Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Päivityksestä tulee ilmoitus Facebookiin, samoin kuin tulevista Kuu-luennoista, messuista ja kuu-uutisista tai vinkeistäkin. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa

Uudenkuun päivä oli laskiaissunnuntaina 26.2.. Paria päivää myöhemmin läntisellä iltataivaalla näkyvä kapea sirppi aloittaa uuden kuunkierron. Nyt on nousevan kuun eli yläkuun aikaa ja sitä kestää täysikuuhun 12.3. asti.
- Keskiviikkona 1. maaliskuuta uudenkuun sirppi on kirkkaana loistavan planeetta Venuksen vasemmalla puolella länsitaivaalla. Ihan lähellä Kuun yläpuolella näkyy paljon himmeämpänä planeetta Mars. Seuraavana päivänä Kuu on jo kulkenut niiden ohi vasemmalle päin, ja Venus laskee selvästi ennen kuunsirppiä.
- Pohjoisessa voi vielä kaataa rakennuspuuta, jos pakkasta riittää. Etelässä sää on jo lämpimän puolella ja puu alkaa herätä talvisesta lepotilastaan tämän nousevan kuun aikana. Pärepuuksi sitä voi edelleen kaataa, sillä yläkuulla kaadettu puu on hyvin sitkeää eikä kuivuessaan halkeile.
- Havupuuta voi kaataa polttopuuksi, mutta lehtipuun kohdalla on paras odottaa laskevan kuun eli alakuun aikaa. Jos nyt kaataa koivua, leppää, haapaa, raitaa, pajua, jne polttopuuksi, se ei ala kuivumaan, vaan pitää kosteuden puuaineessa läpi kesän. Syksyllä se lahoaa ja kasvaa sieniä, eikä kuivu kunnolla koskaan.
- Kaikki nousevalla kuulla kaadettu puusto alkaa kevään myötä kasvattaa vesoja kannosta, joten jos ei halua uudiskasvua, on paras kaataa vasta laskevan kuun loppupuolella.
- Nousevalla kuulla ei ole hyvä sahata poikki paksuja oksia muutenkaan, sillä ne alkavat mahlannousun myötä vuotaa puun vararavintoa maahan kun kevätaurinko lämmittää. Sensijaan täydenkuun jälkeen sahatut oksankohdat kuivuvat pian umpeen eikä se rasita puuta. Tämä on hyvä pitää mielessä seuraavan kuunkierron ajalle sopivaa omenapuiden leikkausta.
- Kukkien mullanvaihto ja jakaminen uusiin purkkeihin alkaa! Yläkuulla eli nousevalla kuulla kaikki kasvu lähtee nopeasti alkuun: pistokkaat juurtuvat vesilasissa ja uudelleen istutettu huonekasvi alkaa työntää uutta lehteä.
- Jos haluaa kasvattaa ituja ja versoja, huomaa niiden itävän vauhdilla nousevan kuun eli yläkuun aikaan. Myös leipätaikina alkaa nousta kuun kasvaessa täyttä kohti, ja olut ja viini lähtevät nopeasti käymään.
- Parhaat päivät kastella sisäkukkia ja viherkasveja ovat ma-ti 27.-28.2. ja ti-ke 7.-8.3.. Näinä "vesimerkin päivinä" kasvit ottavat veden parhaiten käyttöönsä ja selviävät pitempään ilman kastelua. Ne myös pysyvät terveempinä.
- Nousevalla kuulla laitettu hiusväri kestää pitempään kuin laskevalla kuulla laitettuna. To-pe 9.-10.3. leikatut hiukset kasvavat jatkossa nopeammin, tuuheampina ja paksumpina. Loistavat päivät ohuelle suomalaiselle hiuslaadulle. Nämä eivät kuitenkaan sovellu permanentin tai pehmennyksen tekemiseen. Näitä seuraavat kaksi päivää ovat myöskin erinomaisia hiusten leikkaamiseen - silloin leikattu kampaus pysyy mallissaan ja asettuu pesun jälkeen kauniisti.
- Vesipäivät, hiustenleikkupäivät, sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2017 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2017 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2017):
- Ma-ti 27.-28.2.2017 jalkaterät nilkasta alaspäin. Hyvä aika jalkakylvyille ja jalkojen hieronnalle. Ke-to 1.-2.3. päälaki, aivot ja silmät. Pe-la 3.-4.3. ylähengitystiet, korvat, nenä, suu, hampaat, leuat, niska ja kaula. Näinä päivinä flunssa leviää tavallista herkemmin, varo kylmettymästä. Su-ma 5.-6.3. Hartiat, olkapäät, käsivarret ja kädet. Hieronta tavallista tehokkaampaa tälle alueelle. Ti-ke 7.-8.3. keuhkot, mahalaukku, maksa, sappi ja rinnat. To-pe 9.-10.3. selkä, pallea, sydän ja valtimot. La-su 11.-12.3. perna, haima, suolisto ja hermot.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi.
- Kyseistä herkkää aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Sairaanhoitajien kertoman mukaan jotkut lääkärit osaavat tarkkailla tätä vaikutusta nykyäänkin.
- Vanha lääketiede kuvaili nousevan kuun eli yläkuun olevan aikaa, jolloin keho kerää voimia, imeyttää ruuan ainesosat tehokkaammin ja rakentaa uusia kudoksia. Proteiini imeytyy ja lihakset kasvavat. Laihduttaminen sujuu hitaammin kuin laskevan kuun aikana. Täysikuun lähestyessä vaikutus voimistuu ja voi kertyä ylimääräistä turvotusta, joka poistuu heti täysikuun mentyä ohitse.
- Ei ihme, että moni on täysikuulla täysimmillään energiaa, eikä siksi tarvitse untakaan yhtä paljoa kuin normaalisti. Kertynyt energia on hyvä käyttää järkevästi ja nauttia siitä. Nauttivathan aamuvirkutkin energian käyttämisestä silloin kun ovat virkeimmillään, eikä sitä tarvitse selitellä kenellekään.
- Tarkemmin näistä eri kuunvaiheiden terveysvaikutuksista kansanperinnekirjassa "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa".
- Kynsienleikkuupäivät ovat 5 vrk eteenpäin uudenkuun päivästä eli pe 3.3. ja 5 päivää eteenpäin kasvavan puolikuun päivästä eli pe 10.3.. Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne pian koviksi ja kestäviksi. Ero näkyy 2-3 viikossa. Ehkä tässä on yksi syy rakennekynsien suureen suosioon, moni leikkaa kynsiään auringon vielä ylhäällä ollessa, eikä se ole hyvä aika.
- Yläkuu eli nouseva kuu ei ole siivousaikaa. Pinttynyt lika ei tahdo irrota, eikä pyykistä tule raikasta. Pesuaine vain levittyy kankaisiin, ja voi aiheuttaa allergisille reaktion. Täysikuun jälkeen pesuvesi vie lian ja pesuaineen paljon paremmin mukanaan, ja pyykistä tulee raikasta. Kannattaa siis antaa sellaisen pyykin odottaa, millä ei ole kiire takaisin käyttöön, tai missä on hankalia tahroja.
- Sen sijaan nouseva kuu on hyvää aikaa aloittaa uusia asoita, suunnitella tulevia töitä, muuttaa uuteen kotiin tai aloittaa uudessa työpaikassa. Luonnossa on meneillään kasvava vaikutus, energia lisääntyy, ja tämä vaikuttaa niin kasveissa, eläimissä kuin ihmisissäkin. Aloittamalla nyt saa nauttia myötätuulesta, asiat sujuvat paremmin kun menee luonnon voimien mukaan eikä niitä vastaan.
- Tämä täysikuu osuu viikonlopulle. Täysikuun vaikutus alkaa 2-3 päivää ennen täydenkuun päivää. Koska täysikuu osuu sunnuntaille 12.3., alkaa sen vaikutus viimeistään perjantai-iltana 10.3. Täysikuun osuminen täydellisesti yhteen viikonlopun kanssa näkyy yleensä selkeästi terveyskeskuspäivystyksessä, hätäkeskuksessa, vartijoiden ja poliisien työtehtävissä.
- Kokeneet sairaanhoitajat ja poliisit sanovatkin, että jättävät täydenkuun työvuorot vastavalmistuneille, "jotka eivät vielä tiedä...". Täysikuu antaa ylimääräistä energiaa, ja kun viikonloppuun kuuluu juhliminen ja suurempi alkoholin kulutus, voimistavat nämä toisiaan ja tuloksena on helposti ylilyöntejä ja tempauksia, jotka olisivat voineet jäädä tekemättä. Parempi olisi purkaa energiaa harkitummin hyödylliseen ja hauskaan tekemiseen, tietoisena siitä että täysikuun aikana moni meistä on hiukan tavallista alttiimpi reagoimaan tunteiden mukaan.
- Vanhan ajan kuuhulluudessa olikin enemmän kyse tämän ylimääräisen energian käyttämisestä. Entisaikoina katsottiin että ihminen on luonnonvoimien vaikutuksen alainen, ja ymmärrettiin kaikenlaisen levottomuuden lisääntymisen täydenkuun aikana. Nykyäänkin pienet lapset, jotka aina ilmaisevat tunteensa vapaasti, käyttäytyvät tavallista vilkkaammin täydenkuun aikana. Fiksut lastentarhanopettajat vievätkin lapset pitemmäksi ajaksi ulkoilemaan ja purkamaan energiaa, sen sijaan että moittisivat pieniä liiasta levottomuudesta.
- Täysikuu ei valvota valoisuutensa vuoksi, sillä osaahan jokainen sulkea makuuhuoneen verhot. Mutta vaikutus saattaa johtua siitä, että Maan magneettikenttä voimistuu kasvavalla kuulla ja on täysikuulla voimakkaimmillaan. Tätä vaihtelua on mitattu jo lähes vuosisadan ajan, mutta sen vaikutusta ihmisiin ja eläimiin ei vielä täysin ymmärretä, sillä sen alan tutkimus on vielä melko uutta. Jos tämä kiinnostaa, kannattaa lukea kansainvälisiä tutkimuksia avaruussäästä ja lääketieteestä.
- Täysikuun jälkeen ma 13.3. alkaa alakuu, laskeva kuu eli vanhan kuun aika. Taivaalla Kuu pienenee oikealta reunalta alkaen. Täysikuun päivän jälkeisenä iltana ti 14.3. Kuu on hyvin lähellä Jupiteria itäisellä taivaalla. Jos ei muuten tunne tähtiä ja planeettoja, Kuu on hyvä apu kulkiessaan 27 vrk välein jokaisen planeetan ohitse.
Hyvää Naistenpäivää 8.3. ja aurinkoista kevään odotusta!

***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.