Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Uudenkuun päivä oli tiistaina 24.3. ja nyt on yläkuu eli nouseva kuu eli uudenkuun aikaa täysikuulle 8.4. asti.

Taivaalla kuunsirppi näkyy ensin korkealla länsitaivaalla ja paksunee siitä viikossa puolikuuksi, ja täyttyy kahdessa viikossa tämän kevään upeimmaksi täysikuuksi - superkuuksi. Tulevan täysikuun aikaan Kuun on lähimpänä Maata jälleen kerran. Tänä vuonna useampi kevään täysikuista on samaan aikaan lähimpänä Maata, joten näkyvät myös ihan pikkuisen normaalia täysikuuta suurempina ja kirkkaampina. Syksyllä superkuut sattuvat vastaavasti sitten tänä vuonna uudenkuun aikaan.
- Nyt tarkkailemaan säätä, sillä jos tuuli pysyy lounaasta tai etelästä puhaltavana kuunsirpin alkaen näkyä hyvin kolmantena päivänä uudesta kuusta, jää tuuli enimmäkseen puhaltamaan samasta lämpimästä suunnasta tämän kuunkierron kolmen viikon ajaksi, ja kevät etenee vauhdilla.
- Vanha kansa sanoi että jos Mariankuu kylmää, tulee kolme kylmää kuunkiertoa. Mutta nyt jos Kevät-Marianpäivän kuunkierto, eli lähimmäksi 25.3. vanhaa Marianpäivää - tai ihan vain kevätpäiväntasausta 20.3. - osuvan kuunkierron uusikuu syntyy lämmintuulisena, saamme odottaa kolmea lämmintuulisena syntyvää kuunkiertoa, joissa kylmää säätä tulee lähinnä vain uuden- ja täydenkuun öinä, sekä vähenevän kuun viimeiselle viikolle. Perjantain 27.3. tuulensuunta viimeistään näyttää, saammeko siis odottaa lämmintä kevättä tänä vuonna.

Kylvö, pistokkaat, istutus ja mullanvaihto.

- Nyt kelpaa keskittyä puutarhan hoitoon! Jos tuuli nyt ennakoi lämmintä kevättä, niin tällä yläkuulla eli nousevalla kuulla on ilo kylvää ja koulia, istuttaa ja ottaa pistokkaita juurtumaan ja vaihtaa viimeistenkin huonekasvien mullat uusiin, purkit isompiin ja pestä talven pölyt lehdiltä.
- Yläkuulla ja etelätuulella kylvetyt siemenet itävät silmissä. Ja jos säänennustuspäivä vielä lupailee aikaista kevättä, voi hiukan luottavaisemmin kylvää esikasvatusta vaativat kukat ja vihannekset olettaen että ne saavat nopeasti suuriksi kasvettuaan hyvän lämpimän paikan pihalta, kasvimaalta tai ainakin kasvihuoneesta.
- Jos vielä on aamuvirkku, niin kaikki kylvö kannattaa tehdä aamupäivällä (paitsi ulkona pellolla toukokuussa juurikasvien kylvö iltapäivällä). Vaikka ei olisi ennen mitään kasvattanutkaan, näillä neuvoilla voi kokeilla miten nopeasti siemenet itävät, oli se sitten hedelmästä tai vihanneksesta talteen otettu, naapurilta saatu tai Hyötykasviyhdistyksen ihanasta puutarhaputiikista postitse tilattu.
- Ystävältä voi nyt pyytää pistokkaan helppohoitoisesta huonekasvista, ja laittaa vesilasiin juurtumaan. Siihen kasvaa juuret nopeasti, ja juuri ennen täysikuuta sen voi sitten jo istuttaa - tai odottaa seuraavan yläkuun alkupäiviä huhtikuun viimeisenä viikonloppuna. Hyvin se kasvaa vesilasissakin siihen asti.
- Moni yrtti tarvitsee esikasvatusta sisällä, ja persiljakin itää nopeammin kun sen kylvää nousevan kuun eli yläkuun alkupäivinä. Jos oikein tarkasti haluaa kuukalenterien neuvoja hyödyntää, voi kylvää hedelmää tekevät kasvit hedelmäpäivänä (hed ruudun alaosassa), kesäkukat ja muut kukkivat kasvit joista ei kerätä hedelmää kukkapäivänä (kuk) ja yrtit ja lehtikasvit lehtipäivänä (leh). Ja aamupäivällä, etelä- tai lounaistuulisena päivänä. Niin itäminen on kaikkein nopeinta.
- Jos on jo aikaisemmin kevättalvella kylvänyt jotain, ja taimet ovat tiheässä ja tarvitsevat koulimista, nyt ovat parhaat päivät sillekin, kasvuunlähtö on nopeaa ja vahvaa.
- Jakamista tai katkaisemista tarvitsevat huonekasvit kannattaa nyt uudelleenistuttaa, ja katkaistun latvankin laittaa juurtumaan jos jokin on päässyt liian pitkäksi. Paksuvartisista ei katkaista latvaa enää kun kuunsirppi paksunee täysikuuksi, vaan ihan yläkuun ensimmäisten päivien aikana vain. Silloin ne tekevät parhaiten uusia versoja katkaistun tilalle ja tuuheutuvat.
- Jos tuo kellarista talvehtineita kasveja valoon ja lämpöön yläkuun eli nousevan kuun aikaan, niin nekin lähtevät pienellä kastelulla äkkiä versomaan uutta. Keväinen nouseva kuu eli yläkuu on aivan parasta aikaa kaikkeen kasvun lisääntymiseen ja voimistumiseen.
- Sen sijaan jos pihalla tai puutarhassa maa on sulaa, ja tekee mieli sitä kuoputtamaan tai kääntämään, niin varoituksen sana - koko maan siemenpankki, juurenpalat, verson pätkät, mikä vain nyt nostetaan auringon valoon tai mitä liikutetaan maata myllätessä - kaikki lähtee tänä keväänä upeaan kasvuun. Joten jos oli tarkoitus perata, kitkeä ja hävittää, niin se ei onnistu yläkuulla ja etelätuulella ollenkaan.
- Jos siis etelärannikolla laittaa harson alle varhaisperunaa nyt yläkuun aikaan, aiheuttaa maan kääntö ensin valtavan rikkaruohokasvun, ja vaikka peruna toki lähtee sekin hyvin kasvamaan, niin se kasvaa vain ylöspäin pitkää ja komeaa naattia. Mutta juhannukseksi ei saa uutta perunaa myyntiin tällä tavalla. Peruna pitää istuttaa malttia käyttäen vasta täysikuun jälkeen, eli pääsiäisviikonloppuna, kun Kuun vetovoima jälleen vetää alaspäin, maan alle menevää kasvua lisäten.
- Edes kasvihuoneeseen ei siis kannata nyt laittaa perunaa, inkivääriä, artisokkaa tai muuta juurimukulaa, vaan pitää ne kylmässä odottamassa ihan rauhassa. Jos haluaa idättää varhaisperunaa, voi toki nostaa perunat itämään yläkuun puolivälissä, niin viikossa ne tekevät jo kunnon idut ja ovat sitten valmiita täysikuun jälkeen multasäkkeihin kasvihuoneeseen tai lasitetulle parvekkeelle.

Puiden oksien leikkaus ja puun kaato.

- Maalis-huhtikuun nouseva kuu eli yläkuu nostaa jo Etelä-Suomessa mahlaa puihin niin että nyt kaadettu puu on täynnä sokeripitoista nestettä, joka pitää huolen ettei polttopuu kuivu vaan kasvaa sienikasvustoa ja ehkä jopa versoaa uutta halkopinoissa. Joten nyt ei missään nimessä pidä kaataa sitä pihan reunan haapaa, leppää, pihlajaa, vaahteraa, koivua, tuomea eikä muutakaan lehtipuuta vaikka kuinka tekisi mieli päästä puunkaatotöihin kun aurinko paistaa. Kaiken lisäksi suurin määrä kantovesaa tulee kevään yläkuulla kaadettujen puiden kantoon.
- Havupuuta voi kaataa polttopuuksi, sillä pihka kyllä palaa, mutta ehkäpä räiskyy sitten myös enemmän. Havupuunkin paras kaatoaika Etelä-Suomessa oli edellisellä kuunkierrolla, mutta ihan pohjoisessa voi paremmin sitä vielä kaataakin.
- Jos kuitenkin sormi syhyää sahan ja kirveen varteen, voi kaataa matalaksi sellaisia puita ja pensaita, joiden haluaa tekevän uuden tiheän kasvuston kannosta tai rungosta. Puuaineksesta voi sitten silputa vaikka katemateriaalia marjapuskien juurelle.
- Pohjois-Suomessa ei ole kiirettä vielä tällä yläkuulla, mutta vuodenajasta huolimatta kuun vaiheen vaikutus on sielläkin sama. Nyt kaadettu haapa vesoo keväällä voimakkaasti, vaikka kevät ei nyt vielä olisikaan kasvuvaiheessa - kaatopäivän vaikutus kun jää kantoon ja juuriin joka tapauksessa.
- Nouseva kuu eli yläkuu nostaa kasvuvoimaa ja auringon lämmittäessä myös ihan näkyvää nestevirtausta niin, että nyt poikki leikatut oksat lähtevät kasvattamaan viereisestä silmusta uutta oksaa tilalle. Omenapuita ja muita hedelmäpuita ei siis missään nimessä pidä leikata nyt. Monen kokemus siitä että oksankasvu oli valtavaa ja puu jälleen yhtä tiheä, johtuu siitä että kevätleikkaus on vahingossa sattunut juuri yläkuun eli nousevan kuun ajalle.
- Mitä lähemmäksi täysikuuta tullaan, sen suurempi nouseva vaikutus, ja juuri ennen täysikuuta poikki leikatut oksat jäävät vuotamaan kuin vesihana - puu ei saa estettyä nesteen kulkeutumista siihen leikkaushaavaan, eikä ihmisen siihen levittämä oksavaha tartu eikä tuki vuotoa sen enempää kuin vuotavaan vesihanaan työnnetty tiskirätti tyrehdyttää veden tippumista. Vuoto jatkuu vielä seuraavallakin yläkuulla, joten kerran tehdyn haavapinnan tekopäivä jää vaikuttamaan pitkäksi aikaa, ja siksi oksien leikkuun kanssa on hyvä pitää tarkka harkinta.
- Sen sijaan pieniä oksia, etenkin alle 2 cm paksuja, voi hyvin leikata pensasleikkurilla ja oksasaksilla nyt keväisellä yläkuulla, jos on tarkoitus saada pensas kasvattamaan paljon lisää oksia, haaroittumaan ja tuuheutumaan. Matalan, pienen ja nuoren pensasaidan saa tällä keinolla voimakkaaseen lisäkasvuun tälle kesälle. Kituvan puun tai pensaan saa innostettua kasvattamaan lisää oksia tai uuden latvan kun nyt leikkaa entistä vähän poikki. Pieni oksa ei ehdi vuotaa paljoakaan ennen kuin sen silmut ovat avautuneet ja ylöspäinen nestevirtaus ohjautuukin leikkuupinnan sijaan uusien versojen ja lehtien kasvuun.
- Havupuita voi leikata koko yläkuun ajan, mutta mitä lähemmäksi täysikuu tulee, niin sitä enemmän pihkaa valuu niidenkin leikkaushaavoista, joten jos ei ole tarkoitus koristella kuusiaitaa pihkakerroksella auringossa kimaltamaan, niin parasta olisi tehdä niillekin tuuheuttava leikkuu ihan yläkuun eli nousevan kuun alkupäivinä, ennen puolenkuun päivää.
- Jos taas pensas tai pensasaita kaipaa muotoon palauttamista, kasvun hillitsemistä ja siistimistä ilman uusien oksien muodostumisen tarvetta, ne leikataan vasta pääsiäisenä kun alkaa alakuu eli laskeva kuu. Silloin tulos säilyy pitempään eikä uusia versoja tänä keväänä tule niin paljoa.
- Ne oksat ja puunrungot lehtiä tekevistä puista ja pensaista, mitkä tulevat leikatuiksi ja kaadetuiksi nyt yläkuulla, kuivuvat huonosti polttopuuksi. Polttamisen sijaan ne ovat todella hyvää ainesta oksasilppuriin ja hakkeeksi, jota käytetään katemateriaalina estämässä rikkaruohojen kasvua puiden ja pensaiden juurilla. Yläkuulla katkaistu oksa tai puu kuivuu hitaammin ja sen lahoaminen mullaksi on myös hitaampaa, joten katekerrosta ei joudu niin pian uusimaan, kuin jos käyttää alakuulla leikattuja oksia.

Rakennustyöt.

- Kun ulkona on vielä viileää ja kosteaa, ja kuu on kasvavassa vaiheessa, on rakennustöissä vaarana kosteusvauriot. Kosteus poistuu rakenteista huonommin, maalin ja betonin kuivuminen ei ole aivan yhtä hyvää kuin olettaisi, vaikka sää olisikin kuiva ja poutainen. Perusta, tukipaalut, pihakiveykset, jne eivät asetu aloilleen yhtä vakaasti kuin alakuulla, ja sen huomaa vasta myöhemmin kun ne ovat alkaneet liikkua, vaikka työ olikin huolella aikoinaan tehty.
- Riippuen siitä miten tärkeästä työstä on kyse, ja mitä sen korjaus jälkikäteen tulee maksamaan, kannattaa juoda toinenkin kuppi kahvia ja miettiä mitä jos sittenkin pelaisi varman päälle, ja siirtäisi tällaiset työt vähenevän kuun puolelle. Yläkuu on hyvää aikaa huolelliseen suunnitteluun, tarvikkeiden tuomiseen rakennuspaikalle ja kaiken tarpeellisen varmistamiseen etukäteen.
- Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten kun alakuu eli laskeva kuu koittaa, sujuu työnteko niin vauhdilla että saa enemmän aikaiseksikin, eikä töiden siirtämisestä syntynyttä ajanhukkaa loppujen lopuksi niin paljoa tullutkaan. Kestävä ja hyvä lopputulos viimeistään osoittaa, että kannatti toimia harkitusti vanhojen neuvojen mukaan.
- 1.-2.4. ja 5.-8.4. ovat kaikkein huonoimmat päivät kosteuden kannalta, eikä valmista talopakettiakaan pidä pystyttää näinä päivinä. Jos kellarin rakentaa näinä päivinä, pysyy se aina kosteana ja homeessa, vaikka kuinka siivoaisi. Nämä päivät sopivat sen sijaan kaivon kaivamiseen, salaojan kaivuuseen ja peittämiseen, veden ohjaamiseen toisaalle ojia avaamalla ja vesialtaan kaivamiseen kun sen pohja jätetään luonnontilaan ja annetaan pohjaveden tai puron täyttää se. Vesirakenteet asettuvat hyvin muotoonsa ja keräävät vettä.
- Teiden tasaaminen, soran levittäminen ja kuoppien täyttö onnistuu pysyvämmällä lopputuloksella vasta täysikuun jälkeen. Nyt tehtynä saa huomata niiden jäljen olevan huonompaa, kuoppien avautuvan takaisin ja harmistuksen lisääntymisen kun työnjälki ei kestäkään. Maa-aines asettuu pysyvämmin aloilleen ja tiivistyy paremmin kun se levitetään alakuulla.
- Näistä neuvoista lisää kirjassa Kuun vaikutus rakentamiseen.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu.

- Yläkuu eli nouseva kuu on huonompaa aikaa kevätsiivoukselle, joten nyt vain tärkeimmät pyykit ja siivoustyöt, ja perusteellinen jynssääminen ja hankalat puhdistettavat saavat jäädä odottamaan täysikuun jälkeistä päivää, kiirastorstaina tai pitkäperjantaina voi sitten purkaa energiaa siivousvälineiden parissa vaikka koko päivän, ja antaa pyykkikoneen käydä.
- Vanha kansa käytti kevään yläkuuta pyykkäyksen sijaan pellavakankaiden valkaisemiseen. Nyt pesty kuitu jää enemmän auki ja haralleen niin että auringon ultraviolettisäteily pääsee syvemmälle kuidun rakenteeseen ja saa sen värit haalenemaan. Pesemällä ensin normaalisti pellavaliinat ja lakanat yläkuulla - vaikka eivät olisi likaisiakaan - saadaan kuidun rakenne aukeamaan, ja sitten joko kuivataan ne sisällä ensin tai viedään suoraan ulos kuivumaan säästä riippuen, ja jätetään koko päiväksi auringonpaisteeseen valkaistumaan.
- Yöksi sisään talteen arvotekstiilit ja sitten aamulla jälleen aurinkoon - jos vain aurinko paistaa. Muutaman päivän käsittelyllä pellava vaalenee jo selvästi. Välissä ei tarvitse pestä uudelleen, ja kun ne on sopivan vaaleiksi saatu valkaistua, niin jatkossa pesu on parempi tehdä aina alakuulla että kuitu kuluu vähemmän.
- Vesipäivinä 1.-2. ja 9.-10.4. kasvit juovat enemmän vettä maljakosta ja kukkapurkista, ja varastoivat sitä lehtiinsä. Vesipäivinä on tärkeä antaa kodin kasveille niin paljon vettä kuin ne jaksavat käyttöönsä ottaa, ja viimeistään illalla kaataa ylimääräinen vesi aluslautasilta sitten pois. Näin kasvit pärjäävät pitkällä kasteluvälillä. Vaikka pieniä taimia pitääkin kastella useammin, nekin hyötyvät vesipäivien kastelusta niin että ovat vahvempia ja vastustuskykyisimpiä, ja kasvavat nopeimmin.
- Juuri ennen vesipäiviä eli "kukkapäivinä" kastelu altistaa kasvit sairauksille ja hyönteisille. Kahtena vesipäiviä edeltävänä päivänä ei siis kastella ellei joku kasvi ole aivan valtavassa vedentarpeessa - jolloin se toki pelastetaan kuivumiselta.

Leipominen, mikrobikäyminen ja juuston teko.

- Nyt on hyvä leipoa ja nauttia ihan rauhassa rentouttavasta taikinan vaivaamisesta ja sen kohoamisen ihailusta. Nousevalla kuulla eli yläkuulla taikina kohoaa hyvin, sitko muodostuu parhaiten ja mitä lähemmäksi täysikuuta tullaan, sen enemmän saa laittaa jauhojakin taikinaan kun se vain paisuu ja paisuu.
- Parhaimman tuoksun ja tuoreuden saa "kukkapäivinä" eli ilma-elementin päivinä, ja tätä moni luonnollisista raaka-aineista leipova keskieurooppalainen pienleipomo osaa hyödyntää. Vetenä käytetään vain parasta lähdevettä, ja Suomessa keväällä erityisesti koivun mahlaa. Ilmamerkin päivät ovat ma-ti 30.-31.3. ja täysikuulla ti-ke 7.-8.4..
- Yläkuulla leivotut leivonnaiset pitävät kosteutensa paremmin, ja säilyvät kauemmin tuoreina. Toisaalta jos ilmankosteus on korkea ne voivat myös homehtua sen vuoksi. Entisaikana leipiä pidettiin usein aitassa viljalaareissa, jossa ne paitsi olivat piilossa nälkäisiltä niin myös viljan jyvien ansiosta paremmin suojassa ilmankosteuden vaihteluilta ja säilyivät näin hyvin. Pitäisiköhän kokeilla vielä nykyäänkin tätä säilytysmuotoa lisäaineiden sijasta?
- Monissa taloissa oli myös itse viljalaarien reunat ja muut ruuan säilytysrakenteet tehty tarkalleen oikeaan aikaan kaadetusta puusta, jolloin hiiriä ja rottia ei kiinnostanut jyrsiä tietään sen läpi ja vilja pysyi puhtaana. Moniko nykyään osaa tarkkailla, mitä puuta jyrsijät syövät, ja minkä jättävät rauhaan? Entisajan puusepillä oli monta salaisuutta, ja osa niistä on säilynyt nykyaikaankin.
- Käyttämällä valmistettavien juomien hiivat lisääntyvät nopeasti ja käyminen etenee vauhdilla kun ne laitetaan alulle yläkuulla. Eri päivillä on vielä hiukan eroa, ja päivän säällä on iso vaikutus, niinkuin on viilin teossa moni ukonilmalla huomannut. Myrskyllä ilmakehä sähköistyy ja kauniimmalla ilmalla sekä leipominen että käyminen etenevät tasaisemmin ja toivotummin. Maamerkin päivänä voi muukin kuin käymishiiva päästä kasvamaan jos hygienian kanssa ei ole tarkkana.
- Nouseva eli yläkuu on hyvää aikaa jugurtin, kefiirin, viilin ja tuorejuuston teolle. Niistä tulee kiinteämpiä ja ne pitävät nesteen parhaiten. Ilmamerkin päivät eli kukkapäivät ovat kaikkein parhaita.

Hiusten leikkuu ja värjäys sekä tatuoinnit.

- Jos haluaa että hiukset kasvavat vahvempina ja nopeammin, ne pitää aina leikata nousevalla eli yläkuulla. Nyt keväällä kaikkein parhaimmat hiustenleikkuupäivät osuvat myös yläkuulle. Vahvan ja terveen hiuksen kasvattamiseksi leikkauta edes muutama milli pe-la 3.-4.4.. Helppohoitoisen ja kauniisti asettuvan kampauksen leikkaamiseksi varaa kampaajakäynti su-ma 5.-6.4.. Kaikkina näinä päivinä voi samalla värjätä hiukset, mutta pe-la ei kannata käyttää vahvempia kemikaaleja kuten permanenttiaineita.
- Koko nouseva kuu on hyvää aikaa sekä leikata että värjätä hiukset, mutta jos poistaa vanhaa väriä tai vaalentaa hiuksia, niin värinpoistolle täysikuun jälkeinen aika eli alakuu on parempaa. Vain vesipäivinä ke-to 1.-2.4. voi värjäys tuottaax hiukan huonomman tuloksen, eikä silloin kannata leikatakaan. Näinä päivinä hiusten käsittely saa ne huopumaan ja takkuamaan, joten jos siihen on taipumusta niin näitä kannattaa välttää. Toki sitten, jos haluaa tehdä hiuksista kestävän rastakampauksen, näitä päiviä kannattaa käyttää.
- Villavaatteen hellempikin pesu yläkuun vesipäivinä voi saada sen kutistumaan ja huopumaan. Jollei siis ole tekemässä huopatossuja, kannattaa sukkien pesu jättää alakuun puolelle.
- Hiusten leikkuuneuvot pätevät myös kehon muihin ihokarvoihin, sekä eläinten karvaan. Koiran trimmaus kannattaa tehdä yläkuulla, jotta turkki pysyy terveenä - vaikka sitä joutuukin sitten useammin leikkaamaan. Jos joskus on tärkeää että tulos kestää pitempään, voi sen kerran tehdä trimmauksen alakuulla, mutta jatkuvasti ei kannata eläimenkään karvankasvua heikentää ja huonontaa leikkaamalla niitä aina pelkästään alakuulla.
- Yläkuulla eli nousevalla kuulla voi tehdä kestävät pigmentöinnit ja tatuoinnit, mutta ei enää täysikuun päivänä ja kahtena päivänä ennen täysikuuta. Täysikuulla ihon rikkominen vaikka vähänkin aiheuttaa helposti verenvuotoa ja tulehdusta. Erityisesti herkkiä kehonosia kuten kasvojen ihoa on tärkeä varoa rikkomasta täysikuun päivinä ettei tule ikävän näköisiä arpia. Myös 25.-29.3. ovat huonoja kasvojen alueen neulakäsittelyille. Eri kehonosien muut aktiiviset päivät alempana.

Kynsien leikkuupäivät.

- Kynsienleikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin uudenkuun päivästä eli su 29.3. varpaankynsille, ja sormenkynsille jo edellisenä iltana. Seuraava kynsienleikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin kasvavan puolikuun päivästä eli leikataan ma 6.4. ja sekä sormien että varpaiden kynnet silloin. Nämä pätevät myös lemmikkieläinten kynsiin. Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan.
- Lakkaamisen tai rakenne/geelikynsien liimaamisen ajalla ei ole yhtä paljon väliä. Kynsilakan kovettuminen on hiukan hitaampaa yläkuun eli nousevan kuun aikana.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi uuteen "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2020,, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2020 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin aktiivisina eli mitä hoidetaan, tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2020):

- Ke-to 25.-26.3. aivot, silmät, päänahka, otsaontelo, poskiontelo, ylähampaiden juuret ja nenä. Pe-su 27.-29.3. suu, nielu, hampaat, alaleuka, korvat, kurkku, kieli, äänihuulet, kilpirauhanen, kaula ja niska. Ma-ti 30.-31.3. hartiat, olkapäät, keuhkojen yläosa, käsivarret, kyynärpää, ranteet, kädet ja sormet. Ke-to 1.-2.4. keuhkot, mahalaukku, ruokatorvi, maksa, sappi ja rinnat. Pe-la 3.-4.4. sydän, aortta, valtimot, pallea ja selkä. Su-ma 5.-6.4. ohutsuoli, paksusuoli, umpilisäke, haima, perna ja vatsan alueen suuri hermoverkosto. Ti-ke 7.-8.4. munuaiset, virtsarakko, lonkka ja lantio. To-pe 9.-10.4. sukuelimet, munasarjat, kohtu ja lantion pohja.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- Yläkuu eli nouseva kuu vetää ravinteita ruuasta kehon käyttöön, rakentaa uusia soluja, uutta kudosta ja kaikesta syödystä ruuasta ja hengitetystä ilmasta saadaan enemmän hyötyä, kaikki imeytyy kehoon tehokkaasti, ja erityisen tehokkaasti kulloinkin aktiivisena olevaan kehonosaan. Lihaksia rasittamalla ne voimistuvat nopeammin, syöty proteiini kasvattaa niitä paremmin ja laihdutuskuuri tuntuu etenevän huonommin, paino ei putoakaan vaikka rasvakudos muuttuu lihakseksi silminnähden kuitenkin. Nestettä kertyy kehoon täysikuun lähestyessä.
- Ke-to 25.-26.3. on päähänpistojen aikaa ja tekee mieli toteuttaa aivoitukset saman tien. Luovalle työlle hyvä, mutta muuten kannattaa ensin miettiä yön yli ennen kuin toteuttaa kaikkea. Jos tulee äyskittyä perheelle, voi syyttää luonnonvoimia. Perjantaina on jo parempi olotila.
- Koska on nouseva eli yläkuu, nenä on herkkänä vastaanottamaan kaiken ilmassa leijuvan, ja on parasta haistella vain raitista ulkoilmaa ja hyviä tuoksuja saunan kosteanpehmeissä löylyissä. Niin ei tarvitse olla huolissaan kevätflunssasta. Kostea huoneilma kostuttaa nenää, ja auttaa pitämään silmät kosteina ilman silmätippojakin. Vain kuiva limakalvo altistaa taudinaiheuttajille. Nenäkannun käyttö suolavedellä huuhdellen ylläpitää terveyttä ja vastustuskykyä, ja on hyödyksi siitepölyn ärsyttäessäkin.
- Hyvä aika päähieronnalle, joka rentouttaa turhan kireyden ja antaa luovuudelle tilaa. Kunhan ei sitten heti toteuta kaikkia päähänpistoja. Silmien rentouttaminen poissa näyttöpäätteiltä on tärkeää. Jos niitä paljon kuitenkin käyttää, hyvä ryhti ja kaulan pitäminen suorana niin että pään paino lepää luonnostaa selkärangan nikamilla auttaa nestekiertoa pysymään normaalina ja vähentää näin rasitusta ja väsymystä. Aivot ja silmät tarvitsevat happipitoista verta ja hyvää nestekiertoa.
- Ei silmien tai nenän alueen leikkausta tai poskiontelon punkteerausta näinä päivinä, tai muuta kudoksia rikkovaa toimenpidettä. Huono aika yläleuan hampaiden toimenpiteille, vain hammaspesu ja sekin varovasti jos ikenet ovat arkoina. Suolaveden purskuttelu on parempi kuin kova harjaus näinä päivinä.
- Pe-su 27.-29.3. on koko suun alue, korvat, kurkku ja kaula aktiivisena, ja koska on yläkuu niin keho vastaanottaa tätä kautta tehokkaasti. Nyt ei likaisia sormia suuhun, hampaiden kaivelua, teipin katkomista hampailla eikä muutakaan mikä tuo ylimääräistä kosketusta suun alueelle. Ei yskivien kanssa vastakkain istuskelua, eikä saman pienen huoneilman hengittelyä sairaiden kanssa, jos yhtään epäilee omaa vastustuskykyään.
- Kun näinä päivinä pitää suun kiinni ja hengittää nenän kautta, juo paljon kuumaa nestettä eli pitää suun limakalvon kosteana ja vaikka saunoo havu-uutetta saunavedessä tai kesän koivuvastan kanssa ihan rauhassa, niin näinä päivinä saa hyvin estettyä altistumisen ilmassa leijuville taudinaiheuttajille.
- Huono aika hammaslääkärissä käyntiin, liian rajuun ikenien harjaamiseen, ja hampaiden käyttäminen työkaluna muuhun kuin syömiseen. Jos hampaissa vihloo tai särkee, on hyvä tietää että se voi huomattavasti helpottaa kun nämä päivät ovat menneet ohi ja aktiivinen kehonosa ei enää ole suun alue. Alue kun on herkkänä, niin pienikin ärsyke voi tuntua tavallista suuremmalta.
- Näinä päivinä on hyvä kurlata suuta suolavedellä, tai jos ei osaa, niin juoda pienen pieninä kulauksina kuumaa vettä, syödä voimakkaan suolaista siinä välissä tai laittaa ruokaan sopivasti cayennepippuria, tabascoa, tai muuta chilimaustetta, niin että se saa suun alueen erittämään suojaavaa limakerrosta kurkun alueelle ja näin pitämään alueen terveenä. Kiinalaisilla on tapana juoda kylmän veden sijasta kuumaa vettä, ja se auttaa samoin kuin kaikki muukin kuuma juoma.
- Kilpirauhaslääkitys voi heittää, koska imeytyminen on tehokasta ja vaikutus kohdistuu kaulan alueelle. Jos osaa huomioida tämän, osaa ehkä säätää näinä päivinä annoksen kohdalleen. Hyvä aika niskahieronnalle, eteeriset öljyt imeytyvät hyvin niskan ihoon ja hoitavat kipeitä lihaksia. Tärkeää pitää niskan ja kaulan alue lämpimänä.
- Ma-ti 30.-31.3. vaikutus siirtyy alaspäin, on loistava aika hierouttaa hartiat, tai pitää kuumaa jyväpussia olkapäillä ja antaa sen lämmittää. Käsien ja käsivarsien venyttely ja kiertoliikkeet auttavat välttämään jumeja, ja käsipainojen käyttö vahvistaa vähällä vaivalla käsivarsien ja hartioiden lihaksia. Ei sormien kynsien leikkuuta tai viilausta, mutta kaikki hoitavat aineet imeytyvät tehokkaasti käsien ihoon, joten tiskatessakin kannattaa pitää kumihanskat nyt kädessä. Puutarhassa taas maan ja mullan hyvien aineiden kannattaakin päästä kosketuksiin ihon kanssa.
- Koska keuhkojen alue alkaa jo reagoida, raitis ilma, hengitysharjoitukset ja ihan vain kaksi hidasta ja syvää sisään-uloshengitystä antavat keholle paljon sen tarvitsemaa hoitoa. Nyt alkaa kaikki ilmassa oleva imeytyä keuhkojen kautta verenkiertoon, joten vain terveellisiä tuoksuja ja hajuja oman kodin ilmaan näinä päivinä, ja parasta on merituulen tai raittiin metsäilman ja ulkoilman hengittäminen.
- Ke-to 1.-2.4. vaikutus voimistuu keuhkojen alueella ja edellisten päivien tyyliin on tärkeä ettei hengitä haitallisia aineita näinä päivinä. Kaikki imeytyy keuhkojen kautta tehokkaasti kehoon, niin timjamitee löylyvedessä tai höyryhengityksessä pesuvadin yltä pää pyyhkeen alla, tai autokorjaamon liuottimien höyryt ja työpaikalla käytettävät kemikaalit. Tupakoitsijoille näinä päivinä pienikin vähentäminen säästää keuhkoja ja on kärvistelyn arvoista. Saunan löyly hoitaa keuhkoja erityisen hyvin joten nyt voi saunoa pitkän kaavan mukaan.
- Myös mahalaukku ja maksa imeyttävät kaiken tehokkaasti kehon käyttöön joten alkoholin sekä E-koodeja sisältävät ruuat voi jättää pariksi päiväksi, ja antaa maksalle työrauhan. Ne joilla on sappivaivoja, pitävät näinä päivinä huolta että ruoka on itselle sopivaa. Toisaalta terveillä ihmisillä maha sulattaa erityisen hyvin juuri näinä päivinä, kunhan ruoka on itselle hyvin sopivaa.
- Pe-la 3.-4.4. selkä pidetään lämpimänä ja muistetaan oikea-oppiset nostamisasennot, eikä tempaista sitä punttisalin painavinta tankoa kylmiltään juuri tänään. Selkä toisaalta vahvistuu hyvin kun sitä harjoittaa näinä päivinä, joten jos se on ollut kipeänä, kevyt jumppa tai hieronta voi riittää päästämään kivuista juuri näinä päivinä. Jokainen tuntee itse parhaiten oman kehonsa, ja nyt yläkuulla on aika vahvistaa ja voimistaa kehoa kaikilla hoidoilla.
- Jos sydän oireilee näinä kahtena päivänä, voi kyse olla vain siitä että keho hoitaa aktiivisesti juuri sydäntä, eikä sen muljahtelu ennakoikaan mitään sen kummempaa. Mutta jos on vakavia sydänsairauksia, ja oireet pahenevat juuri näinä päivinä, ne pitää ottaa vakavasti heti. Sydämen ylirasittaminen huolilla ja peloilla näinä päivinä voi olla liikaa ja jos se huolestuttaa, on hyvä sallia itselle tai läheiselle jotain mukavan rauhallista ajateltavaa ja tekemistä nyt kun sydän on kehossa herkkä kohta.
- Jos auringonpurkaus osuu tällaisille päiville, voi se voimistaa sydänoireita. Usein tästä kerrotaan uutisissa "aurinkomyrskynä" ja revontulien mahdollisuutena. Avaruudessa tapahtuva sähköistyminen Maan magneettikentässä aiheuttaa vastaavan sähköistymisen ihan maan pinnallakin asti, ja kehossa sähköön reagoi tietysti ensimmäisenä sydän ja aivot. Mutta kun tietää mistä on kysymys, osaa arvioida että ehkä se ei olekaan muuta kuin ohimenevä myrsky, ja ei sitten huolestu turhasta. Jokainen tuntee oman olonsa, ja kun näinä päivinä tietää tarkkailla, voi oppia paljon lisää siitä mistä on kysymys.
- Näinä päivinä ei pitäisi tehdä sydämeen ja valtimoihin kohdistuvia leikkauksia, vaan hoitaa kaikilla muilla hoidoilla. Sydänlääkkeet imeytyvät tehokkaasti, joten annostuksen kanssa voi itse huomata eroja näinä päivinä. Jos aortta on heikko kohta, näinä päivinä sitä ei pidä rasittaa.
- Su-ma 5.-6.4. on koko vatsan alueen hermoverkosto aktiivinen ja hyvin tunteva. Nyt moni kuvailee vatsanpohjatunnetta, intuitiota, ja reagoi syömäänsä ruokaan tunteilla. On helppo huomata, paraniko oma olo jostain ruuasta vai aiheuttiko se pitemmän väsymyksen kuin normaalisti. Jos sää ei aiheuta erityistä väsymystä, ja ruuan jälkeen meinaa nukahtaa, on syönyt jotain itselle haitallista ja kannattaa seuraavan kerran kokeilla toisenlaisia ruoka-aineita. Ruuan jälkeen pitäisi olla hyvä ja virkeä olo, jossa vatsan alueella ei tunnu muuta kuin lempeä kylläisyyden tunne, mutta ei ähkyä, turvotusta tai kipua.
- Mitä tuoreempaa ruokaa syö ja itse sen raaka-aineista valmistaa, sen todennäköisempää on että saa helposti ja nopeasti selville itselle sopivat ruuat ja ruokarytmin. Valmisruuissa on niin monia aineksia kerralla, että on vaikeampi selvittää mikä niistä aiheutti huonon olon, mutta itse on helppo kokeilla miltä vatsassa tuntuu kun syö voissa paistettuja muikkuja. Jos siitä tulee hyvä olo, on selvää että sekä suomalainen järvikala että tuore voi molemmat ovat itselle hyviä ravintoaineita. Samaa tunnetta harvoin saa pakastealtaan kalapuikoilla.
- Haiman ollessa aktiivinen voi se näkyä insuliinin tarpeen vaihteluna diabetesta sairastavalla, tai terveilläkin näkyä verensokerin heilahteluna. Jos vastaavaa ei muina päivinä näy, kannattaa kiinnittää huomio kuukautta myöhemmin samoihin päiviin, kun suolisto, perna ja haima ovat jälleen aktiivisina. Nämä ovat huonoja päiviä koepalan ottamiselle suolistosta.
- Ti-ke 7.-8.4. on tärkeä pitää lantio ja munuaisten alue lämpiminä, ja juoda päivän mittaan lämmintä juomaa että munuaiset saavat toimia tehokkaasti ja uudistaa solujaan. Oman istuinalustan voi ottaa mukaan jos joutuu ulkona istumaan, että välttyy virtsarakon vaivoilta ja onhan se muutenkin mukavampi istua lämpimällä tuolilla. Nukkuminen auttaa myös munuaisia jos vain malttaa mennä nukkumaan aikaisin illalla. Jos lantion alueella on vaivoja, tai lonkat särkevät, lepo ja lämpö sekä kevyt liikunta tai venyttely voivat antaa helpotusta ihan sellaisena. Keho kun reagoi nyt vahvasti tällä alueella.
- Samaan aikaan nyt on myös täysikuu, joten munuaiset toimivat erityisen tehokkaasti mutta silti kehon kudokset voivat kerätä nestettä. Se lähtee liikkeelle ja poistumaan kehosta heti täysikuun jälkeisenä päivänä. Nämä päivät ovat huonoja munuaisten, virtsarakon ja lonkkien alueen leikkauksille, mutta hyviä kaikille muille hoidoille jotka kohdistuvat tähän alueeseen.

Hammashoidot ja leikkaukset.

- Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei kannata hoitaa leikkauksin juuri silloin, vaan muina kuunkierron päivinä. Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole hyviä leikkauksille, haavat jäävät auki ja voivat infektoitua. Usein tikkejä poistettaessa huomataan etteivät haavan reunat olekaan umpeutuneet vielä.
- Yläkuulla tehdyissä leikkauksissa on kudoksen uudiskasvun taipumus, ja jos kyse on jotain haitallista poistavasta leikkauksesta, se kannattaa ehkä sittenkin ajoittaa vasta alakuun puolelle. Alakuulla haavat paranevat varmemmin ilman infektiota, eikä poistetun kudoksen jäänteistä ole samanlaista takaisin kasvamisen vaaraa. Auringon vuorovesivoima vaikuttaa tähän aikaan vuotta pään yläosan alueella joten aivojen, silmien ja nenän leikkauksille parempaa aikaa on huhtikuun 20. päivästä eteenpäin.
- Yläleuan hampaille kannattaa tehdä vain kiireellinen ja välttämätön hoito, ja jatkaa huhtikuun 20. päivän jälkeen. Jos niin kauaa ei voi odottaa, niin täysikuun jälkeen alakuulla olevat päivät 9.-20.4. ovat nyt meneillään olevan yläkuun päiviä parempia. Kaikkein huonoimmat päivät yläleuan hampaiden paikkaukselle, poistolle, juurihoidolle ym. ovat 25.-26.3. ja 6.-8.4..
- Jos voi odottaa, niin parhaat päivät yläleuan hampaiden hoidolle ovat vasta 8.-17.5..
- Alaleuan hampaita voi hyvin hoitaa täysikuun jälkeen 9.-20.4. ja ne kannattaakin hoitaa silloin kuntoon, ennen kuin siitä eteenpäin kuukauden ajan on huonompaa aikaa hoitaa alaleuan hampaiden vaivoja.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020"-taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, ja paljon muuta.

Rairuohon kylvö ja virpomisoksat.

- Nyt yläkuulla eli nousevalla kuulla on hyvä kylvää kaikenlaisia itujen ja versojen siemeniä lasten kanssa, ja vaikka mitata viivoittimella montako senttiä korkeaksi ne viikossa kasvoivat. Tai laittaa pieni lelu-ukkeli sinne ruohon joukkoon ja katsoa miten nopeasti ruoho kasvaa sen ohi ja ylitse, ja se häviää näkyvistä. Ehkä pääsiäismunakin ilmestyy joku aamu ruohon joukkoon ja sitten saa aamulla hiukan herkutella.
- Nouseva kuu saa rairuohonkin kasvamaan niin vauhdilla että lasten on sitä mukava seurata. Samoin kannattaa hakea muutama mustikanvarpu maljakkoon ja seurata miten sen lehdet ja kukat aukeavat. Pajunkissat avautuvat vauhdilla ja varistavat siitepölyä, tekevät vihreitä lehtiä ja kolmessa viikossa juuretkin maljakkoon. Näitä kevään ihmeitä voi seurata lasten kanssa yhdessä kokeilemalla. Jos vaikka leikkaa pensasaitaa, voi siitä kertyneitä oksia tuoda sisälle ja katsoa minkä muotoiset ja väriset lehdet alkavat silmuista avautua. Eivät niitä tunnista aina aikuisetkaan.
- Entisajan tapa hakea tuoreita oksia eli vitsoja oli keino siirtää luonnon keväistä kasvuvoimaa ulkoa sisälle taloon. Saunavihdan tapaan oksakimpuilla heiluttamalla yritettiin siirtää luonnon parantavat voimat tuomaan terveyttä ja hedelmällisyyttä niin karjalle kuin itse emännällekin. Vanhoissa virpomisloruissa oli mukana myös sana tiineeksi: Virvon varvon tuoreeks tiineeks. Nykyään kun aikuiset eivät tätä tapaa enää itse ylläpidä ja se on siirtynyt vain lasten toimeksi, on runoakin muokattu lapselle sopivampaan suuntaan ja hedelmällisyyden korostaminen on jäänyt pois.
- Silti nykyäänkin kaikkialla luonnossa näkyy hedelmällisyyden lisääntyminen, muuttolinnut tulevat pesimään ja kalat kutevat, kasvit versoavat ja ensimmäiset puhkeavat kukkaan jo varhain. puut kukkivat ja levittävät siitepölyä ilman täyteen. Kevät on aina ollut lisääntymisen ja hedelmällisyyden juhlaa.
- Sen verran tästä vanhasta tavasta voisi säilyttää nykypäivään, että kun lapset koristelevat pajun ja koivun oksat - ja välillä vähän muitakin - niin osaavat vanhemmat voisivat pitää huolen kuunvaiheista, ja auttaa hakemaan nämä oksat paitsi kauniisti leikaten pensaita repimättä ja luvallisista paikoista, niin yläkuun eli nousevan kuun aikaan.
- Moni iäkäs ja nuorempikin ilahtuu pirteistä ja iloisista virpojista, ja kun oksa on taitettu kasvavalla kuulla, niin se todella tuo kevään tuoreuden ja terveyden kotiin - se alkaa maljakossa elämään; silmut ja pajunkissat avautuvat ja vihreää lehteä kasvaa oksan täydeltä. Iloisen värisesti koristeltu lapsen tuoma oksa maljakossa on upeimmillaan kun se ei jää vain oksaksi, vaan alkaa elämään kuin puun taimi joka avaa lehdet keväällä.
- Tämä vanha perinne tuo edelleen paljon iloa niille, joiden on vaikea päästä omin jaloin ulos katsomaan joko hiirenkorva vihertää pihapuussa. Nyt kun vierailut iäkkäiden luokse ovat hiukan hankalampia toteuttaa, voisi kysellä saako sentään virpomisvitsoja tuoda palmusunnuntaina maljakkoon ilahduttamaan.


Kaunista kevään kuunsirpin kasvua kohti täysikuuta ja hyvää pääsiäisen valmistelua!


Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.