Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Uudenkuun päivä oli keskiviikkona 11. marraskuuta. Siitä alkoi yläkuun, nousevan kuun, eli uudenkuun aika, jota jatkuu täysikuuhun asti.
- Tämä on viimeinen kuunkierto, jonka ajan päivä lyhenee ja Aurinko nousee yhä vähemmän horisontin yläpuolelle. Seuraavan kuunkierron ajalle sattuu jo talvipäivänseisaus, ja päivä lähtee siitä pitenemään.
- Vanha kansa osasi viettää marraskuuta, martoa kuuta, kuollutta kuuta vuoden pimeimpänä aikana, jolloin kesän energisyys on kaukana ja saa säästellä voimiaan. Nyt ei ole pakko jaksaa yhtä paljon, ja saa sallia itselleen enemmän lepoa ja voimien keräämistä.
- Tämän kuunkierron ensimmäinen puolikas, eli yläkuu, kasvattaa silti energiaa ja kasvuvoimaa, mikä näkyy huonekasveissa ja kasvihuoneviljelmillä, vaikka ulkona luonto onkin lepotilassa.
- Nyt voi siis kylvää ja istuttaa, jos valoa ja lämpöä on tarjolla, tai vaihtaa huonekasveja parempaan multaan - tai istuttaa jouluasetelmia koriin juhlaa odottamaan.
- Siellä missä maa ei ole roudassa, voi tämän nousevan kuun aikana istuttaa vielä viimeisiä sipulikukkia, ja tulppaanin, narsissin ja muiden kauniiden keväisten kukkien sipuleita saakin nyt monista kaupoista edullisesti.
- Nousevan kuun aikana leikatut hiukset kasvavat jatkossa paremmin, joten nyt varsinkin puolenkuun aikaan to-pe 18.-19.11. kannattaa leikata hiuksia, jos kasvu on tavoitteena.
- Jos haluaa tarkkailla vanhan lääketieteen neuvoa siitä, mikä kehon osa on "kiireestä kantapäähän" kuljettaessa milloinkin herkimmillään, niin almanakan merkit tämän nousevan kuun aikana menevät näin:
- To 12.11. lantionpohjan elinten alue, pe-su 13.-15. reisilihaksen alue, ma-ti 16.-17. polvien ja nivelten alue yleensä, ke-to 18.-19. pohkeen alue ja pe-la 20.-21. jalkaterien alue. Sitten alkaa uusi kierros kiireestä kantapäähän, ja su-ma 22.-23. pään ja silmien alue, ti-ke 24.-25. nenän, korvien, kurkun ja niskan alue, ja 26.11. hartioiden alue.
- Kyseistä aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkärien ohjeet eri kehonosien hoitamiselle.
- Vanha lääketiede kuvaili kehon "vahvistuvan" ja keräävän voimia nousevan kuun eli yläkuun aikana. Silloin siis tehdään hoitoja, ja otetaan lisäravinteita, jotka vahvistavat kehoa. Alakuu on vastaavasti puhdistamisen aikaa.
- Syksy oli vanhassa vuodenkierrossa säilömisen, myös lihan säilömisen aikaa, eli teurasaikaa. Nykyäänkin moni pieni tila hoitaa teurastukset vähemmällä stressillä ja huolehtii eläimistä. Jotkut tuntevat jo yläkuun eli nousevan kuun parhaaksi teurastusajaksi, että saadaan mureinta lihaa jota kehuvat niin kokki kuin ruokailijatkin. Kasvavan kuun aikana teurastettuna liha pitää nesteet sisällään, ja pihvistä tulee mehevä. Lapissa pormiehet tuntevat ilmiön, joten heiltä voi kysyä yläkuun poroa. (Lapissa kasvavan kuunvaiheen nimi on yläkuu, Länsi-Suomessa nouseva kuu.)
- Taikina nousee jälleen hyvin, kun on yläkuu, joten nyt leipomaan, ensikertalainenkin onnistuu kun kuu kasvaa. Myös hiiva ja muut mikrobit lisääntyvät nopeasti, joten kaikki käyttämällä tehdyt juomat käyvät nopeasti. Kannattaa kokeilla vastakkaisilla kuunvaiheilla, ja verrata aromeja. Sahdintekijät kertovat että alakuulla pantu sahti käy hitaammin, mutta antaa sitten paremmat aromit.
- Kasvavan kuun aikana eivät tahrat lähde pyykistä yhtä hyvin, eikä lika lähde pinnoista myöskään niin helpolla, että siivousta voi hyvin lykätä vähenevän kuun puolelle, ja tehdä vain välttämättömimmän. Sitten kun kuu kääntyy väheneväksi ja täydenkuun antamaa virtaa vielä riittää, voi hoitaa suursiivuoksen joulun tuloa silmällä pitäen. Erityisesti vesimerkin päivät la-su 28.-29.11. ovat erinomaiset kaikkeen vedellä tehtävään siivoukseen, puhdistukseen ja pyykinpesuun.
- Ennen lumen satamista tähtitaivas näkyy hyvin, ja linnunrata näkyy kaupungissakin pimeimmillä alueilla. Tähtiharrastusyhdistys URSA järjestää kursseja taivaan tuntemukseen ja näyttää kaukoputkella parhaillaan näkyviä tähtitaivaan kohteita. Kannattaa käydä tutustumassa.
- Noin kolmen päivän vanhasta sirpistä (la 14.11.) voidaan ennustaa tuleeko kylmää vai jatkuuko lämin vielä. Jos tuuli on kuunkierron kolmannen päivän tienoilla pohjoisesta, voi alkaa odotella lunta, jos etelästä, jatkuu lämpimämpi sää vielä. Sää ikäänkuin asettuu aloilleen, ja pysyy samantapaisena noin kolmen viikon ajan, muuttuen vain täydenkuun kohdalla vähäksi aikaa.
- Joulukuusen kaatoaika: Kuusen kaatoaika alkaa uudenkuun päivän 11.11. jälkeen. Tänä vuonna kuusikauppiaat ja muut ajoissa kaatavat saavat parhaat kuuset - neulaset eivät varise - kun kaatavat kuuset 12.-22. marraskuuta ja 12.-22. joulukuuta. Myös juuri ennen täysikuuta voi kaataa, mutta aika ei ole silloin enää aivan yhtä hyvä kun aiemmin yläkuussa eli nousevassa kuussa. Täysikuun kuuset imevät enemmän vettä kuusenjalasta, ja vesitila voi yllättävästi kuivua.
- Vähenevän kuun, alakuun eli laskevan kuun aikana ei kannata kuusia kaataa, ne alkavat kuivua vaikka kuinka hyvin hoitaisi, ja ne varistavat neulasiaan hoidosta huolimatta. Tämän kun omin silmin näkee, ei viitsi enää väärään aikaan kuusimetsään lähteä.

- Elävän tulen loimua ja kynttilöiden lämpöä Marras-Kuulle!***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.