Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Lokakuun uudenkuun päivä oli tiistaina 9.10. ja pari päivää myöhemmin taivaalla näkyy uudenkuun sirppi syntyneeksi. Tästä alkaa yläkuun eli nousevan kuun aika.
Taivaalla Kuu kasvaa D-kirjaimen kaaren muotoisesta sirpistä ensin puolikuuksi ja siitä sitten täysikuuksi. Sanonta "Edestään Kuu kuluu, takaansa täyttelee" kertoo että idästä länteen kulkevan Kuun takareuna, eli vasen reuna alkaa päivä päivältä kasvaa ja täyttyä kohti pyöreää palloa.
- Kuuhan on pyöreä koko ajan, mutta yläkuun alkupäivinä se on niin lähellä samaa suuntaa taivaalla, kuin mistä Aurinko paistaa, että se ei vielä heijasta valoa maahan kuin hiukan toiselta reunaltaan. Suurin osa pallomaista Kuuta on Maasta katsottuna vielä pimeänä, ja valaistuu sitä enemmän mitä kauemmaksi Kuu erkanee Auringon suunnasta. Viikon kuluttua Auringon laskiessa länteen on Kuu suoraan etelässä, eli 90 asteen kulmassa Maasta katsottuna. silloin Kuusta jo puolet näkyy Auringon valaisemana.
- Ja keskiviikkona 24.10. Kuu on jo ihan vastakkaisessa suunnassa kuin Aurinko. Silloin auringonlaskun aikaan nousee täysikuu idästä. Ja kun katsoo itään, on länsi eli Auringonlaskun suunta täysin selän takana. Ei siis ihme, että selän takaa paistava Aurinko valaisee edessä olevan Kuun pinnan kokonaan.
- Tätä voi kokeilla syksyn pimeässä taskulampun ja ison pallon avulla. Sinä olet Maapallon pinnalta katsova ihminen, pallo on Kuu, ja lamppu on Aurinko. Kun laittaa lampun vaikka hyllyn reunalle pimeässä huoneessa, ja ojentaa pallon sitä kohti, valaisee valo sitä puolta pallosta, jota itse ei näe. Mutta kun kääntyy pikkuisen vasemmalle päin, valaistuu jo pallon eli Kuun oikea reuna. Kun kääntyy lisää, niin että lampun valo paistaa oikealta, valaistuu pallosta jo koko oikea puoli. Ja kun kääntyy vielä lisää, niin että lamppu paistaa selän takaa, näkyy pallon koko pinta valaistuna, kuin täysikuulla.
- Ja jos jatkaa kääntymistä edelleen samaan suuntaan, alkaa valaistu alue pallosta pienetä, kunnes näkyy enää vasen reuna, eli vähenevän kuun sirppi. Sopivan lampun ja pallon löytämiseksi voi joutua vähän näkemään vaivaa, ja kokeilemaan, mutta mikäs sen hauskempaa leikkiä syksyn pimeässä illassa. Sitten kun menee ulos ja näkee Kuun taivaalla, voi katsoa missä Aurinko on, ja nähdä saman suunta-eron kuin pallon kanssa kääntyillessä. Näin Kuu tekee yhden kierroksen Maan ympäri sirpistä täysikuuhun ja taas takaisin sirppiin. Ja siksi Kuu ei näy, kun almanakassa on mustan pallon kuva.

Säänennustuspäivä 3 päivää uudenkuun päivästä.

- Kun Kuu syntyy näkyväksi taivaalle, eli noin 3 vrk uudenkuun päivästä, ennusti vanha kansa tulevan kuunkierron säätä. Joskus sirppi näkyy jo 2 päivän vanhana, mutta varmempaa oli odottaa 3 vrk, sillä siihen mennessä "sää asettui aloilleen".
- Lokakuun 12. päivän tuulen suunta ennakoi tuleeko lämmintä vai kylmää. Jos tuuli on etelässä tai lounaassa, jatkuu kuunkierto lämpimämpänä, ja kylmä saa vielä odottaa. Jos tuuli on pohjoisesta tai luoteesta, alkaa kylmä sää jäädä ja tuoda talvea. Täysikuun aikaan säätyyppi heiluu parin päivän ajan, mutta palaa vielä noin viikoksi alalleen. Vasta vähenevän kuun viimeinen neljännes muuttaa säätyypin.

Kukkasipulien istutusaika.

- Viimeinen yläkuu eli nouseva kuu ennen kuin maa routaantuu on paras aika istuttaa monien sipulikukkien sipulit. Lajikekohtaisia eroja kannattaa noudattaa, mutta tärkeintä on että istutus tapahtuu syksyllä yläkuun aikaan. Silloin kasvu lähtee hyvin liikkeelle, mutta ei nouse maan päälle asti kun talven kylmä tulee jo pian vastaan. Hyvin lähtenyt kasvu varmistaa onnistuneen talvehtimisen ja nopean kasvun keväällä.
- Lisäksi yläkuulla istutetut sipulit tekevät keväällä suuremmat lehdet ja kukinnon, kuin alakuulla istutetut. Ja komea kukkahan siinä oli se pääasia, kun keväällä ei vielä paljon muuta kuki. Parasta aikaa ovat yläkuun alkupuoli, mutta jos kiire tulee niin juuri ennen täysikuutakin vielä voi istuttaa. sen jälkeen istutetut talvehtivat epävarmemmin, ja nousevat maasta hitaammin, sekä kasvavat pienmmän kokoisina ensi keväänä. Osa alakuulla istutetuista voi kärsiä talvesta niin että eivät kasva keväällä ollenkaan. Aina syy ei ole myyrien tai huonojen sipulien.
- Sellaisia kasveja, jotka kestävät myöhään syksyllä istuttamisen, voi vielä yläkuun ajan istuttaa. Jos taimitarha myy -70% perennoja, kannattaa ehkä ottaa riski ja laittaa ne maahan vielä lokakuun yläkuun aikana. Usein talvehtiminen onnistuu yllättävän hyvin, kun istutuskuunvaihe on kohdallaan.
- Jos haluaa optimoida, voi valita yläkuun päivistä lämmintuulisen päivän. Kun tuuli tulee etelästä tai lounaasta, pitää se sään lämpimänä ja silloin istutettu lähtee erityisen hyvin kasvun alkuun. Istutustyö on lisäksi parempi tehdä aamupäivällä kuin iltapäivällä.
- Maata ei pitäisi kääntää syksyn yläkuulla, sillä se lisää rikkaruohojen kasvua keväällä. Jos kompostia tekee yläkuulla, se jää löyhäksi eikä lähde lämpiämään ja lahoamaan kovin hyvin. Komposti kannattaakin tiivistää täydenkuun jälkeen, että lahoaminen lähtisi hyvin käyntiin. Toki sadeveden pitää päästä pois, ettei lahoaminen muutu mätänemiseksi.

Juuresten nostoa kellariin, ei lannoitusta ja kaivon kaivaminen.

- Jos maa-artisokkaa ja muita kylmänkestäviä juureksia on vielä maassa, hyviä päiviä niiden nostamiseen ovat 16.-19.10 ja 23.-24.10.. Vesipäivinä 11.-12. ja 20.-22.10. nostetut eivät säily kauaa hyvinä. Myös talviomenoita kannattaa poimia näinä päivinä, jos vielä ovat puussa kiinni. Samoin pihlajanmarjoja ja muita myöhään poimittavia.
- Enää ei kannata levittää maanparanteita tai lannotteita. Yläkuun aikana levitetyt lähtevät sadevesien mukana ojiin ja vesistöihin. käy. - Kaivon pohjaa voi vielä puhdistaa tai uuden kaivaa erityisesti vesipäivinä 20.-22.10. tai myös pari seuraavaa päivää, eli täysikuuhun asti. Näinä päivinä kaivettuihin kuoppiin tulee erityisen hyvin vesi, ja pysyvät märkinä jatkossakin. Talon perustuksia yms. ei missään nimessä pidä siis kaivaa näinä päivinä.

Sieniä sateella - ja etenkin yläkuun sateilla.

- Syksyn viimeinen hyvä sienienkasvuukausi on tämä lokakuun yläkuu eli nouseva kuu. Nyt suppilovahveroiden ja muiden myöhäisten sienien metsästykseen. Uusia kasvustoja nousee vielä hienosti tämän yläkuun aikana.
- Jos sää sallii, täysikuun lähestyessä kannattaa kiertää katsomassa parhaita sienipaikkoja. Sen mentyä ohi todennäköisyys uusien nousemiselle huononee selvästi. Vaikka paikka paikoin toki löytyy yllätyksiä. Mutta kun hiukan osaa varautua ja seurata kuunkierron rytmiä, osuu varmemmin ajoissa paikalle, ennen kuin sienet ehtivät yli-ikäisiksi alakuun lopulle tultaessa.

Syysleikkaukset ovat nyt ohitse.

- Jos syksyn nousevalla eli yläkuulla leikkaa puita tai pensaita, jäävät oksan leikkauspinnat kosteiksi siihen asti, että täysikuu 24.10. on mennyt ohitse. Kostea haavapinta kerää sieni-itiöitä ja puu voi saada lahosienen tai muun taudin.
- Talvehtimispaikkaan siirrettyjä pelargoneja ym. ruukkukasveja ei kannata myöskään leikata yläkuun aikaan. Ne innostuvat siitä uuteen kasvuun, eivätkä menekään talvilepoon. Niiden paras leikkuuaika on heti täysikuun jälkeen, 25.-30.10.
- Toki jos haluaa pihalla olleen kasvin talveksi sisälle ja uuteen kasvuun, mullanvaihto tai jo pelkkä siirto lämpimään saa helposti kasvun liikkeelle. Jos leikkaa turhat oksat pois ja laittaa uusiin multiin, alkaa voimakas kasvu ja haaroittuminen nyt yläkuun aikaan helposti. Vain paksuja puuvartisia oksia ei pidä nyt leikata, ne heikentävät kasvia kun eivät kuivu umpeen ja parane hyvin.

Metsästys- ja teurastusaika.

- Lokakuun eli likakuu eli rapakuu. Joskus teuraskuuksi mainittu. Ja ehkä sisäelinten sotkuista puhdistustyötä on verrattu myös tähän lika-sanaan. Olisihan se nykynuorille elämys pestä suolia puhtaaksi sisällöstään, kääntää ne nurinpäin ja huuhdella moneen kertaan. Mutta niin saatiin hyvät makkarankuoret entisaikaan, eikä arvokkaasta eläimestä mennyt niin paljoa hukkaan.
- Yläkuun ensimmäinen viikko on kokeneiden teurastajien mukaan kaikkein parasta työaikaa. Lihasta tulee mehevää, se pitää nesteen sisällään ja sulaa suussa.
- Metsästäjien kannattaa pitää yläkuulla saatu saalis omassa pakastimessa, ja tehdä parhaat pihvit ja paistit niistä. Alakuulla saatu kannattaa valmistaa jauhelihaksi tai tölkittää, tai muuten käsitellä pilkottuun muotoon ja sittenkin se ei ole yhtä hyvää kuin yläkuinen liha. Kokenut lihankäsittelijä tuntee erot heti käsissään ja oppii näkemään mistä on kysymys.
- Kaupan tiskissä siisti ja kaunis pala on usein alakuista ja kuivuu ruuanvalmistuksessa sitkeäksi. Mitä veltompi ja pehmeämmän näköinen, sen todennäköisemmin yläkuun teurastuksesta peräisin.
- Miksi teuraspäivää ei merkitä Suomessa, vaikka monessa muussa maassa merkitään? Kerrotaanhan kaloistakin, milloin ne on nostettu viljelyaltaasta tai kalastettu meristä ja järvistä. Vain erikoiskaupoissa tämä tiedetään kertoa, jos asiakas kysyy. Mutta on siinä valtava ero tarjota vieraille alakuun sitkeää sisäfilettä ja yläkuun mehevää paistia. Halvemmalla kilohinnalla saa silloin paljon parempaa ruokaa. Onneksi pientiloilla osataan nykyään kertoa teuraspäivä, niin voi päättää milloin täyttää pakastimensa.
- Myös kaloissa näkyy ero, yläkuun saalis on mehevämpää ja suomut pysyvät kiinni paljon tiukemmin. Kannattaakin tehdä yläkuulla uunikalaa, kun kuivumisen riski ei ole niin suuri, eivätkä suomut haittaa. Täysikuulla saatua kalansaalista saa kuulemma Helsingissä pitää kauppahallin tiskin alla piilossa, kun se sätkii niin pitkään. Ennen vanhaan tuo sähköisen lihasreaktion pysyminen ja kestäminen oli hyvä merkki kalan tuoreudesta, tänä päivänä se säikäyttää luonnonilmiöitä tuntemattomia.

Rakentamisen työt.

- Vesikuopan ja salaojan kaivuulle yläkuu on hyvää aikaa, ja varsinkin vesimerkin päivät 1.-12. ja 20.-22.10. Jos haluaa vaikka uimalammen, kala-altaan, kaivon, tai ojittaa tulevan talon perustuksen salaojaputkilla. Tärkeää on vain viedä työ kerralla loppuun, eikä jättää peittämistä alakuulle.
- Nyt kaivettuihin kuoppiin tulee jatkossa hyvin vesi. Maan vesivirtaukset muuttuvat nyt niin, että yläkuulla kaivettu kuoppa ikäänkuin vetää vettä jatkossa puoleensa. Täysikuun jälkeen vaikutus on toisin päin: alakuulla ja varsinkin sen lopulla kaivettu kuoppa ikäänkuin hylkii vettä jatkossa ja maaperän vesivirtaukset etsivät uuden reitin. Paikka pysyy jatkossakin kuivana.
- Betonin valulle ja maalaamiselle yläkuu eli nouseva kuu on sitä huonompaa aikaa, mitä lähemmäksi täysikuuta tullaan. Kaikkein huonoin aika on täysikuulla. Silloin tehty ei kuivu eikä kiinnity alustaansa kunnolla. Homevauriot uhkaavat ja syntipukin etsiminen alkaa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, tai enemmänkin, sillä huonoa on ikävä korjata jälkikäteen.
- Kellaria ei pidä tuulettaa yläkuun aikana, se lisää kosteutta ja homeiden vaaraa huomattavasti. Kaikkein huonoin aika on tuulettaa vesipäivinä juuri ennen täyttäkuuta.

Kukkien kastelu, leipominen, pyykkäys, siivous ja hiusten sekä kynsien leikkuu.

- Isomman pyykkikorin ostoaika. Nouseva eli yläkuu antaa perheen pyykkikoneen käyttäjälle vapaapäiviä. Vain välttämättömin pestään, muu saa jäädä odottamaan täysikuun jälkeistä siivousaikaa.
- Pyykinpesuaineest jää jäämiä yläkuun aikaan, vaikka huuhtelisi moneen kertaan. Toisaalta huuhteluaine jää hyvin kiinni tekstiileihin, joten sitä ei kannata laittaa kuin hiukan.
- Yläkuu eli nouseva kuu on sisustus ja koristeluaikaa. Kun siivoaminen ei suju, lika ei lähde irti tai leviää vain lisää, eikä pöly tartu huiskaan vaan kiertää ympäri asuntoa, on parempi kääntää katse somistamisen suuntaan.
- Talveen valmistautuminen on meneillään ja moni kaipaa lisävaloa. Nyt on hyvä ostaa lisävalaisimia sekä kasveille, lemmikeille ja ihmisille. Silmää miellyttäviä valon sävyjä, jokaisen tarpeeseen erilaisia. Talvesta mennään helpommalla kun silmät eivät rasitu himmeässä valossa ja kirkas valaistus auttaa heräämistä aamulla.
- Verhojen vaihdossa voi oikaista, taitella pölyiset odottamaan alakuuta ja pyykkipäivää, ja laittaa uudet verhot ikkunaan. Jos kaamosmasennus uhkaa, hyvä keino on laittaa makuuhuoneen ikkunalle auringon oranssia ja keltaista, ja kevään vihreää ja valkoista. Näin heti herätessä näkee "kiva kun ulkona paistaa aurinko" mielikuvan, ja kun aivot pari sekuntia myöhemmin tajuavat että se oli vain illuusio, on keho jo ehtinyt ilahtua aurinkoisesta aamusta.
- Aurinkoinen väri ikkunan suunnassa helpottaa heräämistä ja samalla voi sisutaa muutkin huoneet vuodenajan mukaisesti itselle mieluisasti. Alkaahan nyt se puoli vuotta, kun sisällä ollaan pitempään. Kaiken uuden laittamiseen ja koristeluun yläkuu on parasta aikaa. Vaikka sitten vähän tomuja jäisikin siivottavaksi - ne löytyvät kyllä sitten alakuulla, ja poistuvat paremmin sen jälkeen. Toki kokeneet osaavat ajoittaa syyssiivouksen alakuun lopulle, ja pääsevät uudistamaan sisustusta heti yläkuun alkupäivinä - puhtaaseen kotiin.
- Nouseva kuu eli yläkuu on leipomisaikaa. Kun on hankkinut sen uuden kauniin leivontavälineen, on aika kokeilla kaikki ihanat reseptit ja tehdä vaaleaa leipää taikinajuureen, nostattaa ruisleipää taikinatiinussa, tehdä volgansienijuomaa sokeriteehen tai kefiiriä, viiliä, jugurttia tms. ystävältä saadusta aloitusannoksesta. Kaikki käyminen ja valmistuminen lähtevät hyvin liikkeelle yläkuulla. Mikrobit lisääntyvät silmissä.
- Hapankaali onnistuu paremmin vasta alakuulla, silloin kaali pehmenee hyvin. Jos sen tekee nyt yläkuulla, on kaali kovempaa ja rouskuu hampaissa enemmän. Kummasta tykkää, on makuasia.
- Vesipäivät eli kukkien kastelupäivät ovat to-pe 11.-12.10 ja la-ma 20.-22.10. Parasta kasteluvettä saa kun kerää sadevettä talteen. Mitä myrskyisämpi sade, sen sähköisempi ilma ja parempi vesi. Rakeista ja lumesta voi myös sulattaa.
- Hiusten värjäys tuottaa tasaisen ja kestävän tuloksen, erityisesti jos on kalenterin kukka- tai hedelmäpäivät meneillään. Vesipäivinä tulos ei ole yhtä hyvä. Kannattaa kysyä kampaajalta, moni on alkanut seurata kuunkierron vaikutusta työssään.
- Kun leikkaa hiukset yläkuulla, ne kasvavat jatkossa nopeammin ja vahvempina. Entisaikaan etenkin lasten hiukset leikattiin aina pelkästään yläkuun eli nousevan kuun aikaan. Se lisäsi terveyttä ja elinvoimaa lapsella. Myös hevosen häntäjouhia tasittiin yläkuulla, samoin kerittiin lampaat kehräysvillaa varten. Etenkin syksyn keritseminen piti tehdä yläkuulla, että lammas saisi nopeasti uuden villankasvun.
- Kestopigmentöintejä ja tatuointeja ei kannata ottaa juuri täysikuun edellä tai täydenkuun päivänä. Yläkuulla otetuissa värit kestävät ehkä hiukan paremmin, mutta allergian ja tulehdusten riski on myös suurempi. Mikä itselle on tärkeintä, sen mukaan kannattaa valita päivä. Kaikkein huonoin ajatus on ottaa kulmakarvojen tai muu kasvojen yläosan pigmentöinti 22.-24.10.. Silloin on kasvojen yläosan iho herkimmillään ja täydenkuun vaikutus.
- Kynsienleikkuupäivät sormen- ja varpaankynsille ovat 5 vrk eteenpäin uudenkuun päivästä eli su 14.10.. Seuraavan kerran 5 päivää eteenpäin kasvavan puolikuun päivästä eli su 21.10., paitsi koska niinä päivinä varpaiden alue on herkimmillään, niin varpaankynsien leikkuuaika siirtyy poikkeuksellisesti täysikuun jälkeiseen aikaan vasta to 25.10.. Ja aina auringonlaskun jälkeen vasta.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, joulukuusen kaato sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2019 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2019 valmiiksi kunkin päivän kohdalle. Molempia on saatavina ympäri vuoden. 2019 kalenteri ilmestyy marraskuun alussa, ja päiväkirja joulukuun alussa. Molemmista voi jättää tilauksen ennakkoon.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2018):

- To-pe 11.-12.10. lantion pohja, sukuelimet, kohtu ja munasarjat. La-su 13.-14.10. reidet ja laskimot. Ma-ke 15.-17.10. polvet, nivelet, luut ja iho. To-pe 18.-19.10. sääret ja laskimot. La-ma 20.-22.10. jalkaterät. Ti-ke 23.-24.10. pää, aivot, silmät ja yläleuan hampaat.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Vanha lääketiede kuvaili yläkuun eli nousevan kuun olevan aikaa, jolloin keho kerää voimia, ja käyttää ruuan ja juoman parhaiten hyväkseen. Vitamiinit ja hivenaineet imeytyvät hyvin, samoin rasvat ja proteiinit. Keho ikäänkuin lataa akkujaan, kunnes täysikuulla ne ovat ihan täynnä. Silloin virtaa riittääkin niin paljon, että yöunen tarve pienenee.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- Kuun korkeuden ollessa matalimmillaan, se vaikuttaa päivä päivältä kehon ulkoisissa osissa, samalla kun taivaalla nousee päivä päivältä korkeammalle. Ensimmäisenä reisilihasten alue la-su 13.-14.10., jota hyvä vahvistaa harjoittelulla kasvavan kuun aikana. Lihas voimistuu tehokkaimmin. Jos saa reiden alueelle revähtymän tai mustelman näinä päivinä, se paranee keskimääräistä hitaammin, jolloin on tärkeä hoitaa huolellisemmin.
- Kuun noustessa yhä korkeammalle etenee vaikutus kehossa alaspäin polvien alueelle ma-ke 15.-17.10. Polvinivelen lisäksi muutkin nivelet oireilevat helposti, joten jos on reumaa tai vanha polvivamma, kannattaa näinä päivinä välttää ylirasittamasta polvia ja huolehtia ettei tee muutakaan mikä oireita pahentaa. Jos taas on terveet polvet, lihasten vahvistaminen liikunnalla toimii hyvin juuri näinä päivinä.
- Nivelten lisäksi em. päivinä on koko kehon iho herkimmillään. Näinä päivinä ei siis kannata ottaa pigmentointeja tai tatuointeja, sillä riski tulehdukselle tai allergiselle reaktiolle on suurempi.
- To-pe 18.-19.10. on säärien ja pohjelihasten alue herkimmillään. Pitkään seisominen tai lentokoneessa ahtaasti istuminen voi ylirasittaa laskimoita. Jos suonikohjut vaivaavat, on tärkeä lepuuttaa jalkoja, hieroa niitä kevyesti, ja nostaa viimeistään illalla jalat ylös että paine ja turvotus helpottavat. Hieronta ja ihon kautta imeytettävät hoidot tehoavat näinä päivinä parhaiten, samoin jalkakylvyt tai jalkojen pitäminen ylhäällä saunan lauteilla maatessa.
- La-ma 20.-22.10. varvasjumppa, jalkaterien hieronta hyvillä oljyillä ja jalkakylvyt hoitavilla aineilla ovat tehokkaimmillaan. Hoitavat aineet imeytyvät hyvin ihon läpi yläkuulla. Kaikki sellainen liikunta missä käytetään jalkateriä, tanssi ja kiipeily, ym. on erityisen hyväksi näinä päivinä. Jos nilkka tai jalkapöydän asento on huono ja vaivaa, jäsenkorjaus näinä päivinä vapauttaa kireät kudokset helpommin.
- Maanantaina 22.10. alkaa vaikutus jo hyppäyksen varpaista takaisin päälakeen, ja Kuu onkin puolivälissä nousuaan kohti korkeinta asemaansa taivaalla. Se siirtyy eteläisen pallonpuoliskon taivaalta pohjoisen puolelle, ja näkyy meillä yhä korkeammalla.
- Viimeistään tiistaina 23.10. on siis jo pää, aivot ja silmät herkimmillään, ja sama jatkuu seuraavana päivänä. Nyt on päähieronnan aika, sekä hyvä päivä käydä kampaajalla ottamassa naamiot ja hoidot hiuksiin ja päänahkaan. Tehoaineet imeytyvät hyvin. Samoin imeytyy hiusväri, ja herkkäihoisella voi päänahkaan tulla allerginen reaktio juuri näinä päivinä.
- Koska täysikuu on keskiviikkona 24.10., voimistaa se tätä pään alueen vaikutusta entisestään. Kerran vuodessa täysikuu osuu juuri samaan kohtaan tämän kiireestä kantapäähän -syklin alkamisen kanssa, eli kun aivot, silmät ja yläleuan hampaiden alue on kaikkein herkimmillään. Lokakuun täysikuu.
- Ei ihme, että monissa kulttuureissa syksyn sadonkorjuun juhla oli lokakuun täysikuulla. Alkoholi menee päähän mukavasti, ja muut päihteet yhtä lailla vaikuttavat aivoihin tavallista voimakkaammin. Juhlatunnelma on taattu, laimeammallakin oluella. Aivojen ollessa herkimmillään saa ideoita, päähänpistoja, voi tulla toteuttaneeksi päättömyyksiä ja meno on muutenkin melko päätöntä.
- Jos migreeni tai muu päänsärky vaivaa, on näinä päivinä paras varoa kaikkia laukaisevia tekijöitä ja ottaa muutenkin rauhallisemmin. Kun tietää varoa ennakolta, keho ei ole niin stressaantuneessa tilassa, ja päänsärky voi jopa jäädä tulematta. Yleensä kun on seurannut tätä herkistymiskiertoa muutaman kuukauden ajan, ja oppii ennakoimaan, keho rentoutuu eikä ole niin altis sairastumaan.
- Kuu jatkaa kiipeämistä ylemmäs taivaanlakea vielä maanantaihin 29.10. asti. Sitä ennen herkistyvät vielä kaulan ja niskan alue ja ylähengitystiet 25.-26.10., hartiat, käsivarret ja kädet 27.-29.10.. Sitten Kuun korkeus alkaa jälleen alentua, ja vaikutus kehossa siirtyy sisäelimiin: rintakehän yläosasta lantion pohjaan seuraavan 13 päivän aikana.

Täysikuun valvottava vaikutus.

- Kun keho kerää energiaa ja lataa akkuja täyteen - lähes kirjaimellisesti - koko yläkuun eli nousevan kuun ajan, on helppo ymmärtää että täysikuun lähestyessä sitä energiaa alkaa olla aika paljon. Juuri ennen täysikuuta, eli noin 2-3 vrk ennen tarkkaa täydenkuun hetkeä, monella alkaa täysikuun valvominen. Uni ei enää tulekaan, tai jos nukahataa, herää pian valvomaan keskellä yötä. Jos ei tiedä mistä on kysymys, että kehossa on kuunkierron mittainen biologinen rytmi, voi olla huolissaan huonoista unenlahjoista.
- Kaikilla elävillä olioilla luonnossa on kuitenkin lukuisia biologisia syklejä, ja tämä virkuisuussykli on vain yksi monista. Välillä ollaan väsyneimmillään, välillä pirteimmillään. Kun tietää mistä on kysymys, ei valvominen huoleta, vaan tulee sen sijaan etsittyä mukavaa tekemistä hereilläoloajaksi. Joku kuuntelee musiikkia tai soittaa sitä, toinen lukee kirjaa tai kirjoittaa päiväkirjaa. Joku siivoaa laatikot ja järjestelee tavaroita, kun energiaa riittää niin paljon. Onpa joku keksinyt yhdistää hyvin nousevan leipätaikinan ja pyöräyttää perheelle sämpylät tai peräti hapanleivät aamuyön tunteina.
- Jos lähtee koiran kanssa kuutamokävelylle, voi huomata miten monessa muussakin kodissa palaa valo ja valvotaan. Täydenkuun valvojia on niin paljon, että jos tutkimus tehtäisiin, voisi lukumäärä olla jopa joka kolmas. Mutta kun kaikki eivät tiedä tai huomaa valvovansa tai nukkuvansa huonosti muutamana yönä kuukaudesta, niin todellisen lukumäärän selvittäminen ei ole ihan yksinkertaista. Aamuvirkkujakin on noin kolmannes, ja iltavirkkuja on paljon vähemmän, joten ehkäpä kuunkierron mukaankin täysikuulla valvovat ovat yleisin ryhmä, ja pienempi ryhmä on virkeimmilään uudenkuun aikaan.
- Hyvin harva kuitenkaan on väsynyt vaikka yöllä olisi nukkunut vain vähän aikaa. Täysikuulla kun keho on kerännyt paljon energiaa varastoon, niin unen tarve on pienentynyt ja energiaa riittää vähällä nukkumisella. Jos oma rytmi ei kuitenkaan mene tämän yleisimmän rytmin mukaisesti, saattaa olla hyvin väsynyt täysikuulla. Silloin on tärkeää kuunnella kehoaan ja levätä tavallista enemmän, ja siirtää raskaita töitä muille päiville. Elämällä omaa kehoa yksilöllisesti kuunnellen kestää terveys paljon paremmin ja muutenkin elämä sujuu mukavammin. Emme ole samasta puusta veistettyjä.
- Monasti lapset eivät osaa rauhoittua nukkumaan täysikuun aikaan, ja lastentarhanopettajat kertovatkin siitä että osaavat silloin pitää lapsia pihalla tavallista pitempään, purkamassa ylimääräistä energiaa. Kun vanhemmat ja lastenhoitajat tietävät mistä on kysymys, ymmärretään etteivät pienet voi sille mitään että nyt tekee mieli pomppia ja juosta eikä uni tule vielä silmään. Kun aikuiset ymmärtävät mistä on kysymys, ei tule turhaan syytettyä lasta siitä ettei tämä osaa rauhoittua. Eiväthän aikuiset itsekään käskien nukahda, kun täysikuu valvottaa.
- Ylimääräinen energia täysikuulla näkyy myös terveyskeskuspäivystyksissä, mielenterveystyössä, vankiloissa, kroonikko-osastoilla ja hätäkeskuspäivystyksessä. Eivätkä asiakaspalvelijat puhelinlinjoilla sen enenpää kuin baarityöntekijät tiskin takana voi välttyä huomaamasta että tällaisina päivinä meno on tempoilevaa ja ennalta arvaamatonta. Nyt kun pää on herkimmillään samaan aikaan kuin on täysikuu, on hyvä osata suhtautua vuorovesivoiman vaikutuksen alla oleviin asiakkaisiin vähän rennommin ja myötätuntoisemmin. Jos ei tiedä mistä meno johtuu, voi asia turhaan kärjistyä kun molemmilla on samaan aikaan omat aivoitukset ja oma tahto tilanteen hoitamisesta, vaikka ovat ihan samojen luonnonvoimien vaikutuksen alaisena.
- Ne jotka ovat tietoisia täysikuun työllistävästä vaikutuksesta, ovat ehkä jo oppineet vaihtamaan työvuorot niin, että itselle ei tällaiset päivät enää osu. Kokeneet konkarit pitävät hiljaisen tiedon itsellään, mutta samalla järjestävät itsensä pois hankalimmista työpäivistä, jonkun muun verukkeen varjolla.
- Parasta on, kun oppii ennalta huomaamaan mistä on kyse, ja varoo enemmän liikenteessä näinä täysikuun päivinä ja "pää herkimmillään" -päivinä. Turvaväli auttaa ja lehmän hermot. Ja kun tietää oman päänsärkyalttiuden tai päähänpistoherkkyyden, osaa välttää tekemästä tärkeitä päätöksiä tällaisina päivinä. Erään tieteellisen tutkimuksen mukaan jopa pörssikurssit heiluvat täysikuulla, mutta vain niissä yrityksissä, jossa on paljon yksittäisiä ihmisiä osakkeenomistajina. Säätiöt ja yritykset kokoontuvat tiettyinä päivinä, mutta yksittäiset ihmiset voivat hätiköidä täysikuulla ja myydä turhan herkästi. Joten täysikuulla kannattaa ostaa, uudellakuulla taas myydä, osoitti tutkimus. Parhaimmillaan saattoi tehdä jopa 10% voitot.
- Täysikuu ja sitä edeltävät kaksi päivää pitäisikin ottaa uuden tutkimuksen kohteeksi. Täysikuun mentyä ohitse sen vaikutus loppuu nopeaan, jopa puolessa vuorokaudessa. Uni tulee heti seuraavana yönä jo hyvin, ja jännite laukeaa, rennompi olo palaa, ja kaikki normalisoituu nopeasti. Kehoon kertynyt turvotus poistuu ja alkaa toisenlainen olotila vähenevän kuun myötä. Ehkä juuri siksi menneissä tutkimuksissa ei aina saatu täysikuun vaikutusta esille, että oli tutkittu väärää päivää, kun todellinen vaikutus oli jo kasvavan kuun viimeisinä päivinä - täydenkuun tarkkaan hetkeen asti.

Täysikuun jälkeen alkaa alakuu eli laskeva kuu.

- Tarkka täydenkuun hetki on keskiviikkona klo 19.45, eli koko keskiviikko-illan ajan vielä saadaan nauttia täysikuun voimasta, mutta seuraavana aamuna se alkaa nopeasti hiipua ja torstai-iltana viimeinenkin täydenkuun valvoja nukkuu jo sikeästi pois parin-kolmen yön valvomistaan.
- Alakuulla istutetaan talvivalkosipulit ja maa-artisokat, jos vielä ennen roudan tuloa ehtii. Komposti tiivistetään talvea varten, suojataan pahimmilta sateilta ja viimeiset maan kääntämiset ja siivoamiset voi tehdä, jos vielä on tekemättä. Lehtiä voi haravoida kasaan ja tehdä pesiä siileille ym. Alakuulla tehdyt kasat pysyvät paremmin kuivina. Olisi mielenkiintoista nähdä, minä päivinä karhu tekee talvipesän itselleen. Monet linnut kun osaavat hyödyntää alakuun tiivistävän ja kuivattavan vaikutuksen kevätpesiä rakentaessaan.
- Kesävaatteet viedään säilöön alakuulla, samoin muut kesätarvikkeet. Työkalut kuivataan, metalliosat öljytään tai huolletaan ettei syksyn kosteus ruostuta tai homehduta. Kaikki nämä kannattaa tehdä alakuulla, ja lämpö- tai ilmapäivinä, että vaatteet ja tarvekalut säilyvät hyvinä lämmittämättömissä rakennuksissa ja ullakoilla. Monissa maissa lämmitys kytketään päälle syksyn alakuulla, jolloin kuivuminen on nopeampaa ja talo lämpiää vauhdilla. Myös tulisija vetää hyvin kun sen sytyttää ensi kerran kesän jäljiltä alakuulla.
- Alakuu on sisäänpäin kääntyvämpää aikaa, kerätty energia käytetään, tehdään syyssiivous, ja laitetaan paikat kuntoon ja sitten alakuun lopulla vain ollaan ja rauhoitutaan.
- Tänä vuonna Helsingin kirjamessut osuvat juuri täydenkuun jälkeiseen aikaan, eli alakuun alkuun to-su 25.-28.10. Helsingin messukeskuksessa. Se sopii erinomaisesti, sillä ihmisillä on energiaa kiertää messuja, kuunnella luentoja ja haastatteluja, tutkia tuhansia kirjoja ja kiertää ruoka- ja viinimessuilla maistelemassa.
- Yläkuu kustannuksen osastolla 7 m 131 saattaa olla jo Wanhan ajan Kuukalenteri 2019 myynnissä, ja muutkin kuukirjat ovat esillä. Jos siis täysikuun jälkeistä energiaa riittää, tervetuloa juttelemaan kuun vaikutuksista, vanhasta perimätiedosta, ja tieteen uusista tutkimuksista. Tämän kirjoittaja Anne Pöyhönen paikalla joka päivä. Mukava nähdä teitä kaikkia aina messuilla ja kuulla kaikkia kokemuksianne! Joten tapaamisiin!

Upeaa syksyn alkua ja komeaa lokakuista täysikuuta!


Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.