Kuun vaikutuksia juuri nyt:

Kevään kylvökuu syntyi 18.5. ja nyt on nousevan kuun eli yläkuun eli uuden kuun aika!
- Nyt kylvämään ja istuttamaan, siirtämään perennoja paikasta toiseen, koulimaan taimia, ottamaan pistokkaita juurtumaan - kaikki kasvu lähtee loistavasti liikkeelle juuri nyt!
- Missä pelto on valmista, on nyt oikea kuunvaihe kylvää viljaa, heinää, öljykasveja, jne., jotka tekevät sadon ylöspäin. Vanha kansa tiesi ettei viljaa kannata alakuulla eli laskevalla kuulla kylvää, jos haluaa hyvän jyväsadon saada.
- Lisätehoa kasvuun saa tekemällä työn aamupäivällä, lämpimällä ja etelätuulisella säällä, jolloin tuuli ehkä tuo pian kosteuttakin sadepilvien muodossa. Mutta jo pelkkä oikea kuunvaihe auttaa nyt mahtavasti.
- Vain juurikasvien kanssa pitää malttaa odottaa, jos nyt istuttaisi/kylväisi niitä, nekin kasvaisivat ylöspäin ja tekisivät satoa kasvin yläosiin, jolloin juuret ja mukulat jäisivät pieneksi.
- Samoin tyvestä kasvavat kylvetään ja istutetaan vasta 2.6. olevan täydenkuun jälkeen. Näitä ovat mm. purjo, kerivät kaalit ja salaatit, kyssäkaali, ym joista ei toivota korkeita, vaan tyvestä paksuja.
- Kokeilun vuoksi voi jotain kasvia istuttaa nyt nousevalla kuulla ja uudelleen 2 viikon päästä laskevalla kuulla, ja merkata ylös kylvö/istutuskohtaan päivämäärän, ja tutkia kesän ja syksyn mittaan itse omin silmin niiden eroja.
- Jos nyt leikkaa nurmikon, se tuuheutuu ja kasvaa jatkossa hyvin. Nousevan kuun alkupäivinä voi leikata pensaista oksien kärkiä, jos haluaa niiden haaroittuvan. Mutta kasvavan puolikuun jälkeen (24.5) paksuja oksia ei enää kannata leikata, sillä ne jäävät vuotamaan ja tämä heikentää kasvia.
- Polttopuun kaato on nyt ohi, lehtipuuta ei saa millään kuivaksi jos nyt kaataa. Se jää märäksi ja kasvaa syksyllä sieniä ja lahoaa pian pois.
- Jos rakentaa jotain, kannattaa tutustua "Kuun vaikutus rakentamiseen" kirjan neuvoihin. Nousevalla kuulla eli yläkuulla ei tule yhtä lujaa ja kestävää kuin laskevan eli alakuun aikaan. Varsinkin juuri ennen täysikuuta ei rakentajan pitäisi olla työmaalla muuta kuin suunnittelu ja arviointitöissä.
- Täysikuun jälkeen tehtynä liitoksista tulee lujempia, maali levittyy ja kuivuu paremmin, betoni kuivuu nopeammin, perustukset eivät ala routia yhtä herkästi, tolpat pysyvät paremmin pystyssä, jne. Kuu vaikuttaa Maan magneettikenttään, ja kaikkeen veteen, ja vanhat rakentajat näkivät nämä erot työssään.
- Rikkaruohojen perkuu ja maan kääntö pitäisi olla nyt tehtynä, tai jättää täydenkuun jälkeiseen aikaan. Nyt käännetty maa herättää siemenpankin itämään voimalla. Samoin nyt peratut rikkaruohot tekevät monta uutta versoa katkaistun tilalle.
- Jos kuitenkin nyt on näitä töitä tehtävä, hidastuu rikkaruohojen kasvu edes vähän kun maan kääntö tai perkaus tehdään iltapäivällä, illalla tai yöllä, ja sellaisena päivänä kun on kylmä pohjoinen tuuli tai ainakin kuivaa pitempi jakso.
- Maalaustyöt eivät suju yhtä hyvin kasvavalla kuulla, maali kuivuu hitaammin, varsinkin täyttäkuuta edeltävinä päivinä.
- Sensijaan kaivon pohjan hiekat voi vaihtaa ja uuden kaivon kaivaa nyt, varsinkin kasvavan puolikuun ja täysikuun välisenä aikana (25.5.-2.6.). Parhaimmat päivät ovat juuri ennen täysikuuta. Silloin vesi tulee kaivoon jatkossa hyvin.
- Siivous- ja pyykkäystyöt saavat jälleen odottaa, nyt on tärkeämpääkin tekemistä. Nimittäin kylvöt ja istutukset ulkona. Lika ei kuitenkaan lähde yhtä hyvin pyykistä, joten kaiken mitä ei heti tarvitse pestä voi hyvällä omatunnolla jättää vähenevän kuun eli alakuun eli laskevan kuun puolelle, 2.6. jälkeen.
- Haluatko tuuheat, vahvat, terveet hiukset, jotka kasvavat nopeammin? Leikka hiukset la-ma 23.-25.5. eli "leijonapäivinä". Myös pari päivää tämän jälkeen on vielä hyvä leikkuuaika, samoin koko nousevan kuun aika, jos haluaa nopeuttaa hiustensa kasvua. Jos haluaa että kasvavat hitaammin, mennään leikkauttamaan vasta täydenkuun jälkeen, kun kuu jälleen pienenee.
- Leipätaikina nousee nyt hyvin, ja leivästä tulee kuohkeaa. Samoin viilit, jugurtit ym lähtevät muodostumaan nopeasti, sillä nouseva kuu nopeuttaa bakteerien kasvua maitotuotteissa. Vain ukonilma voi sen pilata.
- Nousevan kuun alkupäivien sää näyttää, millaista säätä kuunkierron kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana on. Mitä sää on to 21.5., sellaisesta sunnasta tuuli puhaltaa jatkossa. Kannattaa opetella seuraamaan tätä sääsykliä.
- Keväinen kuunsirppi on niin kaunis ja korkealla, että ei ihme että vanha kansa tervehti sitä ja pyysi sitä kuunkiertoa - uutta juuri syntynyttä kuuta - tuomaan onnea, iloa, lempeä ja vaurautta.
- Helluntaiviikonloppu on komeasti kasvavan kuun puolivälissä, jolloin kevään kasvuvoima on parhaimmillaan, ja kaikkien kasvien kylvö ja istutus lähtee nopeaan kasvuun.
- Vanha sanonta "Jos ei heilaa helluntaina, ei sitten koko kesänä." ei pidä enää paikkansa, kun on netti ja kännykät. Ennen nimittäin se nuori, joka lähetettiin paimentamaan perheen karjaa kauaskin kylän ulkopuolelle, sai sitten olla koko kesän yksin, jos ei helluntaihin mennessä ollut kesäheilaa itselleen houkutellut. Se kun on monin paikoin perinteinen aika viedä karja niityille.
- Tämä tapa ja uskomus on useissa Euroopan maissa, joissa käytiin paimenessa, vaikka aloituspäivä maantieteellisesti vähän vaihteleekin.
- Kuu on täysi tiistaina 2. kesäkuuta, klo 19.20 illalla. Pari päivää ennen ja täysikuun päivänä on paras aika kerätä rohdoskasveja, ja käypä se erinomaisesti villiyrttien keruuseen ruokia maustamaankin. Yrtit kerätään jos mahdollista aamulla kasteen juuri kuivuttua, aurinkoisella ilmalla. Saksassa pullotetaan lähdevettäkin "terveysvedeksi" täysikuulla, sillä sen ajatellaan olevan täynnä parantavaa voimaa juuri silloin.
- "Vesi vanhin voitehista" pätee kun on puhdasta luonnon vettä, lähteestä tai kirkkaasta purosta. Kannattaa nauttia tästä maailmalla harvinaisesta luonnonvarasta täysin siemauksin.
- Täysikuun jälkeen alkaa perunan ja juurikasvien kylvö ja istutus. Sitä ennen voi pari sipulia ja perunaa istuttaa, ja verrata syksyllä miten myöhempään istutetusta tuli paljon suurempi sato. Kun sen itse näkee, tietää mistä on kyse.

- "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty", niin myös puutarhassa. Menestystä kylvöihin ja istutuksiin - vanhan kansan neuvoin!***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta.***


Kuvaus pärepuiden ottamisesta yläkuulla vuodelta 1918:
Tämän työn tekeminen yläkuulla oli aivan luonnollinen asia, sen syytä ei tarvinnut sen kummemmin selittää.


Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Miten olet hyötynyt kuu-perimätiedon neuvoista? Keneltä opit, kertoiko edellinen sukupolvi neuvot? Kerro tarinasi, keräämme kokemuksia.