Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Täysikuu oli lauantaina 6. joulukuuta, ja siitä alkoi alakuun eli laskevan kuun aika.
- Tämä kuu syntyi etelätuulella, ja siellä suunnassa tuuli on pysynyt, ja lämmintä tuonut. Vähenevän kuun puolivälissä säätyyppi voi jo muuttua. Seuraava säänennustuspäivä on joulupäivä, sillä se on kolmas päivä kuun syntymästä tänä vuonna. Joulupäivän säästä nähdään mitä seuraavan kolmen viikon kuluessa on odotettavissa - kylmää vai lämmintä, lumisadetta vai poutaa.
- Nyt on joulukuusi toivottavasti kaadettuna, sillä paras kuusenkaatoaika on kasvavalla kuulla. Yläkuulla eli nousevalla kuulla kaadettu ei varista neulasiaan. Jos on joulukuusi vielä kaatamatta, parasta odottaa aattoon tai aatonaattoon. 22.12. kun syntyy uusi kuu, niin sen jälkeen kaadetuissa neulaset jälleen pysyvät.
- Jos kaataa joulukuusen nyt joulua edeltävällä viikolla, se kuivuu nopeasti. 21.12. asti on vähenevä kuu, ja varsinkin sen loppupuolella kaadetut puut ja katkotut oksat kuivuvat. Joten varsinkaan havuoksia ei nyt kannata enää kerätä koristeiksi ennen uuttakuuta, sillä niistä varisee ikävästi neulasia jo muutaman päivän sisällä oltuaan.
- Joulukuusikauppiaat tietävät jo nykyisin, että nousevan eli yläkuun aikana kaadetut kuuset eivät varista, vaan kuusi pitää neulaset ja kestää hienosti tuoreena joulun yli Nuutinpäivään asti. Jo loppiaisen tienoilla se on yleensä alkanut kasvaa uutta vuosikasvainta eli kerkkää oksien kärkiin. Jos kuusen pitää sisällä tosi pitkään, se voi alkaa "kukkiakin", eli kasvattaa kukintoa, joka sitten muuttuisi myöhemmin kävyksi.
- Nämä kuusen kukinnot nousevat oksista suoraan ylöspäin kuin kynttilät joulukuusessa, ja joululaulussa lauletaankin "jo kuusi kynttilöitä on käynyt kukkimaan". Mutta vain yläkuulla eli nousevalla kuulla kaadettu kuusi tekee tämän ihmeen.
- Joulusiivouksen aika - ja tänä vuonna alakuu eli laskeva kuu sopivasti joulun edellä auttaa siinä hyvin. Lika lähtee vähemmällä hankaamisella niin kodin pinnoista kuin pyykistäkin. Nyt siis siivoamaan, ja ne havut ja puolukan tai mustikan varvut haetaan vasta aattoviikolla uudenkuun synnyttyä!
- Pyykinpesulle ja muulle vesipesulle parhaat päivät ovat vanhan kansan kutsumat "vesimerkin päivät" eli to-pe 18.-19. joulukuuta.
- Suurin siivous kannattaa tehdä jo heti itsenäisyyspäivän jälkeisellä viikolla ettei iso työmäärä jää viimeiseen viikonloppuun ennen joulua. Silloin kun on vähenevän kuun viimeiset päivät, ja monella voimat vähimmillään uudenkuun päivän lähestyessä.
- Jos leikkaa hiukset vähenevän kuun aikana, ne kasvavat jatkossa hitaammin, varsinkin aivan vähenevän kuun lopulla leikatut. Jos haluaa niiden kasvava nopeammin, ehtii vielä 22.-23. päivänä ehkä parturiin, tai sitten joulun jälkeen.
- Uusikuu syntyy siis maanantaina 22.12. klo 3.36 aamuyöllä. Siitä alkaa yläkuun, nousevan kuun eli uudenkuun aika - ja jouluaika.

Onnellista jouluun valmistautumista!

***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.