Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Kevätpäiväntasauksen jälkeinen täysikuu - joka määrää pääsiäisen paikan seuraavalle sunnuntaille - oli tiistaina 15.4. Sen jälkeen on alakuu eli laskevan kuun aika. Astronomisesti sanottuna on vähenevän kuun vaihe.
- Perunan ja juurikasvien istutus ja kylvö alkaa nyt - jos kasvupaikka on jo sula ja lämmin. Purjoa voi kylvää esikasvatettavaksi, ja perunoita ja sipulia istuttaa kasvihuoneeseen. Alakuulla eli laskevalla kuulla istutettuina ne kasvattavat sadon alaspäin eli maan tyveen tai sen alle. Naatti puolestaan jää lyhyemmäksi. Sipuli tekee enemmän sipulia ja vähemmän vartta.
- Polttopuuta ei yleensä kaadeta huhtikuussa mahlannousun vuoksi, mutta jos ne nyt pitää kaataa niin tämä kahden viikon alakuu eli laskeva kuu on hyvää kaatoaikaa lehtipuulle, joka halkeaa ja kuivuu ja lohkeaa hyvin klapikoneessa tai kirveen terän alla.
- Omenapuiden ja marjapensaiden leikkaaminen on turvallista vähenevän kuun aikana. Nyt ne eivät jää vuotamaan vaan haavapinta kuivuu umpeen eivätkä puut kasvata turhaa vesioksaa. Kaikki mitä harvennetaan, voidaan leikata nyt. Mutta ne pensaat joiden toivotaan haarovan ja kasvavan uutta, leikataan vasta uudenkuun syntymän jälkeen 29.4. jälkeen.
- Kevätsiivouksen aika!! Vähenevällä kuulla vesi irroittaa lian paremmin, ja pinnat kuivuvat hyvin eikä kosteus jää puulattiaan ja parkettiin. Pyykki tulee puhtainta vähenevällä kuulla, varsinkin vesipäivinä eli 16.-17.4. ja 25.-26.4. Ikkunoiden pesullekin vähenevä kuu on kasvavaa parempi. Tämä vaikutus kannattaa hyödyntää, ja tehdä siivous nyt. Toukokuun vähenevällä kuulla kun ollaan jo ulkotöissä.
- Jos maa on jo sulaa ja sitä pääsee perkaamaan ja kääntämään - niinkuin varmaan monin paikoin pääsee tämän alakuun aikana, niin tämä työ on tärkeä saada tehtyä ennen kuin uusikuu syntyy ja alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Nyt laskevan kuun puolella käännetty maa ei innosta rikkaruohoja kasvamaan yhtä pahasti kuin nousvan kuun aikana. Tämä on erityisen tärkeää nyt keväällä kun aurinko nostaa kasvuvoimaa ylöspäin.
- Vähenevän kuun aikana käännetty maa on helpompi pitää puhtaana rikkaruohoista keväällä. Kun maan muokkaa, kääntää ja perkaa ennen 29.4. niin pääsee toukokuun alussa kylvöihin, jotka silloin itävät nopeasti ja saavat edun rikkaruohoihin verrattuna. Vähenevän kuun viimeiset päivät ovat parhaita perkauspäiviä.
- Vähenevä kuu hidastaa hiusten kasvua, jos ne nyt leikkaa, ja leipätaikina ei nouse enää niin hyvin kun vähenevä kuu kuluu. Kaikki käymisreaktio on hitaampaa vähenevällä kuulla, varsinkin sen lopulla.
- Kaikenlaiseen rakentamistyöhön vähenevä kuu on erinomainen - betoni kuivuu, maali ja liima kuivuvat, liitoksista tulee lujia. Homeita voi siivota pois, ja ne kuolevat ja häviävät parhaiten. Varsinkin vähenevän kuun viimeisinä päivinä on erityisen "kuiva" vaikutus.
- Keväthallaa saa varoa yleensä täyden- ja uudenkuun aikana, ja yleensä jo päivää ennen.
- Uusikuu syntyy tiistaina 29.4. klo 9.14 ja siitä alkaa jälleen kasvavan kuun eli yläkuun eli nousevan kuun aika. Silloin pääsee kylvämään ja istuttamaan (paitsi siis juurikasveja) ja sitä odotetaan "kuin kuuta nousevaa"!
- Lisää neuvoja Wanhan ajan Kuukalenterissa, johon työt on merkitty päivä päivältä.
- Innolla kevääseen - tervetuloa valo ja lämpö!


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.