Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Uusikuu syntyi 20.1. ja sen jälkeen on nyt kasvavan kuun aikaa, eli vanhoilla sanoilla: uudenkuun aika, yläkuu eli nouseva kuu.
- Pitkän esikasvatuksen tarvitsevien kasvien kylvöaika, esim chili, on nyt kasvavan kuun aikana. Samoin voi ottaa pistokkaita veteen juurtumaan, tai vaihtaa huonekasvien purkit suurempiin. Kaikki lähtee hyvään ja nopeaan kasvuun.
- Talvinen hirsien kaatoaika! Yläkuulla kaadettu puu ei halkea, vaan kestää hirsirakenteissa sukupolvien ajan. Pari päivää yli täysikuun voi vielä kaataa, eli 7.2. asti. Sitten alkaa jo kuivuminen ja halkeaminen sen jälkeen kaadetuissa.
- Kasvavan kuun aikana kaadetaan pihkapuita polttopuuksi, lehtipuu kaadetaan tähän tarkoitukseen vähenevän kuun puolella, niin se kuivuu paremmin.
- Nyt kaadettu puuaines on sitkeää, eivätkä syyt ja säleet irtoa hyvin, joten yläkuulla saa parasta pärepuuta ym. joissa on tärkeää ettei halkeamia tule puuaineksen kuivuessa. Tätä kannattaa itse kokeilla, ja nähdä omin silmin.
- Tikkuisuuden vuoksi nyt ei siis saa helposti höylättävää puuta, vaan sellaista joka on sitkeää. Myös kaatopäivän sää kannattaa merkitä allakan syrjään, eli oliko kuiva kylmä pohjoistuuli, vai sateinen leuto etelätuuli kun puuerä kaadettiin. Luonto on kokonaisuus, ja ennen sitä tarkkailtiin kokonaisuutena.
- Mustikan varpuja ym. oksia voi tuoda maljakkoon kasvamaan lehteä ja kukkaa, se tuo kaunista vehreyttä ja kevään lupausta talven kylmän keskelle. Tuoreella ajalla eli nousevalla kuulla kerätyt oksat kun alkavat "elää" maljakossa.
- Pyykinpesussa voi huomata etteivät tahrat ja lika lähde yhtä hyvin nyt nousevalla kuulla, joten pyykkivuorta saa hyvällä omatunnolla lykätä täysikuun jälkeiseen aikaan. Vanha kansa sanoi kuvaavasti että "vesi on liukkaampaa alakuulla".
- Hapanleipätaikina lähtee jälleen hyvin nousemaan, ja leipomisesta saa nauttia vähenevän kuun puolelle asti. Myös muut käymisreaktiot lähtevät hyvin alkuun kasvavan kuun aikana.
- Hiusten leikkuulle parhaat päivät ovat to-la 5.-7. helmikuuta. Ne osuvat jo vähenevän kuun puolelle, joten jos haluaa nopeuttaa hiusten kasvua, kannattaa ne leikata nyt kasvavan kuun aikana. Vähenevällä kuulla leikatut, varsinkin vähenevän kuun lopulla leikatut, kun kasvavat jatkossa hitaammin.
- Täysikuu on helmikuun 3. ja 4. päivän välisenä yönä, joten tiistain 3. päivän ilta on täydenkuun ilta, vaikka kuu on täysimmillään tunnin verran yli puolenyön. Edeltävän 2-3 päivän aikana moni huomaa olevansa energisempi, eikä ehkä tarvitse untakaan normaalia määrää. Monissa kulttuureissa juhlittiinkin siksi tärkeimpiä juhlia juuri täydenkuun aikaan. Alkoholistakaan ei silloin tule yhtä paha krapula, ja isompikin juhla-ateria sulaa hyvin.
- Kauan ennen nykyistä sähkövalojen aikaa saatettiin tärkeät talvimarkkinat pitää täydenkuun aikaan myös siksi, että kuun valaistessa hanget näki jäätyneitä jokia, järviä ja meren jäätä myöten reellä matkata ensin markkinoille, ja täydenkuun jälkeen muutaman päivän ajan vielä kotiinkin, huolimatta siitä että aurinko valaisi päivisin vain lyhyen aikaa.
- Ruotsiksi on vanha määritelmä Upsalan talvimarkkinoiden ja -käräjien ajankohdasta, joka suomeksi kuuluu suunnilleen näin: "Kun loppiaisen jälkeinen uusikuu täyttyy, on Dis(a)tingin aika." Eli kun kuudes tammikuuta jälkeen syntynyt uusikuu on kasvanut täydeksi. Näin kaikki tiesivät seurata kuusta, milloin lähteä suurille talvimarkkinoille.
- Vanhalle kansalle kuun seuraaminen oli automaattista, ja koska se taivaalta näkyi kaikille, oli yhteiset tapaamiset hyvä sitoa siihen. Se ilmoitti päivä päivältä lähenevän täysikuun yhtä aikaa kaikille, etäisyydestä riippumatta. Nykyään meillä on paperille painettu tai internetissä oleva kalenteri, jota kaikki seuraavat. Entisaikana yhdisti Kuu. Kun markkinapaikka oli jo vanhastaan tuttu, piti vain juhlia joulu alta pois, ja kun se loppiaisena päättyi, ja työt taas alkoivat, alettiin kuusta katsoa lähtölaskentaa suurille markkinoille.
- Mitä jos jokainen nykyäänkin osaisi lähimmän avaruuden kappaleemme liikkeet yhtä hyvin? Saman taivaan alla ja saman Kuun alla elämme yhä edelleenkin.

- Onnellista vuoden ensimmäisen uudenkuun aikaa!***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.