Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Uusi kuu syntyi Unikeonpäivänä, sunnuntaina 27.7. klo 1.42 aamuyöllä. Uudenkuun aika eli yläkuu eli nouseva kuu, kestää täysikuulle asti.
- Uudenkuun syntymästä kun kolmisen päivää on kulunut, on säätyyppi asettunut aloilleen ja nähdään millainen on seuraavien kolmen viikon sää.
- Nousevalla kuulla eli yläkuulla ei enää perata rikkaruohoja, vaan siitä työstä on kahden viikon tauko. Ne kasvit mitä nyt perkaa tai katkaisee, kasvavat hyvin takaisin.
- Nyt kun kerää mintut ja oreganot ym. yrtit kuivattavaksi talven varalle, kasvavat ne hyvin vielä uutta versoa tänä kesänä. Nyt kerättynä ne myös kuivuvat vihreiksi ja pitävät tuoksunsa ja makunsa vuosien ajan.
- Jos talvivastat ja -vihdat ovat vielä tekemättä, on nyt hyvä aika tehdä ne. Varsinkin kasvavan kuun 6.-9. päivänä, eli noin kasvavan puolenkuun aikoihin. Nousevan eli yläkuun vihdoissa pysyy lehti ja ne kestävät käytössä monta vihtomiskertaa.
- Kuivuuden jälkeen moni nurmikko ei kasva hyvin, mutta jos ne nyt leikkaa kasvavalla kuulla, pienikin sade auttaa niitä vielä uuteen kasvuun. Jos ne taas on menty leikkaamaan juuri vähenevän kuun lopulla, saattaa kestää pitkään ennen kuin ne taas kasvavat kunnolla.
- Hiuksetkin kasvavat nopeammin nousevalla kuulla eli yläkuulla leikattuna. 28.-31.7. ovat hyviä hiustenleikkuupäiviä. Myös taikina alkaa vähitellen taas nousta paremmin, ja leipomukset onnistuvat erityisesti täyttäkuuta lähestyttäessä hyvin.
- Vanha kansa neuvoi keräämään sadon nousevan eli yläkuun aikana, jotta se säilyisi paremmin. Kannattaa laittaa päivämäärä ylös, ja tarkkailla talven aikana säilymistä ja koostumusta. 28.-29. heinäkuuta ja 10.-11. elokuuta ovat "hedelmäpäiviä" eli erityisen hyviä marjojen poiminta- ja säilöntäaikoja. Wanhan ajan kuukalenteriin merkittyjä "juuripäiviä" taas kannattaa säilönnässä välttää, niinä päivinä voi tulla säilykkeisiin helpommin hometta. Tarkempia selityksiä hillojen säilymiselle tai homehtumiselle löytää kirjasta "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa"
- Oikeaan aikaan säilöttynä ruoka säilyi entisaikana ihmeen hyvin ilman säilöntäaineita, kunhan osattiin seurata luonnon rytmejä.
- Jos vesakoita jäi raivaamatta, on nyt pidettävä taukoa 10.8. asti, jonka jälkeen kuu jälleen alkaa vähentyä. Jos pajukot raivaa kasvavalla kuulla, kasvavat ne pian takaisin. Sen sijaan vähenevän kuun viimeisellä viikolla, iltapäivällä ja illalla, on niiden paras hävitysaika. Sama pätee mökin rannan heinikkoon, ruovikkoon ja vesikasveihin!
- Mätäkuu on se aika vuodesta, jolloin syntyvät lapset ovat tähtimerkiltään leijonia. Se toistuu joka vuosi samaan aikaan, noin 22.7.-23.8.. Tarkka aika voi vaihdella päivän eteen tai taaksepäin sen vuoksi että tarkka hetki "auringon siirtymiselle jalopeuran eli leijonan merkkiin" vaihtelee muutaman tunnin eri vuorokausien puolelle vuosittain.
- Mätäkuuhun liittyy paljon neuvoja töistä, joita ei pidä ryhtyä nyt tekemään, sillä niistä ei tule hyvä tulos. Koska tähän aikaan vuodesta on kaikkein lämpimintä, oli riski haavojen tulehtumiselle ennen ilmastoituja sairaaloita ja antibiootteja hyvinkin suuri. Siksi moni neuvo on sinnitellyt nykyaikaan, vaikka hygienia on paljon parantunutkin. Silti luonnossa tuntuu olevan jollain tavalla erityinen aika, ja vanhoissa neuvoissa voi hyvin olla enemmän perää kuin äkkipäätä näyttäisi.
- Tästä saakin hyvän syyn lomailla ja nauttia kesästä. Mm. maankaivu perustuksia varten, betonin valuu ja pintojen maalaus saavat odottaa vähenevälle kuulle, jos ei erityistä kiirettä ole. Niissä kaikissa on parempi lopputulos silloin. Vähenevää kuuta nimitettiin "kuivaksi ajaksi" koska kaikki silloin paremmin kuivui.

- Elokuun täysikuun hetki on tarkalleen sunnuntaina 10.8. illalla kello 21.09. Samana päivänä Kuu on lähimpänä Maata 27-päiväisellä radallaan. Kun tämä lähimpänä Maata eli perigeum-päivä nyt osuu täysikuulle, on odotettavissa vähän suurikokoisempana loistava täysikuu. Varsinkin horisontin lähellä matalalla ollessaan on Kuu usein komean näköinen, joten sitä kannattaa illalla kahdeksan jälkeen etsiä itäkaakon suunnalta kun se nousee taivaalle.
- Elokuun yöt ovat jo sen verran pimeitä, että täysikuu luo upeaa tunnelmaa. Ensi vuonna tämä lehdistön "superkuuksi" nimeämä yhdistelmähetki tulee vähän myöhemmin syksyllä, ja seuraavana vuonna vielä vähän myöhemmin.
- Koska tämä täysikuu osuu sunnuntaille, ja täydenkuun vaikutus alkaa aina jo 2-3 päivää ennen, on hyvä muistaa viikonloppua juhliessa että vaikka täysikuu antaisikin virtaa niin ettei edes unta tarvitse, ei kaikkia hetken päähänpistoja pidä täysikuulla mennä toteuttamaan. Kuutamouinnillekin on parasta lähteä hyvässä seurassa, vähän toisesta huolta pitäen.
- Kaikenlaisiin juhliin täysikuun viikonloppu sopii erittäin hyvin, sillä silloin jaksaa syödä, juoda ja tanssia läpi yön, eikä seuraavan aamu olo ole läheskään yhtä raskas kuin uudenkuun aikana. Täysikuu kun kerää nestettä elimistöön, ja alkoholi liukenee paremmin suurempaan vesimäärään. Monissa vanhoissa kulttuureissa on edelleen vuotuiset suuret juhlat nimenomaan täydenkuun aikaan!

- Ihanaa lämmintä marja-aikaa ja eloKUUN taikaa!


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.