Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Päivityksestä tulee ilmoitus Facebookiin, samoin kuin tulevista Kuu-luennoista, messuista ja kuu-uutisista tai vinkeistäkin. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa

Kevättalven täysikuu oli sunnuntaina 12.3. Nyt on alakuu eli laskeva kuu eli vanhan kuun aika. Taivaalla Kuu pienenee oikealta reunalta alkaen, kunnes ohut sirppikin katoaa näkyvistä ennen uudenkuun päivää 28.3..
- Keväinen polttopuun kaatoaika! Nyt kaadettuna kaikenlainen lehtipuu kuivuu hyvin ja palaa hyvällä lämpöarvolla samana syksynä. Alakuu eli laskeva kuu on sitä tehokkaampi kuivattamaan polttopuun, mitä myöhemmin Kuun vähetessä se on kaadettu. Alakuulla kaadettu halkeaa helposti ja vähällä voimalla, ja sitä on ilo pilkkoa klapeiksi koneella tai kirveellä. Eikä ole väliä kuivataanko kuori ylös vai alas puupinoissa, sillä oikea kuunvaihe takaa kuivumisen.
- Huonekasvien multia ei vaihdeta ennen kuin uusikuu syntyy. Myöskään pistokkaita ei nyt kannata ottaa, eikä siemeniä kylvää.
- Sensijaan laskeva kuu eli alakuu on siivousaikaa, ja pyykki tulee puhdasta nyt pestynä - etenkin vesipäivinä to-la 16.-18.3.. Jos kevätsiivoukselle on tarvetta, nyt on hyvä aika. Missä aurinko lämmittää ikkunoita, voi niitäkin jo pestä ulkopuolelta. Vähenevän kuun aikana viiruja jää vähemmän ja puhdasta tulee helpommin. Parhaita päiviä ikkunan pesulle ovat ilmamerkin päivät ti-ke 14.-15.3. ja pe-la 24.-25.3..
- Taikina nousee vielä vähän aikaa, mutta vähenevän puolikuun tienoilla se ei jaksa enää nousta kunnolla ja silloin leivotusta leivästä tulee likilaskuista ja se kuivuu kovaksi. Vähenevän kuun lopulla ei siis juuri kannata leipoa sellaista, mikä vaatii kohoamista, vaan odottaa uudenkuun aikaa.
- Etelä-Suomessa voi jo aloittaa puutarhan kevätleikkaukset, jos on siihen kiirettä. Vähenevällä kuulla leikatut oksat kuivuvat umpeen eikä mahla vuoda niistä heikentäen puuta. Parhaita päiviä omenapuille ovat hedelmämerkin päivät su-ma 19.-20.3.. Muita hyviä päiviä tulee lisää huhtikuun alakuulla.
- Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla perunan kasvattajat voivat jo istuttaa etelärinteen lämpöön ensimmäisiä perunoita. Laskevalla kuulla istutetut tekevät vain vähän vartta, mutta maan alle sitäkin enemmän uusia perunoita. Jos ehtii istuttaa ennen uudenkuun päivää, on sadon määrä paljon suurempi kuin nousevan kuun aikana seuraavat kaksi viikkoa istutetuilla. Kasvihuoneviljelijät hyötyvät tästä erittäin helposti. Nousevalla kuulla kylvetään ja istutetaan muita kasveja, mutta ei juurikasveja.
- Parhaat päivät kastella sisäkukkia ja viherkasveja ovat to-pe 16.-17.3. ja su-ma 26.-27.3.. Näinä "vesimerkin päivinä" kasvit ottavat veden parhaiten käyttöönsä ja selviävät pitempään ilman kastelua. Ne myös pysyvät terveempinä.
- Laskevalla kuulla leikatut hiukset kasvavat jatkossa hitaammin. Sama pätee säärikarvoihin ym. Ne kasvavat hennompina ja harvempina jatkossa. Eniten kasvua hidastaa leikkaaminen/nyppiminen laskevan kuun eli alakuun viimeisinä päivinä ennen uudenkuun syntymää.
- Vesipäivät, hiustenleikkupäivät, sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2017 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2017 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2017):
- Su-ma 12.-13.3. ruuansulatus, suolisto, haima ja perna. Ti-ke 14.-15.3. munuaiset, lantio ja lonkan alue. To-la 16.-18.3. munasarjat, kohtu ja sukupuolielimet, lantion pohja. (Raskaana olevilla voi ilmetä valesupistuksia näinä päivinä tavallista herkemmin) Su-ma 19.-20.3. reidet ja laskimot. Ti-to 21.-23.3. polvet ja muut nivelet, luusto ja iho. Pe-la 24.-25.3. Pohkeet, sääret ja laskimoverenkierto. Su-ma 26.-27.3. jalkaterät eli kantapäistä varpaisiin. ( Erittäin tehokkaita päiviä jalkakylvyille, merisuolaa ja yrttejä, puhdistaa kehoa juuri näinä päivinä parhaiten) Uudenkuun päivänä 28.3. vaikutus alkaa jälleen päälaesta, ja voi esiintyä päänsärkyjä tavallista herkemmin.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi.
- Kyseistä herkkää aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Sairaanhoitajien kertoman mukaan jotkut lääkärit osaavat tarkkailla tätä vaikutusta nykyäänkin.
- Vanha lääketiede kuvaili laskevan kuun eli alakuun olevan aikaa, jolloin keho käyttää yläkuulla kerättyjä voimia, purkaa varastoitua energiaa toimintaan ja samalla puhdistaa ja erittää kuona-aineita ulospäin uudenkuun päivään asti. Pari päivää ennen uudenkuun päivää eli 25.-28.3. on erinomainen aika paastolle tai puhdistuskuurille.
- Samoin se on hyvä aika levätä ja kerätä voimia, meditoida tai kävellä luonnossa, ottaa rauhallisesti. Seuraavalla kuunkierrolla vastaavaan aikaan luonnossa voi olla jo vihreitä silmuja aukeamassa, joista keittää puhdistavaa yrttiteetä, tai voi käyttää viimekesän yrttejä.
- Tarkemmin näistä eri kuunvaiheiden terveysvaikutuksista kansanperinnekirjassa "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa".
- Kynsienleikkuupäivät ovat 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli pe 17.3. ja 5 päivää eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä eli la 25.3.. Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne pian koviksi ja kestäviksi. Ero näkyy 2-3 viikossa. Ehkä tässä on yksi syy rakennekynsien suureen suosioon, moni leikkaa kynsiään auringon vielä ylhäällä ollessa, eikä se ole hyvä aika.
- Laskeva kuu eli vähenevä kuu on projektien loppuun viemisen aikaa, toteuttamisen ja valmiiksi saamisen aikaa. Vähenevällä kuulla on helpompi päästää irti vanhasta tavarasta, viedä se kierrätykseen tai kirpputorille, ja tehdä tilaa uudelle. Kevätsiivoukselle sopiva aika siis. Auringon valon lisääntyessä on hyvä käydä läpi vuoden aikana kertyneet tavarat ja katsoa mille on käyttöä ja mikä vain kerää pölyä, ja siivota tilaa kevään raikkaudelle, jota moni juhlii pääsiäisenä.
- Kun routa sulaa, ja pihatielle ilmestyy kuoppia, on parhaat päivät niiden täyttämiseen alakuulla olevat maa-merkin päivät eli ti-to 21.-23.3. tai koko alakuun aika. Vielä parempi toki kun kevät on kunnolla vauhdissa huhtikuun alakuulla, jolloin parhaat päivät ovat ti-ke 18.-19.4.
- Koko alakuu eli laskeva kuu on hyvää aikaa yläkuuhun verrattuna, sillä yläkuulla kuoppiin tuotu sora ei asetu aloilleen vaan kuoppa on kohta entistä isompi ja vaatii uuden täytön.
- Uudenkuun päivä eli almanakan mustan pallon eli mustan kuun päivä on tiistaina 28.3. Kuunsirppi ei heti taivaalla näy, vaan vasta päivää paria myöhemmin. Uudenkuun sirppi näkyy aina lännessä auringonlaskun jälkeisellä iltataivaalla.
- Keväisin uudenkuun sirpit näkyvät aina hyvin korkealla ja kauniina, joten niitä kannattaa odottaa ja käydä ihastelemassa. Koska Venus loistaa nyt iltatähtenä, ohittaa uudenkuun sirppi muutaman päivän ikäisenä kirkkaan Iltatähden, ja näky on sitäkin kauniimpi.
- Vanha kansa katseli uutta sirppiä pihalta, otti lakin pois päästä ja tervehti "vastasyntynyttä". Hetki oli kaunis kuin vastasyntynyttä vauvaa katsomassa. Mutta vanha kansa tiesikin etsiä luonnon merkkejä ja tutkia säätilaa kun kuunsirppi ensikerran tulee näkyviin, sillä samantapaisena sään ajateltiin pysyvän sen kuunkierron ajan vähenevään puolikuuhun asti.
- Ja vastasyntyneeltä Kuulta myös toivottiin - pyydettiin että kun Kuu kasvaa, niin se kasvattaa itselle myös onnea - rahaa, rakkautta, ruokaa tai terveyttä. Nykyään me toivomme vain uudelta auringonkierrolta, eli uudelta vuodelta suotuisia asioita, mutta mikä estää nykyihmistä toivomasta myös joka kuunkierron alussa sitä, mitä haluaa nyt tehdä tai saavuttaa, sillä onhan paljon mukavampaa toivoa jotain 12 kertaa vuodessa! Pilke silmäkulmassa, niinkuin ennen vanhaankin.
- Kevät muutenkin tuo keveyttä ja iloa, niin saahan vähän vanhalla tiedolla leikitelläkin. Silti elämää helpottaa kun siinä on sopiva rytmi, ja kuunkierto antaa juuri sopivan mittaisen rytmin. Päivän kierto on liian lyhyt, ja vuoden kierto hidas ja pitkä, mutta 29,5 vrk kuunkierto juuri sopiva että siinä voi aloittaa, saada aikaiseksi, viedä päätökseen ja ottaa välissä lepotauon ennen seuraavia projekteje.
- Ei siis ihme, että viljelyn ja metsätöiden lisäksi entisajan ihmiset rytmittivät paljon muutakin kuunkierron mukaan. Ja kun uudenkuun aikaan aina ottaa pari päivää rennommin, pysyy nykyäänkin joku rytmi kiireisessä ja työntäyteisessä elämässä. Levon jälkeen luovuuskin kukkii, ja uudella kuulla on jälleen hyvä aloittaa uusia juttuja.
Muistakaa siirtyä kesäaikaan sunnuntaina 26.3. Kelloja siirretään aamuyöllä tunti eteenpäin, eli kesää kohti. Nyt uudenkuun aikoihin se verottaa monen voimia entisestään, joten lepäämiselle on tällä uudella kuulla erityisen hyvä syy.
- Keväisiä tuulia, ja aurinkoista Kevätpäiväntasauksen aikaa 20.3.!
***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.