Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Elokuun täysikuu on kääntynyt alenevaksi, on alakuu eli laskeva kuu. Taivaalla näkyy oikeasta reunastaan pienenevä eli vähenevä kuu.
- Elokuun alakuu on monivuotisten kasvien, pensaiden ja puiden perkaus- ja raivausaikaa. Juurissa ei vielä ole paljon ravinteita talven varalle, ja katkaisemalla versot nyt on uusi kasvu pienempää kuin myöhemmin syksyllä.
- Entisaikoina alakuun päivistä valittiin paras sään ja kuun kulumisen mukaan. Vähenevä puolikuun päivä on erittäin hyvä, samoin vähenevän kuun muutama viimeinen päivä. Alakuun työt tehtiin iltapäivällä tai illalla, jolloin vaikutus vielä tehostui. Sään puolesta paras hävitystöille on kuiva ja kylmätuulinen. Pohjois- tai luoteistuuli on usein kuiva ja sateeton. Etelä- tai lounaistuuli tuo Itämeren yltä kosteutta, joka näkyy sateina ja kasvun nopeana lisääntymisenä.
- Yrttien keruulle vähenevä kuu ei ole paras mahdollinen, ja tähän aikaa kesästä moni kasvi onkin jo hedelmä- ja siemenvaiheessa. Vähenevällä kuulla kerätyt vihreät lehdet kuivuvat rutikuiviksi ja muuttuvat kellertävän ruskeiksi kuivuessaan. Tässä vaiheessa kesää yrtit pitäisi olla jo kerättynä ja keskittyä marja- ja sienisatoon ja puutarhan sadonkorjuuseen.
- Sadevesi kasvattaa niin pellon, nurmikon, hiukset (kun antaa niiden kastua sateessa) kuin sienetkin. Ilmakehässä on sähkökenttä, ja sen läpi putoava vesi on erilaista kasvien kannalta kuin maanpinnan sähkövarauksessa jo oleva kaivovesi tai pohjavesi letkusta ja sadettimista pellolle johdettuna.
- Ilmasähkökenttää ja sen vaikutusta sääilmiöihin on tutkittu jo jonkun aikaa. Avaruustutkimuksen ansiosta jo Neuvostoliiton aikaan kouluissa opetettiin että maanpinnassa on negatiivinen sähkövaraus, ja yläilmakehässä positiivinen, ja siinä välissä sähkö virtaa sitä paremmin mitä enemmän ilmassa on pölyä tai pienhiukkasia, tai mitä kosteampaa tai sateisempaa on.
- Moni reagoi tähän kehon tuntemuksilla, ja huomaa sään muutokset olotilassaan. Rajuin ilmasähkökentän voimistuminen tapahtuu juuri ukonilman edellä, ja sen moni tunnistaakin päänsäryissä ja jännitteen kasvamisen tunteena, joka helpottaa salaman iskettyä ja sähkökentän muuttuessa heikommaksi. Näitä ilmiöitä tutkitaan nykyään paljon eri tieteissä.
- Marjojen poiminnan kannalta tärkeintä on nouseva ratataso: Kuu kiipeää silloin korkeammalle taivaalle. Nousevan ratatason päivät su-la 21.-27.8. 2016 ovat erittäin hyviä päiviä kaikenlaiseen sadokorjuuseen, esim. vilja kuivuu hyvin, marjat kestävät hilloissa ja mehuissa ilman säilöntäaineita, eivätkä pakastettuina lässähdä sulattaessa. Nämä päivät kannattaa - sään salliessa - käyttää marjastukseen ja säilöntään.
- Kukkien ja muidenkin kasvien parhaat kastelupäivät eli vesipäivät ovat pe-la 19.-20.8. ja su-ma 28.-29.8.2016. Näinä päivinä kasvi imee veden tehokkaammin mullasta käyttöönsä, ja kestää sen jälkeen pitempään kastelematta.
- Vähenevä kuu on siivousaikaa. Pyykinpesukone poistaa sekä lian että pesuainejäämät tehokkaasti, ja pyykistä tulee puhtaampaa ja raikkaampaa. Erityisesti vesipäivät (edellä) ovat erinomaisia kaikkeen vesipesuun.
- Ikkunanpesuun käy parhaiten vähenevän kuun päivistä su-ma 21.-22., pe-la 26.-27. ja ti-ke 30.-31.8., mutta yleiseti vähenevä kuu on kasvavaa parempi, sillä kasvavalla lika leviää ja jää viiruiksi helpommin.
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2016):
- Pe-la 19.-20.8. jalkaterät nilkoista varpaisiin, sitten uudelle kierrokselle kiireestä kantapäähän: Su-ma 21.-22.8. hiukset, aivot ja silmät, ti-to 23.-25.8. korvat, nenä, suu, kurkku, niska ja kaula. Pe-la 26.-27.8. hartiat, käsivarret ja kädet, keuhkojen yläosan alue, su-ma 28.-29.8. keuhkot, rinnat, mahalaukku, maksa ja sappi, ti-ke 30.-31.8. sydän, valtimoveri, pallea ja selkä. 1.-3.9. ruuansulatus.
- Tämä kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin kulkien - "kiireestä kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi.
- Kyseistä herkkää aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle.
- Vanha lääketiede kuvaili laskevan kuun eli alakuun olevan aikaa, jolloin keho erittää ulospäin ja puhdistuu. Kaikkia edellämainittuja kehonosia siis hoidetaan niin että ne poistavat kuona-aineita, puhdistuvat - erityisesti vähenevän kuun lopulla ja uudenkuun päivänä. Tarkemmin näistä kansanperinnekirjassa "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa".
- Hiusten leikkuu alakuulla saa ne kasvamaan jatkossa hitaammin ja hennompina. Sama pätee kaikkiin ihokarvoihin. Hento suomalainen hiuslaatu sensijaan vahvistuu kun niitä leikkaa vain kasvavalla kuulla.
- Rakennekynnet ja hiuspidennykset kannattaa kiinnittää vähenevällä kuulla, niin ne kiinnittyvät ja kestävät hyvin. Ihotatuoinnit ja kaikki kestopigmentoinnit on parempi myös tehdä vähenevällä kuulla. Huonoin aika näille on vähän ennen täysikuuta ja täysikuu.
- Kynnet leikattiin ennen "kuuviikon perjantaina", eli almanakan kuu-merkkipäivistä viitisen vuorokautta eteenpäin: Täydenkuun päivästä 5 vrk (ti 23.8.), vähenevän puolikuun päivästä 5 vrk (ti 30.8.) ja uudestakuusta 5 vrk sekä kasvavan puolikuun päivästä 5 vrk. Tärkeää oli leikata ne vasta auringonlaskun jälkeen, tai ainakin myöhään illalla. Näin leikattuna ja viilattuna kynnet vahvistuvat muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi, ja kasvavat jatkossa lohkeamatta. Jos leikkaa tai edes viilaa niitä auringon ylhäällä ollessa, siis keskellä päivää, peruuntuu vaikutus, ja ne alkava haurastua. Viimeisin toimenpidekerta jää aina voimaan.
- Syyskuu tai amerikkalaiseen tyyliin "Sadonkorjuun kuu" syntyy torstaina 1.9.2016 klo 12. Vanha kansa puhui kuun syntymästä myös vasta kun sirppi näkyi ensikerran taivaalla, pari päivää myöhemmin.
- Sadonkorjuuajan täysikuulla oli monissa kulttuureissa sadonkorjuujuhlat: tuoretta ruokaa on yltäkylläisesti, ja sen määrässä näkyy vuodentulo eli kuinka hyvä sato on saatu. Vuosi päättyi tähän, oli yhteenvedon aika, ja työvoimakin vaihtoi majapaikkaa juhlaviikon jälkeen.
- Suomessakin kekri/keyri/köyri on ollut kesäkauden päätösjuhla, jossa paitsi on nautittu kuluneen vuoden sadonkorjuusta, on varmisteltu seuraavan kevään karjan - eli menneiden vuosisatojen köyhissä oloissa vuohien - poikimista hedelmällisyysriitein. Keyripukki on työnsä tehtyään ollut juhlinnan kohde, ja perinne on myöhemmin siirtynyt joulupukiksi, jota sitäkin viime aikoihin asti on vahvasti juotettu ja makealla syötetty kierroksellaan talosta taloon. Pienessäkin torpassa on saatu keväällä syntyvän kilin myötä rasvaista vuohenmaitoa, mikä on ollut odotettu herkku muun tuoreen ruuan ollessa vähäisimmillään.
- Sadonkorjuujuhlaa valmistellessa toivotaan parasta säätä suomalaisen ruuan sadonkorjuulle! Ostamalla suoraan tuottajilta kaiken saa paljon tuoreempana kuin sen kiertäessä monen välikäden ja varaston kautta. Ja itse säilömällä tietää talvella mitä syö.

- Syksyn sadonkorjuun herkuista nauttimaan, nykyajan elintasoa ja runsautta arvostaen!***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.