Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Täysikuu oli keskiviikkona 8.10. ja siitä alkoi alakuu eli laskeva kuu.
- Viimeisten maankääntötöiden aika, alakuulla tehtynä rikkaruohot eivät lähde niin paljoon uuteen kasvuun kuin yläkuulla.
- Omenapuita ja marjapensaita voi leikata, jos haluaa sen syksyllä tehdä. Alakuulla leikatut oksat eivät jää vuotamaan, vaan kuivuvat hyvin umpeen pysyen terveinä. Uusia vesioksia ei muodostu alakuulla leikatessa.
- 11.-12. päivä ovat vielä hyviä juuresten nostopäiviä, ne säilyvät sitten kellarissa hyvin. Toki sään pitää myös olla kuiva.
- Hiustenleikkuulle hyviä päiviä ovat tämän alakuun aikana 17.-21.lokakuuta. Alakuulla leikatut hiukset kasvavat jatkossa hitaammin, joten jos haluaa nopeuttaa hiusten kasvua, pitää odottaa yläkuulla. Mutta muuten noina päivinä on hyvä leikata, ne edistävät hiusten terveyttä.
- Alakuulla käyminen ja taikinan nousu ovat hitaampaa, varsinkin aivan alakuun lopulla. Tällä voi itse tehdä kokeita, ja nähdä helposti eron yläkuiseen olueen tai taikinaan.
- Jos kerää kasvien juuria rohdoskäyttöön, on paras juurienkeruuaika illalla, aivan alakuun viimeisinä päivinä, tai uudenkuun syntymän iltana 23.10.. Juurien ei pidä päästä alttiiksi auringon valolle ja sen ultraviolettisäteille, ja ne pitää pestä ja kuivattaa varjossa, huoneenlämmössä tai vähän sitä korkeammassa. Ne voi myös säilöä liottamalla niitä 2 viikkoa tavallisessa vodkassa, jonka jälkeen juuret siivilöidään pois. Yrttikirjoista selviää lisää.
- Jos raivaa vesakoita tai harventaa metsää on se hyvä tehdä aina alakuun aikaan, niin uudelleenvesominen on pienempää.
- Alakuu eli laskeva kuu on myös siivousaikaa, varsinkin sen vesipäivät ovat tehokkaita kaikelle vedellä pesemiseen. Vesipäivät ovat ke-to 15.-16. lokakuuta. Tahrat lähtevät pyykistä silloin helpoimmalla. Ikkunoiden syyspesuun sopii ilmamerkin päivät 12.-14. ja 22.-23. lokakuuta.
- Uusikuu syntyy 23. ja 24. päivän välisenä yönä. Siitä alkaa kasvava kuu, yläkuu eli nouseva kuu. Nousevalla kuulla voi ottaa huonekasvien pistokkaita tai uudelleen istuttaa niitä, ja istuttaa vielä viimeisiä kukkasipuleita.
- Talven tuloa ennustellaan uudenkuun sirpin synnyttyä. Mitä sää kolmantena päivänä eli maanantaina 27. lokakuuta tai niillä tienoin, sitä sää kolmen seuraavan viikon ajan. Jos on kylmä pohjoistuuli, alkaa sää kylmetä. Jos silloin tuulee etelästä, jatkuvat marraskuiset sateet vetenä vielä sen kuunkierron kolmen ensimmäisen neljänneksen ajan. Täysikuulla ja uudella kuulla sää usein muuttuu ja kylmenee pariksi päiväksi.
- Nautitaan syksystä vielä ennen talven tuloa. Aurinkoisia syyspäiviä!


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.