Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Uusikuu syntyi aamuyöllä 19.2. ja nyt on uudenkuun aika eli nouseva kuu eli yläkuu, jota kestää täysikuuhun asti.
- Tämän talven viimeinen hyvä rakennushirsien kaatoaika. Nousevalla kuulla kaadettu puu ei halkeile, sen syyt pysyvät sitkeästi kiinni toisissaan. Vaikka ei rakentaisikaan, kannattaa kaataa kasvavan puolikuun aikaan yksi mänty/kuusi ja täysikuun aikana toinen, ja vertailla puuainesta niiden kuivuessa.
- Monet luonnon ilmiöt olisi hyvä nähdä omin silmin, ennen kuin tositarve ilmenee, jotta olisi kokemusta siitä millaisia eroja tulee eri aikaan kaadettuihin puihin.
- Havupuuta voi nyt myös kaataa polttopuuksi, ja antaa kevätahavan sitten sen kuivattaa. Lehtipuu pitää kaataa vasta laskevan kuun puolella että se kuivuisi hyvin.
- Siementen kylvön aika! Nyt kylvämään chiliä ja muita pitkän esikasvatuksen vaativia taimia. Samoin huonekasveista voi ottaa pistokkaita, vaihtaa ne isompaan ruukkuun ja suihkuttaa pölyt lehdiltä ja laittaa ne kauniisti esille uusiin suojaruukkuihin. Ne lähtevät nopeaan kasvuun.
- Pyykkejä ja siivouksia saa hyvällä omatunnolla lykätä täysikuun jälkeiseen aikaan - jolloin voikin kerralla tehdä kevätsiivouksen. Toki senkin voi vielä siirtää kuunkiertoa myöhemmäksi, kevääseen on vielä vähän aikaa.
- Taikina alkaa jälleen nousta hyvin, ja leivästä tulee kuohkeaa.
- Parhaat hiustenleikkuupäivät ovat ti-ke 3.-4. maaliskuuta, kun on "leijonapäivät". Silloin leikatu hiukset kasvavat tuuheampana ja vahvempana - ja myös nopeammin jatkossa. Nämä "leijonapäivät" osuvat kasvavaan kuuhun seuraavien 5 kuunkierron ajan, ja kaikkien jotka haluavat hiustensa kasvua edistää kannattaa käyttää ne hyödykseen leikkauttamalla latvoja juuri silloin.
- Täysikuu on torstaina 5. maaliskuuta klo 20 illalla. Jo parina päivänä sitä ennen täysikuu valvottaa monia, ja sen näkee nousevan illalla auringonlaskun aikoihin, jos taivas vain on pilvetön.
- Täysikuuhun päättyy kiinalaisen uudenvuoden juhlinta, ja siksi silloin ripustetaan punaisia pyöreitä paperilyhtyjä iltoja valaisemaan. Ne loistavat oranssihtavina pimenevässä illassa kuin täysikuu. Nyt alkanutta vuotta kutsutaan kiinan eläinradan mukaan vuohen vuodeksi.
- Meillä taas ennustetaan tulevaa vuotta kevään merkeistä, tärkeimpänä niistä Kevät-Marianpäivän tietämillä syntyvää uudenkuun sirppiä. Millaista säätä on kolmantena päivänä "Mariankuun" uudenkuun päivästä, eli 23.3.2015, sellaista säätä kolme kuunkiertoa. Moni toivoo etelätuulta, että kevät etenisi nopeasti.

- Aurinkoisia hankia, ja tavataan kevään lukuisilla puutarhamessuilla - lista etusivulla.***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.