Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Uusikuu syntyi lauantaina 18.4. klo 22 illalla. Sunnuntai 19.4. on siis uudenkuun ensimmäinen päivä. Siitä alkaa nouseva eli yläkuu, jota kestää 4.5. täysikuuhun asti.
- Kolmantena päivänä kuun syntymästä nähdään mistä tuuli puhaltaa ja mitä se tuo. Jos tuuli on kylmä luoteinen tai pohjoinen, jatkuu viileä ja hidas kevät vielä. Jos tuuli on etelästä, alkaa lämmetä ja kevät tulee kohisten.
- Nyt on kevään parasta kylvö- ja istutusaikaa! Yrtit, kesäkukat, marjaa ja hedelmää tekevät kasvit - kaikki mikä tekee sadon maanpinnan yläpuolelle kylvetään ja/tai koulitaan nyt. Paras vaikutus saadaan kun tehdään se lisäksi aamupäivällä, ja etelä- tai lounaistuulisena päivänä. Pohjoistuuli hidastaa kasvuun lähtöä.
- Yläkuulla eli nousevalla kuulla kylvetyt ja istutetut lähtevät nopeaan kasvuun ja kasvavat nopeasti tehden hyvän sadon kesän aikana. Viimeisin istutus lopulliseen kasvupaikkaan pitää myös tehdä yläkuulla eli nousevalla kuulla, sillä viimeisin kasvin siirtopäivä jää vaikuttamaan kasvukauden ajaksi.
- Peruna, sipuli ja juurikasvit saavat nyt odottaa, jos niitä istuttaa/kylvää nyt, nousee vain naatti, eikä juuriosa kasva kunnolla koko kesän aikana.
- Nouseva kuu on myös hyvää varttamisaikaa. Nouseva virtaus kasvien rungoissa ja varsissa saa aikaan sen että nestevirtaus kulkee leikkauspinnan ohi vartettuun oksaan ja avaa sen silmut kasvuun.
- Maan kääntämiselle ja rikkaruohojen perkaamiselle nouseva kuu ei sovi, sillä nyt jos pöyhii maata alkavat rikkaruohon siemenet myös itää ja kasvaa vauhdilla.
- Kevätsiivous saa nyt odottaa, nousevalla kuulla lika ei lähde irti yhtä hyvin ja ikkunoihinkin jää helpommin likaviiruja vaikka kuinka huolella pesisi. Siivous on laskevan eli alakuun kuun töitä.
- Jos hiukset leikkaa kasvavalla eli nousevalla kuulla, saa niiden kasvun nopeammaksi ja vahvemmaksi. Parhaat päivät ovat su-to 26.-30.4.
- Lehtipuuta ei voi nyt kaataa polttopuuksi, mahlannousu alkaa, ja nouseva kuu lisäksi nostaa nesteet runkoon niin että nyt kaadettua lehtipuuta ei saa kuivumaan kunnolla koko kesänä. Syksyllä se alkaa vain kasvaa sieniä.
- Vesakoita ei missään nimessä pidä raivata kevään kasvavalla kuulla, sillä siitä ne villiintyvät runsaaseen uuteen kasvuun.
- Omenapuidenkin leikkaus joutuu nyt odottamaan, mitään puuvartista hedelmä- tai marjapensasta ei pidä leikata mahlannousun aikaan kun kuu lisäksi on nouseva eli yläkuu. Nyt leikatut jäävät vuotamaan ja heikkenevät siitä, ja saattaapa nousevan kuun lopulla juuri ennen täysikuuta leikattu kuolla kokonaankin siihen jos monta oksaa poikki leikkaa.
- Vain havupuissa pihkan vuoto pysäyttää tämän vuodon, mutta niitäkin kannattaa leikata vähän pohjoisempana, jossa kevät ei vielä ole yhtä pitkällä kuin etelässä. Havupensasaidan paras leikkuuaika on ennen mahlannousua nousevan kuun eli yläkuun alkupäivinä, jolloin ne nopeasti tuuheutuvat kasvattaen monta uutta versoa leikkauksen jälkeen.
- Huonekasvien multia voi vielä vaihtaa, ja pistokkaita laittaa juurtumaan. Kaikki lähtee nopeaan kasvun alkuun.
- Leipätaikina alkaa jälleen nousta hyvin ja nousee nopeasti täydenkuun aikana. Myös kotikalja/olut/viini lähtee käymään nopeasti nousevan kuun aikana, samoin Vapuksi tehtävä sima.
- Täysikuu on vapun jälkeisenä maanantaina 4.5. klo 7 maissa aamulla. Sen energisyyttä lisäävä vaikutus tuntuu jo 2-3 päivää ennen eli vapunpäivän illasta alkaen. Moni tarvitsee silloin vähemmän unta, joten ylimääräinen energia kannataa purkaa mielekkääseen tekemiseen eikä turhaan pyöriskellä sängyssä.
- Kevään täysikuulla voi kerätä nokkosia ja voikukan lehtiä/juuria vähenevällä kuulla tehtävää kevätpuhdistuskuuria varten. Entisaikoina täysikuuta pidettiin parhaana aikana parantaville yrteille. Nykyäänkin keväällä moni karkoittaa väsymystä eri yrttiteelaatujen avulla, ja parasta ainesta ovat puhtaat yrtit omasta ympäristöstä, tuoreena ja itse poimittuna.
- Täydenkuun aikana sää usein muuttuu pariksi päiväksi, tätä on mielenkiintoista tarkkailla. Kylmä palaa usein täydenkuun öinä, ja viimeiset keväthallat ovat yleensä uuden- tai täydenkuun aikoihin.

- Aurinkoa kevään töille ja iloista Vappua!***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.