Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Uudenkuun päivä oli perjantaina 22.5. ja siitä alkoi uudenkuun aika, yläkuu eli nouseva kuu, joka jatkuu täysikuuhun 5.6. asti.

Puutarhatyöt.

- Nyt on viimeinen nouseva eli yläkuu ennen juhannusta. Tämän kahden viikon aikana etsitään lämmintuuliset eli etelä- ja lounastuuliset päivät ja niiden aamupäivinä kylvetään ja istutetaan kaikki muut kasvit tänä keväänä, paitsi juurikasvit ja juuren tyveen tai kerään sadon tekevät (kaalit ja salaatit jotka kerivät). Joten peruna, sipuli ja porkkana jätetään täydenkuun jälkeiselle alakuulle.
- Jos ei ehdi aamupäivällä, jatketaan iltapäivällä, mutta myöhään illalla ei enää ole hyvä aika istuttaa tai kylvää, eikä varsinkaan yöllä klo 12 jälkeen ja ennen aamukuutta. Ja jos ei tuule etelästä, lounaasta tai lännestä, niin tyven päivä on parempi. Huonoin on luode-, pohjois- ja koillistuulinen päivä.
- Parasta vielä on jos kylvön tai istutuksen jälkeen tulee lounaasta matalapaineen tuomana suuri sade, ja kastelee maan hyvin.
- Nyt siis kylvämään ja istuttamaan kaikkia lehtikasveja, kuten yrttejä, lehtisalaattia, lehtikaalia. Basilikalle ulkona voi olla vielä liian kylmää, mutta sisällä voi kylvää ja koulia sitäkin. Monet muut yrtit, ruohosipuli, ja erilaiset lehtivihannekset eksoottisemmista tuttuun lehtikaaliin kylvetään ja istutetaan aina yläkuun eli nousevan kuun aikana. Silloin kasvu lähtee voimakkaasti ylöspäin tekemään sadoksi kerättävää kasvinosaa. Taitavimmat voivat valita kuukalenterista leh- eli lehtipäivän, joka vielä lisää vaikuttaa nimenomaan lehti-osan kasvuun.
- Sellaiset salaatit ja kaalit, joiden kuuluu tehdä kerä, kannattaa istuttaa vasta täysikuun jälkeen, sillä nyt yläkuulla ne saattavat innostua vain korkeuskasvuun ja unohtaa kerän muodostamisen. Näillä kannattaa myös tehdä kokeita, että itse näkee miten sama kasvi käyttäytyy eri kuunvaiheella istutettaessa tai kylvettäessä.
- Papuja, herneitä, tomaattia, munakoisoa, kurpitsaa, kurkkua, melonia, ja muita hedelmää tekeviä kasveja kylvetään ja istutetaan nyt. Niiden kasvu ohjautuu ylöspäiseen kasvinosaan ja parhaita päiviä ovat kuukalenterin hed- eli hedelmäpäivät. Mutta jos se ei satu sopimaan jostain syystä, tärkeintä kuitenkin on että ne tulevat istutetuksi nyt yläkuun aikana.
- Jos hedelmää tai marjaa tekevän kasvin istutus jää täydenkuun jälkeiseen aikaan, eli istuttaa esimerkiksi tomaatit kasvihuoneeseen vasta 6.6. tai sen jälkeen, saa ihmetellä miksi se kasvaa vain vartta, kukkii harvakseltaan, mutta syksy tulee eikä tomaatteja ala kypsyä. Se on käyttänyt kasvuvoimansa juurien kasvattamiseen ja varsi eli maan yläpuolinen osa on jäänyt vähemmälle voimalle. Tämän takia muutaman vuoden takainen "tomaatti-peruna" teki useimmilla vain joko tomaatteja tai vain perunoita, mutta harva sai siitä sekä ylöspäin että alaspäin kasvavaa satoa odotetun määrän.
- Nyt kahden viikon aikana on parasta aikaa istuttaa hedelmäpuita, hedelmää tekeviä köynnöksiä kuten viiniköynnös, ja marjapensaita. Mutta pohjoistuulista päivää on hyvä varoa, sillä kylmästä suunnasta puhaltava tuuli hidastaa kasvuunlähtöä etenkin monivuotisilla, vaikka kuunvaihe olisikin paras mahdollinen. Kova tuuli kylmästä suunnasta, ja vielä monta päivää peräkkäin, pitäisi välttää aina kuin mahdollista näissä töissä.
- Mansikan taimia ja muita marjakasvien taimia on samoin hyvä istuttaa nyt. Maanpeitekangas pysyy lujemmin paikallaan kun sen asentaa alakuulla, mutta jos ei ole ehtinyt sitä tehdä, niin ainakin on hyvä olla tietoinen että kaikenlainen maan möyhiminen ja kääntäminen nostaa rikkakasvien siemeniä esiin ja yläkuun eli nousevan kuun voima saa ne sitten heti itämään.
- Myös kesäkukat ja pihan perennat istutetaan jos suinkin mahdollista, ennen kesäkuun viidennen päivän täysikuuta. Nyt istutettuna ne tekevät kyllä hyvät juuretkin, mutta aloittavat kasvun maan yläpuolisiin osiin niin että kukat kukkivat hyvin ja kasvavat suuriksi kesän mittaan. Ja aina kun voi, kannattaa istutustyö tehdä aamupäivällä, ja lämpimällä tuulensuunnalla.
- Erityisen hyviä päiviä kaiken istuttamiseen ovat helluntaiviikonlopun lauantai ja sunnuntai, eli 30.-31.5. Sään salliessa näinä päivinä kannattaa istuttaa vaikka hehtaari metsää, sillä nämä ovat puuntaimille kevään parhaat päivät lähteä kasvamaan terveiksi ja upeiksi puiksi. Näinä päivinä kannattaa vaikka istuttaa pihan kaikki koristekasvit. Kasvuunlähdön voima on niin hyvä, että hentovartiset asettuvat auringon mukaan kauniisti paikoilleen jo muutamassa tunnissa, ja kun niistä ottaa kuvan vaikka sosiaaliseen mediaan, ne näyttävät siltä että ovat siinä paikassa jo pitkään kasvaneet. Niin hyvin ne "kotoutuvat" näinä päivinä istutettaessa.
- Torstai ja perjantai 28.-29.5. ovat hyviä nurmikonkylvöpäiviä ja hedelmäkasvien ja marjakasvien istutus- tai kylvöpäiviä. Mutta maata ei parane kuoputtaa turhaa, sillä näinä päivinä kaikki maassa jo olevat rikkakasvien siemenet alkavat myöskin itää. Sen sijaan näinä päivinä voi kylvää sellaisista siemenpusseista, joiden päiväys on ajat sitten mennyt vanhaksi. Jos ne ovat vielä itämiskykyisiä, nämä ovat parhaat päivät saada ne itämään.
- Kesäkukat kukkivat upeasti koko kesän kun en ensin istutetaan koreihin, astioihin, kukkapenkkiin tai mihin vain lopulliseen kasvupaikkaansa nyt yläkuulla eli nousevalla kuulla. Aamupäivällä ja etelä/lounastuulella, jos mahdollista, mutta tärkeintä on istuttaa ne reilusti ennen juhannusta, sillä juhannusviikko on huonoin mahdollinen aika kukkien istutukselle. Silloin voi vain kitkeä rikkaruohoja.
- Kuukalenterin kukka-päivät ovat parhaita kukkien istutukselle, ja kun täysikuu menee ohitse, käytetään seuraavat kukkapäivät hyödyksi ja lannoitetaan kukkivia kasveja niinä päivinä. Tällöin kasvi saa lisää kasvuvoimaa nimenomaan kukkien muodostukseen ja kukkii hyvin koko normaalin kukkimiskautensa ajan. Nämä päivät ovat nyt ke-to 10.-11.6.
- Hedelmäpuita ja marjakasveja lannoitetaan alakuun eli laskevan kuun hedelmäpäivinä, ja juurikasveja alakuun juuripäivinä. Yrttien lannoitukselle paras aika on alakuun lehtipäivät.

Puiden ja pensaiden leikkaus, sekä varttaminen ja ympäri syödyn puun pelastaminen.

- Aivan yläkuun alkupäivinä voi leikata oksia poikki leikkausta kestävistä puuvartisista pensaista ja puista, ja ne alkavat haaroittua ja kasvaa uutta tiheää oksistoa. Tämä sopii nuorille pensasaidoille, joulukuusiviljelmille jne. Mutta kun ollaan jo puolenkuun kohdalla, toukokuun viimeisenä viikonloppuna, alkaa nestevirtaus olla niin voimakas että leikatut oksat jäävät vuotamaan. Siitä eteenpäin täysikuuhun asti ei siis enää ole hyvää leikata mitään lehtipuita ja -pensaita. Eikä etenkään täysikuulla!
- Jos taas ei halua puun tai pensaan tekevän lisää oksia, eli esim. pensasaita on vanha ja hyvän muotoinen, sen harottavat ylimääräiset oksat siistitään aidan muotoon leikkaamalla vasta täysikuun jälkeisellä viikolla: 6.-13.6. Samoin silloin voi leikata oksia omenapuista, niin niiden tilalle ei tule uutta tiheää kasvua eli "vesioksaa". Toki etelässä on silloin jo lehti puussa, mutta on parempi leikata vähän myöhässä oikealla kuunvaiheella, kuin liian aikaisin ja väärällä kuunvaiheella. Alakuulla leikattu puu ei kärsi leikkaamisesta.
- Poikkeuksen tekevät havupuut, niitä ei pidä leikata enää laskevan kuun eli alakuun viimeisellä viikolla, se hidastaa niiden kasvua liian voimakkaasti. Tänä vuonna ei siis leikata niitä juhannusviikolla. Uusikuu kun syntyy nyt juhannuksena.
- Varttamisen parhaat päivät ovat yläkuun puolivälissä ja siitä täysikuuhun. Omena- ja luumu/kirsikkapuille hyvät ovat to-pe 28.-29.5. Ylöspäin nouseva nestevirtaus on voimakkaimmillaan seuraavan viikon ajan ja nostaa vettä vartettuun oksaan, saaden sen silmut kasvamaan uutta. Oksa kiinnittyy hyvin, toisin kuin alakuulla eli laskevalla kuulla vartettaessa.
- Jos jänis on syönyt kuoren puutarhapuusta, voi ottaa puun oksan, vuolla sen päät viistoksi, ja laittaa syödyn kohdan alapuolelle kuoren alle tämän oksan tyvipään, ja syödyn kohdan yläpuolella olevan kuoren alle työnnetään oksan latvapää. Näin tehdyllä "sillalla" saadaan neste kulkemaan puun latvaan sillä aikaa kun puu parantaa puuttuvaa kuorta itsekin. Sillastus-hakusanalla löytyy netistä videoita, joista näkee hyvin miten tämä tehdään. Yläkuulla eli nousevalla kuulla tehty sillastus pelastaa kokonaan ympärisyödynkin puun.
- Lisää kevään puutarhatöistä voi kysellä Yläkuun facebook-sivulla tai lukea kirjasta "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa", sekä kuukalentereista.

Yrttien keruu.

- Tämän koko yläkuun eli nousevan kuun ajan joka aamu kannattaa kerätä yrttejä kuivumaan. Kasvi kerrallaan sitä mukaa kun ne ovat parhaimmillaan. Nokkosista ja voikukan lehdistä on hyvä aloittaa, ja opetella yrttikurssilla tai hortakurssilla tunnistamaan vuohenputki muista putkikasveista (karhunputki, koiranputki, myrkkykeiso, jne.) ennen syömistä. Poimulehden ja siankärsämön lehdet kerätään jo ennen kukintaa, ja kun kasvi sitten kukkii, ei enää kerätä lehtiä vaan kukkivaa versoa. Niillä on hiukan eri vaikutus rohtona.
- Koivun ja muiden lehtipuiden lehtiä kerätään vasta kun ne ovat ehtineen täysikasvuisiksi, mutta kuusenkerkkiä ja muiden rohdoksi käytettävien havujen vuosikasvaimia voi kerätä sitä mukaa kun ne alkavat kasvaa. Paras aika on usein vain muutaman päivän ajan, ja eri puut avaavat kerkän eri vauhtia. Kuusenkerkistä on sokerin kanssa keitetty yskänsiirappia, joka toki käy upeasti jälkiruokien mausteeksi ja vaikka jäämurskan ja jääveden kanssa kesäjuomaksi yrtin lehti koristeenaan.
- Louhisaaren juomaa käytetään siman tapaan mustaherukan lehdistä. Lehdet kerätään niistä versoista, joissa ei ole kukkia, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Kukkivien versojen lehdistä ovat parhaat tehoaineet jo siirtyneet kukkaterttuihin. Mustaherukan lehdet sopivat hyvin tuorejuustojen ja leipäjuuston kanssa ruokapöytään kaupan salaattien sijaan.
- Entisajan yrttiparantajat tunsivat kasvit niin tarkkaan että osasivat valita parhaimmat päivät keräämiselle päivän sään huomioiden. Paras sää kerätä on kun on kaunis päivä tulossa, ja aamu on edennyt sen verran että kaste on kuivunut pois ja yrttien ja luonnonkasvien lehdet ja versot ovat jo kuivia.
- Täysikuun lähestyessä kasvien maanpäällisen osan kasvuvoima on suurimmillaan, ja tämän kesän parhaat päivät alkukesän yrttien keräämiseen rohdoskäyttöön ovat ke-pe 3.-5.6. Sen jälkeen alkaa alakuu eli laskeva kuu, ja kerätään enää lähinnä sellaisia yrttejä joilla kehoa puhdistetaan eli vanhan kansan sanoin "verta puhdistavia yrttejä" kuten nokkosta. Myös sellaiset yrtit, joita oli entisaikaan sateisina jaksoina vaikea kuivattaa (ilman kuivuria) saatettiin kerätä alakuulla jotta ne varmasti saatiin kuivumaan ilman homehtumisen vaaraa. Mutta pääasiassa yrtit kerätään säilöttäviksi ainoastaan yläkuulla eli nousevalla kuulla, uudesta kuusta täysikuuhun.
- Tarkkaa on myös sen suhteen, mitä vaivaa yrtillä tullaan hoitamaan. Yläkuu kustannuksen kuukalentereissa on kehon osat merkitty kullekin päivälle, ja juuri sitä kehonosaa parantamaan kerättiin entisaikaan yrtti kyseisen päivän aamuna. Näin esimerkiksi mahalaukkua, maksaa ja sappea vahvistavat yrtit kerätään ti-ke 26.-27.5. Sydäntä vahvistavat yrtit to-pe 28.-29.5. ja ruuansulatusta, haimaa, pernaa ja suolistoa vahvistavat yrtit la-su 30.-31.5. Ma-ti 1.-2.6. kerätään munuaisia ja virtsarakkoa hoitavat ja vahvistavat yrtit. Kohdun, munasarjojen, kivesten ja sukuelinten vaivoja hoitavat yrtit kerätään ke-to 3.-4.6. Täysikuun aamuna 5.6. kerätään kaikkia yrttejä mitä luonnosta löytyy, ne ovat silloin voimakkaimmillaan.
- Poikkeuksen sääntöön tekevät juuret - niitä kerättiin aikaisemmin keväällä täysikuusta uudenkuun päivään eli alakuulla. Se vaatii jo hyvää osaamista, että tunnistaa kasvin keväällä kuivuneesta talviversosta ja juuresta, ja saa kerättyä niiden juuret ennen kuin lehdet ja verso ehtivät kasvaa paljoakaan. Joten helpointa on merkitä rohdoskasvien paikat kesän aikana, ja kerätä niiden juuria vasta syksyn tullen, kun niiden kukinta ja siemenen kypsyminen on ohitse, lehdet lakastumassa, ja tehoaineet ovat jälleen siirtyneet juuriin talvea varten. Ja silloin alakuulla eli laskevalla kuulla.
- Päivittäiseen käyttöön tai ihan lähipäivien käyttöön voi kerätä yrttejä milloin vain. Ja nyt yläkuulla eli nousevalla kuulla niiden tehoaineet imeytyvät erityisen hyvin ja vahvistavat kehoa, rakentavat uusia soluja ja antavat elinvoimaa.
- Saunavasta eli saunavihta tehdään heti käyttöön kun lehti vain kasvaa, mutta talvivastojen tekoaika ei tule tänä vuonna ennen juhannusta. Ennen juhannusta oleva laskeva kuu eli alakuu pitää huolen siitä, että lehdet kuivuvat rutikuiviksi, menevät ruskeiksi ja irtoavat käytettäessä. Joten juhannuksena ei tule työpaineita, vanhan kuun pohjalla vain saunotaan ja köllötellään tänä vuonna, sen päiväisellä saunavastalla kehoa puhdistaen. Talvivastantekoaika tulee siitä reilua viikkoa myöhemmin sitten.

Rakennustyöt.

- Yläkuu on hyvää aikaa kaivaa lampi puutarhaan, jolloin maaperä vetää pohjavettä siihen parhaiten. Samoin kaivo puhdistetaan tai kaivetaan yläkuulla, ja myös salaojat asennetaan nousevan eli yläkuun aikana. Kaikkein parhaat päivät ovat vesipäivät ke-to 3.-4.6. Oikeasta ajoituksesta on suuri hyöty, sillä kaivaminen muuttaa maaperän virtauksia, ja yläkuun vesipäivinä juuri ennen täysikuuta kaivettu paikka vetää kaikkein voimakkaimmin maaperän vettä puoleensa vuosien ajan jatkossakin.
- Tästä seuraa tietysti se, että aika on huono talon perustusten kaivamiselle, tai tien pinnan tasoittamiselle, kiveysten teolle, aitojen pystyttämiselle jne. Nyt yläkuulla niihinkin alkaa imeytyä maaperän kosteutta ja se saa ne myöhemmin elämään ja liikkumaan paikoiltaan, talvella märkyyden vuoksi routimaankin. Jos siis pihamaan aita on kallellaan ja kiveykset heiluvat, syy voi olla asennuksen ja pystytyksen kuunvaiheessa, ei tekijän muussa ammattitaidossa.
- Myös avonaiset ojat kaivetaan auki yläkuulla ja mielellään vesipäivinä, niin ne pysyvät sortumatta auki jatkossakin veden virratessa hyvin pois tontilta niitä myöten. Mutta kuivaksi halutut kaivannot tehdään aina vähenevän kuun puolella.
- Yläkuun vesipäivinä ei kannata maalata ulkonakaan, vaikka aurinko paistaisi kauniisti. Maali levittyy huonosti, kuivuu hitaammin ja jäljestä tulee epätasaista. Hitaan kuivumisen vuoksi ilmassa leijuvat roskat tarttuvat siihen. Maalaustyöt kuuluvat täydenkuun jälkeiselle alakuulle eli laskevalle kuulle.
- Juuri ennen täysikuuta olevina päivinä ei kannata rakentaa mitään tärkeää, sillä kosteus jää rakenteisiin ja liitokset eivät muodostu lujiksi. Syysmyrsky irroittaa kattopellin ja entisajan pärekaton, joka asennetaan näinä päivinä. Edes talopakettia ei pidä kasata kolmen päivän aikana täysikuun edellä. Siihen tulee kummalliselta tuntuvaa elämistä, kosteutta, nitinää tai vetoisuutta, eikä kukaan osaa epäillä väärää asennusaikaa. Jos sitten korjaukset vielä tehdään vahingossa huonoon aikaan, ongelma jatkuu pitkään. Kaikki tärkeä kasaaminen ja asentaminen on varminta aina tehdä alakuulla eli laskevalla kuulla.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu.

- Puutarha vie nyt kaiken ajan, ja pyykistä kannattaa pestä vain välttämätön. Täydenkuun jälkeen tulee paljon raikkaampaa ja puhtaampaa pyykkiä, joten kun ensin on saanut kasvit istutettua ja kylvöt tehtyä, pyykinpesulle jää hyvin aikaa 6.6. alkavalla alakuulla.
- Pellavaa valkaistiin entisaikaan pesemällä sitä yläkuulla. Kuitu avautuu enemmän ja auringonvalo valkaisi sitä paremmin. Villa voi vanuttua alakuulla pestessä, joten sitä voi varovasti pestä yläkuulla.
- Lankojen värjäys toimii yläkuulla kerätyillä kasveilla parhaiten, ja itse värjäys tehdään myös yläkuulla, sillä nyt kuitu avautuu ja väri pääsee sen sisään parhaiten. Puretus erityisesti pitää tehdä yläkuulla. Jos kerää yrttejä myöhempään värjäyskäyttöön, yläkuulla eli nousevalla kuulla kerätyistä saa enemmän väriä irti vaikka monen vuoden päästä vasta värjäisi.
- Saippuaa keitetään yläkuun ilmapäivinä eli kukkapäivinä.
- Kaikki kasvit sisällä ja ulkona ottavat vettä käyttöönsä erityisen paljon "vesipäivinä". Seuraavat ovat ti-ke 26.-27.5. ja ke-to 3.-4.6. Kun ne saavat hyvin vettä varastoitua lehtiinsä näinä päivinä, ovat ne pitkään terveempiä ja vastustuskykyisempiä tuholaisia vastaan.
- Tärkein on ensimmäinen vesipäivä, ja toisena tai kolmantena varmistetaan paljon vettä tarvitsevilta, että nekin sitä saavat. Toki kovasti kuivuvia ja vedenpuutteisia kasveja, sekä pieniä taimia tai juuri istutettuja kasveja kastellaan heti. Mutta kun on aika totuttaa kasvi itse etsimään vettä maaperästä, on iso apu kastella ne hyvin aina vesipäivinä ja sitten harventaa muina päivinä kastelemista vähitellen pois.
- Juuri ennen vesipäiviä eli "kukkapäivinä" kastelu altistaa kasvit sairauksille ja hyönteisille. Kahtena vesipäiviä edeltävänä päivänä ei siis kastella, ellei joku kasvi ole aivan valtavassa vedentarpeessa - jolloin se toki pelastetaan kuivumiselta.
- Nyt yläkuulla eli nousevalla kuulla haetaan kukkia ja oksia maljakkoon. Yläkuiset kestävät kauimmin hyvänä ja ovat pitkään ilo silmälle. Juhannus sattuu tänä vuonna alakuun lopulle, joten juuri ennen juhannusta eli juhannusviikolla leikatut kukat ja oksat kuivuvat hyvin nopeasti vaikka miten niitä hoitaisi. Kannattaa pitää tämä mielessä niin ei tule yllätyksiä koristeluun.

Leipominen, mikrobikäyminen ja juuston teko.

- Taikina nousee hyvin ja vaatii sitä enemmän jauhoja mitä lähemmäksi täysikuuta tullaan. Ilmapäivät ma-ti 1.-2.6. ovat erinomaisia leipomispäiviä. Mutta vielä täysikuun jälkeenkin nousee juuritaikina muutaman päivän ajan oikein hyvin, joten nyt kannattaa leipoa, ja sujauttaa vähän luonnon vihreitä lehtiä kuten nokkosta sinne taikinan sekaan pieneksi silputtuna.
- Yläkuulla leivottu pysyy pitempään kosteana ja tuoreena, eikä kuivu vaikkei heti olisi muovipussiin sitä laittamassa.
- Käyttämällä valmistetut juomat muodostavat alkoholia nopeammin yläkuulla, joten jos haluaa kokeilla voikukkaviiniä niin kannattaa kerätä kukkia edellä mainittuina ilmapäivinä ja laittaa viini käymään. Kesäolutta kannattaa tehdä myös ennen juhannusta, sillä käyminen on hitainta juhannusviikolla alettuna.
- Nousevalla eli yläkuulla tulee paksumpaa jugurttia ja piimää, maito hyytelöityy paremmin, eikä hera irtoa samassa määrin kuin alakuulla. Tuorejuustoista tulee meheviä, joten nyt kannattaa hakea täysmaitoa ja kokeilla juuston tekoa. Yrtit ulkona ovat parhaimmillaan maustamaan sitä. Juuri-, kukka- ja lehtipäivillä on eroja, ja lehti- ja juuripäivät ovat huonompia kuin hedelmä- ja kukkapäivät. Ukonilmalla ilmakehän sähkökenttä voimistuu kaukanakin pilvestä, joten jos jyrinä kuuluu ja maitotuotteet eivät happane odotetusti, vika ei suinkaan ole tekijässä. Vanha kansa tiesi ettei ukkosen ilmalla onnistu. Ei vatkaannu kermakaan kunnolla.

Hiusten leikkuu ja värjäys sekä tatuoinnit.

- Parhaat hiustenleikkuu- ja värjäyspäivät ovat to-su 28.-31.5. Väri tarttuu ja kestää, jälki on kaunis ja tasainen, ja la-su leikattu kampaus asettuu kauniisti malliinsa. To-pe leikatut hiukset vahvistuvat ja tuuheutuvat eniten. Näinä päivinä leikkaamalla hoitaa samalla kehon kokonaisvaltaista terveyttä. Sairaiden ja heikkokuntoisten hiuksia ei milloinkaan leikattu alakuulla eli laskevalla kuulla. Lastenkin hiukset leikattiin aina yläkuulla, samoin hevosen harjaa tai häntää leikattiin vain yläkuulla. Pätee siis myös koiran turkkiin, yläkuulla leikatusta tulee terveempi ja kauniimpi, ja karva kasvaa terveenä takaisin.
- Mutta jos päänahka on herkkä ja saa helposti allergisen reaktion, imeytyminen on vähäisempää täydenkuun jälkeen ja voi välttyä ikävältä reaktiolta kun värjää vasta 10.-11.6.
- Vesipäivät ti-ke 26.-27.5. ja ke-to 3.-4.6. ovat huonoja sekä hiusten leikkaukselle että värjäykselle. Edelliset saavat hiukset menemään takkuun eli huopumaan, ja pelkkä pesu niinä päivinä voi saada ne sojottamaan joka suuntaan ihan vallattomasti. Sama pätee viiksien leikkaamiseen ja muotoiluun, nämä päivät eivät ole hyviä ihokarvoille.
- Suurena kitkemispäivänä 18.6. ei pidä leikata hiuksia, vaikutus kasvun hidastumisesta voi olla voimakas. Juhannuskampaus kannattaa leikkauttaa minä tahansa muuna päivänä.
- Ei-toivottujen ihokarvojen poisto on aina alakuulla, mutta jos nyppimällä poistaa, vahaa tai sokeroi, kannattaa välttää "ihopäivät" su-ti 7.-9.6. Mitä lähempänä juhannusta poistaa ihokarvat, sen hitaammin ne kasvavat takaisin. Mutta voimakasvaikutuksinen 18.6. saattaa lopettaa sen alueen karvankasvun lähes kokonaan, joten ainakaan kulmakarvoja ei pidä silloin muotoilla ellei ole ihan varma että tietää mitä tekee.
- Tatuointeja ja kestopigmentöintejä ei pidä tehdä täysikuun alla ti-pe 2.-5.6. eikä ihon herkkyyspäivinä su-ti 7.-9.6. Sama pätee korva/nenä/kielilävistyksiin. Jos on huolissaan ihon tulehtumisesta, on koko alakuu parempi aika, nuo ihopäivät välttäen. Mutta jos iho ei yleensä tatuoinneista kärsi, voi ma 1.6. asti tehdä tatuointeja, kunhan kyseinen kehonosa ei ole parhaillaan kuukalenterissa herkäksi alueeksi merkittynä.
- Eri kehonosien aktiiviset päivät alempana terveysosiossa, alakuun tatuoinnit tehdään niin että kyseinen alue ei ole juuri silloin aktiivisena ja iho paranee tällöin hyvin.

Kynsien leikkuupäivät.

- Kynsienleikkuupäivä on 5 vrk eteenpäin uudenkuun päivästä eli ke 27.5. ja 5 vrk eteenpäin kasvavan puolikuun päivästä eli leikataan to 4.6. Nämä pätevät myös lemmikkieläinten kynsiin. Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan, mieluummin laittaa laastari revenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla. Valoisissa kesäilloissa tätä sovelletaan niin että leikataan mahdollisimman myöhään illalla, vaikka aurinko ei ole vielä ihan laskenut.
- Lakkaamisen tai rakenne/geelikynsien liimaamisen ajalla ei ole yhtä paljon väliä.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi uuteen "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2020, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2020 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin aktiivisina eli mitä hoidetaan, tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2020):

- La-ma 23.-25.5. hartiat, käsivarret ja kädet sekä keuhkojen yläosa. Ti-ke 26.-27.5. keuhkot, rinnat, ruokatorven alaosa (närästys), mahalaukku, maksa ja sappi. To-pe 28.-29.5. sydän, valtimot, aortta, pallea, ja koko selän alue. La-su 30.-31.5. ohutsuoli, paksusuoli, umpisuoli- ja lisäke, haima, perna ja hermosto. Ma-ti 1.-2.6. munuaiset, lonkat ja virtsarakko. Ke-to 3.-4.6. sukuelimet, munasarjat, kivekset, kohtu ja lantion pohja. Pe-la 5.-6.6. reidet ja laskimot.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- Yläkuu eli nouseva kuu on aikaa, jolloin lihakset vahvistuvat liikunnasta ja voimaharjoittelusta kaikkein parhaiten. Kehonosa kerrallaan ylhäältä alaspäin harjoitetaan eritysesti sitä osaa joka on aktiivisena, mutta koko keho vahvistuu ja kerää ruuasta rakennusaineita uusien solujen rakentamiseen nyt yläkuulla.
- La-ma 23.-25.5. vahvistetaan käsivarsien ja hartioiden lihaksia, ja hierotaan tai venytetään hartioita. Jos loukkaa olkapäänsä näinä päivinä, se paranee hiukan hitaammin. Jos se on ennestään kipeä, hoidetaan saunassa tai kupparilla käyden.
- Ti-ke 26.-27.5. on hyvä hengittää puhdasta ilmaa kaksi päivää, ja välttää niin homekouluja kuin kellarin siivousta. Nyt ei ole hyvä joutua hengittämään maalihöryjä tai muita kemikaaleja, sillä näinä päivinä keuhkot imevät kaiken tehokkaasti elimistöön. Kodin ilman voi tuulettaa nopealla ristivedolla, mutta ei pitkään, sillä nyt kosteus kertyy myös asuntoon jos ulkona on yhtään kosteaa ilmaa.
- Rintalihasten ja hengityslihasten vahvistusaika. Erilaiset syvähengitysharjoitukset toimivat voimallisesti. Sauna tekee hyvää, etenkin jos löylyveteen saa pisaran hoitavaa tuoksua tai aidon saunavastan. Löylyveteen voi tuoda myös havuoksasta haudutettua yrttiteetä. Rintoja hoitavat voiteet imeytyvät erityisen hyvin ja hieronta laittaa lymfakierron nopeasti liikkeelle.
- Mahalaukku voi ärsyyntyä itselle sopimattomasta ruuasta, mutta toisaalta toimia erityisen hyvin ja hajottaa ruuan ravintoaineet helposti sulavaan muotoon. Jos on huono ruuansulatus, voi lisätä teehen tai ruokaan voikukan lehtiä näinä päivinä, tai kitkeriä ja katkeria yrttejä, juuri niitä samoja joita on vuosisatojen ajan uutettu ruokaryyppynä käytettäviin alkoholijuomiin.
- Maksaa ja sappea hoitava yrttitee ja muut hoidot tehoavat näinä päivinä erityisen hyvin. Voikukka on hyvä nimenomaan maksalle.
- To-pe 28.-29.5. vahvistetaan selän lihaksia, mutta ulkotöissä varotaan ettei olla selkä paljaana kylmässä tai nosteta huonossa asennossa painavaa multasäkkiä. Oikein tehty harjoitus vahvistaa upeasti, mutta huolimattomasti tehty liike voi venäyttää tai iskeä noidannuolella. Jokainen tietää oman selkänsä, sen mukaan hoito.
- Myös sydäntä vahvistetaan, joten sykettä nostava liikunta on hyvä näinä päivinä. Juotu yrttitee vahvistaa sydäntä, ja jos sydän on kovin huonossa hapessa, varotaan ylirasittamasta sitä juuri näinä päivinä. Raudanpuute aiheuttaa rytmihäiriöitä monelle, ja näinä päivinä sydän voi muljahdella jos se ei ole kunnossa. Jos muljahtelu ei jatku kauemmin, vaan esiintyy juuri näinä päivinä, voi pitää sitä kuunkierron herkkyyskohdan tekosena - tosin hoitaa se silti kuntoon jatkossa.
- La-su 30.-31.5. on vatsan alue ja erityisesti suolisto aktiivisena, ja imeyttää kaikesta syödystä ruuasta ja vitamiineista mahdollisimman hyvin ravinteet kehon käyttöön. Nyt se ylimääräinen kakkupala lihottaa helposti, mutta yrtinlehtisalaatti parantaa upeasti. Kaikella on puolensa. Jos syö itsellä huonosti sulavaa näinä päivinä, ja ruuassa on esim. emulgointiaineita (kuten taannoin kermaan lisätty karrageeni) se lisää suolen läpäisevyyttä liian tehokkaaksi ja väärät aineet kuten suolistobakteerit pääsevät imeytymään verenkiertoon. Tuloksena on allergisia ja autoimmuunireaktioita. Näinä parina päivänä olisi paras syödä vain tuoretta ja itse kokattua ruokaa, ei tehtaassa valmistettuja eineksiä.
- Hermosto on myös herkkä ja aktiivinen, ja ympäristöön ja päivän tapahtumiin voi reagoida tavallista vahvemmalla "vatsanpohjatunteella". Kun tietää mistä se johtuu, osaa suhtautua rauhallisemmin. Haima tekee työnsä tavallista tehokkaammin ja voi vaikuttaa insuliinimääriin. Kaikki suolistoa hoitava vaikuttaa tehokkaasti näinä päivinä, kuten vaikka vyöhyketerapia, akupunktio, liikunta, venyttely, hieronta ja eteeristen öljyjen käyttö tai yrttitee. Suoliston tähystystä tai koepalan ottoa ei pidä tehdä näinä päivinä.
- Ma-ti 1.-2.6. vaikutus tuntuu lantiossa ja lonkassa, ja sen alueen lihaksia voi vahvistaa, samoin alaselän lihaksia ja venyttää tai hieroa jäykkyyttä pois. Munuaiset kaipaavat hoitavaa yrttiteetä tai ainakin runsaan veden juomista. Hyvä jos tulee pidettyä huolta että juo iltapäivästä ja alkuillasta, se on tehokkain aika ja auttaa munuaisia. Pieni määrä suolaa auttaa munuaisia, sillä suolaa poistuu aina virtsan mukana.
- Näinä päivinä ei ole hyvä istua kylmällä tuolilla ulkona, ettei hiipunut verenkierto ja kylmettyminen altista virtsarakon tulehdukselle. Karpalo- ja puolukkamehu paljon laimennettuna ja ilman sokeria on erityisen hyvää näinä kahtena päivänä. Usein vähähiilihydraattinen ruokavalio auttaa lopettamaan virtsarakontulehduskierteen nopeasti.
- Ke-to 3.-4.6. lantion pohjan lihasten vahvistusaika, vanhan ajan neuvojen mukainen kylmä-kuuma istumakylpy tai kylmällä ja lämpimällä vuorotellen suihkuttelu vilkastuttaa sukuelinten verenkiertoa muutamassa minuutissa niin että kehon oma immuunipuolustus hoitaa monta vaivaa. Naistenvaivojen hoitoaika siankärsämö- ja poimulehtiteellä tai valkopeippiteellä. Hyvät päivät yrittää poikalasta alulle. Jos on jo raskaana, näinä päivinä voi tuntua valesupistuksia. Kaikki syöty ruoka ja vitamiinit imeytyvät erityisen hyvin sikiöön käyttöön näinä kahtena päivänä, joten mitään haitallista ei saisi juuri nyt olla ruuassa. Täysikuun vuoksi imeytyminen on myös hyvin voimakasta.
- Pe-la 5.-6.6. vahvistetaan reisilihaksia mutta niin että ei ole revähtymisen vaaraa eli ei tehdä ylilyöntejä. Täysikuun vuoksi ne eivät paranisi normaalivauhtia. Koska virtaa riittää, voi niitä vahvistaa vaikka valvoessakin, pieni liikunta usein auttaa nukahtamista, tai ainakin vie terän yliaktiivisuuden tunteelta. Ja kesäyönä kelpaa valvoa vaikka lähtisi linnunlaulua kuutamokävelylle kuuntelemaan. Vaikuttaahan se kuu eläimiinkin, ehkä täysikuulla pääsee näkemään jotain erikoista luonnossakin.
- Laskimot tulevat myös aktiiviseksi alueeksi näinä päivinä reisien lisäksi koko jalkojen mitalta, joten jos on ongelmia suonikohjujen kanssa, nyt voi alkaa hoitaa niitä tai muistaa vain liikutella istumatyössä jalkoja, tai lepuuttaa niitä saunan lauteilla, että verenkierto toimisi paremmin. Jo pelkkä lämpimänä pitäminen auttaa, ja monet eri hoidot tehoavat voimakkaammin kun alue on aktiivisena. Jos on nivelvaivoja, ne voivat alkaa jo tuntua päivän verran ennakkoon, ennen kuin 7.6. siirrytään polvien ja nivelten alueelle.
- Koko yläkuun eli nousevan kuun ajan keho kerää energiaa ruuasta ja rakentaa tehokkaasti uutta kudosta, lihasta ja rasvakudosta yhtä lailla. Sillä on siis enemmän väliä, mitä syö yläkuulla, kuin mitä syö täysikuun jälkeen alakuun aikana, koska alakuulla imeytyminen ei ole yhtä tehokasta. Hyvä uutinen on että juhannus on alakuun lopussa, joten silloin syödystä ei helposti kiloja kerry. Tosin alakuun lopulla ei jaksa syödä yhtä paljoa, joten mökkireissulla voi käydä niin että ruokaa jää kummasti yli.
- Koska keho saa nyt ruuasta niin hyvin ravinteet käyttöön, kannattaa kalliimpia hivenaine- ja vitamiinivalmisteita käyttää nimenomaan nyt täysikuuhun asti. Ja jos yleensä keho kerää nestettä, on hyvä olla tietoinen että se voimistuu juuri ennen täysikuuta, ja sitten lähtee pois heti täysikuun jälkeen 6.6. alkaen. Silloin voi joutua juoksemaan vessassa tiuhempaan.
- Jos on puutosta jostain hivenaineesta, sitä kannattaa tankata nyt nousevan kuun eli yläkuun aikana erityisen huolella. Etenkin täysikuulla kaikki imeytyy hyvin, ja pienempikin annos riittää. Sama näkyy lääkkeissä, jotain säännöllisesti otettavaa voi riittää pienempi määrä täysikuun lähestyessä. Jos siis kilpirauhaslääkkeellä tms ei ole annostus aina helppoa, kannattaa olla tarkkana muutamana päivänä täysikuun edellä ja täysikuulla, niin saa itse säädeltyä ettei tule ylisuurta annostusta ja hankalia oireita siitä.
- Verikokeiden tulokset muuttuvat myös kuunkierron mittaan, joten jos sattuu käymään täysikuulla tai uudella kuulla verikokeessa, kannattaa ehkä sama tehdä vielä uudestaan toisella kuunvaiheella, että ei vahingossa pelästy yksittäistä kummallista tulosta.

Leikkaukset ja hampaat

- Yleisneuvo: Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei kannata hoitaa leikkauksin juuri silloin, vaan muina kuunkierron päivinä. Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole hyviä leikkauksille, haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat infektoitua. Usein tikkejä poistettaessa huomataan, etteivät haavan reunat "jostain syystä" olekaan umpeutuneet.
- Yläkuun eli nousevan kuun aikana ei ole hyvä tehdä sellaisia leikkauksia, joissa poistetaan kudosta, jonka ei haluta kasvavan takaisin. Näytepalaa eli biopsiaa ei ole hyvä ottaa yläkuulla, sillä neulan vieminen kudokseen ja siitä pienenkin solukon palan ottaminen voi saada kudoksen kasvamaan lisää. Biopsiat ovat turvallisempia täysikuun jälkeen, alakuulla, kunhan kyseinen kehonosa ei ole aktiivinen eli herkkänä.
- Sen sijaan yläkuulla voi olla parempi tehdä sellaisia leikkauksia, missä pitää saada uutta kudosta kasvamaan poistetun tilalle, tai luu kasvamaan uutta. Näin tarkka erottelu on alan ammattilaisen kokemuksen varassa. Jos ei tiedä, niin varminta on tehdä leikkaukset alakuulla, jos on huolta verenvuodosta ja haavan paranemisesta. Alakuulla eli laskevalla kuulla paraneminen on nopeaa ja antibiootteja ja särkylääkkeitä yleensä tarvitaan vähemmän. Aivan alakuun viimeisinä päivinä ja uudenkuun päivänä haavat vuotavat hyvin vähän verta, ja kirurgilla on hyvä näkyvyys leikattavaan kudokseen. Juuri ennen täysikuuta ja täydellä kuulla verenvuoto on runsasta, ja voi olla vaikea nähdä leikattavaa kohtaa haavan pohjalla.
- Mätäkuu on huonoa leikkausaikaa ja siitä on ihan muutaman vuoden takainen suomalaistutkimuskin Töölön sairaalasta Helsingistä. Haavojen tulehtuminen lisääntyy mätäkuulla selvästi. Mätäkuu on tänä vuonna 22.7.-22.8.2020. Koko mätäkuun yläkuu eli nouseva kuu on vuoden kaikkein huonoin kahden viikon jakso leikkauksille: ti 21.7.-ma 3.8.2020. Myöskään mätäkuun alakuu eli laskeva kuu ei ole hyvä. Seuraavat oikein hyvät leikkauspäivät ovat vasta syyskuulle sattuvalla alakuulla: 3.-16.9.
- Erityisen huonoja leikkauspäiviä tänä kesänä ovat kesäkuun täysikuu 2.-5.6., heinäkuun täysikuu 2.-5.7. ja elokuun täysikuu 31.7.-3.8. Kaikkein huonoin näistä on mätäkuun täysikuu eli 31.7.-3.8.2020. Vain aivan hätätapauksessa leikkaukseen näinä päivinä. Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ja sitä seuraavana maanantaina ei siis kannata tehdä sellaisia töitä, missä riskeeraa haavan tai murtuman saamisen mihinkään kehonosaan.
- Hammashoidoille löytyy jälleen enemmän hyviä päiviä eli 6.-13.6. ja 20.-21.6. (juhannuspäivystys). Heinäkuussa hyviä ovat: 6.-11.7. ja 17.-19.7. Sitten alkaa mätäkuu.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää 2.-5.6.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juurihoito, sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. Juuri"hoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan että saadaan tulehdus parannettua. Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa.

- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2020"-taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, ja paljon muuta.

Täysikuu ja hallayöt.

- Vanha kansa tiesi tarkkailla lämpötilan laskemista aina uudenkuun ja täydenkuun yön lähestyessä. Toisinaan lämpötila laski nollan alapuolelle jo yötä tai kahta ennen näitä voimakkaimman vuorovesi-ilmiön aikoja, joskus vielä yön verran niiden jälkeenkin. Jos siis sääennustus lupaa "lähellä nollaa", kannattaa varautua siirtämään suojaan tai peittämään hallanarat kasvit näiksi öiksi.
- Tämän kesäkuun täysikuu on viimeinen näistä kevään kylmistä vaarapäivistä. Seuraava uusikuu on vasta juhannuksena, ja silloin harvoin enää hallat tulevat, sillä kesä on jo ehtinyt lämmetä tarpeeksi.
- Ylempänä oli kerrottu yrttien keruusta täydenkuun aikaan, sillä kasvien maan yläpuoliset osat ovat voimakkaimmillaan juuri täydenkuun aikaan. Samalla tavalla ihminen ja eläimet ovat täysimmillään elinvoimaa ja se tuntuu ja näkyy monella tavalla.
- Osa ihmisistä nukkuu sikeästi, mutta huomattavan monet nukkuvat päinvastoin tavallista kevyempään "koiranunta", jos uni tulee ollenkaan. Valoisassa kesäyössä on vaikea syyttää valvomisesta Kuun antamaa valoa, etenkin kuin kesäkuun täysikuu ei koskaan näy montaa tuntia, vaan nousee kaakosta, ja laskee pian lounaaseen. Se ei myöskään nouse korkealle taivaalle, eikä nouse vielä heinäkuinenkaan. Vasta elokuussa Kuu nousee selvästi korkeammalle ja öiden jo pimentyessä paistaakin sitten komeasti.
- Täydenkuun valvottava vaikutus saattaa johtua Maapallon magneettikentän voimistumisesta täyttä kuuta kohden tultaessa. Mitä voimakkaampi magneettikenttä, sen enemmän sähköä virtaa. Tämä on fysiikanilmiönä jo kauan tunnettu, mutta vasta nyt avaruusaikana sitä on kyetty luotaimien avulla tarkemmin seuraamaan ja mittaamaan Maapallon lähiavaruudesta. Vielä ei ymmärretä läheskään kaikkea Maan magneettikentästä.
- Ihmisten lisäksi eläimet aistivat muutoksen luonnossa ja reagoivat siihen. Nyt tunnetaan jo paljon eläimiä ja kaloja, jotka suunnistavat Maan magneettikenttää aistimalla. Ehkäpä ihminenkin aistii sen, sillä niinkuin jotkut valvovat täysikuulla ja toiset eivät, niin jotkut eivät koskaan eksy metsässä ja löytävät meriltä aina satamaan, mutta toiset eksyvät ihan lähimetsässä tai kaupungissakin. Ehkä meillä on näön ja kuulon lisäksi sähkömagneettinen aisti, joka toisilla on selkeämpi kuin toisilla.
- Täydenkuun lisäksi Maan magneettikenttä voimistuu kun auringossa tapahtuva purkaus kulkee avaruuden halki muutamassa päivässä ja heiluttaa Maan magneettikenttää. Tämä näkyy esimerkiksi koirilla niin, että kun ne normaalisti pyörivät kerran-kaksi paikallaan, etsien sopivaa suuntaa mihin asettua (yleensä kuono pohjoiseen) kun tekevät isomman tarpeensa, niin aurinkomyrskyn jatkuessa päivän-parin aikana koira pyörii tavallista enemmän mutta ei näytä aistivan mikä olisi hyvä asento kyykistyä.
- Joten tässä mukavaa tarkkailtavaa sekä koiranomistajille, että muille ulkoilijoille. Metsästäjät jo tietävät, että kettu hyppää aina koilliseen, jos vain mahdollista, kun haluaa pyydystää hangen alta jonkun pikkunisäkkään syödäkseen. Jostain syystä kettu osuu paremmin oikeaan kohtaan lumihangen läpi kun se hyppää koillisen suuntaan, jolloin pyydystyshyppy tuottaa tulosta kerrasta.
- Tänä keväänä esitetty kolmiosainen TV-dokumentti vuorovesistä on vielä katseltavissa YLE Areenassa. Siinä on muutamia äärimmäisen voimakkaita ja kiehtovia vuorovesi-ilmiöitä. Toki normaali vuorovesi vuoksen ja luoteen vaihteluineen on vaikuttavaa jo itsessään, mutta näin hienosti tehdyssä dokumentissa kelpaa ihailla ilmiöitä, joiden tapahtumapaikalle Englantiin, Kanadaan tai Kiinaan juuri oikeana vuodenpäivänä tulee harvoin lähdettyä. Joten katsokaa ihmeessä nämä upeat kolme dokumenttia.
Näistä voimista ihmisillä on vielä paljon iloa ja paljon opittavaa tulevaisuudessakin.

Kaunista alkukesää ja ihanaa kesäkukkien istutusaikaa!


Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.