Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)
Mätäkuun täysikuu oli torstaina 15. elokuuta. Siitä alkoi alakuu, laskeva kuu eli vanhan kuun aika. Taivaalla kuu pienenee oikealta reunaltaan vähän kerrallaan C:n muotoiseksi sirpiksi uudenkuun päivää kohti tultaessa.
Täysikuun jälkeen Kuu alkaa nousemaan niin myöhään yöllä, että harva näkee yöuniltaan kuun nousuhetkeä. Mutta aamulla herätessä vähenevä kuu näkyy sinisellä päivätaivaalla, ja laskee sitten länteen ennen iltaa. Kuu on nyt taivaalla auringon oikealla puolella. Viimeisen kerran vähenevän kuun sirppi näkyy muutaman tunnin ajan ennen auringonnousua.

Nurmikko ja heinä.

- Nurmikon leikkuu alakuulla hidastaa hiukan sen kasvua. Jos on rutikuiva maa, kannattaa leikata harkiten, sillä kuivunut nurmikko ei kestä alakuun leikkausta yhtä hyvin. Aivan alakuun lopulla leikattu kuivunut nurmikko voi kuolla paljaiksi laikuiksikin.
- Nyt niitetty kasvusto ei kasva niin hyvin takaisin, joten jos haluaa poistaa kasvia, ja saada ensi kesänä jotain muuta tilalle, nyt kannattaa niittää monivuotisen kasvuston varret matalaksi sellaiselta alueelta, jossa kasvua haluaa hidastaa.
- Alakuulla niitetty ruoho tai nurmi ei maistu eläimille yhtä hyvin kuin yläkuulla niitetty, ja kuivuu ruskean keltaiseksi. Yläkuulla niitetty kuivuu kauniin vihreäksi.

Pensaiden ja puiden leikkaaminen.

- Nyt alakuulla on hyvä leikta turhia oksia pois ja harventaa puun latvustoa. Nyt leikattuihin omenapuihin ei kasva "vesioksaa", suoraan ylös kasvavaa tuuheaa ja tiheää oksistoa.
- Pensasaidan leikkaaminen alakuulla jättää sen pitkäksi aikaa kauniiksi, kun ei tule juurikaan uudiskasvua. Jos siis aita on jo halutun kokoinen, nyt on hyvä aika leikata malliinsa.
- Leikatut oksat kuivuvat nopeasti ja kompostoituvat pian. Oksasilppurilla niistä saa hyvää lannoitetta, joka maatuu nopeasti.
- Sellaisia puita tai pensaita, joiden halutaan haaroittuvan, leikataan vasta uudenkuun päivän jälkeen 31.8. alkaen, yläkuulla eli nousevalla kuulla.

Rikkaruohojen kitkeminen ja vesakon raivaus.

- Koko laskevan kuun eli alakuun ajan on hyvä kitkeä rikkaruohoja, ne kasvavat vähemmän takaisin, etenkin jos on kylmä ja kuiva tuulensuunta samalla. Etelätuuli elvyttää kasvustoa nopeammin. Kannattaa ajoittaa siis perkaaminen aina säätilan mukaan.
- Lisähyötyä saa kitkemällä myöhään illalla aamupäivän sijaan. Tuulensuunnista parhaat ovat pohjoinen, koillinen ja luode.
- Erittäin hyvät hävityspäivät ovat alakuun kannalla, eli laskevan kuun viimeisinä päivinä: 26.-29.8.19. Näinä päivinä niitetty, kitketty ja muilla keinoin hävitetty kasvaa kaikkein heikoiten mitään uutta tilalle.
- Nämä päivät kannattaa käyttää hyödyksi erityisesti monivuotisten kasvien hävittämisessä. Haavan versot, lepikko, pihlajan taimet, pajukot, jne. on hyvä katkoa aina vähenevän kuun viimeisinä päivinä, että ne eivät versoaisi uutta. Jos kaataa koivun alakuun viimeisinä päivinä, ei senkään kanto jaksa työntää uutta vesaa yhtä paljon kuin yläkuulla kaadettu. Jos on vielä kylmä tuulensuunta, ei kanto ehkä veso ollenkaan vaan alkaa lahota pois.
- Alakuulla kaadettu puu kuivuu nopeasti, ja halkeilee kuivuessaan. Siitä saa polttopuuta. Puiden oksia ei tarvitse poistaa metsästä, alakuulla kaadetun puun oksat lahoavat muutamassa vuodessa.
- Koska nyt on hävitysaika, ei kannata istuttaa monivuotisia kasveja, pensaita tai puita, ne eivät juurru hyvin eivätkä ala kasvamaan kunnolla. Talvi vaurioittaa helpommin väärään aikaan istutettuja.

Lannoittaminen.

- Jotta lannoitteet eivät valu sadeveden mukana vesistöihin, ne pitäisi aina levittää täysikuun päivän ja sitä seuraavana kahden viikon alakuun eli laskevan kuun aikana. Nyt ne sitoutuvat maaperän hiukkasiin ja pysyvät kasvin saavutettavissa.
- Jos syyslannoitusta ei jo ole tehnyt, nyt olisi hyvä jakso sen levittämiseen. Samoin voi tuoda tuhkaa tulisijoista sellaisille palstoille, missä kasvit sitä kaipaavat. Sekin sitoutuu nyt maahan paremmin.
- Kompostin voi perustaa nyt alakuulla, tai valmiin kompostin levittää kasvimaalle ja pellolle. Kaikki nämä jäävät nyt maaaineksen sekaan niin että sateet eivät vie ravinteita hukkaan.
- Olemassaolevan kompostin voi kääntää tai tiivistää, että se ehtii tänä syksynä vielä lahoamaan. Jos se on kovin kuiva, voi lisätä kosteaa ruohosilppua ja kastella, tai jos se on liian märkä, lisätä karkeaa ainesta sitä kuohkeuttamaan. Kun nämä tehdään alakuulla, lähtee lahoaminen eli kompostoituminen hyvin etenemään.

Rakennustyöt jatkuvat sujuvasti.

- Ojia ja salaojia ei kannata kaivaa alakuulla, mutta rakennuksen perustan voi tasoittaa, tai kuopan kaivaa, ja ne pysyvät hyvin kuivina jatkossa. Kaikkein parhaat päivät ovat 23.-25.8. ja 29.8., että kaivettu kohta pysyisi kuivana eikä jatkossakaan keräisi vettä.
- Pystytykset ja liitokset on hyvä tehdä alakuulla. Rakenteet kiinnittyvät tiiviisti ja lujasti, ja pystytetyt tolpat kestävät routaa eivätkä siirtyile tai kallistu. Ladotut kiveykset pysyvät kauniina pitkään eikä routa niitä liikuttele. Alle laitettavan sepelikerroksen määrässä voi säästää, kun tekee työn alakuulla.
- Betonivalu kuivuu hyvin ja kiinnittyy lujasti sekä alustaan että uusi betoni vanhaan. Työ sujuu ja tulokset ovat kauniit ja kestävät.
- Maalaustyöt sujuvat hyvin, maali levittyy kauniisti, eikä pensselistä irtoa harjaksia maalipintaan. Maali kuivuu nopeasti ja uutta pääsee maalaamaan odotettua nopeammin. Tulos on kaunis ja kestävä, maali kiinnittyy lujasti alustaansa.

Metsästys ja kalastus.

- Metsästyskausi alkaa, mutta alakuulla saatu saalis on sitkeämpää ja kuivempaa. Ennen kuin alkaa täyttämään pakastinta, kannattaa kokeilla tätä eroa. Alakuulla saaliiksi saadunlinnun/riistaeläimen liha kuivuu kypsennettäessä, ja on sitkeämpää syötävää. Kun nyt kauden alussa tarkkailee yläkuun ja alakuun eroa, tietää minkä päivän saaliilla täyttää pakkasensa. Vakumointi ei pysäytä nesteen poistumista ruuanlaittovaiheessa, vaikka pakastimessa näyttääkin että neste pysyy hyvin lihassa eikä kiteydy pakastepussin reunoille.
- Myös nahan käsittelyssä on eroa, alakuulla saadun saaliin karvat tai sulat ja höyhenet irtoavat helpommin, mutta yläkuulla pysyvät tiukemmin kiinni. Riippuen mitä on tekemässä, tämän eron tietämisestä on hyötyä. Jos on ostanut porontaljan, ja ihmettelee kun karvat alkavat lähteä, voi yksi syy olla tässä.
- Pohjoisessa tämä ilmiö kyllä yleensä vielä tiedetään, ja niinpä laatu näkyykin.
- Kalastettaessa ilmiö näkyy myös, alakuun kalasta lähtevät suomut helpommin irti, ja alakuulla kalastettu kuivuu nopeammin joten sitä ei kannata valmistaa uunikalana ainakaan yksinään. Liemessä kypsytettynä voi vähän auttaa kalaa pysyvään mehevämpänä.
- Hyvä hetki kalastaa on kun Kuu on suoraan etelässä, eli nousu- ja laskukohtansa puolivälissä.
- Jos keritsee lampaan villan alakuulla, se huopuu hyvin mutta on huonompaa kehrättävää. Uusi villa kasvaa lampaalle hitaammin, jos kerintä on alakuulla, erityisesti sen lopulla, vrt. hiusten leikkuu.

Kasvi- ja sienivärjäys.

- Värjäyskasvit olisi parasta kerätä yläkuun aikana, mutta jos nyt alakuulla värjää, on hyvä tietää että väri tarttuu huonommin, ja kestää heikommin, jos värjäämisen tekee alakuulla, erityisesti sen lopulla. Parasta olisi siis keskittää lankojen värjääminen aina nousevalle kuulle eli yläkuulle, seuraavan kerran 31.8. alkaen.
- Mutta jos haluaa tehdä huovutustöitä, alakuu on siihen parasta aikaa. Nyt villa huopuu helposti ja kiinnittyy kauniisti. Jälki on tasaista ja laadukasta.
- Kaikkein parasta on jos huovutettavaksi aiottu villa on myös keritty alakuulla. Yläkuulla keritty ei huovu yhtä hyvin. Sen sijaan yläkuulla keritty villa on hyvää kehraykseen ja lankoihin, se ei sotkeennu ja takkuunnu niin helposti. Langasta tulee parempaa.
- Sienet pitää tietysti kerätä kun niitä saa, mutta nekin kannattaa vaikka kuivattaa tai pakastaa siihen asti, että on yläkuu ja värjätä vasta silloin. Myös lankojen puretus tehdään yläkuulla, silloin suomut aukeavat parhaiten ja väri pääsee kunnolla kiinnittymään.

Marjojen poiminta ja säilöminen.

- Toisin kuin monet muut työt, marjojen keruussa näyttää toimivatn kuun 27,3 vrk korkeussykli paremmin. Kuukalenteriin ja päiväkirjaan tämä on merkitty nuolilla. Kun nuoli on ylöspäin, on "nouseva ratataso" eli Kuu kiipeää päivä päivältä korkeammalle taivaalla. Silloin marjat ovat mehukkaimmillaan, ja ne pitävät nesteen sisässään pakastettaessa, eikä rasioihin muodostu jääkiteitä.
- Nämä päivät ovat nyt parhaillaan meneillään ja jatkuvat 25.8. asti se mukaan lukien. Nyt siis poimimaan marjoja, ja säilömään innolla kaikki talven varalle. Vain vesipäivät 17.-18.8. kannattaa käyttää puutarhan kasteluun tai lannoittamiseen, ja nauttia niinä päivinä kerätty sato saman tien, se ei säily yhtä hyvin.
- Nämä parhaat päivät on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin sekä Kuu ja sää Päiväkirjaan. Näinä päivinä poimittuja marjoja voi pakastaa sitä mukaa kun ehtii, mutta poimintapäivä määrää miten ne pakkasessa käyttäytyvät. Näinä päivinä poimituissa pysyy neste marjojen sisällä, eikä rasioihin muodostu jääkiteitä. Sulatetut marjat eivät lössähdä.
- Kun tekee hilloa tai mehua näinä parhaina päivinä poimituista marjoista, ei aina tarvitsisi edes säilöntäainetta, ne säilyvät niin hyvin homehtumatta muutenkin. Kannattaa siis aina merkitä poimintapäivä ylös ja verrata lopputulosta talven mittaan. Tietää milloin ensi kesän satoa haluaa kerätä.
- Erityisen hyviä ovat hedelmäpäivät 19.-21.8. joina kannattaa ottaa lomaa ja lähteä marjaan tai kerätä talteen oman kasvimaan sato. Nämä päivät ovat syksyn parhaita säilöntään ja sadonkorjuuseen, ja seuraavan kerran toistuvat 15.-17.9.2019.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu.

- Parhaita pyykkipäiviä ovat vesipäivät la-su 17.-18.8. ja ma-ke 26.-28.8.19. Lika lähtee vähemmällä hankaamisella, lyhyemmällä ohjelmalla, pienemmällä pesuainemäärällä. Hankalatkin tahrat puhdistuvat pois.
- Myös kuivapesu hankaa kangasta vähemmän ja säästää arkaa tekstiiliä alakuulla tehtynä. Siksi arat tekstiilit kannttaa käyttää pesulassa vain alakuun eli laskevan kuun aikaan.
- Kesän mattopyykille nämä päivät ovat hyviä, mutta kuivuminen on paksuille matoille nopeampaa jos pesee tuli- tai ilmapäivinä 19.-21.8. (jos siis ei säilö marjasatoa silloin) tai viikonloppuna la-su 24.-25.8.19. Näinä päivinä vesi haihtuu ja raikas tuoksu jää pestyihin mattoihin. Myös pyykkiä kannattaa kuivattaa ulkona erityisesti näinä päivinä.
- Alakuu eli laskeva kuu on parasta siivousaikaa kaikelle, ikkunanpesusta pölyjen pyyhintään, ja ylimääräisen tavaran pois antamiseen, myymiseen ja hävittämiseen. Alakuulla pois annettu lähtee paremmin pois mielestäkin, sitä ei niin kaipaa takaisin. Jos myy netissä, kannattaa siivota kännykästä ja tietokoneelta pois ne myytyjen tavaroiden kuvatkin. Myös muut turhat tiedostot voi hävittää koneelta alakuulla, käy se siivouspäivä näin nykyaikaisiinkin töihin.
- Kukkien kastelulle - ja vaikka pihan ja pellonkin - parhaat päivät ovat vesipäivät la-su 17.-18.8. ja ma-ke 26.-28.8.19. Näinä päivinä kastellut kasvit imevät saatavilla olevan veden versoon ja pärjäävät pitempään taas ilman vettä. Tietysti parasta on jos luonto sattuu antamaan sadetta juuri näinä päivinä!
- Säästä riippuen kasvit tarvitsevat vettä muulloinkin, mutta eniten ne hyötyvät kun näitä päiviä ei jätetä huomiotta vaan pidetään huolta että juurilla on reilusti vettä saatavilla näinä päivinä. Ja jos puutarhuria janottaa, niin hyvä tankata omakin nestevaranto oikeaan aikaan.
- Päivää-kahta ennen vesipäivää on huonoin aika isompaan kasteluun. Kasvit eivät ota vettä vastaan ja liika märkyys voi altistaa tuoholaisille. Kannattaa kastella siis jo reilusti ennen, pitää 5.-6.8. taukoa ja sitten jatkaa varsinaisina vesipäivinä.

Leipominen, mikrobikäyminen ja juuston teko.

- Vähän täysikuun jälkeen vielä onnistuu leivän leipominen, taikina nousee yhä. Mutta alakuun puolivälissä vauhti jo hidastuu, ja sen jälkeen ei mikrobitoiminta nosta enää taikinaa juurikaan, joten leivästä ei tule hyvin kohonnutta, ja paistamisessa siitä poistuu loppukin kosteus, joten se alkaa kuivumaan nopeasti ja siitä tulee kovaa. Myös kaupasta ostettu leipä, joka on leivottu laskevan kuun lopulla, kuivuu kotona nopeasti.
- Hapankaalin tekoon alakuu sopii erinomaisen hyvin. Nestettä irtoaa alakuulla enemmän, ja hapankaali muuttuu hyvin pehmeäksi. Monen mielestä juuri sellainen on ihan parasta.
- Sahdin tekijät todistavat samaa kuin etelän viininviljelijät. Laskevalla eli alakuulla käyminen lähtee hitaammin etenemään ja aromeista tulee parempia. Alakuulla käytetty juoma myös säilyy pitempään, joten vuosikertaviini kannattaa aina laittaa käymään alakuun puolella. Kotikaljakin käy nyt hitaammin.
- Jugurttia, kefiiriä ja viiliä voi tehdä alakuullakin, mutta ne onnistuvat yläkuulla paremmin. Alakuulla heraa irtoaa enemmän. Parhaat päivät ovat alakuullakin ilma- ja tulipäivät 16.8., 19.-21.8. ja 24.-25.8..
- Jos tekee juustoa, alakuun juustosta tulee tämän vuoksi kovempaa, ja sitä voi säilyttää pitempään. Keski-Euroopan pienjuustoloissa tämä ilmiö näkyy ja monet osaavat hyödyntää sitä pitkään kypsytettävien juustojen teossa.
- Aivan alakuun eli laskevan kuun lopulla mikrobitoiminta on hidasta lähtemään käyntiin.
- Ukonilma voi pilata maitotuotteiden muodostumisen - ihan niinkuin ennenvanhaan tiedettiin. Silloin ilmasähkökenttä on liian voimakas, on liian "kova ilma". Oli kuitenkin taloja, joissa ukkonen ei viiliä tai piimää pilannut, ja tämä salaisuus olisi mukava joskus vielä selvittää.

Hiusten leikkuu ja värjäys. Ei tatuointeja mätäkuulla.

- Paras aika hiusten värjäykseen on nouseva kuu eli yläkuu, mutta nyt alakuulla laitettu väri ei kestä yhtä pitkään, joten jos on epävarma sopiiko se itselle, eikä siitä tykkääkään, niin ainakin se huuhtoutuu pois nopeammin. Tosin värjäyksestä ei tule yhtä tasaista alakuulla, etenkään vesipäivinä la.su 17.-18.8. ja ma-ke 26.-28.8.. Näinä vesipäivinä kannattaa välttää kaikkia käsittelyjä, edellisinä tulee helposti hilsettä pelkästä pesustakin, ja jälkimmäisinä takkuja ja vallattomia suortuvia jotka eivät asetu. Varsinkin luonnonkihara lähtee joka suuntaan jos jälkimmäisinä pesee tai leikkaa.
- Alakuu eli laskeva kuu on hyvää aikaa leikata sellaiset hiukset, jotka kasvavat liian nopeasti. Nyt kun leikkaa, niin kasvu hidastuu jatkossa. Mutta jos on hento hiuslaatu, alakuulla leikkaaminen myös ohentaa ja harventaa, eli kaikin tavoin vaikuttaa heikentävästi.
- Nyt onkin hyvä aika poistaa ihokarvoja, menetelmästä riippumatta. Mutta jos nyppii juurineen, ei kannata nyppiä silloin kun kyseinen kehonalue on herkimmillään, kts. alempana. Nyt poistetut karvat siis kasvavat jatkossa hitaammin, ohuempina ja harvemmassa.
- Mätäkuu jatkuu vielä 23.8. asti, ja sen jälkeen voi tehdä jälleen tatuointeja ja kestopigmentöintejä - vaikkakin paras tulos niistä tulee yläkuulla eli nousevalla kuulla. Värit kestävät silloin paremmin.
- Ei kuitenkaan kannata neuloilla rei'ittää sitä kehonosaa, joka kulloinkin on herkimmilläään, kts alempana. Esim. ei kulmakarvatatuointeja eikä edes niiden nyppimistä ma-ke 19.-21.8. eikä huulien kestorajauksia tai täytteitä to-pe 22.-23.8.. Vyötäröstä alaspäin ja jalkoihin sen sijaan voi tällä alakuulla vapaasti tehdä tatuointeja, ja karvojen sokerointia/vahausta.

Kynsien leikkuupäivät.

- Kynsienleikkuupäivät sormen- ja varpaankynsille ovat 5 vrk eteenpäin täydenkuun päivästä eli leikataan ti 20.8., ja 5 vrk eteenpäin vähenevän puolikuun päivästä, eli leikataan ke 28.8.. Ja vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan. Lakkaamisen tai rakenne/geelikynsien liimaamisen ajalla ei ole väliä.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Kesällä aurinko ei laske pohjoisessa, eikä ennen nukkumaanmenoaikaa etelässäkään. Silloin oikea tapa on leikata kynnet mahdollisimman myöhään illalla, viimeistään juuri ennen puolta yötä. Ei enää siis klo 24 jälkeen, silloin aurinko alkaa jo kiivetä korkeammalle tunti tunnilta. Vaikutus ei perustu valon määrään, vaan siihen että päiväpuoli vuorokautta on hiipumassa ja yö - vaikka lyhytkin - alkamassa. Vuorokauden kierrossa ilmakehän sähkökenttä muuttuu, illalla sen vaikutus kehossa on erilainen kuin aamulla.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty Wanhan ajan Kuukalenteriin 2019 ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2019 valmiiksi kunkin päivän kohdalle. Molempia on saatavina vielä kesän mittaankin. Ensi vuoden kalenterit ilmestyvät marraskuussa.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä kehon osa on milloinkin herkimmillään eli mitä hoidetaan, tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2019):

- La-su 17.-18.8. nilkasta alaspäin jalkaterät. Ma-ke 19.-21.8. päälaki, aivot, silmät ja yläleuan hampaat. To-pe 22.-23.8. korvat, nenä, nielu, alaleuan hampaat, kaula, niska, kilpirauhanen, äänihuulet. La-su 24.-25.8. hartiat, lapaluut, käsivarret, kädet, sormet, keuhkojen yläosa. Ma-ke 26.-28.8. keuhkot, rinnat, ruokatorvi, mahalaukku, maksa ja sappi. To-pe 29.-30.8. sydän, valtimot, pallea, selkä. La-su 31.8.-1.9. ohutsuoli, paksusuoli, haima, perna, vatsa.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan monin eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- Alakuu eli laskeva kuu vaikuttaa niin että yläkuulla kerätty energia käytetään päivä päivältä, keho puhdistuu ja erittää ulospäin. Täysikuun turvotus poistuu, nesteet poistuvat, ja laihdutuskuuri alkaa jälleen etenemään, paino putoaa nopeammin alakuulla. Ravintoaineiden imeytyminen heikkenee vähän ja keho keskittyy enemmän puhdistumiseen kuin uusien solujen rakentamiseen. Aivan alakuun lopulla 26.-30.8. imeytyminen on heikointa, ja kalleimmat vitamiinit kannattaa jättää ottamatta. Sen sijaan paasto ja puhdistuskuurit toimivat silloin parhaiten.
- Jos on vakituisella lääkityksellä, lääkkeestä imeytyy vaikuttavat aineet heikoimmin juuri alakuun eli laskevan kuun viimeisinä päivinä. Tämä voi tuntua olossa myöskin, sen lisäksi että keho on monilla silloin kaikkein väsyneimmillään. Kuivuminen tuntuu voimakkaammin myös silloin, jos väsymykseltä ei huomaa tarkkailla tuliko juotua tarpeeksi.
- Luonto tarjoaa nyt upean valikoiman tuoretta ruokaa, joten jos on tarkoitus pudottaa painoa, on helppo löytää tuoretta ja herkullista kunnon ruokaa ja jättää sokeriset välipalat vähemmälle. Monilla ketodietti eli viljojen ja sokerien minimoiminen tuotta nopeimmin tulosta, ja erityisesti nyt laskevalla eli alakuulla keho lähtee nopeasti muutokseen mukaan ja tulokset näkyvät. Kun vihannekset ovat tuoreita, ja ostaa muutenkin vähemmän valmisruokaa ja kokkaa kalat, lihat, munat ja maitotuotteet itse, on helpointa nähdä mitä tulee syötyä. Tarpeeksi voita ja oliiviöljyä, niin nälkä lähtee, ja siihen ei tee mieli syödä leipää ja pastaa korvikkeeksi.
- Kaikki sellaiset hoidot ja ruuat tai lisäravinteet, joiden tarkoitus on puhdistaa kehoa, toimivat parhaiten nyt alakuulla. Myös iho erittää ulospäin, joten saunominen poistaa kuona-aineita kehosta. Ja sitä voi vielä tehostaa turvehoidoilla, savinaamioilla, jne. millä vain keksii, ja mitä haluaa käyttää. Perinteisin toki on koivuvasta eli -vihta. Koivuteetä onkin käytetty nesteenpoistoon.
- La-su 17.-18.8. ovat aivan parhaat päivät jalkakylvyille. Suola kylpyvedessä tehostaa kuonanpoistoa entisestään, ja eri yrtit ovat suureksi avuksi näinä päivinä. Yhtä hyvin jalat ylös saunan lauteilla maatessa, hikoilevat ne sielläkin.
- Paljain jaloin kävely, istuminen ja rantavedessä kahlaaminen tai uiminen ovat aivan parasta hoitoa näinä päivinä. Mikäs sen sopivampaa kesäviikonloppuun! Jos löytää metallisen pesuvadin, jalkakylpy kannattaa tehdä siihen, ja laittaa vati kylpyvesineen hiekalle tai nurmikolle, niin maanpinnan sähkövirtaus pääsee jalkakylvyn veteen asti, ja kaikki vaikuttavat tekijät ovat voimakkaimmillaan yhtä aikaa!
- Varpaiden kynsiä ei kuitenkaan leikata nyt, eikä raspata kovin voimakkaasti, ettei iho rikkoonnut. On tarkoitus hoitaa, mutta ei rikkoa solukkoa.
- Jalkahieronta ja vyöhyketerapia ovat myös erittäin tehokkaita näinä päivinä. Ei edes tarvitse painaa voimakkaasti, vaikutus tulee vähemmälläkin.
- Ma-ke 19.-21.8. alkaa uusi kierros "kiireestä kantapäähän". Ensimmäisenä näistä päivistä vaikutus on voimakkain, ja se tuntuu äkkipikaisuutena, päähänpistoina ja päähänpinttyminä. Voi tulla räjähdettyä pienestä, tai tehtyä päättömyyksiä. Ei kannata kuitenkaan iskeä päätä seinään, sehän on vain elokuinen maanantai, vielä mätäkuukin vaikuttaa, ja kaiken voi laittaa luonnonvoimien piikkiin. Kyllä se siitä, nyt kannattaa olla armollinen niin itselle kuin muita ihmisiä kohtaan. Tämä menee ohi.
- Eli jos näinä päivinä tekee mieli ostaa uusi urheiluauto, muuttaa Australiaan, tai hankkia avioero, kannattaa nukkua varoiksi kahden yön yli, ennen kuin toteuttaa päähänpistoaan. Jos idea yhä sitten tuntuu hyvältä, olo on jo vakaampi ja näkökulmakin siihen jo vähemmän tunnekuohuinen.
- Päähieronta ja päänahan puhdistavat hoidot samoin kuin puhdistavat kasvohoidot toimivat nyt erittäin hyvin. Sauna tai kasvojen ihon höyryhengitys avaa huokosia ja hikoiluttaa kuona-aineita pois. Silmien huuhtelu kylmällä vedellä vilkastaa niiden aineenvaihduntaa ja auttaa pitämään näkökyvyn hyvänä. Nyt on kuona-aineiden poisto meneillään silmien alueella, joten ei ylirasitusta silmille, vaan lepoa ja virkistystä.
- Nämä eivät ole hyviä päiviä silmäleikkaukselle, ja on vielä mätäkuukin meneillään. Ei myöskään kulmakarvojen pigmentöintiä tai muuta neulotusta kasvojen yläosan alueelle. Kulmien nyppiminenkin vasta kun nämä päivät ovat menneet ohitse. Yläleuan hampaille ei kannattaisi nyt tehdä paikkauksia saati poistoja, tms. Alaleuan hampaillekaan ei tehdä enää toimenpiteitä viimeisenä näistä, sillä vaikutus on silloin jo siirtymässä alaleuan alueellekin.
- To-pe 22.-23.8. ei mennä hammaslääkäriin hoitamaan alahampaita, mutta jos yläleuassa jotain pitää tehdä, sen hampaita voi paikata jo näinä päivinä. Alaleuka rauhoitetaan näiden päivien ajaksi, jos suinkin voi, ja sekä ylä- että alahampaita voi erittäin onnistuneesti hoidattaa näistä päivistä eteenpäin koko alakuun ajan: 24.8.-30.8. Ne ovat kaikkein parhaat päivät kaikille toimenpiteille, paitsi muotin ottamiselle tekohampaita varten. Se kun tehdään aina yläkuulla, ettei tule liian tiukka.
- Näinä päivinä siis ylähengitystiet hampaiden lisäksi ovat herkimmillään, ja jos joutuu pitämään puhetta tai laulamaan paljon näinä päivinä, se voi rasittaa ääntä ja voipa ääni käheytyä tai sanat juuttua kurkkuunkin. Jos siis ei ole kokenut puhuja, voi säästellä hiukan ääntään ja pitää lyhyemmän esitelmän tai puheen näinä päivinä.
- Nyt on hyvä puhdistaa saunalla ja höyryhengityksellä tuoreiden yrttien kera poskionteloiden, korvien ja nielun aluetta, ja hoitaa niiden vaivoja. Tai ihan vain ulkoilla pitempään, hengittää sateen jälkeistä tai muuten raitista ilmaa kunnolla, ja päästää stressi vapaaksi niskaa ja hartioita venyttämällä ja hieromalla. Verenkierron elpyminen puhdistaa kuona-aineita näiltä jumittuneilta alueilta.
- Ja jos aina on niskat jumissa, kannattaa tutkia varastoraudat. Monella on korkea hemoglobiini, mutta matala rautavarasto. Kun hoitaa elimistön rautakuurilla kuntoon, saa huomata että lisääntynyt hapen kuljetus toimiii parantaen niska- ja hartiajumitkin. Hämmästyttävää kyllä, jumi ei aina johdukaan huonosta työasennosta, vaan siitä ettei veri kierrä tehokkaasti ja kuona-aineet eivät pääse poistumaan kuivuneista ja kireistä kudoksista. Lisääntynyt raudan määrä ja sen tuoma happi sitten poistaa jumitkin.
- Pe 23.8. on viimeinen päivä mätäkuuta, sitten voi jälleen loppualakuun eli laskevan kuun viimeisten päivien ajan huoleti mennä leikkauksiin, ottaa lävistyksiä, tatuointeja ja pigmentöintejä - kunhan välttää sen kehonosan joka parhaillaan on herkkänä. Mätäkuun vaikutus loppuu, ja haavat paranevat jälleen ensi kesään asti normaalisti.
- La-su 24.-25.8. on hyvä aika hartioiden ja käsivarsien hierontaan ja erityisesti venyttelyyn. Sormenkynsiä ei leikata nyt, kun ne ovat herkimmillään, mutta kaikkia muita hoitoja voi käsille tehdä. Ja parasta tietysti on pari rintauintiliikettä puhtaassa suomalaisessa järvivedessä kunnon saunomisen päälle. Nyt sielu lepää, kun kelluu tyynellä järvenpinnalla tähtitaivasta katsellen. Tai pihanurmikolla, saa ne hartiat maanpintaan sielläkin.
- Maassa kiinni oleminen antaa keholle ihan erityisenlaista hoitoa, sillä maanpinnassa on pieni sähkövirta, ja se pääsee kehoon hoitamaan ja elvyttämään kehon sähköisiä prosesseja. Moni särky ja kipu helpottaa ihan huomaamatta.
- Ma-ke 26.-28.8. puhdistuvat keuhkot ja maksa tehokkaasti. Nyt taukoa artesaanikesäoluiden, burgundilaisen punaviinin, vuosikertaproseccon ja perinteisen sahdin ystäville. Saati konjakin tai viskin ystäville. Näinä päivinä maksa haluaa työrauhan puhdistaa itseään ja kehoaan, eikä kaipaa mitään ylimääräistä rasitusta. Parasta olisi syödä nämä päivät helposti sulavaa ja itselle varmasti sopivaa ruokaa, ja pitää pitkät välit aterioiden välissä, ilman välipaloja, että vatsa saa myös taukoja.
- Jos tykkää paastota, tai pitää puolipäivän paastoja eli jättää aamiaisen tai lounaan väliin, näinä päivinä se kannattaa. Voikukanlehdet ja muut puhdistavat kasvit ovat nyt hyviä lisiä salattiin tai nokkosta lettuihin tai munakkaaseen. Mikä vain itselle sopii, siihen luonnon puhdistavia yrttejä sekaan. Jos voimakkaammasta pitää, siankärsämökin on erinomainen tähän tarkoitukseen.
- Puhdistavat yrttiteet, jalkakylvyt ja sauna ovat erittäin hyviä juuri näinä päivinä, auttamaan maksaa ja verta puhdistumaan. Mutta jo pelkkä ulkoilmassa oleilu, sen hengittäminen vaikuttaa keuhkojen kautta kuona-aineita poistaen. Urheilu, saunominen ja syvähengitys tehostaa keuhkojen puhdistustyötä.
- To-pe 29.-30.8. on sydän, pallea ja selkä herkimmillään. Ne joilla on sydänvaivoja, ottavat nyt rauhallisemmin. Etenkin ei yksin saunaan tai uimaan! Nyt ei saa ylirasittaa sydäntä, sillä samaan aikaan on alakuun eli laskevan kuun viimeinen päivä ja uudenkuun päivä, ja koko keho kuivimmillaan ja väsyneimmillään.
- Sydämen vajaatoiminta on hyvin usein raudanpuutteen seurausta, ja korjattavissa pelkällä rautatankkauksella. Toisinaan se pitää ottaa suonensisäisesti, ja se annetaan reseptillä. Mutta ne joilla nyt on rytmihäiriöitä tai vajaatoimintaa, saavat hiukan apua oloonsa menemällä ulos paljain jaloin istumaan. Kehon väsymystila elpyy kosketuksella maanpintaan, ja sydämen taakka helpottuu kun on kiinni maanpinnan sähkökentässä. Vähintään puoli tuntia päivässä, mutta jos voi olla pitempään, siitä hyötyy sitä enemmän. Ja sitten kun jälleen jaksaa, selvittämään onko omalla kohdalla raudasta apua. Todella moni on siitä saanut yllättäen parannusta sydämelleen. Rauta tuo happea, ja sitähän iso, vahva lihas juuri tarvitsee.
- Jos tekee rajusti liikuntaa tai puutarhatöitä näinä päivinä, voi venäyttää selkänsä herkemmin kuin normaalisti. Keho kuivimmillaan, faskiat eli lihaskalvot kireimmillään ja siihen päälle rasitusta. Ei hyvä yhdistelmä, joten otetaanpas selän kanssakin nämä päivät ihan rennosti, ja tehdään hiukan vähemmän. Nyt on keholla levon ja elpymisen - ei riehumisen aika.
- Nämä kaksi päiväää olisi hyvin käytetty, kun juo runsaasti alkoholitonta, mieluiten vain puhdasta vettä, yrttiteetä ja tuoremehua, ja syö normaalia vähemmän. Keho puhdistuu ja kerää voimia, lepo ja neste antaa siihen mahdollisuuden. Yöunille olisi tarvetta, joten jos voi aamulla lähteä myöhemmin töihin, näinä aamuina kannattaa nukkua niin pitkään kuin nukuttaa.
- Vähenevän kuun viimeiset päivät ovat tällä kuunkierrolla erityisen voimakkaat, sillä uudenkuun päivänä perjantaina 30.8. on myös Kuu lähimmillään Maata, eli on "superkuu". Tämä uusikuuhan ei taivalla koskaan näy, joten siksi tästä ei puhuta mediassa superkuuna, mutta yhtäkaikki vuorovesivoima voimistuu samalla voimalla kuin supertäysikuunkin aikaan, joten nyt keho voi reagoida odotettua vahvemmin monella tavalla.
- Kun tietää, mikä rytmi luonnossa on meneillään, ja ottaa sitten vielä huomioon vallitsevan säätilan, onko painostava helle vai raikas ja kevyt ilma, niin osaa suhtautua tilanteisiin ja tapahtumiin isommasta näkökulmasta katsoen. Ei joudu huolestumaan turhasta, kun tietää että nyt on tällaista ja tällaista meneillään. Ja voi rauhotella muita, sanoa vaikkka että lauantaina olosi on jo parempi, tämä menee kyllä ohitse.

Uutuuskirja Sään merkit ympäristössä ilmestyy 5.9.

- Vanhan kansan sääennustuksista kertovaa kirjaa voi ostaa jo ennakkoon -10% alennuksella. Tästä lisätietoja.
Kirjan kansikuvana on kuusen oksasta tehty säätikku. Sellaisen voi väsätä, kun ottaa oksan yläkuulla. Joten lisää sääjuttua syyskuun alussa, kun uusikuu syntyy.

Uudenkuun päivä on 30.8.

- Uudenkuun ensimmäisenä päivänä juhlitaan Suomen luonnon päivää. Tästä on tulossa liputuspäiväkin, ihan virallisesti almanakkaan asti. Olemme varmaankin ainoa maa, jossa liputetaan luonnon kunniaksi. Tulisiko tästä uusi loppukesän juhlapäivä? Ehkä suomalaiseen kulttuuriin sopisi kadotetun kekrin ja usein kylmässä säässä juhlitun juhannuksen väliin lämpimälle elokuun lopulle ajoittuva, kesää ja luontoa juhlistava päivä. Se kun on teema, joka yhdistää, ja ajankohta on mitä parhain. Mielenkiintoista nähdä, mihin tämä kehittyy. Jos tästä tulee uusi yleinen juhlapäivä, on turisteillakin paljon uutta ihmettelemistä. Ja koska tähän aikaan sadonkorjuu on jo alkanut, marjat kypsyneet, mutta ulkona vielä tarkenee, voi tästä tulla todella hieno yhteinen kesän lopun juhla-aika vuosikymmenten mittaan.
- Suomen Luonnon päivän nettisivut.
- Yläkuulla eli nousevalla kuulla on hyvä aloittaa uutta, ja siihen tämä päivän nyt upeasti osuu. Päivän kunniaksi voi myös istuttaa puun tai kukkivan pensaan omaan pihaankin, sillä se sattuu yläkuun alkuun parhaille istutuspäiville. Viikonloppuna kannattaa siis täydentää pihaa ja puutarhaa muutamalla marjapensaalla, perennalla ja vaikka perheomenapuulla. Taimistojen yhä laajeneva valikoima antaa jokaiselle sopivaa, ja nyt istutettuna kaikki ehtivät vielä upeaan kasvun alkuun ennen syksyä.

- Nautitaan vielä ihanasta kesästä, tuoreesta kotimaisesta ruuasta, ja tummuvan taivaan tähtien tuikkeessa loppukesän rantajuhlista!


Jatka Yläkuun etusivulle.


***Tämä kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alunperin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.CURRENT MOON

moon info

 

Almanakan merkit: Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä kuu alkaa kasvamaan, eli alkaa yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä kuu alkaa vähenemään, eli alkaa alakuu eli laskeva kuu. Ympyrä, jossa oikea puoli on valkoinen, vasen musta = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli. Ympyrä, jossa vasen puoli on valkoinen, oikea musta = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.