Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Helmikuun uusikuu oli maanantain ja tiistain välisenä yönä, 4.2.. Siitä alkoi nouseva kuu eli yläkuu, joka jatkuu täysikuuhun asti. Taivaalla kuunsirppi näkyy pari päivää myöhemmin D-kirjaimen kaaren muotoisena sirppinä.

- Tämä oli toinen uusikuu talvipäivänseisauksen jälkeen, ja siten kiinalaisen uudenvuoden juhla. Noin 1 300 000 000 kiinalaista Kiinassa ja ulkomailla aloittavat vuoden ja kevään tästä juhlasta, eli seuraavat kuukalenteria vuotuisien juhlien ajoittajana. Ennen vanhaan kiinalaisen uudenvuoden juhlinta kesti täysikuulle asti, mutta nykyään työt alkavat muutamassa päivässä uudenkuun päivän jälkeen.
- Moni juhlatapa on samanlainen kulttuurista riippumatta. Uudenvuoden aikaan on haluttu jättää vanha taakse, päättää vanhat asiat, ostaa uudet vaatteet ja syödä runsaasta pöydästä. Punainen ja kulta ovat elämän ja vaurauden väreinä juhlavärit uudenvuoden juhlassakin ja tulevalta vuodelta toivotaan vaurautta ja menestystä samalla tavalla kuin entisaikaan toivottiin hyvää vuodentuloa eli satoa, että ruokaa riittäisi ja vuodesta tulisi hyvä.
- Jokainen uusikuu on pieni uusi alku. Jos siis tammikuu ei mennyt ihan niinkuin uuden vuoden suunnitelmat tarkoittivat, on tässä upea uusi alkuhetki uudenkuun myötä - nyt toteuttamaan kaikkea sitä, minkä tänä vuonna haluaa kasvavan ja menestyvän.

Toinen sydänkuu eli helmikuu.

- Talvisydän eli kylmin aika pitää sisällään kaksi kuunkierta, tammi- ja helmikuun. Helmikuun nimi tulee jäähelmistä, jotka ilmestyvät ensimmäisen suojasään jälkeen puiden oksille, kun päivällä sulanut lumi jäätyy illan tullessa uudelleen ja koristelee oksat jäähelmillä. Tätä on odotettu ensimmäisenä kevään ennuspäivänä niin kuin kuuta nousevaa - ja siksi koko kuunkierto lienee saanut siitä nimensä.
- Uudenkuun päivät siirtyvät joka vuosi almanakassa 11 vrk taaksepäin, joten helmikuunkin kuunkierto vaihtaa paikkaa kalenterikuukauteen nähden niin että vain 19 vuoden välein uusikuu osuu samalle päivälle. Ennen nykykalenterin aikaa pitikin tämän vuoksi laskea joka kolmanteen vuoteen ylimääräinen kuunkierto, Vaahtokuu, helmikuun kuunkierron perään. Tällainen "karkauskuunkierto" on ollut tarpeen kuunkiertojen nimissä, että kevään alku sattuisi suunnilleen oikeaan joka vuosi.
- Kun uudenkuun päivästä on kulunut noin 3 vrk, alkaa säätyyppi vanhan kansan kokemuksen mukaan asettua aloilleen. Millaista sää siis on torstaina 7. helmikuuta, samantapaista on luvassa tämän kuunkierron 3 ensimmäisen viikon ajaksi, eli vähenevään puolikuuhun asti. Jos tuuli on nyt etelästä tai lounaasta päivän-pari tuona ajankohtana, voi ounastella sään jo lämpiävän, mutta jos uudenkuun sirpin aikaan puhaltaa kylmä pohjoistuuli ihan selkeästi ja yhtäjaksoisesti, saa kevään tuloa vielä odotella, ja satava lumikin pysyy pakkaslumena vielä tämän kuunkierron mittaan.
- Jos kuunsirppi on syntyessään etunojassa, kallellaan niin että pyöreä reuna on alhaalla ja sirpin kärjet osoittavat yläviistoon, tulee sateisempi kuunkierto, ja jos pystyasennossa, kauniimpaa ilmaa. Jos sirppi on kallellaan ja pohjoistuuli, voi odottaa runsaita lumisateita tällekin kuunkierrolle.

Rakennuspuun kaatoaika - viimeinen loistava jakso tänä vuonna kestävän puun saamiseksi.

- Nyt nousevan eli yläkuun aikaan kaadetut puut kuivuvat kovaksi ja kestäväksi rakennushirreksi. Nyt on kultainen aika kaataa tai kaadattaa kaikki se kuusi ja mänty, minkä haluaa seinärakenteisiin tai muuten lujaksi ja halkeamattomaksi laudaksi. Puuaines jää sitkeäksi, eikä halkea syitä myöten. Puut on hyvä kuoria saman tien kuivumaan, sillä tuoreus on voimakkaimmillaan talvisellakin yläkuulla. Jos kuorta ei poista heti, nyt kaadettu puu sinistyy.
- Heti täysikuun jälkeen 20.-22.2. ovat talven parhaat päivät kaataa puut joista sahataan lautaa ja lankkua ym.. Näitä ei tarvitse kuoria heti, ne alkavat kuivua eivätkä sinisty.
- Lehtipuutakin voi kaataa nyt ja laittaa kuivumaan, siitä saa taivutuslujaa koivua tai haapaa, joka ei halkeile eikä katkea taivutettaessa.
- Polttopuuksi voi kaataa havupuita, pihka palaa, sitä ei tarvitse saada pois, mutta lehtipuusta ei nyt tule hyvää polttopuuta. Lehtipuuhun jää kosteus, eikä se ala kuivumaan kunnolla. Yläkuulla kaadettua puuta on myös vaikeampi lohkoa klapeiksi, sillä sen syyt pysyvät tiukasti kiinni.
- Rakentamisen töissä on huomioitava että mitä lähemmäksi täysikuuta tullaan, sen hitaampaa on kuivuminen ja rakenteisiin voi jäädä kosteutta. Erityisesti vesipäivät la-su 16.-17.2. ovat huonoja. Jos silloin liimaa tai maalaa sisällä kodissa vaikka vain yhden seinän, kestää maalilla pitkään kuivua, ja se haihduttaa ainesosia huoneilmaan pitkän aikaa. Koska kehonosista herkimmilään ovat silloin keuhkot, on riski allergia- ym. reaktiolle suurimmillaan.

Kylvöjen ja esikasvatuksen sekä mullanvaihdon aika.

- Vaikka ulkona on luonto lepotilassa, näkyy kuunkierron vaikutus huonekasveissa ja idätyksissä. Nyt pelargonin oksat maljakkoon, rönsyliljan rönsyt vesilasiin, ituja ja versoja kasvamaan ja huonekasveille uudet mullat.
- Kasvu lähtee yläkuulla eli nousevalla kuulla niin nopeasti liikkeelle, että liian aikaisin ei tarvitse kylvöksiä tehdä, mutta jos vaikkapa chili tarvitsee pitkän kasvukauden, nyt on hyvä jo siemenet kylvää. Jos innolla kylvää jo nyt ja taimet kasvavat liian nopeasti, jotuu niitä latvomaan myöhemmin kun kasvavat ulos purkeistaan vaikka ulkona ei vielä ole riittävän lämmintä. Joten jos tila ei anna myöden, on hyvä odottaa seuraavalle kuunkierrolle, maaliskuunkin yläkuulla itäminen on erittäin nopeaa ja hyvää ja hienosti ehtivät kasvaa silloinkin kylvettynä.
- Kituva ja huonokuntoinen ruukkukasvi elpyy kun sen uudelleenistuttaa nyt nousevan kuun aikana. Ei tarvitse odottaa kevättä, päivä on jo pidentynyt ja lämpöä sisällä riittää. Enää se alkusysäys yläkuun mullanvaihdolla, ja kasvi alkaa tehdä innolla uutta versoa.
- Jos joku huonekasvi on liian korkea, yläkuun alkupäivinä sen varren voi leikata poikki, ja se alkaa haaroittua. Tällä keinolla vaikka kiinanruusun saa taas mahtumaan, ja lohikäärmepuun latvan voi laittaa vaikka maljakkoon niin se tekee pian siihen juuret, ja jäljelle jäänyt kasvi voi hyvin.

Kukkien kastelu, leipominen, pyykkäys, siivous ja hiusten sekä kynsien leikkuu.

- Uusikuu ja uudet jutut, nyt saa aloittaa innolla uutta, istuttaa ideoiden siemenet, käynnistää projekteja, muuttaa uuteen kotiin tai aloittaa uusi harrastus. Kasvavan kuun myötä kaikki lähtevät hyvin liikkeelle.
- Pyykkikori saa täyttyä, siivousta voi muutenkin vähän jättää vähemmälle, ja kesittyä muihin töihin. Vesi ei puhdista yhtä hyvin pinttynyttä likaa, pyykkikoneessa pesuaineesta jää jäämiä, eikä pyykistä tule yhtä raikasta kuin täysikuun jälkeen. Pöly ei tartu liinaan yhtä hyvin vaan lentelee pian uudelleen pinnoille. Miksi turhaan tehdä työtä vaikeimman kautta, koti kestää kyllä että nyt siivoaa vähän sinnepäin, ja sitten alakuulla perusteellisemmin.
- Leipätaikina lähtee jälleen kohoamaan, leipurilla on mukavaa, tulokset ovat kauniita ja leipä säilyy tuoreena pitempään paistamisen jälkeenkin. Myös hapatus- ja käymisreaktiot ja viilin tekeytyminen on nopeampaa nyt yläkuulla.
- Vesipäivät eli kukkienkastelupäivät ovat to-pe 7.-8.2. ja la-su 16.-17.2.. Näinä päivinä kukat imevät paljon vettä ruukusta lehtiin ja versoon, ja kestävät sitten terveinä ja hyväkuntoisina pitemmän kasteluvälin.
- Nämä vesipäivät eli kukkien kastelupäivät on nyt merkattu vesipisaran kuvin ensi vuoden kalenteriin ja päiväkirjaan. Kun kukat kastelee hyvin aina näinä päivinä, ne kasvavat terveinä ja ovat vastustuskykyisempiä hyönteisiä ja tauteja vastaan. Loman aikana ne eivät tarvitse kastelua, vaan selviävät pidemmästäkin tauosta kun ne on totuttanut vesipäivien kasteluun.
- Nousevalla kuulla leikatut hiukset kasvavat jatkossa nopeammin ja vahvempina. Erityisen hyviä hiusten vahvistamiseen leikkaamalla ovat ti-ke 5.-6.2., to-pe 14.-15.2. ja ma-ti 18.-19.2.. Täysikuun jälkeen ke-to 20.-21.2. ovat mahtavia hiusten leikkaamiseksi malliin, jonka haluaa kestävän pitkään ja olevan helppohoitoinen. Huonoja päiviä ovat la-su 16.-17.2., silloin leikatut hiukset takkuuntuvat helpommin.
- Hiusten värjääminen onnistuu hyvin nousevan kuun aikana, ja erityisen hyviä myös värjäykseen ovat em. leikkuupäivät. Kähertämistä permanentilla tai vastaavalla ei pidä tehdä ma-ti 18.-19.2., , sillä aineiden vaikutus voi olla liian voimakas, ja tulos sen mukainen.
- Kynsienleikkuupäivät sormen- ja varpaankynsille ovat 5 vrk eteenpäin uudenkuun päivästä eli la 9.2. auringonlaskun jälkeen illalla, ja 5 vrk eteenpäin kasvavan puolikuun päivästä eli ma 18.2.. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan. Lakkaamisen tai geelikynsien asentamisen ajalla ei ole väliä.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2019 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2019 valmiiksi kunkin päivän kohdalle. Molempia on saatavina ympäri vuoden.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2019):

- Ti-ke 5.-6.2. sääret, pohje, laskimot ja nilkan alue. To-pe 7.-8.2. nilkasta alaspäin kantapää ja jalkaterä, sekä varpaiden kynnet. Sitten kierros alkaa alusta, vaikutus jatkuu päälaella, aivoissa ja silmissä sekä yläleuan hampaiden juurissa la-ma 9.-11.2.. Ti-ke 12.-13.2. vuorossa on pään alaosa, eli alaleuka, nenä, nielu, korvat, kurkku ja kaula. To-pe 14.-16.2. vaikutus tuntuu hartioissa, olkapäissä, käsivarsissa, käsissä ja sormien kynsissä, sekä keuhkojen yläosassa. La-su 16.-17.2. keuhkot, maksa, sappi, mahalaukku ja rinnat. Ma-ti 18.-19.2. sydän, aortta, valtimot, pallea ja selkä.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Vanha lääketiede kuvaili yläkuun eli nousevan kuun olevan aikaa, jolloin keho alkaa jälleen kerätä energiaa sisäänpäin, imeyttää tehokkaasti ruoka-aineita ja lisäravinteita. Paino kertyy helpommin, lihas kasvaa vähemmällä harjoituksella, ja täysikuun lähestyessä nestettäkin voi kertyä kehoon samalla kun akut on ladattu ihan täyteen ja virtaa riittää. Solukot uusiutuvat ja kudokset korjautuvat nopeammin uusilla soluilla. Syödyt ravinteet menevät tehokäyttöön.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- Tammikuussa aloitettua tervettä elämäntapaa on nyt hyvä jatkaa, tai aloittaa ihan uudelleen se elämäntaparemontti vasta nyt kun valoakin on jo enemmän saatavilla. Yläkuulla eli nousevalla kuulla aloitettu jää helpommin tavaksi ja käytännöksi, joten itse pääsee vähemmällä kun asiat tuntuvat vain löytävän paikkansa ilman ponnisteluakin. Innostus uudesta on kasvussa ja intoa riittää enemmän uuden oppimiseen.
- Jos ei tiedä mitä sitä nyt tekisi, tämä on hyvä aika aloittaa pienelläkin päivittäisellä kävelylenkillä kevättä kohti. Luistellen ja suksilla, tai lumikengillä tai kelkallakin pääsee vauhtiin, mutta jos omaa vain lämpimät kengät eikä urheilusta mitään ymmärrä, hyvin voi nyt aloittaa menemällä joka päivä keran ulos päiväsaikaan, ja kiertämällä vaikka parin minutin rauhallinen kävelylenkki pihalla tai lähikorttelin ympäri. Kun tästä ihan pienestä kävelystä ehtii yläkuun aikana tulla tapa, eikä se edes kovasti ehdi väsyttää, niin alakuulla sitä osaa jo jatkaa, eikä haittaa jos joku päivä jää välistäkin.
- Seuraavalla yläkuulla tätä on jo hyvä pidentää ja näin uusi tapa hiukan vahvistuu. Ennen kuin lumet sulavat, onkin päivittäisestä kävelystä löytynyt itselle iloa ja terveyttä tuova mukava toiminta. Kun sitten kevät koittaa, voi lenkkiä kasvattaa itselle sopivasti, lämpimässä se on jo mukavaa ja tulee nähneeksi muuttolintujen paluutakin. Vaikka aloitti vain parilla askeleella, on se huomaamatta vahvistanut lihaksia ja piristänyt mieltä, kun ei missään vaiheessa rehki tai vaadi itseltään muuta kuin sen lähtemisen. Myöhemmin tulee mieleen, mitä lenkiltä haluaa, meneekö mäkiä tai polkuja, minkä verran tykkää rasittua.
- Terveyden parantamisessa paras ulkoilumaasto on isojen puiden välissä, metsässä tai puistossa, tai vaikka kadulla jossa kasvaa puita pitkässä rivissä. Tästä on paljon tutkimuksia, puiden välissä kulkiessa vaikutus kehoon on voimakkaammin parantava kuin aavalla aukealla tai kivitalojen välisillä kaduilla. Itse tunnustelemalla tämän huomaa. Ja jos kotona ei ole puita lähellä, voi kerran viikossa tehdä retken alueelle jossa on kunnon metsä.
- Täysin terveen ihmisen voi olla vaikea kuvitellakaan, miksi näin hiljainen aloitus hyödyttäisi, mutta pitkään huonokuntoisena olleen on tärkeintä vain aloittaa uusi toimintatapa, ei väliä sen teholla ensialkuun. Toisto auttaa luomaan uuden tavan, ja uusi tapa alkaa kerryttää uutta energiaa. Sitten sitä näkee, miten se alkaa vaikuttaa. Ei heti tarvitse päästä tuloksiin, tärkeintä on sen yhden askeleen ottaminen, se vie jo eteenpäin.
- Ti-ke 5.-6.2. on hyvä aika vahvistaa pohkeita vaikka kävelemällä ylämäkeen, portaita ylös tai tanssimalla tai trampoliinilla. Mutta jos on ongelmia säärien alueella, on tärkemäpi varoa niiden liikaa rasittamista, lepuuttaa jalkoja usein ja illalla nostaa ne ylös että laskimoveri pääsee helposti virtaamaan ja turvotus jaloissa vähenee. Jos lentää näinä päivinä, on tärkeää liikutella jalkoja pienellä jumpalla lennon aikana, näin vähentää verituplan riskiä. Eli terveet vahvistaa, muut hellii ja hoitaa. Vaikkapa hyvällä hoitoöljyllä hierominen tai jalkakylpy kylmä-kuuma-kylmä -vaihdellen on erittäin tehokasta hoitoa tälle alueelle näinä päivinä.
- To-pe 7.-8.2. vaikutus tuntuu jalkaterässä, ja mukavat kengät ovat tarpeen. Jalat on erityisen tärkeä pitää nyt lämpimänä, tai jos vahingossa astuu jään läpi veteen ja kenkä kastuu, on tärkeä mennä heti lämmittelemään ja ottaa vaikka lämmin jalkakylpy, ettei keho ehdi kärsimään kylmettymisestä. Jalat ovat herkimmillään, ja sitä kautta koko keho herkkänä.
- Koska on nouseva kuu eli yläkuu, näinä päivinä jalkakylpyjen yrtit ja hoitavat aineet imeytyvät erityisen hyvin koko kehon käyttöön. Nyt on aika vahvistaa ja parantaa, hieroa ja hoitaa jalkoja. Mutta ei tehdä mitään leikkausta tai edes raspausta jalkapohjille, ei rikota ihoa eikä leikata kynttä. Vyöhyketerapia tai omatoiminen jalkapohjien hieronta vaikuttaa voimallisesti ja hoitaa koko kehoa. Pienikin voimistelu, vaikka varpaille nousu tai niiden ojentelu ja taivuttelu parantavat nyt erityisen hyvin jalkojen vaivoja. Tai vaiva helpottaa jo sillä, että näinä päivinä ei rasita jalkoja nilkasta alaspäin millään lailla, vaan antaa jalkojen levätä.
- La-ma 9.-11.2. vaikutus siirtyy päälakeen, ja alkaa uusi kierros. Silloin on ensin päänahka, aivot ja silmät herkimmillään, eikä hiuksiakaan kannata leikata jos on päänsärkyyn taipumusta. Sen sijaan hiuksiin ja hiuspohjaan voi hieroa kaikki hoitavat öljyt millä sitä haluaa ravita, nyt ne todella imeytyvät. Kevytkin päänahan hieronta virkistää kummasti ja voi estää päänsäryn tai lievittää jo alkaneen.
- Migreeniä aiheuttavia tekijöitä kannattaa välttää jo päivää ennen, ja selvittää ettei niin yksinkertainen asia kuin raudanpuute ole huonon verenkierron ja päänsärkyjen taustalla. Yllättävän moni on päässyt migreeniherkkyydestä nimittäin rautatankkauksella. Laboratorion kautta, ensin ferritiinitesti, ja sitten vasta jos tarvitsee, niin tehokuuria. Happi on hyvää hoitoa ja rauta kuljettaa sen perille, ei mikään muu. Mutta vaikka ei tietäisi mistä särky aina alkaa, paljon vähemmällä voi päästä kun rauhoittaa nämä päivätä kaikelta ylimääräiseltä ja tekee vain puolet normaalista. Kun keho pysyy rentoutuneemmassa olotilassa, ei aivojen alueelle tule rasitusta, ja migreenikohtaus voi jäädäkin tulematta ilman mitään muuta hoitoa. Näinä päivinä oma rauha ja lepo todella kannattaa.
- Silmille tekee hyvää katsoa kauas ja saada raitista ilmaa näinä päivinä. Tai niitä voi huuhdella pari kertaa päivän mittaan kylmällä vedellä. Ulkona voi painella vähän lumella silmiä, jos niitä särkee ja väsyttää. Lumi hoitaa koska siinä on jäätynyttä vettä joka sulaa. Kevään muuttolinnut ja kutemaan nousevat kalat etsivät aina sellaisen paikan, jossa on juuri lumesta tai jäästä sulavaa vettä. Ne tietävät missä elinvoima on maksimissaan.
- Jos ei huomaa missä asennossa päivän päätään pitää, näytön tai puhelimen yli kumartuneena, voi näille päiville ottaa rutiinin niskan kevyeeseen taivutteluun ja pään pyörittelyyn. Ihan rauhallisesti ja kevyesti muutama liike, useamman kerran päivän mittaan. Se jo päästää aivo-selkäydinnesteen ja veren paremmin liikkumaan niskan kireistä lihaksista huolimatta. Jotka muuten nekin monella ovat aina jumissa pelkän viattoman kuuloisen raudanpuutteen seurauksena - ei kierrä veri eikä happi kunnolla sielläkään. Kun rautaa riittää, happea tulee, ei mikään edes mene jumiin - vaikka istuu päivän toimistossa.
- Yläleuan hampaiden juuret ovat jo herkkänä, joten ei hammashoitoa niille näinä päivinä. Ylimääräistä kipua ei kukaan kaipaa, ja paraneminen hoidoista hidastuu. Paikka ei kiinnity kunnolla näinä päivinä. Kokemus osoittaa että vanha neuvo toimii.
- Ti-ke 12.-13.2. vaikutus siirtyy alaspäin, herkistäen alaleuan hampaat, suun, nenän, korvat ja nielun. Näinä päivinä flunssan vaara on suurimmillaan. Nyt on tärkeä pysyä lämpimänä, pitää niska vedolta suojattuna, ja hengittää ulkona nenän kautta jos yhtään on huolissaan että saa tartunnan. Jos ulkona kylmettää pään tai varpaat, sisään tullessa ei ehkä riitä kuppi kuumaa, vaan paras on lämmittää keho pikaisesti pitämällä kädet tai jalat lämpimässä vedessa muutaman minuutin ajan, että kehon veri kiertää niiden kautta ja lämpiää siinä samalla. Näin lämpö leviää pian koko kehoon.
- Jos työpaikalla on jo flunssaepidemia valloillaan, näinä päivinä on hyvä pitää etätyöpäivät. Mutta jos hengittää samaa huoneilmaa sairastuneen kanssa, on ehkä hyvä vähän ottaa vanhaa konjakkia kotiin tultuaan, tai desinfioida kurkku suolavedellä kurlaamalla ja syödä tulista ruokaa joka taltuttaa loput pöpöt. Cayennepippurilla on aivan erityistä tehoa, ja valkosipulinhan tuntevat kaikki.
- Muutenkaan hammaslääkärissä ei ole hyvä käydä nousevalla kuulla, mutta nouseva kuu ja leuan alue herkkänä on huono yhdistelmä. Parempi olisi laittaa väliaikainen paikka, ja odottaa sillä että täysikuu menee ohitse. Sitten alakuulla pysyvä paikka, ja hammas voi taas hyvin, paikka kestää pitkään.
- Niskan venyttely ja hieronta auttaa hyvin, kun sen tekee rauhallisin ottein. Hoitavat eteeriset öljyt imeytyvät ihoon ja parantavat verenkiertoa. Samoin seuraavina päivinä hartioiden alueelle.
- To-pe 14.-15.2. eli ystävänpäivänä ja seuraavana päivänä ovat käsivarret ja hartiat hoitovuorossa. No mikäs on kunnon halausta parempaa hoitoa muutenkaan. Nyt voi vaihtaa hartiahierontaa tai kutsua työpaikalle fysioterapeutin hoitamaan koko porukkaa. Yhdellä ja toisella kramppaa olkapää tai lapaluu näinä päivinä, etenkin jos kulkee lumessa painavaa laukkua vain toisella olkapäällä kannellen. Venyttely auttaa, käden kierto sisään ja ulos venyttää jänteitä ja faskiaa - sitä valkoista kudosta lihasten välissä ja ympärillä. Ja kun muistaa juoda päivän mittaan, neste kulkee paremmin kudoksiin kun niitä sitten vähän venyttää. Lyhyt ja kevyt venytys riittää, ei sen tarvitse sattua eikä kerralla paljon venyäkään.
- La-su 16.-17.2. on rintojen, keuhkojen, ja niiden vierellä maksan sekä mahalaukun alue herkimmillään. Koska on nouseva kuu, kaikki nämä alueet keräävät voimia ja ottavat ravinnosta tarvitsemansa aineet erityisen tehokkaasti solujen uusiutumiseen. Nyt ei siis rasiteta mahalaukkua ja sappea itselle sopimattomilla ruuilla, vaan syödään terveellistä ja hyvin sulavaa, ja otetaan vitamiinit ja lisäravinteet - ne imeytyvät erityisen hyvin juuri näinä päivinä.
- Terve sulattaa toki alkoholijuomatkin hyvin, mutta jos maksa on rasittunut ennestään, ei sille kannata näinä päivinä antaa lisätöitä. Se kun mielummin käyttäisi tämän viikonlopun solujen uusimiseen ja vahvistumiseen - kunhan sille annetaan siihen tilaisuus.
- Saunominen ja lumihangessa kieriminen on erinomaista hoitoa näinä päivinä, kunhan ei ole sydänvaivoja, se alue kun alkaa pian jo vaikuttaa niin viisas varoo ennalta. Kaiken minkä laittaa saunan löylyveteen, saa nyt tehokkaasti imeytymään hengitysilman mukana kehoon. Toivottavasti siis se on tarkkaan harkittu katajan tai männyn oksa, luonnollisia eteerisiä öljyjä, tai kesällä kuivattu saunavasta, joka elvyttää ja virkistää talvisen saunojan nyt erityisen hyvin.
- Myös viikonlopun ulkoilu itselle sopivalla tavalla on nyt erityisen hyödyllistä, sillä kenelläpä sellainen sisäilma olisi, että sitä kannattaisi kehoon syvähengittää? Nyt imeytyy keuhkojen kautta tavallista paremmin kaikki, joten oli keli mikä tahansa, ulkona sitä happea on eniten, ja ehkä jotain muutakin. Erityisen hyvä olisi sumuinen tai sateinen ilma, sillä kosteus tuo vettä hengitysilmaan ja näin keho saa parasta mahdollista hoitoa pienen pienien vesipisaroiden negatiivisesta sähkövarauksesta. Tämän vuoksi vesiputousten luona on parannettu hengityselinsairauksista kärsiviä jo vuosisatoja - ja Suomessa kosken partailla. Ilmassa leijuvat pienen pienet sumupisarat ovat todella tehokkaita elinvoiman tuojia - suorastaan parantavaa vettä.
- Ma-ti 18.-19.2. on koko selkä, pallealihas, sekä sydän ja valtimoverenkierto herkimmillään. Samalla täysikuu vaikuttaa jo voimakkaimmillaan. Nyt on tärkeä pitää selkä lämpimänä lumenluontitöissä, ettei se kramppaa ikävästi. Liian iso lumikola saa jäädä autotalliin, tai ainakin pitää säännöstellä lapion painoa, sillä näinä päivinä vain terveet voivat nostaa sykkeen maksimiin ja nauttia energisyydestään ja jaksamisestaan ilman huolta. Jos itsellä on sydänvaivoja, tai epäilee niitä, nämä pari päivää on viisainta ottaa rauhallisesti, teettää raskaat työt muilla tai siirtää niitä keskiviikolle.
- Terveyskeskuspäivystyksissä tullaan näkemään tällaisia piikkejä, kun yhtäkkiä ambulanssi tuo monta potilasta, joilla sama vaiva, ja nyt on sen sydänkohtauksen vaara vähän korkeampi, joten mitään riskiä ei kannata ottaa. Vain kerran vuodessa on samaan aikaan täysikuu ja sydämen alue herkimmillään, ja se on nyt. Joka täysikuu osuu eri kohtaan kehoa, eri alue on silloin herkimmillään. Näitä suurimman riskin päiviä ei siis ole kuin 2-3 per vuosi, ja vaikka ei ihan tähän uskoisikaan, saa tästä jo hyvän syyn ottaa rauhallisesti, mikäli oma sydän ei ole vahva ja terve. Viisas ei ota riskejä muutenkaan.
- Monasti täysikuulla on päivystyksissä muutenkin kiireistä, joten hoitoon voi päästä hitaammin. Täysikuun energisyys kun yhdistyy johonkin muuhun senhetkiseen elämässä olevaan ongelmaan, niin levottomuus lisääntyy ja se näkyy monella eri tavalla. Saati jos päihteet ovat mukana kuviossa. Täysikuut ovat kuitenkin erilaisia keskenään, jokaisella täysikuulla eivät näy samat ilmiöt, mutta sen verran ne täysikuulle kasaantuvat, että moni päivystyksessä työskentelevä on huomannut että lepotauot jäävät lyhyemmiksi täysikuun aikaan.

Hiukan talvilomista.

- Viikko 8 eli täysikuulla alkava viikko on pääkaupunkiseudulla talvilomaviikko. Täysikuu on tiistaina 19.2., joten virtaa siis riittää, mutta sen verran rauhallisesti loma kannattaa aloittaa, että ei loukkaa itseään kahtena ensimmäisenä päivänä, koska täysikuulla saadut revähdykset ja nyrjähdykset paranevat paljon hitaammin ja voivat siis pilata koko loman. Täysikuun jälkeen vaara on ohi, ja keskiviikosta eteenpäin saa jo kaatua laskettelurinteessä tai pulkkamäessä ilman huolta. Muualla Suomessa kun lomat alkavat vasta seuraavalla viikolla, kannattaa varoa erityisesti päiviä jolloin polvet ovat herkimmillään - eli 28.2.-2.3.. Pohjoisimmassa Suomessa loma on vasta maaliskuussa, ja uudenkuun aikaan, jolloin alkuviikosta varotaan nyrjäyttämästä nilkkaa tai varvasta, ja loppuviikosta varotaan toteuttamasta uhkarohkeita päähänpistoja, niin loma sujuu hyvin ja mukavissa tunnelmissa.
- Kuunkierron mittaan löytyy siis aina seurattavaa, ja kun osaa ennakoida ettei ylitä oman jaksamisen rajaa tai ylirasita kehoaan herkästä kohtaa, säästyy paljolta ja voi täysin rinnoin nauttia upeasta talvesta, yhteisestä lomasta, ja hoitaa itseään ja vähän läheistenkin terveyttä monin ihan ilmaisinkin keinoin.
- Näistä neuvoista lisää kirjassa Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa, josta kolmannes käsittelee terveyttä. Kirjasta on juuri tullut uusi painos, joka sisältää kalenterivuodet 2025 asti. Myös pikkuvihkoja tulee myyntiin, joista saa nämä kalenterisivut oman kirjan väliin, jos omassa loppuu kalenterisivut vuoteen 2020.

Raittin ilman hengittäminen ja ystävänpäivä.

- Entisaikana oli itsestäänselvyys, että aamulla avataan ikkunat niin että tulee läpiveto, ja talon ilma vaihtuu raikkaaksi. Saatettiinpa tämä tehdä illemmalla uudestaan, ja varmistaa yöuni raittiissa ilmassa silloinkin, kun ikkuna ei voi olla koko yötä auki.
- Tätä ei korvaa koneellinen ilmanvaihto, ellei itse pääse pesemään suodattimia ja huolehdi että sitä kautta tuleva ilma on todella raikasta. Parasta on ottaa puhtaassa Suomen ilmanalassa tuore ja raitis ilma itse suoraan ulkoa, ja varmistaa kunnon ristiveto että lämpöä ei talvella liikaa karkaa, mutta huoneilmaan tulee nopeasti uutta elinvoimaa ulkoa.
- Jos yhtään ei voi vaikka työpaikan ilmaan vaikuttaa, on parempi käydä kerran päivässä taukojen aikaan pihalla kävelemässä, edes sen kuuluisan tupakan mittaisen tauon verran vaikka ei polttaisikaan. Siinä ehtii tapahtua monta asiaa. Ulkoilma tuo virkeyttä jo muutamalla hengityksellä, ja pieni liikkuminen muuten seisovasta tai istuvasta työstä saa kehon nestekierron liikkeelle, kuona-aineet poistumaan lymfajärjestelmään ja virkistää monella tavalla.
- Ilmaisia asioita ei ole tapana aina arvostaa, mutta kun kokeilee raitista ilmaa viikon verran niin eron kyllä huomaa eikä siitä tavasta enää halua luopua. Toki päivittäin ulkoilevat saavat raitista siinä jo kyllikseen, mutta tässä on eri ihmisillä suuria eroja, eikä aina ole helppoa huomata näin itsestään selvää asiaa. Yllättävän moni jää liiaksi sisälle työn ja arjen viedessä.
- Nousevan eli yläkuun aikana kehon toiminnot keskittyvät uusiutumiseen, ja siihen tarvitaan erityisen paljon juuri happea. Kun kehossa ei ole raudanpuutetta, tuo jokainen hengitys runsaasti ilmakehän happea verenkiertoon ja solujen käyttöön. Huonosta sisäilmasta sitä ei saa yhtä paljoa, ja jos viettää tuntikausia päivittäin huonossa ilmassa, on kehossa helposti kaikki toiminnot vähän pienemmällä vaihteella kroonisen hapenpuutteen takia. Jos vielä on raudanpuutetta, ei saa sitäkään vähää happea elimistöön.
- Pienellä ja ilmaisella asialla, eli hapen määrällä, voi hoitaa lukemattomia vaivoja, sillä elimistö osaa itse korjata itseään, kunhan sille antaa siihen tarvittavat aineet: hyvää ruokaa rakennusaineeksi, päivän mittaan runsaasti nestettä ruuan lisäksi, ja tuoretta ilmaa eli happea polttoaineeksi. Sillä ne kehon remontit tapahtuvat, ihan meidän huomaamattamme joka päivä.
- Maailmalla on pitkään ollut jos jonkinnäköistä happihoitoa ja happibaaria, joissa hengittää puhdasta ilmaa. Meillä on maailman puhtainta ilmaa hengitettäväksi, pitää vain olla kehossa rautaa hapen vastaanottamiseksi ilmasta, ja käydä ulkona sitä raitista ilmaa hengittämässä. Muutoin meilläkin on mahdollista olla kirjaimellisesti "huonossa hapessa". Ja hapenpuutteeseen voi tottua, niin että ei enää muistakaan miltä tuntui olla virkeä.
- Mutta meilläkin ilmassa on eroa, ja kuunvaiheilla eri vaikutuksensa. Pilvisellä matalapaineella moni kokee särkyjä ja kolotuksia, jotka ovat paihimmillaan juuri ennen lumisateen alkua. Kun huomaa olon johtuvan säästä, ei reuhdo liikaa vaan antaa jonkun työn jäädä myöhemmäksi, nyt ei ole hyvä hetki. Korkeapaineella moni voi hyvin, taivas on usein kirkas ja aurinko heijastuu lumihangelta piristäen mieltä. Mutta ilma voi olla kuivaa hengittää, silloin juuri sisäilman kosteuttaminen on eniten tarpeen, sillä keho kuivuu kun menettää uloshengityksellä nestettä, eikä saa sisäänhengityksellä samaa määrää tilalle. Kuivunut keho on väsynyt, ja tarvitsee vettä useammin ja enemmän.
- Kaikkein parantavinta syvähengitys on keuhkojen ollessa herkimmillään yläkuun aikana, sekä erityisesti juuri ennen täysikuuta ja täysikuulla. Nämä päivät osuvat nyt ihan peräjälkeen tällä kuunkierrolla. Ensin keuhkot herkimmillään la-su 16.-17.2. ja sitä ennenkin jo keuhkojen yläosa toimii tehokkaammin eli to-pe 14.-15.2.. Tämä huipentuu täysikuuhun ma-ti 18.-19.2. jolloin valtimot toimivat erityisen tehokkaasti kuljettaen sitä happea kaikkiin kudoksiin, pienimpiinkin hiussuoniin jotka ovat vain punasolun paksuisia - että se juuri ja juuri pääsee etenemään ja viemään hapen sinnekin.
- Koska tämä vaikutus alkaa nyt ystävänpäivästä, ehdotan että annetaan lahjaksi toisillemme yhteinen ulkoiluhetki, yhteinen hiihtolenkki tai kävely luonnossa. Ystävänpäivänä, ja sen jälkeisenä viikonloppuna, tai vaikka vielä työpaikalla tiistaihin 19.2. asti. Sen aikana voi jutella mieltä painavat asiat, keventää sydäntä, olla läsnä toinen toiselle ja jakaa jotain molemmille tärkeää. Istua kahvikuppi tai yrttitee kädessä vielä lenkin jälkeen, kotona tai kahvilassa.
- Happirikkaassa ilmassa kävellessä voi maljakon tulppaanien joukkoon samalla kerätä pari mustikanvarpua, jotka alkavat aukeamaan maljakossa kukkien pian vaaleanpunaisena. Tai jos on puita mistä taittaa, kun tuo oksia nyt yläkuulla maljakkoon, niiden silmut aukeavat viikon mittaan ja voipa joku kukkasilmukin yllättää kukinnalla. Ei tarvitse odottaa pääsiäiseen, oksista saa nauttia jo talvisydämellä. Tähän aikaan vuotta se pieni hento hiirenkorva tuo eniten iloa maljakossa.
- Kun luottaa ystävään, ja heittää jo nyt sen kiven sydämeltään - ennen kuin heittää kuuluisan talviturkin jäiden lähdön aikaan - huomaa että kevätkin tulee kevyemmin. Koska tämä ystävänpäivä osuu nousevan kuun puoliväliin, voi lahjaksi antaa oksan tai verson huonekasvistaan, se lähtee nyt upeasti uuteen kasvuun vesilasissa. Ja kaikki uusi kasvu - niin viherkasvin kasvu kuin itse leivotun sämpylätaikinan nouseminen - nostaa myös mieltä. Ystävänpäivänä pienestä tulee suurta.
- Jos ei tiedä mistä löytäisi ystävän, jos on jäänyt jotenkin omien voimiensa varaan ja yksin, hyvä aloituskohta on nuoruuden viisaus: Ei sen väliä, vaikkei minua rakasteta, minä rakastan! Lähde liikkeelle, avaa ovi kiireiselle, hymyile kaupan kassalle, kiitä jossain siivoojaa kauniista työnjäljestä, tervehdi lämpimästi talven lumentulon väsyttämää bussikuskia, vie vanha kirja kirjaston kierrätyshyllyyn ja hymyile lapselle joka niitä selaa. Tee itse jotain pientä, mistä toiselle voi tulla hyvä mieli. Energia löytää tiensä takaisin, jostain tulee hymy takaisin, mukaville yllätyksille avautuu ovi. Ehkä kevään myötä jo löydät uuden ystävän.

Jälleen supertäysikuu - mutta ei nyt sentään pimennystä.

- Helmikuun täysikuu osuu edelleen saman vuorokauden sisälle siitä kun Kuu on lähimpänä Maata radallaan. On siis toinen perättäinen "superkuu". Kuu loistaa korkealta valkoisen maiseman yllä valaisten sitä koko yön, ja on erityisen kirkas jo noustessaan, sillä täydenkuun hetki on noin klo 18 maissa ja sen tunnin aikana kuunvalo on maksimikirkkaana. Nouseva kuu on upea näky horisontissakin, joten jos tiistai-iltana 19.2. nouseva täysikuu näyttää erikoisen vaikuttavalta, siihen on syynsä!
- Superkuun aikaan vuorovesivoimat ovat voimakkaimmillaan, ja täysikuun vaikutuskin siis vähän tavanomaista voimakkaampi. Moni valvoo jo edeltävät 2-3 yötä, ja jos mieli on levoton niin itseään voi rauhoitella mielikuvituksen suurimmilta ylilyönneiltä muistuttamalla että se johtuu vain kuunkierrosta, olo paranee kunhan täysikuu on mennyt keskiviikkona ohitse. Asiat saavat jälleen oikean mittasuhteensa, tunteet asettuvat aloilleen ja ylimääräiset huolet ja pelot haalistuvat pois kuin itsestään. Täysikuu vaikuttaa luonnossa monin tavoin ja ihminen on pieni osa luontoa, ei tarvitse yrittää olla siitä irrallaan vaan hengittää luonnon rytmin mukana.
- Kuun valokuvaamiseen paremmat päivät ovat usein jo pari päivää aiemmin, eli viikonloppuna 16.-17.2. lähes täysi Kuu nousee horisontista kun Aurinko on jo laskemassa ja taivas Kuun ympärillä vielä vaalea. Kuvista tulee värikkäämpiä ja valkoiset hanget näkyvät upeina horisontissa olevan jo lähes täyden Kuun etualalla. Hyvässä lykyssä taivaalle tulee vaaleanpunaisia sävyjä ilmakehän ollessa kirkkaana ja vastaruskon punertaessa täysikuun ympärillä. Se on niin kaunista, että kannattaa mennä varta vasten katsomaan.
- Täysikuun jälkeen ke 20.2. alkaa laskeva kuu eli alakuu. Talvisen polttopuun kaadon parasta aikaa, siivouksen ja pyykkäyksen aikaa. Matot viedään keväthangille kun pakkasta vielä riittää, ja lumi pääsee ne pölyistä puhdistamaan. Vaatteita voi pakkasilmassa tuulettaa raikkaiksi, ja pakastimet sulattaa. Uutta jäätä niihin ei niin kerry, kun sulatuksen tekee alakuulla ja vielä ilma- tai tulimerkin päivinä. Siementen kylvöt ja kukkien mullanvaihdot jäävät tauolle.

Auringonpaisteista sydäntalven uuttakuuta, ja hyvää ystävänpäivää!


Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.