Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Täysikuu oli keskiviikkona 30.12.2020, ja nyt on laskevan kuun aika eli alakuu. Se jatkuu uudenkuun päivään 13.1.2021 asti.
Taivaalla Kuu vähenee. Sen oikeasta reunasta puuttuu enemmän joka yö, ja lopulta näkyy enää ohut C-kirjaimen muotoinen sirppi aamuyön taivaalla ennen auringonnousua.

Wanhan ajan Kuukalenteri 2021 on myynnissä koko vuoden, ja hinta on tammikuun ajan 24,- + 2,- postikulut. Ostamalla vähintään 2 kpl saa -10% alennuksen niinkuin ennenkin, ja 5 kpl tai yli -20% alennuksen. 10 kpl tai yli tilauksista alennus on -30%. Yhdistys/jälleenmyyjä, kysy pienistäkin määristä. Ostaa voi suoraan Yläkuun nettikaupasta www.kuukauppa.fi.
Tilata voi aina myöskin sähköpostilla anne.poyhonen@ylakuu.com, ja vanhalla lomakkeella helposti ilman sähköpostiosoitetta,
sekä puhelimella 050 535 3321. Lisäksi messenger- ja facebook-viestillä vastaan mielelläni kysymyksiin, aina kun mahdollista.

Kuu ja sää Päiväkirja 2021 on myynnissä pitkälle kevääseen asti.
Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2021 ilmestyy tammikuussa mutta tarkempaa päivää odotellaan vielä kirjapainosta.

Polttopuun kaatoaika

- Joulun jälkeen alkaa puunkaatoaika, mutta eri tarkoituksiin käytettävä puu kaadetaan eri kuunvaiheilla. Nyt on alakuu eli laskeva kuu, ja se vaikuttaa puun käyttäytymiseen niin että nyt kaadettu puu kuivuu hyvin mutta samalla myös halkeaa sitä enemmän mitä pitemmälle alakuu on kulunut.
- Tämä laskeva kuu eli alakuu käy siis hyvin polttopuun kaatamiseen, ja erityisen hyvin kaikkien lehtipuiden kaatoon polttopuuksi: koivu, lepät, haapa, raita, vaahtera, pihlaja, tuomi, omenapuu (huonokuntoinen puu josta ei tule omenoita), paju, poppeli, jne.
- Perinteisesti polttopuu kaadetaan kevättalvella, mutta jos nyt on aikeissa jotain puuta kaataa poltettavaksi, niin tämä alakuu on hyvää aikaa lehtipuille. Voi havupuutakin nyt kaataa, kuusi ja mänty kuivuvat myös nopeasti nyt kaadettuna, mutta niille parempi on nousevan kuun kaato.
- Nyt kaadettujen lehtipuiden kanto vesoo vähemmän keväällä kuin nousevan kuun aikaan kaadettujen, ja aivan laskevan kuun viimeisien päivien aikaan kaadettujen kanto ei veso juuri lainkaan tai lahoaa kokonaan pois. Etenkin jos kaato on tehty pohjoistuulisena tai luodetuulisena päivänä.
- Tuulen suunnalla on paljon merkitystä vaikka sitä ei selitetä neuvoa annettaessa. Kyse ei ole vain lämpötilasta, vaan koko ilmakehän sähkövarauksesta, se on erilainen eri tuulensuunnilla, ja sen vaikutus jää kaadetun puun solukkoon.
- Nyt kaadettujen puiden oksat lahoavat nopeammin pois, ovat ne sitten hajallaan metsänpohjassa tai haketettuna kompostiin. Jos kaataa kuusia tai mäntyjä, joissa on paljon isoja oksia, ja suree että ne pilaavat mustikkametsän jollei niitä kerätä pois, niin nyt kaadettuna ne haittaavat marjastusta vain muutaman vuoden. Jos havupuut kaataa yläkuulla, oksat säilyvät tuoreina pitkään ja lahoaminen kestää monta vuotta pitempään.
- Rakennuspuuta ei pidä kaataa nyt, jos aikoo tehdä rakennushirsiä tai muuta halkeamatonta puutavaraa. Nyt kaadettu halkeaa enemmän, tosin se kuivuu myös nopeammin joten entisaikaan kaadettiin alakuulla jos oli kova kiire rakentaa. Tiedettiin toki, ettei tule pitkäikäistä taloa, vaan alttiimpi kosteudelle.
- Vain muutaman päivän ajan täysikuun jälkeen on hyvä aika kaataa puuta niin että se kuivuu jo paremmin, mutta ei vielä halkea, eli noin 1.-4.1. Tällainen puuaines höyläytyy sileämmäksi ja tikkuaa vähemmän, kuin yläkuulla eli nousevalla kuulla kaadetun puun pinta.
- Entisaikaan odotettiin että maa on roudassa ennen kuin kaadettiin rakennuspuuta, ja nyt lämpimän alkutalven vaikutus näkyy ainakin vielä tällä kuunkierrolla. Jos siis ei ole kiire, kannattaa odottaa seuraavaan kuunkiertoon.

Puutarhatyöt

- Auringon korkeus eli ratataso nousee jälleen päivä päivältä, ja päivä pitenee vähitellen. Nyt on kuitenkin laskeva kuu eli alakuu, ja juurien kasvuuaika. Harvaa juurikasvia kylvetään tai istutetaan tähän aikaan vuotta muualla kuin kasvihuoneissa.
- Jos kuitenkin tekee puutarhatöitä ympäri vuoden lämpimässä vihrehuoneessa tai talvipuutarhassa, tai asuu etelässä missä ulkona on lämmin, nyt voi kylvää ja istuttaa juurikasveja.
- Huonekasvien mullanvaihdon ja pistokkaiden istutuksen aika on vasta nousevalla kuulla 14.1. alkaen. Nyt ei tehdä sisäkasveille juuri muuta kuin kastellaan.
- Jos nyt latvoo huonekasvin, tai leikkaa siitä oksia, kasvaa se jatkossa hitaammin. Jos tämän tekee vaikka pelargonille aivan alakuun viimeisinä päivinä, hidastuu kasvu niin paljon että se voi kuolla kokonaankin.
- Viherpeukaloiden sormet alkavat helposti syhyämään heti joulun jälkeen, mutta alakuu ei sovi vielä siementen kylvöön ja taimien kasvatukseen, vaikka kasvulamppu olisikin. Nyt siis suunnitellaan vain ja vaikka tilataan siemeniä, mutta ensimmäiset kylvöt tänä vuonna tehdään vasta uudekuun päivän jälkeen, nousevalla kuulla.
- Jos pihatiellä on kuoppia, niille alakuu on hyvää täyttö- ja tasoitusaikaa.

Rakennustyöt

- Laskevan kuun aika on parasta rakennustöiden tekoaikaa. Nyt tehty ei kerää kosteutta samalla tavalla kuin nousevalla kuulla, ja liitoksista tulee lujempia ja kestävämpiä.
- Jos rakennuskuopan kaivaa alakuulla, maaperän vesi ei tule siihen jatkossa, vaan etsii uuden reitin. Salaojaa ei pidä kaivaa alakuulla tai se tukkeutuu nopeasti. Parhaat päivät ovat muut kuin vesipäivät, ja etenkin alakuun lopulla.
- Alakuulla asennetut lattialaudat ja rakennetut portaat eivät narise, toisin kuin juuri ennen täysikuuta ja muutenkin yläkuulla tehdyt. Alakuulla on hyvä asentaa myös muut lattian pinnoitteet, niin ne elävät vähemmän. Vesipäivät kannattaa jättää välistä silti.
- Sisätiloissa tehty maalaus tai tapetointi antaa kauniimman ja kestävämmän tuloksen nyt alakuulla. Maali ja lakka ym. levittyvät tasaisesti ja kuivuvat nopeasti.
- Tiesuola kannattaa pestä autosta aina alakuulla eli laskevalla kuulla. Vesi sitoo sen paremmin ja huuhtelee perusteellisemmin irti pinnoista. Alakuu on parempaa pesu- ja puhdistusaikaa muutenkin, jäljestä tulee puhtaampaa. Auton vahauksesta tulee kestävämpi myös nyt alakuulla tehtynä.

Metsästys ja teurastusaika

- Alakuulla saatu metsästyssaalis ei ole yhtä mukavaa kokattavaa kuin yläkuulla saatu saalis. Nyt laskevan kuun myötä liha käyttäytyy niin että se kuivuu enemmän eikä hyväkään kokki saa sen "pintoja paistettua kiinni". Neste erkanee lihasta ja syyt liimautuvat yhteen. Pihvistä tulee sitkeää, eikä jauhelihakaan ole mehevää.
- Vakuumi tai muu käsittely ei muuta kaatopäivän tai pyyntipäivän vaikutusta. Vaikka vakumoinnilla saa nesteen pysymään itse lihapalassa pakastimessa, lähtee se silti valumaan pois kun lihan sulattaa ja alkaa valmistamaan sitä ruuaksi.
- Kaupan tiskissä väärään aikaan eli alakuulla teurastettu liha näkyy siisteinä pihviviipaleina, jotka pysyvät kauniisti esillä ja myyvät hyvin sen vuoksi, mutta kuivuvat pannussa ja pihvi menee päältä kuopalle. Sellainen lihanpala, joka on hyvin pehmeän ja velton näköinen kaupan tiskissä, on todennäköisemmin yläkuulla teurastettua.
- Kun lihaa alkaa kypsentää, näkyy välittömästi onko se oikeaan aikaan teurasetetusta eläimestä. lihanpalat pyöristyvät ja pihvi kaareutuu keskeltä koholle. Neste jää pihvin sisään ja työntää lihassyitä erilleen toisistaan, jolloin se lähes sulaa suuhun.
- Alakuulla pyydetyn kalan suomut irtoavat helpommin, mutta uunikalana nesteet haihtuvat enemmän ja kala kuivuu. Alakuinen sopii ennemmin keittoon tai kalapulliin yms., kuin kokonaisena valmistettavaksi.
- Hyvä päivä ison kalan pyytämiselle on aina uudenkuun ja täydenkuun aikaan, noin 1,5 tunnin aikana juuri silloin kun Kuu on juuri nousemassa horisontista, tai laskemassa horisonttiin. Uudenkuun ja täydenkuun aikaan se on enimmäkseen lähes sama kuin auringon nousu- ja laskuaika, mutta tarkan ajan löytää almanakan taulukoista. Tämä toimii ympäri vuoden.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu

- Vuoden alan alakuu tarkoittaa sitä että vanhan vuoden juttuja saa vielä siivota pois tammikuun uudenkuun päivään asti. Henkinen irtiotto menneestä vuodesta onnistuu paremmin kun nyt siivoaa ja heittää rikkinäistä, huonoa ja tarpeetonta pois. Vaikka vuosi jo vaihtuikin, kuunkierto vaihtuu vasta 13.1. uudenkuun päivän jälkeen.
- Laskeva kuu eli alakuu on pyykin pesun aikaa. Nyt tulee puhdasta vähemmällä hankaamisella ja vähemmällä huuhtelulla. Pyykinpesuaineesta ei jää jäämiä vaatteisiin, ja herkkä iho huomaa eron. Alakuun vesipäivät ovat parhaita, eli pe-la 8.-9.1. mutta muinakin päivinä puhdasta tulee.
- Pesulassa voi puhdistaa nyt niin vuodevaatteita kuin arempia tekstiilejä, joita ei itse uskalla pestä. Joulunajan ruokatahrat pellavaisesta perintöpöytäliinasta lähtevät varmimmin pois alakuulla, oli puhdistustapana kemiallinen pesu tai vesipesu.
- Jos ulkona on lunta ja pakkasta, voi tuulettaa mattoja ja peittoja koko alakuun, mutta jos ilma on kosteaa, lyhyt ravistus tai tuuletus ilma- tai lämpöpäivänä auttaa paljon mutta ei kerää kosteutta niin helposti. Ilmapäivä on sama kuin kukkapäivä, ja lämpö- eli tulipäivä on sama kuin hedelmäpäivä. Kuukalentereissa lyhenteillä kuk ja hed.
- Alakuulla imuroidessa ja pölyjä pyyhkiessä saa enemmän pölyä pois ja ilmaan jää vähemmän leijumaan kuin yläkuulla. Jos siis imuri ei ole uusinta mallia, on hyvä lykätä perusteellisemmat siivoukset aina alakuulle.
- Jos huoneilma talvisin kuivuu kovin, ja nenän tai silmien limakalvot kuivuvat, ihan perinteinen ilmankostutin on isoksi avuksi. Pyykkejä sisällä kuivattaessa näkee hyvin, että alakuulla ja erityisesti alakuun ilma- ja lämpöelementin päivinä (kuk ja hed) pyykki kuivuu nopeasti. Samoina päivinä ilma on helposti kuivan tuntuista, jos mikään ei ole haihduttamassa vettä huoneilmaan.
- Sama ero näkyy saunan, myös sähkösaunan löylyssä. Ilmamerkkien päivänä (kukkapäivät) löyly on polttavaa, mutta yllättäen lämpöpäivinä leppeämpää. Kannattaa tarkkailla. Vesi käyttäytyy eri tavalla eri päivinä.
- Sisäkasvien ja kasvihuoneviljelmien tärkeät kastelupäivät ovat vesipäivinä pe-la 8.-9.1.2021. Etenkin ensimmäisenä näistä huomaa purkkien nopeasti kuivuvan ja maljakosta häviävän vettä senttikaupalla, jos on leikkokukkia tai jotain juurtumassa. Leikkokukkien kykyyn imeä vettä vaikuttaa myös kuunvaihe, jolloin ne on leikattu irti juuristaan puutarhalla.
- Purkkikukkia ei pitäisi kastella kahtena päivänä ennen vesipäiviä, sillä se altistaa ne punkeille tai kirvoille, pitää purkin märkänä pitkään ja kerää helposti sieni- tai homekasvustoa mullan pintaan.
- Vesipäivinä hyvin kasteleminen, ja sitten ylimääräisen veden poistaminen aluslautaselta tai suojaruukun pohjalta, pitää kasvit terveinä ja niiden lehdet täynnä vettä. Kasvi varastoi veden pidemmäksi aikaa lehtiinsä, kun sen kastelee aina lehti- eli vesipäivinä. Nämä on kuukalentereissa merkattu pisaran kuvalla.
- Tärkein on ensimmäinen vesipäivä, ja toisena tai kolmantena varmistetaan paljon vettä tarvitsevilta, että nekin sitä saavat. Toki kovasti kuivuvia ja vedenpuutteisia kasveja, sekä pieniä taimia tai juuri istutettuja kasveja kastellaan heti.
- Myös altakasteluruukkuihin kannattaa lisätä vettä ensimmäisenä vesipäivistä, niin näkee päivässä parissa mille tasolle vesi nyt asettuu, paljonko kasvi joi vesipäivinä.

Leipominen, mikrobikäyminen ja juuston teko

- Vielä täydenkuun jälkeisinä päivinä taikina nousee melko hyvin, oli se leipätaikinaa juureen tehtynä tai pullataikinaa tai muuta. Mutta sitä mukaa kun taivaalla Kuu pienenee, eli laskeva kuu etenee, alkaa taikinakin laskemaan - tai siis ei nouse yhtä hyvin.
- Hiivan ja taikinajuuren toiminta hidastuu, ja kuohkeus kärsii. Leipomalla monta kertaa kuunkierron mittaan, muutamankin päivän välein, pääsee näkemään helposti millaisia erot ovat. Lisää saa selville vertaamalla parasta aikaa eli nousevan kuun ilmapäiviä, huonoimpaan aikaan eli laskevan kuun loppupuolella oleviin vesi- tai maapäiviin (lehti- ja juuripäivät).
- 8.-12.1. eivät siis ole enää hyviä päiviä ensikertalaisen leipomiskokemuksille, ja kokenutkin leipuri huomaa että aina kaikki ei ole omaa syytä. Lisäksi laskevan kuun lopulla leivottu haihduttaa nopeasti vettä ja kuivuu hyvin pian rutikuivaksi, ellei sitä laita muovipussiin tai kannelliseen astiaan.
- Alakuulla eli laskevalla kuulla pilkotut vihannekset ja salaatinlehdet kuivuvat nopeammin kuin yläkuulla. Tämä kuivuminen näkyy monella tavalla ruuanvalmistuksessa. Keitettäessä ainekset pehmenevät helposti soseeksi asti. Yläkuulla vihannekset pitävät muotonsa ja rakenteensa paremmin.
- Piimä, viili, jugurtti ja kefiiri valmistuvat hitaammin kun alakuu etenee, ja juuri- tai vesipäivinä niiden kanssa joutuu olemaan tavallista tarkempi, että ne onnistuvat. Heraa irtoaa tuorejuustoista enemmän alakuulla eli laskevalla kuulla, ja juustosta tulee siten kiinteämpi ja tiiviimpi.
- Kukka- eli ilmapäivät ja hedelmä- eli lämpö/tulipäivät ovat kuunvaiheesta riippumatta parhaita maitotuotteiden käsittelyyn. Ne löytyvät aina kuukalentereista.

Hiusten leikkuu ja värjäys sekä tatuoinnit

- Nyt alakuun eli laskevan kuun aikaan leikatut hiukset kasvavat jatkossa hitaammin ja hiukan hennompina, etenkin jos monta peräkkäistä hiusten leikkuuta osuu alakuulle. Jos omaa hennon suomalaisen hiuslaadun, on parempi aina leikata hiukset yläkuulla eli nousevalla kuulla.
- Hiusten värjäämiseen alakuu eli ole yhtä hyvää aikaa kuin yläkuu, joten nyt laitettu väri ei imeydy yhtä hyvin ja yhtä kestävästi, ja sen sävy voi hiukan poiketa odotetusta tämän vuoksi. Jos luonnonväreillä värjää alakuulla, ja itse värin antava kasvikin on kerätty alakuulla, voi värjäys epäonnistua vaikka tekisi sen kuinka huolella.
- Kukkienkastelupäivät eli vesipäivät 8.-9.1. ovat huonoja niin hiusten leikkaamiseen, värjäämiseen kuin pesemiseenkin. Jos on ongelmia hiusten kanssa, juuri näitä kannattaa opetella välttämään.
- Moni parturikampaaja on jo pitkään seurannut näitä eroja ja kannattaa ottaa asia puheeksi. Ekokampaajia tämä on kiinnostanut erityisesti, koska he tietävät että luonnonaineilla värjätessä tulee muutenkin eroja. Heillä on asiakkaina myös kemikaaleille herkistyneitä, jolloin erot tulevat myös korostuneemmin esiin.
- Hauskasti tämä tieto on saapunut Suomeen myös ulkomailta tänne muuttaneiden ja täällä nyt toimivien parturien ja kampaajien kautta. Monissa kulttuureissa kun tämä on itsestään selvää perimätietoa ja siihen suhtaudutaan arkipäiväisesti, onhan kyse luonnonvoimista.
- Korvakorujen ym. lävistysten reiät paranevat paremmin alakuulla tehtyinä, mutta nyt auringon vuorovesivoima vaikuttaa koko kehon ihoon noin kuukauden ajan 21.12. alkaen, joten jos ei ole kiire niitä nyt tehdä, niin kannattaa rei'ittää vasta tammikuun lopulta 29.1. alkaen.
- Ihon neuloitushoidot ja tatuoinnit paranevat muilla alakuilla eli laskevilla kuilla hyvin, mutta nyt on tämä edellä mainittu kuukauden jakso kun iho on aktiivinen ja herkkä kehonosa, ja se voi aiheuttaa ei-toivottuja tuloksia. Sitä kehonosaa ei pidä tatuioda, mikä kulloinkin on herkkänä. Kts. alla. Erityisen huono aika on tehdä tatuointeja säärien alueelle 14.-15.1. ja nilkkoihin sekä jalkateriin 16.-18.1., tehdä kulmakarvojen kestopigmentöintiä ym. neulahoitoa 19.-20.1. ja huulien 21.-13.1., jne.

Kynsien leikkuupäivät

- Kynsienleikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli leikataan ma 4.1. Seuraava leikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä, eli leikataan ma 11.1.
- Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan, mieluummin laittaa laastari revenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla. Jos kuitenkin joutuu leikkaamaan kynttä väärään aikaan, saa sitä heikentävän vaikutuksen korjattua leikkaamalla tai viilaamalla samaa kynttä seuraavan kerran, kun on oikea aika.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2021", joka ilmestyy vasta tammikuun alussa. Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2021, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2021. valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin aktiivisina eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2021):

- Pe-su 1.-3.1.2021 sydän, valtimot, pallea ja selkä. Ma-ti 4.-5.1. haima, perna, umpilisäke, ohutsuoli, paksusuoli ja hermosto. Ke-to 6.-7.1. munuaiset, virtsarakko lantio ja lonkat. Pe-la 8.-9.1. kohtu, munasarjat sukuelimet ja lantion pohja. Su-ma 10.-11.1. reidet ja laskimosuonet. Ti-ke 12.-13.1. polvet, nivelet yleensä, iho ja luusto. To-pe sääret ja laskimot.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta, voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- Pe-su 1.-3.1.2021 Vuoden alkupäivien aikana aktiivinen ja herkästi reagoiva alue on sydän, selkä ja pallealihas. Moni ihmettelee sydämentykytyksiä näinä päivinä, mutta jos ne menivät ohitse kun vuosi pääsi alkuun, ei tarvitse heti olla kovin huolissaan, sillä herkkyyspäivinä sydän voi antaa merkkejä vaikka olisi ihan tervekin. Uudenvuoden alkaminen sydämellisesti on hyvä asia, ja jos jotain vielä vanhasta on sydämellä, siitä on hyvä päästää nyt irti vanhan kuun kuluessa pois.
- Ma-ti 4.-5.1. ovat hyviä päiviä uuden ja itselle hyvää tekevän ruuan valitsemiseksi, ja sillä saa tämän vuoden hyvin alkuun. Jos vatsa oireilee, vaikka ei normaalisti sitä tee, voi syyttää kuunkierron herkkyyspäiviä, ja ensi kerralla 31.1.-1.2. pitää vaikka kevytpaastoa että suolisto saa levätä ja puhdistaa itse itseään.
- Keho on itsekorjautuva, ja kun helpottaa sen kehonosan työmäärää, joka kulloinkin on aktiivisena, keho osaa itse tehdä paljon paranemisensa eteen. Pienemmät ateriat, helpommin sulava ruoka ja runsaan veden juominen päivän mittaan auttaa paljon siihen, että suolisto, perna ja haima eivät ylirasitu, vaan niillä riittää energiaa omien solujensa korjaamiselle ja kudoksen puhdistamiselle tarpeettomista aineista.
- Sopiva yrttitee tai hierontahoito, puhdistava jalkakylpy tai sauna saunavihtoineen voi olla riittävä apu sille, että ruuansulatus saa lepotaukoa ja puhdistumisapua. Pieni sysäys oikeaan suuntaan auttaa paranemisessa yllättävän paljon, kun sen tekee oikeana päivänä. Ja näinä päivinä kaikki kohdistuu suoliston puhdistumiselle, joten C-vitamiinia ja runsaasti nestettä näinä päivinä. C-vitamiini on hyvä neutraloimaan myrkyllisiä aineita ja edistää suolen toimintaa isoina annoksina (useampi 1000 mg tabletti päivässä).
- Koska suoliston alueella on valtavan suuri hermoverkosto, on hyvä rentoutua ja heittää huolet mielestä. Niitä ehtii miettimään myöhemmin, nyt vaikka hyvää musiikkia tai komediaa, kävelylle luontoon ja syviä hengityksiä, niin suoliston hermosto saa tehdä puhdistustyönsä rauhassa.
- Ke-to 6.-7.1. munuaiset, virtsarakko lantio ja lonkat reagoivat herkemmin, ja lantion alue on tärkeä pitää lämpimänä. Jos normaalisti ei juo yrttiteetä, näille kahdelle päivälle kannattaa keittää vaikka nokkosesta tai vastaavasta perusyrtistä iso kannu ja juoda se kuumana päivän mittaan. Keho pystyy kaikkein tehokkaimmin erittämään kuona-aineita ulos juuri näinä päivinä.
- Kesällä tehdystä saunavastasta voi napsaista muutaman lehden ja tehdä niistä koivuteetä, jos ei nokkosta tai muuta löydy. Yhtä hyvin voi tehdä kuumaa marjamehua, mutta parasta se on vähällä sokerilla, ja runsaammilla mausteilla, sopivasti laimennettuna. Tehokkain aika munuaisten hoitamiseen nesteen juomisella on iltapäivällä ja alkuillasta.
- Lämmin juoma on muutenkin hyvää tähän aikaan vuotta, mutta erityisen hyvää runsas juominen on silloin kun munuaiset tekevät kehon puhdistustyötä kaikkein parhaiten. Monen päivän työ tulee tehdyksi näinä päivinä.
- Munuaisten pitäminen lämpimänä on tärkeää, etenkin jos hikoilee ulkona lumitöissä tms. Villainen kerrasto pitää lämmön iholla kostuessaankin, ja puuvillainen jää märäksi ja kerää kylmyyttä. Saunan lämmittäminen näiden päivien illaksi on erinomainen ajatus, sillä munuaisten lisäksi iho hikoilee kuona-aineita hyvin nyt koska on alakuu eli laskeva kuu. Ti-ke 12.-13.1. iho erittää vielä seuraavan kerran erityisen hyvin haitalliset aineet ulos, joten sauna niillekin päiville on viisautta.
- Lonkan alueen vaivat voivat korostua näinä päivinä, joten kannattaa ottaa varovaisia askeleita jos kipuja on ennestään, ja vielä liukasta ulkona. Parin päivän ajan kun hellittää vauhtia ja työtahtia, pääsee paljon vähemmällä säryllä, jos lonkat usein vaivaavat. Lämpö, hieronta ja venytys auttavat erityisen hyvin kipeään alaselkään ja lonkkiin näinä päivinä.
- Pe-la 8.-9.1. kohdun ja munasarjojen alueen puhdistavat hoidot toimivat tehokkaimmin, joten vyöhyketerapia, akupunktio, yrttihoidot, sauna, jne auttavat juuri nyt parhaiten. Myös sukuelinten vaivojen hoito tuottaa parahaan tuloksen näinä päivinä. Lantionpohjan lihasten vahvistamiselle nouseva kuu eli yläkuu on parempi, ja nyt alakuulla puhdistavat hoidot toimivat parhaiten.
- Jos tuntuu siltä ettei oma keho oikein kykene saamaan aikaan mitään tuloksia vaikka kuunkierto on puhdistavassa vaiheessa, voi taustalla olla yleisenä esiintyvä jodin puutos. Siitä tulee tänä ja ensi vuonna enemmän tietoa suomeksi, mutta kyse on vanhasta apteekin pullosta, josta otettiin ruskeaa nestettä haavoja ja ihoa parantamaan jo yli sata vuotta sitten. Jodin, kaliumjodidin ja tislatun veden (yli 90% vettä) seos on kehon todellinen viemärinavaaja, ja sitä käyttämällä keho saa kuona-aineet tehokkaasti poistumaan ja kudoksia parantumaan.
- Toivottavasti tätä vanhaa keinoa tutkitaan jatkossa lisää, sillä valtion teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten kehon keskimääräinen jodipitoisuus jäi selvästi alle suositusten isossa väestömäärässä tutkittaessa muutama vuosi sitten. Meillä kun merikalaa ja vahvaa merilevää syödään harvoin ja vähän, joten valtameren jodimineraali ei juuri päädy ruokaamme. Jodisuolaa pitäisi syödä hurja määrä kehon jodinpuutoksen korjaamiseksi, joten suolaa ei kannata sen vuoksi lisätä. Jodi myös haihtuu avatusta suolapaketista viikoissa huoneilmaan.
- Kun kehon tukkeutuneen kuona-aineen poiston saa jodilla toimimaan, näkyvät tulokset alakuun eli laskevan kuun aikana erinomaisesti. Näin kehon kuuluisi pystyä pääsemään eroon haitallisista aineista ja parantamaan kudoksia. Jodista kertoo englanninkielinen kirja The Iodine Crisis, Lynne Farrow:n kirjoittamana, ja se pohjautuu lääketieteen vuosikymmenten ja -satojen tietoon jodin merkityksestä. Osa siitä on suomennettu tälle sivulle:

- Vanhat totuudet ovat yksinkertaisia. Olemme mitä syömme. Mistä muusta kehomme voisi rakentaa uusia soluja, kuin syödystä ja juodusta ruuasta? Jos jotain hivenainetta on hiven liian vähän vuodesta toiseen, ja jokin ympäristömyrkky aiheuttaa sen että keho tarvitsee sitä hivenen enemmän kuin ennenvanhaan, onko muuta keinoa korjata puutostila kuin ottaa hivenen enemmän kyseistä hivenainetta? Karjan rehuun ainakin lisätään hiven- ja kivennäisaineita, jos huomataan jostain olevan puutos. Pitäisikö ihmisenkin rehuun lisätä? Ainakin nyt on lähes kaikkiin valmisruokiin muutettu suolaksi jodisuola.
- Kun jodi "avaa kehon viemärin", juotu vesi poistaa kuona-aineita paremmin, ja iso annos C-vitamiinia neutraloi haitallisia aineita, ja merisuola tai ruususuola sitouttavat kuona-aineita itseensä ja kuljettavat ulos kehosta virtsan ja hien mukana. Niissähän suolaa erittyy pois paljon.
- Eli jos tuntuu että keho ei onnistu puhdistumaan, vaikka on alakun eli laskevan kuun aika menossa, syy voi johtua hivenaineen puutoksesta. Yläkuun eli nousevan kuun aikaan otetut vitamiinit ja hivenaineet imeytyvät isommissa määrin kehoon, joten niitä kannattaa ottaa erityisesti silloin. Toki alakuullakin, mutta saatu hyöty on silloin hiukan pienempi, eli on hyvä tietää että jos ottaa kahden viikon kuureissa jotain ja ne osuvat aina alakuulle, voi olla ettei paljoakaan onnistu imeytymään kehoon.
- Su-ma 10.-11.1. ollaan jo alakuun loppupäivissä, ja keho kuivuu helpomin. Kuivunut lihas kramppaa herkemmin, joten jos reisien lihaksissa on suonenvetoa tai kramppeja, jo pelkkä juomisen muistaminen ja kevyt venyttely voi auttaa paljon, saunan lämmön lisäksi.
- Lämpö lisää verenkiertoa ja auttaa reisiin kertynyttä tulehduskudosta poistamaan kuona-aineita juuri alakuun eli laskevan kuun aikaan. Ei rajua hierontaa näinä päivinä, mutta puhdistavat hoito-aineet ja yrtit tehoavat paremmin juuri näinä päivinä. Kuona-aineet ja tulehdus saavat alkunsa suolistosta, joten jotain ruuansulatuksessa on ongelmana, jos kehoon pääsee imeytymään sieltä aineita, jotka aiheuttavat tulehdusta.
- Joskus lonkan ja lantion alueen lihaksissa on pysyvä kramppi, eli faskia on niin kireä lihaksen ympärillä että lihas ei veny hyvin ja laskimot ja nestekierto kuristuu, jolloin jalkoihin kertyy helposti turvotusta. Nivuksen alueen venytys ja fysioterapeutin tms. faskiakäsittely voi poistaa jalkojen turvotusta yllättävän nopeasti, kun tiukka kudos höltyy ja neste pääsee taas virtaamaan pois jalasta. Huom, sen pitää aina virrata ylämäkeen, joten pienikin kireys riittää lähes pysäyttämään virtauksen.
- Siksi jalkojen pitäminen koholla ja lämpimässä päivittäin on viisasta hoitoa väsyneille jaloille, etenkin jos on ollut vielä kylmässä ja pintaverenkierto estynyt sen vuoksi.
- Ti-ke 12.-13.1. vaikutus tuntuu polvissa ja muissakin nivelpinnoissa, ja niiden hoidot parantavat tehokkaasti. Kun ei syö sellaista mikä aiheuttaa nivelsärkyä, ja välttää ylirasitusta, voi selvitä huomattavasti vähemmällä säryllä näinä päivinä ilman kalliimpia hoitoja. Lämpöhoito saunassa tai kuumalla merisuolajalkakylvyllä hikoiluttaa kuona-aineita ulos ja keventää kehon taakkaa. Koska on alakuun viimeiset päivät ja uudenkuun päivä nyt samalla, keho kuivuu helposti ja kuivunut kudos jumittaa ja särkee.
- Vesi vanhin voitehista, ja hyppysellinen suolaa auttaa sen imeytymistä että tulee juotua tarpeeksi. Keho puhdistuu eniten alakuun lopulla ja nyt puhdistuminen tapahtuu erityisesti ihon kautta, joten satunnaiset näppylät kuuluvat asiaan, ja kertovat vain siitä että keho halusi jostain eroon heti eikä vasta munuaisten kautta matkustamalla.
- Uudenkuun päivälle tultaessa moni on väsyneimmillään ja pieni osa ihmisistä valvoo uudenkuun aikana muutaman yön. Kun huomaa miten oma keho reagoi uudenkuun aikaan, osaa hellittää tahtia ja antaa aikaa levolle. Moni vaiva jää tulematta, kun ei ylirasita itseään juuri silloin kuin keho kaipaisi tavallista enemmän lepoa. Rasittavampi työ ja liikunta sujuvat hyvin kun kuu jälleen lähtee kasvamaan, ja silloin eivät lihaksetkaan mene niin maitohapoille kuin uudekuun aikaan helposti käy.

Leikkaukset

- Nyt on alakuu eli laskeva kuu keskiviikkoon 13.1.2021 asti, ja hyvä kuunvaihe leikkauksille. Tammikuun alakuu on kuitenkin vuoden kaikista alakuun ajoista huonoin, sillä nyt on se aika vuodesta eli auringon korkeudesta, jolloin iho, nivelet ja luusto ovat herkkiä sen vuotuiskierrossa. Leikkaushaavan paranemisessa tämä voi näkyä ongelmana tai arpena, ja siksi kiireettömiä leikkauksia, etenkään kauneusleikkauksia, ei kannata tehdä vielä tammikuun alakuulla, vaan vasta 29.1. alkavalla ja helmikuun puolelle menevällä alakuulla.
- Myöskään nivelien tai luuston leikkauksia ei ole nyt paras aika tehdä. Ja helmikuussa taas herkkää aluetta on säären alue, joten sen alakuulle ei kannata suunnitella esim. suonikohjuleikkauksia.
- Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei kannata hoitaa leikkauksin niinä 2-3 päivinä kun keho itse sitä parantaa, vaan leikata kuunkierron muina päivinä. Kts herkkyyspäivät yllä.
- Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole koskaan hyviä leikkauksille. Haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat tulehtua. Vain hätäleikkaukset täysikuun päivinä.
- Useimmille leikkauksille täysikuun jälkeinen alakuu eli laskeva kuu on hyvää aikaa. Kirurgin ammattitaito on kuitenkin osata päätellä, milloin yläkuu on hyvä aika jollekin leikkaukselle, sillä yläkuulla leikattu kudos kasvaa enemmän takaisin, ja tästä on toisinaan apua, jos esim. pitää saada luuta kasvamaan lisää, tai osin poistettu maksa kasvamaan takaisin. Kansanperinne osaa yleissäännön, kokemus leikkauksien tuloksista kertyy kirurgeille. Jotkut kirurgit tietävätkin tästä ja hyödyntävät tätä, mutta yleensä hiljaisena sisäpiirin tietona.
- Kun tietää mitkä ovat huonoimmat leikkausajankohdat, ja jättää ne välistä, voi turvallisin mielin mennä hyvään hoitoon. Suurin osa päivistä on riittävän hyviä normaaleihin toimenpiteisiin. Jos on jo itse huomannut kuunkierron eri päivien vaikutusten erot, voi olla innostusta etsiä aina kaikkein parhaimmat ajankohdat itselle ja läheisille. Mutta sen erottamiseen mikä on hiukan parempi kuin lähes yhtä hyvä, vaaditaan jo leikkauksia suorittavan tahon arvio kaikista muistakin vaikuttavista tekijöistä. Siksi tässä luetellaan kansanperinteen kokemuksella ne huonoimmat päivät.

Hammashoidot

- Nyt oleva alakuu on hyvää aikaa hammshoidoille, ja jos hampaissa on nyt tiedossa jotain hoidettavaa, on hyvä varata ajat kaikelle viimeistään helmikuun alakuulle 29.1.-10.2., sillä niinä päivinä paraneminen on parhainta ja nopeinta tänä talvena. Maaliskuun alakuu 28.2.-12.3. on vielä toinen yhtä hyvä jakso, mutta sitten on parin kuukauden ajan kehon vuotuiskierrossa ensin yläleuan ja sitten alaleuan alue herkkää aluetta. Nyt paranee paremmin, joten vähimmällä pääsee kun hoidattaa hampaat nyt hyvissä ajoin kuntoon.
- Lähes kaikki hammaskirurgiset toimenpiteet, leikkaukset ja hampaiden poistot olisi aina tärkeä tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla hyvän ja nopean paranemisen varmistamiseksi.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat joka kuunkierrolla täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juurihoito, sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. "Juurihoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan kokonaan, että saadaan tulehdus parannettua.
- Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa. Nykyään onneksi ymmärretään, että tulehdus tällaisessa hampaassa aiheuttaa paljon sydän- ja aivosairauksia, sekä vaikuttaa näköön (silmä on lähellä yläleuan hampaiden juuria) ja siksi ennen suuria leikkauksia hoidetaan hampaat ensin kuntoon.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2021 (ilmestyy joulukuun lopussa)" -taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, rentoutuspäivät ja paljon muuta.

Loppiainen ja nuuttipukki, vanhan juhlapyhän aikaa.

- Vanha kansa piti kiinni perinteestä että joulua kestää kaksi viikkoa, joten se päättyy vasta loppiaisen ajan suureen juhlapyhään. Vasta siitä alkaisi arkiset työt ja kylmän talven päivät. Loppiainen on keskiviikkona 6.1. ja nykyäänkin kalenterissa punaisella merkattu, eli pyhäpäivä. Vanha ajanlasku pitää pintansa, eikä sitä ole muutettu arkipäiväksi.
- Monessa maassa lahjat saadaan vasta loppiaisena joulun sijaan, sillä loppiainen on kolmen kuninkaan päivä, eli kullan, mirhamin ja suitsukkeiden tuonti kuninkaallisina lahjoina vastasyntyneelle 2000 vuotta vanhassa perinteessä. Suomen kielen sana loppiainen viittaa joulun juhlinnan loppumiseen, mutta silloin kun luterilaista kristinuskoa ei vielä ollut, meilläkin täällä Ruotsin Itämaassa juhlittiin katolisen kirkon ohjeen mukaan näitä kolmea kuningasta, vaikka muistamme enää vähän perimätiedon kautta tämän päivän vietosta yli 500 vuotta sitten.
- Hauska historiallinen ajatus on että koska Ruotsille ja lisäksi monelle Hansakauppamaalle olimme oikeasti Itämeren takainen ranta, Estland, Itämaa, johon viittaa myös maan nimi Eesti, niin mitähän sen ajan munkit ja muut oppineet ajattelivat, kertoessaan näistä Itämaan tietäjistä? Se tarina kun on vähän lämpimämmästä ilmastosta, vaikka idästä nekin tietäjät tulivat.
- Moni ei ole kuullut millainen maamme oli katolisen kirkon aikaan, kun eksoottisia tarinoita pyhimyksien elämästä kuuli kirkossa vuoden ympäri kuin kuuluisuuksien tarinoita mediassa nykypäivänä. Kirkossa paloi kynttilä valaisten sen pyhimyksen patsasta, jonka päivää juuri vietettiin. Alttarikaappi aukesi kuin vanha TV jonka edessä oli puiset ovet ruudun suojana (kuka muistaa?!).
- Loppiaisen jälkeinen päivä 7.1. oli Nuutin päivä, eli tanskan kristillistäneen kuningas Knuutin nimipäivä. Pyhä Knut, suomalaisittain Nuutti, oli yksi keskiajan ja vielä luterilaisen ajan alunkin tärkeitä juhlapäiviä. Joulun päättänyt loppiainen oli kansan mielestä yhtä yötä liian aikaisin, joten loppiaisen iltana eli Nuutin aattona tai viimeistään Nuutin päivän puolella kuljettiin talosta taloon juomassa viimeiset jouluoluet ja laulamassa lauluja, pitämässä hauskaa. Se oli kuin joulun rääppiäiset, jälkijuhlat. Ja siis monissa maissa yhä nykyään se päivä kun lahjoja vasta saadaan ja annetaan.
- Meistä itään eli ortodoksisen kristinuskon alueella loppiaisena on ollut ja on yhä vielä tapana pyhittää vesi, käydä avannossa uimassa, ja puhdistua näin kuluneesta vuodesta. Pappi vihkii virtaavan veden, lähteen tai vaikka avannossa olevan veden, ja moni käy kastautumassa puhdistumistoivein kylmässäkin vedessä. Tämäkin tapa yhdistää vanhaa perinnettä pestä vanha vuosi pois ennen uuden alkamista, ja Raamatun kertomuksen vedellä kastamisesta Jordanin virrassa.
- Suomessakin näkyvät alennusmyynnit ja kauppojen aukiolot tämän itäisen vaikutuksen ansiosta loppiaisena, joten eiköhän oteta ylimääräinen juhlatunnelma omasta historiastakin esille ja vanhat tavat kunniaan joulunajan päätösjuhlana. Moni vie kuusen ulos loppiaisen jälkeen, tai vasta Nuuttina - joka 300 vuotta sitten siirrettiin kalenterissa 6 päivää myöhemmäksi, nykyiselle 13.1. paikalle.
- Läntisessä Suomessa alueet joilla nuuttipukit yhä kiertävät (usein kylän lapsia) pitävät kuusen sitten viikon kauemmin, sillä Nuutti on aina Nuutti, joulu päättyy vasta sitten kun nuuttipukeilta on viimeiset joululaulut kuultu ja heille pienet makeat lahjat annettu. Silloin kuin kulkijoina olivat miehet ja naiset, oli tarjottavakin aikuisten juomaa ja muuta joulun viimeisiä ruokia. Ja silloin vielä niitä kerättiin yhteen taloon johon kokoonnuttiin juhlimaan. Nyt juhlitaan perhekunnittain.
- Sananlasku kertoo "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi." Ja ruotsiksi "Knut körer Julen ut" eli Nuutti ajaa joulun ulos. Ehkä Nuutti oli "paha" siksi, että nuuttipukki on samaa perua kuin joulupukin pukki-sana, kyse on vanhasta kekrin eli keyrin perinteestä. Köyripukki vanha äijä kulki seurueineen talosta taloon syksyn sadonkorjuun päätösjuhlassa, hedelmällisyyttä toivottamassa ja vähän tuomassakin, ja yhä "vanha pukki"-sanalla on sama kaksimielinen merkitys. Kansanperinnettä parhaimmillaan. Hedelmällisyys on elämän perusta, ja suuri juhlan aihe kaikkina aikakausina. Ilman suvun jatkamista muillakaan perinteillä ei ole jatkajaa.
- Vanha nimitys Nuutinpäivälle oli Kustaa Vilkunan mukaan köyri. Samoin kuin vanha vuoden lopun juhla siirtyi nykyisen joulun ja uudenvuoden paikkaan, siirtyi osa sen nimistä ja tavoista nykyiselle paikalle. Kekri, keyrin eli köyrin vietto oli vanhastaan talven alun (lokakuun talviyöt) täysikuusta alakuun eli laskevan kuun mittaan uudenkuun päivään. Tästä kertyy kaksi viikkoa, joten ei ihme että joulun juhlinnassa on sama kahden viikon perinne. Vanha kansa ei tyytynyt juhlimaan vain yhden päivän verran, kun vuosi tuli päätökseen, vaan "jakoaikaa" vanhan ja uuden vuoden välissä kesti 12 päivää ja sitten vanha kuu oli taivaalta kadonnut pois, ja tuli kuuton aika, uudenkuun aika, johon vanha vuosi päättyi.
- Tänä vuonna siis vuoden lopun juhla, vanhasta kekristä nykyiseen joulunaikaan siirrettynä, kestää sen kaksi viikkoa, ja päättyy loppiaisen tienolle, jossa on vasta vähenevä puolikuu tänä vuonna. Siitä vielä viikko eteenpäin, on sattumalta nyt uudenkuun päivä: Nuutin päivänä 13.1.
- Jos siis haluaa vähän vanhaa perinnettä ylläpitää, saa joulukoristuksia pitää sinne asti ja vasta uudenkuun synnyttyä aloittaa tämän uuden vuoden lupaukset ja uudet suunnitelmat. Ehkä tällaisen vuoden rasituksen jälkeen onkin hyvä venyttää joulurauhaa ja joulun kauniita valoja, ja lähteä vasta uuden kuunkierron synnyttyä suunnittelemaan uuden vuoden töitä. Kun kuukin jälleen kasvaa, antavat sekä auringon että kuun vuorovesivoimat yhtä aikaa kasvua kukkasille ja oksille maljakossa, ja kuusikin on alkanut tehdä jo kerkkää oksiinsa.
- Rauhallista keskitalven aikaa. Pidetään huolta toinen toisistamme, niinkuin entisajan kyläjuhlissa talosta taloon kiertäessä ja vuodentulon runsautta yhteisesti nautittaessa. Jotta kaikilla meillä lähtisi uusi vuosi hyvällä mielellä liikkeelle ja ajatukset siirtyisivät toiveikkaasti kohti tulevaa kevättä.
- Onnellista ja Hyvää Alkavaa Vuotta 2021!!!

Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä Anne Pöyhösen Kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.