Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Uusikuu syntyi kallellaan joulun pyhinä, ja flunssa kallisti pitkää päivää tehneen kuukirjoittajan koko yläkuun ajaksi. Ehkäpä oli paras olla kirjoittamatta Kuusta KUUmeessa! Täysikuu ja Kuun puolivarjopimennys on perjantai-iltana 10.1. ja siitä alkaa alakuun eli laskevan kuun aika. Taivaalla Kuu pienenee oikeasta reunastaan, kunnes jäljellä on C-kirjaimen muotoinen vähenevän kuun sirppi.

Kallellaan syntynyt kuunsirppi oli ennakoinut runsassateisempaa ja tuulisempaa kuunkiertoa, ja siltä on näyttänyt. Vanha merimiesten sanonta löytyy useista eurooppalaisista kielistä purjelaivojen aikakauden jäljiltä: "Kun Kuu makaa, niin merimies valvoo."
- Tällainen kuun syntymä tarkoittaa sellaista purjehduskeliä, missä vapaavahti ei pääse nukkumaan punkissaan, vaan "kaikki miehet kannelle" komento tuo käsiparit purjeita reivaamaan. Kuu syntyy kallellaan muutaman kuunkierron verran aina peräkkäin, ja sitten palaa jälleen pystympään asentoon. Seuraavastakin kuunkierrosta on siis lupa odottaa taivaalta tulevan vettä tai lunta.
- Jos tuuli oli kolmantena päivänä kuun syntymästä lämpimästä ilmansuunnasta, tulevat sateet vetenä, ja jos kylmästä ilmansuunnasta, niin lumena. Tämän vuoksi kuukalentereissa on sana "Sää" muistuttamassa että uudenkuun päivästä tarkkaillaan säätä siihen päivään asti, ja päätellään mikä on yleinen säätyyppi, joka samantapaisena sitten jatkuu kolme viikkoa eli vähenevän puolikuun aikaan asti.
- Sään asettuminen aloilleen joka kuunkierrolla vie siis muutaman päivän, ja sitten se pysyy suunnilleen samana. Täysikuun aikana vuoksi-luode -ilmiö merissä ja ilmakehässä on keskimääräistä voimakkaampi, ja siksi täysikuun aikaan säätyyppi usein 2-3 päiväksi muuttuu, mutta palaa sitten vielä tähän mitä se oli kuun syntyessä.
- Viime marraskuun täysikuulla Venetsiassa oli ennätystulva. Tuuli työnsi vielä lisää vettä täysikuun aiheuttaman tavallista korkeamman vuoroveden jo kastelemaan kaupunkiin. Venetsialaiset kyllä tiesivät, että kysymys on tulvavuoksesta ja rantaan päin puhaltavasta tuulesta. Huonoa tuuria että sattuivat yhtäaikaa.
- Suomessakin pitkään jatkuva sama tuulensuunta työntää vettä Suomenlahden pohjukkaan ja Perämerelle, niin että se nousee rannoille. Pohjois-Saksan Lyypekissä tiedetään silloin varautua tulvaan. Nimittäin se minkä matalapaineen navakka etelä-lounaistuuli työntää parin päivän ajan Itämeren etelärannalta pois kohti pohjoista Itämerta, palaa kyllä vuorenvarmasti takaisin kun tuuli lakkaa. Vesimassa ei tee U-käännöstä ulos Tanskan ja Ruotsin välisestä salmesta Atlantille, vaan tunkeutuu voimalla Pohjoissaksaan Travemunden sataman ohi, jokea ylös kastellen Lyypekkiläisten varpaat ja kellarit. Pelkän tuulen voimalla. Ehkä onkin hyvä, ettei Itämeren 15-senttinen vuorovesi siinä enää juuri tunnu, toisin kuin vähän suurempi vuorovesi Välimeressä.

Joulukuusen kerkät.

- Nyt voi vertailla, miten se juuri ennen aattoa alakuun kannalla kaadettu puu on neulasensa pudottanut, tai yläkuulla eli nousevalla kuulla kaadettu kuusi on pitänyt neulaset vihreinä ja kasvattanut vuosikasvainta eli kerkkää oksien kärjistä. Saattaapa joku kuusi omata punaisia kukintoja, jotka heräävät ja nousevat ylöspäin oksista kuin "kuusi kynttilöitä on käynyt kukkimaan".
- Jos on kaatanut kuusen lokakuun viimeisellä yläkuulle sattuneella mökkireissulla, tai ostanut sen kasvattajalta joka oli hyvissä ajoin kaatanut sen marraskuun yläkuulla, on sellainen puu pitänyt tuoreutensa ja neulasensa niin hyvin, että kuusta kelpaa pitää loppiaiseen tai vaikka Nuutinpäivään 13.1. asti. Vanha sanonta kolmen viikon joulusta "Hyvä Tuomas (21.12.) joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi." muistuttaa miten entisaikaan joulun ja pyhien vieton aika kesti paljon nykyistä pitempään.
- Länsi-Suomessa ainakin on vielä paikoin säilynyt tapa että Nuuttina 13.1. kylän lapset pukeutuvat tunnistamattomaksi, kuin muinaisena kekrinä, ja kiertävät sitten nuuttipukkeina talosta taloon laulamassa vielä viimeiset joululaulut, saaden palkaksi karkkia, piparkakkuja ja muuta jouluun liittyvää herkkua. Siksi moni talo pitää kuusen Nuutinpäivään saakka, että tunnelma säilyy kun pääsee kuulemaan kylän lasten laulua. Ja lapsille se on varmasti yhtä jännää kuin amerikkalainen tapa pyhäinpäivän aattona: karkkia vai kepponen? Onneksi nykynuuttipukit eivät enää taida keppostella.
- Myös jouluasetelmien ja kranssien kestävyyttä kannattaa verrata jos tietää oksien katkaisupäivän. Ensi vuonna on sitten hyvä pitää huolta, että hakee oksat parhaaseen aikaan nousevalla kuulla eli yläkuulla, ja säästyy neulasten imuroinnilta. Nyt alakuun aikaan katkaistut puiden ja pensaiden oksat kuihtuvat nopeasti maljakossa.
- Jos on allerginen siitepölylle, mutta haluaa tuoda talvella pajunkissoja maljakkoon, paras aika on alakuun eli laskevan kuun viimeisellä viikolla 18.-23.1.. Niissä on vähiten elinvoimaa avata kissoja ja varistaa siitepölyä. Tosin eivät ne kauaa kestäkään, vaan kissat kuivuvat ja putoavat palleroina pöytäliinalle.

Talvinen puiden kaatoaika.

- Muutaman päivän ajan täysikuun jälkeen voi kaataa puuta sellaisiin lautoihin jotka höylätään, tai puusepänpuuksi. Näinä päivinä puu kuivuu hyvin mutta ei enää tikkua höylättäessä niinkuin yläkuulla kaadettu puu.
- Alakuun etenemisen myötä alkaa puun kuivuminen sellaisella tavalla että se kuivuessaan halkeilee ja syyt irtoavat toisistaan. Mitä pitemmälle alakuu eli laskeva kuu kuluu, sen voimakkaampaa on halkeileminen. Alakuun lopulla kaadettu halkeilee eniten. Puuaines ei ole enää myöskään taivutuksen kestävää niinkuin yläkuulla kaadettu.
- Nyt on hyvä aika kaataa lehtipuuta polttopuuksi, alakuulla eli laskevalla kuulla kaadettuna se kuivuu hyvin, eikä ole väliä onko koivun tuohi klapipinossa ylöspäin vai alaspäin. Myös leppää, haapaa, pihlajaa, raitaa, pajua, vaahteraa, tuomea, jne. on hyvä kaataa nyt alakuulla.
- Lehtipuun kanto vesoo keväällä vähemmän, jos puu on kaadettu aivan alakuun lopulla. Mutta koska talvisin puiden juurissa on paljon ravinteita, voi sieltä muutama vesa nousta siltikin. Vesakot raivattiin siksi vasta aina juhannuksen jälkeen, kun aurinko ei enää anna ylös vetävää kasvuvoimaa.
- Havupuulle parempi kaatoaika on yläkuu eli nouseva kuu, mutta sitä voi kaataa nyt alakuullakin. Lämpöarvo on yläkuun kaadossa parempi, mutta alakuulla kaadettua on helpompi halkaista, etenkin jos kirveellä sen tekee. Klapit oikein lentävät erilleen pienestäkin kopauksesta, eivätkä jää syistään ja säleistä kiinni toisiinsa, kuten yläkuulla kaadetulla puulla. Kannattaa kokeilla, helpottaa työntekoa huomattavasti, jos pilkottavaa on monta mottia.
- Hirsiksi veistettävien runkojen kaatoaika on vasta uudenkuun synnyttyä, yläkuulla eli nousevalla kuulla. Ne eivät silloin halkeile mutta on kuorittava heti kuivumaan. Vaan Etelä-Suomessa pitää olla tarkkana, tänä talvena ei saa yhtä hyvää rakennuspuuta koska talvi on lämmin ja kaikki puut eivät ole aivan lepotilassa. Lehtipuissa ja -pensaissa tämä näkyy selvemmin. Paikoin ne ovat availleet silmujaan, näsiä jopa kukkiaan. Luonto ottaa aina hyödyn irti kasvukaudesta, vaikka sitten keskellä talvea. Onhan siinä riskinsä, mutta eivät ihmiset ole ainoita riskinottajia luomakunnassa.

Rakennustyöt.

- Alakuu eli laskeva kuu on parasta aikaa rakentamisen töille. Työnjäljestä tulee lujaa ja kestävää, eikä kosteus jää rakenteisiin.
- Kaikenlaiset perustustyöt kuopan kaivuusta betonin valuuseen on tärkeä tehdä alakuun aikaan. Maaperän vesi pysyy silloin poissa ja routa ei liikuttele.
- Kaivon kaivaminen laskevalla kuulla aiheuttaa ongelmia. Vesi alkaa hylkiä kaivuukohtaa, ja jos kaivoon vettä tuleekin, kuivuu se herkästi aina kun on vähänkään sateetonta aikaa.
- Maali kuivuu paremmin alakuulla ja myös levittyy kauniimmin ja tasaisemmin, jolloin tulos on parhain mahdollinen. Ulkona maalatessa pitää huomioida lämpötila, mutta sisällä kuivassa ja lämpimässä tammikuun alakuu on hyvää aikaa remontoida, tapetoida, maalata, lakata ja vahata pintoja.
- Alkaen pohjakuopan kaivuusta, kirja Kuun vaikutus rakentamiseen käy läpi milloin on paras ja huonoin aika, sekä millaiset ovat hyvän ajan lopputulokset ja huonon ajan seuraukset. Riskiä voi siten etukäteen miettiä ja katsoa kannattaisiko valita toinen päivä työlle kuitenkin.

Kylvö, pistokkaat, istutus.

- Alakuulla selataan siemenluetteloa ja luetaan puutarhaneuvoja netistä ja kirjoista. Mutta kylvöt kannattaa jättää uudenkuun päivän jälkeiselle yläkuulle eli nousevalle kuulle. Itäminen on paljon nopeampaa ja kasvuunlähtö vahvempaa. Joten jos viherpeukalo syhyää, niin tarvikkeita voi hankkia ja mullankin laittaa valmiiksi, mutta kylvöt ja pistokkaiden otot vasta 25.1.-8.2.. Huonekasvien mullanvaihdot samoin kuuluvat yläkuun töihin.
- Jos joku puurunkoinen huonekasvi on päässyt liian korkeaksi, eikä sen haluta kasvavan enää lisää, voi sen rungon tai latvan katkaista nyt alakuulla. Silloin uutta latvaa ei niin pian tule, mutta runko ei vuoda nestettä ja haavapinta kuivuu hyvin umpeen. Latvaa ei kuitenkaan saa helposti juurrutettua uudeksi kasviksi. Mutta jos haluaa kasvin tekevän katkaisun jälkeen uusia versoja, on parempi katkaista latva uudenkuun päivänä 24.1. tai sitä seuraavan viikonlopun aikana 25.-26.1.. Silloin se haaroo ja tekee uusia versoja - ja uuden latvan myös. Katkaistu latvakin alkaa tällöin juurtua hyvin mullassa tai vesiastiassa.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu.

- Pyykin pesu alkaa nyt heti täysikuun jälkeisenä vesipäivänä 11.1. ja seuraavat vesipäivät ovat la-su 18.-19.1.. Koko laskeva kuu eli alakuu on kuitenkin yhtä lailla hyvää aikaa kaikenlaiseen vesipesuun, vaikka moni aina haluaakin käyttää nämä parhaat päivät hyödykseen.
- Jos pesee kostealla säällä eikä ole hyvää kuivatuspaikkaa, kannattaa valita alakuun päivistä tuli- tai ilmapäivä 12.-13.1., 16.-17.1. tai 20.-22.1.. Näinä päivinä kuivuminen on parempaa, ja pesutulos silti oikein hyvä.
- Alakuu on erinomaista siivousaikaa, joten jos joulupukki toi ihania uusia asioita, mutta hyllyt ovat jo täynnä, niin nyt on paras aika käydä läpi tavarat ja laittaa vanhat eteenpäin: kirpputorille, lahjoitukseen ja kierrätykseen.
- Luopuminenkin on helpompaa alakuulla, eikä pois annettua jää niin kaipaamaan. Etenkin kun pois myymisen jälkeen muistaa poistaa kaupaksi menneen tavaran kuvan kännykästään! Tätä ongelmaa entisaikaan ei ollut. Poissa silmistä, poissa mielestä.
- Pöly sitoutuu pölyhuiskaan ja siivousliinaan paremmin alakuulla, ja imuri imee pölyt sisäänsä eikä vain nosta niitä ilmaan. Ikäänkuin pölyhiukkasissa olisi pienen pieni sähkövaraus ja ne hylkisivät toisiaan nousten yhä uudelleen ilmaan yläkuulla siivotessa. Alakuulla eli laskevalla kuulla siivoaja saa nauttia työstä ja tuloksistaan enemmän. Hyvä syys siis tehdä kerralla kunnolla, ja välttää siivoustyötä silloin kun tulos ei ole yhtä hyvä kuitenkaan.
- Huoneita kannattaa tuulettaa siivouksen jälkeen ja muutenkin aina aamuisin ja ennen nukkumaanmenoa ihan perinteisellä ristivedolla: kaksi vastakkaisen suunnan ikkunaa auki hetkeksi. Vesipäivinä lyhyesti, ettei ulkoilman kosteus jää liikaa sisälle, mutta ilma- ja lämpöpäivinä kunnon tuuletus niin että saa raittiin ilman sisälle. Aina ei automaattinen ilmanvaihto tee läheskään samaa raikasta tunnelmaa kuin perinteinen läpivetotuuletus.
- Kukkienkastelupäivät eli vesipäivät ovat siis la 11.1. ja la-su 18.-19.1.. Näinä päivinä kasvit imevät saamansa veden versoon ja lehtiin, ja pysyvät siksi nesteytettyinä ja terveinä. Ne myös kestävät pitempään ennen seuraavaa kastelua, ja selviävät parinkin viikon loman ajan kun ne on ennen lomaa kasteltu perusteellisesti vesipäivinä.

Leipominen, mikrobikäyminen ja juuston teko.

- Alakuulla eli laskevalla kuulla, etenkin sen lopulla taikina ei enää kohoa hyvin. Mutta vielä viikon verran täysikuun jälkeen leipominen onnistuu kun tietää pitää huolta ettei ikkunasta vedä vaan taikina on lämpimässä paikkaa ja antaa sen kohota vähän pitempään.
- Alakuulla leivottu kuitenkin alkaa kuivua nopeammin, joten se kannattaa kääriä johonkin mikä vähentää haihtumista. Yläkuulla leivottu pysyy pitempään tuoreena, siitä ei haihdu vesi yhtä nopeasti pois.
- Tuorejuustoista irtoaa enemmän heraa ja ne muodostuvat kiinteämmiksi alakuulla. Ilmapäivät to-pe 16.-17.1. ovat parhaimmat juuston ja muidenkin maitotuotteiden valmistuksessa.
- Käyttämällä valmistetut juomat tuottavat monipuolisempaa aromia alakuulla, mutta käyminen on hiukan hitaampaa. Aivan alakuun viimeisinä päivinä pilaantumisen vaara on hiukan suurempi.

Hiusten leikkuu ja värjäys sekä tatuoinnit.

- Nyt laskevalla eli alakuulla leikatut hiukset kasvavat jatkossa hitaammin. Muut päivät käyvät, mutta yllä mainittuja vesipäiviä 11.1. ja 18.-19.1. kannatta välttää, eikä silloin edes pestä hiuksiaan. Tulos ei ole hyvä.
- Parhaat hiustenleikkauspäivät tällä alakuulla ovat su-ke 12.-15.1., silloin hiukset pysyvät terveenä ja erityisesti kaksi jälkimmäistä päivää saavat kampauksen asettumaan kauniisti ja helppohoitoiseksi.
- Väri ei hiuksiin kunnolla tartu alakuulla, eikä vesipäivinä varsinkaan. Parempi jättää värjäys 25.1. alkavalle nousevalle eli yläkuulle. Tai kokeilla nyt alakuulla jotain uutta väriä, josta pääsee paremmin eroon jos se ei sopinutkaan.
- Pigmentöinnit, tatuoinnit ym voi turvallisemmin tehdä aina alakuun aikaan. Neuloitus ei usein satukaan yhtä paljoa. Vain siihen kehonosaan ei tehdä neulallakaan reikiä, joka kulloinkin on herkkä ja aktiivinen. Katso päivät alempaa.
- Koko kehon iho on aktiivinen to-pe 23.-24.1., joten silloin vain puhdistavia hoitoja, ei pigmentöintiä.

Kynsien leikkuupäivät.

- Kynsienleikkuupäivät ovat 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli sormien ja varpaiden kynnet leikataan ke 15.1., ja 5 vrk eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä eli ke 22.1.. Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan. Lakkaamisen tai rakenne/geelikynsien liimaamisen ajalla ei ole väliä, tosin alakuulla nekin kiinnittyvät tiukemmin.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä on merkitty valmiiksi uuteen "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2020, joka ilmestyy nyt neljättätoista vuottaan, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2020 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin aktiivisina eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2020):

- Aktiiviset alueet: Pe-la 10.-11.1. keuhkot, rinnat, maksa, sappi ja mahalaukku. Su-ma 12.-13.1. sydän, aortta, valtimot, pallea ja selkä. Ti-ke 14.-15.1. haima, perna, ohutsuoli, umpilisäke, paksusuoli ja hermosto. To-pe 16.-17.1. munuaiset, virtsarakko, lantio ja lonkat. La-su 18.-19.1. lantionpohja, sukuelimet, munasarjat ja kohtu. Ma-ke 20.-22.1. reidet ja laskimot. To-pe 23.-24.1. polvet, nivelet yleensä, luusto ja koko kehon iho (siksi kauneus- ja terveyskalenterissa koko keho värillisenä).
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- Alakuu eli laskeva kuu on aikaa kun keho käyttää yläkuulla keräämänsä energian, ja sitten aloittaa puhdistumisen, joka jatkuu uudenkuun päivään. Kaikenlainen kuona-aineiden poistuminen on tehokkainta ja helpointa alakuulla. Sellaiset hoidot, joiden tarkoitus on poistaa kehosta jotain, antavat paremman tuloksen alakuun aikana.
- Pe-la 10.-11.1. keuhkot, rinnat, maksa, sappi ja mahalaukku. Su-ma 12.-13.1. sydän, aortta, valtimot, pallea ja selkä. Ti-ke 14.-15.1. haima, perna, ohutsuoli, umpilisäke, paksusuoli ja hermosto. To-pe 16.-17.1. munuaiset, virtsarakko, lantio ja lonkat. La-su 18.-19.1. lantionpohja, sukuelimet, munasarjat ja kohtu. Ma-ke 20.-22.1. reidet ja laskimot. To-pe 23.-24.1. polvet, nivelet yleensä, luusto ja koko kehon iho
- La 11.1. puhdistava vaikutus korostuu keuhkoissa ja uloshengityksessä. Mahalaukku voi reagoida herkemmin itselle sopivaan ruokaan, ja maksa pitää puhdistumista auttavista hoidoista ja yrteistä. Erinomainen hetki aloittaa tammikuinen puhdistuskuuri juuri tästä. Tai vaikka pitää pätkäpaasto ja päästää nämä alueet vähemmällä työllä. Näinä päivinä ei kannattaisi syödä itseään muutenkaan ihan täyteen, maksa puhdistaa itse itseään jo vain sillä että ei anna sille lisätyötä ruuansulatuksessa vaan jättää sen rauhaan. Saunaolut sitten vasta seuraavana saunapäivänä.
- Su-ma 12.-13.1. on tärkeä pitää selkä lämpimänä, sillä kylmä altistaa krampille ja noidannuolelle. Jos sydän oireilee, näinä päivinä levätään ja ei stressata pienistä. Kun ei ylirasita kehon herkkää kohtaa, se jaksaa paljon paremmin. Pallean ollessa aktiivisena hengitysharjoituksista saa parhaan vaikutuksen ja tehon. Mutta yhtä hyvin voi tulla hikka, jos on ahtanut itsensä täyteen.
- Kun ruuansulatuksessa vaikutus siirtyy alemmaksi suolistoon ja varsinkin haiman alueelle, on monella kirjaimellisesti hermot herkkänä. Suoliston valtava hermosto kertoo aivoille mitä täällä sulatetaan ja mitä siihen tarvitaan. Ei turhaan monissa kielissä ole sanontaa "vatsanpohjatunteesta", englanniksi "gut feeling" tai suomeksi myös "perhosia vatsassa". Ne hermot tuntevat ja aistivat mitä olemme syöneet ja millaisia soluja kehoomme niillä ravintoaineilla voi rakentaa.
- Itselle sopimattomat ruuat voivat aiheuttaa rajujakin oireita näinä päivinä syötyinä. Toisaalta kun tämä alue on herkkä alakuun aikaan niinkuin nyt, se myös parantaisi itse itseään tehokkaasti jos pitää puhdasruokapäivän tai paastopäivän. Puhdas ruoka tarkoittaa maasta suuhun menemättä ensin tehtaan kautta. Sen sijaan oman keittiön kautta, rakkaudella valmistettuna, silloin ruoka sulaa parhaiten. Ehkä se kokki sittenkin on taikuri. Vai kenelle ei tule lämmin ja leppoisa olo ajatellessaan kyökissä hyörivää entisajan emäntää, joka laittoi ruokaa jonka tuoksu toi veden kielelle, ja vei sitten kielen mennessään ja täytti vatsan niin että koko kehoon levisi lämmin hyvänolon tunne.
- Millainen tunne sinulle yleensä tulee ruokailun jälkeen? Huomaatko sen, vai meneekö se ohi huomaamatta? Miltä joku ruoka TUNTUU? Huomaamme helposti miltä se maistuu, mutta entä se vatsanpohjatunne, miltä ruuan syömisen jälkeen tuntuu kun keho sulattaa sitä? Kertoisiko sekin jotain oleellista? Miksi suoliston alueella on niin valtavasti hermoja, että sitä kutsutaan nykyään kehon toiseksi aivoksi? Ehkä juuri siksi, että ruuasta rakentuu koko kehomme, olemme sitä, mitä syömme.
- To-pe 16.-17.1. munuaisten ollessa aktiivisena puhdistavat yrttiteet, etenkin myöhään iltapäivällä, auttavat kehoa poistamaan kierrätykseen kelpaamattomat aineet, joita ei tarvita solujen uusiutumisessakaan. Lämmin aluspaita selkää vasten suojaa munuaiset kylmältä, ja istuinalusta on tärkeä ulkona ollessa. Nyt kylmä bussipysäkkin penkki tai metallinen pihatuoli voi olla syy flunssan tai virtsarakon tulehduksen alkamiseen. Myös suolajalkakylvyt auttavat upeasti kehoa puhdistumaan ja erittämään jalkojen ihon kautta kuona-aineet pois.
- La-su 18.-19.1. sukuelimet, kohtu ja munasarjat ovat aktiivinen kehonalue, jota on hyvä hoitaa kuumalla kylvyllä, saunalla tai luontaishoidoilla. Juotu yrttitee kohdistuu nyt tälle alueelle. Jos käy akupunktiossa tai vyöhyketerapiassa näinä päivinä, on hoito erityisen tehokasta. Lapsettomuuden hoidossa on hyvä kiinnittää huomio elimistön rauta- ja jodivarantoon ja tutustua niiden merkitykseen, kts alla. Näinä päivinä voi raskaaksi tuleminen olla helpompaa, mutta myös alkaneen raskauden keskenmenon vaara olla koholla. Tyttölapset laitetaan alulle alakuun eli laskevan kuun aikaan. Myöskään näinä päivinä ei kylmällä alustalla ulkona istumista.
- Jos pitää tammikuun terveyskuuria, alkaa laihduttamaan, tai haluaa poistaa kehosta kuona-aineita on alakuun eli laskevan kuun aika kaikkein tehokkain. Puhdistuminen kuluttaa kehosta suolaa, joten mitä enemmän juo ja hikoilee, sen mukaan on hyvä lisätä suolaista ruokaa tai ottaa luonnonsuolaa hyppysellinen ja juoda runsaasti vettä perään. Myös paino putoaa helpommin alakuulla.
- Nykyään on valmisruuissa jälleen jodisuolaa, jonka sisältämä jodi edistää solujen uusiutumista ja puhdistumista. Mutta suolassa sen määrä on siihen liian pieni, lisätietoa saa englanninkielisestä kirjasta The Iodine Crisis. Sen osa on suomennettu tässä. Siinä mainittua Lugolin jodia (Lugol's iodine, Lugol solution) myydään Heiltropfen-brändin valmistamana monessa Euroopan maassa, tai vaikka Amazon.de nettikaupassa.
- Kolme vuotta sitten valtion teettämä tutkimus selvitti että suomalaisilla on melkoinen jodinpuute ja siksi jodisuola otettiin takaisin käyttöön niin lounas- ja laitosruokaloissa, päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja varusmiesruokaloissakin. Samoin valmisruokatehtaissa painatettiin ruuille uudet pakkaukset, ja muutettiin ruuan valmistuksessa muut suolat jodisuolaksi. Tämän huomaa nykyään lähes missä tahansa tuoteselosteessa.
- Ylen uutinen aiheesta vuodelta 2015,ja googlaamalla löytyy paljon lisää.
- Yllä mainittu kirja kertoo detox- eli puhdistusreaktion kehossa olevan tehokas, kun kehon jodivarastot ovat kunnossa. Jodilisällä iho pehmenee ja kosteutuu ja kuona-aineet erittyvät ihon läpi helposti, samoin poistuu kehosta haitallisia aineita virtsan ja ulosteen mukana, ja ruuansulatus tehostuu ja suoliston toiminta paranee. Jumit helpottavat ja keho on joustavampi ja notkeampi. Yöuni paranee ja elvyttää enemmän. Monenlaiset asiat näyttävät kirjan ja monen ihmisen oman kokemuksen mukaan olevan yhteydessä tähän valtion tutkimaan jodinpuutteeseen.
- Puhdistumisreaktio tehostuu alakuulla, ja sen aikaansaamat päänsäryt, ihottumat ja väsymys ovat vähäisempää, kuin jos yrittää puhdistuskuuria yläkuulla tai täysikuulla. Jos alkaa kokeilemaan, on hyvä ottaa puhdistavia aineita yläkuulla pienempi annos, ja alakuulla sitten ohjeen mukaan. Kaikissa puhdistuskuureissa runsaan veden juonti on tärkeintä, millä muulla keho voi huuhdella jotain pois jos huuhteluaineesta on puutetta? Tai hikoilla jos hikoiltua vettä ei korvata. Niinpä moni puhdistusreaktio johtuukin vain nestevajauksesta.
- Vesistä parhain on sellainen joka tulee suoraan maassa olevasta lähteestä, ämpärillä tai paikallisella pumpulla, menemättä valtavan pitkien vesiputkien kautta. Kaivovesi on usein lähes yhtä hyvää kuin lähdevesi, sillä sekin on kiinni maanpinnan sähkövarauksessa ja tulee suoraan maasta. Muoviastia ei sovi veden kuljetukseen tai säilytykseen, ja lasipullot ja -kannut ovat kaikkein parhaita. Myös emalikannu tai teräskannu on muovia parempi. Lähteestä kotiin tuotu vesi säilyy hyvin jää- tai viileäkaapissa, eikä se haittaa jos se ulkona pidettäessä jäätyy välillä. Lähdevesi nesteyttää kehon kaikkein parhaiten ja nopeiten. Ja makukin on paras.
- Hammashoidoille parhaat päivät ovat koko tämä alakuu, joten nyt laittamaan kaikki kuntoon ennen kevään tuloa. Keväällä nimittäin alkaa parin kuukauden pituine jakso, jossa auringon kierrossa suun ja hampaiden alue on aktiivisena, eikä toivu hyvin paikkauksista, poistoista tai leikkauksista. Ennen maaliskuun puoliväliä kannattaa siis hoidattaa hampaansa kuntoon. Hyvä päivät ovat: 11.-24.1., 10.-22.2. ja 10.-19.3.2020.
- Näinä päivinä implantti ja paikka kiinnittyvät hyvin, poistettu hammaskivi pysyy pitempään poissa, hampaanpoisto paranee vähemmällä kivulla ja verenvuodolla, ja kaikki paranee nopeammin sekä vähemmällä säryllä kuin jos jättää maaliskuun lopulle, huhtikuulle ja toukokuun alulle.
- Monella hampaat alkavat vaivata juuri ennen maaliskuuta, joten vaivan voi ennakoida pahenevan ellei ole ymmärtänyt heti reagoida. Nämä ylä- ja alahampaiden herkkyysalueet tulevat hyvin esiin tähän perehtyneen terveydenhoitaja Ritva Nevalaisen kirjotuksissa, facebookin Kuusta kuuhun -ryhmässä. Ryhmää voi lukea ja jäseneksi liittyä kuka vain aiheesta kiinnostunut.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020"-taskukalenteri kertoo hammshoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, ja paljon muuta.


Hyvää uutta vuosikymmentä 2020!


Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.