Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Heinäkuun täysikuu oli sunnuntaiaamuna 5.7, siitä alkoi siis alakuun eli laskevan kuun aika. Taivaalla Kuu alkaa vähentyä eli pienentyä oikealta reunalta alkaen.
- Kesällä täysikuut ovat aina matalalla, talvella korkealla. Nyt kun täysikuu on ohi, voi huomata että Kuu näkyy päivä päivältä korkeammalla. Mutta vähenevä kuu näkyy vähitellen yhä enemmän päivällä, sinisellä taivalla, joten sitä ei niin helposti huomaa.
- Jos haluaa oppia seuraamaan Kuuta, kannattaa pitää sitä silmällä niin että yrittää nähdä lähes joka päivä, missä se nyt on. Se nousee joka päivä noin tunnin myöhempään, joten pian täysikuun jälkeen olemme jo nukkumassa, kun vähenevä kuu nousee. Mutta kun heräämme, ja jos taivas on pilvetön, voimme mennä katsomaan lännen ja lounaan suuntaan, sillä vähenevä Kuu näkyy aamuisin siellä muutaman tunnin ajan.
- Vähenevän puolikuun aikaan, eli viikko täysikuun jälkeen, Kuu näkyy enää päivätaivaalla ja se on etelän suunnassa auringon nousun aikoihin. Siitä se jatkaa länteen, laskien silloin kun aurinko on korkeimmillaan eli puolilta päivin. Se näkyy siis jo aika kauan aikaa sinisellä taivaalla.
- Kun Kuu on pienentynyt ohueksi sirpiksi, se näkyy vain idän/koillisen suunnalla hiukan ennen auringon nousua, ja kun aurinko nousee, ei ohut vaalea sirppi enää erotu kirkkaalta taivaalta sillä auringon valo on niin voimakas ja Kuu jo niin lähellä auringon suunnalla.
- Uudenkuun aikaan Kuu on pari päivää poissa näkyvistä, sillä se kulkee auringon ohitse taivaalla hiukan sen ylä- tai alapuolelta, ja on parin päivän ajan niin lähellä auringon suunnassa, että auringon kirkkaus estää ohuimman sirpin näkymistä ja Kuun pinta heijastaa auringon valoa kokonaan takaisin auringon suuntaan, ei taakseen Maahan päin.

Puutarhatyöt

- Tärkein työ puutarhassa heinäkuun alakuulla eli laskevalla kuulla, on istua alas ja ihailla kesän kauneutta. Puutarhatuoliin, patiolle, veneeseen, kallion päälle, parvekkeelle, sillan penkille, puiston nurmikolle, puun oksalle, näköalatornin huipulle, saariston ulkoluodolle, ihan minne vain voi istahtaa, ja olla vain, ilman että on menossa yhtään minnekään tai tekemässä mitään.
- Kaikki sellainen, mikä auttaa puutarhasta ja luonnosta nauttimiseen, kannattaa nyt laittaa esille. Kauniisti katettu pöytä ja oman puutarhan mansikoista tai villiyrteistä teetä tai jäähilejuomaa. Mitä tahansa, joka antaa syyn istua ja olla, nähdä jokainen putoava sadepisara, lentoon lähtevä perhonen, ja tuulen ääni sen liikkuessa pitkin puiden oksia ja ruohon korsia. Maailman paras rentoutumis- ja rauhoittumishetki on tarjolla juuri nyt. Luterilainen sääntö työn tekemisestä ennen huvia joutaa kauniina kesäpäivinä pesän sytykkeeksi, ja savuna ilmaan. Nyt on juuri oikea hetki nähdä lapsen silmin luonnon uskomattomat yksityiskohdat, ja ihmetellä niitä kaikkia.
- Vasta sitten kun voi olla varma, että on kerännyt ilon hetkiä korillisen, mansikoita monen eri heinän korteen, kännykän täyteen kesävalokuvia ja herännyt ilman kännykkää muistamatta mikä päivä tänään on, voi rentoutuneella mielellä jatkaa puuhastelua puutarhatöiden parissa. Ja jatkaa alas istumista ja nauttimista silti yhä uudestaan.
- Kasveja ei tarvitse istuttaa tai siirtää paikasta toiseen, sille on parempi aika uudenkuun päivän jälkeen. Tuuheutus- ja alasleikkaamista ei tarvitse tehdä, nyt ei tule lisää kasvua yhä paljon kuin yläkuulla.
- Jos joku pensasaita kaipaa siistimistä, oksia voi leikata, ja se pysyy pitempään muodossaan. Mutta ehtii sen myöhemminkin, seuraavalla alakuulla.
- Metsää ei kannata istuttaa, juurtuminen on huonompaa kuin yläkuulla, ja riski siitä että metsän eläimet popsivat hennot taimet, on suurempi.
- Nurmen korjuu alakuulla saa sen kasvun hidastumaan, ja seuraava korjuu menee pitemmälle kesään. Jos korjaa yläkuulla 21.7. alkaen, kasvaa uusi nurmi nopeasti ja vahvasti tilalle. Huonoin aika nurmen korjuulle on 13.-19.7.
- Nurmikon voi leikata, se kasvaa hyvin vielä, mutta mitä pitemmälle alakuu eli laskeva kuu kuluu, sen hitaammin ja huonommin nurmikko kasvaa leikkaamisen jälkeen. Vain rehevästi kasvavaa leikataan huoletta koko alakuun ajan, ja huonommin kasvavaa ei leikata enää kuun viimeisellä neljänneksellä eli 13.-19.7. Jos on helteistä, eikä kastele nurmikkoa, kannattaa leikata harkitummin, sillä laskeva kuu yhdessä kuivuuden kanssa käy nurmikolle raskaaksi.
- Lehtikerput lampaille tai muille koti/lemmikkieläimille kannattaa tehdä seuraavan kerran vasta 21.7.-2.8. Eläimet kyllä erottavat, millä kuunvaiheella lehti on korjattu ja kuivattu, ja jos haluaa tehdä kokeita, voi kuivattaa lehdeksiä nyt pienen määrän, ja antaa niiden kuivua talveksi, syöttää talvella eri kuunvaiheella kuivatettuja, ja katsoa miten ne kelpaavat.
- Komposti on hyvä perustaa tai kääntää alakuun eli laskevan kuun aikana. Silloin lahoaminen alkaa edetä nopeasti.
- Lannoitetta on hyvä antaa tarpeen mukaan aina alakuulla, ja kukkiville kasveille etenkin kukkapäivinä 7.-8.7. ja 17.-18.7. Kun lisää katemateriaalia, ruohosilppua tai kuoriketta, nyt alakuun aikaan, se menee tiiviiksi kerrokseksi ja lahoaa hyvin, antaen ravinteita kasveille samalla kun estää tiiviinä kerroksena rikkakasvien kasvua.
- Yrttejä kerätään mielummin yläkuun aikaan kuivattavaksi ja säilöttäväksi, mutta jos jokin kasvi on nyt kukkimisvaiheessa, ja siitä pitää kerätä kukat, niin on parempi kerätä ne nyt kuin huomata uudenkuun synnyttyä että se ei enää kuki tänä kesänä. Kukkiminen etenee niin että etelärinteellä kasvavat kukkivat hiukan aiemmin kuin mäen tms pohjoispuolella, joten eri paikoissa kukkia voi poimia eri aikaan. Samoin Etelä-Suomessa omassa pihassa kasvavat voivat jo päättää kukinnan, mutta mökille mennessä Keski-Suomeen tai Pohjois-Suomeen saa huomata että sama kasvi ei ole vielä edes täydessä kukkimisvaiheessa. Tämän ajoittaminen kuunvaiheiden mukaan vaatii paljon luonnon tuntemusta.
- Kehon puhdistuskuuriin käytettäviä yrttejä on nyt hyvä kerätä, ja käyttää myös koko tämän alakuun ajan. Samoin nyt voi kerätä sellaiset yrtit, joita on vaikea saada kuivattua ilman homehtumista, koska niissä on paksu varsi tai lehdet. Tosin nykyajan yrttikuivureilla tai kuivassa huoneilmassa tämä entisajan ongelma ei enää useinkaan ole ongelma. Mutta enimmäkseen yrttien paras keruuaika on nyt yläkuulla.
- Nokkosta kannattaa kerätä alakuun aikana kuivattavaksi, jos se ei ole vielä päässyt kukkimaan, sillä alakuulla kerätty toimii puhdistuskuurissa paremmin myös kuivattuna talveksi ja ensi kevään kevätpuhdistuskuurissa.

Rikkaruohot ja vesakon raivaus.

- Nyt täydenkuun jälkeen saa koko alakuun aikana jo kitkeä rikkaruohoja. Mitä pitemmälle alakuu etenee, sen pitempään pysyy kitketty kasvusto poissa. Paras aika on sellaisena päivänä, kun tuuli on luoteesta, pohjoisesta tai koillisesta, tai ei ainakaan ole voimakas etelä- tai lounaistuuli. Tuulensuunnalla on paljon enemmän merkitystä lopputuloksen kannalta, kuin ensi alkuun luulisi. Vanha kansa oli tosi tarkka sen suhteen, että hävitystyöt tehdään aina pohjoistuulella.
- Jos siis on vesakonraivaustöitä tiedossa, kannattaa odottaa säätiedotuksesta alakuun eli laskevan kuun lopulle sopivatuulista ilmaa, ja tehdä silloin isolla talkoolla koko pajukon hävitys, vesakon raivaus, ja hankalien monivuotisten rikkaruohojen perkuu.
- Tämän kesän parhaat lepikon, pajukon, jne. monivuotisen kasvuston hävityspäivät ovat to-su 16.-19.7.2020. Jos tuuli on pohjoisen suunnasta, ei uutta kasvua tule parhaimmillaan 20 vuoteen. Tällaisesta on monella kokemusta, mutta ei tarkkaa neuvoa tallessa.
- Hävitystyöt ovat tehokkaampia, kun ne tehdään myös iltapäivällä, illalla tai yöllä - joten aamulla kannattaa juoda sitä kahvia ihan rauhassa, ja suunnitella iltapäivän töitä.
- Kaikkia rikkakasveja - eli väärässä paikassa väärään aikaan kasvavia hyviä kasveja - kitketään siis nyt laskevan kuun eli alakuun iltapäivinä ja iltoina, tarpeen mukaan. Parhaan tuloksen saa, kun löytää päivän, jolloin puhaltaa viileä pohjoistuuli. Mitä voimakkaampi ja pitkäkestoisempi kylmä tuuli, sen tehokkaampi hävitysvaikutus on, ja sitä kauemmin pysyy kitketty alue rikkaruohoista puhtaana.
- Myös alakuun puolivälin aika, 13.7. on hyvä hävityspäivä, tuulensuunnasta riippuen.
- Nämä vanhan kansan neuvot mahdollistivat sen, että entisaikaan pystyttiin käsin raivaamaan ne valtavat määrät ojanpenkkaa, mitä peltosarkojen laidalla oli. Ennen salaojien aikakautta, kun pelto ei ollut suuri ja leveä, vaan kapseisiin ja pitkiin sarkoihin ojittamalla jaettu, ja ojanreunaa riitti moninkertainen määrä nykyiseen verrattuna.
- Mökkirannan ruovikot ja vesikasvit katkaistaan, niitetään, nyhdetään myöskin näinä päivinä. Hävityspäivät toimivat yhtä hyvin vesikasveihin. Jos vähän vain ahvenvita tai ulpukat haittaavat, niitä voi repiä vaikka veneestä - tai ulkoistaa homman lapsille jotka kerrankin saavat riehua - toki turvallisuus varmistaen. Tai jos niittää viikatteella ruovikkoa, sitä kasvaa paljon vähemmän nyt takaisin, kuin jos väärään aikaan sitä niittäisi.

Saunavastan eli saunavihdan tekoaika.

- Alakuu eli laskeva kuu sopii vain sellaisten vastojen eli vihtojen tekoon, joilla vihdotaan samana päivänä tai lähipäivinä. Ne alkavat nopeasti kuivumaan, ja kerran loppuun asti kuivuttuaan eivät enää likoa hyvin.
- Jos nyt tekee talvivastat, ne kuivuvat liian rapeiksi ja menevät murusiksi, kun yrittää ottaa käyttöön. Lehdet irtoilevat, kun niillä vihtoo. Niiden väri myös muuttuu kuivumisen edetessä ruskeankeltaiseksi, toisin kuin yläkuulla eli nousevalla kuulla tehdyt vihdat.
- Hyvä vastan eli vihdan tekoaika jatkuu jälleen uudenkuun päivän jälkeen, 21.7. alkaen, ja jatkuu seuraavaan täysikuuhun 3.8. asti. Silloin on lehti vielä ihan hyvin vihreää, ja voi tehdä talveksi jos nyt ei edellisellä yläkuulla ehtinyt.
- Sanoipa vanhan kansan mies kerran sellaisen neuvon, että jouduin pitkään pohtimaan miten ihmeessä se voi olla mahdollista: "Kyllä vihtoja voi tehdä vielä vaikka lokakuussa, kun tekee nousevalla kuulla. Niissä pysyy hyvin lehti." Lopulta kun näin alkukesän nousevalla kuulla kaadetun koivun, ja sen kannosta nousseet vesat, tajusin! Nuohan ovat vielä aivan vihreitä lokakuussa, nuo uudet versot! Niistä saa hyvin tehtyä saunavihtoja talveksi!
- Että kiitos - ja hatunnosto entisajan viisaudelle. Ehtii sitä siis myöhemminkin kesällä tai peräti syksyllä - kun on sitä tietoa ja osaamista, mitä entisajan ihmisillä riitti roppakaupalla. Pistetään neuvot nyt talteen. Onneksi on näitä vanhan tiedon säilyttäjiä vielä joka kylässä ja kaupungissa!

Rakennustyöt.

- Laskeva eli alakuu on hyvää aikaa lähes kaikille rakennustöille. Nyt tulee lujaa, kestävää ja pysyy kuivana. Joten voi tasoittaa maan perustuksia varten, pystyttää tolpat ja pilarit, valaa betonin, kiinnittää palkit, katon, laudoittaa, jne. Jos johonkin kesäsade osuu, alakuulla kuivuu nopeasti eikä homevaurion vaara ole niin suuri kuin yläkuulla eli nousevalla kuulla.
- Maali tarttuu nyt hyvin, levittyy kevyesti, kuivuu kauniisti, ja pian saa maalata jo päälle.
- Vain salaojan kaivuulle alakuu on huonoa aikaa, sekä kaivon puhdistamiselle. Nyt tehtyihin kaivantoihin ei tule jatkossa hyvin vettä. Salaoja jää kuivaksi, ja kaivon vesivirta vähenee, voipa kuivua kokonaan.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu.

- Mattopyykin aika! Alakuulla vähemmällä pesuaineella tulee hyvin puhdasta, lika lähtee, ja luonnonmukainen pesuaine hajoaa hyvin takaisin luontoon. Aika on monin tavoin siis paras, ja kaikkein parhaita päiviä ovat vesipäivät 9.-11.7. ja 19.7. Jos on huonosti paikkaa missä kuivattaa, voi nopeuttaa kuivumista pesemällä ilma- tai lämpöpäivinä kuukalenterin mukaan (7.-8., 12.-13. ja 17.-18.7.).
- Kesälaiskottelusta nauttii vielä enemmän, kun koti tai mökki on siivottuna - ja nyt ovat siivouspäivät, jolloin työ käy kevyemmin ja joutuisammin. Pöly sitoutuu liinaan paremmin, pesty lattia kuivuu nopeammin, lika lähtee pesuveden mukaan paremmin. Liikaa ei tarvitse kesällä rehkiä. Jos joku listitty kärpänen jää seinätapettiin, sille saa nauraa. Emme elä täydellisessä maailmassa, ja naistentöistäkin saa välillä luistaa. Siivotaan siis alakuusta huolimatta vain iloisuuteen asti, ei enempää kuin mikä hyvältä tuntuu.
- Kaikki kasvit sisällä ja ulkona ottavat vettä käyttöönsä erityisen paljon vesipäivinä to-la 9.-11.7. ja su-ma 19.-20.7. Kun ne saavat hyvin vettä varastoitua lehtiinsä näinä päivinä, ovat ne pitkään terveempiä ja vastustuskykyisempiä tuholaisia vastaan.
- Tärkein on ensimmäinen vesipäivä, ja toisena tai kolmantena varmistetaan paljon vettä tarvitsevilta, että nekin sitä saavat. Toki kovasti kuivuvia ja vedenpuutteisia kasveja, sekä pieniä taimia tai juuri istutettuja kasveja kastellaan heti. Mutta kun on aika totuttaa kasvi itse etsimään vettä maaperästä, on iso apu kastella ne hyvin aina vesipäivinä ja sitten harventaa muina päivinä kastelemista vähitellen pois.
- Juuri ennen vesipäiviä eli "kukkapäivinä" kastelu altistaa kasvit sairauksille ja hyönteisille. Kahtena vesipäiviä edeltävänä päivänä ei siis kastella, ellei joku kasvi ole aivan valtavassa vedentarpeessa - jolloin se toki pelastetaan kuivumiselta.
- Nyt laskevalla kuulla leikatut kukat kestävät lyhyemmän aikaa maljakossa, mutta jos leikkaa ne aikaisin aamulla, saa siitä lisää kestoaikaa. Aivan laskevan kuun viimeisinä päivinä kestävät silloin leikatut kukat lyhyimmän aikaa, joten ehkä ne komeat ruusut kannattaa leikata maljakkoon vasta nousevan kuun puolella.

Leipominen, mikrobikäyminen ja juuston teko.

- Mikrobitoiminta hidastuu päivä päivältä, mutta heti täysikuun jälkeen nousee taikina vielä hyvin ja kannattaa leipoa juuritaikinalla leipää. Ja voi leipomista jatkaa vaikka Kuu pieneneekin, sillä kun tietää että se nousee huonommin, ei syytä itseään. Kun uusikuu syntyy, lähtee taikina taas vähitellen nousemaan upeasti.
- Samoin olut, viini, sahti, kombucha, jne lähtevät hitaammin käymään, mutta tekevät parempia aromeita. Joten kun tietää tämän, voi tehdä kokeiluja eri kuunvaiheilla. Vuosien ja vuosikymmenten säilytykseen tarkoitetut viinit laitetaan käymään alakuulla. Niistä tulee silloin upeita ja monipuolisia, hienosti kehittyviä arvoviinejä. Tämä on viinitiloilla aina tiedetty. Toki sellaisen viini valmistuksessa pitää olla jokainen muukin vaihe taidolla ja huolella tehtyä. Aarteet ovat saaneet levätä kellarissa, ilman siirtoja eri kuunvaiheilla, ilman ravistelua.
- Nyt tehdyistä juustoista irtoaa enemmän heraa, ja niistä tulee kiinteämpiä. Nyt voi kokeilla pitkään säilytettävän juuston tekoa, erityisesti ilmapäivinä ti-ke 7.-8.7. ja pe-la 17.-18.7. Nämä päivät ovat hyviä myös jugurtin tai viilin tekoon. Paitsi jos tulee ukonilma.

Hiusten leikkuu ja värjäys sekä tatuoinnit.

- Alakuun eli laskevan kuun päivinä leikatut hiukset pysyvät mallissaan pitempään, eli kasvavat jatkossa hiukan hitaammin. Jos omat hiukset ovat ohuita, ja kasvavat hitaasti, kannattaa leikata vain yläkuulla eli nousevalla kuulla, ettei turhaan heikennä niiden kasvua entisestään vahingossa vääränä päivänä leikkaamalla.
- Alakuulla laitettu hiusväri ei kestä yhtä pitkään kuin yläkuinen, se ei kiinnity yhtä kestävästi. Hius ei ime sisäänpäin niin hyvin kuin yläkuulla. Päänahka ei yhtä herkästi saa reaktiota väriaineista nyt alakuulla, sillä iho ei ime sisäänpäin niin paljon kuin yläkuulla.
- Vesipäivinä to-la 9.-11.7. ei kannata tehdä hiuksille leikkausta tai värjäystä, eikä oikein pestäkään. Ne kuivuvat liikaa ja päänahka alkaa herkästi tehdä hilsettä. Myös su-ma 19.-20.7. ovat vesipäiviä. Niinä leikattu kuontalo muuttuu joka suuntaan sojottavaksi ja takkuuntuu helposti.
- Ei-toivottujen ihokarvojen poisto on aina paras tehdä alakuulla, että ne kasvavat hitaasti ja harvempina takaisin. Siitä kehonosasta ei kuitenkaan kannata nyppiä karvoja, joka kulloinkin on herkkä kehonosa, kts. alla.
- Tatuointeja ja kestopigmentöintejä on hyvä ottaa nyt alakuulla. Iho paranee hyvin, neula ei satu yhtä paljon, tulehduksia tulee harvemmin, samoin allergisia reaktioita. Jos mistään näistä ei ole pelkoa, ja haluaa erityisen kirkkaan ja kestävän värin, voi tehdä tatuoinnin tai pigmentöinnin yläkuulla, mutta kummassakin tapauksessa on tärkeä ettei tee sinä kahtena-kolmena päivänä, kun kehon alue on herkimmillään. Esim ei pohkeisiin ja nilkkoihin 7.-11.7., ei kulmakarvoihin ja kasvojen yläosaan su-ma 12.-13.7., ei kasvojen alaosaan ti-to 14.-16.7. Kts. alla.
- Lävistykset kannattaa ottaa aina alakuulla, niin ne pysyvät jatkossa paremmin auki eivätkä tulehdu, eli nyt 19.7. asti. Eri kehonosien aktiiviset päivät ovat alempana terveysosiossa, kyseiseen kehonosaan ei neulanpistoja tai leikkauksia tms. juuri silloin.

Kynsien leikkuupäivät.

- Kynsienleikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli pe 10.7., mutta koska varpaat ovat herkkä alue, leikataan vain sormenkynnet silloin, ja varpaat jo ennen eli ke 8.7., ja 5 vrk eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä eli leikataan la 18.7. mutta koska sormet ovat silloin herkkä alue, leikataan sormenkynnet jo ke 15.7.
- Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan, mieluummin laittaa laastari revenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla. Valoisissa kesäilloissa tätä sovelletaan niin että leikataan mahdollisimman myöhään illalla, vaikka aurinko ei ole vielä ihan laskenut.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi uuteen "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2020, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2020 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin aktiivisina eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2020):

- Ma 6.7. iho, nivelet, polvet ja koko luusto. Ti-ke 7.-8.7. sääret, pohje ja laskimot. To-la 9.-11.7. jalkaterät nilkasta varpaisiin, sekä heijasteena koko keho on aktiivinen ja herkkä. Su-ma 12.-13.7. pään yläosa, aivot, silmät, otsaontelo, poskiontelo, nenä, ja yläleuan hampaiden juurien alue. Ti-to 14.-16.7. alaleuan hampaat, alaleuka, suu, huulet, nielu, kurkku, äänihuulet, kilpirauhanen, kaula ja niska. Pe-la 17.-18.7. hartiat, olkapäät, käsivarret, kädet, sormet ja sormien kynnet, sekä keuhkojen yläosa. Su-ma 19.-20.7. keuhkot, rinnat, maksa, sappi, ruokatorvi ja mahalaukku. Ti-ke 21.-22.7. sydän, valtimot, selkä ja pallea.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.


- Ma 6.7. hoidetaan nivelsärkyjä yrttiteellä, lämpimällä saunalla tai kylvyllä ja kesän ansiosta aina olemalla paljain jaloin kuin vain suinkin mahdollista. Vaikka tuolilla istuen, jalat kiinni nurmikossa tai hiekassa. Yhteys maahan rauhoittaa ja parantaa särkyjä luonnon oman sähkökentän ja kehon sähkökentän vuorovaikutuksessa. Ihmistä ei ole luotu olemaan irti maasta ja sisällä kerrostalossa pitkiä aikoja - eikä edes lautalattialla omakotitalossa, vaan niin kuin nelijalkaiset perheenjäsenemme - kaikki paljaat tassut kiinni maan pinnassa.
- Samaa "maadoitusta" voi jatkaa joka päivä läpi kesän, vähintään puoli tuntia tai tunti päivässä, mutta mitä enemmän viettää aikaa kiinni maanpinnassa, sen paremmin keho saa siitä hyötyä ja olo paranee. Jo muutama minuutti on parempi kuin ei mitään, mutta isompaan hyötyyn tarvitsee vähän pitemmän aikaa.
- Ti-ke 7.-8.7. hoidetaan pohkeen aluetta. Siinäkin krampit helpottavat, kun liottaa jalkaa laiturilla istuen järvessä tai meressä, tai vain makaa nurmikolla. Suonikohjuille tekee hyvää saada virtaa maanpinnasta, se saa takaisinvirtauksen sydämen suuntaan vahvistumaan ja ehkäisee suonikohjujen syntymistä. Kaikki hoidot paitsi leikkaus ovat hyväksi tälle alueelle näinä päivinä. Ja saunan lämpö tai kuuma yrtti/merisuolakylpy on hyvin tehokas. Se poistaa nyt myös kuona-aineita kehosta, ja sen päälle on hyvä levätä ja juoda paljon.
- To-la 9.-11.7. jatketaan puhdistavia jalkakylpyjä, ja hierotaan jalkapohjia. Nyt koko keho puhdistuu voimallisesti, ja alkoholi ei tunnu oikein sopivan, se väsyttää nopeasti. Keho on herkkä kauttaaltaan, ja saattaa tuntua monenlaisena reagointina, moniin asioihin. Maadoittumisesta on aidosti hyötyä tällaisina päivinä kaikille. Pysytään paremmin jalat maassa, ja saadaan parempi ote siihen, miltä itsestä tuntuu, ja mikä johtuu jostain ihan muusta. Hyvä päivä saunoa, ja ottaa rennosti, juoda paljon vettä ja yrttiteetä. Nokkostee tai muu puhdistava yrtti olisi oikein oivallinen juuri nyt, tai kamomilla rauhoittamaan kehoa.
- Vyöhyketerapia tai risujen ja männynkäpyjen päälle astuminen, sekä sepelillä kävely voivat tuntua jopa ylivoimaisilta näinä päivinä, sillä nyt jalka todella tuntee tarkkaan. Puristavat kengät tai pitkä seisominen tuntuvat myös - ja vaativat jalkojen lepuutusta jälkikäteen. Näinä päivinä olisi paras saada nauttia luonnosta ja kävellä paljain jaloin, tai uida vain ja saunoa koko päivä. Ja osuvathan nämä nyt kesäviikonloppuun, joten sanoista tekoihin.
- Su-ma 12.-13.7. pään yläosa, aivot, silmät, otsaontelo, poskiontelo, nenä, ja yläleuan hampaiden juurien alue on herkkänä. Jo edellisenä päivänä voi alkaa aivot reagoida, siitä juuri "kielletystä" saunaoluesta lähteä päänsärky kehittymään, tai tulla sellaisia päähänpistoja, mitä ei pidäkään toteuttaa. Joten kädet pois kännykän näppäimiltä, kunnes on varma mitä aikoo sanoa ja kenelle näinä päivinä. Auton ratissa huomaa että niitä "minäpä tuon ohitan" ja "ehdin ihan hyvin" alkaa olla muillakin - meno voi olla todella päätöntä. Kannattaa varoa, sillä on sunnuntain paluuliikenne mökiltä maalle.
- Jos päänsärky iskee, ensimmäisenä on hyvä varmistaa, onko juonut tarpeeksi vettä, tai onko suolan puute helteessä. Sitten katsoa voiko jättää päivän töitä myöhemmäksi ja levätä, ettei särky pahene. Niskahieronta ja lämpö auttavat paljon, etenkin kallon pohjan tai päänahan kevyt hieronta. Jos vain lähellä on joku joka hieroo. Usein tuleva migreeni saattaa johtua raudanpuutteesta, joten kannattaa selvittää onko itsellä paljon oireita, jotka viittaavat siihen. Rauta kun kuljettaa happea, ja usein särky johtuu hapen vähyydestä. Monelta on myös niska-hartia jumitus loppunut kuin seinään, kun raudanpuute on hoidettu täydellisesti kuntoon. Lisääntynyt verenkierto ja suurempi happipitoisuus estää jumien ja kipujen syntymisen.
- Ti-to 14.-16.7. hoidetaan niskajumia, vältetään huonoa pään asentoa tai vetoa niskaan - avoautolla ajelut muina päivinä vaikka kesä onkin! Suun alueen vaivoja on hyvä hoitaa monin eri keinon suolavesikurlauksesta tai purskuttelusta kunnon konjakkitujaukseen. Jos hammasta särkee, neilikkaöljy puuduttaa sen sekunneissa. Sitä saa luontaiskaupoista tai apteekista, ja on vanha hammaslääkärien keino. Maistuu pahalta, laita vain puoli pisaraa sormella ikeneen kipeään kohtaan. Puuduttaa myös kipeytyneen poskiontelon, iholle laitettuna. Jos paikka lohkeaa, ensi hätään saa apteekista paikkausmassaa, kyllä sitä voi ihan itse laittaa, kunnes pääsee hoitoon. Nyt alakuulla sen saa kiinnittymään hyvin.
- Joskus hammaskipu johtuu vain siitä, että puree öisin hampaita yhteen tietämättä edes itse siitä. Monasti se on yhteydessä uniapneaan, ja paljastuu siitä, että leukanivelet ja niska ovat aamulla kumman jäykkiä ja kipeitä. Pureminen voi laittaa niin paljon painetta yhteen hampaaseen, että siihen tulee särkyä vaikka onkin terve. Hampaan purupinnan hionta ottaa paineen pois, mutta kirskuttamisesta ja purentakiskosta pääsee eroon, kun täydentää kehon rautavarastot piripintaan ja saa verenkierron ja hapen lisääntymisellä niskan ja leukojen lihakset pysymään rentoina. Joskus taustalla voi olla myös jodinpuutetta, josta Suomessa on juuri teetetty tutkimus ja varmasti tieto tulee lisääntymään.
- Pe-la 17.-18.7. hoidetaan hartioita hieronnalla ja voimistelulla, saunan lämmöllä ja vaikka maadoittumalla - uimalla tai paljain jaloin kulkemalla tai kipeä käsi maata koskettaen pilvenhattaroita katsellen. Ainakin hoito on ilmaista.
- Keuhkojen yläosa alkaa olla aktiivisena, ja koska on alakuu eli laskeva kuu, keho puhdistaa nyt kuona-aineita tehokkaasti keuhkojen kautta. Hengitysharjoitukset tai vain ihan ulkoilu ja urheilu toimivat hyvänä terveydenhoitona juuri näinä päivinä, kuten kahtena seuraavanakin.
- Su-ma 19.-20.7. vaikutus siirtyy koko keuhkoihin, jotka nyt voimakkaasti puhdistavat kehoa, koska on alakuun viimeinen päivä ja uudenkuun päivä. Uudenkuun tarkka hetki on vasta illalla, joten koko maanantain keho on vielä puhdistusvaiheessa. Vatsalaukku ei nyt kaipaa raskasta ruokaa, ei suuria aterioita, vaan hyötyisi paljon paastoamisesta tai erittäin vähästä työstä. Se ei nyt jaksa tuottaa mahahappoa, joten ruoka sulaa näinä kahtena päivänä huonosti ja hitaasti, ja vähänkään väärä ruoka aiheuttaa turvotusta ja röyhtäisyjä, ähkyn tunteen ja väsymystä, ehkäpä päänsärkyäkin.
- Näinä päivinä myös maksa puhdistuu voimalla, joten alkoholia ei kannata nyt nauttia lauantainakaan, eikä varsinkaan su-ma päivinä. Sen sijaan yrttitee voikukasta, nokkosesta tai maksaa puhdistavista yrteistä olisi aivan parasta hoitoa keholle. Tai ainakin puhtaan veden juominen, saunominen ja lepo.

Laihduttaminen ja puhdistuskuuri

- Jos haluaa päästä vähemmällä, kannattaa laihdutuskuuri ja kehon puhdistuskuuri aina ajoittaa laskevan kuun eli alakuun päiville. Jos vain pitää lyhyen paaston tai lyhyen puhdistuskuurin, se on parasta ajoittaa laskevan kuun eli alakuun viimeisille päiville, mukaan lukien uudenkuun päivä maanantai 20.7. Jos painon pudottamisen sijaan haluaa vain puhdistaa kehosta sinne kertyneitä haitallisia aineita, se onnistuu aina alakuun aikana, jolloin keho itsekin pyrkii pääsemään niistä eroon. Pieni apu saunan löylystä, jalkakylvystä, ulkona oleskelusta, vihreistä kasveista, auttaa kehoa tekemään sitä, mitä se muutenkin olisi tekemässä.
- Oikealla ajoituksella nämä sujuvat helpommin, ja tulokset näkyvät paremmin ja nopeammin. Veden juomista pitää tarkkailla joka päivä, että keho ei pääse kuivumaan aurinkoisella säällä tai saunan takia, sillä nämä prosessit hidastuvat heti, jos vähänkään on nestehukkaa. Parempi on ottaa hitunen suolaa, joka sitoo veden ja mahdollistaa tarpeellisen vesimäärän juomisen, jos ruoka ei suolaa tarpeeksi sisällä. Moni ei tunnista janon tunnetta aina ja ajoissa, joten keho alkaa kuivumaan, kipu ja särky iskevät ja olo huononee - saati helteessä, jota ei kestä nestehukassa tai suolattomalla ruokavaliolla. Saunassakin jaksaa olla, kun ei ole juuri syönyt, ja on ottanut hiukan suolaa ennalta.
- Helppo tapa paastota on jättää illan tai aamun ateria pois, kumpi vain itselle sopii, jolloin ruuansulatus on töistä vapaalla pitemmän aikaa joka yö. Englannin sana aamiainen (breakfast) tarkoittaa paaston lopettamista. Yö on kuin minipaasto. Jos aamulla pärjää pelkällä kahvilla ihan helposti, tai kermakahvilla ainakin, niin lounaaksi kun syö muna/savukala/juusto/pähkinä -salaatin hyvällä oliiviöljyllä ja illalliseksi lihaa/kalaa, vihanneksia ja voisulakastiketta, on siinä helppo ruokarytmi painon pudotukselle vähähiilihydraattisen ruokavalion tyyliin. Nälkä pysyy pitkään poissa, koska aterioilla on tarpeeksi rasvaa ja proteiinia. Kun ei tule nälkä aterioiden välillä, saa vatsa rauhassa sulattaa ruuan, pitää lepotauon ja tarvetta naposteluun ei tule. Rasvan puutteessa on koko ajan nälkä, ja hiilihydraatin syöminen (vilja, sokeri) ei poista nälkää, jos samalla ei tule rasvaa.
- "Isäntä ja renki olivat syömässä. Rengin leipä putosi lattialle, voipuoli ylöspäin. Isäntä kysyi, miten on mahdollista, että hänen leipänsä jos putoaa, se putoaa voipuoli alaspäin, mutta rengin leipä putoaa aina voipuoli ylöspäin? Renki vastasi: minä laitan voita leivän molemmin puolin!" Vanhan kansan ihminen selitti minulle kerran, että ei leipää tarvitse syödä, leipä on vain voinsyöntiväline! Niinpä vähähiilihydraattiseen ruokavalioonkin on entisajan murjaisu - pärjää sitä leivättäkin, vaan läskisoosi miehen tiellä pitää.
- Kun pitää huolta veden juomisesta, syö ateriat aina samaan aikaan, ja nukkuu öisin, pääsee keho kiinni rytmiin, jolla se voi alkaa vahvistamaan terveyttä. Epäsäännöllinen rytmi vie paljon enemmän voimia ja kuluttaa kehoa, jolloin moni asia ei onnistu vaikka pitäisi. Luonnossa on rytmi, ja keho kaipaa rytmissä olemista, sen mukana elämistä.
- Sitten kun yläkuu alkaa, on laihdutuskuuri jo päässyt vauhtiin, ja kun tietää että tulokset tulevat hitaammin yläkuulla, ei pety vaikka niitä ei niin nopeasti näykään. Kuuria jatkamalla iso ero tulee jälleen seuraavalla vähenevällä kuulla. Eikä tarvitse tehdä heti suuria muutoksia, kun tietää että tärkeintä on vesi ja ateria- sekä päivärytmi, ja sitten vähennetään ruuasta hiilihydraattia sitä mukaa kun oppii uusia reseptejä. Lipsuminen ei haittaa, kun tietää mihin palaa aina takaisin. Kesällä saa syödä kermakakkua, ja etenkin nyt laskevan kuun eli alakuun aikaan se ei edes täysin imeydy kehoon. Alakuu antaa anteeksi.
- Yrteistä on iso apu ruuansulatuksen vahvistamisessa, ja niitä kannattaa poimia joka päivä ainakin yhdelle aterialle suoraan luonnosta. Jo pelkkä nokkosjauhe päivittäisessä ruuassa tehoaa, saati yrteistä uutettu tee päivittäisessä käytössä. Viherhiukkasissa on parantavaa voimaa helpossa muodossa. Ei niistä ole tarkoituskaan saada energiaa, vaan muita hivenaineita, joita tarvitaan uusien solujen tekemiseen. Keho paranee niin kauan, kun sillä on rakennusmateriaalia ja energiaa tehdä uusia soluja.
- Jos ei saa painoa putoamaan vähähiilihydraattisella ruualla, kannattaa lukea kaiken minkä löytää kehon rautavarastosta, ferritiinistä ja jodista. Jos keholla on mineraalin puutos kroonisena, ja siksi se ei saa rakennusaineita, tulee apu sen puutoksen korjaamisen kautta, jolloin keho itse osaa tehdä korjaustoimet ja alkaa jälleen toimia. Kaikki lihominen ei johdu syödystä ruuasta, vaan siitä että keho ei pysty toimimaan normaalisti, koska jotain tärkeää on liian vähän. Yllättävää kyllä, puutostaudit ovat tulleet takaisin, sillä vehnäjauhoissa ei enää ole rautaa, ja suolasta puuttui jodi monen vuosikymmenen ajan. Funktionaalinen lääkäri osaa mitata puuttuvat mineraalit ja katsoa kokonaisuutta, jos omatoiminen laihdutus ei tuota tulosta.

Leikkaukset ja hampaat

- Yleisneuvo: Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei kannata hoitaa leikkauksin juuri silloin, vaan muina kuunkierron päivinä. Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole hyviä leikkauksille, haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat infektoitua. Vain hätäleikkaukset näinä täysikuun päivinä.
- Nyt alakuulla 6.-19.7. on hyvä tehdä leikkauksia, ja tämä alakuu päättyy mätäkuun alkaessa, joten sitten on kokonainen kuukausi huonompaa aikaa. Alakuun leikkaukset onnistuvat hyvin ja haavat paranevat nopeammin. Kipuja ja särkyjä on vähemmän ja paraneminen etenee hyvin. Poistettu kudos ei niin helposti ala kasvaa uudestaan takaisin, kuin yläkuun leikkauksissa.
- Loppukesän mätäkuu on huonoa leikkausaikaa ja siitä on ihan muutaman vuoden takainen suomalaistutkimuskin Töölön sairaalasta Helsingistä. Haavojen tulehtuminen lisääntyy mätäkuulla selvästi. Mätäkuu on tänä vuonna 22.7.-22.8.2020. Koko mätäkuun yläkuu eli nouseva kuu on vuoden kaikkein huonoin kahden viikon jakso leikkauksille: ti 21.7.- ma 3.8.2020. Myöskään mätäkuun alakuu eli laskeva kuu ei ole hyvä. Seuraavat oikein hyvät leikkauspäivät ovat vasta syyskuulle sattuvalla alakuulla: 3.-16.9.2020.
- Erityisen huonoja leikkauspäiviä ovat mätäkuun täysikuun vaikutuksen päivät 31.7.-3.8.2020. Vain aivan hätätapauksessa leikkaukseen näinä päivinä. Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ja sitä seuraavana maanantaina ei siis kannata tehdä sellaisia töitä, missä riskeeraa haavan tai murtuman saamisen mihinkään kehonosaan.
- Kun tietää mitkä ovat kaikkein huonoimmat leikkausajankohdat, ja onnistuu välttämään ne, voi turvallisin mielin mennä hyvään hoitoon. Suurin osa päivistä on riittävän hyviä normaaleihin toimenpiteisiin. Jos on jo itse huomannut kuunkierron eri päivien vaikutusten erot, voi olla innostusta etsiä aina kaikkein parhaimmat ajankohdat itselle ja läheisille. Mutta sen erottamiseen mikä on hiukan parempi kuin lähes yhtä hyvä, vaaditaan jo leikkauksia suorittavan tahon arvio kaikista muistakin vaikuttavista tekijöistä. Siksi tässä luetellaan kansanperinteen kokemuksella ne huonoimmat päivät.
- Hammashoidoille erittäin hyviä päiviä ovat: 6.-11.7. ja 17.-19.7. Sitten alkaa mätäkuu. Seuraavat oikein hyvät ovat vasta 9.-16.9.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää joka kuunkierrolla.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juurihoito, sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. "Juurihoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan kokonaan, että saadaan tulehdus parannettua. Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa. Nykyään onneksi ymmärretään, että tulehdus tällaisessa hampaassa aiheuttaa paljon sydän- ja aivosairauksia, sekä vaikuttaa näköön (silmä on lähellä yläleuan hampaiden juuria) ja siksi ennen suuria leikkauksia hoidetaan hampaat ensin kuntoon.

- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020"-taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, ja paljon muuta.

Suomalaisten vanha suuri juhlapäivä, kesäinen taitekohta, karhun syntymäpäivä, keskikesä, eli Marketan päivä, 13.7.

- Ennen kristinuskon tuloa suomalaisilla niin kuin monilla muillakin kansoilla Pohjois-Euroopassa oli käytössä viikkolaskukalenteri. Ruotsin valtakunnan alueella se kehittyi kristinuskon vaikutteiden yhdistyessä siihen vähitellen kalenteri- eli riimusauvaksi, pitkäksi puukepiksi, johon vuoltiin vuoden joka päivälle viikonpäivän merkki eli riimu, ja niiden yläpuolelle juhlapyhien symbolit.
- Kesä alkoi huhtikuun puolivälin kolmesta suviyöstä, ja talvi alkoi lokakuun puolivälin kolmesta talviyöstä. Niiden puolivälissä kesä jaettiin kahtia karhun syntymäpäivällä eli keskikesä-nimisellä päivällä, ja talvi jaettiin kahtia karhun kuolinpäivällä, eli keskitalvi-nimisellä päivällä. Karhunmetsästys ja "karhun häät" pidettiin talvella, tammikuun 13. tienoilla, ja sen päivän korvasi kristillisenä aikana Pyhä Henrik. Kesäinen karhun syntymäpäivä, peijaisista jääneiden luiden hautaaminen ja kallon nosto männyn latvaan, oli heinäkuun 13. päivän kohdalla, ja sen korvasi Pyhä Margareta, lohikäärmeen surmaaja.
- Kansa tosin oli kovasti sitä mieltä, että vanhoja tapoja voi kyllä nimetä uudelleen, mutta niiden symbolia ei silti tarvitse muuttaa. Riimusauvoissa keskitalven päivää merkittiin pystyviivalla, joka kannattelee taivaankannen kaarta, tai kuin linnunrataa. Siinä toinen puoli on ylämäkeä ja toinen alamäkeä, ja keskitalven kohdalla "talven selkä taittuu". Kesäinen merkki oli ihan saman muotoinen, mutta siihen liittyi lisäviivoja - taivaan kantta kannatteleva maailman akseli eli napapuu muuttui haravan varreksi, ja taivaankannelta tuli viivoja alas haravan piikkeinä, tai kuin vesisade heinäaikaan. Entisaikaan sanottiinkin että haravaa ei saa kantaa piikit taivasta kohti, tai se kerää pilvistä vedet alas sateeksi.
- Riimusauvan merkeistä suurin osa on kristillisiä pyhimysten symboleita, mutta suviyöt ja talviyöt, sekä nämä karhunpäivät pitivät pintansa, eivätkä muuttuneet koko riimusauvojen käytön aikana. Nämä vanhan kalenterin merkit pitivät pintansa oletettavasti siitä syystä, että vuoden neljä taitekohtaa olivat niin tärkeitä merkkipäiviä, eikä niihin liittyvä tapakulttuurikaan äkkiä kadonnut tai muuttunut. Kesällä oli tehtävä heinää, jotta karja pysyisi talven hengissä, ja talven taitekohtaa oli juhlittava, jotta kylmä hellittäisi otteensa, ja kevät voisi herätä kuin karhu pesästään. Tai ainakin piti tietää, milloin on "talvi puolessa"(välissä), että tietää riittääkö ruoka kevääseen.
- Katolisen kirkon kalenterissa oli Pyhän Margaretan merkkipäivä viikkoa myöhemmin 20.7., joten se siirrettiin karhun kansaa varten aikaisemmaksi, 13.7., korvaamaan ikivanhan metsän kuninkaan juhlan. Margaretalla oli pitkävartinen risti, joka olisi käynyt haravan korvikkeeksi päivää merkitsemään, mutta suomalaiset pitivät päänsä ja päivän symboliksi tuli heinäharavan kuva, vuosisadasta toiseen, aina kun seuraava riimusauva kaiverrettiin.
- Vanhoissa pyhimyspatsaissa, joita Suomessakin on säilynyt ennen luterilaisuuden ajan alkua, pyhä Margareetta seisoo surmaamansa lohikäärmeen päällä. Tästä käärmetarinasta on kansanperinteeseen säilynyt heinäntekoon kerääntyneelle talkooväelle annettu "matoryyppy" eli käärmeentapporyyppy. (Mato on käärmettä tarkoittava murresana lounaismurteissa) Aina on hyvä syy juhlia lasillisella, ja varmistaa ettei moinen olento pääse heinätöitä pilaamaan. Keskiaikainen tapa jatkui vielä kauan sen jälkeen, kun luterilaistunut kansa oli unohtanut; "Kuka Marketta"?
- Kustaa Vilkuna kertoo tästä kirjassa Vuotuinen ajantieto, mikä on mukavaa kesälukemista ja vie menneille vuosisadoille. Mikähän suomalaispanimo tarttuu tähän, ja lanseeraa kesään sopivan Matoryyppy -nimisen juoman? Jospa sillä löytyisi heinäväkeä jälleen talkoisiin.

- Hyvää keskikesää ja kippis Marketalle, joka legendan mukaan voitti lohikäärmeen. Melkoinen nainen.

Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä Anne Pöyhösen Kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.