Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Syyskuun täysikuu, amerikkalaisittain sadonkorjuun täysikuu "Harvest Moon", oli tiistaina 9.9.. Siitä kuu on nyt alkanut pienenemään oikealta reunaltaan, ja on vähenevän kuun, alakuun eli laskevan kuun aika.
- Laskevalla kuulla eli alakuulla voi istuttaa maa-artisokkaa tai muuta maan alle kasvavaa monivuotista, kuten valkosipulia. Mutta vain alakuun ensimmäisellä neljänneksellä. Kun kuu on pienentynyt puolikuuksi (16.9.) on laskevan kuun voima niin paljon jo alaspäin, että uusi kasvu ei hevin lähde liikkeelle.
- Tätä hyödynnetään syksyllä maan kääntämisessä, rikkaruohot eivät silloin ala niin paljoa kasvaa pellossa. Rikkaruohoja perataan myös muualta, kuten kukkapenkeistä, tai raivataan vesakoita ym puun taimia pois väärästä paikasta kasvamasta. Laskevalla eli alakuulla takaisin vesominen on hitaampaa, varsinkin laskevan kuun viimeisinä päivinä, eli alakuun kannalla.
- Koska mahlavirtaus kasveissa on alakuulla alaspäin, on hyvä leikata paksuoksaisia tai puuvartisia lehtipuita ja -pensaita, jos haluaa niitä karsia ja harventaa. Tämä pätee omenapuiden ja marjapensaiden syysleikkaukseen. Havupuita leikataan yläkuun alussa, niin ne tuuheutuvat paremmin.
- Siis omenapuiden liian tiheitä latvustoja karsimaan, kun omenat on ensin kerätty. Erityisen hyviä päiviä ovat "hedelmäpäivät" 11.-12. ja 20.-21. syyskuuta. Näinä päivinä on hyvä myös kerätä syksyn satoa - marjoja ja omenoita - säilöttäväksi talven varalle. Hedelmäpäivinä ne ovat parhaimmillaan ja hillot ja mehut kestävät parhaiten varastoinnin menemättä homeeseen.
- Erityisesti 11.-12.9. ovat erinomaisia hedelmien ja marjojen säilöntäpäiviä, koska hedelmpäivän lisäksi kuu on kiipeämässä päivä päivältä korkeammalle, eli on kuun nousevan ratatason aikaa. Kokeile tehdä omenamehua puristamalla näinä päivinä, ja vertaa säilyvyydeltään jonain muuna päivänä tehtyyn (ilman pästörointia).
- Perunaa on tavattu nostaa kellariin nousevan kuun aikaan, ja nyt on laskeva kuu. Nouseva ratataso tekee kuitenkin sen että 14.9. asti voi vielä nostaa perunaa ja juureksia kellariin. Kun tuuli on etelästä tai lännestä ja lämmin, nostetaan seuraavan kevään siemenperunat. Ruokaperunan kanssa kannattaa odottaa pohjois- tai luoteistuulista tai muuten kylmää ja kuivaa päivää, ettei se jo keväällä kellarissa lähtisi itämään.
- Tarkempia neuvoja sadonkorjuuseen löytyy kirjasta "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa"
- Alakuulla eli laskevalla kuulla pyykki tulee puhtaampaa tavallisessakin pesukoneessa. Pahimmatkin tahrat lähtevät luontaiskaupan sappisaippualla. Parhaita päiviä ovat "vesimerkin" päivät 10.9. ja 17.-19.9..
- Leipätaikinan nousu huononee kun kuu vähenee. Aivan laskevan kuun lopulla tulee juuritaikinalla vain likilaskuista leipää, joka pian kuivuu kovaksi.
- Jos haluaa käydä harvemmin parturissa, eli estää etteivät hiukset kasva niin nopeasti, kannataa varata aika laskevalle kuulle eli alakuulle. Erittäin hyviä päiviä ovat 20.-23.9.
- Uusikuu syntyy keskiviikkona 24.9. päivä syyspäiväntasauksen jälkeen. Koska 23.9. on syyspäiväntasaus, jonka jälkeen yö on jo pitempi kuin päivä, voi tämän uudenkuun ajatella aloittavan vuoden talvipuoliskon.
- Tarkka hetki jolloin Kuu kulkee taivaalla Auringon ohitse on aamulla klo 9.14. Silloin Kuu ja Aurinko ovat aivan samassa suunnassa taivaalla hyvin lähellä toisiaan. Uudenkuun merkkinä almanakassa on musta pallo, sillä Kuusta ei silloin näy valaistuna ohutta sirppiäkään.
- Kuu jää päivittäin vähän jälkeen Auringosta, eli kun aurinko laskee horisonttiin, on Kuu hiukan sen vasemmalla puolella. Muutaman päivän päästä tämän voi hyvin nähdä kun iltataivaalla näkyy Kuun pallomuodosta oikean reunan olevan valaistuna uudenkuun sirppinä. Syksyisin uudenkuun sirppi näkyy matalalla. Keväällä se on korkealla ja helpompi nähdä.
- Kun vanha kansa näki uuden kuun syntyneeksi, oli heillä tapana tervehtiä kuuta ja toivoa mitä sen kuunkierron aikana haluaisivat tapahtuvan. Ennen paperialmanakan tuloa yleiseen käyttöön kuu olikin ajan mittari, ja kuunkierto perusyksikkö. Uuden kuun syntymästä alkoi uusi kuukausi, ja se toi uusia asioita.

- Hyvää syksyn alkua, ja onnellisia uusia suunnitelmia uudenkuun synnyttyä!


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.