Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Nyt on laskeva kuu eli alakuu, uudenkuun päivään tiistaihin 11.5. asti. Taivaalla Kuu pienenee, ja nousee vasta myöhään yöllä, mutta näkyy aamupäivällä sinitaivaalla menossa kohti länttä. Aurinko saavuttaa kuuta taivaalla, ja viimeinen sirppi näkyy juuri ennen auringonnousua idän suunnalla.

Wanhan ajan Kuukalenteri 2021 on myynnissä koko vuoden, ja hinta laski toukokuun alusta 16 euroon + 2,- postikulut. Useamman kappaleen tilauksista yhteisalennus. Ostaa voi suoraan Yläkuun nettikaupasta www.kuukauppa.fi.
Tilata voi aina myöskin sähköpostilla anne.poyhonen@ylakuu.com, ja vanhalla lomakkeella helposti ilman sähköpostiosoitetta,
sekä puhelimella 050 535 3321 iltaisin. Lisäksi messenger- ja facebook-viestillä vastaan mielelläni kysymyksiin, aina kun mahdollista.
Kuu ja sää Päiväkirja 2021 on myynnissä kevään ja kesän. Siinä ovat samat neuvot, mutta tilaa muistiinpanoille, kuuvaiheet värien avulla ja säämerkintäpaikat.
Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2021 on myynnissä koko vuoden, jotta eri hoidot ja vaikutukset oman kehon terveenä pitämiseen ovat aina saatavilla.

Puutarhatyöt


- Alakuu eli laskeva kuu on keväällä maan kääntämisen aikaa, ja missä lämpö riittää, kylvetään ja istutetaan juurikasveja. Nyt kasvaa alaspäin ja nyt kylvetty tai istutettu jatkaa koko kesän kasvamista maan alle päin enemmän kuin versoon ja lehtiin saati kukkiin päin.
- Koska kasvu lähtee nyt alaspäin, ei vihreitä lehtiä kehity niin vauhdilla rikkaruohojen juurista, vaikka ne valoa saavatkin kun maata kääntää. Ja mitä pitemmälle alakuu kuluu, sen vähemmän tulee uudiskasvua mistään. Paras aika kääntää pelto on siis alakuun eli laskevan kuun lopulla, iltapäivällä ja pohjoistuulella. Se jää puhtaammaksi rikkaruohoista ja siihen on hyvä kylvää tai istuttaa.
- Maassa olevat rikkaruohon siemenet lähtevät vähemmän kasvamaan, kun maan kääntää nyt laskevalla kuulla. Jos jättää maan kääntämisen yläkuulle, saa sen täyteen rikkaruohoja jotka kasvavat nopeammin kuin siihen kylvetty siemen. Siellä missä siis maa on sulaa ja pelto kuivunut sen verran että sitä voi muokata, tällä alakuulla on hyvä saada se kylvövalmiiksi yläkuun kasveja varten.
- Jos siis lämpötila ja kevään eteneminen mahdollistaa, niin nyt on hyvä aika perunan istutukseen (bataatin ja muiden kasvihuoneessa kasvatettavien myös) sipuleiden (joista syödään sipulin pyöreä osa, ei ruohosipulin) istuttamiseen ja juurikasvien kylvöön. Ne lähtevät tekemään enemmän juurta tai tyviosaa.
- Tuulensuunta on tärkeä. Jos tuulee pohjoisesta, on paras odottaa kylvön tai istuttamisen kanssa, ja kääntää maa ja perata rikkaruohoja. Maan voi myös lannoittaa alakuulla, nyt lannoite sitoutuu paremmin maahan eikä lähde valumavesien mukaan. Kanankakka tai lietelanta haisee lyhyemmän aikaa, kun se on levitetty alakuulla.
- Monin paikoin on vielä lunta niin paljon että nämä neuvot pätevät vain kasvihuoneeseen ja muihin sisäkasveihin. Mutta sama kuunvaihe, sama ilmakehä, sama vaikutus silti. Seuraavalla alakuulla sitten ulkona pellolla.
- Perunaa ei voi ihan kylmään maahan vielä istuttaa, ja mitä pohjoisempana ollaan, sen tärkeämpi on odottaa että ensin tulee sen verran lämmintä, että peruna ei enää palellu, ja sitten seuraavalla alakuulla se vasta istutetaan. Harso suojaa perunaa öiseltä ilmanlämpötilan laskulta, joka on vaarana etenkin uudenkuun aikoihin olevina muutamana yönä.
- Koska neuvot ovat koko Suomea varten tässä niin itse on seurattava, istuttaako esim. perunan tällä vai vasta seuraavalla alakuulla. Kiirettä ei ole, sillä oikealla kuunvaiheella istutettu peruna ehtii hyvin tekemään sadon syksyksi. Se tekee vain lyhyen naatin, joten kesällä voi näyttää että se on hidas kasvamaan, mutta eihän sillä naatilla mitään teekään, pääasia että kasvaa maan alle päin. Sipulilla sama juttu.
- Palsternakasta tai porkkanasta voi haluta jonain vuonna kerätä siemeniä, joten silloin voi kellarista istuttaa sen juuren keväällä yläkuulla ja se tekee sinä kesänä hyvin kukkia ja siemeniä. Mutta muulloin kaikki juurikasvit kylvetään ja istutetaan täysikuun jälkeen, alakuulla.
- Kukkivien sipulikasvien sipuleita, tai mukulakasvien juurimukuloita ei istuteta alakuulla, sillä niistä halutaan kesän mittaan runsasta kukintaa, ei maan alapuolelle kasvua.
- Kun kuu pienenee, eli tullaan lähelle uudenkuun päivää, hiipuu kasvuvoima niin että juuri mikään ei kasva. Näitä kylvöjä ja istutusta ei siis parane jättää enää aivan kuunkierron viimeisille päiville. Itäminen on silloin hidasta, ja perunan kasvuunlähtö samoin. Jos silloin on etelä- tai lounastuuli, auttaa se kasvua hiukan kuitenkin liikkeelle silloinkin.
- Mutta muutoin alakuun eli laskevan kuun viimeisinä päivinä ei istuteta mitään, kitketään vain. Ja odotetaan kuun kääntymistä, uudenkuun päivää, "kuin kuuta nousevaa". Nouseva kuu on läntinen murresana sille että on kasvuvoiman nousemisen aika ja taivaalla kuu kasvaa täyttä kohti.
- Jos tomaatin taimia istuttaa nyt alakuulla, ne tekevät kyllä lehtiä, kasvavat hitaasti ja kukintaa joutuu odottamaan. Vaikka ne lopulta kukkivatkin, hedelmiä eli tomaatteja ei ala muodostua ennen kuin syksy tulee jo vastaan ja ilma viilenee. Kasvu menee koko kesän juuriin päin.
- Alakuulla on hyvä siis laittaa pelto, palsta, kukkapenkki jne valmiiksi yläkuun istutuksia ja kylvöjä varten, ja levittää multa tai komposti, lannoittaa ja kitkeä. Samoin voi kasvihuoneessa ja parvekkeella laittaa kasvulaatikot tai purkit valmiiksi ja suunnitella mitä yläkuulla siihen sitten istuttaa tai kylvää.
- Jos jonkun taimen joutuu koulimaan tai uudelleenistuttamaan nyt laskevan kuun aikaan, sen kasvu hidastuu ja suuntautuu vain juuriin jatkossa. Tilanteen pelastamiseksi kasvi pitää seuraavalla nousevalla kuulla istuttaa sitten vielä kerran, siihen lopulliseen kasvupaikkaan, sillä viimeisen istutuspäivän kuunvaihe jää voimaan kasville. Ne kun eivät itse hypi paikasta toiseen, joten istutus on aina kuin siemenen itämispäivä, siitä se kasvu lähtee liikkeelle, jompaan kumpaan suuntaan.

Oksien leikkaaminen

- Alakuun eli laskevan kuun aikana voi turvallisesti sahata poikki paksujakin oksia, ja niiden leikkuupinnat kuivuvat hyvin umpeen. Nestevirtaus puissa on nyt oksankärjistä runkoon ja juuriin päin. Uutta kosteutta ei tule kuin sadevedestä, ja sekin kuivuu pian joten leikkuupinta paranee.
- Omenapuita voi siis harventaa aina laskevalla kuulla, toki paras on aina ennen silmujen avautumista, mutta tärkeintä on että kuunvaihe on oikea. Nousevalla kuulla leikattu tekee valtavasti uutta oksaa ja harvennus menee hukkaan.
- Havupuita ei leikata enää lähellä uudenkuun päivää, vaan vain noin laskevan kuun puoliväliin asti. Ne kärsivät liikaa kuunkierron lopulla karsimisesta.
- Jos haluaa tuuheuttaa ja saada lisäkasvua, pitää leikata vasta nousevan kuun eli yläkuun puolella.

Tuulen suunnan vaikutus

- Toisin kuin nykyiset mittamenetelmät kertovat, vanha kansa katsoi parhaan ajankohdan tuulen suunnan mukaan. Tuuli toi eri asioita, eri vaikutuksen, puhaltaessaan pohjoisesta tai etelästä. Lämpömittari kertoo vain ilman lämpötilan, ei sitä, mitä kaukaa tänne saapuva ilmamassa mukanaan kuljettaa.
- Pohjoistuuli ja luodetuuli kuivattavat voimakkaasti eli vesi haihtuu niin halkopinosta kuin kuivattavista lihasuikaleista tai kalasta. Pohjoistuulella kitketty kasvusto kuihtuu silmissä kun vesi niistä haihtuu eivätkä juurenpätkät saa lisä kasvuvoimaa kun niiden sisältämä vesi menee tuulen viemänä.
- Etelätuuli ja lounaistuuli tuovat lämmön lisäksi kosteutta ja sadetta, ne lisäävät vettä pellon ylle ja pitävät kaiken kostutettuna ja nesteytettynä - eli elossa. Etelätuulella on hyvä kylvää, mutta kitkeminen silloin ei pidä rikkaruohoja poissa pitkään.
- Joka tuulensuunnalla on ominaispiirteensä, ja kansanperinne kertoo niistä. Ei ole vain vertauskuvallinen sanonta "mitä tuuli tuo", vaan joka päivä oltiin ennen ainakin selvillä "mistä tänään tuulee". Jopa ihmiset saattavat olla "pahalla tuulella", jos kuiva luodetuuli pitkään puhaltaa ja ihonkin kuivattaa eli ahavoittaa. Ahava on tunnetuin tuulen nimistä pohjatuulen jälkeen.
- Kuu ja sää Päiväkirjaan on laitettu merkintäpaikat sateelle ja tuulelle, jotta tulisi laitettua ylös kylvö- ja istutuspäivän tuulen suunta ja sade. Niillä on niin suuri vaikutus, että vaikka päiväkirjassa kansanperinteen kuuneuvot onkin, ne yksin eivät riitä. Vanha kansa oli todella taitavaa käyttämään luonnossa vallitsevista olosuhteista parhaan mahdollisen yhteisvaikutuksen.

Vuorokaudenajan vaikutus

- "Alakuu illasta, yläkuu aamusta" sanottiin. Kitkeminen ja vesakon raivaus olivat iltapäivän ja illan töitä. Alakuu eli laskeva kuu pitää olla, ja toki pohjoistuuli, ja sitten kun työn tekee vasta puolenpäivän jälkeen, niin auringonkin voima vetää jo iltaa kohti alaspäin, eikä vesakko kasva takaisin. Myös peruna on hyvä istuttaa ja juurikkaat kylvää iltapäivällä. Mutta kylvötyöt tehdään etelätuulella, vain hävitystyöt pohjoistuulella.
- Yläkuun eli nousevan kuun työt tehtiin mieluiten aamupäivällä, jos suinkin onnistui. Kylvö ja istutus lähtevät aamulla vauhdilla kasvuun, kun aurinkokin nostaa kasvuvoimaa ylöspäin. Nämä neljän sanan sananlaskut ovat tiiviimmin summattua perimätietoa. Kaksi neuvoa samassa lauseessa.

Kastelupäivät

- Puutarhuri saa vahvat kasvit jotka varastoivat vettä, kun kastelee erityisen hyvin vesipäivinä, jotka ovat kuukalentereissa merkittynä. To-pe 6.-7.5. ja su-ma 16.-17.5. ovat seuraavat vesipäivät. Niitä edeltävinä kukkapäivinä ei ole hyvä kastella, kasvi ei silloin saa imettyä vettä käyttöönsä.
- Lehtipäivä eli vesipäivä on luonnonilmiö, jossa kasvi noin 8-9 vuorokauden välein "juo" paljon eli varastoi vettä lehtiinsä parin päivän ajan. Jos tämä onnistuu, kasvi pysyy terveenä. Jos ei, ja näinä päivinä vettä ei ole tarpeeksi, kasvi heikkenee ja altistuu taudeille. Ihminenkin nesteytetään ambulanssimiehistön laittamalla "suolatiputuksella" jos pyörtyy tai ei tiedetä vielä mikä sairaskohtaus tuli. Jo pelkkä nesteytyksen hoitaminen kuntoon kun parantaa oloa ja elvyttää elintoimintoja. Vesi on elintärkeää kaikelle.

Rakennustyöt

- Lähes kaikki rakennustyöt antavat paremman työnjäljen ja kestävyyden alakuulla tehtynä.
- Maantiet ja polut siistitään aina laskevan kuun eli alakuun aikaan. Nyt tuotu hiekka ja sora korjaa tienpintaa ja nyt täytetyt routakuopat pysyvät jatkossa hyvinä eivätkä aukea uudestaan niin kuin yläkuulla täytetyt. Jos on paha paikka, maa routii aina samassa paikkaa ja paljon, pitää pohjoisen puolella korjata veden virtausta tai maadoittaa sähkövirtaus että tie ei ole aina samasta kohtaa rikki. Kaivuu alakuun lopulla ohjaa veden muualle.
- Nyt kaivettu oja täyttyy nopeasti ja nyt asennettu salaojaputki menee tukkoon. Maa tiivistyy liikaa ja vesi etsii uuden reitin.
- Homekorjauksissa ym. kosteus poistuu varmimmin ja perusteellisimmin kun purku ja kuivatus tehdään alakuulla ja uusi pinta rakennetaan samoin vasta seuraavalla alakuulla.
- Maali levittyy kauniisti laskevan kuun eli alakuun aikaan, ja kuivuu nopeasti. Nyt tehty maalipinta kestää.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu


- Alakuu eli laskeva kuu on parasta aikaa siivoustöille, tulee puhtaampaa ja pysyy puhtaampana pitempään. Ikkunanpesussa lisäetuna on että vesi ei mene puisiin ikkunanpokiin alakuulla vaan kuivuu pois nopeasti.
- Vesi vie lian mukanaan paremmin laskevan kuun aikaan niin pyykkikoneessa kuin ikkunan tai lattian pesussakin.
- Sisäkasvien tärkeät kastelupäivät ovat vesipäivinä to-pe 6.-7.5. Etenkin ensimmäisenä näistä huomaa kukkapurkkien nopeasti kuivuvan ja maljakosta häviävän vettä senttikaupalla, jos on jotain juurtumassa. Mitä enemmän juuria ja lehtiä pistokkaassa, sen suurempi ero.
- Purkkikukkia tai pieniä taimia ei pitäisi kastella kahtena päivänä ennen vesipäiviä, sillä se altistaa ne punkeille tai kirvoille, pitää purkin märkänä pitkään ja kerää helposti sieni- tai homekasvustoa mullan pintaan.
- Toki kovasti kuivuvia ja vedenpuutteisia kasveja, sekä pieniä taimia tai juuri istutettuja kasveja kastellaan heti. Mutta jatkossa erityisesti juuri vesipäivinä. Kastelemalla taimia hyvin vesipäivinä, niistä kasvaa vahvoja ja terveitä.
- Parasta kasteluvettä on sadevesi, ja miksei voisi käyttää myös kevään sulamavettä - sehän on niin hyvää että muuttolinnut pesivät ja kalat kutevat siinä missä jää ja lumi sulaa. Siinä vedessä on suurin sähkövaraus ja antaa eniten elinvoimaa. Kannattaa seurata mihin eläimet ja kalat menevät!

Hiusten leikkuu ja värjäys sekä tatuoinnit

- Laskevalla kuulla leikatut hiukset kasvavat jatkossa hitaammin, eli kampaus pysyy mallissaan pitempään. Vain yllämainitut vesipäivät eivät ole hyviä, ne kuivattavat hiuspohjaa ja hiuksia ei kannata pestäkään niinä päivinä, ellei ole ihan välttämätöntä. Eron huomaa kun kokeilee.
- Väri tarttuu huonommin ja epätasaisemmin ja kestää lyhyemmän aikaa, kun värjäys tehdään alakuulla.
- Ihokarvojen poistoon laskeva kuu eli alakuu on hyvää aikaa, kunhan kyseinen kehonosa ei ole parhaillaan aktiivisena, kts. alla.
- Korvakorujen ym. lävistysten reiät tehdään aina laskevan kuun aikaan, mutta nyt on vuotuiskierrossa korvien alue herkkänä kuukauden ajan, ja siksi nyt ei pitäisi tehdä lainkaan lävistyksiä korviin. Tosi huono aika on korvien alueen ollessa aktiivisena 8.-12.5. Seuraava hyvä on 27.5. tai 1.-5.6. sekä 9.-10.6.
- Ihon neuloitushoidot ja tatuoinnit paranevat hyvin alakuun aikana tehtynä. Sitä kehonosaa ei pidä tatuoida, joka parhaillaan on aktiivisena eli herkkänä, se ei parane hyvin. Kts. alla.

Kynsien leikkuupäivät

- Kynsienleikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli leikataan sunnuntaina 2.5. Seuraava hyvä päivä kynsien leikkuulle on 5 vrk vähenevän puolikuun päivästä eli leikataan sormen- ja varpaankynnet lauantaina 8.5.
- Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan, mieluummin laittaa laastari revenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla. Jos kuitenkin joutuu leikkaamaan kynttä väärään aikaan, saa sitä heikentävän vaikutuksen korjattua leikkaamalla tai viilaamalla samaa kynttä seuraavan kerran, kun on oikea aika.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2021". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2021, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2021. valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehonosa on milloinkin aktiivisina eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2021):

- La-su 1.-2.5. polvet, nivelet, luut ja iho. Ma-ke 3.-5.5. sääret, pohkeet ja laskimot yleensä. To-pe 6.-7.5. jalkaterät nilkasta varpaisiin ja siirtymävaiheen vuoksi koko keho. La-ma 8.-10.5. siirrytään päälakeen: aivot, silmät, nenä, otsa- ja nenäontelo, yläleuan hampaat. Ti-ke 11.-12.5. suu, alaleuan hampaat, nielu, kurkku, kaula, niska ja korvat.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta, voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.

- Ma-ke 3.-5.5. on säärien ja laskimoiden hoitoaika. Jalat on tärkeä pitää lämpiminä ulkoillessa, ja puhdistavista suolajalkakylvyistä on eniten hyötyä näinä ja parina seuraavana päivänä. Lämpö ja hikoilu puhdistaa, joten sauna tekee hyvää etenkin jos jalat väsyvät tai kramppaavat. Jalkojen pitäminen ylhäällä auttaa verenkiertoa ja vähentää laskimoiden rasitusta, jos on alttiutta niiden ongelmiin. Muita hoitoja on hyvä ottaa, mutta ei leikkausta tälle alueelle näinä päivinä.
- Seisomatyötä tekevät ovat huomanneet jo monta päivää ennen että nyt lähestytään jalkojen aluetta. Lepotauot ovat tarpeen jos jalat alkavat väsyä, sillä ylirasitus näinä päivinä tuntuu voimakkaammin kuin muulloin.
- To-pe 6.-7.5. ollaan kehon alimmassa kohdassa, jalkaterissä ja koska täältä vaikutus siirtyy sitten uuden syklin myötä päälakeen, on näinä päivinä vaikutus menossa koko kehon läpi voimakkaana. Esim. alkoholi ei näinä päivinä juuri nosta mielialaa vaan on rasitus keholle, etenkin kun on vähenevän kuun viimeiset päivät jo tulossa. Kaikki vaikuttaa kehossa normaalia voimakkaammin näinä päivinä.
- Alakuun eli laskevan kuun myötä näinä päivinä on erinomainen aika ottaa kuumia suola- ja yrttijalkakylpyjä, ja hieroa jalkoja tai ainakin pitää koholla päivän päätteeksi. Puhdistavat yrttiteet auttavat koko kehoa, samoin muut puhdistavat hoidot tai vaikka turve/savinaamiot jne. Kun juo reilusti, keho saa pidettyä puhdistusprosessia käynnissä. Hyviä paastopäiviä, kuten tästä eteenpäin uudenkuun päivään saakka.
- Äitienpäiväksi jo lauantaista 8.5. siirrytään pään alueelle, ja sepä tuplaa päivän stressitason herkästi. Nyt pitää olla tietoinen että aivot ja silmät ovat herkkänä, päänsärky tulee vähemmälläkin ja ideoita sinkoilee ja tempoilee.
- Tämän vuoksi äitienpäiväviikonloppuun ja vielä seuraavan viikon alkuun 10.5. sopii hyvin rauhallinen meno. Ja nyt ollaan myös laskevan kuun eli alakuun viimeisissä päivissä, joissa keho haluaa voida pitää puhdistusprosessissa suurimmat voimansa.
- Äitienpäivän viettoon ajaessa on hyvä tietää että näinä päivinä näkee tavallista enemmän uhkarohkeita ohituksia ja muita päättömyyksiä, etenkin kun on kevätviikonloppu meneillään. Kun tietää että aivot ovat vähän herkkinä, osaa paremmin ennakoida tilanteita. Ja pätee se ihmisten välillekin, nyt on parempi halata kuin neuvoa sanoilla. Asiakaspalvelussa äkkipikaisuus tulee helposti esiin, eikä kukaan oikein ymmärrä mikä meni vikaan. Luonnonvoimia on hyvä syyttää.
- Nyt kannattaa ostaa purkkiruusu äitienpäiväksi, sillä leikkokukat on leikattu laskevan kuun aikana eivätkä kestä kovin kauaa maljakossa. Jos purkkikukan on ostanut jo edeltävinä vesipäivinä, se kannattaa kastella silloin heti hyvin, että säilyy kauniina sunnuntaihin.
- Silmien lepuuttaminen ja vaikka huuhtelu kylmällä vedellä auttaa niiden verenkiertoa ja kuona-aineiden poistumista. Niskahieronta samoin parantaa nestekiertoa, ja toki koko päänahan hieronta. Eikä tarvita lujia otteita, nyt vähempi auttaa jo hyvin.
- Moni hoito on yksinkertainen. Keho tietää itse mitä korjata ja miten elvyttää, kunhan keho pysyy lämpimänä, eli että verenkierto tuo happea ja kuona-aineet pääsevät myös liikkeelle ja poistumaan. Kylmässä kaikki hidastuu. Sairastuessaan keho nostaa kuumeen juuri tämän vuoksi, se nopeuttaa paranemista.
- Tiistaina 11.5. on uudenkuun päivä, ja silloin sekä seuraavana päivänä on niskan, kaulan, suun ja korvien alue aktiivisena. Tällä uudellakuulla on tärkeä pitää kaula lämpimänä kevättuulissa, ja jäätelön sijaan syödä lämmintä ruokaa ja juomaa. Ensimmäiset kesäjäätelöt ulkona syödään minä tahansa muuna päivänä kuin näinä kahtena.
- Kaikki hoidot mitkä parantavat suun, korvien ja nielun aluetta tehoavat parhaiten näinä päivinä. Vain leikkaukset ja hammaslääkäri muille päiville. Saunan lämpö tai höyryhengitys toimivat tehokkaina juuri nyt.
- Jos on siitepölyallerginen tai katupölyherkkä, näinä ja edeltävinä parina päivänä voi tuntua oireilu eri tavalla kuin keskimäärin. Koska suurin osa näistä päivistä on alakuun puolella, on hyvä hoitaa puhdistavasta näkökulmasta, vaikka nenäkannulla huuhtelemalla. Sitten kun nouseva kuu alkaa uudenkuun päivän jälkeen jo kerätä kaikkea kehoon sisään päin, ei nenän alue enää ole herkimmillään.

Kevätpaasto

- Jos haluaa pudottaa painoa, tai puhdistaa kehoa, se toimii paljon paremmin laskevan kuun eli alakuun aikana, ja erityisesti sen viimeisinä päivinä.
- Ruuansulatuksen päästessä vähemmällä työllä keholle jää enemmän energiaa korjata ja elvyttää kaikkia kudoksia. Kuuma yrttitee ja sopivasti luonnonsuolaa, eli puhdistamatonta meri- tai vuorisuolaa auttaa kehoa kierrättämään nestettä ja muutama tuhat milligrammaa C-vitamiinia per päivä neutraloi kehoon kertyneit' haitallisia aineita, samalla kun ne pääsevät poistumaan kehosta.
- Lääkäri Antti Heikkilän ruokavalio, jossa sokeri ja vilja ovat minimissään, on toiminut loistavasti kymmenillä tuhansilla ellei vielä useammalla. Hänen monet kirjansa kertovat nimestä riippumatta aina tämän ruokavalion perustan, kuten uusin Lääkkeetön elämä.
- Kun ruuan tekee entisajan tapaan itse, tietää mitä siinä on ja sen saa tuoreena. Nyt keväällä kaikki vihreä mitä luonto nostaa, on suureksi avuksi kehon puhdistumisessa. Laskevan kuun aikana vihreät lehdet nimenomaan puhdistavat, ja nousevan kuun aikana keho ottaa siitä mineraaleja ja vitamiineja käyttöönsä. Luomu neitsytoliiviöljy, extra virgin, pitää huolen että salaatin syömisen jälkeen ei jää nälkä. Vihreän lisäksi salaattiin itselle sopivia salaattiaineksia, ja lisää vihreää muihin ruokiin mukaan.
- Voikukan juurissa on tehovoimaa uudenkuun aikaan, ja ne kerätään aamulla tai illalla, eikä pidetä pitkään auringonvalossa ettei teho vähene. Niistä tehty tee parantaa monia vaivoja ja auttaa keväisessä puhdistuskuurissa. Ja jokaisen tuntemat nokkosenlehdet - niistä voi tehdä vaikka mitä. Nokkostee on tehokas alakuun puhdistuskuurissa.
- Uudenkuun päivän jälkeen keho alkaa ottamaan jälleen tehokkaammin ruuan ravinteet käyttöön ja silloin vahvistetaan ja uudistetaan kudoksia hyvillä rakennusaineilla.

Leikkaukset

- Nyt on laskeva kuu eli alakuu, ja hyvä leikkausaika muille paitsi herkkänä olevalle kehonosalle. Suurin osa leikkauksista antaa paremman tuloksen, nopeamman paranemisen ja vähemmän kipuja kun ne tehdään alakuulla. Erityisesti kasvainten poistot olisi tärkeä tehdä aina alakuulla.
- Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei ole hyvä hoitaa leikkauksin niinä 2-3 päivinä kun keho itse sitä parantaa, vaan leikata kuunkierron muina päivinä. Kts herkkyyspäivät yllä. Ne eivät alakaan toipua leikkauksen jälkeen, koska niiden aluetta on vaurioitettu niiden herkkyyspäivinä. Ikäänkuin katkottu nestevirtaukset juuri kun keho yritti itse korjata aluetta.
- Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole koskaan hyviä leikkauksille. Haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat tulehtua. Vain hätäleikkaukset täysikuun päivinä, ja silloin tarkka jälkihoito.
- Useimmille leikkauksille täysikuun jälkeinen alakuu eli laskeva kuu on hyvää aikaa. Kirurgin ammattitaito on kuitenkin osata päätellä, milloin yläkuu on hyvä aika jollekin leikkaukselle, sillä yläkuulla leikattu kudos kasvaa enemmän takaisin, ja tästä on toisinaan apua, jos esim. pitää saada luuta kasvamaan lisää, tai osin poistettu maksa kasvamaan takaisin. Kansanperinne osaa yleissäännön, kokemus leikkauksien tuloksista kertyy kirurgeille. Jotkut kirurgit tietävätkin tästä ja hyödyntävät tätä, mutta yleensä hiljaisena sisäpiirin tietona.
- Kun tietää mitkä ovat huonoimmat leikkausajankohdat, ja jättää ne välistä, voi turvallisin mielin mennä hyvään hoitoon. Suurin osa päivistä on riittävän hyviä normaaleihin toimenpiteisiin. Jos on jo itse huomannut kuunkierron eri päivien vaikutusten erot, voi olla innostusta etsiä aina kaikkein parhaimmat ajankohdat itselle ja läheisille. Mutta sen erottamiseen mikä on hiukan parempi kuin lähes yhtä hyvä, vaaditaan jo leikkauksia suorittavan tahon arvio kaikista muistakin vaikuttavista tekijöistä. Siksi tässä luetellaan kansanperinteen kokemuksella ne huonoimmat päivät.

Hammashoidot ja ajankohdan konsultaatiot

- Nyt on vielä vuotuiskierrossa alaleuan alue herkkää aluetta noin 20.5. tienoille asti. Yläleuan hampaille voi tehdä hoitoja tällä alakuulla paitsi yläleuan herkkyyspäivinä 8.-10.5. Ti-ke 11.-12.5. ovat huonoimmat päivät alaleuan hampaiden toimenpiteille. Seuraava hyvä alakuun aika alaleuan hammashoidoille on 27.5.-9.6.
- Huonoina ajankohtina tehdyn hoidon kipu on voimakkaampaa ja jälkisärky kestää kauemmin. Paikka tai implantti ei kiinnity kunnolla ja jatkohoitoa joudutaan tekemään. Verenvuoto on runsaampaa. Edes hammaskiven poistoa ei kannata tehdä huonoina päivinä.
- Lähes kaikki hammaskirurgiset toimenpiteet, leikkaukset ja hampaiden poistot olisi aina tärkeä tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla hyvän ja nopean paranemisen varmistamiseksi. Vain muotin teko ikenistä tuottaa paremman tuloksen yläkuun eli nousevan kuun aikaan, koska ikenet ovat hiukan paremmin nesteytettyjä ja paksumpia silloin, jolloin proteesista ei pääse tulemaan liian tiukka. Alakuulla otetusta muotista tehty kiristää monesta kohtaa ja sitä joudutaan sitten muokkaamaan.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat joka kuunkierrolla täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää, sekä ne 2-3 päivää kun yläleuka tai alaleuka ovat kehon kierrossa herkkänä.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juurihoito, sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. "Juurihoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan kokonaan, että saadaan tulehdus parannettua.
- Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa. Nykyään onneksi ymmärretään, että tulehdus tällaisessa hampaassa aiheuttaa paljon sydän- ja aivosairauksia, sekä vaikuttaa näköön (silmä on lähellä yläleuan hampaiden juuria) ja siksi ennen suuria leikkauksia hoidetaan hampaat ensin kuntoon.
- Konsultaatioita tarkemmin näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta "Kuustakuuhun sivustolta,"puhelimitse ja sähköpostitse, ja helpot kysymykset lyhyesti Kuusta kuuhun facebookryhmän kautta.
- Ritva Nevalaiselle on kertynyt huima kokemus eri hoitojen onnistumisista kuunkierron eri päivinä, ja silloin kun oman kehon hoito on tärkeää ja edessä on iso operaatio, kannattaa varata aika ja maksaa konsultaatiosta. Olemme molemmat vuosien ajan neuvoneet miten huonoimmat päivät vältetään ja auttaneet yksityiskonsultaatioilla. Nyt kyselyjä on niin paljon että vapaa-aikana eli ilmaiseksi emme enää oikein ehdi, joten hänellä on maksulliset konsultaatiot. Lyhyisiin kysymyksiin toki yritämme edelleen ehtiä heti vastata ilman maksua. Mutkikkaammat vain vaativat ajankäyttöä, että kokonaisterveydentila huomioiden hoito menisi varmasti parhaille päiville.
- Ritvan puhelin on 040 551 4343, jos haluat varata ajan soittamalla, tuon Kuustakuuhun nettikaupan sivulta ostamisen sijaan. Alkaen 15 min 37,-. Maksu laskulla, puhelun hinta on ihan tavallinen, siitä maksua ei juokse.
- Sen jälkeen kun aloimme auttamaan Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä..-kirjan mukaisesti löytämään perimätiedon neuvomat parhaat hoitopäivät, alkoi tulla paljon todella helpottunutta ja kiitollista palautetta. Leikkauksesta ja hammasoperaatioista paraneminen on ollut nopeaa ja vähillä kivuilla, tulos pysyvä ja onnistunut. Sellaista kuulee mielellään. Ja silloin kun kuulimme menneistä hoidoista ja leikkauksista, jossa työ oli tehty taitavasti, mutta jostain syystä tulos ei ollutkaan hyvä, niin katsottuamme missä vaiheessa kuunkiertoa operaatio oli tehty, näimme hyvin usein sen osuneen juuri aivan huonoimmille mahdollisille päiville.
- Kokonaisuudessa toki vaikuttaa niin moni tekijä, että pelkän kokemusperäisen tiedon ja tilaston avulla ei voi tieteellisesti sanoa mitään varmaa. Silti jokaisen oma toive on että leikkaus ja hammashoito onnistuu ja paraneminen on hyvää. Kyllä se on niin tärkeää, että siihen pitää pyrkiä kaikella mahdollisella tavalla. Kyse kun on omasta kehostamme, tai omien lastemme terveydestä. Siinä haluaa tehdä jokainen parhaansa.
- Paraneminen on tietysti nopeampaa silloin, kun voimavarat eivät mene pelkäämiseen ja jännittämiseen. Kun on jo itse huomannut kuunkierron vaikutuksen jossain asiassa, niin tottakai mieli miettii miten se vaikuttaa siinä isossa operaatiossa. Tärkeintä on aina välttää ne muutamat kaikkein huonoimmat päivät, niin saa jo rauhallisin mielin mennä leikkaukseen tai hoitoon. Tai jos haluaa löytää ne varmasti aivan parhaimmat päivät, niin nekin löytyvät kun verrataan mahdolliset hoitopäivät ja kuunkierto toisiinsa pitkän käytännön kokemuksen tuomalla osaamisella.
- Onneksi tämä tieto leviää nyt kirurgien keskuudessa ja etenkin kauneusleikkauspuolella ja yksityisellä tästä jo puhutaankin. Myös muissa sairaaloissa tästä on jo alkanut olla puhetta sen verran että oletan että tulevaisuudessa tämä on helpompi huomioida ja varmistaa.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2021" -taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, rentoutuspäivät ja paljon muuta.

Seuraava uusikuu on tiistaina 11.5.

- Uudenkuun päivänä on monessa kalenterissa mustan pallon vieressä kellonaika. Nyt siinä on klo 22 illalla, eli uudenkuun tarkka hetki on vasta myöhään illalla. Koko päivän vaikutus jää siis vielä laskevan kuun eli alakuun puolelle.
- Seuraavasta päivästä alkaa vasta sitten yläkuu eli nouseva kuu. Vanha kansa odotti että sirppi näkyy taivaalla päivää myöhemmin. Uudenkuun sirppi näkyy usein 2 vuorokauden ikäisenä paljaalla silmällä ja entisaikaan vasta sen nähtyä todettiin uusikuu alkaneeksi. Suomalainen ei usko ennen kuin näkee!
- Tämä nouseva kuu on valtavan kasvuvoiman aikaa, ja jos sopivasti tulee etelä- tai lounaistuulisia päiviä, niin silloin ja aamupäivällä kylvämällä ja istuttamalla saa kevään parhaat voimat käyttöön ja kasvit nousevat silmissä.
- Silloin voi myös leikata sellaisia pensaita, joiden haluaa tuuheutuvan, sillä nouseva kasvuvoima menee silmukohtiin ja avaa ne uudeksi versoksi. Pensaasta riippuen voi leikata rajua uudistamista kestävät ihan maata myöten ja silti uusi kasvu on upeaa.
- Rikkaruohoille tämä on valtoimen kasvun aikaa, joten jos maata ei ole käännetty tähän mennessä, niin nyt ainoa toivo on kahteen viikkoon kääntää maa illalla ja pohjoistuulisena päivänä, tai se kasvaa hurjasti rikkaruohoa.
- Vanhan kansan "ajoituksen taito" tarkoitti juuri sitä, etsittiin parasta ajankohtaa, jolloin työ kannattaisi tehdä. Aina paras ei ollut mahdollinen, ja silloin etsittiin vähiten huono aika. Kun tätä tottuu seuraamaan, alkaa ymmärtää miten tätä maata voitiin viljellä ja asuttaa jo tuhansia vuosia sitten ilman nykyaikaisia välineitä. Oli mentävä luonnon rytmissä.


- Aurinkoista kevättä!

Jatka Yläkuun etusivulle.

Kuukalenterit ja -kirjat www.kuukauppa.fi


***Tämä Anne Pöyhösen Kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa++8 alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.