Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Päivityksestä tulee ilmoitus Facebookiin, samoin kuin tulevista Kuu-luennoista, messuista ja kuu-uutisista tai vinkeistäkin. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa

Kuutarhuri on ollut lomatunnelmissa ja täysikuu on vilahtanut jo ohi. Nyt on alakuu, laskeva kuu eli vanhan kuun aika. Taivaalla Kuu pienenee oikealta eli lännenpuoleiselta reunalta, kunnes jäljellä on vain aamuyön taivaalla näkyvä alakuun kanta, C-kirjaimen muotoinen vanhan kuun pohja.
- Kitkemispäivät eli perkausaika alkaa nyt. Su-ti 11.-13.6. ovat erittäin hyviä "väärässä paikassa" kasvavien kasvien poistoon, kaikilla keinoilla hävitettyinä. On se sitten juolavehnä, voikukka, vuohenputki, peltokierto, ohdake, tai peräti jättiukonputki, jonka kasvua pitää vähentää ja hidastaa, oikea aika on nyt.
- Jos ei ehdi heti näinä päivinä, koko alakuun eli laskevan kuun aika on hyvää perkausaikaa. Kuu ja sää Päiväkirjassa tämä on merkitty ruskealla reunaviivalla, ja kun se muuttuu tumman ruskeaksi, ovat nämä viimeiset päivät erittäin hyviä rikkaruohojen hävityspäiviä. Värikoodi auttaa muistamaan, saako perata vai ei. Tämän helpompaa se ei voi enää olla.
- Su 18.6. on kansanperinteen kertoma erityisen hyvä hävityspäivä, hortonomi ja puutarhabloggari Sari Weckströmin sanoin: Suuri Kitkemispäivä! Mutta tänä päivänä paras tulos saavutetaan aamupäivällä kitkettäessä, eli saa lopettaa klo 13 mennessä (talviaikaa klo 12 eli kun Aurinko on korkeimmillaan).
- Tämä päivä perustuu muutenkin Auringon kulkuun, sillä kolme päivää ennen kesäpäivänseisausta Aurinko on jo saavuttanut korkeimman asemansa, ja jää sitten "jumiin" kuuden päivän ajaksi. Se ei nouse enää korkeammalle, eli ei nosta kasvua enää ylemmäksi, mutta ei vielä ala alenemaan, eli ei vielä ala viedä kasvua juuriinkaan.
- Tämän vuoksi vanha kansa kutsui näitä päiviä jumi- eli pesäpäiviksi, Aurinko on pesässään, paikallaan, ei liikuta luonnon kasvuvoimia. Ja tänä vuonna nämä pesäpäivät osuvat lisäksi vähenevän kuun lopulle, eli alakuun kannalle, joten myöskin Kuu auttaa nyt hävittämään rikkaruohoja, eli estämään uutta kasvua. Nämä päivät 18.-23.6. kannattaa siis käyttää todella hyödyksi kaikissa puutarhan hävitystöissä - sekä kasvien että hyönteisten ym tuholaisten hävittämisessä!
- Perunan ja sipulin istutusaika - jos eivät vielä ole maassa! Samoin porkkanan, punajuuren, lantun, nauriin, palsternakan, ym. juurikasvien kylvöaika. Nyt laskevalla kuulla eli alakuulla kylvetään ja istutetaan kaikki juurikasvit, ja varren tyveen satoa tekevät vihannekset kuten keräkaali, keräsalaatti, kyssäkaali ja purjo.
- Peruna ei nyt istutettuna kasvata kuin lyhyen varren, sillä koko kasvuvoima suuntautuu alaspäin ja muodostaa mahdollisimman suuren sadon. Lyhytnaattista perunaa on paljon mukavampi syksyllä nostaakin, eikä pidä siis huolestua kesän mittaan siitä ettei naatti kasva, eihän sillä naatilla mitään teekään.
- Samoin sipuli tekee nyt istutettuna lyhyemmän vihreän varren ja syksyksi suuremman kokoisen sipuliosan. Porkkana ym. juurikasvit keskittyvät kasvamaan alaspäin, ja tekemään isoa satoa maan alle. Laskeva kuu eli alakuu on tärkeä kaikille juurikasveille. Jos ne on kylvänyt ennen laskevan kuun aikaa, kasvu on kyllä suurta, mutta suuntautuu vihreään versoon juuren sijaan. Eri asia sitten, jos oli tarkoituskin saada punajuuren lehtiä ruokakäyttöön, sehän on nyt yleistynyt.
- Kun vähenevä kuu on kulunut noin viikon ajan, ja on jo vähenevä puolikuu (17.6.2017), alkaa kasvuvoima vähentyä. Kaikki juurikasvit olisi hyvä saada maahan siihen mennessä. Sen jälkeen on jo parempi perkaus- kuin kylvöaika.
- Kaikki vähenevän kuun työt tuottavat vielä paremman tuloksen, jos ne tehdään lisäksi iltapäivällä, illalla tai yöllä. Vanha kansa sanoi "alakuu illasta, yläkuu aamusta". Eli alakuun työt tehtiin iltapuolella päivää, puolenpäivän jälkeen vasta.
- Jos haluaa olla oikein tarkka entisajan ihmisten tapaan, voi opetella seuraamaan tuulen suunnan muuttumiset. Peruna, sipuli, porkkana ym istutetaan ja kylvetään ETELÄtuulella, tai lounaasta tai muuten lämpimästi puhaltavan tuulen vallitessa. Sellainen tuuli auttaa kasvun nopeasti liikkeelle, ja tuo lounaasta matalapaineet ja sateet - jolloin sadekin vielä vauhdittaa kasvuun lähtöä.
- Rikkaruohot taas kitketään/perataan POHJOIStuulella, tai luoteesta tai muusta kylmästä suunnasta puhaltavan tuulen vallitessa. Tämä on kokemusperäinen tieto, kyse ei ole pelkästään vuorokauden keskilämpötilasta, vaan tuulen tuoma ilmamassa on sähköisesti eri tavalla varautunutta sen mukaan mistäpäin tuulee. Nykypäivänä tätä tutkitaan meteorologiassa ilmasähkökentän tutkimuksessa. Mutta harva meteorologi tekee työssään kasvukokeita, joten käytännön sovelluksia tälle tiedolle ilmasähkökentän muuttumisesta tullee vasta vähän myöhemmin. Vanhan kansan neuvot siis käyttöön.
- Puiden istutukselle vähenevä kuu ei ole hyvää aikaa. Jos nyt istuttaa pensasaidan, se kasvaa hitaasti ja huonosti. Jos istuttaa metsää, taimet kuihtuvat ja kuolevat helpommin, joutuvat eläinten syömiksi tai talvehtivat huonosti. Metsä ei lähde kasvuun, ja työ menee hukkaan.
- Kesäkuu ei ole perinteistä hedelmäpuiden tai marjapensaiden leikkuuaikaa, mutta jos on tarve jotain pensasaitaa siistiä, se pysyy pitempään mallissan ja kasvaa hitaammin uutta, kun sitä leikataan laskevan kuun eli alakuun aikana.
- Nokkosen keruun aika! Laskevan kuun aikana kerätyt nokkoset kuivuvat hyvin, ja ovat koko talven ja ensi kevättalven ajan erinomainen tapa puhdistaa kehoa ja poistaa väsymystä. Nokkostee keitetään niin ettei veden anneta aivan kokonaan kiehua, vaan otetaan pois juuri ennen, ja vesi kaadetaan lehtien päälle hautumaan 1-2 minuutiksi. Teelusikallinen nokkosjauhetta, tai 4-5 isoa nokkosenlehteä, annostelulla ei ole niin tarkkaa.
- Tärkeää on ettei vesi kiehu vielä isoja kuplia. Nokkosteen paras juontiaika on klo 17-19, kesäaikaan klo 18-20 välillä. Jos haluaa olla oikein tarkka, kannattaa vesi keittää emalikattilassa tai lasikannussa, ei mielellään teräskattilassa. Tarkka-aistiset huomaavatkin, miten eri keittoastia antavat"tuntua" ruokaan. Aasiassa käytetään bambupuikkoja syömiseen, bamburitilää höyryttämiseen, jne. Kannattaa kokeilla itse eroja, ja valita ne mistä pitää.
- Nurmikon leikkuu kannattaa tehdä viimeisen kerran alakuun viimeisinä päivinä, viimeistään juhannuksen aatonaattona, jos ei halua sitä niin usein leikata. Tämä hidastaa sen kasvua. Jos taas kuivuus uhkaa, kannattaa välttää leikkaamasta vähenevän kuun viimeisinä päivinä, jotta nurmikko selviäisi paremmin.
- Aidantolppien ja pylväiden pystytysaika, kiveysten ja askelkivien asentamisaika, routakuoppien täyttöaika, ja kaikenlainen maan tasoitus ja perustusten tekoaika on nyt. Laskevalla kuulla eli alakuulla tulos on parempi, rakenne heiluu jatkossa vähemmän vaikka maa routisikin. Nyt on myös erinomainen aikaa latoa kivimuureja, ja vaikka se onkin vaikea järkeillä, niin nekin asettuvat paremmin ja pysyvät ilman laastia tukevammin mallissaan vuosikymmenten mittaan kun ne on ladottu laskevan kuun aikana.
- Laskeva kuu on upeaa aikaa monelaisille rakennustöille, kosteus haihtuu pois rakenteista, maali levittyy kevyesti ja kauniisti, maali ja betoni kuivuvat hyvin ja liitoksista tulee lujempia ja kestävämpiä. Sanonta "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pitää sisällään myös oikean kuunvaiheen. Kun työ on suunniteltu etukäteen ja ajoitettu tehtäväksi oikeaan aikaan, on tulos paljon parempi ja pitkäikäisempi.
- Kosteuden poistaminen tehdään aina laskevalla kuulla, ja ilma- tai lämpöpäivinä. Jos kellari kaipaa puhdistusta talven jäljiltä, tai kylpyhuoneen kaakeleista pitää poistaa hometta, parhaat päivät ovat ke-to 14.-15.6. tai su-ma 18.-19.6. tai to-pe 22.-23.6.2017. Näinä päivinä vesi haihtuu parhaiten pois ja rakenteet kuivuvat hyvin.
- Jos rakentaa taloa, nämä päivät ovat erittäin hyviä maan tasoittamiseen tai perustuskuopan kaivamiseen. Näinä em. päivinä kaivettu kuoppa käyttäytyy niin, että maaperän pohjaveden virtaukset jatkossa kiertävät tämän paikan. Kaivoa ei siis voi kaivaa samalla kertaa kun talon pohjakuoppa kaivetaan! Sille on omat päivänsä juuri ennen täysikuuta. Tarkemmin näistä kirjassa "Kuun vaikutus rakentamiseen".
- Pyykinpesun aika on koko laskevan eli alakuun ajan. Erityisen puhdasta pyykkiä koneesta saa nostaa vesipäivinä, eli pe-la 16.-17.6. Alakuulla siivotessa energiaa kuluu vähemmän, lika lähtee helpommalla irti pinnoista, ja hankaamista tarvitaan vähemmän. Vesi silminnähden sitoo lian itseensä ja vie sen mukanaan. Myös pyykinpesuaine huuhtoutuu paremmin pois tekstiileistä laskevan kuun aikana - vaikka on sama kone ja sama pesuaine.
- Sisäkasveille, ja myös juuri kylvetyille ja istutetuille taimille nämä vesipäivät ovat parhaita kastelupäiviä: Wanhan ajan Kuukalenterissa ja Kuu ja sää Päiväkirjassa leh-merkityt lehtipäivät: pe-la 16.-17.6. ja la-su 24.-25.6.2017
- Perinteisesti hiuksia, lampaan villaa tai hevosen jouhia ei leikattu alakuulla. Mutta jos haluaa hidastaa hiusten kasvuvauhtia, voi käydä leikkauttamassa ne ennen juhannusta, eli alakuun aikana. Pysyy sitten kampaus pitempään mallissaan. Jos taas haluaa hiusten kasvavan nopeammin ja terveempinä, erittäin hyvät leikkauspäivät ovat tulossa heti juhannuksen jälkeen eli ma-pe 26.-30.6.2017.
- Sensijaan muiden ihokarvojen poistoon alakuu on erittäin hyvvää aikaa. Kun poistaa millä keinolla vain säärikarvoja ym alakuulla ja illalla, ne kasvavat hitaammin, harvempina ja hennompina jatkossa. Nyt nypityt kulmakarvatkin pysyvät siis muodossa pitempään.
- Kynsienleikkuupäivät ovat 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli ke 14.6. ja 5 päivää eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä eli to 22.6.2017. Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne pian koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Pohjois-Suomessa riittää, että leikkaa kynnet illalla ennen puoltayötä, vaikka Aurinko ei laskekaan. Sen suunta on kuitenkin alaspäin, eli vaikutus on oikeanlainen, vaikka se ei aivan horisontin taa laskisikaan.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi/lehtipäivät, sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2017 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2017 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2017):
- Su-ti 11.-13.6. polvet, nivelet, luut ja iho. Ke-to 14.-15.6. sääret, pohkeet, laskimot. Pe-la 16.-17.6. jalkaterät nilkasta alaspäin. Su-ma 18.-19.6. päälaki, aivot ja silmät. (Aivojen alueen herkistyminen saa ihmiset toteuttamaan sekä päähänpistoja että ajamaan ajamaan vaarallisesti: "Päättömästi". "päätä pahkaa", "pää edellä", "pää kolmantena jalkana" ym. tutut sanonnat kuvaavat juuri näitä oinaspäiviä. Varovaisuutta näihin päiviin.) Ti-ke 20.-21.6. leuat, nenä, korvat, suu, nielu, kaula ja niska. To-pe 22.-23.6. olkapäät, käsivarret, kädet ja keuhkojen yläosa. La-su 24.-25. MAKSA, sappi, mahalaukku, keuhkot ja rinnat.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi.
- Parhaillaan herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, se toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Vanha lääketiede kuvaili laskevan kuun eli alakuun olevan aikaa, jolloin keho käyttää keräämiään voimia, puhdistuu ja erittää ulospäin. Kun energia on käytetty, ja uudenkuun päivä lähestyy, keho on tyhjimmillään energiasta, kuivimmillaan ja väsyneimmillään. Alkoholi vaikuttaa voimakkaammin juuri uudenkuun päivän tienoilla, ja myös krapula on pahin juuri tällöin.
- Tänä vuonna juhannus osuu uudenkuun aikaan. Paras aika juhlimiselle olisi täysikuu, tai edes kasvava kuu, ja tämä uusikuu on huonoin. Uudenkuun aikaan ruoka sulaa hitaammin, ähky vaivaa helpommin, vahva alkoholi muuttuu helposti rähinäviinaksi, tavallista väsyneemmät juhlijat ärsyyntyvät pienemmästä, sukuriita voi leimahtaa helpommalla ja pahempi krapula ei juuri anna mahdollisuutta korjata edellisen päivän tekoja.
- Kuunkiertoa seuraavat osaavat varautua, ja syödä hiukkasen pienempiä aterioita, vähän kevyempää ruokaa, juoda tavallista enemmän vettä joka välissä, ja valita juhlajuomaksi tällä kertaa miedompia eli pienivolttisempia alkoholijuomia. Mausta ei tarvitse tinkiä - päin vastoin, ehkä siihen laatuun kannattaa juuri nyt satsata hyvän syyn varjolla. Luomuolut, -siideri ja luomuviinit ovat tänä juhannuksena erittäin viisas valinta.
- Tänä juhannuksena uudenkuun päivä osuu ravun merkkiin, eli herkimmillään on mahalaukku, maksa ja sappi, keuhkojen lisäksi. Kun siis vatsa ei jaksa sulattaa suurta ateriaa ja maksa ei jaksa käsitellä paljoa alkoholia, on hyvä ottaa nämä huomioon ja sopeuttaa oma juhlinta luonnonvoimiin, että juhannuksesta tulee mahdollisimman iloinen ja onnistunut keskikesän juhla tänäkin vuonna!
- Kun tänä juhannuksena tekee salaattia tai juo vähän yrttiteetä puhtaista luonnonyrteistä, vaikka tutuista nokkosesta, voikukasta ja siankärsämöstä tms. keho todella kiittää ja juhlijalla on kevyempi olo. Nämä yrtit vaikuttavat maksaan ja ovat juuri nyt juhannusviikonloppuna voimakkaimmillaan. Voipa niitä kerätä talven varallekin maksaa hoitamaan, varjoisaan paikkaan kuivumaan.
- Kuu on juhannusaattona Maata lähimpänä ja juhannuspäivän aamuyöllä on uudenkuun hetki, joten tämä juhannusyö on "superkuun" yö, vaikka taivaalla kuu ei uudenkuun aikaan näykään. Vuorovesivoima on tavallista voimakkaampi, ja kaikenlainen kuun vaikutus siis hiukan tavallista voimakkaampi.
- Jos haluaa juhlia juhannusta muinaiseen malliin, ja etsiä kesäyön mystistä voimaa, on hyvä tietää että yksi vanhimpia ja monissa maissa tunnettu tapa on tehdä juhannusyönä vesistön rannalle kokkotuli, ja sitten ottaa vauhtia ja hypätä liekkien yli. Tulen puhdistava ja uudistava voima paransi näin terveyttä. Niinkin lähellä kuin Virossa tämä tapa elää vahvana edelleen, mutta tulen yli hypätään myös Latviassa, Liettuassa, Saksassa, Espanjassa, Kreikassa, Unkarissa, Ukrainassa, Venäjällä ja myös Iranissa - tosin siellä uudenvuodenjuhlassa maalis-huhtikuulla. Tämä on todella vanha ja laajalla alueella esiintyvä ikivanha tapa.
- Kannattaa toki tehdä sen kokoinen ja muotoinen uloke kokkotuleen, että yli voi hypätä turvallisesti yhdellä loikalla, ja tehdä se ennen juhlajuomien nauttimista. Nimittäin entisaikana ei ollut tapana käristää kokkotulessa itseään eikä hankkia palovammoja todisteeksi loikkimisesta.
- Toinen ikivanha yleismaailmallinen tapa on muodostaa piiri kokkotulen ympärille, ja tanssia ja laulaa piirissä. Tuli symboloi jumalan sekä tuhoavaa että uudistavaa voimaa, ja piiritanssin kokemukseen osallistui koko yhteisö. Tanssi ja laulu kohdistettiin jumalalle, joka oli ainoa katselija. Kaikki osallistujat saivat jumalaa lepyttelevän ja yhteisöä yhdistävän tuntemuksen, jolla varmisteltiin elämän jatkuvuutta ja yhteisön menestystä. Paljon myöhemmin pyhä rituaalitanssi muuttui maalliseksi tanssiksi, jossa vain pieni osa yhteisöstä tanssii eli esiintyy, ja muut yhteisön jäsenet passiivisina katsovat. Tai katselijana ovat jumalan sijaan enää edes turistit. Nykyihminen ei enää pelkää luonnonkatastrofeja ja maailmanloppua samaan malliin kuin muinoin, tai syyttää niistä jumalan sijaan itseään.
- Kristinuskon levitessä pohjolaankin sai vanha keskikesän juhla uuden nimen Johannes Kastajan juhlana eli juhannuksena, ja kokko sai nimen juhannuskokko. Mutta vaikka nimi muuttui, muuttuiko kesän juhlimisessa kuitenkaan juuri mikään? Vaikka laulun ja tanssin osuus on vähentynyt, edelleen lähes kaikki haluavat kokea tulen leimuamisen lumon, kokoontua sen ympärille, ja jakaa kesäyön tunnelma yhdessä, usein nautintoaineiden herkistämänä - lähes uskonnollista elämystä kokien.
- Juhannus on yksi niistä juhlista, joiden vietossa näkyy yön juhlinta. Juhlitaan siis valoisaa kesäyötä, ja tulta joka valaisee yön. Keskiyön aurinko laskee hetkeksi horisontin alapuolelle, mutta yö ei pimene ja tuli valaisee läpi yön. Samoin jouluna juhla alkaa aattoiltana, ja juhlaa vietetään sytyttämällä valoja yöhön: lyhtyjä, kynttilöitä ja nykyään sähkövaloja. Juuri tämä pimeässä loistavan valon juhliminen on ikivanhaa - muistuma jostain niin muinaisesta, että sen alkuperä on jo häipynyt ajan hämärään.
- Vanhoihin juhliin liittyy aina rituaalinen puhdistuminen ennen juhlan alkua. Saunan lämmittäminen, vihtojen sitominen, järvessä, meressä tai joessa kastautuminen. Ehkä lähteellä käynti ja lähdeveden juominen. Aamukasteessa kävely tai kasteen kerääminen kankaalla lääkekäyttöön. Kesäsateessakin voi kokea ikivanhaa yhteyttä luontoon ja sateen virkistävää ja puhdistavaa vaikutusta. Suomalaisilla on edelleen lähes mystinen side luontoon, kyky olla läsnä, hiljentyä kuuntelemaan linnun laulua ja veden solinaa.
- Juhannuksena voi tehdä saunavihdan eli -vastan ja nauttia tuoreen koivunlehden tuoksusta ja tunnusta. Talvivihtojen paras tekoaika on kuitenkin vasta kun uusikuu on syntynyt, joten jos niillä ei ole kiirettä, paras aika on juhannusviikonlopun jälkeen seuraavana viikonloppuna, ja siitä vielä pari päivää eteenpäin eli 1.-4.7. Mutta aivan näin tarkkaa sen ei tarvitse olla, koko nouseva kuu eli yläkuu on hyvää vihdantekoaikaa, heti juhannuspäivästä eteenpäin. Lehti pysyy kiinni, tuoksu ja väri säilyvät ja vihta kestää monta käyttökertaa talvella. Ennen juhannusta eli alakuulla tehdyt vihdat sen sijaan eivät kestä, ne kuivuvat rutikuiviksi, ja lehdet varisevat irti.
- Koska juhannuksena on uudenkuun aika, kukat kestävät maljakossa tavallista lyhyemmän aikaa. Mutta tyynyn alle ne seitsemän kukkaa voi kerätä, ja nähdä unta tulevaisuudestaan - muustakin kuin tulevasta puolisosta. Kuivattavien yrttien keruun voi jättää juhannussunnuntaille, sillä vasta uudenkuun synnyttyä alkaa niiden keruun seuraava aika, jota jatkuu täysikuuhun asti. Erityisesti maksaa hoitavia yrttejä kannattaa kerätä juhannussunnuntaina.
- Juhannuksen jälkeen alkaa nouseva kuu, yläkuu eli uudenkuun aika. Ja silloin on yrttien keruun ja kuivattamisen parasta aikaa tänä kesänä. Rikkaruohot saavat kaksi viikkoa kasvurauhaa, ja kesäkukkia, perennoita, pensaita ja puita kannattaa istuttaa. Nurmea kannattaa korjata rehuksi, ja lehtikerppuja tehdä lampaiden talviruokintaa varten. Heinää niitetään kuivumaan, voipa joku pystyttää vanhanajan heinäseipäänkin. Perinteisesti tämä on kukkien keruun ja kukkasilla koristamisen aikaa - josta muistuttaa vanha Kukka-Maarian päivä 2. heinäkuuta.
- Taianomaista valoisan kesäyön ja keskikesän aikaa, ja riemukasta suomalaista juhannusjuhlaa!!!


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.