Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Huhtikuun täysikuu oli perjantaina 22.4. ja sen mentyä ohi nyt on vähenevän kuun aika: itä- ja pohjoissuomalaisittain alakuu, länsisuomalaisittain laskeva kuu.
- Omenapuiden ja muiden hedelmäpuiden leikkausaika! Nyt kun nesteet virtaavat kasveissa ja puissa alaspäin, voi turvallisesti leikata ja sahata oksia poikki koko vähenevän kuun ajan. Neste ei jää vuotamaan haavapinnoista, vaan ne saavat kuivua umpeen. Puu ei heikkene, ja vesioksia ei kasva. Samoin marjapensaita voi nyt harventaa vanhimmista oksistaan.
- Myös muita puita voi kevätleikata, jos ne ovat jo muotoonsa kasvaneet eikä uutta valtavaa kasvua toivota. Jos taas haluaa kuusiaidan haaroittuvan, leikataan uudenkuun päivänä tai aivan yläkuun alkupäivinä, jolloin ylöspäin lähtevä nestevirtaus aloittaa silmujen aukeamisen ja haaroittumisen. Pihka vuotaa yläkuulla leikatuista oksista mutta ei yhtä paljon kuin kirkas mahla lehtipuista, joten havupuita voi tuuheutusleikata aivan kasvavan kuun alkupäivinä.
- Mitään puita ei pitäisi runsaan mahlavuodon vuoksi keväällä leikata viikon aikana täysikuun edellä eikä täysikuun päivänä. Se on nyt onneksi ohi, ja seuraava sellainen aika on vasta viikko 20 toukokuussa.s
- Perunaa ja ruokasipuleita voi istuttaa jos maa on jo etelässä valmis, tai muualla on kasvihuoneessa paikkaa. Purjoa voi kylvää vähenevän kuun ensimmäisten 6 päivän ajan, se tekee isomman valkoisen tyven ja vähemmän naattia alakuulla kylvettynä. Samoin kouliminen pitää sitten olla alakuulla.
- Kaikkia juurikasveja voi kylvää nyt, missä maa tai kasvihuone on niille jo valmiina. Laskevan kuun eli alakuun ensimmäinen viikko on juurikasvien parasta kylvöaikaa joka kuunkierrolla. Kevään etenemisen mukaan valitaan itselle sopivin kuunkierto.
- Vähenevän kuun viimeistä viikkoa sanottiin ennen nimellä "kurja viikko". Tämä johtui siitä että vähenevän kuun lopulla siemen ei enää idä, eikä uusi kasvu lähde vauhtiin. Hidas kasvu näkyy sitten kesän mittaan siinä, että kasvi jotenkin kyllä elää ja kasvaa, muttei jaksa kukkia tai tehdä satoa.
- Parasta olisikin käyttää "kurja viikko" eli 30.4.-5.5. välinen aika maan kääntöön ja perkaamiseen. Kasvihuoneessa voi täyttää kukkapurkkeja ja valmistella uudenkuun päivän jälkeen alkavia kylvö- ja koulimistöitä.
- Jos lehtipuuta on vielä kaatamatta polttopuuksi, saa sen kuivumaan vähenevällä kuulla kaatamalla, erityisesti sen lopulla, eli "kurjalla viikolla". Kun koivua, haapaa, leppää, pajua, raitaa, tms kaataa vähenevän kuun loppupuolella, se halkeilee ja kuivuu hyvin kaadon jälkeen, vaikka olisi muuten mahlannousun aikakin.
- Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2016):
- La-su 23.-24. huhtikuuta lantion pohja, kohtu ja sukupuolielimet, ma-ke 25.-27.4. reidet ja laskimoverenkierto, to-pe 28.-29.4. polvet, nivelet, luut ja iho, la-su 30.4.-1.5. pohkeet ja laskimoverenkierto, ma-ti 2.-3.5. nilkat, kantapäät ja jalkaterät, ke-to 4.-5.5. kierros alkaa uudelleen kiireestä eli hiuksista taas alaspäin: pää, aivot ja silmät.
- Uudenkuun päivänä pe 6.5. on kaula, niska, suu, nenä ja korvat herkimmillään. Flunssan tarttumista ja kylmettymistä on silloin syytä varoa.
- Kiireestä kantapäähän ja uudelleen päälaesta eli kiireestä alaspäin siis mennään, päivä päivältä vähitellen ylhäältä alaspäin. Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin.
- Kyseistä herkkää aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle.
- Vanha lääketiede kuvaili nousevan kuun eli yläkuun olevan elinvoiman vahvistamisen aikaa. Ruuan sisältämät aineet imeytyvät nyt hyvin elimistön käyttöön. Vitamiinit ja lääkeaineetkin imeytyvät hyvin, etenkin täysikuulla. Tarkemmin näistä kansanperinnekirjassa "Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa".
- Vähenevä kuu on myös siivousaikaa, vesi liuottaa lian paremmin mukaansa alakuulla eli laskevalla kuulla. Pyykistä tulee puhtaampaa, ja siivous sujuu vähemmällä vaivalla. Ikkunoihin ei jää viiruja niin helposti kuin kasvavalla kuulla. Kevätsiivous kannattaakin ajoittaa nyt vähenevälle kuulle, jolloin puutarhatöitäkin on vähemmän tehtävänä. Parhaat päivät vesipesuille ovat "vesipäivät" la-su 23.-24.4. ja ma-ti 2.-3.5..
- Leipätaikina nousee vielä vähän aikaa täysikuun jälkeen, mutta vähenevän puolikuun aikoihin ja siitä eteenpäin ei juuritaikina enää riitä, vaan leipomotkin lisäävät superhiivaa että saadaan leipä kohoamaan. Ennen vanhaan tähän aikaan leipomista vältettiin, sillä pian paistamisen jälkeen likilaskuinen leipä vielä kuivui nopeasti ja kovaksi.
- Sima lähtee käymään ajoissa tehtynä, mutta kun kuu vähenee Vappua kohden, hidastuu käymisen alkuunlähtökin samalla. Hitainta se on vähenevän kuun viimeisinä päivinä ennen almanakan mustaa palloa eli uuttakuuta.
- Jos hiukset leikkaa tai säärikarvat poistaa vähenevällä kuulla, kasvavat ne jatkossa hitaammin. Mitä pitemmälle kuu on vähentynyt, sen parempi.
- Uusikuu syntyy pe 6.5. klo 22.30 ja päivän parin kuluttua on kasvuvoima lähtenyt taas ylöspäin ja alkaa nousevan kuun eli yläkuun aika. Silloin innolla kylvämään, koulimaan, uudelleenistuttamaan yrtit, lehtikasvit, marja- ja hedelmäkasvit ja kaikki ihanat kukat! Kasvu lähtee nopeasti liikkeelle ja jatkuu vauhdilla koko kesän.

- Aurinkoista ja iloista kevättä uuden kasvun myötä!***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.