Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Syyskuun täysikuu ja osittainen kuunpimennys ovat takana. Tästä alkaa laskevan kuun eli alakuun aika, ja sitä kestää uudenkuun päivään asti.
- Taivaalla Kuu pienenee oikealta reunalta alkaen, eli on vähenevä kuu. Kuu nousee vasta auringonlaskun jälkeen, yö yöltä yhä myöhemmin. Lopulta jäljellä on enää ennen auringonnousua itätaivaalla näkyvä C-kirjaimen muotoinen sirppi.
- Laskevan kuun aikana nesteet virtaavat maan yläpuolisista osista juuriin päin. Auringon kierrossa eletään syksyä, jossa puu kerää ravinteet talteen lehdistä ja vie ne juuriin, ja laskeva kuu vaikuttaa samalla tavalla. Nyt ne vahvistavat toistensa vaikutusta eli on todella syksyn ja varastoinnin aika.
- Puiden ja puuvartisten pensaiden oksat voivat keväällä ja nousevalla kuulla jäädä vuotamaan nestettä kun niitä leikkaa, sillä puupinta ei pääse kuivumaan silloin umpeen. Nyt laskevan kuun aikana hedelmäpuita ja marjapensaita on turvallista leikata, sillä nesteen virtaus on leikkauspinnoista pois päin, alas juuriin, ja ne saavat rauhassa kuivua umpeen. Toki vasta omenoiden poiminnan jälkeen!
- Laskeva kuu on syksyllä maan kääntämisen ja kompostin tekemisen aikaa. Nyt leikatut oksat lahoavat nopeasti kompostissa, tai muuttuvat hyväksi lannoitteeksi oksasilppurilla silputtuna ja marjapensaiden alle levitettynä.
- Nousevalla kuulla leikatut ja oksasilppurilla (milloin tahansa) silputut oksat käyttäytyvät toisin. Ne lahoavat hitaammin, ja tästä on se hyöty että ne pitävät rikkaruohot poissa pitempään. Kumpi sitten on tärkeämpää omien puskien alla.
- Laskeva kuu eli alakuu ei ole hyvä aika istuttaa puita, pensaita, perennoja tai kylvää syysviljaa. Nyt istutettu ja kylvetty lähtee hitaammin kasvuun, ja jos se ei ehdi juurtua kunnolla ennen talvea, se ei ehkä selviä talvesta. Jos kuitenkin joku näistä töistä on tehtävä nyt alakuun aikana, on tärkeä tehdä se ainakin aamupäivällä ja etelä- tai lounaistuulisena (lämpimänä) päivänä, jolloin vuorokaudenaika ja säätila ovat kasvua edistäviä.
- Kuun korkeus taivaalla eli sen radan korkeustaso on nouseva perjantaihin 23.9. asti. Siihen asti on hyvää marjastusaikaa ja hillojen ja mehujen keiton ym säilömisen aikaa. Kuun nousevalla ratatasolla korjattu sato säilyy paremmin eikä homehdu niin herkästi. Tämän vuoksi kannattaa aina merkata keruupäivä hillopurkin kylkeen, niin voi talvella tarkkailla mikä purkki säilyi pisimpään ja näkee erot omin silmin.
- Poikkeuksen edelliseen tekee "vesipäivä" la 17.9.. Se on hyvä kaikenlaiseen vesipesuun ja sisäkukkien kasteluun, mutta ei sadonkorjuuseen.
- Sensijaan su-ma 18.-19.9. ovat hedelmäpäivinä erinomaisia kaikkeen sadonkorjuuseen, jossa korjatun sadon halutaan säilyvän hyvin: viljan puinti, pähkinöiden ja hedelmien poiminta, marjojen keruu ja säilöminen, jne. Kyllä, Suomessakin alkaa puutarhoissa olla hasselpähkinäpensaita, joiden pähkinäsatoa saa korjata kilpaa oravien kanssa.
- Laskeva ratataso ja vähenevä kuu 24.-30.9. eivät ole kovin hyviä sadonkorjuulle, silloin kannattaa tehdä muita puutarhan syystöitä, haravoida lehtiä, kasata kompostia, perata rikkaruohoja, hävittää vesakoita, kääntää maata pellolla ja puutarhapalstalla, jne.
- 18.-23.9. ovat erinomaisia päiviä perunoiden, porkkanan, punajuuren, sokerijuuren, sipulin ym juurikasvin nostoon, jotta ne säilyisivät hyvin kellarissa.
- Vanha kansa neuvoi nostamaan siemenperunan lämpimällä ja kostealla lounais- tai etelätuulella. Tällöin nostettu peruna alkoi itsestään kellarissa itää keväällä, eikä sitä tarvinnut nostaa erikseen itämään ennen istutusta! Ruokaperuna sitävastoin nostettiin aina kylmällä ja kuivalla pohjois- tai luoteistuulella, eikä sitä kellariin viennin jälkeen enää siirrelty tai liikuteltu paikasta toiseen. Näin peruna säilyi itämättä ja kovana seuraavaan satoon asti.
- Edellämainitun vesipäivän 17.9. lisäksi la-su 24.-25. vesipäivät ovat erittäin hyviä kaikkien kukkien ja sisäkasvien kasteluun. Näinä päivinä kasvi imee veden tehokkaammin mullasta käyttöönsä, ja kestää sen jälkeen pitempään kastelematta.
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2016):
- La 17.9. jalkaterät, su 18.9. päälaki, silmät ja aivot. Sunnuntaina siis alkaa uusi "kiireestä kantapäähän" rytmi, ja tämä päivä onkin pää edellä / päätä pahkaa / päättömästi ryntäilyn päivä. Kannattaa olla tietoinen tästä, välttää päähänpistojen toteuttamista ja varoa liikenteessä.
- Ma 19.9. edelleen pää, aivot ja silmät. Ti-ke 20.-21.9. kaula, niska, suu, nielu, nenä ja korvat. To-pe 22.-23.9. hartiat, olkapäät, käsivarret, kädet, ja keuhkojen yläosa. La-su 24.-25.9. keuhkot, rinnat, maksa, sappi ja mahalaukku. Ma-ti 26.-27.9. sydän, valtimoverenkierto, pallealihas ja selkä. Ke-pe 28.-30.9. suolisto, haima, perna, ruuansulatus ja hermot.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi.
- Kyseistä herkkää aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle.
- Vanha lääketiede kuvaili laskevan kuun eli alakuun olevan aikaa, jolloin keho käyttää yläkuulla kerätyn energian ja ravinteet, erittää kuona-aineet ulos ja puhdistaa itseään. Kaikkia edellämainittuja kehonosia siis hoidetaan nyt niin että eri hoidoilla ja hoitoaineilla autetaan puhdistumista ja poistamista, voipa alakuun viimeisinä päivinä paastotakin. Tarkemmin näistä kansanperinnekirjassa "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa".
- Hiusten leikkuu alakuulla saa ne kasvamaan jatkossa hitaammin ja hennompina. Sama pätee kaikkiin ihokarvoihin. Ihokarvojen sokeroinnit ja vahaukset kannattaakin siksi tehdä aina alakuulla.
- Kynnet leikattiin ennen "kuuviikon perjantaina", eli almanakan kuu-merkkipäivistä viitisen vuorokautta eteenpäin: Täydenkuun päivästä 5 vrk (ke 21.9.16), vähenevän puolikuun päivästä 5 vrk (ke 28.9.16) ja uudestakuusta 5 vrk sekä kasvavan puolikuun päivästä 5 vrk. Tärkeää oli leikata ne vasta auringonlaskun jälkeen, tai ainakin myöhään illalla. Näin leikattuna ja viilattuna kynnet vahvistuvat muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi, ja kasvavat jatkossa lohkeamatta. Jos leikkaa tai edes viilaa niitä auringon ylhäällä ollessa, siis keskellä päivää, peruuntuu vaikutus, ja ne alkava haurastua. Viimeisin toimenpidekerta jää aina voimaan.
- Jos haluaa pitää paastoa tai syysretriittiä, paras aika rauhoittumiseen ja lepäämiseen, sekä kehon puhdistamiseen on vähenevän kuun viimeisinä päivinä, ja vielä uudenkuun päivänä 1.10. Monia ruuansulatusvaivoja voi nyt onnistuneesti hoitaa syömällä vähemmän, tuoreempaa ja helpommin sulavaa ke-pe 28.-30.9. Myös ruuansulatusta tervehdyttävät yrttiteet ovat tehokkaita näinä päivinä.
- Jos taas haluaa tehdä maksalle palveluksen, parhaat päivät puhdistaa sitä yrttiteellä ja muilla hoidoilla ovat la-su 24.-25.9.
- Syksyn myötä alkaa metsästysaika, ja moni varaa pakastimeen tilaa sienien ja marjojen lisäksi tuoreelle lihalle. Kokeneet teurastajat ja poromiehet tietävät, että paras liha tulee yläkuun aikana teurastetusta tai metsästetystä eläimestä. Se pitää nesteet sisällään ja paisuu pannussa, on mureaa ja mehevää. Nyt alakuun aikana saatu saalis ei ansaitse yhtä hyvää kilohintaa, sillä se päästää nesteet ulos ruuanvalmistuksessa, sen syyt ovat sitkeästi kiinni toisissaan, ja sitä saa leikata terävällä veitsellä että edes jotain irti saisi. Riiputus ja kokki eivät siis ole ainoat vaikuttavat tekijät - kannattaa tehdä testi että näkee omin silmin.
- Monissa maissa ja kulttuureissa on omat juhlansa sadonkorjuuaikaan. Münchenin kaupungissa Saksassa on juuri alkanut suuri olut- ja ruokafestivaali - Oktoberfest. Se tosin pidetään nykyisin jo syyskuun puolella, jotta sää on juhlijoille suosiollisempi. Lokakuujuhlaa eli Oktoberfestia käy kahden viikon aikana juhlimassa kuusi miljoonaa ihmistä. Vaikka sen juurten katsotaankin olevan kuninkaallisten häiden juhlinnassa, se on luonteeltaan perinteinen sadonkorjuujuhla runsaine oluineen, sesonkiruokineen ja tivolilaitteineen.
- Kiinalaisilla on juuri syyskuun täysikuulla ollut Keskisyksyn juhla eli Kuufestivaali. Kun vuosi jaetaan kolmen kuukauden pituisiin vuosineljänneksiin, osuu tämä täydenkuun juhla syysneljänneksen keskelle, kahdeksannen kuunkierron puoliväliin eli sen täysikuulle. Tämä täysikuu on usein lähinnä syyspäiväntasausta oleva täysikuu.
- Kiinalaiset kaikkialla maailmassa viettävät tätä vuotuista loma-aikaa kokoontumalla yhteen ja nauttimalla läheisten seurasta ja sesongin juhlaruuista. Ystäville annetaan lahjaksi rasvaisia ja makeita, nykyään joskus suolaisiakin kuuleivoksia koristeellisissa rasioissa. Ruuan, kuuleivosten ja suitsukkeen vieminen alttarina toimivalle pöydälle puutarhaan Kuuta varten on jäämässä vähemmälle, mutta edelleen etsitään juhlille paikka rannalta tai korkealta rinteeltä tai pilvenpiirtäjästä, josta pääsee näkemään Kuun mahdollisimman hyvin.
- Kurpitsojen tai pomelohedelmän kaivertaminen lyhdyksi on ollut tapana joillakin alueilla, mutta paremmin tunnetaan pyöreiden punaisten paperilyhtyjen ripustaminen yötä valaisemaan. Kynttilä (tai sähkövalo) sisällään ne muistuttavat punertavaa täysikuuta. Joillakin seuduilla rakennettiin ennenvanhaan korkeita pagodanmuotoisia tiilisiä kokkoja, joiden sisällä poltettiin kauas näkyviä tulia korkeana pilarina. Mitä suurempi kokko, sen parempi.
- Kiinalaisilla on myös kuukalenteri, jota käytetään viljelyssä. Maassa, jossa kaikki perinteiset juhlat seuraavat kuukalenteria, on kuunkierron seuraaminen paljon arkipäiväisempi ja tavanomaisempi asia kuin länsimaissa, joissa enää harva juhla määräytyy kuunkierron mukaan.
- On mahdollista, että suomalaista Kekriäkin on vuosisatoja sitten juhlittu syksyisen täysikuun aikaan. Katolisen kirkon aikana monet vanhat tavat saivat jatkua, niille annettiin vain kristilliset nimet ja yhtymäkohdat kirkon kalenteriin. Vasta Luterilaisuuden myötä n. 500 vuotta sitten tuli voimakkaampi tarve muuttaa näitä kansanomaisia juhlia, sillä luterilaisille kaikki katolisuuteen viittava oli nyt vääräuskoisuutta eli vanhaa pakanallisuutta, josta piti päästä eroon.
- Monenlaiset naispyhimykset kuten Pyhä Katariina, Pyhä Birgitta, Pyhä Margareetta, Pyhä Anna (Marian äiti) ja itse Neitsyt Maria joutuivat väistymään uskonnon muuttuessa patriarkaaliseen suuntaan. Naiseus jäi pyhimysten- ja Marian kunnioituskultin poistumisen myötä sivuosaan ja vanhat kulttuuriset juhlat pyrittiin sitomaan katolista aikaa tiukemmin uuden kirkollisen kalenterin merkkipäiviin. Kekrikin siirtyi myöhemmäksi Pyhäinmiestenpäivään (1.11.), ja osa Kekrin tavoista jopa jouluun ja uudenvuodenaattoon.
- Millaista on tämän päivän naisellisuus? Onko tasa-arvo sitä, että jos nainen elää kuin mies, ilman kuukautiskierron aikaansaamaa kehon tilan ja tunteiden vaihtelua, niin nainen on tasa-arvoinen? Vai onko tasa-arvo jo sitä, että sekä miehet että naiset ymmärtävät ja pitävät normaalina, että naisen olo vaihtelee kuunkierron mittaan noin 40 vuoden ajan? Mitä miehet haluaisivat osata ymmärtää tästä kierrosta, että heidän elämänsä olisi helpompaa yhteiskunnassa, jossa joka toinen ihminen elää ja reagoi kuunkierron mukaan?
- Moni on jo löytänyt syksyn Kuu-kirjauutuuden "Kuu - Naisen Voima", johon sen kirjoittaja ja julkaisija Terhi Hirvikallio on antanut upean osaamisensa kuunkierron seuraamisesta naisen kuukautiskierrossa. Tämä uuden- ja täydenkuun vaihtelu, ovulaatio ja kuukautiset, vaikuttavat naisten lähiympäristössä paljon myös miesten elämään, ja tämä Terhi on upeasti kirjassaan huomioinut. Paitsi että hän auttaa naisia löytämään parhaat puolet kierrostaan ja hoitamaan itseään, hän avaa uusia näkökulmia miehille ymmärtää tätä rytmiä ja osata elää osana perhettä, jossa se vaikuttaa naisten elämään.
- Kiitos kiinalaista lääketiedettä, akupunktiota ja luontaishoitoja antavalle Terhi Hirvikalliolle tästä uraa uurtavasta kirjasta ja toivon että tätä kautta aukeaa paljon hyvää keskustelua aiheesta.
- Kuu - Naisen Voima -kirjaan voi tutustua tästä.

- Iloista sadonkorjuun juhlintaa!***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.