Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Elokuun komea täysikuu oli sunnuntaina 10.8. ja siitä alkoi vähenevän kuun eli alakuun eli laskevan kuun aika.
- Tämän vähenevän kuun lopulla on tärkeä perata nimenomaan monivuotisia rikkaruohoja ja puun vesoja. Vanha kansa tiesi miten käsityökaluilla saadaan pajukko raivattua niin ettei se enää veso. Muitakin keinoja oli, mutta tärkeimpiä päiviä olivat heinäkuussa ja elokuussa vähenevän kuun viimeiset päivät.
- Jos perattavaa tai raivattavaa on paljon, voi aloittaa heti täydenkuun jälkeen. Vaikutus on parempi alakuun kannalla eli laskevan kuun viimeisinä päivinä, eli siis sitä parempi mitä ohuemmaksi kuunsirppi on pienentynyt.
- Alakuun työt tehtiin iltapäivällä, joten perkaus- ja raivaustyöt on hyvä aloittaa vasta lounaan jälkeen, ja niitä saa tehdä koko illan tai vaikka yönkin.
- Yrttien keruulle vähenevä kuu ei ole enää hyvä, ne kuivuvat liian nopeasti rutikuiviksi, ja niistä lähtee väri, tuoksu ja maku.
- Alakuulla leikattu nurmikko ja pensas kasvavat jatkossa hitaammin. Tämä pätee myös hiuksiin. Jos ei halua usein käydä parturissa, on hyvä leikata hiukset aina alakuulla.
- Jos haluaa saada mureat pihvit, jotka pannussa paistettaessa vielä paisuvat meheviksi, on eläin teurastettava kasvavan kuun eli yläkuun aikana. Nyt alakuulla tehdyistä teurastuksista saadaan sitkeää pihviä, joka paistettaessa päästää loputkin nesteet ulos ja kutistuu ja kuivuu. Entisaikana tämä osattiin, ja oli helppo nähdä kun itse teurastettiin.
- Vanha kansa neuvoi keräämään syksyn sadon nousevan eli yläkuun aikana, jotta se säilyisi paremmin. Kannattaa laittaa päivämäärä ylös, ja tarkkailla talven aikana säilymistä ja koostumusta.
- 14.-15. ja 23.-25. elokuuta ovat "hedelmäpäiviä" eli erityisen hyviä marjojen poiminta- ja säilöntäaikoja. Wanhan ajan kuukalenteriin merkittyjä "juuripäiviä" taas kannattaa säilönnässä välttää, niinä päivinä voi tulla säilykkeisiin helpommin hometta. Tarkempia selityksiä hillojen säilymiselle tai homehtumiselle löytää kirjasta "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa"
- Oikeaan aikaan säilöttynä ruoka säilyi entisaikana ihmeen hyvin ilman säilöntäaineita, kunhan osattiin seurata luonnon rytmejä.
- Peruna nostettiin perinteisesti yläkuulla eli nousevalla kuulla kellariin. "Alakuulla alas (istutus) ja yläkuulla ylös" sanottiin perunasta. Siemenperuna piti nostaa etelätuulella että se pian itäisi keväällä, mutta ruokaperuna oli nostettava pohjoistuulella, jotta se säilyisi kovana kellarissa seuraavaan satoon asti.
- Rakentajilla on kiirettä alakuulla eli laskevalla kuulla. Perustuskuoppa tulee kaivaa vähenevällä kuulla siksi että pohjavesi on silloin matalammillaan eikä jatkossakaan virtaa talon perustuksiin. Kaivo taas kaivetaan kasvavalla kuulla, jotta vesi jatkossakin virtaa siihen hyvin.
- Maali, lakka, liima ja betoni kaikki kuivuvat paremmin vähenevällä kuulla. Pahin aika näille töille on täysikuun aikaan eli "tuoreeseen aikaan". Entisaikana osattiin paljon tärkeitä yksityiskohtia veden liikkumisesta materiaaleissa ja rakenteissa, ja saatiin kuivat ja kestävät talot.
- Kuunkierron viimeiset päivät, 21.-24.8. ovat hyviä hävityspäiviä myös tuhoeläimille ja -hyönteisille, tai homeille kylpyhuoneen kaakeleissa. Vanha kansa kutsui näitä "kuiviksi päiviksi" koska kaikki kuivuu ja häviää silloin.
- Nyt siis perkaamaan niitä rikkaruohoja, joiden ei haluta keräävän lisää ravinteita syksymmällä juurakoihinsa, sillä vielä kun juurissa ei ole paljoa vararavinteita, eivät ne jaksa kasvattaa uusia versoja - varsinkaan nyt kun kuukin on vähenemään päin. Kun itse näkee eron, saa jo uskoa silmiinsä.
- Syys-Kuu syntyy maanantaina 25.8. klo 17.13 ja siitä alkaa jälleen yläkuun eli nousevan kuun aika. Ja siitä kolme päivää eteenpäin nähdään mihin säätyyppi tällä kertaa asettuu, ja tuleeko lämmin vai kylmä syyskuu.

- Nautitaan vielä kesän lämmöstä ja ihanista tuoreista marjoista!


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.