Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Uudenkuun päivä oli perjantaina 16.10. ja nyt on nousevan kuun eli yläkuun aika. Taivaalle Kuu ilmestyy sirppinä pari päivää myöhemmin, ja syksyinen uudenkuunsirppi näkyy aina matalalla. Sirppi kasvaa vähitellen täysikuuksi, joka on pyhäinpäivänä, lauantaina 31.10.

Wanhan ajan Kuukalenteri 2021 on valmistunut! Sen hinta on 24,- + 2,- postikulut. Ostamalla vähintään 2 kpl saa -10% alennuksen niinkuin ennenkin, ja 5 kpl tai yli -20% alennuksen. 10 kpl tai yli tilauksista alennus on -30%. Yhdistys/jälleenmyyjä, kysy pienistäkin määristä. Ostaa voi suoraan Yläkuun nettikaupasta www.kuukauppa.fi.
Tilata voi aina myöskin sähköpostilla anne.poyhonen@ylakuu.com, vanhalla lomakkeella ilman sähköpostia,
sekä ihan tavallisesti puhelimella iltaisin (klo 18-21) 050 535 3321. Lisäksi messenger- ja facebookviestillä vastaan mielelläni kysymyksiin, aina kun mahdollista. Yhdistyksille sekä jälleenmyyjille lisätietoa sähköpostilla.

Puutarhatyöt

- Niinkauan kuin maanpinta on sula, voi syksyn yläkuulla istuttaa monia kylmänkestäviä kukkasipuleita, ja jotkut jopa istuttavat niitä iskemällä reiän jäätyneeseen pintamaahan ja työntävät sipulin alla olevaan sulaan maahan. Tärkeintä on että istuttaa ne nousevan eli yläkuun aikaan.
- Jos maa ei ole vielä roudassa ja haluaa istuttaa muita kuin kukkasipuleja, on se paras tehdä nyt yläkuulla, ja perennat, pensaat ym. saattavat aivan hyvin selvitä talven ylitse. Mutta jos marraskuun alakuulla yrittää, ei auta, vaikka lämpöä vielä riittäisikin, sillä alakuulla etenkin myöhään syksyllä istutetut eivät ala kasvamaan, saati talvehdi.
- Nyt yläkuulla on hyvä myös levittää ulos sellaiset siemenet, jotka voi kylvää syksyllä odottamaan että ne kasvavat keväällä. Näinhän luontokin toimii, ja yläkuulla kylvetyt säilyvät paremmin talven yli itämiskykyisinä.
- Puiden oksia ei pidä leikata enää syksyn yläkuulla, tai oksan leikkuupinnat jäävät kosteiksi ja alttiiksi kasvitaudeille. Puu kärsii siitä ja kasvaa heikommin seuraavana vuonna.
- Tienpinnan kuoppien tasoitus kannattaa jättää täysikuun jälkeiselle ajalle. Nyt täytetyt kuopat aukeavat pian uudelleen. Yläkuulla tehty maansiirto, tienrakennus ym. jättää maa-aineksen löyhemmäksi, ja tie routii enemmän. Yläkuulla pystytetyt tolpat ja rakenteet liikkuvat roudan takia helpommin, joten pystytys kannattaa jättää alakuulle.
- Yläkuulla haravoidut lehdet jäävät löyhemmäksi pinoksi joka ei lähde maatumaan kovin hyvi, joten lehtikasoja kannattaa tiivistää täysikuun jälkeen talvea vasten, että ne keväällä jatkaisivat hyvin maatumista. Jos kasaat lehtiä siilille ja muille eläimille suojaksi, on alakuulla tehty suoja paremmin kuivana pysyvä ja nopeammin kuivuva.
- Kasvien talvisuojaus olisi myös parasta tehdä alakuulla, joten jos sillä ei nyt ole vielä kiire, niin marraskuun ensimmäisen kahden viikon aikana sitten viimeistään. Alakuulla laitetut suojat asettuvat paremmin paikoilleen ja pysyvät paremmin paikoillaan sään vaihteluista ja roudasta huolimatta. Alakuulla tehty suojaus pysyy myös paremmin kuivana ja kerää vähemmän homeita, jos peittelee kasvit talvea vasten.
- Tuhkan levitys on parempi tehdä vasta täysikuun jälkeen, alakuulla.
- Pihatavaroiden pesu ennen talvisäilöä olisi parempi tehdä alakulla, joten nyt varovasti veden kanssa, jos nyt yläkuulla pitää jotain pestä ja jättää ulkolämpötiloihin. Yläkuulla kosteus jää enemmän rakenteisiin ja pintoihin ja ruostuttaa tai lahottaa. Etenkin vesipäivinä 26.-28.10. kaikki jää kosteaksi.
- Jotta jänikset eivät söisi talvella omenapuun runkoja ja muita puutarhan puita, on hyvä kaataa niille haapoja talviruuaksi yläkuun eli nousevan kuun aikana. Jo syksyllä yläkuun aikaan kaadettu haapa pysyy hyvänä ja tuoreena ja maistuu jäniksille, jos ei keskellä talvea pääse lumen vuoksi puita kaatamaan. Laskevan kuun eli alakuun aikaan kaadetusta eivät jänikset niin välitä, samoin jos lehtikerput tai heinä on korjattu laskevalla kuulla niin niistä eivät eläimet niin välitä, vaan sen omenapuun runko alkaa sittenkin kiinnostamaan enemmän.
- Vaikka on syksy, tuntevat sisäkasvitkin kuunkierron vaikutukset ja pistokkaat kannattaa ottaa juurtumaan nyt yläkuun aikaan, sekä istuttaa jo juurtuneet. Huonekasvit voi vaihtaa myös isompaan purkkiin nyt syksyllä, etenkin jos näyttää siltä että purkki kuivuu nopeasti koska se on jo täynnä juuria. Ei tarvitse siis odottaa kevääseen.

Sadonkorjuu

- Nousevan ratatason päivät, eli jolloin kuun korkeus taivaalla kasvaa päivästä päivään, ovat parhaita sadonkorjuulle. Viimeiset juurikkaat siis nostetaan kellariin ja viimeiset omenat tai pihlajanmarjat talteen näinä päivinä. 23.-25.10. ja 29.10.-4.11. eteläisimmässäkin Suomessa.
- Vesimerkin päivät eivät sovellu pitkään säilyttämiseen, joten vesipäivinä 26.-28.10. korjattu sato pitää käyttää heti ensimmäisenä pois, sillä se pilaantuu nopeasti, eikä kestä pitkää säilytystä purkissa tai kellarissa.
- Omenoille paras mehustuspäivä on kukka- tai hedelmäpäivä, etenkin em. nousevan ratatason aikaan, eli 24.-25.10., 29.-30.10. ja 3.-4.11. Samoin ne ovat hyviä säilöntään.
- Juurikkaiden nostolle hyviä päiviä ovat myös edellä mainitut nousevan ratatason päivät, mutta vanha kansa tiesi että piti odottaa pohjoistuulista päivää, sillä silloin nostettu pysyi kellarissa hyväkuntoisena, eikä alkanut keväällä itämään.
- Suppilovahveroita kannattaa etsiä syksyn yläkuulla, nouseva kuu kun nostaa sienetkin ja täysikuulla niitä löytää hyvin, mutta sen jälkeen alakuulla eli laskevalla kuulla niiden kasvu hiipuu ja niitä löytää huonommin.
- Kerran hyvällä kuunvaiheella ja tuulen suunnalla kellariin nostettua satoa ei pidä enää siirrellä, etenkään huonolla kuunvaiheella. Pinon päältä otetaan peruna kerrallaan - tai isoissa erissä laatikko kerrallaan, eikä liikuteta niitä muita, jotka yhä jäävät kellariin/kylmävarastoon. Jos niitä kuitenkin pitää siirrellä, on se parasta tehdä nousevan ratatason päivinä, eli kun kuu kiipeää päivä päivältä ylemmäs taivaalla, jolloin kuukalenterissa on nuoli ylös -merkki. Tämä on siis eri rytmi kuin kasvava kuu eli nouseva kuu.

Rakennustyöt.

- Syksyn yläkuulla pitää kiinnittää huomiota rakentamisten töihin, ja välttää niitä joissa voi tulla kosteusongelmia. Kuivastakin puutavarasta voi saada aikaan homeongelmia, jos siitä rakentaa syksyn yläkuun vesipäivinä ja täysikuulla, etenkin siis 26.-31.10. sillä se imee itseensä ilmankosteuden saati sadepisarat.
- Maa-aines asettuu löyhemmin ja perustuskuoppa kerää jatkossa aina vettä, jos sen kaivaa nyt yläkuulla. Betoni kuivuu huonommin, samoin maalit, vaikka maalaisi sisätiloissa. Syksyinen nouseva kuu eli yläkuu ei ole hyvää rakennusaikaa muulle kuin salaojan kaivulle tai kaivon kaivamiselle. Ojan voi kaivaa auki ja se kerää hyvin vettä jatkossa, mutta kuivana pysyviksi haluttuja rakenteita ei kaiveta nyt.
- Nyt kaadetut puut eivät ala kuivumaan, joten vain haavan kaato talveksi jäniksille on nyt hyvä idea, tai viimeisellä mökkikäynnillä joulukuusen kaataminen pihalle odottamaan sisäänviemistä. Nyt kaadettu puu pitää havut ja tuoreuden itsessään pitkään.
- Yläkuu on parasta käyttää suunnitteluun ja tarvikkeiden hankintaan, lupa- ja paperiasioihin ym., ja jatkaa rakentamisen töitä alakuulla 1.11. alkaen.

Metsästys ja teurasaika.

- Syysteurastuksen parasta aikaa on loka- eli likakuun yläkuu. Lokakuun vanha nimi onkin teuraskuu, ja se tarkoitti nimenomaan lokakuun nousevaa kuuta eli yläkuuta täysikuuhun asti.
- Lihasta tulee mehevintä ja kaikin tavoin parasta kun teurastaja osaa työnsä. Riiputus, vakuumissa kypsyttäminen ja muut säilöntätoimet eivät muuta sitä, mikä on teuraspäivän merkitys. Parhaat hyytelöt ja makkaratkin tehdään yläkuulla teurastetusta, saati sitten sisä- ja ulkofileet ja muut paremmat ruhonosat, joissa kokonaisina pihveinä paistettaessa näkyy välittömästi miten ne kypsyessä paisuvat ja muuttuvat mehevämmiksi niissä olevan nesteen geeliytyessä.
- Kaupan tiskissä väärään aikaan eli alakuulla teurasettu liha näkyy siisteinä pihviviipaleina, jotka pysyvät kauniisti esillä ja myyvät hyvin sen vuoksi, mutta kuivuvat pannussa ja pihvi menee päältä kuopalle. Sen syömiseen sitten tarvitaan hyvät hampaat ja terävä veitsi.
- Kaupoilta pitäisi vaatia teuras/metsästyspäivä joka lihapakettiin. Joissakin maissa niin tehdäänkin. Kerrotaanhan kalastakin pyyntipäivä kalatiskillä.
- Syksyn yläkuu on parasta metsästysaikaa. Muut työt voi jättää sikseen, jos tulee hyvä jahti-ilma ja tekee mieli metsälle. Kotiin jäänyt osapuoli oppii pian ymmärtämään miksi juuri nyt pitää päästä metsälle, kun sitä lihaa käsittelee.
- Nyt saatu saalis on mehevintä ja parasta omasta pakastimesta ottaa talven mittaan. Sitä kelpaa tarjota vieraille ja siitä nauttii itse kun tietää pehmeän ja murean liharuuan salaisuuden olevan metsästäjän käsissä, eikä vain kokin. Yläkuinen pihvi geeliyttää nesteen kypsennettäessä ja nousee keskeltä koholle. Geeliytyminen työntää lihan syyt erilleen toisistaan ja siksi liha tuntuu sulavan suuhun.
- Alakuulla voi sitten jatkaa niitä kesken jääneitä rakennustöitä, kun silloin saatu saalis on paljon kuivempaa ja sitkeämpää vaikka olisi kuinka taitava kokki siitä ruokaa laittamassa. Alakuinen pihvi päästää nesteet ulos, ja sen syyt ovat tiukasti kiinni toisissaan.
- Yläkuulla pyydetty kala on myös mehevämpää vaikka uunikalana sellaisenaan, ja koska suomut irtoavat siitä alakuistan huonommin, voi ne jättää ja vain perata ja maustaa ja laittaa kypsymään. Savukalana yläkuun eli nousevan kuun saalis kypsyy myös mehevämmäksi, sillä siitä ei nesteet lähde haihtumaan yhtä paljon kuin alakuisesta.
- Mitä isomman määrän ostaa lihaa tai kalaa pakastimeen, sen enemmän kannattaa kiinnittää huomiota, että pyynti/teurastus/kalastus on nousevalla kuulla eli yläkuulla, jotta saa kerralla parhaat mahdolliset lihat ja kalat pakastimeen.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu.

- Syksyinen yläkuu ei houkuta siivoamaan niinkään vaan koristelemaan kotia nyt kun sisätiloissa tulee vietettyä jatkossa enemmmän aikaa. Nyt on hyvä aika hankkia kotiin jotain uutta ja kaunista, ja kun lähestytään täysikuuta, niin silloin parhaimman laatuisia leikkokukkia kukkakaupastakin. Ne kun luultavammin ovat silloin jo yläkuulla korjattua satoa.
- Raitis ilman on sisälläkin tärkeää, ja koska nyt nousevalla kuulla tuuletettaessa voi kosteutta kertyä helpommin sisälle, on hyvä tuulettaa nopealla läpivedolla aina kun on vesipäivä eli 26.-28.10. ja muina päivinä rennommin.
-Pyykki ei juuri kuivu ulkona, joten sisätiloissa kuivatettaessa huomaa ikkunoiden menevän huuruun helpommin yläkuulla ja etenkin juuri noina vesipäivinä. Joten pyykinpesusta voi enimmät siirtää alakuulle, jos ei ole kiire saada vaatetta takaisin käyttöön.
- Entisaikaan siirrettiin kesävaatteet ja kengät lämmittämättömälle ullakolle, mutta se oli parasta tehdä alakuun aikaan. Nyt ei siis kiirettä sillekään työlle, vaan jatketaan täysikuun jälkeen talvivarastointia.
- Nyt on hyvä aika kerätä luonnosta joulu-asetelman aineksia, jäkälää tai sammalta, ja tuoda niiden mukana metsänpohjan hyviä mikrobeja kotiin. Asetelman voi ensin tehdä pyhäinpäiväksi, ja myöhemmin käyttää koristeet jouluasetelmassakin. Nyt kerätyt havuoksat säilyvät pitkään hyvinä maljakossa tai ilmankin ja samoin muut marja-oksat, puolukan varvut, ym. säilyvät paremin tuoreina kuin alakuulla kerätyt.
- Jos innostuu tekemään oksakranssin tai havuseppeleen pyhäinpäiväksi tai vaikka jäkäläseppeleen jouluksi, niiden ainekset on hyvä kerätä nyt tämän yläkuun eli nousevan kuun aikana, niin niistä on hyvä tehdä ja valmis koriste säilyy kauniina kaikkein pisimpään.
- Syksyinen yläkuu on hyvää aikaa vähän laiskotella, juoda kuumaa juomaa, pitää tulta pesässä ja takassa, ja antaa maailman myrskytä menojaan.
-Siivousta tärkeämpää laittaa kotia kauniiksi, ja etsiä sellaisia koriste-esineitä ja kuvia esille, joista tulee itselle hyvä olo. Kauniit kynttilät, eteeriset öljyt, hyvä musiikki tai sopiva valaistus auttavat tunnelmaan ja keittiössä kannattaa viettää aikaa, nauttia tuoreesta sadosta, leipoa, täyttää koti uunista tulevilla tuoksuilla.
- Siivousta voi sitten jatkaa kunnolla täysikuun jälkeen marraskuun puolella.
- Täysikuu osuu viikonloppuun, täysikuun ilta perjantaiseen pyhäinpäivän aattoon ja sitä on hyvä juhlistaa lempiruuilla ja kauniilla kattauksella. Ulkona pimenee, ja sisälle syttyy värejä ja valoja. Sähkön siunaus, pimeys on voitettu. Oranssi tuo valoa Amerikan Halloweeniin, miksi ei meillekin pyhäinpäivän koristeisiin.
- Sisäkasvien ja kasvihuoneviljelmien tärkeät kastelupäivät ovat vesipäivät ma-ke 26.-28.10. Kun kasvit saavat vettä varastoitua lehtiinsä näinä päivinä, ovat ne pitkään terveempiä ja vastustuskykyisempiä tuholaisia vastaan, ja kasvavat sekä kukkivat paremmin.
- Tärkein on ensimmäinen vesipäivä, ja toisena tai kolmantena varmistetaan paljon vettä tarvitsevilta, että nekin sitä saavat. Toki kovasti kuivuvia ja vedenpuutteisia kasveja, sekä pieniä taimia tai juuri istutettuja kasveja kastellaan heti.
- Juuri ennen vesipäiviä olevina kahtena "kukkapäivänä" kastelu altistaa kasvit sairauksille ja hyönteisille.

Leipominen, mikrobikäyminen ja juuston teko.

- Jos ei ole koskaan leiponut, nyt on hyvä aloittaa. Nouseva kuu eli yläkuu nostaa taikinan, oli se sitten hapanjuureen tehtyä hitaasti kohoavaa leipätaikinaa tai hiivalla nopeasti nostatettua sämpylää tai pullaa. Myös uunissa valmistettavat kohokkaat, marenki, ym. onnistuvat paremmin nousevalla kuulla, erityisesti kukkapäivinä.
- Jos panee olutta tai valmistaa viiniä, huomaa nopeasti että käyminen lähtee liikkeelle eri kuunvaiheella eri tavalla. Nyt mikrobit syövät sokerin ja lisääntyvät vauhdille, niin oluesssa, sahdissa, kiljussa, viinissä, marjaviinissä ja muussa käyttämällä valmistettavassa juomassa, kuin hapankaalissa ja leipätaikinassakin.
- Lehti- ja juuripäiviä parempia ovat kukka- ja hedelmäpäivät (kuk ja hed kuukalenterissa).
- Hapankaalista tulee kovempaa ja rapeampaa nousevalla kuulla. Jos haluaa mehukasta ja pehmeää, kannattaa se tehdä vasta täysikuun jälkeen alakuulla.
- Säilönnässä kannattaa välttää juuripäiviä (juu) ja lehtipäiviä (leh). Homehtumisen ja pilaantumisen vaara on silloin suurempi.
- Piimä, viili, jugurtti ja kefiiri muotoutuvat yläkuulla hyvin ja ne jäävät paksummiksi. Tuorejuusto jää mehevämmäksi, siitä irtoaa vähemmän heraa nyt yläkuulla.
- Kukka- eli ilmapäivät ja hedelmä- eli tulipäivät ovat kuunvaiheesta riippumatta parhaita maitotuotteiden käsittelyyn kuten viilin, kefiirin ja jugurtin tekoon. Kukkapäivät ovat 24.-25.10. ja hedelmäpäivät 20.-21. ja 29.-30.10.

Hiusten leikkuu ja värjäys sekä tatuoinnit.

- Nousevalla kuulla eli yläkuulla leikatut hiukset kasvavat paremmin ja nopeammin jatkossa. Väri tarttuu hiuksiin ja kulmakarvoihin hyvin nyt yläkuulla. Vain vesipäivät 26.-28.10. ovat hiukan huonompia hiusten leikkuuseen ja värjäykseen.
- Jos on herkkä päänahka, on hyvä tietää että kaikki hiuksiin laitettu imeytyy päänahan ihoon paremmin nyt yläkuulla, erityisesti 29.-31.10. Täysikuun jälkeen alakuulla päänahka pääsee vähemmällä.
- Nyt yläkuulla poistetut ihokarvat kasvavat nopeammin ja vahvempina takaisin.
- Yläkuulla tehdyistä pigmentöinneistä ja tatuoinneista tulee hyvä tulos, kunhan kyseinen kehonosa ei ole juuri silloin herkkänä, kts alla, ja kunhan ei tehdä enää juuri ennen täysikuuta eli 29.-31.10. Jos on taipumus väriallergiaan tai pelkää että tatuointi sattuu, on alakuu parempi.
- Korvien rei'itykselle ja muille lävistyksille yläkuu ei ole hyvää aikaa, sillä tehty reikä tulehtuu helpommin ja sillä on taipumus yrittää kasvaa umpeen. Sitä kohtaa ei pidä lävistää, joka on kulloinkin aktiivinen ja siis herkkä, kts. päivät alla.

Kynsien leikkuupäivät.

- Kynsienleikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin uudenkuun päivästä eli leikataan keskiviikkona 21.10. Seuraava leikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin kasvavan puolikuun päivästä, eli leikataan leikataan keskiviikkona 28.10., mutta varpaankynnet vasta seuraavana iltana.
- Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan, mieluummin laittaa laastari revenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla. Jos kuitenkin joutuu leikkaamaan kynttä väärään aikaan, saa sitä heikentävän vaikutuksen korjattua leikkaamalla tai viilaamalla samaa kynttä seuraavan kerran, kun on oikea aika.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020". (2021 tulossa myöhemmin syksyllä) Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2021 (2020 kalenteria saa myös vielä), ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2020 (2021 tulossa myöhemmin syksyllä) valmiiksi kunkin päivän kohdalle. Kuluvan vuotisia saa ympäri vuoden.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin aktiivisina eli mitä hoidetaan, tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2020):

- Su-ma 18.-19.10. lantion pohja, sukuelimet, kohtu ja munasarjat. Ti-ke 20.-21.10. reidet ja laskimot. To-pe 22.-23.10. polvet, sekä koko kehon nivelet, iho ja luusto. La-su 24.-25.10. sääret, pohkeet ja laskimot. Ma-ke 26.-28.10. jalkaterät nilkasta alaspäin. To-pe 29.-30.10. päälaki, aivot, silmät, poskiontelot, nenät ja yläleuan hampaat. La-ma 31.10.-2.11. alaleuan hampaat, korvat, suu, nielu, kurkku, kaula ja niska.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- Su-ma 18.-19.10. hoidetaan eri hoidoilla sukuelinten, kohdun ja munasarjojen aluetta. Koska on nouseva kuu eli yläkuu, keho ottaa hoidon vastaan paremmin, hoitavat aineet imeytyvät, ja rakentavat uutta kudosta paremmin. Hoidot vahvistavat ja voimistavat.
- Ti-ke 20.-21.10. vahvistetaan reisien aluetta, lihakset kasvavat harjoittelusta paremmin kuin alakuulla, ja iholle levitetyt hoitavat aineet imeytyvät paremmin. Laskimoihin kohdistuvat hoidot vaikuttavat paremmin, mutta ei leikkauksia reiden alueelle, ja hyvä välttää revähdyttämästä liiallisella treenillä.
- To-pe 22.-23.10. polvet, sekä koko kehon nivelet, iho ja luusto ovat aktiivista aluetta. Nyt tuntuu nivelissä, jos on nivelvaivoja, ja kannattaa hoitaa itseä niin että ei ylirasita niveliä näinä päivinä.
- Luusto imee rakennusaineet itseensä, ja kannattaa ottaa luustoa vahvistavia luontaistuotteita, sekä kohdistaa liikunnan kautta rasitusta luustoon että verenkierto tuo ravinteet sen rakentumiseen ja vahvistumiseen. D-vitamiiniannoksen nosto näille päiville on hyvä ajatus.
- Iho imee kaiken itseensä näinä päivinä, ja kaikki iholle levitetty vaikuttaa voimakkaammin. Ei hyvä päivä uittaa sormia tärpätissä tai auton öljyissä, eikä hyvä käyttää voimakkaita kemikaaleja kosmetiikassa tms. Saunassa kaikki imeytyy erityisen hyvin ihoon, joten vain hoitavia tuoksuja ja aineita, luonnon aineita ja kehoa vahvistavia aineita. Nyt ei ole puhdistavien hoitojen aika.
- Lempeä hieronta iholle kuorinnan sijaan, hyvillä öljyillä ravitsee ihoa yksinkertaisella tavalla. Ei ihoa rei'ittäviä hoitoja näinä päivinä.
- La-su 24.-25.10. vahvistetaan pohjelihaksia, ja hoidetaan suonikohjuja muilla hoidoilla paitsi leikkauksin. Ei säärikarvojen poistoa tai tatuointia nilkkaan tai pohkeeseen näinä päivinä.
- Jos on alttiutta pohkeen krampeille näinä päivinä, sauna tai kuuma jalkakylpy on hyväksi, ja magnesium tehoaa erityisen hyvin.
- Ma-ke 26.-28.10. hierotaan jalkoja ja jalkateriä, ja hoidetaan jalkoja eteerisillä öljyillä tai jalkakylvyillä. Ei varpaan kynsien leikkausta näinä päivinä. Jos ei vilustuta itseään, hyvä kävellä ulkona paljain jaloin saunan jälkeen, mutta jalat pitää lämmittää heti etteivät kylmene liikaa.
- Koska jalkapohjien kautta vaikutus kulkeutuu koko kehoon, ja jo 28.10. alkaa siirtyä päälakeen uutta sykliä varten, on näinä päivinä koko keho herkkä kaikille hoidoille ja vaikutuksille. Jos siis huomaa että alkoholi väsyttää tai olo tuntuu erikoiselta, voi miettiä mikä vaikuttaa, mutta todeta että no tämä vain on siitä että nyt koko keho reagoi tavallista vahvemmin.
- To-pe 29.-30.10. alkaa uusi kierros päälaesta alaspäin, ja ensin vaikutus herkistää silmät ja aivot ja nenän alueen, sekä yläleuan hampaat. Nyt ei ole hyvä aika hammashoidoille ja täysikuukin jo vaikuttaa. Jos hammasta särkee, se luultavasti menee ohi täydenkuun jälkeen jo itsestään. Lämmin juoma pitää verenkierron hyvänä ja hieronta rentouttaa päänahkaa. Silmiä on hyvä lepuuttaa luonnossa tai huuhtoa kylmällä vedellä ja virkistää niitä pitkään lähelle tuijottamisen päätteeksi.
- Kun pään yläosa tulee herkäksi täysikuun kanssa samaan aikaan, on hyvä pitää käytännössä lakki päässä ja pää lämpimänä, mutta ajatusten puolesta "pää kylmänä" eli ottaa viileän rauhallisesti, vaikka täysikuu veisikin vähän mukanaan. Jos vielä tulee myrskyä tai muuta täydenkuun aikaan, sitä helposti tulee reagoineeksi vahvasti koska ajatukset nyt liikkuvat herkästi ideasta päähänpistoon ja tuumasta toimeen.
- La-ma 31.10.-2.11. pidetään kaula ja kurkku lämpimänä, eikä jalkojakaan saa vilustuttaa. Nyt ei päästetä flunssaa tarttumaan pelkän kylmän ilman vuoksi. Kuuma juoma ja vaikka tujaus konjakkia tekevät terää kurkulle ja lämmittävät mukavasti. Vanha resepti kipeälle kurkulle on kuumaa mustaherukkamehua, hunajaa, konjakkitilkka ja hyppysellinen cayennepippuria. Siemaillaan hitaasti henkeä välissä vetäen, ja ei tyhjään vatsaan. Kurkun alueen verenkierto toimii ja lihakset rentoutuvat pitkällä ja hitaalla hengityksellä.

Leikkaukset ja hampaat

- Nyt on nouseva kuu täysikuuhun 31.10. asti, ja laskevaa kuuta eli alakuuta huonompi aika leikkauksille.
- Yleisneuvo: Kulloinkin aktiivista kehonosaa (kts. yllä) ei kannata hoitaa leikkauksin juuri silloin, vaan muina kuunkierron päivinä. Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole hyviä leikkauksille, haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat tulehtua. Vain hätäleikkaukset näinä täysikuun päivinä.
- Useimmille leikkauksille täysikuun jälkeinen alakuu eli laskeva kuu on parempaa aikaa. Kirurgin ammattitaito on osata päätellä, milloin yläkuu on hyvä aika jollekin leikkaukselle, sillä yläkuulla leikattu kudos kasvaa enemmän takaisin, ja tästä on toisinaan apua, jos esim. pitää saada luuta kasvamaan lisää, tai osin poistettu maksa kasvamaan takaisin. Kansanperinne osaa yleissäännön, kokemus leikkauksien tuloksista kertyy kirurgeille. Jotkut yksityiskirurgit ainakin tietävät tästä ja hyödyntävät tätä, mutta yleensä hiljaisena sisäpiirin tietona.
- Kun tietää mitkä ovat huonoimmat leikkausajankohdat, ja onnistuu välttämään ne, voi turvallisin mielin mennä hyvään hoitoon. Suurin osa päivistä on riittävän hyviä normaaleihin toimenpiteisiin. Jos on jo itse huomannut kuunkierron eri päivien vaikutusten erot, voi olla innostusta etsiä aina kaikkein parhaimmat ajankohdat itselle ja läheisille. Mutta sen erottamiseen mikä on hiukan parempi kuin lähes yhtä hyvä, vaaditaan jo leikkauksia suorittavan tahon arvio kaikista muistakin vaikuttavista tekijöistä. Siksi tässä luetellaan kansanperinteen kokemuksella ne huonoimmat päivät.
- Sitä kohtaa kehosta ei kannattaisi häiritä leikkauksella, joka on parhaillaan aktiivisena (kts yllä). Alakuulla sen alueen leikkaaminen on hiukan vähemmän haitallista kuin yläkuulla, saati täysikuulla.
- Nyt yläkuulla vain välttämättömät hammashoidot, ja 29.-31.10. ovat kaikkein huonoimmat päivät sekä hammashoitoihin että leikkauksiin yleensä. Hammashoidoille hyviä päiviä ovat täysikuun jälkeen alakuulla 3.-14.11. ja seuraavalla alakuulla 1.-13.12.
- Alakuulla paikat kiinnittyvät hyvin ja ne kestävät pitkään. Hammassärky vähenee nopeasti hoidon jälkeen. Poistetun hampaan kuoppa vuotaa vähemmän verta ja paranee hyvin. Istutettu implanttihammas kiinnittyy lujasti. Vain muottia tekohampaille ei pidä tehdä alakuulla, sillä siitä tulee liian tiukka ja sitä joudutaan korjaamaan monta kertaa. Muotti suusta pitää tehdä aina yläkuun aikaan, niin se istuu silti hyvin mutta ei epämukavan tiukasti. Hammaskivi pysyy pitempään poissa ja ikenet vuotavat vähemmän verta, kun se poistetaan alakuulla.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat joka kuunkierrolla täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juurihoito, sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. "Juurihoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan kokonaan, että saadaan tulehdus parannettua.
- Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa. Nykyään onneksi ymmärretään, että tulehdus tällaisessa hampaassa aiheuttaa paljon sydän- ja aivosairauksia, sekä vaikuttaa näköön (silmä on lähellä yläleuan hampaiden juuria) ja siksi ennen suuria leikkauksia hoidetaan hampaat ensin kuntoon.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020 (2021 ilmestyy myöhemmin syksyllä)" -taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, rentoutuspäivät ja paljon muuta.

Lokakuun toinen täysikuu ja pyhäinpäivä.

- Ennen kuin pohjois-Euroopasta tuli protestanttinen ja luterilainen alue, oli täälläkin pääsiäinen kirkkovuoden suurin juhla. Sitten vuosisata vuosisadalta joulu alkoi ottaa sen paikan. Pääsiäistä määriteltäessä käytettiin taulukkoa, josta selvisi kuukierto ja sen avulla pääsiäisen ajankohta.
- Koska joka vuosi kevään täysikuu on 11 vrk aikaisemmin keväällä, pitää joka kolmas vuosi odottaa keväällä yhtä kuunkiertoa pitemmälle, että päästään oikeaan pääsiäisen täysikuuhun. Se kun on (muutamia poikkeuksia lukuunottamatta) kevätpäiväntasauksen jälkeisen täysikuun jälkeisenä sunnuntaina. Joten piti tietää, milloin on se oikea täysikuu, josta pääsiäinen määritetään.
- Normaalisti vuoteen tulee 12 täysikuuta, mutta joka kolmas vuosi siis yhden vuoden ajalle osuukin kolmastoista täysikuu, ja sen vuoksi piti kevättalvella olla tarkkana, että ei aleta juhlimaan pääsiäistä väärällä täysikuulla, liian aikaisin, kun kevätkään ei vielä kolkuta ovella. Paperiset kalenterit helpottivat tätä kun kirjapaino alkoi niitä levittää, mutta ennen almanakkojen aikaa piti osata laskea vuoden kiertoa joko kirkon taulukoilla tai kansanomaisilla riimukalentereilla, joissa kuusyklit oli myös kaiverrettu vuoden päivien lisäksi.
- Tässä Kuun seuraamisessa kevättalven kolmas täysikuu, eli pääsiäistä joka kolmas vuosi edeltävä ylimääräinen täysikuu, oli nimeltään "petollinen kuu" eli englanniksi "belewe moon", (lausutaan "bluu muun"). Se oli petollinen, koska se saattoi johtaa siihen että kristittyjen tärkeintä juhlaa, ylösnousemuksen juhlaa, erehdyttäisiin viettämään väärään aikaan.
- Koska tuo vanha englannin sana "belewe" lausuttiin lähes samalla tavalla kuin sana sininen, "blue", sekottuivat ne keskenään, kun katolisesta uskosta siirryttiin protestanttiseen, pääsiäisen merkitys väheni, ja yleistyvä almanakka vielä selvensi kansalle, milloin se oikea täysikuu on.
- Sanonta "kerran sinisellä kuulla" eli "once in a blue moon" jäi kuitenkin elämään, ja tarkoitti harvoin tapahtuvaa asiaa. Kun vuosineljänneksen täysikuiden laskemisesta siirryttiin almanakan kuukausiin, ja pääsiäinenkin löytyi jo merkittynä kalenteriin, ei ollut tarpeen enää tarkkailla, osuuko alkuvuoteen 3 vai 4 täysikuuta. Petollisen kuun merkitys hämärtyi.
- Blue moon eli sininen kuu jäi kuitenkin sanontanan elämään, ja tarkoitti jotain epämääräistä tai epäluotettavaa tai harvinaista - kunnes romantisoitui ja muuttui jopa mystiseksi, niin että ihmiset alkoivat miettiä onko se Kuu joskus väriltään muka sininen. Ja koska Kuu on sinertävä vain näkyessään savun läpi esim. metsäpalojen aikaan, niin sinisestä Kuusta ei ollut pitkä harppaus toiseen sanontaan: "Onko Kuu juustoa?, vai onko se joskus harvoin jopa sinihomejuustoa?"
- Blue moon ei siis hävinnyt käytöstä, mutta nyt se alettiin määrittelemään yksinkertaisemmin, jälkimmäiseksi täysikuuksi, joka osuu saman kuukauden päiville. Helmikuuhun se ei koskaan voi osua, sillä helmikuussa on vain 28 tai 29 päivää, mutta muihin kuukausiin mahtuu 29,5 vrk välein tapahtuva seuraavakin täysikuu, jos ensimmäinen täysikuu osuu kuukauden alkupäiville.
- Nyt on tällainen kuukausi, kun 2.10. on täysikuu, ja sitten 31.10. on jälleen täysikuu. Tätä jälkimmäistä täysikuuta kutsutaan nyt englanninkielisissä maissa siniseksi Kuuksi, blue moon.
- Se ei toki tarkoita enää petollista kuuta, sillä se ei huijaa pääsiäisen ajankohtaa, eikä moni edes tiedä sen alkuperää, ja uskoo vain jotain mystistä tapahtuvan sen vuoksi että samalla kalenterikuukaudella valkoinen pallo näkyy kahdesti.
- Näin vanha merkitys on muuttunut ja jäänyt elämään ja sille on tehty uutta sisältöä. Täysikuu itsessään vaikuttaa kuitenkin täysikuun tavoin, osui se minkä numeroiselle päivälle kalenterissa hyvänsä, sillä kuunkierto, vuorovesivoima ja kuun vaikutus ei ole riippuvainen almanakastamme.
- Nykyään voi siis hyvällä mielellä jutella sinisestä homejuustosta, mystisestä sinikuusta, ja muusta hauskasta, mutta todellinen kuunkierron vaikutus on vuorovesien voimistumisessa täysikuun ja uusikuun päivien aikoihin muutamaksi päiväksi, ja sen mukaisesti vaikutus näkyy kaikessa vedessä, sekä jopa maan kivikuoressa, johon siihenkin kohdistuu vuorovesivoima niin että se nousee ja laskee noin 20 cm ylös-alas joka päivä jalkojemme alla.
- Enemmän tämän tulevan täysikuun vaikutus voimistuu siitä, että sen vaikutus alkaa oinaspäivinä jolloin aivomme ovat herkimmillään, ja tämä yhteisvaikutus osuu vielä viikonloppuun, niin että täysikuu vaikuttaa to-la 29.-31.10. ja kuukauden viimeinen päivä on lisäksi pyhäinpäivä, joka perinteisesti liittyy tuonpuoleiseen ja vainajien muistamiseen.
- Jotta pitäisimme jalat maassa ainakin sopivissa määrin, on hyvä olla tietoinen että tämän tulevan täysikuun aikaan on tällainen yhteisvaikutus, ja se voi ilmetä monella tavalla päättömänä menona niin liikenteessä kuin työpaikalla, omassa terveydessä ja mielen liikkeissä, luovuuden puuskina tai valtavana energiana, valvoimisena yöllä tai innostumisena uusista asioista.
- Koska taivaalla Kuu on juuri ennen täysikuuta ohittamassa vielä Mars-planeettaa, joka hohtaa kirkkaana punaisena pisteenä korkealla syystaivaalla, niin monien maiden kulttuuri- ja kansanperinne varoittaa sotaisista tai riitaisista tapahtumista. Mutta tästäkään ei pidä liikaa huolestua sillä Kuu kyllä ohittaa kaikki planeetat kerran kuukaudessa, ja Marsinkin siis joka kuukausi.
- Nyt vain sattuu käymään niin että Kuu on Marsia ohittaessaan jo lähes täysi, eli kirkas ja komea, ja koska Marskin oli juuri lähimpänä Maata ja hidasliikkeisenä vieläkin hyvin lähellä lähintä asemaa, on se myös kirkas ja huomiota herättävä. Pyhäinpäivän aattoa edeltävänä iltana Kuu on lähimmillään Marsia, eli torstai-iltana, kun täysikuun vaikutus jo on alkamassa, ja kalenterissa on oinasmerkki.
- Ainekset peloitteluun ovat siis olemassa tällä täysikuulla ja Halloweenin eli pyhäinpäivän yönä, mutta jos nyt pidettäisiin jalat kuitenkin maassa, vaikka luonnossa vähän myrskyäisikin, ja osa ihmisistä lähtisi siihen energiaan mukaan kun eivät tiedä, että nyt tämä voimakas vuorovesivoima meihinkin vaikuttaa.
- Kuu kuitenkin on nyt radallaan kauimpana Maasta tällä täysikuulla, eli superkuun vastakohta, joten se ei näy tavallista isompana, vaan noin 7% keskimääräistä kokoaan pienempänä. Sitä voisi siis kutsua mikrokuuksi, superkuun vastakohtana. Superkuu tulee loppukeväällä/alkukesällä seuraavan kerran vasta.
- Mutta ainahan täysikuu antaa aihetta valvoa ja juhlia, ihmiset ovat energisimmillään, ja nyt se osuu vielä pyhäinpäivään, ja vielä viikonloppuun, joten siitä vain nyt juhlat pystyyn, hyvää syötävää ja juotavaa, ja pitämään huolta siitä ettei kukaan pelästy kummitusjuttuja, kun edesmenneitä muistellaan ja kynttilöitä haudalle viedään.


- Joten hyvää pyhäinpäivää ja happy halloween, sekä hyvää loppusyksyn täysikuuta!

Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä Anne Pöyhösen Kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.