Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa (Jos näet vanhan sivun, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Huhtikuun uusikuu oli maanantaina 16.4. ja siitä alkoi uudenkuun aika, yläkuu eli nouseva kuu. Taivaalla kuu kasvaa oikealta reunalta alkaen. Näin keväisin sirppi näkyy korkealla auringonlaskun jälkeen länsi- ja lounaistaivaalla.
Nyt on kylvöaika!!!
- Parhaillaan aurinko nostaa kasvuvoimaa ylös (koko kevään ajan), ja Etelä-Suomessa alkaa jo mahlannousun aika. Kun samaan aikaan kuu on kasvavassa vaiheessa, yläkuu eli nouseva kuu, ovat nämä kaksi vuorovesivoiman aiheuttajaa samassa vaiheessa. Molemmat vetävät nyt kasvuvoimaa ylöspäin! Tätä upeaa vaihetta jatkuu täysikuuhun 30.4. asti.
- Vaikka pohjoisessa on vielä metri lunta, vaikuttavat kuun ja auringon vetovoimat sielläkin. Jäässä oleva runko ei tietenkään päästä nesteitä vielä virtaamaan, mutta sisätiloissa kaikki nyt tehtävät kylvöt itävät nopeasti ja kasvavat vauhdilla. Pistokkaat kannattaa ottaa nyt juurtumaan, niidenkin uusi kasvu lähtee nopeaan vauhtiin - ja kyllä, ne tekevät myös ne juuret. Mutta pääasia että verso alkaa kasvamaan.
- Huonekasvien multia voi vaihtaa jälleen, kasveja jakaa, jo juurtuneita pistokkaita istuttaa. Kaikki kasvu lähtee upeasti vauhtiin. Jos joku kasvi juroo eikä jaksa kunnolla kasvaa, se uudelleenistutetaan nyt! Riittää että vähän pöyhii multaa purkissa, tai nostaa irti purkista ja takaisin purkkiin. Pieni ravistus, että hei, tänään on uusi päivä, lähdepä nyt kasvuun!
- Nyt voi tuoda kellarista kaikki kukat lämpimään aloittamaan kasvunsa! Perunaa ei kuitenkaan kannata tuoda itämään ihan vielä, sekin kun itää nopeasti, ja sen istutusaika on vasta Vapun jälkeen, joten itu ehtii liian pitkäksi. Perunat kannattaa tuoda vasta viikkoa ennen Vappua itämään! Tosin jos ne on oikeaoppisesti nostettu viime syksynä etelätuulella, ne itävät jo kellarissakin, eikä erillistä idättämistä edes tarvitse tehdä! Vanha kansa se osasi nämä asiat!
- Ne joilla on kuukalenteri tai kuu ja sää päiväkirja, lisäkukintaa/lisää satoa saa kun kylvää/koulii kukkakasvit kukkapäivinä, tomaatit ja muut hedelmää tuottavat hedelmäpäivinä, yrtit ja lehtikasvit lehtipäivinä ja juurikasvit vasta vapun jälkeen olevina juuripäivinä! Siis vaikka juuripäivä osuu yläkuulle, silloin ei kylvetä juurikasveja. Juuri-, kukka-, lehti- ja hedelmäpäivät on kuitenkin ammattiviljelijöitä varten laitettu kalenteriin ympäri vuoden.
- Jos haluaa osata aivan viimeisen päälle hienosäätää puutarhatyönsä, pitää muistaa neuvo: "Alakuu illasta, yläkuu aamusta." Yläkuun työt tehdään aamupäivällä! Tämä onkin aamuvirkkujen puutarhurien salaisuus. Kun kylvää yläkuulla ja aamupäivällä, on itäminen hyvin nopeaa! Yläkuun päivistä kannattaa valita sellainen päivä kylvöpäiväksi, kun ulkona on etelä- tai lounaistuuli, tai ei ainakaan ole kova pohjois- tai luoteistuuli.
- Iltavirkuille tiedoksi, kyllä yläkuun kylvö itää ihan hyvin silti, vaikka sen tekisi vasta töiden jälkeen klo 17 iltapäivällä. Mutta jos purkit on täytetty mullalla, kasteltu valmiiksi, ja kaikki muukin valmiina, ehtiihän sitä muutaman siemenen kylvää aamukahvia juodessa pikapikaa puoliunessakin. Kunhan on vielä ulkona lämmin etelätuuli... !
- Vanha kansa oli ajoituksen mestari. Näistä seikoista he huomioivat ne, mitkä oli mahdollista saada samaan aikaan vaikuttamaan. Ja sitten päätös tehtiin sen mukaan, mikä oli todellinen sää ulkona - ei se kännykän ruudulta katsottu ennustus tälle päivälle! Ennustus ei ole tapahtunut sää, tuuli on nopea kääntymään ja yllättämään, aina ei ennuste toimikaan.
- Parhaiten tämän kaiken oppii, kun kirjaa työn, sään ja havainnot kaikki ylös kunkin päivän kohdalle. Sitä varten on tehty Kuu ja sää Päiväkirja, mutta yhtä hyvin voi merkata vanhan ajan tapaan siihen keltaisen almanakan reunaan, mitä yliopisto joka vuosi julkaisee. Ja jos teillä on kotona niitä vanhoja almanakkoja, älkää hyvät ihmiset heittäkö pois! Niitä merkintöjä voi joku tutkia vuosikymmenten kuluttua, niitä ei saada enää mistään takaisin.
- Englannissa tehtiin juuri vähän aikaa sitten valtava työ, kerättiin vuosisatojen ajoilta laivojen lokikirjat, ja niiden säämerkinnät. Boforit ja solmut määriteltiin, yksiköt tehtiin vertailukelpoisiksi, kielistä toisiin käännettiin, ja eri aikakausien sanastoa tutkittiin. Tulos: saatiin tietää millainen säätila oli vallinnut eri puolilla maailmaa laivojen kulkemilla reiteillä. Tietokoneilla voitiin sitten mallintaa vuosistaojen takaista säätä.
- Mitä kaikkea vielä voidaankaan tulevaisuudessa tutkia, kun suvut ja talot säilyttävät nyt vuosikymmenten paksuiset almanakkapinonsa! Niille voi vaikka ostaa tai tehdä kauniin laatikon, ja tallettaa ne huolella, niin että laittaa mukaan merkintöjen tekijän nimen ja syntymävuoden, sekä paikkakunnan jolla havainnot on tehty, jos ne eivät muuten jo ole selvillä. Jonain päivänä meilläkin saatetaan tutkia - ja näin tarkkoja säähavaintoja mitä entisaikana tehtiin, ei mitenkään tulla saamaan yliopiston muutamasta omasta tutkimusasemasta. Niitä ei ollut tuhansittain ympäri Suomea!
Stop puiden ja pensaiden leikkaamiselle.
- Nyt on mahlannousun kuu! Jos nyt erehtyy leikkaaman oksan poikki, se jää vuotamaan puun tai pensaan ravinteet maahan. Vaikka puu olisi vielä jäässä, mutta sulaisi tämän yläkuun aikana, alkaisi vuoto heti auringon alettua lämmittää oksaa. Nestevirtauksen suunta kun on nyt rungosta ylöspäin ja oksan kärkiin päin.
- Leikkuupinta ei siis pääse kuivumaan pitkään aikaan, ja vuoto sen kuin jatkuu, heikentäen puuta tai pensasta. Vain havuissa pihka kykenee pysäyttämään vuodon, mutta kyllä se pihkakin vuotaa. Ei auta laittaa vahaa tms. sillä sekin irtoaa kun pinta pysyy vain märkänä päivästä toiseen. Eri asia sitten on, jos haluaa kokeilla heikentää pajukkoa tms. minkä aikoo kaataa joka tapauksessa. Leikkaamalla sen rungon poikki nyt täysikuun alla viikon 17 loppupuolella, saa runsaan vuodon aikaiseksi, joka kyllä tyhjentää juuria vararavinnosta. Uutta versoa puu jaksaa kasvaa sitten paljon vähemmän.
- Jos haluaa Etelä-Suomessa tuuheuttaa pensasta, voi ohuita oksia katkoa aivan yläkuun alkupäivinä. Silloin nouseva virtaus turvottaa silmut ja aloittaa haarautumisen ja uudiskasvun. Mutta roudan pitää olla jo sulanut ja nesteen virtaamassa, joten lähinnä rannikolla tätä voi nyt tehdä. Seuraavan yläkuun eli nousevan kuun alussa toukokuussa sitten saman voi tehdä jo Keski-Suomessa ja pohjoisempanakin - oman paikallissään mukaan.
- Jo kasvaneet taimet voi nyt latvoa, ja ne alkavat heti voimakkaasti haaroittua. Ruohovartiset kun eivät jää vuotamaan, se koskee vain puuvartisia. Niinpä monet taimet saa tukevoitettua ja haaroittumaan leikkaamalla ne nyt nousevan kuun alkuvaiheessa - tai vähän myöhemminkin. Ei kuitenkaan enää ihan täysikuulla, sillä silloin vaikutus kohta jo kääntyy.
- Kuusiaitaa voi siis leikata nyt jos tarkoitus on tuuheuttaa sitä. Mutta kun kuu kasvaa, kasvuvoima nousee, ja pihkan valuminen leikkauspinnoista kasvaa myös. Ei sekään nättiä ole, että oksankärjet ovat ihan pihkaiset. Jos taas kuusiaita on jo täysikasvuinen, eikä uutta kasvua siihen tarvita, se kannattaa leikata heti vapun jälkeen, täysikuun mentyä ohitse. Sama toki päteen täyteen kokoonsa kasvaneisiin pensasaitoihinkin, jotka näin pitävät muotonsa pitkään ilman häiritsevää uudiskasvua.
Ei lehtipuuta polttopuuksi, ja rakentamisen kanssa harkiten.
- Siitakkeen ja muiden lahosienten kasvattajille nyt saa hyvää märkää puuta kaataa. Mutta muuhun tarkoitukseen koivusta, lepästä, pihlajasta, haavasta, jne. ei nyt kyllä ole. Nyt kaadettu puu ei kuivu niin sitten millään. Lyökää vaikka kaverin kanssa vetoa siitä! Nyt on mahlannousun kuu, yläkuu eli nouseva kuu. Nyt kaadettu lehtipuu pysyy koko kesän märkänä, vaikka miten pinoaisi, ja miten kuivattaisi. Vain konekuivauksella siitä saa veden irti.
- Kokeeksi toki jokaisen epäilevän insinöörin pitää ottaa moottorisaha käteen tai moto alle, ja kaataa pari runkoa eri paikoista nähdäkseen vaan pitikö vanhan kansan neuvo paikkansa. Kyllä se koe kerran kannattaa tehdä. Jokaisen pitää nähdä tämä omin silmin, ennen kuin alkaa uskomaan. Muistakaa merkitä tarkkaan - vaikka kirveellä - joka runkoon kaatopäivä roomalaisin numeroin tai vaikka binäärikoodilla, miten ikinä sen saa niin että se on ja pysyy. Sitten elokuun grillinuotiolla voi katsoa kun puoliksi jo lahoamassa oleva yläkuinen klapi vaan savuaa ja katkuaa, eikä anna lämpöäkään. Laholta se tuntuu jo käteen eikä olisi ihme jos siinä joku oksanpätkä olisi jo alkanut työntää versoakin.
- Sen sijaan toukokuunkin alakuulla voi kaataa lehtipuuta polttopuuksi, ja se kuivuu hyvin vielä samana kesänä. Paras aika on aina alakuun lopulla, juuri ennen uudenkuun päivää. Nämä viimeiset päivät on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin ja Kuu ja sää Päiväkirjaan.
- Yläkuulla kaadettujen puiden kannot alkavat nopeasti pukkaamaan vesaa. Ensin kanto nostaa nestettä kannon päälle niin että valuu maahan ja kannon päässä alkavat bakteerit ja sienet kasvaa, ja kaiken maailman hyönteiset pitää juhliaan. (Liekö se mahla hiukan jo käynyttä siinä auringossa kimaltaessaan.) Kesän edetessä kanto pukkaa vesaa niin että jos se on itselle mieluista puuta, saa siitä hyvin tehtyä vihtoja ja vastoja tänä kesänä.
- Jos on tarkoitus saada kanto lahoamaan pois, olisi paras odottaa sitä alakuun kantaa, ja kaataa puu vasta silloin. Yläkuinen kanto pysyy tuoreena vuosia, ja on kova ja hankala poistaa - siihen tarvitaan ammattilaisen koneet.
- Rakentamisen töihin kasvava kuu, nousva kuu eli yläkuu ei ole paras mahdollinen. Varsinkin täysikuu 30.4. on mahdollisimman huono päivä niihin töihin. Vapunaattona kannattaa siis oikeasti vain juhlia vappua, samoin koko edeltävänä viikonloppuna. Millekään rakentamisen työlle kaivon tai salaojan kaivamista lukuunottamatta 28.-29.4. ei ole hyvä aika. Maalikaan ei kuivu, betonivaluista puhumattakaan. Täysikuu saa tämän aikaan, kosteus on maksimissaan.
- Parasta olisi nyt tehdä töitä, joissa kosteus ei näyttele osaa. Asentaa putkia tai sähköjä, tuoda tavaraa työmaalle, kerätä edellisiä tieltä pois, ja valmistella tulevan kahden viikon ajan töitä sitten heti vapun jälkeen. Jos valaa betonin kasvavalla kuulla, etenkin lähellä täysikuuta, se kuivuu paljon hitaammin, ja voi käydä niin että vapun jälkeen täytyy joko rakentaa märälle betonille, tai antaa töiden seisoa ja aikataulun mennä sekaisin betonin kuivumista odotellessa. Tämä yksi neuvo voi vaikuttaa rahallisesti paljon.
- Vaikka tekisi mieli täyttää heti routakuoppia, kannattaa tarkkailla tuloksia: yläkuulla kuoppiin kannettu sora ja hiekka vierivät pois eivätkä asetu tiiviisti. Kuoppa aukeaa pian entistä pahemmin. Vapun jälkeen vasta tulee hyvää jälkeä tien lanauksesta ja kuoppien täytöstä.
- Huomautus - seuraava pätkä on kirjoitettu kieli poskella!
- Optimaalinen tapa saada hometalo / homehtuva kasvihuone rakennettua (Huom! Yläkuu kustannus ei ole missään vastuussa vanhan kansan neuvoista, ja jakaa ne vain perimätietona.) on seuraava: Perustuskuoppa kaivetaan la-su 21.-22.4. tai ainakin maa tasoitetaan silloin. Salaojat unohdetaan kaivaa, ja tehdään talon ympärille vasta äitienpäiväviikonloppuna, kun puute huomataan. Betoni valetaan sensijaan heti seuraavana viikonloppuna, kun on niin kaunis ja lämmin ilma: 28.-29.4..
- Puutavara on unohdettu ostaa, joten kaadetaan pari mäntyä omalta tontilta vapun jälkeen, ja sahautetaan ne naapurin piensahalla saman tien. Näyttää hyvältä, otetaan harjannostajaisen suunnittelijaiset vähän etukäteen, ja jatketaan rakentamista kun sade on kunnolla kastellut loput rakennustarvikkeet. Kosteutta torjutaan käyttämällä reippaita muovikerroksia vähän siellä sun täällä. Kyllä kesä kuivaa minkä kastelee, ja jatkossa se muovi sitten suojaa.
- Odotellessa betonin kuivumista voi maalata tulevia ikkunanpieli- ja ovenpielilautoja. Niihin saa hauskan harmaanmustan pilkkukuvion, kun maalauksen tekee juuri ennen täysikuuta.
- Tässä vaiheessa vähän tarkempi lukija joko vetää kahvit väärään kurkkuun tai kierii lattialla naurusta. Tutkimalla em. päivien kuun vaihetta ja vesimerkkejä, näkee mistä on kysymys. Yläkuu kustannus on ollut messuilla ja markkinoilla ympäri Suomea jo 10 vuoden ajan, ja jostain syystä kuukirjoilla täytetyn pöydän luokse on tultu kertomaan tarina jos toinenkin. Välillä ylpeinä osaamisesta, välillä päätä pudistellen nähdyistä ja koetuista asioista. Kokemusperäistä tietoa on kertynyt siis valtavasti.
- Uskomisesta ei ole hyötyä, ellei ensin itse näe, miten asiat luonnossa toimivat. Eniten oppivat epäilijät, jotka tekevät tarkkoja kokeita, ja vielä tarkempia havaintoja, sekä kirjaavat ne ylös myöhempää tutkimista varten. Kaikki kun harvoin paljastuu heti. Vanhan kansan almanakoissa olikin paljon merkintöjä. Niitä tutkittiin ajatuksella vielä vuosienkin päästä. Kertynyttä tietopääomaa ei aina helposti kerrottu eteenpäin, tai siitä kerrottiin vain osa, jotta se kiitollinen neuvon saaja ymmärsi tuoda seuraavalla kerralla pullon tuliaisina.
- Kaikkea tätä miettiessä voi tuijottaa tulisijan liekkeihin, ja tehdä havaintoja miten hiilet hehkuvat iltasella yhä pitempään täysikuun lähestyessä. Peltejä ei parane työntää silloin vielä kiinni. Aamulla tuhkakerroksen alta paljastuu yhä hehkuvia hiiliä. Ei tarvinnut entisajan kyökkipiian täysikuun aamuina hakea tuluksia, muurin pesästä vain kekäle hellaan, pari puhallusta ja aamupuuro tulelle.
Kukkien kastelu, leipominen, hiusten ja kynsien leikkuu
- Siivouksen voi hoitaa vähän sinne päin, ei se lika nyt oikein irtoa, eikä tule niin puhdasta. Pyykkivuorikin saa kasvaa, tahrat lähtevät huonosti nousevalla kuulla, joten vain välttämättömät koneeseen, ja voi sitä joka unohtaa paperinenäliinan taskuun, se tarttuu nyt tiukkaan kaikkien vaatteiden kaikille pinnoille. Huuhteluvesi ei vie sitä mukanaan, eikä vie kaikkea pesuainettakaan, vaan allergisen huomaavat että vaatteissa on pesuaineen jäämiä.
- Vesipäivät eli kukkienkastelupäivät ovat la-su 21.-22.4. ja ma-ti 30.4.-1.5.. Näinä päivinä kannattaa kastella niin paljon kuin kasvi vettä juo. Ne pärjäävät sitten terveinä ja pitkään vähemmällä kastelulla, lämmöstä riippuen jotkut hyvinkin seuraavaan kastelupäivään asti. Tarkkaile kasveja, mullan kuivumista, ja alat huomata nämä erot.
- Vappumunkit onnistuvat nyt erityisen hyvin, tippaleipä samoin. Leipätaikina alkaa nousta yhä paremmin päivä päivältä, ja täysikuulla eli vapun aikaan on sitten jo maksimissaan. Kaikesta tulee kuohkeaa ja maukasta. Jos ei ole koskaan leiponut, nyt kannattaa alkaa opetella. Paras neste leipätaikinaan on lähdevesi tai nyt onnekkaalla yläkuulla koivun mahla. Etelä-Suomessa mahlannousu alkaa tällä yläkuulla ja se näkyy erityisesti täysikuulla. Kun silmut vihertävät, on liian myöhäistä. Nyt silmä tarkkana, milloin omalla paikkakunnalla kevät etenee, routa alkaa sulaa, ja neste puissa virrata.
- Hedelmämehuja terveellisempää on valuttaa maanomistajan kanssa yhteistyössä tai luvalla ainakin koivuista gallonoittain mahlaa, juoda heti joka päivä niin paljon kuin hyvältä tuntuu, ja pakastaa samana päivänä aina päivän saalis. Koivun suodattama vesi on ihanan raikasta ja elävintä mahdollista nestettä kehon terveyttä edistämään. Kannattaa nähdä vaivaa, tämä aika on lyhyt ja vastaavaa ei kaupasta saa kuin tuore mahla suoraan keväällä puista. Koivu ei siitä kärsi, kunhan tehdään vain pieniä reikiä. Isolla puulla on valtava nestevaranto. Valutusreikä alkaa muutamassa päivässä tyrehtyä, puu kyllä korjaa pientä vauriokohtaa eli reikää, ja nouseva mahlavirtaus huuhtoo siitä bakteerit ulos. Mutta isoja oksia ei katkaista eikä sahata nyt poikki.
- Hennon suomalaisen hiuslaadun vahvistamispäivät ovat ma-ti 23.-24.4.. Ne ovat erinomaisia tuuheuttamaan ja nopeuttamaan hiusten kasvua. Vielä seuraavat päivät 25.-27.4. ovat erittäin hyviä kauniisti asettuvan ja helppohoitoisen kampauksen leikkauttamiseen. Molemmat ovat hyviä myös tavalliselle värjäykselle, mutta 23.-24.4. ei kannata tehdä permanenttia tai voimakkaiden kemikaalien käsittelyä että hiukset eivät "pala". Jos hiuksia lähtee ja runsaasti, on hyvä vaatia laboratoriosta veren ferritiiniarvo (saa ilman reseptiä). Jos se on alakolmanneksessa, ei ihme että hiuksia lähtee. Lisärauta on silloin tarpeen, että hemoglobiini kuljettaa jatkossa happea aivojen ja sydämen lisäksi myös vähemmän tärkeisiin paikkoihin, kuten hiusjuuriin! Pitäähän puutarhurin itseäänkin hoitaa samalla hellyydellä kuin kevään taimia hoidetaan.
- Hiusten värjäykselle yläkuu eli nouseva kuu on yleisesti hyvää aikaa. Em. päivien lisäksi oikein hyviä päiviä ovat to-pe 19.-20.4.. Vain 21.-22.4. kannattaa ohittaa, vesipäivinä ne eivät ole oikein hyviä mihinkään hiustenhoitotoimiin.
- Vielä ei ole rantalomien aika, joten nyt on hyvä huomata että ihokarvojen poistolle alakuu on parasta aikaa. Mitä pitemmälle kuu on pienentynyt, sen parempi. Nyt ei siis kannata leikata/nyppiä niitä minkä ei halua kasvavan lisää.
- Kynsienleikkuupäivät ovat 5 vrk eteenpäin uudenkuun päivästä eli la 25.4. (illalla!) ja 5 päivää eteenpäin kasvavan puolikuun päivästä eli la 28.4..
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teot, yrttien keruut, joulukuusen kaato sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2018 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2018 valmiiksi kunkin päivän kohdalle. Molempia on saatavina ympäri vuoden.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2018):
- Ti-ke 17.-18.4. flunssapäivät, eli niskan, kaulan, nielun, nenän, alaleuan, kielen ja korvien alue herkimmillään. Pidä jalat kuivina ja lämpiminä, ja varo kevätviimaa että herkkä alue ei sairastu. Jos ei ole kokenut esitelmöitsijä tai puhuja, ääni voi lähteä tai jopa takertua kurkkuun. Elämän ensimmäistä puhetta ei kannata ajoittaa härkäpäivälle. Niskalihasten vahvistusaika.
- To-pe 19.-20.4. hartiat, olkapäät, käsivarret, kyynärpäät, ranteet, sormet ja kynnet. Myös keuhkojen yläosa. Olkapäiden venyttely- ja hartiahieronta-aika. Käsijumppaa. Hoitoja käsille ja käsivarsille, käsivarsien ja lapojen lihasten treenausta. Nyt ne vahvistuvat, mutta överiksi ei pidä vetää, vähempi on jo tosi tehokasta.
- La-su 21.-22.4. keuhkot, mahalaukku, maksa ja sappi, rinnat. Keuhkot ottavat hyvin happea - ja imevät sisäänpäin myös kaiken muun hengitetyn. Suolahuonehoidoille tosi hyvä, maalihuuruille tai tupakalle paljon huonompi aika.
- Ma-ti 23.-24.4. sydän, pallea selkä ja valtimoverenkierto. Hyvä selän hierontaan ja venyttelyyn. Hyviä urheilupäiviä tervesydämisille, mutta jos on sydänsairauksia, paras ottaa näinä päivinä rauhallisesti.
- Ke-pe 25.-27.4. haima, perna, ohutsuoli ja paksusuoli. Hyvä aika ottaa maitohappobakteereja, ja kaikenlaisia vitamiineja, imeytyminen on tehokasta. Itselle sopimatonta ruokaa kannattaa välttää näinä päivinä tarkkaan.
- La-su 28.-29.4. täysikuun vaikutuksen alaisena on lonkka, munuaiset ja virtsarakko. Huono viikonloppu istua kylmällä terassilla, iso riski virtsatietulehdukselle.
- Ma-ti 30.4.-1.5. lantion pohja, munasarjat, kohtu, sukuelimet. Koska kohtu herkimmillään, ja täysikuu, on synnytyslaitoksilla kiirettä Vappuna. Kätilöt kyllä tietävät tämän ja osaavat varautua. Jos on raskaana, kannattaa ottaa Vappu hyvin rauhallisesti, että ei tule valesupistuksia. Muille tämä yhdistelmä tarkoitta mitä parhainta Vapunviettomeininkiä, juhlajuomilla tai vain täysikuun energialla. :-) Nyt ei tule edes niin paha krapula, sillä täysikuulla keho jaksaa juhlimisen.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on vähittäin liukuvasti etenevä.
- Parhaillaan herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Vanha lääketiede kuvaili yläkuun eli nousevan kuun olevan aikaa jolloin alkaa kerätä energiaa tälle kuunkierrolle, ja on täysikuulla virtaa täynnä. Urheilu kasvattaa lihasta hyvin, ja ravinteet imeytyvät kehon käyttöön. Sokeri kerryttää kiloja helpommin, mutta osa painonnousua on vain nesteen kertymää, mikä lähtee täysikuun jälkeen helposti. Väri imeytyy hiuksiin, ja hoitavat aineet ihoon.
- Syömällä tuoretta ja vitamiinirikasta ruokaa kevään nousevalla kuulla eli yläkuulla auttaa kehoa pääsemään kiinni kevään uudistumiseen. Mahlanjuonti vielä tehostaa tervehtymistä ja uudistumista, tai tuorepuristettu vihermehu tai vihannesmehu. Harva hedelmä on kovin "poimintatuore" tähän aikaan vuotta, mutta niitäkin voi käyttää.
- Jos kevääntulo masentaa ja ahdistaa, on erityisen tärkeää mennä ulos luontoon, vaikka vain olemaan tai kävelemään joka päivä. Puiden välissä eli metsässä kävely auttaa eniten tasaamaan kehon sähkökenttää maan sähkökentän kanssa. Kun olemme kiinni luonnon rytmissä, on helpompi virrata sen mukana. Iso apu on ottaa kengät pois, kun maa vähän lämpiää. Tai halata puita ja nojata niihin, paljain käsin. Puut kun ovat kiinni syvällä maassa.
- Kehoa voi myös maadoittaa sängyssä nukkumalla, kun ostaa tarkoitukseen valmistetun lakanan, jonka sähköä johtava kuitu vetää kehosta yön aikana väsymystä aiheuttavat vapaat radikaalit eli plus-merkkiset varaukset pois maahan. Ohut johto kytketään maadoituksen kautta maahan jos suoraan ikkunasta ei maahan asti yllä. Sähköä virtaa silloin hyvin pieni määrä maasta kehoon, ihan kuin paljain jaloin ulkona ollessa. Se virkistää, ja yöuni on parempaa, särkyjen vähenemisen huomaa nopeasti. Virtaava määrä on pienempi, kuin staattisen sähkön isku villapaitaa riisuessa. Mutta kehossa pieni on suurta. Lakanat maahantuo Erja Pauninsalon Tiedonportaat.fi Vanha konstihan oli kuparilevy ja siitä johto maahan, tämä on sitä nykyaikaa että on konepestävä lakana tekemässä saman työn.
- Lapset osaavat maadoittumisen, ja hyppivät innolla paljain jaloin heti kun luvan saavat - joskus vähän luvattakin. Miksi? Koska siitä tulee niin hyvä olo! Kunhan kevätkylmä menee ohi, että ei enää vilustu, kannattaa hetkeksi virkistää itseään tepastelemalla paljain varpain auringon lämmittämällä kalliolla tai pihatiellä.
Vappu ja täysikuu
- Tänä Vappuna saattaa juhlimisessa näkyä lisävauhtia täysikuun vaikutuksesta. Kuu on täysimmillään vapunaaton aamuyöllä, mutta sen vaikutus iskeekin jo koko edeltävän viikon juhlintaan - täysimmillään!
- Poliisikin tietää täysikuun vaikutuksen, joten ei ihme että täysikuun öinä työvuorossa on enemmän vastavalmistunutta ja nuorempaa väkeä, sillä kokeneet poliisit ovat jo oppineet millaista meno on täysikuun antaessa virtaa myös päihtyneille läpi yön. Hulluista päähänpistoista puhumattakaan.
- Tänä Vappuna ja edeltävänä viikonloppuna kannattaa siis pitää vähän tarkemmin silmällä juhlivaa porukkaa, ja omia juhlatunnelmaisia kavereitaan, pitäen mielessä että täysikuun aika houkuttelee heittämään talviturkkia, kiipeämään kuuseen tai nosturiin laulamaan, tai saunomaan kuumemmassa kuin pää kestää. Kun tietää että kyse on yhdistelmästä kevät+täysikuu+karnevaali, on helpompi muistaa että hyvät juhlat ovat sellaiset, joista kaikki tokenevat iloisina ja positiivisin muistoin.
- Täysikuun haavat vuotavat enemmän verta, ja umpeutuvat huonosti, jolloin ne voivat herkemmin myös tulehtua. Juhlinnan keskellä on hyvä välttää terävillä esineillä jonglöörausta, kun tietää että päivystyksessä on muutenkin ruuhkaa.
- Koska munuaisten ja virtsarakon alue on herkimillään, on paras vappupiknik lampaantaljaisilla tuoleilla puistonurmikon sijaan. Tai sitten kunnolla lämmittävät istuinaluset piknikkorin seuraksi, ettei jää sisäisten lämmikkeiden varaan. Myös varpaiden ja alaselän pitäminen lämpimänä on viisasta tänä vappuna.
- Vappushampanjaa ja -simaa voi kulua yllättävä määrä, sillä täysikuulla keho jaksaa juhlajuomat hyvin, eikä alkohlista tule niin paha krapula kuin uudellakuulla. Kevyen piknikaterian sijaan kannattaa laittaa vähän tuhdimpaa syötävää, että nälkä lähtee, ja juomien imeytyminen on tasaisempaa. Täysikuulla kun jaksaa hyvin myös syödä enemmän ja ruoka sulaakin hyvin.
- Tippaleipien ja munkkien paisto sujuu erityisen hyvin täysikuulla, taikina paisuu kuin - no pullataikina - mutta paistorasva voi vähän enemmän roiskua, joten varovasti keittiössä.
- Koska nyt on yläkuu eli nouseva kuu, saa vappusiman tehtyä vaikka viime tipassa, sillä käyminen on nopeinta juuri täysikuun alla.
Kuun kääntyminen alakuuksi eli laskevaksi kuuksi.
- Kun vanha kansa sanoi että "kuu kääntyy", tarkoittivat he että kuun nostaman mahlavirtauksen suunta kasveissa ja puissa kääntyy. Nyt se kääntyy alaspäin, pois oksankärjistä, takaisin runkoon ja sieltä juuriin.
- Alakuun töitä Vapun jälkeen on siis täysikasvuisten pensasaitojen tasoitus ja omenapuiden ja marjapensaiden leikkaus. Myös polttopuuta voi kaataa, se kuivuu sitä paremmin mitä pitemmälle kuu on pienentynyt. Jos maa on jo lämmin, voi istuttaa perunaa tai sipulia, ja kylvää juurikasveja.
- Maan kääntö on hyvä tehdä alakuulla, ja iltapäivällä, kun on kuiva ilma. Silloin rikkakasvit eivät pääse vauhtiin ja ehtii kylvää seuraavalla yläkuulla.
- Rakentamistyöt lähtevät vauhtiin, rakenteet kuivuvat hyvin ja työnjäljestä tulee kestävää.
- Näistä lisää vapun jälkeen.

- Kevään kasvua, lintujen laulua ja iloista Vappujuhlaa!***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.