Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

NYT ON YLÄKUU ELI NOUSEVA KUU MUTTA TÄMÄ TEKSTI EI OLE PÄIVITTYNYT SAIRAUDEN VUOKSI. Sen sijaan lisätietoja ja avunpyyntö on kahdessa viimeisimmässä tekstissä Yläkuun facebooksivuilla, jonka voi lukea vaikka ei itse olisi facebookissa. https://www.facebook.com/ylakuu . Heinäkuun 18. päivän kirjoitus selittää tilanteen vakavuuden. Kaikki apu on nyt tarpeen tästä tilanteesta selviämiseen, olen tosi kiitollinen jos voit auttaa hädässä.

Wanhan ajan Kuukalenteri 2021 on myynnissä koko vuoden. Ostaa voi suoraan Yläkuun nettikaupasta www.kuukauppa.fi.
Tilata voi aina myöskin sähköpostilla anne.poyhonen@ylakuu.com, ja vanhalla lomakkeella helposti ilman sähköpostiosoitetta,
sekä puhelimella 050 535 3321 iltaisin. Lisäksi messenger- ja facebook-viestillä vastaan mielelläni kysymyksiin, aina kun mahdollista.
Kuu ja sää Päiväkirja 2021 on myynnissä kesän ajan. Siinä ovat samat neuvot, mutta tilaa muistiinpanoille, kuuvaiheet värien avulla ja säämerkintäpaikat.
Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2021 on myynnissä koko vuoden, jotta eri hoidot ja vaikutukset oman kehon terveenä pitämiseen ovat aina saatavilla.

Puutarhan työt

- Perunan ja muiden juurikasvien istutus- ja kylvöaika on nyt. Täysikuun jälkeen kasvuvoima kääntyy alaspäin, ja nyt istutettu peruna alkaa koko kesän ajaksi tehdä enemmän maanalaista kasvua, juuria ja uusia perunoita, kuin vartta. Itse asiassa perunan varsi kasvaa niin hitaasti ja jää niin matalaksi, että moni ihmettelee perunan kasvavan "huonosti". Syksyllä naatit kellastuvat nopeasti pois ja perunan noston aikaan on juuristossa paljon suuria perunoita.
- Kustaanpäivän (6.6.) sääntö ei ole ihan parhaalla paikalla tänä vuonna, sillä se on vasta vähenevän puolikuun jälkeen, mutta kyllä silloinkin perunaa vielä istuttaa kannattaa. Toki jos voi, niin jo viikon aikana aikaisemmin olisi parempi.
- Sama istutusaika pätee sipuliin eli keltasipuliin ja muihin ruokasipuleihin. Nyt istutettuna ne kasvattavat koko kesän ajan sipuliosaa, ja varsi jää lyhyemmäksi kuin pari viikkoa aikaisemmin väärällä kuunvaiheella istutetuilla - jos silloin jo sattui niitä laittamaan maahan. Toki sipulin varttakin voi käyttää ruokiin loistavasti, mutta jos on tarkoitus saada myös sen tyvi kasvamaan ennen syksyä, sipuli pitää istuttaa alakuulla eli laskevalla kuulla.
- Juurikasvien siementen kylvö on samoin nyt, eli porkkana, punajuuri, palsternakka, retiisi, jne. kylvetään nyt alakuun aikaan. Samoin nyt istutetaan sellaiset taimet, joiden ei haluta kasvavan korkeaa vartta, vaan tekevän sadon varren tyveen tai juurenniskaan kuten lanttu, purjo, kyssäkaali, keräkaali. Ja kerivät salaatit on myös parasta kylvää heti täysikuun jälkeen alakuun alkupäivinä, että salaatti kasvaisi sivuille päin kunnon kerän pelkkien irtonaisten lehtien sijaan.
- Tillin kylvö yläkuulla saa sen kasvamaan äkkiä täysipituiseksi, tekemään kukinnon eli kruunun, ja sen muodostuessa lehdet alkavat kellastua käyttökelvottomiksi. Jos haluaa pitempään nauttia tillin lehdistä, sekin on hyvä kylvää nyt laskevalla kuulla, niin se ei jaksa nousta kunnolla ylös asti ja kukkia niin nopeasti. Myös pinaatin voi estää liian nopeasti kukkimasta samalla tavalla.
- Samasta kasvista saa siis eri käyttöön eri tuloksen, kun kylvää/istuttaa sen eri kuunvaiheella. Oma kokeilu on tässä tärkeä, pitää oppia näkemään ero omin silmin, että osaa päätellä, milloin on paras aika halutun lopputuloksen saamiseksi.
- Jos haluaa istuttaa edellisvuoden porkkanoita tai palsternakkoja kellarista peltoon toista kasvuvuotta varten, ja kerätä niistä siemensadon talteen, pitää ne istuttaa yläkuulla eli nousevalla kuulla, ei nyt, vaikka ne juurikasveja ovatkin. Niistähän halutaan tänä kesänä iso määrä siemeniä juuren sijaan.
- "Alakuu illasta, yläkuu aamusta", sanottiin. Alakuun eli laskevan kuun työt antavat paremman tuloksen kun vuorokauden kierrossa myös huomataan alaspäin vaikuttava ajankohta, eli iltapäivä ja ilta. Peruna ym. istutetaan siksi vasta iltapäivällä. Yöllä sentään ei kylvetä tai istuteta mitään.
- Tuulensuunnalla on valtava vaikutus kasvuun, ja aina kun jotain halutaan kasvamaan, on parasta jos on etelä- tai lounaistuuli, tai rannikolla merituuli. Silloin tuuli tuo ilmaa, jossa on miinusmerkkinen sähkövaraus, ja se saa kaiken kasvuvoiman lisääntymään. Lämpö ja mahdollinen sade toki auttaa vielä valtavasti lisää. Taivaalta satava vesi kun sisältää enemmän kasvuvoimaa kuin vesijohtovesi, ja siksi hiuksiakin pestiin sadevedellä.
- Jos sään ennustaminen luonnomerkeistä ei ole tuttu, helppoja neuvoja on Anne Pöyhösen kirjassa Sään merkit ympäristössä. www.kuukauppa.fi
Siinä vanha kansa kertoo, miten ennakoida sään muutos luonnonmerkkien ja kehon tuntemusten mukaan. Korvaa tai varpaita kutittaa ennen sadetta, kun ilmasähkökenttä voimistuu. Alkamalla seurata kymmeniä, tai jopa satoja luonnonmerkkejä, osaa nähdä itsekin, mitä tuuli nyt tuo, millaisia ilmoja on tulossa.
- Täysikuun jälkeinen viikko puolikuuhun 2.6. asti on parasta juurikasvien istutus- ja kylvöaikaa. Sen jälkeen alkaa kasvuvoiman alaspäinen suunta olemaan jo niin voimakasta, että juurikaan ei enää kaikissa kasveissa kasva kunnolla, ja kaikenlainen kasvu on hidasta eikä ehkä ehdi ennen syksyä valmiiksi. Siitä alkaa siksi enemmänkin jo kitkemisaika eli kituviikko.
- Lannoittaminen, tuhkan ja kompostin levitys, ym. pitäisi aina tehdä alakuulla eli laskevalla kuulla, niin lannoite ja muut maanparannusaineet paremin sitoutuvat maa-ainekseen, eivätkä liukene sadeveden mukaan. Lietelannankin levitys pitäisi tehdä alakuulla, että se haisisi mahdollisimman lyhyen aikaa, eikä rehevöittäisi lähivesistöjä vaan jäisi peltoa lannoittamaan.

Maan kääntäminen, kitkeminen ja kituviikko

- Kun alakuu eli laskeva kuu on päässyt puoliväliin, ja kuusta on näkyvissä enää puolikuun verran, on kasvuvoima painunut alaspäin jo noin viikon ajan, ja alkaa kulkeutua yhä syvemmälle maahan. Nyt istutettu ja kylvetty ei enää jaksa hyvin nousta kasvuun, eikä kasvaa niin paljoa edes juuria, kuin heti täysikuun jälkeisellä viikolla kylvetty tai istutettu. Perunassa tai maa-artisokassa on omaa vararavintoa mukana mukulassaan, joten ne lähtevät varmimmin alkuun, mutta siemenen kanssa on vaikeampaa päästä kasvuvauhtiin.
- Tämä alakuun viimeinen viikko oli kansan suussa "kurja viikko" sillä silloin ei voitu kylvää viljaa, tai se ei olisi tähkälle jaksanut nousta ja sato jäisi saamatta. Tästä seurasi sanonta "odottaa kuin kuuta nousevaa", sillä vasta nousevalla kuulla voitiin seuraavan kerran kylvää viljaa, jotta se kasvaisi hyvin ylöspäin ja tekisi suuren tähkän.
- Nykyään puhutaan mielummin hortonomi Sari Weckströmin sanoin "kituviikosta", se on sopivampi nykypuheeseen ja kuvaa sitä miten kasvu kituu, kylvi tai istutti mitä tahansa. Ja kituviikko on nyt 3.-9.6. Toki koko alakuun ajan on hyvä kitkeä ja kääntää maata, mutta erityisesti tällä kituviikolla saa rikkakasvit vähenemään niin traktorilla peltoa kääntämällä kuin käsin kukkapenkkiä kitkemällä.
- Ja koska laskevan kuun eli alakuun työt tehdään iltapäivällä ja illalla, tai kesäyön valossa, niin kitkemistyötä ei kannata aloittaa vielä aamulla, etenkään etelätuulisina päivinä. Paras tuuli tälle viikolle olisi pohjois- tai luodetuuli, jotta se imisi veden pois ja kuivattaisi pintaan nousseet juurakot ja estäisi valoa saaneiden siementen itämisen kitkiessä ja maata kääntäessä.
- Aina olosuhteet eivät ole täydelliset, mutta kun tämän tietää, osaa varautua tuloksiin. Ja jos välttämättä haluaa tai joutuu käyttämään myrkkyjä, niin pienempi määrä riittää ja niitä kuluu vähemmän eli luontoa säästyy, kun tekee senkin kituviikolla ja tyvenenä päivänä - ettei se leviä tuulen mukana. Mutta eihän niitä tarvittu entisaikaan, kun osattiin tehdä kuunkierron mukaan.
- Kitkemisessä on hyvä ymmärtää, ettei ole pakko saada juuria kitkettyä pois, kun vain poistaa kasvista yhteyttävät lehdet. Ei juuriin tule uutta voimaa mistään, jos lehdet aina poistetaan. Vähitellen ne antavat periksi ja versoa ei enää nouse maan pinnalle.
- Monivuotisia joutuu kitkemään seuraavalla alakuulla vielä uudelleen. Puun taimia ym., joiden juurakossa on paljon ravinteita, hävitetäänkin vasta niiden tehtyä lehdet täysikokoisiksi eli juhannuksen jälkeen. Vesakon raivaajat siis malttavat nyt odottaa vielä kuunkierron verran. Talven jäljiltä kun juurissa on nyt vararavintoa vielä toiseen yritykseen.

Oksien leikkaaminen

- Koko alakuun ajan voi sahata ja leikata poikki lehtipuiden ja pensaiden oksia, tai katkaista latvan niin ettei tilalle tule enää uutta latvaa ja uutta kasvua tulee vähän. Omenapuiden oksia voi pohjoisessa vielä leikata hyvin tämän alakuun aikana, ja etelässäkin jos joku oksa tarvitsee vielä poistaa, sen voi tehdä nyt, vaikka puu jo kukkii ja kasvaa lehteä.
- Kuusen ja männyn kanssa, sekä puutarhan muiden havukasvien kanssa on hyvä tietää, että vain noin viikon ajan täysikuun jälkeen on paras aika oksien katkaisuun. Sen jälkeen tehty karsiminen voi olla niille liian rajua ja hidastaa uutta kasvua niin paljon, että puu kärsii ja alkaa kuivumaan. Ihan kituviikon hävityspäiville näitä töitä ei siis havukasvien kanssa kannata jättää.
- Jos haluaa lehtipuun, pensaan tai havupuun tekevän uutta kasvua, niitä ei leikata koskaan alakuun aikana, vaan vasta uudenkuun päivän jälkeen yläkuulla.
- Nyt leikatut oksat lahoavat nopeasti pois, joten niitä voi silputa ja hakettaa kompostiin tai maan katteeksi rikkakasvien kasvua estämään.

Kastelupäivät

- Puutarhuri saa vahvat kasvit jotka varastoivat vettä, kun kastelee erityisen hyvin vesipäivinä, jotka ovat kuukalentereissa merkittynä. Ke-to 2.-3.6. ja la-su 12.-13.6. ovat seuraavat vesipäivät. Niitä edeltävinä kahtena kukkapäivinä ei ole hyvä kastella, kasvit eivät silloin saa imettyä vettä käyttöönsä. Paitsi jos on helle ja kasvi vedenpuutteessa, silloin pitää kastella aina heti.
- Lehtipäivä eli vesipäivä on luonnonilmiö, jossa kasvi noin 8-9 vuorokauden välein "juo" paljon eli varastoi vettä lehtiinsä parin päivän ajan. Jos tämä onnistuu, kasvi pysyy terveenä. Jos ei, ja näinä päivinä vettä ei ole tarpeeksi, kasvi heikkenee ja altistuu taudeille.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu

- Laskeva kuu eli alakuu on siivousaikaa ja erityisesti vesipäivinä ke-to 2.-3.6. tulee pyykistä puhtainta mahdollista vaikeistakin tahroista huolimatta. Muinakin päivinä on hyvä pyykkikonetta pyörittää ja pestä vaikka talven jäljet matoista pois. Kesän mattopyykkipäivät aina alakuulla, että tulee puhdasta ja raikasta.
- Sisäkasvien tärkeät kastelupäivät ovat näinä vesipäivinä. Etenkin ensimmäisenä näistä huomaa kukkapurkkien nopeasti kuivuvan ja maljakosta häviävän vettä senttikaupalla, jos on jotain juurtumassa. Mitä enemmän juuria ja lehtiä pistokkaassa, sen suurempi ero. (Pistokkaat istutetaan vasta nousevalla kuulla multaan.)
- Purkkikukkia tai pieniä taimia ei pitäisi kastella kahtena päivänä ennen vesipäiviä, sillä se altistaa ne punkeille tai kirvoille, pitää purkin märkänä pitkään ja kerää helposti sieni- tai homekasvustoa mullan pintaan.
- Toki kovasti kuivuvia ja vedenpuutteisia kasveja, sekä pieniä taimia tai juuri istutettuja kasveja kastellaan heti, mieluiten aamupäivällä. Mutta jatkossa erityisesti juuri vesipäivinä. Kastelemalla taimia hyvin vesipäivinä niistä kasvaa vahvoja ja terveitä.
- Parasta kasteluvettä on sadevesi. Siinä on suurin sähkövaraus ja se antaa eniten elinvoimaa. Kun seuraa miten kasvit kasvavat letkulla kastelemisen jälkeen, tai sateen jälkeen, oppii näkemään eron.

Hiusten leikkuu ja värjäys sekä tatuoinnit

- Nyt leikatut hiukset kasvavat jatkossa hitaammin ja hiukan hennompina. Vesipäivät ke-to 2.-3.6. eivät ole hyviä hiusten leikkuuseen, silloin leikkaaminen kuivattaa päänahkaa ja altistaa hilseelle.
- Laskevalla kuulla väri ei tartu yhtä hyvin hiuksiin kuin nousevan kuun aikaan, ja se kestää vähemmän aikaa kauniina. Hiusten vaalentamiseen laskeva kuu sopii nousevaa paremmin.
- Permanentin voi tehdä muina päivinä mutta vesipäivät eivät ole yhtä hyviä.
- Koko kehon ihokarvojen poistoon alakuu eli laskeva kuu on hyvää aikaa, kunhan kyseinen alue ei juuri silloin ole aktiivisena. Jos poistaa alueelta, joka on aktiivisena (kts. alla) iho voi ärsyyntyä ja tulla tulehdusta juurituppeihin.
- Korvakorujen ym. lävistysten reiät tehdään aina laskevan kuun aikaan, paitsi 6.-8.6. kun kun pään keskikorkeus eli korvien alue on aktiivisena.
- Tatuointeja ja neulahoitoja voi tehdä hyvin tuloksin juuri laskevan kuun eli alakuun aikaan. Sitä kehonosaa ei kuitenkaan pidä tatuoida, joka parhaillaan on aktiivisena eli herkkänä, se ei parane hyvin. Kts. alla.

Kynsien leikkuupäivät

- Kynsienleikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli leikataan maanantain 31.5. Seuraava hyvä päivä kynsien leikkuulle on 5 vrk vähenevän puolikuun päivästä eli leikataan maanantaina 7.6.
- Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan, mieluummin laittaa laastari revenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla. Jos kuitenkin joutuu leikkaamaan kynttä väärään aikaan, saa sitä heikentävän vaikutuksen korjattua leikkaamalla tai viilaamalla samaa kynttä seuraavan kerran, kun on oikea aika.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2021". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2021, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2021. valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehonosa on milloinkin aktiivisina eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2021):

- To-pe 27.-28.5. reidet ja laskimot. La-su 29.-30.5. polvet, nivelet, luusto ja iho koko kehossa. Ma-ti 31.5.-1.6. sääret ja laskimot. Ke-to 2.-3.6. jalkaterät nilkoista varpaisiin. Pe-su 4.-6.6. pään yläosa, aivot, silmät, nenä ja yläleuan hampaat. Ma-ti 7.-8.6. alaleuan hampaat, korvat, nielu, kurkku, kaula ja niska. Ke-pe 9.-11.6. hartiat, olkapäät, käsivarret ja kädet, sekä keuhkojen yläosa.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta, voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- La-su 29.-30.5. hoidetaan nivelvaivoja ja ihoa, sekä varotaan ylirasittamasta polvia puutarhatöissä ja huonoissa asennoissa. Saunominen on parasta koko keholle näinä päivinä, sillä nyt on alakuu ja kuona-aineet erittyvät munuaisten lisäksi ihon kautta ulos. Myös liikunnalla hikoileminen puhdistaa kehoa hyvin näinä päivinä.
- Puhdistumisen avuksi nokkostee tai siankärsämötee tai vastaava "verta puhdistava" yrttitee on upea ja ilmainen hoito. Kuppaajalla käydään vasta kun ihopäivät ovat ohitse.
- Ma-ti 31.5.-1.6. hoidetaan säärien ja pohkeen aluetta, kuumalla suolajalkakylvyllä, kävelemällä paljain jaloin, uimalla ja saunomalla. Nyt voi mennä kuppaukseen ja poistaa pahaa verta ja helpottaa jalkojen vaivoja, kuten seuraavinakin päivinä. Uimaan ei mennä yksinään, jos on tapana saada kramppeja jalkoihin, vaan ystävän kanssa, varmuuden vuoksi.
- Kaikki jalkoja hoitava on erityise tehokasta näinä päivinä ja seuraavina kahtena päivänä.
- Ke-to 2.-3.6. jalkaterät nilkoista varpaisiin ovat aktiivisina, ja varpaankynsiä ei leikata juuri silloin, eikä jalkapohjia raspata, vaan ne jäävät muille alakuun päiville. Nyt sen sijaan kävellään aamukasteisella nurmikolla, tai vaikka kalliolla tai hiekkarannalla, mutta nyt hoitoa jaloille niin se hoitaa koko kehoa. Kuuma jalkakylpy ja sauna jälleen ovat parasta ja ilmaista hoitoa. Nyt keho puhdistuu jalkojen kautta, ja niiden hierominen tai suolakylvyssä pitäminen auttaa vielä paljon lisää.
- Pe-su 4.-6.6. vaikutus siirtyy kehon läpi päälakeen ja tulee ideointipäivät, tukka putkella päivät, päättömät jutut ja muu hauska äkkipäisyys. Nyt päähierontaan ja hiuspohjan puhdistaviin hoitoihin, silmäjumppaan ja silmälepoon - ei näyttöpäätteen tuijottelua vaan katse horisonttiin.
- Saunan lämpö voi tuntua liian kuumalta kasvojen iholla näinä päivinä ja väsymys iskeä, jos keho on tukossa tai on migreeniherkkyyttä. Siksi stressi pois näiltä päiviltä, maadoittumalla paljaat jalat nurmikossa tasapainoa ja sähkövirtaa kehoon ja sitä kautta lisää voimaa pysyä terveenä aivojenkin herkkyyspäivinä. Päänsäryn ei ole pakko toistua kerran kuussa, kun osaa ennakoida näiden päivien tulon, ja poistaa niistä vaativan ja stressaavan kokonaan. Sitä kehonosaa lepuutetaan, jota keho itse kulloinkin parantaa.
- Yläleuan hampaita voi jomottaa, ollaan niille kilttejä, syödään ruokaa joka ei mene hampaankoloon tai vaadi paljoa puremista, jos hammas on jo kipeä. Herkkyyspäivä menee näin huomaamatta ohi, ja voi unohtaa mitään olevankaan. Nenä voi tuntea tuoksut voimakkaammin tai aivastaa pienestäkin pippurista, ja silmät vuotaa yhdestä sipulinpalan pilkkomisesta. Ne ovat aktiivisena ja herkkänä reagoimaan. Parin päivän ajan kun niitä hoitaa, niin taas pärjää eikä vaivoja tule muina päivinä vastaavalla tavalla.
- Ma-ti 7.-8.6. voi leukaperä olla jumissa, ja suu kuivana tai paha maku suussa aamulla, sillä nyt keho puhdistaa itseään suun kautta kaikkein tehokkaimmin. Yrttiteetä ja vettä auttamaan kuona-aineiden poistoa, niin keho saa työnsä tehtyä. Niskahieronta mutta ei liian kovin ottein, on nyt paikallaan - tai sen venytys ja lämmittäminen saunassa tai auringon lämmössä.
- Suuta ja kurkkua hoitavat yrtit ovat parhaimmillaan luonnossa, ja kerätään näinä päivinä auttamaan suun alueen paranemista. Pihkapallo suussa on vanha hoitokeino moneen, ja tekee hyvää juuri näinä, samoin kuin kahtena edellisenä päivänä.
- Kasvojen ihoa voi hoitaa monella yrttiteellä ja puhdistavilla naamioilla. Savi ja turve, tai eri kasveista tehty uute, kaikki auttavat kasvojen ihoa puhdistumaan.
- Ke-pe 9.-11.6. on käsivarsien ja hartioiden lihasten hieronnan aika ja vaikka saunavastan testauksen aika. Tosin löylyt ovat aika kipakat näinä päivinä, joten lempeämmällä vihtomisella saa jo lihakset pehmenemään. Koska on uudenkuun aika, keho on kuivimmillaan ja väsyneimmillään, joten pitää muistaa juoda vettä tai yrttiteetä ja ottaa hiukan rauhallisemmin.

Laihduttaminen ja puhdistuskuuri

- Lääkäri Antti Heikkilän ruokavaliolla moni laihtuu helpoiten. Sokeri ja vilja jätetään aivan minimiin tai kokonaan pois, ja syödään vanhan ajan tyyliin lihaa, kalaa, kananmunia, maitoa, juustoa lehtivihanneksia ja juurikasveja - paitsi perunaa vain hiukan ja harvemmin. No, uusilla perunoilla herkuttelu toki on alkukesän juttu, mutta eihän herkkuja pidä joka päivä syödä etenkään jos aikoo laihduttaa. Jos juhannuksen jälkeen istuttaa perunoita, saa vielä loppukesästä sitten uusia ohutkuorisia perunoita, joten ei se ole välttämättä vain alkukesän juttu.
- Näiden lisäksi marjoja, ja pieni määrä hedelmiä - tosin ei Suomen luonto niitä nyt vielä teekään, joten nyt on helppo olla ilman sokeripitoisia hedelmiä vähän aikaa. Erilaisia lehtivihanneksia sen sijaan pitää syödä kehon puhdistamiseksi, ja niiden mukana salaatinkastikkeena itse tehtyä majoneesia tai luomuoliiviöljyä. Juuresten päälle sulatettua voita, suolaa ja pippuria, niin laihdutuskuuri ei ole mitään nälässä olemista, vaan vain hiilihydraatin määrän vähentämistä minimiin.
- Koko tämän alakuun eli laskevan kuun ajan keho yrittää päästä haitallisista aineista ja aineenvaihdunnan kuona-aineista eroon. Kun nyt syö vähähiilihydraattista, viljatonta ja sokeritonta ruokaa, laihtuminen etenee mukavalla vauhdilla. Kesän vihreitä lehtiä joka aterialle jossain muodossa ja oliiviöljyä tai kookosöljyä niiden kanssa että nälkä pysyy pitkään poissa. Kreikkalaiset ystäväni opettivat, että salaatti on öljynsyöntiväline, siksi sitä syödään. Oliiviöljy ravitsee kehoa ja pitää nälän poissa, jotta viljaa tulee syötyä vähemmän ja painoa kertyy vähemmän.
- Samalla lailla kuulin että vanhastaan Suomessa leipä oli vain "voinsyöntiväline", sen tarkoitus oli jakaa rasva muun ruuan eli viljan joukkoon. Läski ja voi se on, joka miehen ja naisen "tiellä pitää". Ei leipä, sillä leivästä jää aina nälkä, ja sitten pitää ottaa välipalaa. Entisaikana kaikissa maissa rasva oli kunniassa terveyden ylläpitäjänä ja nälän poissa pitäjänä. Vanhaa viisautta, keho tarvitsee rasvaa. Karjalanpaistilla voi siis laihtua, kun sen kanssa syö perunan sijaan naurista tai lanttua.
- Kun kermaa, voita, läskiä, oliiviöljyä tms luonnollista rasvaa on ruuassa päivittäin sopivasti, ei aterioiden välillä tule nälkä, ja saa keskittyä töihin tai harrastuksiin ihan rauhassa. Rasvan puutteessa kehittyy jatkuva syömisen tarve ja jatkuva sokerinhimo energian saamiseksi. Kumma kyllä ne vihreät lehdet pitävät nälkää poissa - ehkä siksi että niissä on jotain kehon tarvitsemaa hivenainetta.
- Joten säännöliset ajat, jolloin syödään kunnon ateria, kunnon yöunet ja päivittäin ulkona - ja sitten vasta etsimään onko joku, mikä estää laihtumisen, kuten raudanpuute. Se muuten myös estää syvän ja kunnollisen yöunen, joten se pitää korjata ensimmäisenä, jos paino ei putoa. Raudan avulla keho tekee energiaa ja toimii hyvin, joten ilman ei suju oikein mikään, sillä rauta kuljettaa hapen keuhkoista kaikkialle ja sen puute lihottaa koska aineenvaihdunta hidastuu.
- Kun alakuun ajan laihduttaa, pääsee hyvin tuloksiin, ja sitten yläkuulla syödään vain sellaista, jonka halutaan imeytyvän hyvin kehon käyttöön. Mansikka-kermaakakku on paras syödä alakuulla, kun ruoka-aineet eivät kunnolla imeydy kuitenkaan, ja sitten yläkuulla katsoa tarkemmin ettei syö paljoa hiilihydraattia. Alakuisesta silloin tällöin ei niin äkkiä ole haittaa, kunhan muistaa juoda yrttiteetä ja vettä tarpeeksi, että kehon nestekierto pysyy hyvänä ja kuona-aineiden poisto jatkuu siksi päivästä toiseen.
- Ja paljain jaloin kävely tai oleskelu, jalanpohjat tai koko keho nurmikossa tai kalliolla tai rantahiekassa - se antaa keholla ilmaista virtaa ja auttaa laihduttamisessa. Samoin auttaa auringon valo ja lämpö iholla, erityisesti vatsan iholla, että sen lämpö pääsee ruuansulatusta auttamaan. Tutkimuksen mukaan syödyn salaatin viherhiukkaset toimivat vielä suolistossamme, jos auringon infrapunasäteily eli lämpösäteily pääsee antamaan niille energiaa. Yllättävää mutta miksi ei, makoilevathan eläimetkin ruuan jälkeen mielellään auringon paisteessa, keho maassa kiinni.
- Alakuun eli laskevan kuun viimeisinä päivinä on hyvä juoda enemmän ja syödä vähemmän, jotta kehon kaikki voimat suuntautuvat puhdistumiseen ja laihtumiseen, eikä uuden ruuan sulattamiseen. Pienemmät ateriat tai paastopäivä auttavat tässä valtavasti. Samoin vielä uudenkuun päivänä 10.6. Siitä eteenpäin paino ei putoa yhtä nopeasti, mutta kun sen tietää, voi jatkaa hyvin ja olla välittämättä mittauksista ennen kuin vasta täysikuun jälkeen seuravan kerran. Laihdutuksessakin kun on rytminsä.

Leikkaukset ja ajankohdan konsultaatiot

- Nyt on laskeva kuu eli alakuu, ja paras leikkausaika useimmille leikkauksille. Laskevalla kuulla paraneminen on nopeampaa ja kipuja tulee vähemmän. Kasvainten poisto laskevalla kuulla vähentää uusiutumista, etenkin jos kaikkea ei saada pois.
- Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei ole hyvä hoitaa leikkauksin niinä 2-3 päivinä kun keho itse sitä parantaa, vaan leikata kuunkierron muina päivinä. Kts herkkyyspäivät yllä. Ne eivät alakaan toipua leikkauksen jälkeen, koska niiden aluetta on vaurioitettu niiden herkkyyspäivinä. Ikäänkuin katkottu nestevirtaukset juuri kun keho yritti itse korjata aluetta.
- Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole koskaan hyviä leikkauksille. Haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat tulehtua. Vain hätäleikkaukset täysikuun päivinä, ja silloin tarkka jälkihoito.
- Useimmille leikkauksille täysikuun jälkeinen alakuu eli laskeva kuu on hyvää aikaa. Kirurgin ammattitaito on kuitenkin osata päätellä, milloin yläkuu on hyvä aika jollekin leikkaukselle, sillä yläkuulla leikattu kudos kasvaa enemmän takaisin, ja tästä on toisinaan apua, jos esim. pitää saada luuta kasvamaan lisää, tai osin poistettu maksa kasvamaan takaisin. Kansanperinne osaa yleissäännön, kokemus leikkauksien tuloksista kertyy kirurgeille. Jotkut kirurgit tietävätkin tästä ja hyödyntävät tätä, mutta yleensä hiljaisena sisäpiirin tietona.
- Kun tietää mitkä ovat huonoimmat leikkausajankohdat, ja jättää ne välistä, voi turvallisin mielin mennä hyvään hoitoon. Suurin osa päivistä on riittävän hyviä normaaleihin toimenpiteisiin. Jos on jo itse huomannut kuunkierron eri päivien vaikutusten erot, voi olla innostusta etsiä aina kaikkein parhaimmat ajankohdat itselle ja läheisille. Mutta sen erottamiseen mikä on hiukan parempi kuin lähes yhtä hyvä, vaaditaan jo leikkauksia suorittavan tahon arvio kaikista muistakin vaikuttavista tekijöistä. Siksi tässä luetellaan kansanperinteen kokemuksella ne huonoimmat päivät.
- Konsultaatioita tarkemmin näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta "Kuustakuuhun sivustolta, josta löytyy hänen numeronsa myös."


Hammashoidot ja ajankohdan konsultaatiot

- Nyt on jälleen vuotuiskierrossa joka alakuulla hyvää aikaa hammashoidoille, kunhan hampaiden alueiden herkkyyspäivät jätetään välistä pois, eli hyvät päivät ovat 27.5.-3.6. ja 9.6. Seuraavat hyvät ovat juhannuksen jälkeisellä alakuulla eli 25.6.-1.7. ja 7.-9.7.
- Huonoina ajankohtina tehdyn hoidon kipu on voimakkaampaa ja jälkisärky kestää kauemmin. Paikka tai implantti ei kiinnity kunnolla ja jatkohoitoa joudutaan tekemään. Verenvuoto on runsaampaa. Edes hammaskiven poistoa ei kannata tehdä huonoina päivinä.
- Lähes kaikki hammaskirurgiset toimenpiteet, leikkaukset ja hampaiden poistot olisi aina tärkeä tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla hyvän ja nopean paranemisen varmistamiseksi. Vain muotin teko ikenistä tuottaa paremman tuloksen yläkuun eli nousevan kuun aikaan, koska ikenet ovat hiukan paremmin nesteytettyjä ja paksumpia silloin, jolloin proteesista ei pääse tulemaan liian tiukka. Alakuulla otetusta muotista tehty kiristää monesta kohtaa ja sitä joudutaan sitten muokkaamaan.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat joka kuunkierrolla täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää, sekä ne 2-3 päivää kun yläleuka tai alaleuka ovat kehon kierrossa herkkänä.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juuri"hoito", sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. "Juurihoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan kokonaan, että saadaan tulehdus parannettua.
- Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa. Nykyään onneksi ymmärretään, että tulehdus tällaisessa hampaassa aiheuttaa paljon sydän- ja aivosairauksia, sekä vaikuttaa näköön (silmä on lähellä yläleuan hampaiden juuria) ja siksi ennen suuria leikkauksia hoidetaan hampaat ensin kuntoon.
- Konsultaatioita tarkemmin näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta "Kuustakuuhun sivustolta, josta löytyy hänen numeronsa myös."
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2021" -taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, rentoutuspäivät ja paljon muuta.

Uudenkuun aika ja sään muutos

- Alakuu eli laskeva kuu päättyy uudenkuun päivänä torstaina 10.6., eli tyhjän kuun aikaan. Silloin on almanakassa musta pallo, eli on mustan kuun päivä, ja taivalla kuuta ei näy olenkaan. Ollaan vähenevän ja kasvavan sirpin välisessä tilassa, kun vain tähdet näkyvät, ja kesäyönä eivät kunnolla nekään muutamaa kirkasta kesäkolmion tähteä lukuunottamatta. Yön pimeimpään aikaan kyllä näkee tähtiä, jos vain malttaa valvoa ja etsiä ne taivaalta, mutta kuunsirppien välillä on pari-kolme kuutonta yötä.
- Kasvuvoima on tyhjimmillään, ihmiset ja eläimetkin hiukan väsyneempiä. Tämä on kuunkierron lepohetki, aika rentoutua ja nauttia luonnosta, tehdä vähemmän, kuulostella enemmän oloa ja luonnonvoimia. Näinä päivinä saa laiskotella luvan kanssa, luontokin pitää taukoa.
- Kun sitten mennään 2 päivää eteenpäin, näkyy ohut kuunsirppi auringonlaskun suunnassa heti auringonlaskun jälkeen. Kiikarilla ja kaukoputkella toki voi ohuen ohuen sirpin nähdä jo yhden päivän ikäisenä, ja onpa joku valokuvannut nollan päivän ikäisenkin sirpin - hetkellä kun Kuu on ohittamassa Aurinkoa. Melkoista touhua taitavilla harrastajilla - silloin Kuu on kuin hymy auringon yläpuolella tai toisinpäin oleva irvistys auringon alapuolella, mutta ilman himmentäviä suodattimia auringon edessä sitä ei kyllä näe millään - ja suoraan aurinkoon ei parane katsoa koskaan millään laitteella, ei kameralla eikä kiikareilla, koskaan.
- Uudenkuun sirppiä mentiin entisaikaan katsomaan pihalle, sillä vanha ikkunalasi oli aaltoilevaa eikä sen läpi saanut kunnolla selvää, missä asennossa sirppi taivaalla oli. Ja tulipa siinä samalla tervehdittyä vastasyntynyttä, suurin toivein odottaen hyviä asioita tapahtuvaksi sillä kuunkierrolla.
- Vastasyntynyt kuu sai uuden nimen, sillä entinen kuu oli jo kulunut pois, ja nyt syntyi uusi sykli, uusi kuu. Kesäkuun kuunkierto tulee siis näkyviin viikonloppuna 12.-13.6. ja silloin voi toivoa kuin uudenvuoden aattona konsanaan. Mitä tältä kuunkierrolta halusi, sitä pyydettiin tai näytettiin kuunsirpille.
- Samalla tuli tarkkailtua luontoa, tuulensuuntaa, eläinten käyttäytymistä, yölämpötilaa kuunsirpin laskiessa horisonttiin ja kaikkea mitä luonnossa näkyy ja kuuluu. Niistä pääteltiin millainen tästä kuunkierrosta tulee.
- Kolmen päivän ikäisestä sirpistä ennustetaan tulevan kuunkierron säätä. Jos sirppi on pystyasennossa, kuin P-kirjaimen kaari, eikä etukenossa kallellaan kuin nenilleen kaatunut P, tulee kauniimpaa ja poutaisempaa säätä. Pitkäkestoisten rintamasateiden sijaan sateet tulevat enemmänkin iltapäivän kuurosateina, eikä pahoja myrskyilmoja ole tiedossa, kesäisiä ukkosia lukuunottamatta. Pouta voi jatkua pitempään ja ilma olla kuivaakin sen kuunkierron aikana.
- Tällaisia pystyasennossa syntyviä kuunsirppejä tulee monta nyt peräkkäin tänä kesänä. (No, sen näkee sekä almanakasta kun on taitoa lukea merkit, että tietokoneohjelmista jotka näyttävät päivittäisen tähtitaivaan.) Kovin tuulista ja sateista kesää sen mukaan ei olisi siis odotettavissa, mutta tottakai kesään mahtuu yksittäisiä sadepäiviä ja tuulta silti. Kyse on yleissäästä. Jotkut muistavat vuosien takaisten kesien säät, ja vertailukohtia kyllä löytyy. Vuodet eivät ole veljeksiä.
- Jos kuunsirpin syntyessä tuuli on alkanut puhaltamaan etelästä, eli sunnuntaina 13.6. on tuuli lämpimästä ilmansuunnasta, niin odotettavissa on 3 viikkoa lämmintä tuulensuuntaa siitä eteenpäin. Silloin päivät pysyvät lämpiminä. Jos taas käy niin että uudenkuun päivän jälkeen tuuli kääntyy puhaltamaan pohjoisesta ja vielä tuon sunnuntain tietämillä puhaltaa kylmää pohjoisesta, saa varata villapaitaa juhannuksen viettoon ja harmitella kesäkuun kylmää säätä.
- Toisaalta juhannus on nyt täysikuun jälkeisenä päivänä, ja täysikuun aikaan säätyyppi usein muuttuu 2-3 päivän ajaksi, joten mitä kuunsirppi ennustaakin voi juhannusviikon puolivälissä ja nipin napin aattoiltana vielä olla muuta säätä, ja sen jälkeen palaa sitten tuo kuun syntyessä ollut säätyyppi jälleen. Toivoa siis täysikuun vuoksi on.
- Näitä oppii seuraamaan kun tekee vuosien ajan havaintoja ja painaa ne muistiin tai kirjoittaa ylös päiväkirjaan. Aluksi hahmottaa hädin tuskin yhden päivän säätilan kerrallaan, mutta vähitellen alkaa muistaa onko mennyt viikko ollut kylmä vai lämmin, sateinen ja tuulinen, vaiko kuiva ja poutainen. Kun sitten muistaa jo koko kuunkierron yleissään, voi verrata eri kuunkiertoja toisiinsa.
- Entisaikana sää oli tärkeimpiä puheenaiheita, ja moni muistaa vuosikymmenten talvien ja kesien säät ulkomuistista. Kysyä sopii, mitä meille on tapahtunut, että olemme niin irtaantuneita luonnosta ja omasta paikastamme siinä, että emme enää näitä vaivaudu painamaan mieleemme. Se johtaa siihen, että meilleä ei ole omaa vertailukohtaa, jos joku jotain muuta väittää.
- Jos vielä tietää että säätyypit vaihtuvat aina 18,6 vuoden sykleissä, osaa myös odottaa että kun edellisestä on tuo aika kulunut, samantapaiset vuodet ja samantapaiset säät tulevat takaisin. Kuten ne muutama lämmin ja sateinen talvi, ne toistuvat näissä Metonin jakso -nimisissä sykleissä. Entisaikaan nämä oli merkitty almanakkoihin, ja kansa säilytti almanakkapinoa josta voitiin ottaa 18 tai 19 vuoden takainen allakka käyttöön ja tutkia menevätkö uudenkuun päivät nyt samoille paikoille, eli kumpi näistä on se josta näkee tämän vuoden sään. Kätevää.
- Almanakkojen lisäksi sään näki riimusauvojen 19-vuoden kuunkiertomerkeistä. Tietyt 2 riimua tarkoittivat aina tiettyä säätyyppiä tässä Metonin jaksossa, ja niinpä tavallisen puukeppikalenterin käyttäjä tiesi aina ennakolta, minä talvina lunta ja jäätä ei tule tarpeeksi talvitien tekoon järven jäälle tai merenlahden yli, ja minä kesinä aina sataa ja on kylmää joten pitää vaihtaa peltoon muuta kasvia ja metsästää eri riistaa.
- Mutta nykyään harva seuraa tätä noin 19 vuoden sykliä, jossa kuun hitaan korkeusmuutoksen mukaan ilmakehän vuoksi ja luode kulkevat hiukan eri tavalla vuodesta toiseen, ja pohjoisnapaa kiertävä polaaripyörre työntyy vuoroin etelään ja vetäytyy vuoroin pohjoiseen noin 9 vuoden jaksossa, eli yhteensä 18,6 vuoden kierrossa. Se kun ohjaa matalapaineita vuoroin pohjoisemmaksi, vuoroin eteläisemmäksi, ja sen mukaan sama säätyyppi sitten aina toistuu. Tämä ei ole muuttunut mihinkään, vaikka nykyään säätä sekoittavia sateliitteja ja muita tekijöitä olisikin tullut siihen vaikuttamaan.
- Kuunkierron viimeisellä viikolla säätyyppi päästää irti kuviosta ja muuttu vapaasti toisenlaiseksi. Se aina antaa toivoa, jos oli kylmä kuunkierto että loppukuunkierrosta sitten lämpiäisikin jälleen. Tai jos oli kuiva kuunkierto, niin kuunkierron lopulla voisi sataa kunnolla. Tämä tietysti toisi sateet juuri vesakonraivauspäiville, mutta siitä sitten myöhemmin seuraavalla alakuulla lisää.

- Kesä on kauneimmillaan, nautitaan luonnosta paljain jaloin joka päivä.

Jatka Yläkuun etusivulle.

Kuukalenterit ja -kirjat www.kuukauppa.fi


***Tämä Anne Pöyhösen Kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa++8 alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Kuu tänään, katso yllä. Waxing = kasvava kuu, yläkuu, nouseva kuu eli uudenkuun aika. Waning = vähenevä kuu, alakuu, laskeva kuu eli vanhan kuun aika. Gibbous = kupera. Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä alkaa kasvava kuu, yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä alkaa vähenevä kuu, alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.