Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:
Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla.
Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä,
päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)
Uutisia ja neuvoja
Yläkuun Facebook-sivulta, jota voi lukea, vaikkei itse olisi facebookissa.
Wanhan ajan Kuukalenteri 2025 ja muut kuukalenterit ovat myynnissä Kuukaupassa:
www.kuukauppa.fi.
Tilata voi aina myöskin sähköpostilla anne.poyhonen@ylakuu.com, sekä tekstiviestillä ja iltaisin puhelimella 050 535 3321. Lisäksi messenger- ja facebook-viestillä vastaan mielelläni kysymyksiin, aina kun mahdollista.
Kuu
- Uudenkuun päivä oli sunnuntaina 1.12. ja nyt on yläkuu eli nouseva kuu eli uuden kuun aikaa. Se jatkuu täydenkuun päivään sunnuntaihin 15.12. asti.
- Wanhan ajan Kuukalenterissa 2024 ja Yläkuun kalenterissa kauneuteen ja terveyteen 2024 on pyöreä kuun kuva, jossa kuun valkoinen osa kasvaa. Vain valkoinen osa näkyy taivaalla. Hyvän kuun aikaan 2024 -kalenterissa, sekä Kuu ja sää Päiväkirjassa 2024, on kuun kuvan lisäksi vihreä reunaviiva.
- Vihreä reunaviiva tarkoittaa, että kasvuvoima nousee maan yläpuolisiin kasvinosiin. Samalla kasvuvoima voimistuu päivä päivältä. Auringonkierrossa kasvuvoima alenee ja suunta on maan alle päin talvipäivän seisaukseen asti. Kuunkierron vaikutus jatkaa vaihteluaan kahden viikon välein. Vaikka ulkona vesi jäätyy ja lakkaa virtaamasta puun rungossa, vuorovesivoimien vaikutus ei pysähdy.
- Uusi kirja kuun vaikutuksista terveyteen on ilmestynyt! Kuusta kuuhun terveydessä -kirjassa on 320 sivua tarkkoja neuvoja, miten hoitaa omaa terveyttä ja parantaa vaivoja kuunkierron mukaan. Suomalaisen sairaanhoitajan Ritva Nevalaisen 15 vuoden työ ja kokemukset ovat vihdoin kirjan kansien välissä. Katso kuva ja lisätiedot Kuukaupasta.
Kuunsirpistä kuunkierron sää
- Keskiviikkona 4.12. on kuunkierron kolmas päivä, sään ennuspäivä. Jos tuuli asettuu puhaltamaan pohjoisesta, tulee kylmä kuunkierto, ja jos etelästä, leuto sää jatkuu vielä aatonaattoon asti.
- Joskus ei ihan saa selvää, mistä suunnasta tuuli nyt pääasiassa puhaltaa, joten seurataan vielä 1-2 päivää lisää, jos se asettuisi aloilleen. Sama tuulensuunta tuo ilmamassaa siitä suunnasta sitten alakuun eli laskevan kuun puoliväliin asti.
- Kuunsirpin asennosta katsottiin, sataako paljon vettä/lunta sen kuunkierron aikana, vai pysyykö enemmän sää poutaisena. Tällä kuunkierrolla sirppi on jo hiukan enemmän kallistuneena, sen kärjet hiukan enemmän vasemmalle yläviistoon, mutta ei vielä makaamassa. Siitä voi päätellä, että kuukauden kuluttua asento muuttuu lisää, ja kahden kuukauden kuluttua syntyvä kuunsirppi on jo hyvin kallellaan. Lunta on siis luvassa enemmän lopputalvesta, kuin nyt alkutalvesta.
- Kuunsirpin asento muuttuu hitaasti kuukausi kuukaudelta, ja menee monta kuukautta, että se kallistuu enemmän ja enemmän, ja sitten se alkaa kuukausi kuukaudelta nousta pystyyn. Ei siis haittaa, jos aina ei sirppiä näe, kun tarkkailee sitä vuoden ympäriinsä ja vähitellen pääsee tutuksi tämän rytmin kanssa.
Puutarhan työt ja joulukuusen kaato
- Leudon sään jatkuessa voi jopa istuttaa kukkasipuleita vielä joulukuun yläkuulla eli nousevalla kuulla, tai kylvää syyskylvettävien kukkien siemeniä. Luontokin kylvää monista siemenkodista siemenet maahan ennen talven tuloa, ja keväällä ne ovat valmiina itämään.
- Varmempaa on kuitenkin kylvää ja istuttaa sisätiloissa, ja monet kylvävät pitkän esikasvatuksen vaativia chilejä tai muita kasveja jo joulukuussa. Silloin on hyvä olla kasvilamppu tai muuta kirkasta lisävaloa taimien apuna, ja monet taimet eivät kestä vetoista paikkaa, joten aivan ikkunalla tai patterin päällä ilmavirta liikkuu liikaa, joko viilentäen tai kuivattaen kylvöksiä.
- Pistokkaita on nyt hyvä leikata täysikuuhun asti, ja jo juurtumassa olleet on nyt hyvä istuttaa. Kasvu lähtee nopeasti etenemään, vaikka on pimein vuodenaika.
- Sellaisista huonekasveista, jotka ovat kasvaneet liian korkeiksi, voi katkaista latvan, ja ne versovat uutta. Mitä puuvartisempi ja paksumpi runko, sen tärkeämpi on katkaista latva jo yläkuun alkupäivinä, sen ensimmäisen viikon aikana. Uusi kasvu ehtii sitten lähteä jo muodostumaan ennen täysikuuta ja jatkaa kasvamistaan. Poikkaistun latvaosan voi laittaa juurtumaan kasvista riippuen veteen tai kosteaan multaan. Joillakin rungoilla on hyvä antaa haavapinnan ensin kuivua huoneenlämmössä, ja kun se on kuiva, niin sitten vasta istutetaan.
- Joulukukka voi tulla kaupasta liian pienessä purkissa, ja on hyvä istuttaa ne isompaan ruukkuun tai tehdä niistä jouluasetelma ennen 15.12. täysikuuta, että ne kasvavat hyvin ja ovat kauniimmillaan läpi joulun ajan. Jos pikkujouluksi saatu amaryllis tai hyasintti venähtää liikaa, ne voi leikata maljakkoon ja lyhentää sopivaksi. Yläkuulla leikatut leikkokukat kestävät pitempään kauniina maljakossa.
- Liiallinen lämpö venyttää sipulikukkia jouluna saaden ne kukkimaan nopeasti ja kuihtumaan ennenaikaisesti. Sitä voi hidastaa pitämällä hyasinttia, amaryllista tai tulppaaneja yöllä viileässä tilassa, jos sellainen on, tai kasaamalla sipulien ympärille jääpaloja tai lunta. Mutta silloin pitää antaa ylimääräisen veden valua aluslautaselle, ettei sipuli saa liikaa kosteutta.
- Nyt on hyvä aika käydä hakemassa havuoksia maljakkoon ja tehdä niistä havupalloja ja -kransseja. Nyt nousevan kuun eli yläkuun aikaan puusta katkaistut oksat kestävät tuoreina pitkään ja neulaset eivät siksi varise.
- Joulukuusi samoin kaadetaan nyt ennen täysikuuta, niin se pitää neulasensa. Kuusen voi pitää pihalla siihen asti, eikä se tarvitse ulkona vesiastiaa. Aamupäivällä kaadettu kuusi kestää vielä hiukan iltapäivällä kaadettua paremmin, ja samoin etelä/lounastuulella kaadettu. Pohjoistuulisena päivänä ei saa yhtä hyvin neulaset pitävää kuusta, se on kuivattava tuuli.
- Kun kuusi on kaadettu oikeaan aikaan, sen neulasten ilmaraot pysyvät kiinni eikä se haihduta soluistaan vettä pois. Siksi se ei tarvitse vesiastiaa, ja entisaikana kuusenjalkana olikin kaksi ristiin lyötyä lankkua, joiden keskellä oli reikä kuusen rungolle. Kuusi kesti kauniina ilman vettäkin.
- Jos kuusen kaataa tänä vuonna juuri ennen joulua, se kuivuu nopeasti ja varistaa paljon. Aattona on jo alakuun viimeinen neljännes, ja koko joulua edeltävä viikko on alakuun eli laskevan kuun aikaa. Viime tippaan ei siis kuusenkaatoa nyt pidä jättää.
- Jos ottaa havuja aiemmin kaadetusta kuusesta havupallojen ja -köynnösten tms. tekoon, vaikuttaa kuusen kaatopäivä, ei se milloin oksat on siitä katkaistu irti.
- Väärään aikaan kaadettua kuusta voi hoitaa miten hyvin tahansa, se ei juuri sen käyttöikää pysty pidentämään. Latvakuusen kohdalla kuusen kaatopäivä vaikuttaa, ei se, milloin latvaosa sahataan siitä irti.
- Nyt nousevan kuun aikaan poltettu puu tekee enemmän hiiliä pesään ja hiillos hehkuu kauemmin, kuin laskevalla eli alakuulla. Täysikuun aikaan etenkin hiillos voi hehkua läpi yön, ja sen voi aamulla puhaltaa uuteen liekkiin. Niinpä pitää varoa viemästä tuhkaa ja hiiliä ulos täysikuun aikaan, ne kun jatkavat hehkumista ulkona, jossa tuulenvire puhaltaa ne takaisin liekkiin. Ainakin pitää olla kannellinen peltiämpäri, tai heittää ne saman tien märkään maahan tai lumeen kylmenemään.
- Jos ei ole tuttu tulisijan kanssa, on vaikka vuokramökillä täysikuun aikaan, on tärkeää ettei sulje peltejä liian aikaisin, sillä täysikuun hiillos palaa vielä lähes näkymättömällä liekillä ja tekee häkää jos hormi on lämmön talteenoton vuoksi jo suljettu. Kunnon tulisijoissa on hormin sulkevassa pellissä pieni reikä, josta häkä pääsee silti poistumaan, mutta jos reikää ei ole, se on tärkeä tietää ja jättää peltiä vähän raolleen.
- Kun ulkona on jäätä ja sen päälle sataa vielä vettä, voi huomata, ettei hiekoitushiekka tartu eikä pysy jäässä kiinni yläkuun aikaan yhtä hyvin kuin alakuulla. Täysikuun aikaan 13.-15.12. muutenkaan ei saisi liukastua, koska silloin saatu mustelma ja murtuma paranevat hitaasti ja voivat aiheuttaa pitemmän aikaa kestävän säryn. Hiekan tarttumista jäähän on siksi hyvä verrata kuukalenteriin. Etenkin jos on lonkka- tai polvivaivoja, ja pelkää kaatumista, on viisainta välttää liukkaita paikkoja täysikuun aikaan.
- Pihatien kuoppien täyttäminen nyt nousevan kuun eli yläkuun aikaan on turhaa työtä. Kuoppa aukeaa pian uudelleen ja saman työn saa tehdä toistamiseen. Paras aika tälle työlle on alakuulla.
- Jäälyhtyjä tehdessä on hyvä verrata minä päivinä jäästä tulee kirkasta ja minä päivinä sameaa. Veden käyttäytymisessä on vielä paljon selvitettävää. Jo se on erikoista, että kuuma vesi jäätyy nopeammin kuin kylmä.
- Polttopuun kaato on paras tehdä pakkasella tai kevättalvella, mutta jos nyt on aikeissa kaataa, niin vain mäntyä ja kuusta on hyvä kaataa yläkuulla. Nyt kaadettu lehtipuu ei kuivu eikä siitä saa hyvää poltettavaa. Se jää sitkeäksi eikä sitä ole helppo halkoa klapeiksi. Puun syyt pitävät klapin puoliskot kiinni toisissaan. Nyt kaadetun lehtipuun kanto ei lahoa vaan työntää vesoja keväällä.
- Tämä yläkuu on hyvää aikaa kaataa haapoja jänisten ja peurojen ym. syötäväksi. Nyt yläkuulla kaadettu puu pitää kuoren tuoreena pitkän aikaa ja se maistuu metsän eläimille. Mutta nyt kaadettu haapa työntää paljon juurivesaa sitten kesällä.
Metsästys ja kalastus
- Yläkuu eli nouseva kuu on parasta metsästysaikaa, sillä nyt saadun saaliin lihasta tulee mureaa ja suussa sulavaa syötävää. Se ei pakasteessakaan päästä vettä pois eikä kuivu. Oma pakastin kannattaa aina täyttää yläkuun saaliilla.
- Sama pätee porojen ja karjan teurastukseen. Kannattaa aina lihaa ostaessa kysyä teuraspäivä. Kun se on yläkuulla, lihan nesteet pysyvät solujen sisällä ja liha on pehmeää käsitellä. Sen oppii erottamaan silmämääräisestikin vaikka kaupan tiskillä. Jos kaupan lihapakkauksessa on paljon veren väristä lihasnestettä lihapalan ympärillä, se on alakuista lihaa, josta neste valuu ulos. Ei siitä kannata maksaa paljoa.
- Kun oppii tämän tarkkailemaan, välttyy kuivuvan ja sitkeän lihan ostamiselta ja ruuanlaitto muuttuu mukavaksi. Kokki on onnellinen, kun liha sulaa suuhun eikä terävää veistä tarvitakaan.
- Joulukinkuksi pitäisi aina valita lähituottajalta ostettu possu, että saa tietää teuraspäivän, sekä sen että possu on saanut kunnon rehua eikä sen rasvat ole rypsistä. Yläkuinen kinkku ei valuta rasvaansa pannulle, vaan pitää lihan mehevänä ja terveellisen kinkkurasvan siinä päällä. Se maistuu jouluna mahtavalta. Moni on ihmetellyt, ettei edes ruistaikinakuori pelasta kinkkua, vaan se kuivuu uunissa. Tämän vuoksi on tärkeää tietää teurasaika, ettei pyhinä tule pettymystä.
- On paljon helpompaa laittaa hyvää ruokaa yläkuisesta lihasta, jonka lihasneste hyytelöityy kypsennettäessä ja työntää lihassyyt erilleen toisistaan. Lihapalat pyöristyvät padassa ja pannussa, ja pihvi turpoaa niin että nousee keskeltä koholle. Yläkuisen lihan tunnistaa samalla hetkellä, kun ravintolan tarjoilija tuo annoksen pöytään, ja kotikokki näkee sen omin silmin heti kun alkaa siitä ruokaa laittamaan.
- Yläkuulla saadun saaliin turkista ei karva hevin irtoa, joten se on hyvä käsitellä taljaksi. Lampaantaljan kanssa sama ajoitus.
- Vastaavat ohjeet pätevät myös kalaan. Yläkuulla saatu kala pysyy ehjänä kypsennettäessä ja lohkeaa kauniisti irti ruodoista. Yläkuisessa suomut ovat tiukassa, joten sen voi uunikalana kypsentää suomustamattakin, se kun ei kuivu pitkässäkään kypsennyksessä.
Rakennustyöt
- Kun lämpötila ei ole vielä pakkasen puolella, ja on talven alun yläkuu eli nouseva kuu, on varottava rakennustöissä kertyvää kosteutta. Nyt puu imee sisäänpäin, kosteus imeytyy avoinna oleviin rakennuspintoihin, ja jos pinta suljetaan ennen alakuun kulumista, se jää muhimaan rakenteisiin aiheuttaen sienille loistavan kasvuympäristön.
- Sisälläkin talossa vaikka seinää maalatessa huomaa miten maali levittyy huonosti, siveltimestä irtoaa harjaksia ja jälki on epätasaista. Maalin kuivumisessa kestää paljon pitempään. Tapetti ei asetu kauniisti ja nyt laitetut kylpyhuoneen kaakelit voivat irrota kun eivät kiinnittyneet kunnolla. Alakuu on paljon parempaa rakennusaikaa.
- Rakentamisen töistä kertoo Kuun vaikutus rakentamiseen - oikean ajoituksen taito uudis- ja korjausrakentamisessa, jota saa Kuukaupasta.
- Kosteus ei poistu kylmänä olleesta hormista hyvin nyt yläkuulla. Parasta olisi aina aloittaa ensimmäinen lämmitys täysikuun jälkeen, alakuulla eli laskevalla kuulla. Silloin hormi alkaa vetää nopeasti, se kuivuu hyvin ja karstaa ei ala kertymään sen pintaan, eikä rakenteisiin tule höyryn paineen vuoksi halkeamia.
- Nuohous pitäisi tehdä alakuulla, että noki irtoaa paremmin ja uutta ei kerry niin nopeasti, kuin jos nuohous tehdään yläkuulla.
Leipominen ja maidon käsittely
- Tuorejuustoista tulee nyt meheviä ja pitkään tuoreena pysyviä. Juustomuotin kuviosta ei tule terävä, vaan pinta leviää ja juusto on hyllyvämpää. Heraa irtoaa vähemmän. Joulu on tänä vuonna alakuulla, joten joulun aikaan juustoista tulee tiiviimpiä ja kovempia ja heraa irtoaa paljon.
- Kypsytettäviä juustoja voi tehdä itsekin. Vesa Raidan nettisivut kertovat niin reseptit kuin välineetkin. Vesa vastaa kysymyksiin ja häneltä saa juustonteon mikrobeja ja välineitä, jos ei löydä itse nettikaupoista sopivia. Hänellä on myös facebook-sivut: Juustoa kotikonstein. Olisi ihanaa, jos tämä taito leviäisi ja tekisimme itse terveellisiä juustoja omaan ruokapöytään. Näillä resepteillä siihen on mahdollisuus kotonakin!
- Jugurtin, viilin ja kefiirin valmistus onnistuu hyvin yläkuulla ja niistä tulee meheviä. Jugurtista tulee paksua ja lohkeavaa. Kefiirin teon parhaat päivät ovat kukkapäivät (kuk Yläkuun kuukalentereissa) pe-la 6.-7.12. ja la-su 14.-15.12.
- Leipä- ja pullataikina nousevat hyvin yläkuulla. Leivästä ja pullasta tulee kuohkeaa ja pehmeää, eikä se kuivu nopeasti. Kefiirin tekoon parhaat kukkapäivät ovat parhaita myös leipomiselle. Tuoksu leviää eniten kukkapäivinä.
- Olut, viini, kotikalja ja muut käyttämällä tehtävät juomat lähtevät nopeammin käymään nyt yläkuulla eli nousevalla kuulla. Niihin tulee korkeampi alkoholipitoisuus, mutta ne eivät säily yhtä pitkään kuin alakuulla valmistetut.
- Joulu on tänä vuonna alakuulla, ja joulujuomat on parempi tehdä hedelmäpäivinä (hed) to-pe 19.-20.12. kuin juuripäivinä la-su 21.-22.12., jolloin juoma voi mennä pilalle tai siihen tulla makuvirhe.
Pyykin pesu ja siivous
- Nouseva kuu eli yläkuu kerää likaa pintoihin ja nyt siivotut ja pestyt pinnat ehtivä nopeasti likaantua uudelleen. On parempi valmistella muuten siivouksia, mutta tehdä vesipesut ja lopulliset joulusiivot vasta täysikuun jälkeen joulunalusviikolla ja jouluviikolla. Silloin työ sujuu joutuisammin ja kevyemmin ja tulos kestää pitempään.
- Samoin pyykinpesun kanssa ja vaikka nyt pestään välttämättömin, niin suuremmat pyykin pesut on mukavampi hoitaa lyhyemmällä pyykkiohjelmalla alakuun vesipäivinä ma-ke 16.-18.12. ja niistä tulee puhdasta ja raikasta. Pesuainetta kuluu vähemmän ja tahrat lähtevät paremmin silti. Pyyheliinoista tulee pehmeämpiä ja pörheämpiä.
- Raitis ilma auttaa paljon terveenä pysymisessä. Kodin tekstiilipölyn ja huonekalujen, patjojen, tyynyjen, mattojen ja verhojen sisältämät bromia sisältävät palonsuoja-aineet eivät tee hyvää keholle, joten irtoava pöly on hyvä tuulettaa läpivedolla ja saada päivittäin raitis ilman taloon.
- Uudet kodintekstiilit on tärkeää pestä kunnolla ennen käyttöönottoa alakuun eli laskevan kuun aikaan, ettei ihan kaikkea tarvitsisi kerätä vähitellen niistä irtoamaan huoneilmaan ja siitä kehoa rasittamaan. Alakuulla peitot, tyynyt ja muut myös kuivuvat helpommin ja nopeammin.
- Isoja mattoja ja sijauspatjoja yms. ei kannattaisi pestä pesulassakaan nyt yläkuulla, sillä niihin jää helpommin kemikaalijäämiä. Omassakin pyykkikoneessa näkee miten nyt pesuaine vaahtoaa enemmän mutta ei huuhtoudu yhtä hyvin pois ja huuhteluaine voi jättää jopa kalvon tekstiilin pinnalle, mikä tuntuu tahmeutena.
- Ulkona on aina parasta kuivattaa pyykkejä, jos vain sää sen sallii. Auringonvalo on paras desinfiointiaine. Ultraviolettisäteily puhdistaa ja ulkoilma raikastaa pyykkiä.
- Luonnonvillainen vaate on parempi pestä yläkuun eli nousevan kuun aikaan, sillä käsittelemätön villa vanuttuu helposti alakuulla pestessä.
Kukkien kastelu
- Sisäkasvien kastelun parhaat päivät eli vesipäivät ovat su-ma 8.-9.12. ja ne on merkitty Yläkuu kustannuksen kuukalentereihin vesipisaran kuvalla. Vaikutus alkaa voimalla ja vähenee sitten vähitellen merkin vaihtuessa kalenterissa seuraavaksi. Kasvit varastoivat näinä päivinä vettä, ja on tärkeää että sitä on purkissa juurien saatavilla.
- Etenkin ensimmäisenä kahdesta tai kolmesta peräkkäisestä vesipäivästä huomaa kukkapurkkien mullan kuivuvan nopeasti, ja maljakosta häviävän vettä senttikaupalla. Jos ei ehdi kastella ensimmäisenä vesipäivänä heti aamulla, on parempi kastella jo edellisenä iltana. Joskus vaikutus jopa näkyy jo edellisenä iltana selvästi, mutta etenkin ensimmäisen vesipäivän vaikutus näkyy hurjan selvästi. Kaikkina vesipäivinä kastellaan, ja ylimääräinen kaadetaan lopuksi aluslautaselta pois.
- Vesipäivinä kasvit imevät tavallista enemmän vettä varastoon, ja voivat sitten erityisen hyvin vesivarastonsa ansiosta. Ne pysyvät vastustuskykyisempinä ja kasvavat paljon paremmin.
- Sisäkukkia ei pitäisi kastella kahtena päivänä ennen vesipäiviä (kuk eli kukkapäivät), sillä se altistaa ne punkeille tai kirvoille, pitää purkin märkänä pitkään ja kerää helposti sieni- tai homekasvustoa, tai pieniä kärpäsiä mullan pintaan. Kasvi ei pysty kukkapäivinä imemään suurta vesimäärää käyttöönsä, ja se jää pitämään multaa läpimärkänä, tarjoten sienille, homeille ja ötököille kasvumahdollisuuden.
Hiusten leikkuu ja värjäys
- Nyt on yläkuu eli nouseva kuu ja nyt leikatut hiukset kasvavat jatkossa nopeammin ja vahvempina. Sama pätee ihokarvoihin ja eläinten turkkiin. Yläkuun päivistä parhaat hiusten leikkaamiseen ja värjäämiseen ovat 2.-7.12. ja 10.-14.12. Näinä päivinä onnistuu myös kiharat pitkiinkin hiuksiin.
- Jos ei tarvitse nopeuttaa hiusten kasvua, voi leikata ne talvella kuukalenterin Hi-päivinä, jotka aina edistävät hiusten terveenä pysymistä. Nyt talvella ne osuvat alakuulle, joten kampaus pysyy pitempään mallissaan. Joulukampaaja-ajan voi siis varata to-su 19.-22.12. päiville, ja saa sekä värin että leikkauksen kauniiksi juuri ennen joulua.
- Jotkut lääkeaineet vaikuttavat hiusten laatuun, kihartumiseen ja värin tarttumiseen. Joskus riittää, ettei muutamaan päivään käytä sitä lääkettä ja saakin kampaajalla käydessä paremman tuloksen.
- Vesipäiviä (kts. kukkien kastelu) kannattaa välttää hiusten pesussa ja käsittelyssä. Ne eivät ole hyviä hiusten leikkuulle, värjäykselle tai permanentille. Vesipäivinä leikkaamalla voi saada hiukset jatkossa menemään helposti takkuun ja jäämään epäsiistin näköiseksi. Pelkkä peseminen vesipäivinä, etenkin alakuun vesipäivinä, tekee ne sähköisiksi, koska vesipäivinä pesuaine liuottaa hiuksen oman ja tarpeellisen, luonnollisen rasvan liian hyvin pois.
Kynsien leikkuu
- Kynsienleikkuupäivät ovat pe 6.12. ja pe 13.12. sormien ja varpaiden kynsille. Kun kynnet leikkaa näinä iltoina, ne muuttuvat koviksi ja vahvoiksi. Tarkemmat neuvot kynsien leikkuulle ovat Yläkuun kalenterissa kauneuteen ja terveyteen 2025, sekä myös Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenterissa.
- Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan. Pohjoisessa kun aurinko ei nouse tai laske, on kynsienleikkuu aika noin klo 20-23, kun aurinko on samassa ilmansuunnassa kuin se illalla aina on - vaikka se jääkin horisontin alle.
- Kannattaa mieluummin laittaa laastari lohjenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla. Jos kuitenkin joutuu leikkaamaan kynttä väärään aikaan, saa sitä heikentävän vaikutuksen korjattua leikkaamalla tai viilaamalla samaa kynttä seuraavan kerran, kun on oikea aika.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa
auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi
"Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2025".
Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit,
tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun,
ja monta muuta neuvoa.
- Neuvot löytyvät myös Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenterista, jossa on niin puutarhan kuin terveydenkin neuvot samoissa kansissa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä
monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen
Wanhan ajan Kuukalenteriin 2025, ja myös
Kuu ja sää Päiväkirjaan 2025
valmiiksi kunkin päivän kohdalle.
Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä osa kehoa on milloinkin aktiivisena ja herkkänä. Näitä kehonosia hoidetaan tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2024):
- Su-ma 1.-2.12. pakarat ja reidet. Ti-to 3.-5.12. polvet, nivelet, luusto ja iho koko kehossa. Pe-la 6.-7.12. sääret, pohkeet ja nilkat. Su-ma 8.-9.12. jalkaterät ja koko kehon herkistyminen. Ti-ke 10.-11.12. aivot, silmät, otsa- ja poskiontelot, nenä ja ylähampaiden juuret. To-pe 12.-13.12. hampaat, suu, korvat, kurkku, äänihuulet, nielu, kaula, niska ja kilpirauhanen. La-su 14.-15.12. hartiat, olkapäät, käsivarret, kädet ja keuhkojen yläosa.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän".
Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa
seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa
almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan
ylirasitusta, voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla.
Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai
kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- Ti-to 3.-5.12. vähennetään rasitusta polvilta ja niveliltä ja hoidetaan niitä. On varottava loukkaamasta polvia tai niveliä näinä päivinä, siitä jää helposti nyt pitemmäksi aikaa vaivaa. Boori ravinnelisä muutama kapseli päivässä auttaa monella nivelkipuihin. Se on yksi maaperästä paljolti puuttuva hivenaine, jota ruuasta ei saada tarpeeksi.
- Koko kehon iho myös on herkkänä ja imee kaiken iholle levitetyn tehokkaasti elimistöön ja verenkiertoon. Käytetään vain luonnon aineita iholla, eikä päästetä voimakkaita kemikaaleja näinä päivinä ihokosketukseen. Tiskatessakin on parempi käyttää suojakäsineitä näinä päivinä.
- Pe-la 6.-7.12. ei saa kylmettää sääriä ja nilkkoja, tai jos niin käy, pitää ottaa kuuma jalkakylpy kun tulee kotiin - tai mennä saunaan. Herkän alueen kylmettäminen vähentää verenkiertoa juuri silloin kun keho olisi itse korjannut alueen solukkoa ja tämä keskeytyy. Nyt ei ole hyvä nyrjäyttää nilkkaa, paraneminen on hidasta.
- Jos neste kertyy jalkoihin tai on suonikohjuja, on tärkeää näinä päivinä pitää jalat liikkeessä, eikä seisoa tai istua pitkään kylmissä tiloissa. Lämpö ja hyvä verenkierto näinä päivinä varmistavat, etteivät suonikohjut pahene ja että lymfakierto vähentää turvotusta. Pakkassaappaat nilkkojen suojaksi, ettei viima ja kosteus pääse kenkiin.
- Su-ma 8.-9.12. on loistava päivä ottaa rentouttava jalkakylpy - mutta ei raspata jalkoja. Raspaus tehdään aina alakuulla. Nyt hemmotellaan hieromalla jalkoja hyvillä öljyillä ja pitämällä villasukat pari päivää ainakin niin että jalkojen verenkierto pysyy hyvänä ja jalat lämpiminä. Vyöhyketerapia ja refleksologia jalkapohjien kautta on huipputehokasta näinä päivinä. Hoidon jälkeen on hyvä saada vaikka ottaa torkut.
- Koko keho on herkkä reagoimaan kaikkeen näinä päivinä. Kannatta katsoa että syö vain itselle sopivaa, ja alkoholi ei oikein sovi näille päiville. Jos on tuoksu- tai ääniyliherkkä, se voi korostua, ja moni yliherkkyys tulee raudan puutteesta, jonka aiheuttavat pienet loiseliöt elimistössä. Täysikuulla aloitettu yrttihoito ja loisten häätökuuri parantaa näitä yliherkkyyksiä kummasti.
- Loisia häätää ja oloa parantaa inkivääri, valkosipuli, cayennepippuri, neilikka, kaneli, anis, kumina, koiruoho, monet muut kitkerät yrtit, ja monet muut mausteet. Tämän vuoksi kaikkialla ruokia maustetaan ja vahvoilla mausteilla, kyse ei ole vain makuasioista. Kehon tasapaino pysyy, kun väärät mikrobit ja loiset eivät jyllää. Pieniin määriin keho on sopeutunut, mutta liiallisesti lisääntyessään ne aiheuttavat anemiaa ja loputtoman listan "pieniä oireita", vaivoja, joihin ei tahdo löytyä selitystä.
- Loisongelmat pahenevat täysikuun alkaessa vaikuttaa, koska niiden lisääntymissykli on silloin. Tämän vuoksi voimakkaita mausteita on hyvä käyttää täydenkuun aikaan ja koko laskevan kuun eli alakuun ajan. Joten nyt tekemään marjamehuista glögiä ja siihen kaikki mahdollisimman laadukkaina ja tuoreina ostetut joulumausteet. Sitten juodaan päivän mittaan 13.-31.12. joka päivä tätä terveysjuomaa.
- Tehoa lisää kun käyttää luomua, kokonaisia neilikoita, vahvaa kanelia, jauhaa itse kokonaiset mausteet pieneksi tai keittää niitä hetken vedessä jolla laimentaa marjamehun. Tilkan alkoholia voi lisätä, se kuljettaa vaikuttavat aineet nopeasti maksaan, joka niitä avukseen tarvitseekin.
- Ti-ke 10.-11.12. ovat aivojen herkkyyspäivät ja silmien näkökyky voi muutella ja vaihdella hiukan. On varottava liikenteessä ja pimeällä, liukkaalla liikuttaessa. Hyvä osata ottaa rauhallisesti joulukiireissä näinä päivinä. Hyvä aika pitää pään alue lämpimänä ja välttää silmien ylirasitusta. Kauas katsominen lepuuttaa silmiä ruudulla työskenneltäessä, tai suljettujen silmien huuhtominen muutaman kerran kylmällä vedellä - tai lumella. Parantunut verenkierto tuo happea ja se korjaa soluja.
- Ei ole hyvä mennä näöntarkastukseen näinä päivinä, voi saada väärän tuloksen ja huolestua turhasta.
- Hyvät päivät tehdä höyryhengitystä, saunassa tai pää pesuvadin yllä ja vadissa kuumaa vettä, pyyheliina pään ja vadin päälle vedettynä. Ei liian kuumaa vettä, sillä nenä on herkkänä, mutta niin lämmintä että höyry avaa hengitysteitä ja poistaa limaa. Veteen voi lisätä aavistuksen eteeristä öljyä. Tämä hoitaa ja ennaltaehkäisee nenän ja nielun vaivoja.
- To-pe 12.-13.12. voi hampaissa tuntua mutta se meneekin ohitse, kun suun ja hampaiden herkkyyspäivät menevät ohitse. Hyvä hoitaa suuta suolavesipurskuttelulla, ja varoa harjaamasta hampaita rajusti, etenkin jos on herkät ikenet. Huonot päivät mennä hammaslääkäriin, samoin kuin ti- ja ke olivat, koska ylähampaat olivat jo silloin herkkinä.
- Hyvä aika niskahierontaan tai kuuman jyväpussin tai kuumavesipullon laittoon niskalle. Nyt ei saa kylmettää niskaa, tai se voi mennä pahasti jumiin ja voi saada flunssan. Niskan ja kurkun verenkierto pysyy hyvänä, kun on kaulahuivi ja juo päivän mittaan kuumaa juotavaa. Silloin ei limakalvojen verenkierto huonone eikä immuniteetti laske.
- La-su 14.-15.12. hartiahieronnan aika, saunan lämpöä tai kuumavesipullo lapaluiden väliin ja kipeälle olkapäälle. Nyt ei ylirasiteta olkaniveliä tai ranteita, jos niissä on vaivoja, vaan hoidetaan lämmöllä ja hyvällä hieronnalla ja hierontaöljyllä. Ei leikata sormien kynsiä vaan rasvataan kädet ja kynsinauhat, jos iho kuivuu, mutta varotaan saamasta haavaa käsiin ja sormiin. On sekä täysikuu että käsien herkkyysaika, nämä haavat paranevat hitaasti.
- Missään nimessä ei saa loukata nyt käsivarsien ja olkapäiden niveliä, sillä siitä tulee pitemmäksi aikaa vaiva. Sen sijaan on hyvä hengittää syvään raitista ilmaa ulkona, että happi imeytyy hyvin keuhkojen verenkiertoon ja kehon käyttöön. Raitis ilma on hyvä näille päiville, koska nyt keuhkot vetävät kaiken sisäänpäin, minkä vain voivat.
- Näinä päivinä ei ole hyvä hengittää haitallisia aineita, sillä imeytyminen kehoon on tehokkaimmillaan. Saunan löyly ja eteerisen öljyn tippa tai kunnon koivuvasta eli -vihta olisi nyt erinomaista hoitoa keholle. Mutta ei liian kuumia löylyjä, vähempi riittää nyt oikein hyvin.
- Täysikuun vaikutus alkaa jo perjantaina 13. päivänä, joten on hyvä osata varoa tänä viikonloppuna la-su 14.-15.12. Numerot tuskin sinänsä tuovat huonoa onnea, mutta jos moni ympärillä siihen uskoo, hätäily ja varomattomuus lisääntyy ja voi aiheuttaa onnettomuuksia. Ja kun täysikuu antaa virtaa innostua, pitää osata varoa päähänpistoja ja hetken mielijohteita. Rauhallisesti, niin hyvä tulee.
- Sunnuntai-iltana moni täydenkuun valvoja saa jo hyvin unta, ja vain harva valvoo enää täysikuun jälkeen, mutta niitäkin on.
- Jos pikkujoulut osuvat tälle viikonlopulle, ruokaa ja juomaa kuluu arvioitua enemmän ja meno jatkuu helposti pitkälle yöhön. Liikenteessä on hyvä varoa ja muutenkin pitää järki kädessä. Kukaan ei halua loukkaantua täysikuulla, ja viikonloppuna päivystyksessä on kiirettä joulun alla ilman täysikuutakin. Täysikuulla kun virtaa riittää enemmän ja johonkin se energia pitää saada käytettyä.
- Kun suunnittelee täysikuulle joulun valmisteluja, jaksaa tehdä enemmän kerralla - paitsi jos itse on uudenkuun virkku ja väsyneimmillä täysikuun aikaan. Tässäkin rytmissä eläviä on paljon. Oman rytmin tuntemalla ja kuunkiertoa seuraamalla osaa ajoittaa töitä parhaille päiville.
- Joulu osuu tänä vuonna alakuun puolivälin jälkeen, ja lonkkien ja lantion herkkyyspäiville. Jos sillä alueella on vaivoja, on hyvä suunnitella joulu ennalta niin, ettei joudu liukastelemaan tekonivelillä tai kipeillä nivelillä juuri jouluna, vaan voi ottaa rauhallisesti ja välttää kaatumiset ja muut mustelmat. Joulu sujuu mukavasti, kun ei ylirasita lonkan aluetta eikä istu ulkona kylmällä tuolilla.
- Jouluna myös munuaisten alue on herkkänä, joten on tärkeää juoda runsaammin ja pitää selkä lämpimänä. Jos munuaiskipu yllättää, on hyvä olla kuumavesipullo lähellä, laittaa se lämmittämään kipukohtaa ja levätä. Kipu voi mennä itsestään nopeasti ohitse, kun alueen verenkierto ja nestekierto paranevat lämmön ansiosta. Ja samalla on hyvä juoda lisää kuumaa joulujuomaa, sekin auttaa munuaisia. Kun tietää ennalta, mikä kohta kehoa jouluna reagoi, on helppo suunnitella sujuva joulun viettokin.
- Kuunkierron vaikutuksesta terveyteen on ilmestynyt sairaanhoitaja Ritva Nevalaisen uusi kirja Kuusta kuuhun terveydessä:Lisää kirjasta Kuukaupassa. Kirja toimii hyvin yhdessä Hyvän kuun aikaan 2025 ja muiden Yläkuu kustannuksen kuukalenterien kanssa.
Leikkaukset ja ajankohdan konsultaatiot
- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu, ja huonompaa aikaa leikkauksille. Nyt poistettu kasvain voi levitä ja kasvaa takaisin. Kipu jatkuu helposti pitempään. Haava tekee enemmän arpikudosta. Useimmat leikkaukset parantavat paremmin alakuun eli laskevan kuun aikaan tehtynä.
- Auringon vuotuiskierrossa 22.11.-21.12. herkkänä ovat pakaran ja reiden alueet, sekä koko kehon laskimot, eikä ole hyvä tehdä näiden alueiden leikkauksia. Tämän alueen vaivoja hoidetaan muilla hoidoilla ihoa ja limakalvoja rikkomatta.
- Jos on välttämätöntä ottaa biopsia, koepala, jostain kasvaimesta tai kystasta tms. ennen leikkausta, se on parempi tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla. Reikä päästää sisällön vuotamaan ulos, vaikka keho oli jo sulkenut haitalliset aineet sen sisään. Alakuulla tehty reikä umpeutuu paremmin, mutta silti on riski, että elimistön jo kertaalleen pussin sisään sulkemat haitalliset aineet leviävät takaisin verenkiertoon ja kudoksiin. Näistä syntyy etäispesäkkeitä, ja elimistö joutuu aloittamaan siivousprosessin alusta. Nestepitoisen roskapussin rei'itystä pitäisi aina välttää.
- Myös rokotteiden ottamiselle, mikäli niitä päätyy ottamaan, on alakuu eli laskeva kuu parempaa aikaa. Rokotteen jälkeen ei saa rasittaa sydäntä liikunnalla kolmeen päivään, vaan keho tarvitsee lepoajan. Ei käsivarren herkkyyspäivinä käsivarteen, eikä pakaran ja reiden herkkyyspäivänä niille alueille.
- Rintojen puristaminen prässin väliin ja röntgensäteily niiden rauhasiin eivät ole hyvää hoitoa, vaan vaurioittavat herkkää kudosta. "Varmuuden vuoksi" tutkimuksia olisi hyvä harkita kunnolla. Kivun aiheuttaminen ja kudosten rikkominen voivat aiheuttaa sairauksia, joita ei ollut ennestään. Haitallisinta tämä on rintojen herkkyyspäivinä ja täysikuun aikaan. Lämpö ja hyvä verenkierto parantavat elimistöä, hikoilu, sauna, auringon valo (talvella etelänmatkat ja solarium), ja paljain jaloin luonnon maanpinnalla kävely korjaavat jo syntyneitä vaurioita.
- Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei ole hyvä hoitaa leikkauksin niinä 2-3 päivänä, kun keho itse sitä parantaa, vaan leikata kuunkierron muina päivinä. Kts.
herkkyyspäivät yllä. Ne eivät alakaan toipua leikkauksen jälkeen, koska niiden aluetta on vaurioitettu niiden herkkyyspäivinä. Ikään kuin olisi katkottu niiden
neste- ja sähkövirtaukset, juuri kun keho yritti itse korjata aluetta täydellä teholla.
- Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole koskaan hyviä leikkauksille. Haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat tulehtua.
Vain hätäleikkaukset täysikuun päivinä, ja silloin tarkka, pitempikestoinen jälkihoito.
- Useimmille leikkauksille täysikuun jälkeinen alakuu eli laskeva kuu on hyvää aikaa. Kirurgin ammattitaito on kuitenkin osata päätellä, milloin yläkuu on hyvä aika
jollekin leikkaukselle, sillä yläkuulla leikattu kudos kasvaa enemmän takaisin, ja tästä on toisinaan apua, jos esim. pitää saada luuta kasvamaan lisää, tai osin
poistettu maksa kasvamaan takaisin. Kansanperinne osaa yleissäännön, kokemus leikkauksien tuloksista kertyy kirurgeille. Jotkut kirurgit tietävätkin tästä ja
hyödyntävät tätä, mutta usein hiljaisena sisäpiirin tietona.
- Kun tietää mitkä ovat huonoimmat leikkausajankohdat, ja jättää ne välistä, voi turvallisin mielin mennä hyvään hoitoon. Suurin osa päivistä on riittävän hyviä
normaaleihin toimenpiteisiin. Jos on jo itse huomannut kuunkierron eri päivien vaikutusten erot, voi olla innostusta etsiä aina kaikkein parhaimmat ajankohdat itselle
ja läheisille. Mutta sen erottamiseen mikä on hiukan parempi kuin lähes yhtä hyvä, vaaditaan jo leikkauksia suorittavan tahon arvio kaikista muistakin vaikuttavista
tekijöistä. Siksi tässä luetellaan kansanperinteen kokemuksella ne huonoimmat päivät.
- Konsultaatioita tarkemmin näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta
"Kuustakuuhun sivustolta, ja Tuotekuvaus-kohdan avaamalla näkee konsultaation sisältöä." Hänellä on pitkä kokemus siitä miten eri kehonosat reagoivat kuunkierron mittaan, ja hän on jo vuosien ajan auttanut löytämään parhaat ajankohdat.
Hammashoidot ja ajankohdan konsultaatiot
- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu, ja huonompaa aikaa useimmille hammashoidoille. Paikat, kruunut ja implantit eivät kiinnity yhtä tiukasti. Hampaan poistokuoppa paranee hitaammin ja voi tulehtua, sekä kipu jatkua pitempään. Nyt poistettu hammaskivi tulee nopeasti takaisin ja hampaita vihloo helpommin.
- Hyvät päivät hammashoidoille ovat 16.-31.12. Jos hammaslääkärikäynti huolestuttaa, kannattaa varata aika näille parhaille päiville. Samoin lasten hammashoidot näille päiville, että kaikki sujuisi parhain päin.
- Vain muotti ikenistä proteesin tekoa varten pitää ottaa aina yläkuulla eli nousevalla kuulla, ettei proteesista tule liian tiukka. Parasta on odottaa uudenkuun päivän jälkeen pari päivää, että yläkuun vaikutus ehtii alkamaan, ja sitten yläkuun aikana ottaa muotti. Täysikuulla ei enää kannata, proteesista voi tulla liiankin väljä.
- Täysikuun päivä ja kaksi sitä edeltävää päivää ovat aina huonoa aikaa hammashoidoille.
- Eteerisistä öljyistä neilikkaöljy tehoaa hammaskipuun nopeasti. Sitä voi laittaa puoli pisaraa sormenpäällä kipeään ikeneen. Joskus ylähampaan juuri oireilee poskiontelon lievän tulehduksen vuoksi ja on hyvä hoitaa poskionteloa hengittämällä eteerisiä öljyjä kuten eukalyptusta tai männyn havua saunassa tai höyryhengityksellä, ja juomalla päivän mittaan kuumaa yrttiteetä, sellaisesta yrtistä, joka sopii tulehduksen hoitoon.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2025" -taskukalenteri kertoo joka päivän kohdalla, onko päivä hyvä hammashoidoille. Samoin Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenteri.
- Tarkat konsultaatiot sairaanhoitaja Ritva Nevalaiselta, kts. tämän kappaleen lopussa.
- Hampaiden tarkistus, hammaskiven poisto, paikkaukset ja korjaukset, hampaan poisto, leukakirurgia ja implantin tai kruunun laitto, kaikki antavat pitkäkestoisemman ja hyvin
paranevan tuloksen alakuulla. Antibiootteja ei juuri tarvita hampaanpoiston jälkeen, tulehdus ei lähde liikkeelle, haava paranee hyvin ja kipu on paljon vähäisempää alakuun hoidoissa ja
niiden jälkeen, kuin yläkuulla tehdyissä.
- Lähes kaikki hammaskirurgiset toimenpiteet, leikkaukset ja hampaiden poistot olisi aina tärkeä tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla hyvän ja nopean paranemisen varmistamiseksi.
Vain muotin teko ikenistä tuottaa paremman tuloksen yläkuun eli nousevan kuun aikaan, koska ikenet ovat hiukan paremmin nesteytettyjä ja paksumpia silloin, jolloin proteesista ei pääse
tulemaan liian tiukka. Alakuulla otetusta muotista tehty kiristää monesta kohtaa ja sitä joudutaan sitten muokkaamaan.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat joka kuunkierrolla täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää, sekä ne 2-3 päivää kun yläleuka tai alaleuka ovat kehon kierrossa herkkänä.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juuri"hoito", sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. "Juurihoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että
immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön
vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan kokonaan, että saadaan tulehdus parannettua.
- Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa. Nykyään onneksi ymmärretään, että tulehdus
tällaisessa hampaassa aiheuttaa paljon sydän- ja aivosairauksia, sekä vaikuttaa näköön (silmä on lähellä yläleuan hampaiden juuria) ja siksi ennen suuria leikkauksia hoidetaan hampaat
ensin kuntoon.
- Konsultaatioita tarkemmin näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta
"Kuustakuuhun sivustolta"
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2025" -taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko
viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan,
rentoutuspäivät ja paljon muuta. Samat neuvot näkyvät Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenterissa.
- Hyvää itsenäisyyspäivää ja iloista joulun valmistelua!
Anne Pöyhönen
Jatka Yläkuun etusivulle.
Kuukalenterit ja -kirjat www.kuukauppa.fi
***Tämä Anne Pöyhösen Kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos
vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***
Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:
Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".
1. Tammikuu - Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.
2. Pikku-Tammi - Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.
2. Helmekuu - Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).
3. Maaliskuu - Maa pilkistää jo
sulaneista pälvipaikoista.
3. Vaahtokuu eli Kevätkuu - Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa++8 alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.
4. Huhtikuu - Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.
4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu - Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.
5. Toukokuu - Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.
6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu - Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.
7. Heinäkuu - Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.
7-8. Mätäkuu - Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.
8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu - Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.
9. Syyskuu - Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.
10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu - Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.
11. Marraskuu - Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".
12. Joulukuu, Talvikuu - Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.
|