.11. on kuuviikon ensimmäinen päivä eli "maanantai", 21. päivä on "tiistai", 22. päivä "keskiviikko", 23. päivä "torstai" ja 24. päivä "perjantai". 25.11. on siten "lauantai ja 26.11. "sunnuntai", ja sehän onkin taas jo uudenkuun päivä eli "pyhä/tabupäivä". Vanhassa kuukalenterissa nämä käännekohdat olivat niitä "sunnuntaipäiviä": uusikuu, kasvava puolikuu, täysikuu ja vähenevä puolikuu".
- Jotta ette sekoita näitä vanhoja viikonpäivien merkityksiä, kirjoitan aina päivämäärät tähän valmiiksi ja viittaan tähän kuuviikon perjantaihin vain näissä kynsienleikkuuneuvoissa. Mutta tämän siis löysin hyvin vanhan kansanperinteen neuvoista ja selitän tarkemmin vielä ensi kesänä valmistuvassa uudessa kirjassa, joka kertoo suomalaisesta kuukansanperinteestä. Siitä lisää myöhemmin. Mutta nyt tämä kuuviikko-neuvo on monen vuoden Yläkuun blogi -kirjoittamisen tuloksena levinnyt jälleen käyttöön, ja saan kulla iloisia tarinoita vahvistuneista kynsistä ympäri Suomea.
- Kynsienleikkuupäivät ovat siis 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli leikataan sormien ja varpaankynnet su 17.11. ja 5 vrk eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä eli su 24.11.. Ja aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan. Lakkaamisen tai rakenne/geelikynsien liimaamisen ajalla ei ole väliä.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä on merkitty valmiiksi joulukuussa ilmestyvään "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020" (pahoittelut että siirtyy lisätöiden vuoksi hiukan myöhemmäksi). Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, hoito, pesu, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa. Katso lisää tästä.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin, joka ilmestyy nyt neljättätoista vuottaan, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2019):

- Ke 13.11. kaula, niska, nielu, korvat ja alaleuan hampaat. To-pe 14.-15.11. hartiat, olkapäät, käsivarret, kädet ja sormien kynnet. Myös jo keuhkojen yläosa. La-su 16.-17.11. keuhkot, mahalaukku, maksa, sappi ja rinnat. Ma-ke 18.-20.11. selkä, pallealihas, sydän, aortta ja valtimot. To-pe 21.-22.11. ohutsuoli, paksusuoli, haima, perna, ja hermosto. La-su 23.-24.11. lantio, lonkat, munuaiset ja virtsarakko. Ma-ti 25.-26.11. lantion pohja, munasarjat, kohtu ja sukuelimet.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- Alakuun eli laskevan kuun aikana keho erittää ulospäin. Nyt on aika pitää laihdutuskuuria, detoxkuuria, paastoja, pätkäpaastoja ja kaikki nämä tehoavat sitä paremmin kun alakuu kuluu kohti uudenkuun päivää.
- Myös kaikki sellaiset hoidot, joissa kehosta poistetaan jotain, kuten saunominen tai puhdistavat kasvonaamiot, tehoavat paremmin kun on alakuu eli laskeva kuu. Jalkakylvyt, kuivahieronnat, mutakääreet ja savinaamiot käyttöön.
- Laskevan kuun eli alakuun päivät ovat hyviä ja turvallisia kaikille sellaisille leikkauksille, joissa kehosta poistetaan jotain, jota ei haluta kasvavaksi takaisin. Haava paranee hyvin ja tulehduksen vaara on pienin. Kipuja leikkauksen jälkeen on vähemmän ja toipuminen nopeampaa. Vain sitä kehonosaa ei leikata, joka kulloinkin on herkkä alue. Silloin kun halutaan jonkin kudoksen kasvavan uudelleen tai kasvavan tilalle, on leikkaus parempi kasvavalla kuulla, mutta ei enää täysikuulla eikä kahtena sitä edeltävänä päivänä, eikä kun kehonosa on herkkä.
- Hammaslääkäriaikoja kannattaa varata kaikille muille alakuun päiville, paitsi 13.11, eli 14.-26.11. ovat parhaita. Paikkaukset, puhdistukset, implanttien laitot, kruunujen asennukset, jne. on paras tehdä alakuulla. Mutta jos otetaan ikenistä muotti proteesia varten, silloin paras aika on nousevalla kuulla eli yläkuulla, kun uudenkuun päivästä on ehtinyt kulua ainakin kolme päivää. Siitä eteenpäin lähes täysikuuhun. Silloin ikenet ovat hiukan enemmän nesteytettynä tai turvoksissa, miten sen nyt kuvaileekin, ja muotista ei sen vuoksi tule liian tiukkaa.
- Hammaskiven poistolle erittäin hyviä päiviä ovat alakuun viimeiset päivät 21.-25.11.. Verenvuoto on vähäisintä ja hampaan pinta pysyy pitempään puhtaana. Hoito myös sattuu vähemmän, kuin jos menee yläkuulla tai täysikuulla.
- Parhaat päivät mennä hammashoitoihin löytyvät ensi vuodelle Yläkuun uudesta kauneus- ja terveyskalenterista, jota voi ennakkotilata -10% alennuksella.
- To-pe 14.-15.11. hartiahierontaan, jäsenkorjaajalle, ja juodaan runsaasti vettä että saadaan jumiutuneet kudokset nesteytettyä ja kuona-aineet liikkeelle. Kunnon saunominen, koivuvastalla, ja janojuomaksi puolukkamehua tai mitä nyt saunan jälkeen hyvältä tuntuu. Kipu on usein nesteen puutetta ja kuona-aineiden kerääntymistä. Näinä päivinä tämä alue ottaa hoidon hyvin vastaan ja siitä on eniten hyötyä. Ei sormien kynsien leikkuuta tai viilausta näinä päivinä.
- La-su 16.-17.11. on hyvä aika pitää pätkäpaastoja, jättää ateria välistä, ja mennä ajoissa nukkumaan. Maksanpuhdistusaika, ja mahalaukku haluaa vähemmän töitä. Itselle hyvin sopivaa ja helposti sulavaa ruokaa. Kunnon kävelylenkki ulkona tai pihatöitä, nyt keuhkot puhdistuvat parhaiten. Jos flunssa on jo iskenyt, höyryhengitystä keuhkojen puhdistamiseksi ja saunan lämpöä. Myös puhdistavat jalkakylvyt yrteillä, eteerisillä öljyillä tms. sekä merisuolalla puhdistavat näinä päivinä maksaa ja mahalaukkua. Aina jalkakylpy ennen ruokaa tai tyhjän vatsan aikana, ei heti ruuan jälkeen kun verenkierrolla on töitä ruuansulatuksessa, ja se on poissa ääreisverenkierrosta.
- Ma-ke 18.-20.11. Selkä lämpimänä ettei se nitkahda, nyt ei nostella pianoa ilman muuttomiehen lihaksia. Hyvä aika hoitaa sydäntä helpottamalla sen työmäärää ja hoitamalla stressitasoa alaspäin millä tahansa mukavalla tekemisellä. Kun välttää ylirasittamasta herkkää kehonosaa, se pääsee paljon vähemmällä ja jaksaa paljon paremmin. Näinä päivinä ei kanneta syyllisyyttä mistään, ei paranneta koko maailmaa, vaan hoivataan omaa sydäntä, omaa selkää ja omaa kehoa että pysytään terveinä.
- To-pe 21.-22.11. Vain itselle sopivia ruokia näinä päivinä, nyt on ohutsuoli ja paksusuoli herkkiä havaitsemaan ja reagoimaan. Ne yrittävät puhdistua kuona-aineista, joten runsas veden juonti on tärkeää ja jos haluaa pitää pätkäpaastoa, tai korvata aterian vihersmoothiella tai marjapirtelöllä, se jo keventää ruuansulatuksen työtä paljon yhden aterian osalta. Hoitavat yrttiteet ovat erityisen tehokkaita näinä päivinä, jokaisen oman maun ja tietämyksen mukaan voi valita monista eri yrteistä. Esim. Frantsilan teevalikoimasta ja yrttitipoista löytyy paljon sopivia.
- La-su 23.-24.11. Jatketaan yrttiteellä ja hoidetaan nyt munuaisia erityisesti. Sokeroimattomat puolukka-, pihlaja- ja karpalomehu näinä päivinä puhdistavat virtsarakon aluetta ja ehkäisevät tulehduksia. Jos on lonkkakipuja, on iso apu välttää lonkkien rasitusta näinä päivinä. Nyt pitää myös olla pitkä aluspaita, että munuaisten alue pysyy lämpimänä, eikä kannata istua ulkona kylmälle penkille vaan seisoa bussipysäkilläkin mieluummin, ettei virtsarakon tulehdus pääse kylmettymisestä alkuun. Hyvät päivät saunomiseen, hikoilu auttaa munuaisia jaksamaan kuona-aineiden poistossa.
- Ma-ti 25.-26.11. Myös vielä näinä päivinä on syytä välttää kylmiä tuoleja ja penkkejä. Erilaiset hoidot kohdistuvat nyt kohdun, munasarjojen ja sukuelinten vaivoihin. Koska on alakuu eli keho erittää ulospäin, kuuma kylpy tai sauna auttaa vilkastuttamalla verenkiertoa, ja kylpyveteen kannattaa laittaa tämän alueen vaivoja hoitavia yrttejä tai eteerisiä öljyjä. Jo pelkkä suolavesikylpy on hyväksi avuksi. Jos ei omaa kylpyammetta, vanha kunnon neuvo kylmän ja kuuman veden vuorottelusta suihkussa vilkastuttaa verenkiertoa alueella ja saa kehon omat parantavat voimat sen mukana tehostumaan. Jos on raskaana, ja saa helposti valesupistuksia, voi pienikin rasitus näinä päivinä aiheuttaa niitä, joten lepääminen on parasta.

Lähde ja sen sammakko.

- Alakuulla eli laskevalla kuulla tapahtuvan kehon puhdistumisen seurauksena keho myös menettää nestettä helposti, joten on tärkeää juoda paljon vettä tai vihermehuja, smoothieita tai itse tehtyä mehua, mikä vain parhaiten maistuu ja nesteyttää. Mutta yksi on ylivoimaisesti paras - luonnon lähteestä otettu vesi, tai lähdepohjaisen kaivon vesi. Myös oman kaivon vesi on paljon parempaa kuin käsitelty vesi, jota tulee vesilaitokselta vesihanaan. Veden voi kaivosta tai lähteestä nostaa pumpulla.
- Jos vain lähdevettä on saatavilla, kannattaa nähdä vaivaa sen tuomiseksi kotiin lasipulloissa tai emalisessa tai teräksisessä astiassa. Ei muovipulloja tai muoviastioita vedelle. Kun alkaa kokeilemaan, miltä tuntuu - nimenomaan miltä se maistuu ja tuntuu - juoda puoli litraa lähdevettä, tai puoli litraa vesijohtovettä, niin suurin osa ihmisistä kyllä huomaa eron. Parempi vesi parantaa kyllä, vaikka eroa vedessä ei itse huomaisikaan, mutta monen kokemus on että ero on valtava.
- Luonnon lähdevesi imeytyy kehon kudoksiin ja nesteyttää ne paljon paremmin ja tehokkaammin kuin käsitelty ja puhdistettu vesijohtovesi. Vaikka sekin toki meillä on maailman mittakaavassa todella laadukasta. Se vain ei ole parhaiden lähdevesien tapaan kehossa toimivaa silti.
- Tämän vuoksi meillä on tarinoita parantavista lähteistä, keho nesteytyy ja sen toiminnot elpyvät kun veden laatu on oikea. Monet elävät päivästä toiseen 85-90 prosenttisesti nesteytettynä, eivätkä enää tiedä miltä tuntuu olla 100% nesteytettynä. Se on vähän kuin tiskaisi tiskit litrassa vettä ja pesisi pyykit voimatta kunnolla huuhdella niitä. Tai kuin pesisi hiuksia puolella pesuvadilla suihkussa käymisen sijaan. Tulee ongelmia puhdistumisessa, lika ei poistu tehokkaasti.
- Kehon elintoiminnot tarvitsevat jatkuvaa huuhtelujärjestelmää. Ruokaa tulee sisään, se sulatetaan energiaksi jolla solut toimivat. Solujen toiminnoissa syntyy jätettä, se huuhdellaan pois kehosta imusuoniston kuljettamana, hengityksen vesipisaroiden, virtsan, ulosteen ja hien mukana. Ruokaa kuluu myös solujen rakennusaineiksi, sillä huonoon kuntoon menneet solut rikotaan ja niiden "purkujäte" osin kierrätetään, osin kärrätään kaatopaikalle eli huuhdellaan pois kehosta.
- Ehkä siksi, että vesi on halpaa tai ilmaista, sen parantavista vaikutuksista ei puhuta läheskään tarpeeksi. Mutta jos näillä vertauskuvilla miettii, miten keho saa siivottua ja puhdistettua itseään, niin on vaikea kuvitella sen sujuvan hyvin jos vedestä on hiukkaakaan pulaa. Jos solujen nestetasapaino ei ole täysin kunnossa, miten ne saavat kuona-aineet liikkeelle?
- Moni huomaa kesäkuumalla tai saunan jälkeen että kun ottaa vähän jotain suolaista ja juo paljon vettä, vointi paranee kummasti. Keho nesteytyy. Mutta huomaammeko tavallisessa arkielämässä, onko pientä nestevajausta koko ajan vai imeytyykö juotu neste aina yhtä hyvin ja korvaa menetetyn nesteen? Millä mittarilla sitä voisi mitata? Jos suola ja vesi parantaa väsyneen oloa, niin johtuuko väsymys joskus vain nestevajauksesta? Jos päänsärky jää tulematta silloin kun on juonut tarpeeksi, mutta iskee kun on unohtanut juoda, parantaako vesi päänsärkyä? Parantaako vesi, vai olemmeko me itseasiassa suurimmaksi osaksi vettä, joka pysyy solujen pusseissa geelimäisesti kasassa?
- Maaperässä oleva vesi on koko ajan myös "maadoittuneena", maanpinnan kanssa samassa sähkökentässä ja reagoi sähkökentän muutoksiin. Täysikuulla maan magneettikentän ollessa voimakkaimmillaan, sähkökin virtaa voimakkaimmin, ja veden kyky parantaa on suurimmillaan. Tämän vuoksi jopa energiajuomayritys Red Bull teki rohkean kokeilukampanjan myydä täysikuulla pullotettua lähdevettä. Se ei ihan vielä lyönyt läpi, mutta Itävallassa moni pullottaa tai itse hakee lähteeltä vedet kotiin aina täydenkuun aikaan ja muulloin tarpeen mukaan. Vanha tieto veden muuttumisesta kuunkierron mittaan on voimissaan.
- Tässä siis ilmainen neuvo ilmaisen parannuskeinon käyttöön. Etsi oman seudun paras lähdevesi, käytä sitä, ja kerro kokemuksista ystäville, jotka ovat väsyneitä ja joilla on kaikenlaista kremppaa. Tai vie pari litraa lähdevettä lahjaksi, ja soita seuraavana päivänä ja kysy, miltä hänestä tuntui sen juotuaan?
- Taannoin oli kampanjoita metsälähteiden ennallistamiseksi. Siinä työssä olisi ollut suuri apu, jos olisi tiedetty että lähdettä ei koskaan saa kaivaa alakuun eli laskevan kuun aikaan, vaan ainoastaan täysikuuta edeltävän viikon aikana, mieluiten vielä vesimerkin päivinä. Moni lähde on kuivunut, kun metsätie, puunkaato ja lähteen ympäristön mylläys eli mätästys on tehty alakuulla, ja moni ennallistaminen ei onnistunut toivotusti samasta syystä.
- Jos ensi vuonna innostutte kunnostamaan kylälle yhteisen luonnonlähteen, Yläkuu kustannukselta voi varmistaa kuunkierron parhaat päivät talkoiden järjestämiseen. Täysikuun alla ihmisillä on muutenkin virtaa ja innostusta ja puhdas vesi on todellinen suomalainen ylpeydenaihe.
- Ennen vanhaan oli tapana "uhrata" hopeaa lähteelle, että vesi siinä pysyisi hyvänä. Nykyään tiedetään että hopea on antimikrobinen ja antiseptinen, ja sitä löytyy apteekissakin monista tuotteista, ihan laastareista lähtien.
- Myös sammakko viihtyy kaivossa, jossa on hyvä vesi. Vettä uskaltaa aina juoda, kun näkee lähteessä tai kaivossa sammakon. Kumma kyllä niitä on siellä ainoastaan yksi. Liekö se alkuperänä sadulle, jossa tyttö suuteli sammakkoa komean prinssin saadakseen? Hyvän lähteen vettä juomalla kun on kaikkialla uskottu pysyvän nuorena, kauniina ja terveenä. Maistamalla selviää, minkä lähteen vesi on parasta. Kun nostaa lipolla vettä lähteestä, ja hörppää sitä huulillaan, menevät huulet suuteluasentoon. Ehkä sammakon suutelu tarkoitti alun perin lähteen veden maistamista? Niin tai näin, isoäidin neuvo pätee: löytääkseen sen prinssin, tulee ensin suudelleeksi monia sammakoita.


Rauhallisia hämärän hetkiä kynttilöiden ja takkatulen valossa, ja lasit kuumaa glögiä ystävän seurassa!


Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.