Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Elokuun täysikuu oli maanantaina 3. päivä ja siitä alkoi laskevan kuun eli alakuun aika. Taivaalla kuu vähenee oikealta reunalta alkaen.

Vesakon raivaus ja rikkaruohojen kitkeminen.

- Mätäkuu jatkuu koko tämän alakuun ajan, ja nyt on erittäin hyvä vesakonraivausaika. Pajukot, lepikot, haavan juurivesat ja muut on parasta raivata tämän alakuun eli laskevan kuun lopulla.
- Jos raivattavaa on paljon, täytyy aloittaa aikaisemmin, mutta kaikkein parhaat päivät ovat kuunkierron viimeiset eli la-ti 15.-18.8.2020.
- Vanha kansa tiesi että myös tuulensuunnalla on suuri vaikutus, ja etsi näiden päivien lähestyessä sellaista päivää, jolloin tuulee pohjoisesta tai suunnilleen pohjoisesta, sillä se tuuli ei anna uudelle kasvulle voimaa vaan päinvastoin kuivattaa ja estää kasvua.
- Jos säätiedotus lupailee vain lounaistuulta, eikä parasta säätä näytä tulevan, käytetään nämä viimeiset päivät ja työ tehdään iltapäivällä, illalla tai jopa yöllä (ennen klo 06.00)
- Kaikkien yksi- mutta erityisesti monivuotisten rikkakasvien ja mökkirannan vesikasvien yms. kanssa toimitaan samoin. Niitä voi kitkeä ja niittää jo heti täydenkuun jälkeen, mutta paras tulos tulee näinä kuunkierron viimeisinä päivinä, tai mikäli vähän niitä ennen on kunnon pohjoistuulinen päivä, käytetään sitä päivää. Tärkeintä on itse huomata sää ja erityisesti mistä ilmansuunnasta tuuli sen päivän aikana puhaltaa. Jos jättää sään huomiotta, ei saa parasta hyötyä irti luonnosta.
- Jos tuuli ei puhalla parhaasta suunnasta, tehdään työ edes iltapäivän ja illan tai yön aikana, että edes auringon vuorokausikierto on oikeassa vaiheessa. Sen enempää ei tänä vuonna voi, sillä joka vuosi luonto ei anna pohjoistuulisia päiviä näille hävityspäiville. Mutta jos luonto tämän tuulen suo, saadaan nauttia työn tuloksista jopa vuosikymmeniä. Kun kaikki osuu kohdalleen, ei pajupuskia kasva pellonreunan ojaan miespolveen. Siinä on ollut entisajan todellinen ammattitaito. Ei sitä samaa ojanpenkkaa joka vuosi käyty käsipelillä raivaamassa.

Puutarhatyöt

- Kasvuvoiman käännyttyä alenevaksi, ei ole hyvä istuttaa mitään taimia, sillä ne eivät lähde parhaaseen kasvunalkuun. Toki ne jonkun verran kasvavat etenkin juuri täydenkuun jälkeisinä päivinä, mutta tulos ei ole yhtä hyvä kuin nousevalla eli yläkuulla. Miksi siis istuttaa monivuotista pensasta, perennaa tai puuta toiseksi parhaaseen aikaan? Kun paras aika jatkuu jälleen uudenkuun päivän jälkeen 20.8. ja siitä täysikuuhun.
- Kun kuu vähenee, eli alakuu kuluu pitemmälle, kohti puolikuun aikaa, ei missään nimessä enää kannata yrittää istuttaa puita ja pensaita, eikä muitakaan kasveja. Niiden kasvuun lähtö on niin huonoa, että eivät selviä talvesta, jos edes sinne asti jaksavat.
- Sen sijaan nyt voi leikata jälleen pensasaidan kauniiksi ja tasaiseksi, tai karsia muita oksia puista joihin ei halua paljoa uusia oksia tilalle. Alakuulla mahlavuoto ei jatku leikkaamisen jälkeen, eikä puu kärsi leikkaamisesta. Poikkeuksena havupuut, niitä ei leikata enää viimeisellä viikolla 11.-18.8.
- Sellaiset pensaat, joihin haluaa uudiskasvua, leikataan vasta uudenkuun päivän jälkeen 20.-23.8. niin ne haaroittuvat ja kasvavat hyvin uutta jatkossa - sekä tänä syksynä että heti ensi keväänä.
- Yrttien keruun paras aika on yläkuulla eli nousevalla kuulla. Nyt alakuulla kerättynä ne eivät kauaa pidä väriä, tuoksua tai makua, joten nyt kerätyt kannattaa käyttää nopeasti pois. Jos joku yrtti on kukkimisvaiheessa, eikä enää kukkisi seuraavalla yläkuulla, on toki parasta kerätä se nyt, kauniina aamuna, kasteen haihduttua.
- Saunavastan eli -vihdan tekoaika päättyi täysikuuhun, eikä tänä kesänä ole enää kovin hyviä aikoja sen tekemiseen. Mutta jos on oikein taitava, ja löytää hyväkuntoisia vihreitä oksia, voi seuraavalla yläkuulla 20.8.-1.9. vielä muutaman tehdä.
- Alakuu on hyvää aikaa kompostin teolle, ja kaikki siihen laitettu alkaa nopeasti maatumaan. Jos komposti on pelkkää lehtikasaa, vaikka kesä on pitkällä, saa sen maatumaan lisäämällä ruuantähteitä keittiöstä, ja sekoittamalla ne lehtikasaan nyt alakuun aikana. Lahoaminen käynnistyy nyt paremmin. Jo olemassa olevan kompostin voi tarvittaessa kääntää nyt niin sekin ehtii maatua tasaisesti ja hyvin vielä loppukesän aikana.
- Nyt leikattu nurmikko kasvaa jatkossa hitaammin. Jos on kuiva jakso, leikkaaminen alakuun loppupäivinä voi saada sen kuihtumaan pois, joten leikkaamisen kanssa huomioidaan myös nämä hävityspäivät, ettei tule leikattua huonosti kasvavaa juuri silloin ja vielä paahteisella säällä.
- Samoin nyt korjattu nurmi kasvaa hitaammin takaisin, nyt niitetty heinikko kasvaa uutta hitaammin, ja nyt niitetty järviruoko, kaisla, ahvenvita jne. kasvavat jatkossa hitaammin.
- Laskeva kuu eli alakuu on hyvää aikaa lannoitteen levittämiselle. Joillekin kasveille syyslannoitus on tarpeen ja hyvä tehdä joko tällä alakuulla tai viimeistään 3.9. alkavalla - sen mukaan ollaanko etelässä vai pohjoisessa, ja paljonko kyseisen kasvin kasvukautta on vielä arviolta jäljellä.
- Nyt alakuulla tehty hapankaali pehmenee hyvin ja siitä irtoaa paljon nestettä. Samalla voi opetella hapattamaan yrttejäkin.
- Marjojen poiminnassa hyödynnetään Kuun nousevaa ratatasoa, joka on eri sykli kuin yläkuu-alakuu. Nouseva ratataso (vesipäiviä lukuun ottamatta) auttaa säilyttämään marjat hyvinä säilöessä. Parhaat päivät ovat hedelmäpäivät 8.-10.8., mutta viimeisin on iltapäivän suhteen jo epävarma, kun niitä on kolme peräkkäistä. Hedelmäpäivinä marjat ovat makeimmillaan, tuoksu parhaimmillaan ja ne säilyvät hyvin. Hillo tai mehu kannattaa keittää silloin heti poiminnan päätteeksi. Nouseva ratataso jatkuu 15.8. asti.
- Parhaan tuloksen marjojen säilönnässä saa kun kirjaa aina ylös poimintapäivän, ja seuraa sitten syksyn ja talven mittaan sen marjaerän käyttäytymistä. Näin näkee omin silmin eri päivien erot.
- Vesipäivät ovat vetisimpiä ja huonoja säilyvyydeltään: 6.-7.8. ja 16.-17.8.

Rakennustyöt.

- Laskeva kuu eli alakuu on hyvää aikaa pohjakuopan kaivuuseen, maan täyttämiseen tai tasoittamiseen, aidan tai tolppien pystyttämiseen, kiveyksen latomiseen, betonin valuuseen, lakkaamiseen ja maalaamiseen. Jos on yläkuun ajan hankkinut tarvikkeita ja valmistellut projektia, saa paljon hyvää ja kestävää aikaan näiden kahden viikon aikana.
- Salaojaan veden toivotaan tulevan, joten sitä ei kaiveta alakuulla, ei edes sen vesipäivinä. Kaivoa ei ole nyt hyvä kaivaa, vesi etsii uuden reitin. Samoin kuivuu lähde tai kaivo jos sen pohjaa nyt puhdistaa.
- Alakuu on hyvää aikaa homekorjauksille, ja vesipesuille. Rakenteet kuivuvat hyvin alakuulla. Toki sää vaikuttaa myös, mutta jos kyse olisi pelkästä sään vaikutuksesta, ongelma olisi jo osattu ratkaista. Pohjoistuuli kuivattaa, lounais/etelätuuli tuo kosteutta. Homeiset rakenteet puretaan auki ja kuivumaan alakuulla, kuivalla säällä ja pohjoistuulella. Ne myös korjataan ja suljetaan uusilla rakenteilla alakuun aikana. Näin uutta kosteutta ei tule eikä pieni pala homekasvustoa jossain kohtaa enää ala uudestaan kasvamaan.
- Kun seuraava yläkuu alkaa, olisi hyvä olla tärkeimmät työt tehtynä ja tehdä kahden viikon ajan vain sellaisia työvaiheita, joissa veden tulo maaperästä tai kosteuden huono haihtuminen ei vaikuta lopputulokseen.
- Alakuu on parasta aikaa pystyttää talopaketti valmiille perustuksille. Alakuu on myös hyvää aikaa kaikenlaiseen siivoamiseen ja viimeistelyyn.
- Veneen pohjaan kertyvän merirokon ja levän poisto on aina parasta tehdä alakuulla, samoin auton pesu liasta ja hyttysistä. Vaha tarttuu kestävimmin myös alakuulla, ja suojaus kestää pisimpään. Se pienen pieni ero siinä lopputuloksessa, vaikka käytetyt aineet ovat samoja, pistää ammattimiehen silmään. Muutaman kokeilun jälkeen sitä jo tietää.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu.

- Kesän viimeinen hyvä mattopyykin aika! Ei jätetä syyskuulle kuivumaan, lämpö ei ehkä enää riitäkään. Nyt on hyvä aika pestä räsymatot ja muut, ja tuuli ja aurinko kuivaavat vielä. Lika lähtee hyvin ja matoista tulee raikkaita. Kunpa saisi vielä jostain kunnon vanhanajan mäntysuopaa - oi sitä tuoksua!
- Alakuulla on hyvä pestä vaikka lenkkarit, ja lankata kengät, tai suojata vaatteet/kengät vedenkestävällä suihkeella. Kaikki kiinnittyy hyvin puhtaisiin pintoihin. Eli ensin kengät pesuun tai puhdistukseen, sitten kunnon kuivatus, ja viimeiseksi suojaava kerros. Uudet kengät lankataan aina ensimmäisen kerran alakuulla, että ne kestävät hyvänä pitkään.
- Jos pyyhkeissä tai liinavaatteissa on vaikeita tahroja, odotetaan vesipäiviä, ja hierotaan tahrat sappisaippualla, ja pestään sitten normaalisti. Pesukoneesta nousee puhdasta ja raikasta. Laskevalla kuulla eli alakuulla tekstiili kuluu vähiten pesussa, ja siihen jää vähiten pesuaineen jäämiä.
- Tiistaihin 18.8. asti on myös hyvää siivousaikaa. Pöly tarttuu imurin pussiin ja pölyhuiskaan alakuulla paremmin, kodin pinnoista saa lian irti vähemmällä hankaamisella, ja lika liukenee pesuveteen laimeammilla pesuaineilla. Ikkunoista tulee puhtaammat. Siivous käy kevyemmin ja jälki on siistimpää. Jos ei tykkää siivoamisesta, kannattaa aina jättää se alakuulle.
- Vesipäivät ovat nyt to-pe 6.-7.8. ja su-ma 16.-17.8.2020.
- Kaikki kasvit sisällä ja ulkona ottavat vettä maasta tai maljakosta käyttöönsä erityisen paljon vesipäivinä. Kun ne saavat hyvin vettä varastoitua lehtiinsä näinä päivinä, ovat ne pitkään terveempiä ja vastustuskykyisempiä tuholaisia vastaan. Etenkin hellesäällä kasveja pitää toki kastella useamminkin, mutta erityisesti vesipäivinä ne toivovat sadetta tai kastelua, voidakseen hyvin.
- Tärkein on ensimmäinen vesipäivä, ja toisena tai kolmantena varmistetaan paljon vettä tarvitsevilta, että nekin sitä saavat. Toki kovasti kuivuvia ja vedenpuutteisia kasveja, sekä pieniä taimia tai juuri istutettuja kasveja kastellaan heti.
- Juuri ennen vesipäiviä olevina kahtena "kukkapäivänä" kastelu altistaa kasvit sairauksille ja hyönteisille. Niinä päivinä ei siis kastella, ellei joku kasvi ole aivan valtavassa vedentarpeessa - jolloin se toki pelastetaan kuivumiselta.
- Alakuulla leikatut kukat kestävät maljakossa lyhyemmän aikaa kuin yläkuiset. Etenkin alakuun eli laskevan kuun viimeisinä päivinä 15.-18.8. leikatut kuihtuvat nopeasti.

Leipominen, mikrobikäyminen ja juuston teko.

- Alakuun alkupäivinä taikina vielä kohoaa, mutta sitten vaikutus vähitellen huononee, ja vähenevän puolikuun jälkeen on vaikea leipoa kuohkeaa leipää. Vaikka laittaisi juuritaikinaan hiivaa, ei se tunnu kohoavan yhtä hyvin kuin nousevalla kuulla eli yläkuulla. Myös kaupan leivässä tämä ero voi näkyä, jos siihen ei ole laitettu nykyaikaisia leipoutumista edistäviä "apuaineita" joita isot leipomot saavat käyttää. Itse leivotussa eron näkee hyvin. Alakuun lopulla leivottu leipä myös kuivuu ja kovettuu nopeasti.
- Hapankaalin teolle laskeva kuu eli alakuu on hyvää aikaa. Nestettä irtoaa enemmän ja kaali pehmenee paremmin. Monia muitakin vihanneksia ja yrttejä voi hapattaa.
- Olut ja viini lähtevät käymään hitaammin ja muodostuvat pitempään säilyviksi alakuulla käytettyinä. Sahdin panijat tietävät parempien aromien tulevan juuri alakuulla.
- Tuorejuustoista irtoaa enemmän heraa alakuulla, ja jos haluaa tehdä kovia, pitkään säilytettäviä juustoja, alakuu auttaa saamaan ne kiinteämmiksi ja säilyvämmiksi. Suola lisää nesteen erittymistä vielä entisestään. Perinteisestä kotijuustosta saakin varautua kaatamaan heraa pois uudelleen vielä juuri ennen tarjolle nostamista.
- Myös jugurtista irtoaa enemmän nestettä alakuulla. Kukka- eli ilmapäivät ja hedelmä- eli tulipäivät ovat kuunvaiheesta riippumatta parhaita maitotuotteiden käsittelyyn kuten viilin, kefiirin ja jugurtin tekoon.

Hiusten leikkuu ja värjäys sekä tatuoinnit.

- Laskevalla eli alakuulla hiusteen leikkaaminen saa ne kasvamaan hitaammin seuraavaan leikkauskertaan asti. Kampaus pysyy pitempään mallissaan, mutta jos hiukset kasvavat hentoina ja huonosti, ei niitä pidä koskaan leikata alakuulla.
- Väri tarttuu alakuulla epätasaisemmin ja kestää lyhyemmän aikaa.
- Kaikkein huonoimmat päivät hiusten pesulle, leikkuulle, värjäykselle jne. ovat vesipäivät to-pe 6.-7.8. ja su-ma 16.-17.8.
- Erinomaiset hiustenleikkuu- ja värjäyspäivät ovat 19.-21.8.
- Ihokarvojen kanssa pätee sama rytmi. Alakuulla nypityt tai ajetut pysyvät poissa pitempään. Sääret ovat herkkinä 4.-5.8. joten silloin ei pidä poistaa niitä säärien alueelta, ja kulmakarvoja ei pidä nyppiä pään yläosan ollessa aktiivinen ja herkkä 8.-10.8. Kasvojen alaosa on herkkä 11.-12.8. ja kainalokarvojen alue 13.-15.8. Kun alue on aktiivinen ja herkistynyt, ei poisteta karvoja siltä alueelta. Muut alakuun päivät sopivat hyvin.
- Samoin tatuointien suhteen herkän eli aktiivisen kehonosan kannattaa välttää, kts tuossa alempana terveysosiossa lisää. Koska nyt on mätäkuu, ei tatuointeja tai lävistyksiä kannattaisi tällä alakuulla eli laskevalla kuulla ottaa lainkaan. Mutta tärkeintä on että ei ainakaan ota nyt siihen kehonosaan joka kulloinkin on herkkänä. Mätäkuulla iho tulehtuu helposti vaikka toimenpide tehtäisiin hyvin hygieenisesti. Mätäkuu päättyy 22.8. illalla.

Kynsien leikkuupäivät.

- Kynsienleikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli la 8.8. ja 5 vrk eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä eli leikataan su 16.8.
- Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan, mieluummin laittaa laastari revenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2020, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2020 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin aktiivisina eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2020):

- Ti-ke 4.-5.8. pohkeet, sääret ja laskimot. To-pe 6.-7.8. jalkaterät ja hiukan myöskin koko keho. La-ma 8.-10.8. pään yläosa, aivot, silmät, poskiontelot, nenä, yläleuan hampaat. Ti-ke 11.-12.8. suu, alaleuan hampaat, nielu, kurkku, kaula ja niska. To-la 13.-15.8. hartiat, käsivarret, kädet ja keuhkojen yläosa. Su-ma 16.-17.8. keuhkot, rinnat, ruokatorvi, mahalaukku, maksa ja sappi. Ti-ke 18.-19.8. sydän, valtimot, pallea ja selkä.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.


- Ti-ke 4.-5.8. vaikutus tuntuu pohjelihaksissa ja hoidetaan sen alueen vaivoja. Keho erittää ulospäin, joten hoitavat voiteet eivät imeydy parhaalla tavalla ihoon, ja säärikarvojen poisto herkistää ihoa joten se kannattaa jättää pari päivää myöhemmäksi. Jalkojen lepuuttaminen ylhäällä pitäen torjuu suonikohjuja juuri näinä päivinä eniten.
- Uidessa pohjelihas voi krampata herkemmin, ja lentokoneessa pohkeita on hyvä liikutella jotta veritulpan vaara pysyy poissa. Kun alue on herkkänä, vaivoja esiintyy juuri siinä ja tämä näkyy esim. kuntosalilla. Toiset jaksavat nostaa isomman painon jaloilla, toisilla tulee ongelmia joita ei yleensä tule. Itsestä riippuu, onko tämä alue kehossa vahva vai herkkä ja miten se ilmenee. Jos saa mustelman tai haavan säären alueelle näinä päivinä, paranee se tavallista hitaammin.
- To-pe 6.-7.8. aktiivinen kehonosa on jalkojen alue nilkasta alaspäin. Kun vaikutus siirtyy pohkeesta alaspäin, voi herkemmin nyrjäyttää nilkan jos se ei ole kovin vahva ennestään, tai jos loukkaa nilkan vaikka urheillessa juuri nyt, se paranee hitaammin. Liian pienet kengät puristavat jalkoja tavallista ikävämmin, ja jos kävelee tai seisoo huonoissa jalkineissa, on hyvä hieroa jalkoja päivän päätteeksi tai liottaa niitä vedessä laiturilla tai jalkakylvyssä.
- Nämä päivät ovat erityisen hyviä paljasjaloin kävelyyn, ja merisuola-yrtti -jalkakylpyihin. Keho puhdistuu nyt alakuulla eli laskevalla kuulla ja näinä päivinä erityisesti jalkojen kautta. Kuuma jalkakylpy saa kuona-aineet koko kehosta siirtymään jalkojen verenkierron ja ihon kautta pois, ja tällaisen voimallisen hoidon jälkeen olo on tavallista väsyneempi. Saa ottaa torkut hoidon päätteeksi. Kaikenlainen jalkojen hieronta vaikuttaa voimakkaasti koko kehoon ja jos uskaltautuu vyöhyketerapiaan näinä päivinä, saa jalkapohjien kautta taatusti hoitoa koko keholle täyden rahan edestä.
- Kun vaikutus on siirtymässä jalkateristä pian päälakeen, herkistyy siinä välissä koko keho päivän parin aikana. Jos siis näinä päivinä 6.-7.8. tuntee herkemmin kaiken kehossaan, alkoholi tai ruoka tai sää vaikuttaa tavallista voimakkaammin, on hyvä tietää että niin kuuluu ollakin. Nämä ovat koko kehon herkkyyspäivät, ja koska on samalla nyt laskeva kuu eli alakuu, puhdistuu koko keho hoidoilla tai saunomisella näinä päivinä. Uiminen, vihtominen ja runsaan veden juonti ja pikkuisen luonnon suolaa vielä lisäksi, tekee erinomaisen hoidon ilman suuria kustannuksia. Sen jälkeen uni maistuu.
- La-ma 8.-10.8. vaikutus alkaa päälaelta uuden kierroksen kehossa, ja jos ei edellisenä päivänä jo tuntunut siltä niin nyt varmasti huomaa helposti miten ajatukset pomppivat, tulee ideoita, äkkipikaisia päätöksiä, tuiskahduksia tai päättömiä lausahduksia. Asiakaspalvelussa tämä näkyy tempoilevana menona, ja liikenteessä äkkipikaisena ajotyylinä. Varovasti siis viikonlopun lomaliikenteessä, ja muussa viikonlopun vietossa tänä viikonloppuna.
- Aivojen lisäksi silmät ovat herkkinä, ja näkö voi vaihdella tai aiheuttaa ongelmia. Päänsärky voi tulla myös silmäsärkynä, ja yläleuan hampaita voi kolottaa, sillä nyt on koko pään yläosa aktiivisena, ja keho yrittää puhdistaa kuona-aineita myös aivoista. On tärkeää muistaa juoda hyvänlaatuista luonnon vettä, tai tehdä itse kuumaa yrttiteetä, mielellään sopivista puhdistavista yrteistä. Tuttu nokkonen käy erinomaisesti, ja siankärsämön kukkia löytyy myös "verta puhdistamaan" ja se auttaa oloa.
- Jos hammasjuuria särkee, se voi mennä ohi itsestäänkin, ja sitä odottaessa neilikkaöljy lievittää sekunneissa ikeneen laitettuna. Mutta vain puoli pisaraa, eikä kannata nielaista, se on tujua tavaraa. Jos hampaita särkee vielä alkuviikosta, on ne hyvä hoidattaa, mutta ellei ole kiire, olisi parempi odottaa seuraavaa vähenevää kuuta, sillä nyt on vielä mätäkuu. Joskus näille päiville osuva jomotus meneekin ohitse ilman mitään ja johtuu vain siitä, että alue on herkimmillään.
- Ti-ke 11.-12.8. vaikutus kehossa siirtyy pään alaosaan, suun ja nielun alueelle. Nyt alaleuan hampaiden alue aktivoituu, ja ne voivat oireilla. Suolavesikurlaus tai saunan löylyn hengittäminen auttaa suun alueen hyvinvointiin. Keho pyrkii erittämään ulospäin niin selvästi, että suu voi kuivua ja aamulla tuntua paha maku suussa. Se johtuu juuri tästä että alakuun aikana keho puhdistaa itseään. Jos flunssa kutittaa kurkkua, saunan lisäksi vanha konjakki on hyvä konsti kurkun puhdistamiseen. Nestetasapainosta huolehtiminen antaa soluille hyvän aineenvaihdunnan itse puolustautua pöpöjä vastaan. Etenkin kesällä voi unohtua juoda tarpeeksi.
- Kilpirauhanen voi myös oireilla näinä päivinä, ja sen lääkkeen annostusta täytyy ehkä tarkistaa. Pääasia että osaa verrata näihin päiviin ja katsoa palautuuko olo samalla annoksella normaaliksi parissa päivässä kun vaikutus siirtyy alemmaksi. Kita- ja nielurisat helposti ärtyvät näinä päivinä, jos on taipumusta kurkun ongelmiin, mutta hoitamalla niitä luontaishoidoin voi auttaa, ettei mitään tulehdusta tulekaan. Ja jos ääni tuntuu takertuvan kurkkuun näinä päivinä, ei huolta, se voi sattua ammattilaisellekin kun kurkun alue on herkistynyt, ja menee ohi itsestään.
- Jos on aina niskat jumissa, voi olla yllättävää kuulla että monella se johtuu vain pitkittyneestä raudanpuutteesta, ja paranee kun kehon rautavarastot saadaan kuntoon. Kun on rautaa, on happea, ja solujen aineenvaihdunnan toimiessa hyvin kuona-aineet ja kuivuminen eivät jumita niskan alueen verenkierrossa. Ihmisen pää on yllättävän painava, ja kun niska kannattelee sitä sopivasti kallellaan koko päivän, se vaatii paljon työtä lihaksilta ja paljon happea verenkiertoon. Jos raudasta on puutetta, happea on koko ajan hiukan liian vähän.
- Monelle onkin tullut yllätyksenä, että kun raudanpuute on korjattu, ei niskat ja hartiat enää mene ollenkaan jumiin. Kyse ei ollutkaan jumpan tai hieronnan puutteesta eikä huonosta työasennosta. Joskus on hyvä kuulla, että kun kaikki keinot on jo käytetty, apu tulee yllättävää kautta.
- To-la 13.-15.8. on hartiahieronnan parasta aikaa. Nyt kannattaa maksaa hierojalle, ja rentoutua hoidossa tai kuumassa saunassa. Samana päivänä tehty saunavihta hoitaa erityisen hyvin juuri nyt hartioiden aluetta. Tosin löyly on helposti polttavaa näinä päivinä, joten saunaa ei kannata ylilämmittää. Vähempikin antaa hoitovaikutuksen, kun alue on jo aktiivinen ja vastaanottaa hoidon herkästi.
- Jos ranne, kyynärpää tai olkapää herkästi ärtyy, näinä päivinä kannattaa kiinnittää huomiota niiden lepuuttamiseen ja hieromiseen. Niihin pätee usein sama kuin niskaankin, eli raudanpuutteisella keho jumittaa helpommin ja vaiva pysyy kroonisena. Kun lihaksissa ja verenkierrossa kiertää runsaasti happea, ei kramppia pääse muodostumaan läheskään yhtä helposti, monella ei enää lainkaan. Hiiren käyttämisestä saatu jännetupin tulehdus katoaa lopullisesti ja käsi kestääkin hiiren napsuttelun jatkossa vaikka koko päivän. Happi vain on oleellista koko keholle.
- Pikahoitona jumiin menevälle keholle on paljain jaloin ulkona oleminen, veden/yrttiteen juominen, hyppysellinen suolaa ja jumiin menneen lihaksen jännittäminen ja rentouttaminen, että sinne saadaan verenkiertoa ja siis happea. Joskus avuksi tarvitaan hieroja, joskus pystyy lihasta käyttämään itse. Kun keho on kiinni maassa paljaalla iholla, se saa maanpinnan miinusmerkkisestä sähkövarauksesta soluihin myös miinusmerkkisen varauksen, noin -25 millivolttia, ja silloin hengitysilman happi siirtyy tehokkaasti verenkiertoon. Happi auttaa kramppeja ja jumia rentoutumaan. Monasti selkäkipu onkin sen lihaksen hapenpuutetta, sillä kramppaavan lihaksen verenkierto on estynyt eikä happi pääse kudokseen.
- Alaselän kipuun tarvitaan usein pakaralihaksen käyttämistä niin että kävelee muutaman minuutin jyrkkään ylämäkeen tai ylös portaita, jolloin lihaksen ponnistusliike tuo paremman verenkierron ja sen mukana happea kramppiin menneeseen kohtaan. Ja selän alue tulee pian niskan ja käsivarsien jälkeen alttiiksi noidannuolelle tai krampille, joten on hyvä tietää tämä keino. Toki pahimpaan kipuun voi ensin ottaa sen särkylääkkeen, mutta jotta kipu ei kroonistuisi päiväkausia kestäväksi, voi olla hyvä tietää että verenkierron lisäys ja lisähappi sen myötä voivat auttaa nopeastikin. Ja toki saunan lämpö.
- Su-ma 16.-17.8. kehon puhdistuminen tapahtuu maksan ja keuhkojen kautta. Nyt on hyvä ulkoilla ja urheilla, ja tehdä hengitysharjoituksia. Joogassa on monta hyvää ohjetta tähän. Kaikki maksaa puhdistavat yrtit ja hoidot tehoavat erityisen voimakkaasti näinä päivinä, ja jos jokin asia sapettaa tai närästää, voi syyttää niistä kuunkiertoa. Samalla huomaa ehkä mikä itselle on oikeasti tärkeää, mistä ei tykkää, ja mihin on hyvä kiinnittää jatkossa huomiota. Kun keho haluaa kertoa jotain, se on usein tärkeää tietää.
- Maksan puhdistukseen ja "pahan veren" poistoon käytettiin ennen vanhaan kuppausta. Moni kuppari tietää kuunkierron vaikutuksen ja osaa valita hyvät päivät. Heti näiden maksanhoitopäivien jälkeen tulee selän alue herkäksi, joten silloin ei kannata rei'ittää selkää, vaan olla ajoissa liikkeellä. Luonnosta saatavat yrtit auttavat usein kehoa enemmän kuin uskoisikaan, ja maksan puhdistukseen nokkoset kannattaa näinä päivinä kerätä vaikka talvea ajatellen ja kuivattaa myöhemminkin käytettäväksi.
- Jos närästys vaivaa, Betaine HCL -kapselit eli "suolahappo" asettaa vatsan nopeasti. Niitä saa luontaiskaupoista, ja ne alentavat mahan pH:n tarpeeksi alas, jotta ruoka sulaa nopeasti ja hyvin, ja bakteerit kuolevat, jolloin käymisreaktiota ja sen tuottamaa kaasua ei tule. Röyhtäisyt ja ilmavaivat loppuvat. Normaalit närästyslääkkeet nostavat pH:n ylös, ja silloin mikään ei sula, bakteerit voivat elää ja turvottaa vatsaa joka ruuan jälkeen. Kannattaa lukea tästä turvallisesta luontaisvalmiseesta ensin, ja päätellä itse, pitääkö vatsassa olla happoa vai miten pureskeltu ruoka muuttuu nestemäiseen ja sulaan muotoon ennen suolistoon menoa. Luonnossa kaikella on tarkoitus.
- Happoa ei vatsassa ole liikaa, mutta jos vatsa turpoaa, paine ajaa mahahapon ja ruuan ylös ruokatorveen. Se ei happoa kestä, ja närästyksen poltto alkaa. Kun bakteerit eivät voi mahassa elää, vaan kuolevat suureen mahahapon määrään, ei mahassa ole mitään mikä voisi käydä, tehdä kaasua ja turvottaa mahalaukkua. Luonto on suunnitellut ihmisen mahalaukun niin että sen kuuluu olla pH 2-3 eli hyvin, hyvin voimakkaasti hapan. Silloin ruoka sulaa ja ruuan mukana tulevista bakteereista ei ole mitään huolta. Lihansyöjillä on matala pH. Kasvissyöjäeläimillä hyvin korkea pH, mutta niillä onkin bakteereita pötsissään ja bakteerit pilkkovat ruuan. Ja siitä syntyy kaasua.
- Eri eläinten ja ihmisen normaalista mahalaukun pH:sta on yllättävän vähän lääketieteessä tutkimuksia. Ehkä sitä pitäisi tutkia paljon lisää. Mahan pH:n perusteella ihmiset eivät lukeudu kasvissyöjiin. Vain raadonsyöjäeläimillä on yhtä alhainen luontainen pH-arvo mahalaukussa, kuin terveellä ihmisellä on. Se ei toki tarkoita etteikö voisi olla kasvissyöjä, mutta osoittaa kyllä sen että ihmisen mahalaukku on suunniteltu liharuuan sulattamiseen ja terveenä pysymiseen vaikka lihan mukana bakteereita tulisikin.
- Turistiripuli, ruokamyrkytys ja oksennustauti pysähtyvät kuin seinään, kun ottaa Betaine HCL eli mahahappo-kapseleita. Kun mahan pH äkkiä laskee, bakteerit kuolevat ja näiltä ikävyyksiltä välttyy alkuunsa. Mutta tämä ohje on aikuiselle, joka osaa ja voi kokeilla itseensä ensin. Aina kannattaa hankkia lisää tietoa ja päätellä itse, vaikka näitä saakin myydä luontaiskaupassa. Ja annostus riippuu siitä, montako itse tarvitsee, eli mikä oma mahahapontuotanto on.
- Ti-ke 18.-19.8. voi tulla sydänoireita, jotka eivät välttämättä olekaan muuta kuin ohimeneviä. Silti niihin on tärkeä kiinnittää huomiota, että tuntee itsensä ja osaa erottaa mikä on vakavaa ja mikä ei. Koko kehon valtimot ovat myös herkkänä, ja jos saa haavan niihin, se tulehtuu helposti. Joskus selkä voi näinä päivinä herkistyessään krampata, ja antaa väärin perustein tunteen että vika on sydämessä. Kun tietää etukäteen tarkkailla kehoaan, osaa erottaa milloin on kyse jostain epätavallisesta ja ehkä vakavasta.
- Sydämen aktiivisuus- ja herkkyyspäivät eivät aina vaikuta yhtä voimakkaasti, mutta tällä kuunkierrolla nämä päivät osuvat nyt vähenevän kuun eli alakuun viimeiselle päivälle, ja uudenkuun päivälle. Sen vuoksi ihminen on väsyneimmillään, tarvitsee enemmän lepoa ja uudenkuun aikaista voimien keräämistä. Jos sydän ei ole oikein vahva, ja sitä ylirasittaa tällaisena aikana, ei ole ihme jos siitä seuraa sydänoireita. Kun tietää tämän etukäteen, osaa olla vaatimatta itseltään ja läheisiltään liikaa. On hyvä tietää ennalta, mitkä päivät kannattaa varata rentoutumiselle ja vähemmälle työnteolle.
- Keho saisi paljon apua siitä, jos näinä kahtena päivänä hoitaa sitä hyvin, käyttää aikaa lepoon ja rentoutumiseen, ja antaa kehon itse tuntemuksillaan kertoa, mitä se jaksaa tai tarvitsee. Moni hyötyisi siitä, jos näinä kahtena päivänä syö tavallista kevyemmin, pienemmän aterian, tai pitää paastopäivän. Alakuun eli laskevan kuun viimeisenä päivänä keho haluaa puhdistua voimakkaammin, erittää ulospäin ja kerätä voimia. Silloin päinvastaisen tekeminen, suuren aterian syöminen ja ison urheiluponnistuksen tekeminen voivat aiheuttaa hyvin huonon olon, ja jos ei tiedä mistä on kyse, voi pelästyä kunnolla, vaikka kyse ei ollut mistään vakavasta.
- Jos taas on nuori ja perusterve, ei ehkä huomaa mitään erityistä näinä päivinä. Urheilu sujuu, töissä jaksaa ja hellekään ei haittaa. Mutta kaikki eivät ole juuri näin terveitä. Jos sitten sattuu olemaan paahtava helle, se käy helpommin sydämen päälle, etenkin jos ei samalla ole huomannut pitää nestetasapainoa yllä juomalla riittävästi. Moni ei myöskään hikoile riittävästi, että kestäisi saunan löylyssä tai auringonpaahteessa, ja silloin pieni ripaus suolaa voi auttaa kehoa imemään enemmän vettä soluihin niin hikoilu taas onnistuu ja kuumuuden tuoma huono olo poistuu.
- Kun huomaa nämä rytmit omassa kehossa, oppii hyödyntämään niitä ja tekemään enemmän kun virtaa riittää, ja suomaan lepoaikaa itselleen kun sille on tarvetta. Moni tapaturma jää tapahtumatta, kun tuntee itsensä ja jaksamisensa, ja ennen kaikkea uskoo itseensä. Oman kehon tuntemuksia on vaikea kenenkään muun meille tulkita, ne meidän pitää oppia tulkitsemaan arjen elämässä itse.
- Vähitellen oppii ymmärtämään mikä on itselle hyväksi ja mikä ei. Ja elämä on mukavampaa kun on hiukan kärryillä siitä, mistä tulee itselle hyvä olo ja mitä ei halua enää kokea uudestaan. Toki parasta olisi saada jo lapsena tukea oman olon kuuntelemiselle, mutta sen voi oppia silti missä iässä hyvänsä.

Leikkaukset ja hampaat

- Yleisneuvo: Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei kannata hoitaa leikkauksin juuri silloin, vaan muina kuunkierron päivinä. Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole hyviä leikkauksille, haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat infektoitua. Vain hätäleikkaukset näinä täysikuun päivinä.
- Useimmille leikkauksille täysikuun jälkeinen alakuu eli laskeva kuu on parempaa aikaa. Kirurgin ammattitaito on osata päätellä, milloin yläkuu on hyvä aika jollekin leikkaukselle, sillä yläkuulla leikattu kudos kasvaa enemmän takaisin, ja tästä on toisinaan apua, jos esim. pitää saada luuta kasvamaan lisää, tai maksa kasvamaan takaisin. Kansanperinne osaa yleissäännön, kokemus leikkauksien tuloksista kertyy kirurgeille. Jotkut yksityiskirurgit ainakin tietävät tästä ja hyödyntävät tätä, mutta yleensä hiljaisena sisäpiirin tietona.
- Loppukesän mätäkuu on huonoa leikkausaikaa ja siitä on muutaman vuoden takainen suomalaistutkimus Töölön sairaalasta Helsingistä. Haavojen tulehtuminen lisääntyy mätäkuulla selvästi. Mätäkuu on tänä vuonna 22.7.-22.8.2020. Koko mätäkuun yläkuu eli nouseva kuu on vuoden kaikkein huonoin kahden viikon jakso leikkauksille: ti 21.7.- ma 3.8.2020. Myöskään mätäkuun alakuu eli laskeva kuu ei ole hyvä. Seuraavat oikein hyvät leikkauspäivät ovat vasta syyskuulle sattuvalla alakuulla: 3.-16.9.2020.
- Kun tietää mitkä ovat huonoimmat leikkausajankohdat, ja onnistuu välttämään ne, voi turvallisin mielin mennä hyvään hoitoon. Suurin osa päivistä on riittävän hyviä normaaleihin toimenpiteisiin. Jos on jo itse huomannut kuunkierron eri päivien vaikutusten erot, voi olla innostusta etsiä aina kaikkein parhaimmat ajankohdat itselle ja läheisille. Mutta sen erottamiseen mikä on hiukan parempi kuin lähes yhtä hyvä, vaaditaan jo leikkauksia suorittavan tahon arvio kaikista muistakin vaikuttavista tekijöistä. Siksi tässä luetellaan kansanperinteen kokemuksella ne huonoimmat päivät.
- Hammashoidoille erittäin hyviä päiviä ovat vasta 9.-16.9. Mätäkuun alakuun päivät 4.-7.8. ja 13.-18.8. ovat kuitenkin parempia kuin mätäkuun muut päivät, jos syyskuuhun asti ei voi odottaa. 19.8. alkava yläkuu ei ole parasta aikaa hammashoidoille, ja huonoin on jälleen täysikuun vaikutuksen aika 30.8.-2.9.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat joka kuunkierrolla täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juurihoito, sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. "Juurihoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan kokonaan, että saadaan tulehdus parannettua.
- Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa. Nykyään onneksi ymmärretään, että tulehdus tällaisessa hampaassa aiheuttaa paljon sydän- ja aivosairauksia, sekä vaikuttaa näköön (silmä on lähellä yläleuan hampaiden juuria) ja siksi ennen suuria leikkauksia hoidetaan hampaat ensin kuntoon.

- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020"-taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, ja paljon muuta.

Elokuun tähdenlennot.

- Elokuun kymmenennen päivän, eli Pyhän Laurin päivän tienoilla, on paljon tähdenlentoja. Niitä voi nähdä monen illan ja yön aikana, mutta eniten on odotettavissa noin 12.-13.8. aikoihin. Laurin päivä oli yksi vanhojen riimusauvakalenterien tärkeimmistä juhlapäivistä. Jostain syystä tämä elokuun alkuun juurtunut pyhimys on ollut täällä pohjoisessakin hyvin tärkeä vuoden merkkipäivä, ja on edelleen kalenterissamme nimipäivänä.
- Nykyään näitä tähdenlentoja kutsutaan tähtikuvion mukaan Perseidien tähdenlentoparveksi, sillä ne näyttävät tulevan Perseidien tähtikuvion suunnasta. Pohjois-Siperiassa tämä tähtikuvio tunnettiin ison hirven tai peuran nimellä. Siitä on ehkä meidänkin almanakkamme jalopeura saanut nimensä. Jalo tarkoittaa myös suuri.
- Olisikohan suomalaisillakin heimoilla, kuten itäisillä suomalaisugrilaisilla sukulaisilla, ollut sama mielikuva pohjoisen taivaalla vaeltavasta sarvipäisestä eläimestä? Kun etsii tähtikartasta ensin Kassiopeian, joka on kuin iso W, ja sen vasemmalta puolelta Perseuksen, on helppo nähdä siinä suuri peura tai hirvi. Etenkin kuin sen takimmaisen jalan alla jalanjälkenä taivaalla näkyy Seulasten tähtirykelmä, eli Plejadit. Siinä on kuin pikkuotavan muodossa 6 kirkasta tähteä, ja himmeämpänä seitsemäs.
- Pohjoisen taivaallamme tähtikuviot kiertävä pohjantähden ympäri kerran vuorokaudessa. Niin tämä suuri hirvikin kulkee Ison Karhun edellä taivaankannella. Kun sen kerran löytää, on se helppo löytää uudelleen, joko seulasten yläpuolelta, tai kulkemalla Ptavan tähtikuviosta pohjantähden ohi saman matkan pohjantähden vastapuolelle. Jotenkin sen seuraaminen taivaalla vie ajatukset kauas muinaisiin aikoihin, jolloin Hiiden hirven hiihdäntä -runoa vielä laulettiin. Syksyllä käynnistyy hirvijahti jälleen. Hirvi on edelleen metsiemme kruunupää.
- Tähtitieteessä pieni kivenkappale on avaruudessa lentäessään meteoroidi (iso on asteroidi), ilmakehän yläosassa tähdenlentona hetken hehkuessaan meteori, ja jos siitä jotain jäljelle jää, niin maanpinnalle pudotessaan se on meteoriitti. Sellainen kivi on usein malmimaisen painava, ja voi näyttää pinnalta sulaneelta. Joku onnekas sellaisen on toisinaan löytänytkin.
- Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan meteorijaosto kerää tietoja tähdenlennoista Taivaanvahti-nettisivulleen. Kun iso tulipallo eli bolidi nähdään, ja päätellään että siitä voisi tulla maahan asti jotain, he laskevat pudonneen kappaleen radan ja suunnan ja sitten käyvät maastossa etsimässä pudonnutta kappaletta metallinpaljastimen avulla. Joskus meteoriitti löydetäänkin. Tässä sienestyksen lisäksi uusi harrastus metsissä samoilijoille.
- Vaikka Asterix-sarjakuvissa pelätäänkin taivaan putoamista niskaan, ja Ranskan kivipöydät eli dolmenit näyttävätkin hyviltä suojilta taivaalta tippuvilta kivenmurikoilta suojautumiseen, ei meteoriitteja putoa läheskään niin usein maahan asti kuin niiden etsijät toivoisivat. Hyvistä tarinoista huolimatta tähdenlennot ovat lähes aina vain valojuovia taivaalla.
- Elokuun lämpimissä illoissa on mukava maata rannalla tai kalliolla tuijottelemassa pimeälle taivaalle. Silmän tottuessa hämärään näkee yhä hennomman ja himmeämmänkin tähdenlennon. Ja joka kerta saa toivoa! Pidetään vanha taika voimassa. Elämässä on hyvä kokea toisinaan ikiaikaisia, taianomaisia hetkiä.

- Tähtien tuiketta ja runsasta marjasatoa!

Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä Anne Pöyhösen Kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.