Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Päivityksestä tulee ilmoitus Facebookiin, samoin kuin tulevista Kuu-luennoista, messuista ja kuu-uutisista tai vinkeistäkin. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa

Keväinen kuu oli täysi tiistaina 11.4. ja siitä alkoi laskevan kuun eli alakuun aika. Taivaalla Kuu pienenee oikealta reunaltaan alkaen, eli on vähenevä kuu.
- Kevään kylvö- ja istutustyöt rajoittuvat maan alle satoa tekeviin kasveihin alakuun ajaksi. Kaikki nyt kylvetty alkaa kasvamaan juurta koko kesän ajaksi. Kasvihuoneissa ja siellä missä maa on jo sula ja lämmin, voi nyt istuttaa perunoita ja sipulia, sekä kylvää retiisiä, porkkanaa, punajuurta, purjoa, lanttua, mustajuurta jne.
- Ensimmäiset perunat on Turun saaristossa istutettu jo edellisen laskevan kuun aikana, ja nyt istutetaan vauhdilla lisää. Naattia kasvaa vähemmän, ja juuria ja mukuloita enemmän, kun peruna lähtee kasvuun laskevalla kuulla. Syksyllä ero sadon määrässä on huomattava. Joku punnitsi tarkkaan, ja sanoi saaneensa kolminkertaisen sadon nousevalla kuulla istutettuihin perunoihin verrattuna.
- Sillä ei ole väliä, milloin perunat ottaa itämään, vaan kesän sadon määrää se päivä, jolloin itäneet tai itämättömät perunat istutetaan lopulliseen kasvupaikkaansa. Toki idun kasvu on nopeampaa, jos perunat ottaa itämään nousevan kuun eli yläkuun aikana. Keväiseen itävyyteen vaikuttaa myös se, onko perunat syksyllä nostettu pohjois- vai etelätuulella. Vanha kansa nosti siemenperunan syksyllä aina yläkuulla ja etelätuulella, niin se iti itsestään kellarissa keväällä valmiiksi.
- Ruokaperuna taas nostettiin yläkuulla ja pohjoistuulella, että se ei alkaisi kellarissa itää, vaan kestäisi kovana ja hyvänä seuraavaan perunasatoon asti.
- Siellä missä maa on jo sula, mutta vielä liian kylmä kylvölle ja istutukselle, on tämä laskeva kuu eli alakuu hyvää aikaa kääntää maata ja perata siitä rikkaruohon juurakoita pois. Laskevalla kuulla käännettyyn maahan ei tule niin paljoa uusia rikkaruohoja, kuin jos maata kääntää nousevalla kuulla.
- Huonekasvien kanssa ei laskevalla eli alakuulla kannata tehdä mitään. Pistokkaiden otto ja istutus ovat nousevan kuun töitä, samoin mullanvaihto. Eli vasta 27.4. jälkeen.
- Polttopuun kaatoaika! Jos on tarkoitus vielä tänä keväänä kaataa lehtipuuta polttopuuksi, sen aika on nyt. Mitä pitemmälle laskeva kuu kuluu, sitä paremmin puu halkeilee ja kuivuu. Laskevalla kuulla eli alakuulla saadaan parhaiten kuivuvaa koivua, leppää, haapaa, raitaa, pajua, pihlajaa, jne. Jos puistoista kaadetaan jaloja lehtipuita, sama pätee niihin, nekin kuivuvat nyt parhaiten.
- Vaikka nyt on mahlannousun aika - eli aurinko vetää nestettä ylöspäin - niin alakuun eli laskevan kuun vaikutus on suurempi, ja puu kuivuu vaikka sen kaataisi mahlannousun aikaankin. Sensijaan jos 27.4.-11.5.2017 välisenä aikana kaataa lehtipuuta, sitä ei saa kuivumaan millään, se pysyy märkänä koko kesän vaikka olisi katoksen alla tuulisella mäellä, ja se alkaa lahota ja kasvaa sieniä syksyn saapuessa.
- Omenapuiden ja marjapensaiden kevätleikkaukset sujuvat turvallisesti ja hyvin tuloksin kun ne tehdään laskevan kuun eli alakuun aikana. Nestevirtaus on nyt haavapinnasta pois takaisin runkoon ja juuriin päin, eikä leikattu pinta jää vuotamaan nesteitä, vaan kuivuu nopeasti umpeen ja suojelee siten puuta sieniltä ja homeilta.
- Kaikkia lehtipuita, mutta erityisesti omena-, päärynä, kirsikka- ja luumupuita voi siis hyvin leikata nyt koko laskevan kuun ajan. Jos oikein haluaa optimoida hedelmän muodostusta jatkossa, voi ne leikata hedelmäpäivinä, jotka nyt osuvat pääsiäislauantaille, -sunnuntaille ja -maanantaille eli 15.-17.4. Toinen hedelmäpäivien ajankohta on ti-ke 25.-26.4.2017.
- Omenapuutkaan eivät kasvata vesioksaa, kun ne leikkaa laskevan kuun aikana, vaan leikkaaminen auttaa poistamaan turhia oksia ja avartamaan latvusta ilmavammaksi. Marjapensaista on hyvä poistaa vanhoja jäkälöityneitä oksia, jotka eivät enää tuota kunnolla marjoja.
- Kun routa sulaa, on hyvä myös uudistaa marjapensaiden tuet - tämäkin on laskevan kuun eli alakuun töitä. Kaikenlainen tolppien pystytys ja kiveysten teko on parempi tehdä alakuun aikana, jolloin maa tiivistyy paremmin ja tolpista tulee paremmin pystyssä pysyviä, eivätkä kiveykset ala keikkua.
- Laskevalla kuulla täytetään myös routakuopat, ja lanataan tie sileäksi. Kun kuoppiin tuodaan hiekkaa ja soraa maa-aineksen tiivistyessä vähenevän kuun mittaan, ne pysyvät paremmin ummessa ja tie kestää jälleen siistinä pitkään. Kaikkein parhaita maantasoituspäiviä ovat laskevan kuun maamerkin päivät, eli ti-ke 18.-19.4.2017. Nousevalla kuulla kuoppiin tuotu hiekka lähtee pian uudelleen liikkeelle ja kuopat senkuin kasvavat kokoa.
- Pääsiäisviikolle ja sen jälkeen osuu laskevan kuun siivouspäivät. Pyykin pesulle ja kaikelle muullekin vesipesulle ja -puhdistukselle parhaita ovat vesimerkin päivät ke-to 12.-14.4. ja la-ma 22.-24.4.2017. Ne ovat myös parhaita päiviä kukkien kasteluun - näinä päivinä kasvit imevät veden kukkapurkista käyttöönsä kaikkein tehokkaimmin, ja jaksavat odottaa seuraavaa kastelua paljon pitempään.
- Kevätsiivouksen voi tehdä vasta pääsiäisen jälkeen, ja silloin sitten hyödyntää vähenevän kuun viimeiset päivät. Auringon paistaessa ikkunoihin niitä voi pestä ulkopuolelta hyvin tuloksin, ja vähenevä kuu auttaa lian lähtemisessä. Vanhoista, tarpeettomiksi käyneistä tavaroista on helpompi luopua vähenevän kuun siivouksen aikana, ja viedä kirpputorille tai kierrätykseen. Uudenkuun synnyttyä on sitten mukava koristella kotia kevään väreillä ja aloittaa uusia suunnitelmia. Kun seuraa luonnon rytmejä, monet työt sujuvat kuin itsestään.
- Hapanjuuritaikina nousee vielä laskevan kuun alkupuolella, mutta kun Kuu pienenee taivaalla, alkaa mikrobitoiminta hidastua, eikä taikina jaksa nousta enää niin hyvin, ja leivästä tulee huonosti noussutta. Se myös kuivuu paistamisen jälkeen nopeammin vähenevän kuun loppupuolella. Vähenevän kuun viimeisinä päivinä ei tahdo olut, viini tai sima lähteä käymään kunnolla. Vappusima kannataakin tehdä vasta nousevan kuun puolella, 27.4. jälkeen.
- Jos ei halua pajunkissojen siitepölyn varisevan pöytäliinalle ja leviävän huoneilmaan, kannattaa pajun oksat tuoda sisälle vasta alakuun puolella eli pääsiäisviikonloppuna.
- Kun leikkaa hiukset laskevalla kuulla eli alakuulla, ne kasvavat jatkossa hitaammin. Jos haluaa hidastaa hiusten kasvuvauhtia, parhaat päivät ovat 18.-21.4. tai 25.4.. Jos haluaa nopeuttaa kasvua, ja saada värin imeytymään hiuksiin hyvin, kannattaa odottaa nousevaa kuuta.
- Vesipäivät eli lehtipäivät, hiustenleikkupäivät, sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2017 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2017 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2017):
- ke-pe 12.-14.4. lantionpohja, kohtu, sukupuolielimet. La-ma 15.-17.4. reidet ja valtimot. Ti-ke 18.-19.4. polvet, nivelet, luut ja iho. To-pe 20.-21.4. sääret, pohkeet ja laskimot. La-ma 22.-24.4. jalkaterät nilkasta alaspäin. Ti-ke 25.-26.4.2017 päälaki, aivot ja silmät. Kun vaikutus siirtyy jaloista päälakeen, voi huomata päähänpistojen ja päättömyyksien lisääntyvän, jolloin varsinkin liikenteessä ja isoissa kaupoissa on syytä muistaa pitää "pää kylmänä".
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi.
- Kyseistä herkkää aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Sairaanhoitajien kertoman mukaan jotkut lääkärit osaavat tarkkailla tätä vaikutusta nykyäänkin.
- Vanha lääketiede kuvaili laskevan kuun eli alakuun olevan aikaa, jolloin keho käyttää yläkuulla keräämiään voimia hyödyksi, kuluttaa ne loppuun ja samalla erittää kuona-aineita pois. Kaikeinlaiset puhdistuskuurit ja paastot kannattaa aina pitää laskevan kuun eli alakuun aikana, varsinkin sen lopulla. Parhaat päivät puhdistaville jalkakylvyille on la-ma 22.-24.4.2017.
- Tarkemmin näistä eri kuunvaiheiden terveysvaikutuksista kansanperinnekirjassa "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa".
- Kynsienleikkuupäivät ovat 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli pääsiäissunnuntaina 16.4. ja 5 päivää eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä eli ti 25.4.. Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne pian koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa.
- Uudenkuun päivä on ke 26.4. ja siitä alkaa uudenkuun, nousevan kuun eli yläkuun aika. Silloin alkaa puutarhurilla ja maanviljelijällä kylvökiireet - kaikelle muulle paitsi juurikasveille!
- Jos kerää voikukan juuria tms juuria rohtokäyttöön, parhaat päivät ovat keväällä ja syksyllä olevat uudenkuun päivät. Tai oikeammin illat ja aamut, sillä juuria ei pidä kerätä kirkkaan auringonpaisteen aikaan, ettei auringon valo ala haihduttamaan niissä olevia tehoaineita.
- Toki on paras kerätä vain niitä kasveja, jotka vuorenvarmasti tunnistaa. Mutta kokeneille yrttien kerääjille on hyvä tietää että laskevan kuun päättyessä kaikki tehoaineet ovat juuriosassa kasvia, ja siksi paras keruuaika on uudenkuun aikana, jotta rohto olisi mahdollisimman tehokasta. Esim. voikukan juurella tai ruttojuuren juurella on paljon parantavia vaikutuksia, mutta lisää niistä yrttikirjoista.
- Pääsiäinen on kristinuskon ylösnousemusjuhlan lisäksi keväisen luonnon ylösnousemuksen juhlaa kaikkialla, ja siihen liittyvät monet tavat ja tottumukset kuvaavat tätä uutta kasvua, kuolleen luonnon uudelleen heräämistä. Rairuoho, pajunkissat, koivunoksat maljakossa, ja linnun höyhenillä koristellut virpomisoksat: hedelmälliseksi (=tuoreeks) ja terveeks toivotellen.
- Kanat ja muuttolinnut munivat keväällä ja näin saatiin tuoretta ruokaa kevään juhlapöytään. Lehmät, lampaat, vuohet eivät ennen huonolla talviruualla jaksaneet tuottaa maitoa läpi talven, mutta keväisen poikimisen jälkeen saatiin jälleen tuoretta maitoa. Edelleen muna- ja maitoruuat ovat pääsiäisen perinneruokia.
- Myös suomalaisten kansojen mytologiassa, ja Kalevalan ensimmäisessä versiossa (ei lopullisessa) on tarina maailman syntymisestä munasta: Vesilintu muni meren keskellä olevalle kohoumalle munia, joista kuusi oli kultaisia ja yksi muna oli rautainen (punainen = veren eli elämän värinen). Kun munat vierivät mereen ja rikkoutuivat, syntyi niistä maa ja taivaankansi aurinkoineen, tähtineen.
- Kevään tapahtumat muistuttavat maailmansynnystä: muuttolintujen paluuta on odotettu kuin Kuuta nousevaa. Luonto syntyy keväällä joka vuosi uudelleen, munista ja siemenistä. Sitä kannattaa juhlia nykyäänkin - ja ihailla luonnon mahtavaa kasvuvoimaa.
- Kevään puutarhatapahtumat jatkuvat Tampereella pe-su 28.-30.4. ja Kempeleessä la-su 6.-7.5. Tervetuloa juttelemaan Kuusta ja kevään puutarhatöistä.
- Onnellista kevään juhlaa ja hyvää pääsiäisen aikaa!


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.