Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Elokuun tunnelmallinen täysikuu oli lauantai-iltana 29.8. Seuraavana päivänä Kuu oli lähinnä Maata, joten täysikuukin oli vähän voimakkampi ja suuremman kokoinen taivaalla.
- Täysikuusta alkaa laskevan kuun eli alakuun aika. Kun kuu kääntyy alenevaksi, muuttuu voimavaikutus monen työn kohdalla. Kasveissa nestevirtaus lähtee nyt alaspäin, maan sisälle päin eli juuriin.
- Koska ylöspäinen kasvu hidastuu, on alakuu hyvää aikaa kaikenlaiselle perkaukselle ja raivaukselle. Toki parhaat päivät ovat vähenevän puolikuun aikaan tai sen jälkeen kuunsirpin viimeisinä päivinä. Mutta koko laskevan kuun ajan voi siis hävittää pajukoita ja muita puun vesoja, jos sitä työtä on paljon tai ei muuten parhaina päivinä ehdi.
- Vähenevän kuun aikana leikatut oksat maatuvat nopeammin kuin kasvavalla kuulla leikatut. Samoin komposti lähtee vähenevällä kuulla lahoamaan nopeammin, joten se kannattaa kääntää tai tehdä nyt puutarhaa siivotessa.
- Yrtit pitäisi olla kerättynä tältä kesältä, sillä seuraavan kahden viikon ajan ne kuivuvat vähemmän vihreiksi ja enemmän ruskeiksi ja keltaisiksi, haihduttaen myös tuoksun ja maun nopeasti.
- Kellarit kannattaa siivota alakuulla, että homeet pysyvät poissa. Erityisesti 1.-2. ja 5.-6. ja 10.-11. ovat hyviä päiviä, jolloin kosteus poistuu niin kellarin kuin muistakin rakenteista parhaiten.
- Viljankorjuulle erinomaiset päivät ovat ti-ke 1.-2. syyskuuta, jolloin homeiden vaara on pienimmillään, ja jyvä kuivuu ja säilyy hyvin.
- Marjojen ja hedelmien keruulle sopivat samat päivä, säilyvyys on silloin niillekin paras mahdollinen. 7.-9. päivinä poimitut marjat säilyvät huonosti, sillä kuu sekä vähenee, että sen korkeus alenee, ja on vielä vesimerkin päivä.
- Kannattaa tarkkailla, millä kuunvaiheella poimituista marjoista tulee vesi ulos pakastimessa. Tämä vesi jäätyy marjarasian sisälle kiteiseksi jääksi, kun ei pääse rasian ulkopuolelle. Tällaisen rasiallisen marjoja kun sulattaa, lysähtävät ne kasaan ja mehu valuu rasian pohjalle. Väärään aikaan (laskeva ratataso/alakuu) kerätyt marjat eivät pidä vettä sisässään jäätyessään.
- Vähenevällä kuulla kannataa korjata tien pinta, tuoda hiekkaa kuoppiin ja tasoittaa, niin se jää niihin parhaiten. Samoin pihalaattoja kannattaa asentaa ja aitoja pystyttää vähenevällä kuulla, varsinkin jos maapohja on kosteaa. Tällöin ne jäävät lujemmin paikoilleen, eikä routa ala niitä liikutelle myöhemmin.
- Marjapuskia ja omenapuita voi leikata vähenevän kuun ajan vahingoittamatta niitä mitenkään. Toki kannattaa leikata vasta kun sato on korjattu, ja parhaiten sopivat hedelmäpäivät ti-ke 1.-2. ja to-pe 10.-11. syyskuuta, joina voi myös lannoittaa samalla, ja se edistää ensi vuoden marjasatoa.
- Perunan ja juuresten nostolle parhaat päivät ovat 1.-6. ja 21.-25. ja 29.-30. syyskuuta, näinä päivinä nostetut säilyvät kellarissa parhaiten, kunhan niitä ei siirrellä pitkin talvea varastosta enää toiseen. Silloin alkaa vaikuttaa siirtopäivän kuunvaihe.
- Vähenevällä kuulla voi käydä leikkaamassa hiukset malliinsa, jos ei usein halua parturissa käydä. Samoin voi poistaa tuloksekkaasti ihokarvoja, erityisesti vähenevän kuun loppupuolella.
- Alakuu eli laskeva kuu on parasta siivousaikaa. Lika lähtee pinnoista vähimmällä vaivalla, ja puupinnat kuivuvat nopeasti takaisin kuivaksi.
- Pyykistä lähtee nyt lika paremmin irti ja siitä tulee raikkaampaa, varsinkin vesimerkin päivinä ma-ti 7.-8. syyskuuta.
- Syyskuun 13. päivä on uudenkuun päivä, ja tarkka hetki sille on aamupäivällä 9.41. Seuraavana päivänä Kuu on kauimpana Maasta, ja 28. syyskuuta on täysikuu ja samana päivänä kuu lähinnä Maata. Tämä on sitten se median keksimä "super"kuu, joka toki vaikuttaa hiukan tavallista täysikuuta voimakkaammin. Vuorovesikään ei tosin kovin paljoa enempää nouse, ellei sitten sopiva tuulen suunta anna siihen lisäapua paikallisesti jossain kapeassa lahdessa.
- Uusikuu osuu siis sunnuntaille ja uuttakuuta edeltävinä päivinä moni on tavanomaista väsyneempi, joten viikonlopun 11.-13.9. aikana kannattaa ottaa vähän rauhallisemmin, varsinkin jos kärsii helposti krapulasta. Keho on uudenkuun aikaan kuivimmillaan, joten runsaasta juomisesta ja terveellisestä ruuasta on paljon iloa, samoin jos pitää paastopäivän. Keho puhdistuu uudenkuun aikaan parhaiten.
- Uudenkuun jälkeen alkaa syyskylvöjen ja -istutusten aika, eli nouseva kuu eli yläkuu.

- Leppoisaa syksyn alkua ja hyvää sadonkorjuun säätä!***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.