Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Uusikuu syntyi maanantaina 25.8. iltapäivän puolella, tarkka hetki on klo 17.13. Silloin Kuu oli taivaalla samassa suuntaa kuin Aurinko, eikä siksi näy. Kuu liikkuu Auringon ohi oikealta vasemmalle. Syksyllä uudenkuun sirppi on matalalla, keväällä korkealla.
- Uudenkuun syntymästä alkaa nousevan kuun eli yläkuun aika. Tähtitieteessä se on kasvava kuu, vanha kansa vain piti tärkeämpänä kuvailla kasveissa näkyvää vaikutusta kasvuvoiman ja nesteiden nousemisesta ylös: siksi sanat nouseva kuu ja yläkuu.
- Taivaalla kuun koko kasvaa pallon oikeasta reunasta alkaen: sanottiin että "vasemmalta vahvistuu" eli kuu paksunee vasemmalta reunaltaan, oikea on jo kokonaan valaistu kun sirppi ensikerran tulee esiin kuun synnyttyä. Koko sanonta kuuluu: "Oikealta ohenee, vasemmalta vahvistuu", eli täydenkuun jälkeen kuu alkaa ohenemaan oikealta reunaltaan, kunnes näkyviin jää pallon vasemman reunan muotoinen ohut vähenevän kuun sirppi eli alakuun kanta.
- Nyt siis kasvuvoima lisääntyy, ja on hyvä aika kylvää syysviljaa, istuttaa pensaita, puita ja perennoja. Myös nurmea kannattaa korjata kasvavalla kuulla kun se pitää paremmin värin, tuoksun, maun ja siis ravinto-arvon.
- Maan kääntö ja rikkaruohojen hävitys kuuluvat alakuulle eli laskevalle kuulle. Nyt tehtynä ne vain lisäävät rikkaruohojen kasvua.
- Jos vielä löytää vihreitä koivunoksia, niistä saa edelleen tehtyä talvivihtoja. Lehti pysyy kiinni kun oksat ottaa aamupäivällä ja nousevalla kuulla.
- Nyt voi leikata pensasaitoja, jos haluaa niiden tuuheutuvan ja haarovan. Tämä on aina yläkuun alkupäivien töitä. Lähempänä täysikuuta on vaarana että paksumamt oksat vuotavat mahlaa, joten leikkaus silloin heikentää kasvia. Täysikuulla ainakaan ei enää leikata.
- Jos haluaa saada mureat pihvit, jotka pannussa paistettaessa vielä paisuvat meheviksi, on eläin teurastettava kasvavan kuun eli yläkuun aikana. Alakuulla tehdyistä teurastuksista saadaan sitkeää pihviä, joka paistettaessa päästää loputkin nesteet ulos ja kutistuu ja kuivuu. Entisaikana tämä osattiin, ja oli helppo nähdä kun itse teurastettiin.
- Vanha kansa neuvoi keräämään syksyn sadon nousevan eli yläkuun aikana, jotta se säilyisi paremmin. Kannattaa laittaa päivämäärä ylös, ja tarkkailla talven aikana säilymistä ja koostumusta.
- 2.-3. syyskuuta ovat "hedelmäpäiviä" eli erityisen hyviä marjojen ja hedelmien poiminta- ja säilöntäaikoja. Wanhan ajan kuukalenteriin merkittyjä "juuripäiviä" taas kannattaa säilönnässä välttää, niinä päivinä voi tulla säilykkeisiin helpommin hometta. Juuripäiviä ovat 26.-27.8. ja 4.-6.9. Tarkempia selityksiä hillojen säilymiselle tai homehtumiselle löytää kirjasta "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa"
- Oikeaan aikaan säilöttynä ruoka säilyi entisaikana ihmeen hyvin ilman säilöntäaineita, kunhan osattiin seurata luonnon rytmejä.
- Peruna nostettiin perinteisesti yläkuulla eli nousevalla kuulla kellariin. "Alakuulla alas (istutus) ja yläkuulla ylös" sanottiin perunasta. Siemenperuna piti nostaa etelätuulella että se pian itäisi keväällä, mutta ruokaperuna oli nostettava pohjoistuulella, jotta se säilyisi kovana kellarissa seuraavaan satoon asti.
- Nousevalla eli yläkuulla leikatut hiukset kasvavat jatkossa nopeammin. Hyviä hiustenleikkuupäiviä ovat ti-ke 26.-27.8.
- Leipomiset nousevat paremmin nousevan kuun aikaan, varsinkin täysikuulla. Laskevan kuun aikaan, varsinkin sen lopulla, leipätaikina nousee huonommin, ja leipä kuivuu nopeammin.
- Täysikuu on tiistaina 9.9. ja tarkka hetki klo 4.38. Sadonkorjuun täysikuun ilta on siis jo maanantain puolella, ennen tuota tarkkaa hetkeä. Tiistaina kun heräämme, on kuu jo vähenevän puolella, eikä tiistai-iltana enää täysikuu vaikuta yhtä voimakkaasti. Täydenkuun vaikutus alkaa 2-3 vrk ennen täydenkuun päivää, joten sadonkorjuun täysikuuta saa siisä täysin rinnoin juhlia la-su 6.-7. syyskuuta olevana viikonloppuna.
- Maanantaina Kuu on lisäksi lähimpänä Maata eli "perigeumissa", joka tekee vielä tästäkin täysikuusta tavallista komeamman näköisen. Kannattaa siis varata aikaa rentoutumiselle syyskuun täysikuun viikonloppuun, ja järjestää sadonkorjuujuhlat juuri silloin!
- Täydenkuun jälkeen alkaa alakuun eli laskevan kuun aika, ja kasvit alkavat kerätä vararavinteita juuriin päin talven varalle. Vihreitä lehtiä ei enää kannata kerätä yrteiksi syyskuun täysikuun jälkeen, joten nyt on vielä viimeinen hyvä aika klipsaista mausteyrtit talteen ennen täysikuuta. Nyt ne ovat vielä hyviä ja ne voi kuivata tai pakastaa.

- Sadonkorjuun ja syyskuun täysikuun taikaa!


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.