Kirja: Yläkuu ja alakuu - ajoituksen taíto suomalaisessa kansanperinteessä

Suomalaisen kansanperinteen mukainen käsitys kuun vaikutuksesta eri töiden tekemisen ajankohtaan ensi kertaa kirjana.

Kirjan alussa käydään läpi Kuun merkitystä ja eri kuunvaiheiden nimityksiä kansanperinteessä. Loppuosa kirjaa jakaantuu eri töihin ja toimiin, joiden ajoitus riippui kuunvaiheista.
Mm. vihdan teko, vesakon raivaus, taikinan leipominen, poltto- ja rakennuspuiden kaato, uunin muuraus, kukkien ja perunan istutus, viljan kylvö, heinän niitto, hiusten leikkuu, taikinan nousu, kalanpyydysten teko, syöttien käyttö metsästyksessä, tuhoeläinten hävitysaika, jne.
Luonnon rytmi, jossa tuore ja kuiva aika vaihtelevat, seuraa Kuun vaiheita, ja oli siksi entisajan ihmiselle helposti havaittavissa suoraan luonnosta, mutta erityisesti kuun asennosta taivaalla. Nousevan kuun eli kasvavan kuun aikana moni työ tuotti paljon paremman tuloksen kuin laskevan eli vähenevän kuun aikaan. Tästä on peräisin sananlaskumme: "Odottaa kuin Kuuta nousevaa". Väärään aikaan tehden kun tulosta ei syntynyt.

Hinta 25,- , postikulu 3,50, lasku mukana. Toimitus kirjeenä 5 arkipäivässä, kotiin tuotavana litteänä pakettina 2-3 päivässä (postikulu silloin paketin mukaan).
Selaa kirjan tarkkaa sisällysluetteloa. Lue kirja-arvio. Lue kirja-arvio.
Tilaa kirja Kuukaupasta.

Sään merkit ympäristössä.

Vanhan kansan sään tarkkailu ja -ennustusneuvot luonnon merkeistä ja kehon tuntemuksista.
Miten ennustetaan säätä luonnon merkeistä? Millaista säätä on luvassa, kun rantametsä humisee, koski kohisee, ilma väreilee, kaiku kuuluu hyvin, hiillos hehkuu, noki palaa, viikatteen terä ruostuu, järven jäät paukkuvat, sadevesi kuplii lammikoissa, savu laskee maahan, puhelinlangat laulaa, kallio kaikuu, sumu laskee, vatsaa närästää, väsyttää, varvasta kutittaa, jäseniä särkee, kahvi höyryää, suola kovettuu, jne. Entisajan tapa huomata muutokset jokapäiväisissä asioissa, ja tietää niistä onko sade tulossa, pakkanen kiristymässä, suojasää alkamassa vai tuleeko poutaa.
Miten säätä kuvaavat sanat muuttuivat, kun keksittiin mittarit ilmanpaineelle, lämpötilalle ja kosteudelle? Millainen on kova ilma ja pehmeä ilma? Mistä on saanut alkunsa sana "tulipalopakkanen"? Miten tehdään seinälle kiinnitettävä säätikku, joka liikkuu ylös/alas sen mukaan mihin suuntaan sää on muuttumassa (kansikuvassa).
Kirjan sääneuvot ovat eri puolilta Suomea, eri murteilla kerrottuna, vuosikymmenten ja jopa vuosisadan takaa. Lopussa tilaa kirjoittaa, mikä on oma suosikki-ilma, ja miten omalla kylällä on ennustettu säätä.
135 sivua, nidottu, pehmeäkantinen. Hinta 25,-, postikulu 3,50. Toimitus kirjeenä 5 arkipäivässä, kotiin tuotavana litteänä pakettina 2-3 päivässä (postikulu silloin paketin mukaan). Tilaa kirja Kuukaupasta.

Kirja Naisen kehon kuurytmistä, sen seuraamisesta ja ymmärtämisestä kuunkierron mukaan.

Terhi Hirvikallio on opiskellut Saksassa ja Kiinassa, ja hoitaa asiakkaitaan Suomessa kiinalaisen lääketieteen, akupunktion ja luontaishoitojen avulla. Kirjassa hän kertoo mitä missäkin kuunkierron vaiheessa kannattaa tehdä: ruuat, reseptit, tunteiden ymmärtäminen, kehon tarpeet, ja jopa neuvoja miehille miten tukea ja ymmärtää naista kierron eri vaiheissa.

Tämän kirjan lukemisesta tulee hyvä olo. Kuukautiskierto on luonnollinen rytmi, ja sen häiriötilat voidaan hoitaa luonnon keinoin kun sitä oppii ymmärtämään. Kirja kertoo naisten voiman löytämisestä nykyisessä elämänrytmissäkin. Terhin luoman Kuukellon avulla oma kuukautiskierto tulee tutuksi. Tunteille ja tuntemuksille löytyy rytmi ja selitys. Omaan rytmiin tutustumalla löytää luottamuksen sen seuraamiseen. Milloin on energisimmillään, milloin haluaa levätä, ja miten selittää sen muille.
Kirja käy naisen elämän läpi ensimmäisistä kuukautisista niiden loppumiseen. Matkalla on neuvoja omien tuntemusten jäsentämiseen ja kehon tukemiseen kierron eri vaiheissa: ruokareseptejä, värejä, musiikkia, liikkumista, voimasanoja. Neuvoja vaivojen hoitoon kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta tasapainoa etsimällä. Kuukautisten loppumisen aikaa käsitellään vain lyhyesti.
Miehille on omat neuvonsa, jotka auttavat tarjoamaan tukea vaimolle, tyttöystävälle tai myös omalle tyttärelle kuukautiskierron eri vaiheissa. Kun mies otetaan huomioon, hänen ei tarvitse torjua asiaa vaan hän osaa ja voi vaikuttaa rakkaan ihmisen hyvinvointiin.
133 sivua, pehmeäkantinen, ilmestynyt 2016.

Hinta 24,-, postikulu 2,50. Toimitus kirjeenä 5 arkipäivässä, kotiin tuotavana litteänä pakettina 2-3 päivässä (postikulu silloin paketin mukaan).
Tilaa kirja Kuukaupasta.

Wanhan ajan Kuukalenteri 2023

Katso seinäkalenterista suoraan perimätiedon mukaiset kylvö- ja istutusajat eri kasveille, rikkaruohojen perkausajat, vesakon raivaus, hävityspäivät, #kitkemispäivät, vastan/vihdantekopäivät, kukkien mullan vaihto, hedelmäpuiden ja marjapensaiden leikkaus, varttamimen, puiden istutus, hirsi-, puusepän-, vene- ja polttopuun kaatoajat, hiusten leikkuu- ja värjäyspäivät, yrttien keruuajat, joulukuusen kaatoaika, pensasaitojen leikkausajat, kukkasipulien istutuspäivät, säänennustuspäivät ja kukkienkastelupäivät eli vesipäivät. Uutuutena erikseen kevään ja kesän kaikkein parhaimmat istutuspäivät!

Tämän helpompaa vanhojen neuvojen hyödyntäminen ei voi olla! Upeat kuvat taivaanilmiöistä ja kuvien selitystekstit kertovat mitä kaunista ja mielenkiintoista taivaalla kulloinkin voi nähdä: halot, kehät, revontulet, sateenkaaret, sumukaaret, ilmakehän ilmiöt, tähtitaivas, jne. Vuoden työt päivä päivältä! Merkkien selitykset viimeisellä aukeamalla. Nimipäivät ja juhlapyhät. Kuun vaihe- ja korkeusmerkki joka päivälle. Täysikuun ja uudenkuun tarkat hetket. Suomalaista perimätietoa!
Hinta: 24,-. Postikulu 2,50. 2kpl tai useamman tilauksesta -10%, 5 kpl tai yli -20%. Yli 1 kpl postikulut painon mukaan. Toimitus kirjeenä 5 arkipäivässä, kotiin tuotavana litteänä pakettina 2-3 päivässä (postikulu paketin koon mukaan). Yhdistykset ja jälleenmyyjät kysy suoraan: anne.poyhonen@ylakuu.com puh. 050 5353321.

Avaa esimerkkiaukeama vuoden 2021 kalenterista.

Tilaa Wanhan ajan Kuukalenteri 2023 Kuukaupasta.

UUTUUS: Hyvän kuun aikaan 2023 yhdistää puutarhan ja terveyden hoidon samaan kalenterin! Lisäkuvia nettikaupassa!


Päiväkirjamuotoinen kuukalenteri, jossa värikuvitus, paljon muistiinpanotilaa, nauha välissä, koko 23 cm korkea, 17 cm leveä. Yhdistää kaksi muuta kalenteria samaan, kehon kuva ja symbolit kertovat eri kehonosien hoitoajat, hiusten leikkuun ja värjäyksen, paasto- ja rentoutuspäivät, täysikuun vaikutuksen, kukkienkastelupäivät, kylvöt, istutukset, kitkemiset, vihdan teon, yrttien keruun, jne. valtava määrä neuvoja yksissä kansissa.
Hinta: 29,-. Postikulu 4,50. Useamman kappaleen tilauksista -10%, 5 kpl tai yli -20%. Lue lisää ja tilaa Kuukauppa.fi -nettikaupasta.

Kuu ja sää Päiväkirja 2023 ilmestyy 15.12.
Samat töidentekoajat kuunvaiheiden mukaan, kuin Wanhan ajan Kuukalenterissakin, mutta päiväkirjamuodossa! Eli puutarhan kaikki tärkeimmät työt: Perimätiedon mukaiset kylvö- ja istutusajat eri kasveille, rikkaruohojen perkausajat, vesakon raivaus, hävityspäivät, #kitkemispäivät, vastan/vihdantekopäivät, kukkien mullan vaihto, hedelmäpuiden ja marjapensaiden leikkaus, varttamimen, puiden istutus, hirsi-, puusepän-, vene- ja polttopuun kaatoajat, hiusten leikkuu- ja värjäyspäivät, yrttien keruuajat, joulukuusen kaatoaika, pensasaitojen leikkausajat, kukkasipulien istutuspäivät, säänennustuspäivät ja kukkienkastelupäivät eli vesipäivät ja monta muuta työtä. Sääpäiväkirjaa pitämällä näet myös sään vaikutukset puutarhaan ja terveyteen. Värikuvitus. Kätevät värikoodit kuunvaiheille - milloin on istutus, milloin perkausaika. Joka päivälle muistiinpanotilaa, viikko yhdellä aukeamalla. Merkkien selitykset päiväkirjan lopussa. Kovakantinen. Merkkinauha. Ilmestyy vuosittain. Koko A5 suljettuna, eli A4 avattuna. Kuva päiväkirjan aukeamasta.

Hinta 22,-. Postikulu 3,50. Toimitus kirjeenä 5 arkipäivässä, kotiin tuotavana litteänä pakettina 2-3 päivässä (postikulu silloin paketin mukaan).
Alennus 2-4 kpl tilauksesta -10%, 5 kpl tai yli -20%. Kun tilaat 2 kpl tai enemmän, laita mukaan puhelinnumero, että posti voi lähettää tekstiviestillä paketin saapumisilmoituksen.
Tilaa Kuu ja sää Päiväkirja 2023 Kuukaupasta.

Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2023 -taskukalenteri ilmestyy 15.12.
Taskukalenteri jossa joka päivä kehon kuva kertoo mitä kehonosaa hoidetaan, symbolit kertovat hiusten leikkuun, värjäyksen ja permanentin, kasvojen- ja jalkojen hoitopäivät, auringonotto- ja solariumpäivät, paasto- ja rentoutuspäivät, hyvät hammaslääkäripäivät ja miten löytää hyvä leikkausaika, sormen ja varpaiden kynsienleikkuupäivät, kukkienkastelupäivät, pyykkipäivät, säänennustuspäivä, täysikuun vaikutuksen ajat, ja paljon muita neuvoja oman kehon terveyden ja kauneuden hoitamiseen. Mätäkuu merkitty, ja uutena auringon vuotuiskierron merkitys terveyteen.
Kovakantinen. Merkkinauha. Ilmestyy vuosittain. Koko 10 cm leveä, 16,5 korkea. Kuva kalenterin aukeamasta.

Hinta 24,-. Postikulu 2,50. Toimitus kirjeenä 5 arkipäivässä, kotiin tuotavana litteänä pakettina 2-3 päivässä (postikulu silloin paketin mukaan).
Alennus 2-4 kpl tilauksesta -10%, 5 kpl tai yli -20%. Kun tilaat 2 kpl tai enemmän, laita mukaan puhelinnumero, että posti voi lähettää tekstiviestillä paketin saapumisilmoituksen.
Tilaa Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2023 Kuukaupasta.

Alan klassikko: Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa.

Itävallan Tirolin Alpeilla kasvanut Johanna Paungger oppi lapsena isovanhemmiltaan miten Kuuta seuraavat luonnon rytmit vaikuttavat kaikessa elollisessa. Johanna kertoo tarkasti millä Kuun vaiheella ja missä eläinradan merkissä ollessaan mitäkin sairautta pitää hoitaa parhaan tuloksen saamiseksi. Samoin eri puutarhatöiden ajoituksesta, puiden kaatoajoista, erilaisista puun käyttötarkoituksista jne on yksityiskohtaista kokemusperäistä tietoa! Aivan upea tietopaketti Kuun vaikutuksista! Sisältää kuukalenterisivut vuosille 2009-2025. 185 sivua.
Huom! Tässä nykyisessä painoksessa on mukana kalenterisivut 2009-2025. Jos omastasi puuttuu 2015 tai 2020 eteenpäin, niin voit ostaa pelkät lisäsivut sisältävän vihkon, kts. tässä alla. Sen voi liittää kirjan väliin ja se jatkaa kirjan käyttöikää. Selaa kirjan sisällysluetteloa.
Hinta 34,-, postikulu 3,50. Toimitus kirjeenä 5 arkipäivässä, kotiin tuotavana litteänä pakettina 2-3 päivässä (postikulu silloin paketin mukaan). Tilaa kirja Kuukaupasta.

LISÄKALENTERIVIHKO 2015-2025:

Jos Kuun vaikutus -kirjassasi kalenterisivut päättyvät vuoteen 2014 tai 2020, ei tarvitse ostaa kokonaan uutta kirjaa. Molempiin kirjoihin käy sama lisäkalenterivihko, jossa on vuodet 2015-2025, eli yhtä pitkälle kuin kirjan nykyisessä painoksessakin. Hinta 7,-. Toimitus kirjeenä 5 arkipäivässä. Postikulu 2,50. Vihkossa on ainoastaan kunkin vuoden kalenteritaulukko samalla tavalla kuin kirjassakin, eli ei tekstiä, vain kuumerkkien nimet.
Tilaa lisäkalenterivihko Kuukaupasta.

Kuun vaikutus rakentamiseen Samoilta tekijöiltä kuin "Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, jne.". Johanna Paunggerin ja Thomas Poppen toinen suomennettu kirja. Tarkat ohjeet millä kuunvaiheella ja miksi pitää tehdä rakentamisen eri työt. Alkaen perustuskuopasta ja salaojituksesta, jatkuen betonivaluun ja perustuksiin, puurakenteisiin, jne. Vaihe vaiheelta talon rakentamisen eri työvaiheet ja mihin asioihin kuu vaikuttaa. Näillä neuvoilla saat terveen talon, johon vesi ei jää, eivätkä homeet kasva. Vanhan ajan ymmärrys siitä miten vuorovesivoima toimii kaikessa missä on vettä eli kosteutta. Joka työvaiheelle paras, melko hyvä, huono ja kaikkein huonoin tekoaika. Upea kirja ylistämään puurakentamista ja terveen rakennuksen merkitystä ihmisen terveyteen. Tärkeä apu homekorjauksiin, jotta kosteus todella saadaan pois.
127 sivua, sisältää kuukalenteri-sivut vuosille 2012-2025. Vanhaan painokseen lisäkalenterisivut, kts. tuossa yllä. Selaa kirjan sisällysluetteloa.

Hinta 34,-, postikulu 3,50. Toimitus kirjeenä 5 arkipäivässä, kotiin tuotavana litteänä pakettina 2-3 päivässä (postikulu silloin paketin mukaan). Tilaa kirja Kuukaupasta.

Uusintapainos: Nappaako tänään - opaskirja kalamiehille kalantulon ennustamisessa.
Tässä kirjassa on kerrottu suomalaisten kalastajien kokemuksella milloin kala syö. Eri kalalajien kohdalla on tutkittu kuunvaiheen vaikutus, tuulen, ilmanpaineen, valaistuksen ja vuorokaudenajan vaikutus, jne. Kaikki on kokemusperäistä tietoa satojen kalastajien ja kymmenien tuhansien kalastuskertojen todellisista saalismääristä. Kirjoittaja A. Merivesi on tehnyt upean työn selvittäessään milloin mikäkin tekijä vaikuttaa, ja miten. Tämä kirja on pitkään odottanut uusintapainosta, ja sen taulukot antavat selkeän käsityksen näistä luonnonrytmeistä, joiden avulla tämän päivänkin kalastaja voi arvioida parhaat syöntiajat. Selaa kirjan sisällysluetteloa.

Hinta 25,-, postikulu 3,50. Toimitus kirjeenä 5 arkipäivässä, kotiin tuotavana litteänä pakettina 2-3 päivässä (postikulu silloin paketin mukaan). Tilaa kirja Kuukaupasta.

Ensimmäisen painoksen on julkaissut Weilin+Göös 1969. Uusintapainos on kunnianosoitus A.Meriveden muistolle.

Maadoittuminen - kaikkien aikojen tärkein terveyslöytö
Ota yhteys maahan ja parane. Ulkona jalkojesi alla oleva maa ei ole pelkkää ruohoa, hiekkaa ja multaa. Se on kaikkialla läsnä olevan luonnollisen parantavan energian lähde. Luettuasi tämän kirjan et enää suhtaudu maahan välinpitämättömästi. Me ihmiset kuten kaikki muutkin elävät olennot, olemme sähköisiä olentoja sähköisellä maapallolla ja jalkojemme alla oleva maa on enemmän kuin vain jotain, jonka päällä seisomme, kävelemme ja nukumme.
Tee ensin koe kotona, istu tai kävele paljain jaloin 20 min joka päivä viikon ajan. Mihin vaimenivat kivut, säryt ja väsymys? Miten voi olla että olo paranee ilmaiseksi ja ilman hoitoa - vain ottamalla kengät pois ja olemalla paljain jalkapohjin kiinni maan pinnassa? Maa on luonnon alkuperäinen tulehduslääke, se korjaa kehon elektronien puutoksen. Sähkö virtaa suuremmasta varauksesta pienempään, maasta eläviin olioihin.
Kirjassa on valtavasti esimerkkejä eri sairauksien oireiden häviämisestä ja jopa kokonaan paranemisista, sekä myös niistä tehdyistä tieteellisistä tutkimuksista: Niveltulehdus, nivelreuma, nivelrikko, MS-tauti, alzheimer, krooniset tulehdukset, krooniset säryt, huono uni, levottomuus, ahdistus, stressi, sähköyliherkkyys, selkäkipu, autismi, fibromyalgia, jetlag, uniapnea, suonikohjut, korkea verenpaine, sydämen rytmihäiriöt, polvisärky, vaihdevuodet, kuukautisvaivat, lapsettomuus, ylipaino, jne.
Maa johtaa elektroneja kehoon sen paremmin, mitä märempää se on. Nurmikko, hiekka, sora ja kiveys johtaa sähköä, asfaltti ei. Kävele aamukasteisella nurmikolla tai märässä rantahiekassa. Liity lasten joukkoon loiskuttelemaan vesilammikoissa sateen jälkeen. Lapset tuntevat että paras olo on kun heittää kengät ja sukat pois, ja juoksee pihalla paljain jaloin! Ei tarvitse juosta, istuminen ja makaaminen toimivat yhtä hyvin. Kunhan iho koskettaa maata.
Kirjoittaja amerikkalainen Clinton Ober rikastui kaapelitelevisioyrityksellään ja lähti sitten etsimään elämälle uutta tarkoitusta. Hän sairastui vakavasti, mutta löysi avun tekemällä itselleen saman mitä oli tehnyt TV-kaapeleita asentaessaan: hän maadoitti itsensä. Sitten hän lähti etsimään lääkäreitä jotka haluaisivat tutkia tätä terveysvaikutusta, ja vähitellen kovalla työllä hän löysi yhteistyökumppanit selvittämään, mistä tässä oikein on kysymys. Nyt hän valmistuttaa maadoittavia lakanoita ja kenkiä, tuodakseen maanpinnan niidenkin ihmisten kehoon, jotka eivät pääse edes ulos istumaan.
Pehmeäkantinen, 268 sivua. Valmiixi kustannus. Muut kirjoittajat Stephen Sinatra ja Martin Zucker.
Hinta 27,-, postikulu 2,90. Toimitus kirjeenä 5 arkipäivässä, kotiin tuotavana litteänä pakettina 2-3 päivässä (postikulu silloin 4,50).
Tilaa kirja Kuukaupasta.

Riimut - viestejä viikingeiltä. Kirjoittaja: professori Heikki Oja. Riimut ovat viikinkiaikaisia kirjaimia, joita on löydetty koruista, keihäänkärjistä ja kastemaljoista. Tunnetuimmat riimut ovat kivissä, jotka on pystytetty henkilön tai rakennuksen muistoksi, usein kristillisin symbolein. Riimuja on kaiverrettu myös kalentereina käytettyihin riimusauvoihin. Niitä on museoissa Suomessa, ja ne ovat olleet täällä yleisiä kalentereita ennen kuin paperialmanakka alkoi ilmestyä. Riimusauvoissa on Turun hiippukunnan pyhimyskalenterin merkkipäivät ja muutama pakanalliselta ajalta säilynyt juhla kuten suviyöt ja talviyöt.
Kattava kirja esittelee riimukirjoitusta sekä kertoo, mitä tiedämme riimutaiteilijoista ja löytyneistä riimuesineistä. Riimukivet ovat tuhannen vuoden takaa, riimusauvat muutaman sadan vuoden takaa.
Professori Heikki Oja on Helsingin yliopiston almanakkatoimiston eläkkeelle jäänyt johtaja. Hän on aiemmin julkaissut tietokirjoja tähtitieteestä ja kalenteritietoudesta.
Kovakantinen, 240 sivua. Kertoo myös Anne Pöyhösen tutkimista riimusauvoista. Kustantanut SKS (Suomalaisen kirjallisuuden seura). Hinta 24,-, postikulu 2,90.
Tilaa kirja.
Sivun alkuun.

Seuraa Yläkuun Facebook sivua.

Posti tuo kotiin asti:

Kirjat ja kalenterit normaalisti kirjekuorissa kotiin asti, yli 3 cm paksut lähetykset tulevat pakettina, joista saa noutoilmoituksen puhelimeen.

Pistekirjoituksella:

Yläkuu ja alakuu -kirjan voi lukea myös pistekirjoituksella! Ota yhteyttä Näkövammaisten kirjastoon, Celiaan. Lisää sivuilta: www.celialib.fi