Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Päivityksestä tulee ilmoitus Facebookiin, samoin kuin tulevista Kuu-luennoista, messuista ja kuu-uutisista tai vinkeistäkin. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa

Lokakuun uusikuu syntyi torstai-iltana 19.10. ja siitä lähtien on yläkuu eli nouseva kuu. Vanha kansa kutsui sitä myös uudenkuun ajaksi, ja se jatkuu keskikuuhun eli täysikuuhun asti.
- Kolmantena päivänä kuun syntymästä, eli su 22.10. kun sirppi jo näkyy läntisellä taivaalla, ennustettiin sen asennosta alkavan kuunkierron säätä. Jos sirppi oli pystyssä kuin P-kirjaimen kaari, pysyi vesi pilvissä, jos taas kallellaan, satoi sen kuunkierron aikana paljon.
- Jos kolmannen päivän tienoilla tuuli oli yleisesti etelästä tai lounaasta, tuli lämmintä säätä, ja jos pohjoisesta, tuli kylmä kuunkierto.
- Eteläisessä Suomessa alkaa viimeinen hyvä istutusaika kukkasipuleille. Yläkuulla eli nousevalla kuulla istutetut kasvavat ensi kevääna kaikkein parhaiten, ja suurinta kukintoa. Talvivalkosipulia ei nyt kannata istuttaa, siitä ei kasva isoa sipulia, vaan kasvu jatkuu keväällä ylöspäin, varren kasvuna.
- Sisäkukille nyt on hyvä aika laittaa kasvit uusiin multiin, että ne ovat jo jouluna kauniina. Ei haittaa, vaikka on marraskuu, kuunvaiheet toimivat ympäri vuoden, ja koska sisällä on lämmintä, niin kasvu lähtee hyvin liikkeelle. Lisävaloa voi toki antaa, kun auringonvalo alkaa vähetä. Myös pistokkaita voi nyt juurruttaa, ja kasveja jakaa.
- Jos kasvattaa ituja tai versoja, näkee niiden itävän hyvin nopeasti yläkuun eli nousevan kuun ajan. Vasta täysikuun jälkeen itämisvauhti hidastuu.
- Yläkuun vesipäivät ovat parhaita kukkien kastelupäiviä: 21.-22.10 ja 31.10.-1.11. kastellut kukat imevät veden hyvin varteen ja lehtiin, ja selviävät pitempään ilman uutta kastelukertaa. Jos purkki on aivan liian pieni, se kannattaa vaihtaa suurempaan, niin tämäkin neuvo toimii kunnolla. Mutta vesipäivinä kastelemalla kasvit selviävät lomien ajan hyvin tähän vuodenaikaan, kun aurinko ei enää niin paljoa lämmitä ja kuivata sisäkasveja. Lisäksi vesipäivinä kastelu pitää kasvit terveempinä.
- Syksyinen maankääntö olisi parempi tehdä alakuulla. Jos nyt yläkuulla kääntää maan, siinä olevat rikkaruohonjuuret pääsevät aloittamaan uutta kasvua, ja ovat keväällä valmiita nousemaan. Silloin keväällä on sitten enemmän perattavaa. Toki jos talvi tulee vastaan, muuta ei voi, mutta aina kannattaa yrittää ajoittaa maan kääntäminen syksyllä alakuulle.
- Joulukuusen saa tänä vuonna hakea omasta metsästä ihan aattoviikolla, sillä se on nousevaa kuuta ja kuusi pysyy silloin kaadettuna pitkään vihreänä. Mutta jo nyt voi kaataa, jos viimeinen mökilläkäynti osuu tämän nousevan kuun eli yläkuun ajalle. Eli 20.-31.10.2017 on tuore aika ja hyvä kuusen kaadolle. Se pidetään pihalla siihen asti, että joulukoristelun aika tulee.
- Lokakuinen nouseva kuu ei ole kovin hyvää rakentamisaikaa. Ilmankosteus pysyttelee syksyllä lähellä sataa prosenttia, maali ei enää kuivu hyvin kun lämpötila ei päivisin nouse korkealle, ja nouseva kuu jättää kosteuden rakenteisiin. Parasta olisi tehdä suunnitelmia, hankkia tarvikkeita, ja varata vasta su 5.11. alkavista alakuun päivistä valoisat tunnit rakennustyön jatkamiseen.
- Vanha kansa summasi kokemuksensa sananlaskuihin. Rakentamiseen pätee hyvin: "Koskaan ei ole aikaa tehdä sitä kunnolla, mutta aina on aikaa tehdä se uudestaan."
- Vain kaivoja, ojia ja salaojia kannattaa kaivauttaa nyt, sillä vesi kerääntyy jatkossa yläkuulla kaivettuun kohtaan. Erityisesti 31.10. ja 1.11. ovat hyviä päiviä vesitöille.
- Nyt ovat ssyksyn vapaapäivät siivouksesta ja ikkunoiden pesusta. Eikä pyykkikoriakaan ole pakko nyt tyhjentää, vain välttämättömät kannattaa pestä tai kuivapestä väärään aikaan, nousevalla kuulla. Vesi ei nyt vie likaa hyvin mukanaan, ja pyykinpesuaineesta jää vaatteisiin jäämiä, joista voi saada yliherkkyysreaktion.
- Syyssiivous jatkuu vasta pyhäinpäivän täysikuun jälkeen. Nyt on sensijaan hyvä leipoa, sillä taikina nousee hyvin - ja aina vain paranee täysikuuta kohti. Täysikuulla leivän yläosaan voi jäädä ilmakupla eli reikäkin, kun nouseminen on niin nopeaa.
- Yläkuulla leikatut hiukset kasvavat jatkossa vahvempina ja nopeammin. Sama kyllä pätee muihinkin ihokarvoihin. Väri imeytyy yläkuulla hiuksiin hyvin, ja tasaisemmin, ja kestää pitempään. 21.-22.10 ja 31.10.-1.11. eivät ole hiuksille aivan yhtä hyviä kuin muut yläkuun päivät.
- Kynsienleikkuupäivät ovat 5 vrk eteenpäin uudenkuun päivästä eli ti 24.10. ja 5 päivää eteenpäin kasvavan puolikuun päivästä eli to 2.11.. Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, kitkemiset, istutukset, vihdan eli vastan teot, yrttien keruut, joulukuusen kaato sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2018 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2018 valmiiksi kunkin päivän kohdalle. Niitä voi jo tilata, ja kuluvan vuotisiakin saa vielä. Edellinen ilmestyy jo lokakuun lopussa, ja jälkimmäinen marras-joulukuun vaihteessa.
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2017):
- La-su 21.-22.10. lantion pohja, sukuelimet, kohtu ja munasarjat. Raskaana olevat voivat saada valesupistuksia. Huono aika kohdun alueen leikkauksille. Ma-ke 23.-25.10. reidet ja laskimot. Hyvä aika vahvistaa reisiä, mutta pitää varoa ylirasittamasta tai revähdyttämästä näinä päivinä. To-pe 26.-27.10. polvet, nivelet yleensä, luut ja iho. Iho imee parhaiten hoitoaineet ja kasvonaamion tehoaineet. Huono aika tehdä tatuointeja tai kosmeettisia leikkauksia iholle.
- La-ma 28.-30.10. pohkeet, sääret ja laskimot. Hyvä aika vahvistaa pohjelihaksia, mutta ei pidä ylirasittaa niitä. Hyvä hoitaa laskimoita pitämällä jalkoja ylhäällä ja hieromalla niitä vaikka eteerisillä öljyillä, jotka parantavat ja ehkäisevät suonikohjuja. Jos lentää näinä päivinä, on tärkeää jaloitella tarpeeksi ja huolehtia jalkojen verenkierrosta.
- Ti-ke 31.10.-1.11. jalkaterät nilkasta alaspäin. Paras aika ottaa rentouttava jalkahieronta, tai vyöhyketerapiaa jaloille, sillä vaikutus on voimakkain näinä päivinä. Liian pieniä kenkiä ja pitkää seisomista niissä on hyvä välttää näinä päivinä.
- To-pe 2.-3.11. alkaa uusi sykli kiireestä kantapäähän, ja päälaki, aivot, silmät ja yläleuan hampaat ovat herkimmillään. Hyvä aika päähierontaan. Päänsärky tai migreeni voi alkaa herkästi, jos on siihen taipumusta, joten kannattaa välttää stressiä ja laukaisevia tekijöitä näinä päivinä. Hammashoidolle huono aika, varsinkin yläleuan alueelle.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on vähittäin liukuvasti etenevä.
- Parhaillaan herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Vanha lääketiede kuvaili yläkuun eli nousevan kuun vetävän energiaa sisäänpäin: kaikki imeytyy hyvin kehoon, niin iholta kuin ruuansulatuksesta. Keho kerää voimia, vahvistuu ja lihaksia on hyvä treenata. Täysikuun lähestyessä moni on niin täynnä elinvoimaa, että unentarve pienenee. Kannattaa käyttää energia hyödyksi tekemiseen, samalla tavalla kuin aamuvirkutkin tekevät työt mielummin aamulla, kun virtaa riittää.
- Uudenkuun, yläkuun eli nousevan kuun aika on myös hyvä kaikelle uudelle alulle, sillä luonnossa sykli lähtee liikkeelle, kasvaa ja voimistuu. Myötävirtaan on mukava soutaa, tuloksia tulee vähemmällä vaivalla. Se minkä haluaa kasvavan ja menestyvän, on hyvä aloittaa yläkuulla.
- Kun tarkkailee kasvun ja vähenemisen sykliä vuodenkierron lisäksi kuunkierron mittaan, pääsee jyvälle miten luonto toimii, miten ihmiset jaksavat, ja mikä milloinkin sujuu vähemmällä vaivalla.
- Täysikuun hetki on lauantai-aamuna 4.11., klo 7.23, joten sitä edeltävä ilta, perjantai 3.11. on täydenkuun ilta, jolloin kuu on voimakkaimmillaan. Täysikuun sattuessa näin pyhäinpäivän aattoon ja perjantai-iltaan, on tiedossa varsin vauhdikasta juhlimista. Tämän pyhäinpäivän muistavat poliisi, vartijat, sairaalapäivystys, ja baarien henkilökunta, asiakaspalvelijoista puhumattakaan.
- Onkin hyvä että suomalainen Halloweenin juhlinta jää lokakuun viimeiselle viikonlopulle 27.-28.10., joka on vielä kaukana täysikuusta. Parempi lastenkin koputella ovilla "karkkia tai kepponen?" meiningillä vähän rauhallisemman kuunvaiheen aikana. Eri asia sitten, jos niitä sokeripommeja riittää vielä seuraavan viikonlopun juhlintaan asti.
- Vanha suomalainen vuoden loppu, välipäivät ja kuolleiden ilmestyminen elävien luo vierailemaan siirtyi kekristä ensin pyhäinpäivään, ja nyt sen tilalle on rantautunut amerikkalaiselta vaikuttava Halloween. Meillä pyhäinpäivänä vietiin kynttilää haudoille, poismenneitä läheisiä muistellen, ja upea se kynttilämeri onkin katsella, mutta ilo ei ole perinteisesti kuulunut siihen tunnelmaan.
- Ei ihme, että amerikkalainen karnevaali tuntuu siihen nähden isolta muutokselta, kaikkine koristeineen, väreineen, äänineen ja juhlimisineen. Mutta onko suomalaisten tarpeen säilyttää melankolia ja suru pimeässä vuodenajassa, vai voisiko se vähän muuttua kevyempään suuntaan? Onhan edessä vuoden pimein ja kylmin neljännes, ja oranssit koristeet ledivaloineen tuovat jo paljon kevennystä tunnelmaan.
- Amerikkalaisella Halloweenillakin on juurensa Euroopassa, sillä Ranskan, Englannin, Walesin, Skotlannin ja Iralnnin alueen siirtolaiset veivät vuotuisjuhlansa mukanaan, ja eri kansojen yhdistyessä Amerikan mantereella yhdeksi valtioksi myös tavat muokkautuivat ja sulautuivat yhteen. Eurooppalainen koverrettu naurislyhty muuttui isommaksi kurpitsalyhdyksi, ja perinne kulkea talosta taloon syömässä ja remuamassa jäi vähitellen lasten naamioleikiksi, jossa ei enää juuri kepposteltu, kun karkkia sai talosta kuin talosta.
- Euroopan alkuperäisasukkaat eli Keltit juhlivat Samhainia syksyn lopun ja talven alun juhlana. 700-lvulla paavi vahvisti marraskuun ensimmäisen päivän pyhimysten ja marttyyrien juhlaksi (All Saints Day) ja sitä edeltävä ilta eli 31.10. sai nimen All Hallows Eve, kaikkien tyhjien/onttojen ilta. Sisältä tyhjä eli ontto kuvasi kuolleiden sielujen tai haamujen vaeltamista elävien keskuudessa vanhan ja uuden vuoden välisenä aikana. Ihmiset pukeutuivat naamiaisasuihin, jotta kuolleet eivät tunnistaisi heitä, ja veisi mukanaan. Vei vuosisatoja ennen kuin kristilliset käsitykset saivat sijaa, mutta vähitellen perinteet yhdistyivät kaikkialla.
- Vaikka Halloweenin nykyinen juhlinta on lisännyt joulun tapaan koristeiden määrää, ovat lisävalo ja lämpimät värisävyt monen mielestä tervetulleita koristamaan vuodenaikaa, jolloin luonto on kuolleimmassa tilassaan, maa yleensä vielä musta ja yö sen vuoksikin erityisen pimeä. Entisaikana pimeys oli todella vaarallista, tiet olivat huonoja, kulkeminen vaarallisempaa, petoja ja rosvoja vaani pimeässä, eikä pilvisenä yönä nähnyt kättään pitemmälle. Kuka nykyään on edes yrittänyt kulkea ilman taskulamppua sellaisessa pimeydessä, vain jalkapohjan tuntoaistiin luottaen, edes sinne pihan perälle huussiin ja takaisin?
- Amerikkalaisten koristeiden sijaan suomalaisilla ovat yleistyneet valon juhlat, valokoristeet ja jouluvalojen tapaisten valonauhojen ja -lyhtyjen laittaminen syksyn pimeää valaisemaan. Ehkä tämän myötä kehittyy valoisampi talven alun juhlaperinne, jossa ei enää pelkästään muistella vainajia, vaan myös juhlitaan elämän jatkumista vanhasta vuodesta uuteen. Menneinä vuosisatoina ihmiset saattoivat vain uneksia siitä valon määrästä, jonka me nykyään elävät osaamme tuoda pimeää karkoittamaan ja turvaa luomaan.
- Jos englanti sujuu, erittäin mielenkiintoinen kirja yön pimeydestä menneinä vuosisatoina on "At Day's Close, A History of Nighttime", kirjoittanut A. Roger Ekirch. Päivän laskiessa mailleen, yön historia. Se saa todella arvostamaan sähkövaloa ja turvallisia kulkuteitä, sillä entisaikaan yöllä ei juuri matkustettu, hyvästä syystä. Kirja kertoo myös unesta, miten ihmisellä on kaksi unta, kaksi eri unijaksoa, joiden välissä on aivan luonnollista herätä olemaan, mietiskelemään, luostareissa myös rukoilemaan tai kirjoittamaan - keskellä yötä. Kerran yössä hereillä olemista pidettiin normaalina yöunena, kun taas nykyään luullaan yhtenäisen yöunen olevan normaali.
- Täysikuun viikonloppu on hyvä aika juhlintaan, ja pikkujoulukauden alkuun. Täysikuulla jaksaa syödä, juoda ja tanssia, eikä krapulakaan ole yhtä paha kuin uudenkuun aikaan. Voi niitä, joilla firman pikkujoulu on viikonloppuna 17.-19. marraskuuta. Siellä on väsyneempää porukkaa, alkoholi muuttuu pienemmästäkin rähinäviinaksi, ja väsymys korjaa juhlijat ennenaikaisesti kotimatkalle. Työpaikalla on uudenkuunjuhlien jälkeen matalampi tunnelma. Mutta siitäkin selviää, kun huomaa syyttää kaikesta Kuuta, tuota vuorovesivoimien liikuttajaa!
- Kesäaika päättyy aamuyöllä su 29.10. eli Helsingin nelipäiväisten kirjamessujen viimeistä päivää edeltävänä yönä, ja messuilla on aina hauska havainnoida Sunnuntai-aamuisin tuntia liian aikaisin paikalle saapuneiden reaktioita. Aamukahville siitä sitten, ihmettelemään miksi niitä kelloja vieläkin siirrellään. Yläkuu kustannuksen osasto on 7e110 ja sieltä löytyy painotuore Wanhan ajan Kuukalenteri 2018 upeine kuvineen. Kiitos intohimoisille taivaan ja ilmakehän ilmiöiden valokuvaajille jälleen kerran!
- Ne ovatkin tämän vuoden viimeiset isot messut, joten tervetuloa juttelemaan Kuusta ja vuorovesivoimista.

- Talven tuloon valmistautuessa, värikkäiden kynttilöiden loistetta ja takkatulien lämpöä!***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.