Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jatkossa siitä tulee ilmoitus Facebookiin, samoin kuin tulevista Kuu-luennoista, messuista ja kuu-uutisita tai vinkeistäkin. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa

Tammikuun täysikuu oli torstaina 12.1. ja siitä alkoi laskevan kuun eli alakuun aika. Taivaalla Kuu pienenee eli vähenee, kunnes katoaa kokonaan näkyvistä.
- Hirsien kaatoaika on toistaiseksi ohi, mutta polttopuuta voi kaataa koko alakuun ajan. Muutaman päivän ajan täysikuun jälkeen, eli 17.1. asti on hyvä aikaa kaataa sahapuuta. Täysikuun jälkeen kaadettu ei sinisty vaikka jäisi kuori päälle, eikä halkeaminen ole vielä alkanut.
- Sitten vähenevä kuu alkaa vaikuttaa voimakkaammin, ja myöhemmin alakuulla eli laskevalla kuulla kaadettu puu halkeilee kuivuessaan. Tämä kuivumis- ja halkeamistaipumus on hyvä lehtipuulle, jos sitä kaataa polttopuuksi. Laskevan kuun aikana kaadettu puu on helppo halkaista syitä myöten. Toisin käy, jos saman puun kaataa nousevalla kuulla - silloin syyt pysyvät tiukasti kiinni toisissaan.
- Yleensä Etelä-Suomessa on vain kaksi hyvää jaksoa rakennuspuun kaatamiseen, ja ensimmäinen kesti uudestakuusta täysikuuhun 12.1. asti. Toinen kunnollisen rakennushirren kaatoaika on on 29.1.-11.2. Pohjoisessa voi kaataa vielä maaliskuun alkupäivinä, kun pakkasta riittää ja on seuraava yläkuun aika.
- Yläkuulla ja varsinkin lähellä täysikuuta kaadettu puu pitää kuoria heti ja laittaa kuivumaan. Siitä tulee hyvin kestävää eikä se halkeile kuivuessaan, mutta jos jättää kuorimisen tekemättä, kosteus ei pääse poistumaan ja puu voi sinistyä. Tämä ei haittaa puuaineksen lujuutta, haitta on vain esteettinen.
- Jos talvella raivaa vesakoita, tai kaataa puita niin ettei toivo uudiskasvua siihen paikkaan, paras aika on alakuun eli laskevan kuun viimeinen viikko: 21.-27.1.2017. Tehokkain vesakonraivausaika on kun lehti on täysikasvuinen heinäkuussa, mutta oikea kuunvaihe auttaa paljon muuhunkin vuodenaikaan.
- Alakuu on siivousaikaa. Lika sitoutuu pesuveteen paremmin, huuhtoutuu veden mukana pois, ja puhdasta tulee vähemmällä vaivalla. Myös auto kannattaa pestä alakuun aikana, niin tiesuolat ja muu lika lähtee paremmin irti. Pyykinpesuun ja kaikenlaiseen vesipesuun parhaat ovat lehtipäivät eli vesimerkin päivät Wanhan ajan Kuukalenterissa ja Kuu ja sää Päiväkirjassa. Seuraavat ovat pe 13.1. ja pe-su 22.1.2017.
- Samat päivät ovat parhaita huonekasvien kasteluun. Kasvit alkavat kuivua edellisten ilma-merkin päivien aikaan, ja purkki kuivuu ja kevenee nopeasti. Kun kastelee vesipäivinä, kasvi imee veden tehokkaasti purkista versoon ja lehtiin, ja kestää pitempään kastelematta. Huonekasveihin ei myöskään tule lainkaan niin helposti kirvoja ja punkkeja kun kastelee niitä vain vesipäivinä. Onpa joku päässyt olemassaolevista tuholaisista eroonkin alkamalla kastelemaan vain vesipäivinä. Kannatta kokeilla niin ero näkyy pian.
- Puiden kaatoajat, kevään kylvöt ja monet muut työt on merkitty Kuu ja sää Päiväkirjaan 2017 kunkin päivän kohdalle. Kun merkitsee ylös, milloin kaatoi puun, kylvi siemenen, jne. alkaa nähdä omin silmin miten eri kuunvaiheet vaikuttavat lopputulokseen.
- Jos ei merkitse ylös työn tekopäivää, on myöhemmin pelkän muistin varassa kun asia alkaa kiinnostaa. Myös sää kannattaa merkitä ylös, sillä pohjoistuulella kaadettu puu on kestävämpää kuin lämpimällä etelätuulella kaadettu, joka halkeaa herkemmin kuivuessaan. Kyse ei ole vain lämpötilasta tai kosteudesta, vaan ilmasähkökentästä, jota tuuli muuttaa. Tämä on uutta meteorologiassa, mutta uuden tutkimuksen mukaan ilmakehän sähkökenttä vaihtelee säätyypin mukaan ja on helppoa ajatella sen vaikuttavan elävien solujen sähkökenttään.
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2017):
- Pe 13.1.2017 maha, maksa, sappi, rinnat ja keuhkot. La-su 14.-15.1. sydän, valtimot, pallea ja selkä. Ma-ti 16.-17.1. ruuansulatus, suolisto, haima ja perna sekä hermosto. Ke-to 18.-19.1. munuaiset rakko ja lonkan alue. Pe-su 20.-22.1. lantion pohja, kohtu ja sukupuolielimet. Ma-ti 23.-24.1. reidet ja laskimot. Ke-pe 25.-27.1. polvet, kaikki nivelet, luusto ja iho. Uudenkuun päivä 28.1. sääret ja laskimot.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi.
- Kyseistä herkkää aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Sairaanhoitajien kertoman mukaan jotkut lääkärit osaavat tarkkailla tätä vaikutusta nykyäänkin.
- Vanha lääketiede kuvaili laskevan kuun eli alakuun olevan aikaa, jolloin keho käyttää yläkuulla kerättyä energiaa, ja puhdistaa kuona-aineita pois. Kaikki kehon puhdistuskuurit ja -hoidot kannattaa tehdä alakuun eli laskevan kuun aikana. Tehokkainta puhdistuminen on silloin kun kyseinen alue on myös herkimmillään.
- Uudenkuun päivä on hyvä paastopäivä joka kuunkierrolla. Kun ei rasita kehoa suurilla aterioilla vähenevän kuun viimeisenä päivänä tai uudenkuun päivänä, keho jaksaa paremmin. Moni huomaakin olevansa tavallista väsyneempi uudenkuun aikaan.
- Tarkemmin näistä eri kuunvaiheiden terveysvaikutuksista kansanperinnekirjassa "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa".
- Flunssakauden keskellä pieni mielenkiintoinen taustatieto: Sana influenssa on noiden vanhojen almanakkojan ja vanhan lääketieteen aikakauden perua satojen vuosien takaa: se tulee Italian sanasta influenza, "vaikutus" / "sisään virtaus", ja tarkoitti alunperin nimenomaan taivaankappaleiden kulloisenkin asennon vaikutusta ihmiseen. Nykyään syytämme flunssasta pienen pieniä viruksia tai bakteereja, keskiajalla syytettiin valtavan suuria avaruuden kappaleita.
- Nykylääketiede kuitenkin on löytänyt yhteyden mm. auringonpilkkujakson ja sydänkohtausten välillä. Auringonpilkkujakso kestää keskimäärin 11 vuotta, mutta yksittäisen jakson pituus voi olla vain 9 tai jopa 13 vuotta. Jaksossa on pilkkujen määrän maksimit ja minimit. Kun Auringon aktiivisuus vähenee kohti minimiä, ja siis auringonpilkut vähenevät, kaikkialla aina läsnäolevan kosmisen taustasäteilyn protonit pääsevät paremmin avaruudesta ilmakehän läpi maan pinnalle asti. (Protonit ovat sähköisesti varautuneita hiukkasia, joilla on plus-varaus.) Protonien lisääntyminen näkyy monenlaisten sydämen rytmihäiriöiden ja jopa sydänkuolemien lisääntymisenä.
- Edellinen pilkkumaksimi oli noin 2013 tienoilla, ja nyt ollaan menossa kohti auringonpilkkusyklin minimiä, joka tapahtuu noin 2018-2019 tienoilla. Seuraavan maksimin puolestaan arvioidaan olevan noin vuonna 2024. Miniminkin aikana kosmisen taustasäteilyn protonien määrä vaihtelee joka päivä auringon päivittäisen aktiivisuuden mukaan. Koko minimi ei siis ole huonoa aikaa sydämen kannalta, mutta minimin aikana sellaisia päiviä tulee olemaan enemmän, jolloin kosminen taustasäteily on voimakkaampaa.
- Mitä uutta tutkimus vähitellen tuokaan, selvää on jo nyt että entisajan ihmiset olivat kuin olivatkin oikeassa - taivaankappaleet vaikuttavat terveyteemme ja sairastumiseemme. Kansanperinteessä ja muussa vanhassa tiedossa on usein totuuden siemen. Parempi kuitenkin tulevaisuudessa tulkita näitä vaikutuksia nykyajan tieteellisen tutkimuksen tuoman tarkemman tiedon avulla, jota ei silloin menneinä vuosisatoina vielä ollut saatavilla.
- Ja takaisin kansanperinteen neuvoihin: Jos hiukset kasvavat turhan nopeasti, sitä voi hidastaa leikkauttamalla ne vähenevän kuun aikaan. Varsinkin vähenevän kuun lopun päivät hidastavat uutta kasvua. Vähenevän kuun puolella olevat leijona- ja neitsytpäivät ovat hyviä hiustenleikkuupäiviä nytkin, mutta varsinkin sitten kun ne helmi-maaliskuussa siirtyvät kasvavan kuun puolelle. Jos haluaa hiustensa kasvavan paksumpina ja nopeammin, kannattaa varata seuraava parturikampaamoaika to-pe 9.-10.3.
- Kuu-perimätiedon neuvot leviävät kovaa vauhtia parturikampaamoissa, ja joissakin paikoissa nämä parhaat päivät alkavat olla jo varattuja monta viikkoa etukäteen. Ammattilainen huomaa helposti eri päivien vaikutukset asiakkaiden hiuksissa ja osa kertoo asiakkailleen. Voipa kampaamon seinältä löytyä myös Wanhan ajan Kuukalenteri. Toisissa paikoissa taas asiakkaat ovat tietoisia, ja kampaaja ihmettelee aluksi kun tietyille päiville on paljon kysyntää.
- Vähenevän kuun viimeiset päivät, eli alakuun kanta ti-pe 24.-27.1. ovat hyviä "hävityspäiviä" talvellakin. Paitsi vesakon raivaukseen, niistä on apua suursiivoukseen, tavaroiden lajitteluun ja viemiseen kirpputorille tai kierrätykseen. Kun luonnossa yksi sykli lähenee loppuaan, se auttaa päästämään irti turhasta ja tarpeettomasta, ja tällä tavalla tekemään tilaa uudelle.
- Kun sitten uusi kuu syntyy, on aika katsoa eteenpäin, suunnitella uutta, aloittaa uusia projekteja, jne. Ne kasvavat samalla kun Kuu kasvaa, ja luonnossa energia lisääntyy. Tämä on hidas ja vähitellen muuttuva sykli, jonka tarkkaileminen vaatii vähän vaivaa, mutta kun siitä kerran pääsee jyvälle, alkaa nähdä sen edut. Miksi uida vastavirtaan kun voi surffata luonnon omalla aallolla ja saada enemmän ja parempaa aikaan, ja vielä vähemmällä vaivalla.
- Vähenevän kuun lopulla viimeinen sirppi näkyy matalalla taivaalla kaakon suunnassa vähän ennen auringon nousua. Tiistaina 24.1. kuunsirpin alapuolella näkyy planeetta Saturnus. Keskiviikkona sirppi löytyy jo Saturnuksen vasemmalta puolelta. Torstaina sirppi on jo hyvin ohut ja Kuu lähestyy Auringon nousukohtaa häviten sitten lähellä Aurinkoa pariksi päiväksi näkyvistä kokonaan.
- Uudenkuun päivä on lauantaina 28.1. Uudenkuun sirppi näkyy päivää-paria myöhemmin lounaisella taivaalla vähän auringonlaskun jälkeen. Kuu on silloin ohittanut Auringon ja siirtynyt sen vasemmalle puolelle. Ohut sirppi laskee pian Aurinkoa seuraten horisontin alle. Siitä alkaa seuraava yläkuu eli nouseva kuu.
Nyt on meneillään ensimmäinen sydäntalven eli talvisydämen kuunkierto, joten hyvää sydänkuun aikaa!

***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.