Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Lokakuun täysikuu oli su 16.10. ja sen jälkeen on alkanut alakuu eli laskeva kuu, jota jatkuu uudenkuun päivään su 30.10. asti.
- Vähenvän kuun aikana voi tehdä kaikkia kuivumiseen ja hävittämiseen liittyviä töitä. Komposti lähtee lahoamaan hyvin vähenevän kuun aikana, joten nyt on hyvä haravoida lehtiä ja viedä ne talveksi maatumaan pihan perälle.
- Viimeiset maan kääntämiset ennen routaa on hyvä tehdä vähenevällä kuulla, että keväällä rikkaruohoja tulisi vähemmän.
- Jos kaataa lehtipuuta polttopuuksi, se kuivuu paremmin kun on alakuu eli laskeva kuu. Nestevirtaus on rungosta juuriin päin, ja kaadettu puu halkeilee ja kuivuu paremmin. Uusia vesoja tulee kantoihin vähemmän, kun puu on kaadettu vähenevällä kuulla.
- Talvivalkosipulit kannattaa istuttaa vähenevällä kuulla, ja jos sattuu vielä juuripäivä, niin aina parempi sipulin kasvamisen kannalta. Juuripäiviä ovat nyt 17.-18.10., ja 26.-27.10. Tärkeintä on kuitenkin että on vähenevä kuu eli alakuu eli laskeva kuu. Nousevalla kuulla istutettu kasvaa ensi vuonna enemmän vartta ja tekee pienemmän sipulin.
- Pensaita ja puita voi jälleen leikata, pakkasen tuloon asti. Vähenevällä kuulla leikatut eivät jää vuotamaan nesteitä leikkauspinnasta, eivätkä kärsi leikkaamisesta. Omenapuille ja marjapensaille parhaat päivät ovat hedelmäpäivät su-ti 23.-25.10.
- Ma-to 17.-20. lokakuuta ovat hyviä päiviä juuresten nostoon kellariin, ne säilyvät sitten paremmin talven aikana. Pohjoistuulisena päivänä säilyvyys paranee entisestään.
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2016):
- Ma-ti 17.-18.10. niska ja ylähengitystiet, ke-to 19.-20.10. hartiat, käsivarret ja kädet, ja keuhkojen yläosa. Pe-la 21.-22.10. keuhkot, rinnat, mahalaukku, maksa ja sappi. Su-ti 23.-25.10. sydän, valtimoveri, pallea ja selkä. Ke-to 26.-27.10. ruuansulatus, suolisto, haima, perna ja hermosto. Pe-su 28.-30.10. lonkka, munuaiset, virtsarakko ja lantion alue.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi.
- Kyseistä herkkää aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle.
- Vanha lääketiede kuvaili laskevan kuun eli alakuun olevan aikaa, jolloin keho käyttää yläkuulla kerättyä energiaa ja poistaa kuona-aineita. Vitamiinit ja lääkkeet, ja ruoka yleensä imeytyy vähemmän täydellisesti ja erityisesti vähenevän kuun lopulla imeytyminen on heikompaa. Ylimääräinen kakkupala ei kerrytä painoa yhtä herkästi kuin kasvavalla kuulla syötynä. Vähenevän kuun lopulla ei ehkä jaksa sulattaa suuria aterioita, vaan niistä tulee helposti ähky.
- Vähenevän kuun viimeisinä muutamana päivänä, ja uudenkuun päivänä su 30.10. on hyvä syödä kevyemmin, tai pitää yksi paastopäivä, että ruuansulatus saa levätä ja puhdistautua. Tarkemmin näistä kansanperinnekirjassa "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa".
- Alakuulla eli laskevalla kuulla leikatut hiukset ja ihokarvat kasvavat jatkossa hitaammin ja hiukan hennompina. Jos haluaa kampauksen pysyvän pitkään mallissaan, ja hiukset kasvavat vahvoina, on ehkä hyvä leikkauttaa ne vähenevällä kuulla. Jos haluaa vahvistaa hiusten kasvua, ei pidä leikata niitä alakuun aikana, vaan odottaa uudenkuun päivän jälkeistä aikaa, yläkuuta.
- Kynnet leikattiin ennen "kuuviikon perjantaina", eli almanakan kuu-merkkipäivistä viitisen vuorokautta eteenpäin: Täydenkuun päivästä 5 vrk (pe 21.10.16), vähenevän puolikuun päivästä 5 vrk (to 27.10.16) ja uudestakuusta 5 vrk sekä kasvavan puolikuun päivästä 5 vrk. Tärkeää oli leikata ne vasta auringonlaskun jälkeen. Näin leikattuna ja viilattuna kynnet vahvistuvat muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi, ja kasvavat jatkossa lohkeamatta. Jos leikkaa tai edes viilaa niitä auringon ylhäällä ollessa, siis keskellä päivää, peruuntuu vaikutus, ja ne alkava haurastua. Viimeisin toimenpidekerta jää aina voimaan.
- Syksyn myötä alkaa metsästysaika, ja moni varaa pakastimeen tilaa sienien ja marjojen lisäksi tuoreelle lihalle. Kokeneet teurastajat ja poromiehet tietävät, että paras liha tulee yläkuun aikana teurastetusta tai metsästetystä eläimestä. Se pitää nesteet sisällään ja paisuu pannussa, on mureaa ja mehevää. Nyt on alakuu, joten tämän ilmiön tuntevat suunnittelevat metsästyksen ajoittamista yläkuun puolelle ja lihaa ostaessa kannattaa aina kysyä teuraspäivää - nyt on parhaillaan kauppahallissa ym tarjolla yläkuun aikana saatua saalista.
- Alakuu on hyvää syyssiivousaikaa. Laskevalla kuulla lika lähtee paremmin, vesi vie sen mukanaan, ja siivous sujuu vähemmällä työllä. Pyykkikoneesta saa tavallista puhtaampaa pyykkiä, ja erityisen hyviä ovat vesipäivät pe-la 21.-22.10. Vesipäivät ovat parhaita myös sisäkukkien kasteluun - kasvit imevät veden tehokkaasti käyttöönsä, eikä niitä tarvitse pian kastellakaan kuin vesipäivinä.
- Leipätaikina, hapanjuuri varsinkin, ei nouse enää yhtä hyvin, kun Kuu taivaalla pienenee. Loppukuunkierrosta onkin odotettavissa huonosti noussutta leipää, jolloin kannattaa olla leipomatta tai lisätä taikinaan nykyajan hiivaa, että se jaksaisi nousta paremmin. Alakuun lopulla leivottu leipä myös kuivuu ja kovettuu nopeammin.
- Helsingin Kirjamessutto-su 27.-30.10. osuvat tänä vuonna vähenevän kuun lopulle, jolloin ihmiset ovat keskimäärin väsyneempiä ja meluisat messut voivat viedä viimeisetkin voimat. Kannattaa varustautua hyvillä kävelykengillä, pitää taukoja kahviloissa ja juoda tarpeeksi. Viinimessupuolella jo tavallista pienempi määrä viininmaistelua voi aiheuttaa iloisia tunnelmia, ja pian sen perään väsymystä. Isompia määriä maistelevat voivat tuntea uudenkuun vaikutuksen erityisesti seuraavana aamuna. Hyvin suunnitellen messuista saa silti mahtavasti irti, ja ruokamessuilla voi välillä käydä maistelemassa erilaisia uutuuksia. Kannattaa etsiä itselle kiinnostavin messutarjonta jo etukäteen, ja nauttia siitä hyvässä seurassa. Kirjamessujen sivuille.
- Wanhan ajan Kuukalenteri 2017 on myynnissä Helsingin Kirjamessuilla! Yläkuun messupaikka löytyy päälavan, Aleksis Kivi -lavan vasemmalta puolelta: 7 c 21.

- Aurinkoista putoavien lehtien aikaa, ja syksyn tähtikirkkaita öitä!***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.