Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Heinäkuun täysikuu oli aamuyöllä 20.7. ja nyt on alakuun eli laskevan kuun eli vanhan kuun aikaa - uudenkuun päivään asti.
- Laskeva kuu vie kasvuvoimaa alaspäin, juuriin. Maanpäällinen osa kuivuu nyt kerättynä, mutta se kuivuu niin rutikuivaksi, että vihreä väri muuttuu keltaisenruskeaksi, ja maku sekä aromit haihtuvat nopeasti.
- Saunavastan tekoaika alkaa uudelleen vasta uudenkuun syntymän jälkeen 3.8. eteenpäin. Nyt tehtynä vihdat eli vastat kuivuvat ja murenevat, eivätkä kestä käytössä talven mittaan.
- Yrttien keruun aika ei siis ole parhaimmillaan, mutta rikkaruohojen perkaus on! Alakuulla perattuna ne kuolevat pois paremmin, sillä ilman ylöspäistä virtausta ne eivät nosta uusia versoja kovinkaan paljoa.
- Vesakon raivauksen aika! Vähenevä kuu vie kasvuvoiman mennessään, joten puiden kannot eivät nosta niin paljoa vesoja kuin kasvavalla kuulla. Varsinkin vähenevän puolenkuun päivä ja vähenevän kuun viimeiset päivät ovat erittäin hyvät tähän työhön. Kaikkein paras tulos saadaan jos säätila on kuivaa ja kylmää näinä päivinä. Vanha kansa puhui pohjoistuulen kuivattavasta vaikutuksesta!
- Tämän kesän parhaat vesakon/pajukon/rantruovikon raivauspäivät ovat siis nyt käsillä! Syksymmällä puut ovat jo varastoineet ravinteita juuriin, mutta nyt ne ovat vielä melkein tyhjiä ravinteista, ja siksi tämä kuunkierto on seuraavaa parempi.
- Marjojen poiminnan kannalta tärkeintä on nouseva ratataso, Kuu kiipeää silloin korkeammalle taivaalle. Se alkoi 19.7. ja jatkuu 31.7. asti. Erityisesti hedelmäpäivinä ma-ti 25.-26.7. kerätyt marjat kestävät pakastimessa lässähtämättä, mehuissa ja hilloissa homehtumatta, jne. Nämä päivät ovat parhaat marjastuspäivät. Kannattaa aina merkitä keruupäivä ylös, ja tarkkailla lopputulosta talven mittaan!
- Kukkien ja muidenkin kasvien parhaat kastelupäivät eli vesipäivät ovat la-su 23.-24.7. su-ma 31.7.-1.8.
- Samat vesipäivät sopivat erittäin hyvin pyykinpesuun ja mattojen pesuun - ja kaikkeen muuhunkin vesipesuun silloin kun ne osuvat alakuulle eli laskevalle kuulle. Kesän mattopyykit tuoksuvat ihanan raikkailta talven mittaan kun ne pestään näinä päivinä.
- Vähenevä kuu on siivousaikaa, lika lähtee paremmin irti ja pinnoista tulee puhtaampia. Ikkunanpesussa jää vähemmän viiruja. Isommat siivoukset kannattaa aina tehdä vähenevän kuun aikana.
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2016):
- To-pe 21.-22.7. pohkeet, sääret ja laskimoverenkierto, la-su 23.-24.7. jalkaterät, ma-ti 25.-26. pään yläosa, aivot, silmät, ke-to 27.-28.7. ylähengitystiet, niska, kaula, korvat, nenä, suu. Pe-la 29.-30. hartiat, käsivarret ja kädet, su-ti 31.7.-2.8. keuhkot, rinnat, maksa, sappi, mahalaukku.
- Tämä kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin kulkien - "kiireestä kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi.
- Kyseistä herkkää aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle.
- Vanha lääketiede kuvaili laskevan kuun eli alakuun olevan aikaa jolloin keho puhdistuu ja erittää ulospäin. Kaikkia edellämainittuja kehonosia siis hoidetaan niin että ne puhdistuvat kuona-aineista. Erilaisia hoitoja voi käyttää. Tarkemmin näistä kansanperinnekirjassa "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa".
- Hiusten leikkuu alakuulla saa ne kasvamaan jatkossa hitaammin. Sama pätee kaikkiin ihokarvoihin. Voimakkain vaikutus on vähenevän kuun lopulla.
- Kynnet leikattiin ennen "kuuviikon perjantaina", eli almanakan kuu-merkkipäivistä viitisen vuorokautta eteenpäin: Uudenkuun päivästä 5 vrk, kasvavan puolikuun päivästä 5 vrk ja täysikuusta 5 vrk (25.7.) sekä vähenevän puolikuun päivästä 5 vrk (1.8.). Tärkeää oli leikata ne vasta auringonlaskun jälkeen, mikä näin kesällä on hiukan vaativampaa. Mutta tuloksena kynnet vahvistuvat muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi, ja kasvavat jatkossa lohkeamatta. Jos leikkaa tai edes viilaa niitä auringon ylhäällä ollessa, siis keskellä päivää, peruuntuu vaikutus, ja ne alkava haurastua.
- Uudenkuun päivä eli mustakuu on ti 2.8. mutta tarkka hetki on vasta seuraavana yönä puolen yön maissa. Joten vielä uudenkuun päivänä voi perata viimeiset rikkaruohot ym. Sen jälkeen alkaa yläkuu eli nouseva kuu, ja kasvu lähtee jälleen lisääntymään ja ylöspäin.
- Yläkuulla voi vielä tehdä saunavihtoja ja saunavastoja! Kun vain löytää vihreitä lehtiä, niin kuunvaihe on ratkaiseva, hyviä tulee. Kasveja ja puuntaimia on hyvä jälleen istuttaa, ne juurtuvat hyvin ja kasvu lähtee vauhtiin hienosti. Syysvilja kylvetään yläkuulla. Yläkuun nurmi on ravintorikkaampaa kuin alakuulla korjattu. Kaikki kasvu maanpäällisiin osiin on jälleen voimakasta.

- Aurinkoisia ja mansikan makuisia lämpimiä kesäpäiviä!!!***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.