Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Joko talvi tulee? Uuden kuun tekopäivä oli lauantaina 22. marraskuuta, ja siitä alkoi uudenkuun eli yläkuun eli nousevan kuun aika.
- Jos kuunkierron kolmanteen päivään mennessä sää on asettunut lauhaksi ja etelätuuliseksi, voi odottaa samaa säätä jatkuvan seuraavat kolme viikkoa. Eli silloin talvea joutuu odottamaan joulua edeltävälle viikolle asti.
- Taas uudenkuun aikaan kylmäsi, ja satoi lunta, samoin voi odottaa sään muuttuvan myös täydenkuun aikaan, yleensä jo päivää paria ennen sitä.
- Nyt on alakuun siivousaika ohi, eikä tarvitse kahteen viikkoon ajatella joulusiivousta. Sille on oma aikansa vähenevän eli alakuun aikaan: 7.-21.12.
- Sen sijaan jos haluaa edistää hiusten nopeampaa kasvua, voi käydä nyt leikkauttamassa hiuksensa. Ne, joille on tärkeää että hiukset eivät ehdi kasvaa ulos leikkauksesta ennen joulun juhlia, voivat varata parturiajan 7.12. tai sen jälkeen - vähenevän kuun puolelle.
- Jos huonekasvit ovat huonovointisia, nyt ne voi vaihtaa uuteen ruukkuun, tai laitaa pistokkaita lasiin juurtumaan. Kasvavan eli yläkuun eli nousevan kuun aikana ne lähtevät uuteen kasvuun marraskuussakin!
- Samaan tapaan kuin ruukkukukat, myös leikkokukat voivat paremmin ja kestävät pitempään kun ne leikataan kasvavan kuun aikana. Jos haluaa kerätä luonnosta havuoksia, puolukan oksia marjoineen tai muita vastaavia jouluasetelmiin ja maljakkoon, kannattaa ne kerätä nyt, tai vasta aatonaattona. Kaksi viikkoa ennen joulua kun on laskeva eli alakuu, ja silloin kerätyt alkavat kuivua ja varistaa.
- USA:ssa marraskuun viimeinen torstai on nimeltään Kiitospäivä, Thanksgiving. Silloin perhe kokoontuu yhteen syömään kalkkunaa ja kurpitsapiirasta, ja jakamaan kiitollisuuden aiheet kuluneesta vuodesta. Tämän juhlapyhän näkisi mielellään leviävän laajemmallekin, sillä juuri marraskuun pimeydessä, ennen joulun valoa, olisi hyvä muistaa, mistä kaikesta itse kukin voi jälleen olla kiitollinen.
- Suomessakin muuten kasvatetaan kalkkunaa, sitä voi kysellä esim. Hanhialan tilalta Lounais-Suomesta. Yhteinen juhla-ateria jo ennen joulun suurta juhlaa voi olla hyvä vaihtoehto myös niille, joita pikkujoulujen karnevaalitunnelma ei sytytä.
- Joulukuusikauppiaat tietävät jo nykyisin, että nousevan eli yläkuun aikana kaadetut kuuset eivät varista, vaan kuusi pitää neulaset ja kestää hienosti tuoreena joulun yli Nuutinpäivään asti. Jo loppiaisen tienoilla se on yleensä alkanut kasvaa uutta vuosikasvainta eli kerkkää oksien kärkiin.
- Joulukuusen kaatoaika on nyt siis parhaimmillaan. Omankin kuusen voi kaataa nyt, ja pitää sen pihalla tai parvekkeella jouluaattoon asti. Se kestää yläkuulla eli nousevalla kuulla kaadettuna hyvin. Sisälle tuotaessa sille voi sahata uuden leikkauspinnan kuusenjalkaa varten, mutta entisaikana kuuset kestivät puisessa ristinmuotoisessa kuusenjalassa ilman vettäkin. Silloin ne osattiinkin kaataa oikeaan aikaan.
- Jos aivan läheltä kuusen hakee, voi omasta metsästä sen ottaa vasta aatonaattona tiistaina 23.12. tai aattona 24.12. Juuri ennen joulua kun kuu kääntyy jälleen kasvavan puolelle, eli tuore aika ehtii alkaa jouluviikon maanantaista, ja sekin kuusi kestää sitten hyvin.
- Täysikuu on nyt itsenäisyyspäivänä 6.12., tarkalleen klo 14.27, eli edellinen ilta on se varsinainen täydenkuun ilta. Ja kun tämä sattuu perjantai-illaksi, on tiedossa vauhdikasta juhlintaa sille viikonlopulle. Täysikuulla moni ei tarvitse unta yhtä paljon kuin muulloin, ja tämä virkuisuus kun yhdistyy viikonloppuun, voi se johtaa ylilyönteihin.
- Toivotaan silti rauhallista itsenäisyyspäivän juhlaa jo tänäkin vuonna, sillä kolmen vuoden päästä Suomi täyttää 100 vuotta, ja sen ikäinen osaa juhlia ja käyttäytyä arvokkaasti.
- Täysikuun jälkeenkin joulukuusia siis voi ostaa, mutta on hyvä muistaa kysyä kaatopäivämäärää - ettei joudu imuroimaan neulasia läpi joulun pyhien.
- Täysikuun jälkeen alkaa se varsinainen joulusiivouksen ja pyykkäyksen aika - vähenevällä kuulla kun vesi irrottaa lian paremmin ja vie sen mukanaan. Puhdasta syntyy vähemmällä hankaamisella, ja se jos mikä auttaa jouluvalmisteluissa. Puhdasta tulee myös pyykkikoneissa alakuun aikaan.
- Aivan ennen joulua taas monella on kiire ja voimat vähimmillään, joten suurin siivous kannattaa tehdä jo heti itsenäisyyspäivän jälkeisellä viikolla ettei iso työmäärä jää viimeiseen viikonloppuun ennen joulua. Silloin kun on vähenevän kuun viimeiset päivät, ja monella voimat vähimmillään uudenkuun päivän lähestyessä.
- Tärkeintä on ehtiä olemaan läsnä, huomata toinen toisemme pimeän vuodenajan keskellä. Kun se täyttyy, on yhteinen koristelu ja juhlan suunnittelu paljon antoisampaa.

Kynttilöitä, valoköynnöksiä, lyhtyjen ja silmien tuiketta - valoa pimeään!

***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.