Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Päivityksestä tulee ilmoitus Facebookiin, samoin kuin tulevista Kuu-luennoista, messuista ja kuu-uutisista tai vinkeistäkin. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa

Toukokuun täysikuu oli aamuyöllä torstaina 11.5. ja nyt on laskevan kuun eli alakuun aikaa uuteenkuuhun (25.5.) asti. Taivaalla Kuu pienenee oikealta reunalta alkaen vähitellen C-kirjaimen muotoiseksi sirpiksi.
- Hitaasti etenevä kevät on jarruttanut puutarhatöiden tekoa. Nyt alakuun aikana olisi perunan, sipulin ja juurikasvien istutusaikaa - joko kasvihuoneessa, lasitetulla parvekkeella tai siellä missä maa on jo lämmin. Samoin tämän laskevan kuun aikana voi kasvihuoneessa tai Etelä-Suomessa kylvää alas varren tyveen tai maan alle satoa tekevät kasvit: porkkana, punajuuri, retiisi, purjo, jne, tai istuttaa sipulit ja maa-artisokat. Pohjoisempana pitää odottaa seuraavaa alakuuta, että lumet ensin sulavat ja maa lämpiää.
- Aurinko nostaa keväällä kasvuvoimaa ylöspäin juhannukseen asti, mutta aina kun Kuu kääntyy alenevaksi, on kevään nousevasta voimasta huolimatta laskevan kasvuvoiman aikaa, sillä Kuun vetovoima muodostaa 2/3:a vuorovesivoimasta ja Aurinko vain yhden kolmasosan.
- Kaikki mitä nyt kylvetään, koulitaan, istutetaan tai uudelleenistutetaan kasvaa vähemmän maan yläpuolista osaa, ja voimakkaammin maan alle, eli alaspäin. Siemenet itävät hitaammin, ja verso kasvaa hitaammin. Laskevan kuun eli alakuun loppupäivinä itäminen on hyvin heikkoa, epätasaista, ja sekin vähä mikä itää, kasvaa jatkossa hitaasti.
- Siellä missä juurikasveja ei vielä istuteta eikä kylvetä, mutta maa on jo roudasta vapaa, on nyt parasta aikaa maan kääntämiselle, lannoittamiselle ja rikkaruohojen juurakoiden poistamiselle. Kun maa käännetään alakuun aikana, siinä alkaa kasvaa vähemmän uutta rikkaruohoa, ja yläkuun puolella siihen on sitten hyvä kylvää ja istuttaa.
- Samoin nyt voi valmistella myöhempää kylvöä ja istutusta, laittaa multaa valmiiksi, suunnitella Kuukalenterin avulla minä päivänä tekee mitäkin ja tarkkailla säätä, jotta kylvö ja istutus tulisivat tehdyksi parhaaseen mahdolliseen aikaan.
- Alakuu on hyvää aikaa tasoittaa maata, levittää hiekkaa ja soraa, täyttää routakuoppia (erityisesti juuripäivinä 15.-16.5. ja 24.-25.5.), kaataa lehtipuuta polttopuuksi, kuivattaa rakenteita, valaa betonia, maalata ja lakata.
- Vanha kansa jakoi kuunkierron tuoreeseen ja kuivaan aikaan, josta muutamat päivät olivat erityisen tuoreita ja erityisen kuivia. Alakuu eli laskeva kuu on kuivaa aikaa, jolloin vesi haihtuu paremmin betonista ja maalista. Homeremonteissa alakuu on erittäin hyödyllistä aikaa, sillä alakuulla avattaviin ja korjattaviin rakenteisiin ei imeydy lisää kosteutta, vaan ne kuivuvat hyvin.
- Sää vaikuttaa puutarhan ja viljelyn töissä paljon enemmän kuin pelkkä lämpötila kertoo. Maan kääntämiseen ja rikkaruohojen hävittämiseen on entisaikoina etsitty aina alakuun ajalta kylmä ja pohjoistuulinen päivä. Tai kun tuuli on luoteesta tai koillisesta, varsinkin jos se puhaltaa samasta suunnasta monta päivää peräjälkeen.
- Kylmän pohjoisen jäämeren yltä tuleva ilmamassa ei auta kasvua liikkeelle vaan estää sitä. Kun tarkkailee itse tuulensuuntien eroja, oppii hienosäätämään töitä kuunvaiheen lisäksi vastakkaisille tuulensuunnille, ja saa entistä parempia tuloksia.
- Monivuotisten kasvien ja puiden hävitys onnistuu kevään sijasta paremmin juhannuksen jälkeisen alakuun eli laskevan kuun lopulla. Niillä kun on nyt juurissa paljon ravinteita, niin on paras antaa niiden tyhjentyä lehden kasvuun ensin.
- Omenapuiden, kirsikkapuiden, luumupuiden ja marjapensaiden, sekä kaikkien muidenkin lehtipuiden turvallinen leikkausaika on koko alakuun eli laskevan kuun ajan uudenkuun päivään asti. Nyt leikattuna puu ei jää vuotamaan nestettä, vaan leikkauspinta kuivuu umpeen, eikä omenapuiden turhaa oksakasvua eli "vesioksaa" kasva. Nyt leikattu ei heti lähde tuuheutumaan, vaan nyt leikattu puu tai pensaan oksisto pysyy ilmavana tämän kesän ajan.
- Jos kuusiaita on jo täysikasvuinen, senkin voi leikata nyt, niin se ei ala voimakkaaseen uuteen kasvuun, vaan pysyy paremmin muodossaan kesän aikana. Jos joku puu tai pensas pitää kokonaan uudistaa, sen latvan voi leikata poikki uudenkuun päivänä, joka osuu nyt helatorstaille 25.5. Silloin nouseva kuu nostaa lähisilmuihin kasvuvoimaa ja ne lähtevät pian aukeamaan uudeksi kasvuksi.
- Pyykinpesun ja siivouksen aika. Alakuulla eli laskevalla kuulla vesi reagoi eri tavalla: se sitoo lian paremmin itseensä, tahrat lähtevät paremmin puhtaiksi, huuhteluvesi vie paremmin lian ja pölyn mukanaan, ja pyykistä tulee puhtaampaa ja raikkaampaa. Pesuaineista jää vähemmän jäämiä pyykkiin, mikä helpottaa allergisia ja herkkäihoisia. Parhaat pyykkipäivät ovat vesimerkin päivät la-su 20.-21.5.2017.
- Ikkunoiden pesuun parhaita ovat ilmamerkin päivät, jotka kuukalenterissta ovat merkitty kukkapäivinä (hyvä lannoittaa kukkivia kasveja): ke-pe 17.-19.5.
- Kasveille parhaat kastelupäivät ovat "vesimerkin päivät", eli Wanhan ajan Kuukalenterissa ja Kuu ja sää Päiväkirjassa leh-merkityt lehtipäivät: la-su 20.-21.5.2017. Näinä päivinä kannattaa kastella varsinkin pienet kukkaruukut useampaan kertaan, ja kaataa lopuksi lautaselta vesi pois. Vesipäivinä kasvi hyödyntää veden parhaiten ja pärjää siksi pitempään ilman kastelua. Vesipäivinä kasteltuihin ei myöskään tule niin helposti ötököitä, sillä kasvit pysyvät terveempinä.
- Taikina nousee vielä laskevan kuun alussa, mutta nouseminen hidastuu samaa tahtia kuin Kuu pienenee. Jos siis vähenevän kuun loppupuolella 20.-25.5. leipä ja sämpylät eivät nouse hyvin, vika ei ole leipurissa vaan luonnonvoimissa.
- Laskevalla kuulla leikatut hiukset kasvavat jatkossa hitaammin. Jos leikkaa vasta aivan laskevan kuun lopulla, ma-to 22.-25.5. on vaikutus kaikkein voimakkain, eikä hiuksia sitten tarvitse niin usein leikata. Mutta jos ne ovat muutenkin hennot ja hitaasti kasvavat, olisi parempi vahvistaa niitä leikkaamalla aina vain nousevan kuun eli yläkuun aikaan.
- Sama pätee kaikkiin ihokarvoihin, joten jos haluaa eroon esim. säärikarvoista ym, paras aika poistaa ne on laskevan kuun aikana, varsinkin sen lopulla, ja iltapäivällä tai illalla. Ne kasvavat silloin takaisin hennompina ja harvempina.
- Vesipäivät eli lehtipäivät (leh), hiustenleikkupäivät (Hi), sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2017 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2017 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.
- Hitaasti etenevä kevät on tuonut puutarhan hoitajille huolia siitä, miten kasvukausi saadaan nyt hyvin alkuun, ja sen vuoksi tänä keväänä kuukalenterin neuvojen tunteminen on entistäkin suuremmaksi avuksi. Tämän vuoksi sekä Wanhan ajan Kuukalenteri että Kuu ja sää Päiväkirja ovat tarjouksessa 10,-/kpl (normaalihinnan 14,- sijaan) tämän alakuun ajan - uudenkuun päivään asti. Postikuluitta. Ja jos tilaa useamman kuin yhden jompaa kumpaa, lisäalennus -10% on myös voimassa.
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2017):
- Pe-su 12.-14.5. lonkkanivelestä polveen, reiden ja laskimoiden alue. Ma-ti 15.-16.5. polvet, nivelet, luut ja iho. (Paras aika ihon puhdistukseen naamioilla, hieronnalla ja yrttiteellä ym. hellävaraisilla hoidoilla) Ke-pe 17.-19.5. sääri, pohje ja laskimot (Suonikohjujen hoito ja ehkäisy). La-su 20.-21.5. jalkaterät nilkasta varpaisiin. (Tehokas puhdistavien jalkakylpyjen, vyöhyketerapian ja jalkahieronnan aika.) Ma 22.5. vaikutus alkaa uudelleen päälaesta, ja tämä saa aivot ja silmät herkistymään, päähänpistoja tulee helposti, päättömyydet ja impulsiivisuus lisääntyy. Liikenteessä kannattaa varoa kaahailijoita aina näinä päivinä. Eli ma-ti 22.-23.5. päälaki, aivot, silmät. (Migreenit ja päänsäryt voivat tulla tavallista helpommin.) Ke-to 24.-25.5. ylähengitystiet, niska ja kaula. Korvat, nenä, suu ja hampaat. (Näinä päivinä flunssa iskee helposti, jos vähänkään vilustuu.)
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi.
- Kyseistä herkkää aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Sairaanhoitajien kertoman mukaan jotkut lääkärit osaavat tarkkailla tätä vaikutusta nykyäänkin.
- Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, se toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Vanha lääketiede kuvaili laskevan kuun eli alakuun olevan aikaa, jolloin keho käyttää nousevalla kuulla kerättyä energiaa toimintaan, purkaa varastoitunutta elinvoimaa ja jaksaa enemmän kunnes uudella kuulla on akut tyhjimmillään ja olo väsyneimmillään. Keho myös erittää kuona-aineita ulos koko laskevan kuun eli alakuun ajan, ja kaikkein tehokkainta niiden poistuminen on kuunkierron viimeisinä päivinä, ma-to 22.-25.5.
- Jos haluaa tehokkaan keväisen puhdistuskuurin, viherpirtelöt, puhdistavat yrttiteet, idut, versot, nuput ja silmulla olevat lehdet ja vastapuhjenneet yrittien ja puiden lehdet ovat tehokkaimmillaan puhdistamassa elimistöä juuri vähenevällä kuulla ja erityisesti sen viimeisten päivien aikana. Nestettä kannattaa juoda runsaasti, hengittää syvää hengitystä rentoutushetkien aikana, ulkoilla enemmän raittiissa ilmassa ja nukkua pitempään että keho saa elpyä ja korjata solujaan.
- Erittäin hyviä kehoa puhdistamaan ovat nokkosen kevätversot. Ne kannattaa kerätä aamulla talteen, ja käytää ruuaksi tai kuivattaa tai pakastaa myöhempään käyttöön. Helpointa on silputa ne lettutaikinaan, munakkaaseen tai keittoihin ym ruokiin sellaisenaan. Niistä saa verta puhdistavaa yrttiteetä kaatamalla kuumaa, lähes kiehuvaa vettä päälle ja hauduttamalla minuutin-pari.
- Jos kerää enemmänkin, ja puristaa niistä tuoremehun, se on paras tehdä orasmyllyllä tai vastaavalla, joka käyttää puristusvoimaa nesteen irroittamiseen. Toiseksi paras on tuoremehulinko, joka raastaa ne, mutta silloin on paras huuhdella versot ennen mehulinkoon laittamista, jotta ne menisivät paremmin läpi ja mehu liukenisi niistä helpommin.
- Kun uusikuu sitten syntyy, samat vihreät lehdet, luonnonyrtit, ja tuoreista aineista tehdyt ruuat auttavat kehoa rakentamaan uusia soluja, keräämään vitamiineja varastoon, vahvistumaan ja voimistumaan. Nyt laskevan kuun aikaan on siis parasta valikoida sellaisia kasveja, joilla on puhdistava vaikutus, ja uudenkuun päivän jälkeen sellaisia kasveja, joista saa ravinteita, vitamiineja, kivennäisaineita, jne.
- Eri kuunvaiheilla kerättynä sama kasvi siis sisältää eri tehoaineita ja vaikuttaa kehoon eri tavalla! Tarkemmin näistä eri kuunvaiheiden terveysvaikutuksista kansanperinnekirjassa "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa".
- Kynsienleikkuupäivät ovat 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli ti 16.5. ja 5 päivää eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä eli ke 24.5.. Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne pian koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa.
- Kun vähenevä kuu lähenee loppuaan, ja uudenkuun päivä lähestyy, on hyvä tarkkailla säätä. Vanha kansa tiesi että hallayöt osuvat usein uudenkuun ja täydenkuun öihin. Ke-pe 24.-26.5. väliset yöt voivat siten olla kylmempiä kuin sääennustus ennakoi. Nykyään tieteessä tiedetään vuorovesivoimien jylläävän myös ilmakehässä: siinäkin on vuoksi ja luode. Koska uudenkuun aikaan Kuu ja Aurinko ovat samassa suunnassa, molemmat vetävät vetovoimallaan samaan suuntaan ja vaikutus on siksi erityisen voimakas.
- Tietämällä tämän, osaa ennakoida ja varautua suojaamaan herkkiä kasveja levittämällä kasviharsoa niiden suojaksi tai tuomalla niitä sisään varmuuden vuoksi juuri uudenkuun öinä.
- Uudenkuun päivä on siis helatorstaina 25.5. ja koska Kuu on tähän aikaan myös lähimpänä Maata, on tämä samalla Superkuu. Myös kesäkuun uusikuu osuu vielä lähelle perigeumia, eli Kuu on silloinkin vielä lähellä Maata samaan aikaan. Koska nämä uudet kuut ovat siis tavallista voimakkaampia, on muutos ilmakehässä, eli säässä myös mahdollisesti voimakkaampi. Erityisesti toukokuun uudella kuulla on hyvä siksi varoa hallan vaaraa.
- Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 13.-14.5. vähenevä kuu on aivan Saturnuksen yläpuolella, ja ne nousevat kaakkoisesta horisontista puolenyön maissa. Jos siis iltakävely venyy ja näkee Kuun nousevan, on tosi helppoa paikallistaa Saturnus aivan sen alapuolelta, ihan Kuun vierestä. Vuorokautta myöhemmin Kuu on jo siirtynyt vasemmalle, Saturnuksen ohi. Saturnus näkyy silloin Kuun oikealla puolella.
- Kevään lämpöä, ja iloa luonnon tarkkailusta - vanhaa perimätietoa seuraten!


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.