Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Uutisia ja neuvoja Yläkuun Facebook-sivulta, jota voi lukea, vaikkei itse olisi facebookissa.
Wanhan ajan Kuukalenteri 2024 ja muut kuukalenterit ovat myynnissä Kuukaupassa: www.kuukauppa.fi.
Tilata voi aina myöskin sähköpostilla anne.poyhonen@ylakuu.com, ja tästä vanhalla lomakkeella helposti ilman sähköpostiosoitetta,
sekä iltaisin puhelimella 050 535 3321. Lisäksi messenger- ja facebook-viestillä vastaan mielelläni kysymyksiin, aina kun mahdollista.

Kuu

- Uudenkuun päivä oli perjantaina 15. syyskuuta, ja nyt on yläkuun, nousevan kuun eli uuden kuun aikaa, täydenkuun päivään perjantaihin 29.9. asti.
- Taivaalla syksyiset uudenkuun sirpit ovat hyvin matalalla, joten usein menee muutama päivää ennen kuin kuuta iltataivaalla pääsee näkemään. Siitä se kasvaa vasemmalta reunaltaan vähitellen täyttyen täysikuuta kohti.
- Hyvän kuun aikaan 2023 -kalenterissa, sekä Kuu ja sää Päiväkirjassa 2023, on nyt vihreä reunaviiva. Yläkuun kalenterissa kauneuteen ja terveyteen 2023, sekä Wanhan ajan Kuukalenterissa 2023 on Kuun kuva, jossa Kuun valkoinen osa kasvaa. Vain valkoinen osa kuupalloa näkyy taivaalla.
- Vihreä reunaviiva tarkoittaa, että kasvuvoima nousee ylöspäin, lehtiin, versoon, kukkiin ja hedelmiin. Juuri ennen täydenkuun päivää vihreä reunaviiva muuttuu tumman vihreäksi, ja silloin kasvin maanpäällinen osa on täynnä kasvuvoimaa.
- Sään merkit eläinten käyttäytymisessä -kirjassa (26e) kerrotaan miten ennustaa tuleeko samana päivänä kuurosade omalle palstalle vai meneekö ohi naapurikylän puolelta. Eläimet reagoivat ennen sadetta ja niitä seuraamalla näkee kesäiset sadekuurot ennalta tarkemmin kuin monesta muusta sääennustuksesta. Eläimet reagoivat ilmakehän sähköisyyden muuttumiseen, joka sitten aikaansaa muutoksen säässä. Kirjan kuva ja sisällysluettelo nettikaupassa.

Puutarhan työt

- Syksyn viimeinen hyvä istutusaika perennoille, pensaille ja puille, paitsi ei enää ihan pohjoisimmassa Suomessa kaikille lajeille. Keski- ja Etelä-Suomessa lämpöä riittää varmemmin hyvään juurtumiseen vielä tänä syksynä, joten nyt on hyvä käydä taimistojen syys-alennusmyynneissä ja istuttaa löydöt ennen täysikuuta.
- Nousevan kuun eli yläkuun aikaan kasvin kasvuvoima lisääntyy ja kasvuunlähtö on hyvää. Myös juuret kasvavat hyvin nousevan kuun aikana, ja nousevalla kuulla istutetut talvehtivat paremmin.
- Sellaisten kukkasipulien istutusaika, jotka voi laittaa jo syyskuussa maahan. Joitakin kukkasipuleita on parempi istuttaa vasta juuri ennen talven tuloa, seuraavalla kuunkierrolla. Koska syksy etenee eri puolilla eri vauhtia, tämä on hyvä oppia arvioimaan itse sen mukaan, mitä kullekin sipulikukalle suositellaan. Lämpiminä syksyinä voi istuttaa kaikki vasta lokakuun yläkuulla.
- Viimeinen hyvä aika kerätä vihreitä versoja ja kukkia rohdoksi ja mausteeksi - paitsi toki ehkä kasvihuoneissa. Nyt nousevan kuun aikaan kerätyt lehdet kuivuvat vihreiksi, ja pitävät tuoksunsa ja makunsa pitkään. Tietysti nokkosia, minttuja, oreganoa, timjamia ja muita lehtiä ja versonlatvoja kerätään vain sellaisista kasvustoista, jotka on aikaisemmin leikattu ja jotka ovat loppukesällä kasvaneet uutta. Kasveissa jotka ovat jo kukkineet ja tehneet siementä, ei parantava voima enää ole lehdissä.
- Nyt nousevan kuun alussa leikatut pensaat ja nurmikko alkavat tehdä uusia versoja. Puolikuun aikaan ja siitä täysikuulle ei ole hyvä leikata oksia enää, ei etenkään monta senttiä paksuja. Ne vuotavat nestettä ja pinta ei kuivu umpeen pitkään aikaan.
- Ei ole hyvä leikata omenapuun tai muiden hedelmäpuiden oksia, eikä marjapensaiden vanhoja oksia, ennen kuin täysikuun jälkeen vasta.
- Nyt leikatut oksat kestävät monta vuotta maatua risukasassa, eikä niitä kannata laittaa kompostin sekaan. Kompostia voi kasata nousevan kuun aikaan, mutta sen viimeinen kääntäminen pitäisi tehdä aina alakuulla, että se lämpenisi hyvin ja maatuisi nopeasti. Nousevalla kuulla haravoitu lehtikasa jää löyhäksi eikä niin nopeasti maadu mullaksi.
- Rikkaruohojen kitkeminen nyt saa ne aloittamaan uuden kasvun, samoin pellon kääntö tai kukkapenkin mullan pöyhiminen. Nouseva kuu eli yläkuu ei ole hyvää aikaa hävittämistöihin. Jos kasvimaan ja pellon kääntää viimeisen kerran syksyllä väärään aikaan, on se keväällä paljon nopeammin täynnä rikkaruohoja. Kevättöiden valmistelun kannalta lokakuun alun laskeva kuu on oikea pellon ja kasvimaan kääntöaika.
- Maa-artisokkaa, talvivalkosipulia tai muita mukulakasveja ei ole nyt hyvä istuttaa. Ne lähtevät tekemään versoa ja jatkavat ensi vuonna ylöspäistä kasvua, eivätkä tee sipuliosaa tai mukuloita. Näiden istutusaika on täysikuun jälkeen.
- Sisällä on hyvä ottaa pistokkaita, vaihtaa kasveja uuteen purkkiin, jakaa huonekasveja ja istuttaa juurtumassa olleet pistokkaat. Ne kasvit jotka siirretään talveksi viileään, siirretään sinne tällä tai seuraavalla yläkuulla. Kun siirtää kasveja paikasta toiseen nousevan kuun eli yläkuun aikaan, ne aloittavat uudessa paikassa hyvän uuden kasvun, tai jos uusi paikka on viileä tai vaikka kellarin pimeä, ne eivät ala kuihtumaan eikä kuolemaan talven aikana.
- Viileään siirrettävä kasvi voidaan nostaa pihasta kukkapurkkiin tällä nousevalla kuulla ja viedä heti tai seuraavalla nousevalla kuulla kellariin. Kellariin vietäessä multa ei saa enää olla kovin märkää.
- Sieniä nousee yläkuun aikaan usein enemmän, joten täysikuulle asti ja vähän vielä sen jälkeenkin on hyvä käydä sienessä. Alakuun lopulla metsä voi olla lähes tyhjä sienistä.

Sadonkorjuun ajankohta

- Yläkuun kuukalentereissa on parhaat päivät sadonkorjuulle: Nuoli ylös päivän kohdalla tarkoittaa Kuun kiipeämistä korkeammalle taivaalle ja parempaa säilymistä silloin kerätylle. Vain vesipäiviä pitää välttää, joten täysikuun päivänä ja sitä edeltävänä 1-2 päivänä ei ole hyvä korjata satoa säilöttäväksi. Täysikuun päivän iltana ja sen jälkeen viikonloppuna taas on erinomainen aika, sillä on lisäksi hedelmäpäivät. Siitä vielä keskiviikko-iltaan on hyvää aikaa etenkin sellaisten marjojen, hedelmien ja juuresten sadonkorjuuseen joita keitetään hilloksi, tai halutaan kuivina kellariin. Laskeva kuu eli alakuu auttaa kuivumista.
- Juurekset pitäisi nostaa kellariin aina kuivalla säällä mutta etenkin pohjoistuulisina päivinä, sillä se edistää niiden säilymistä lepotilassa ja kovina läpi talven ja kevään, seuraavaan satoon saakka. Sateella nostettu pilaantuu helposti, mutta kasvien juuret aistivat elinvoimaisen etelä/lounaistuulen, ja vain siemenperuna nostetaan etelätuulella. Näin se reagoi kevääseen itämällä itsekseen jo kellarissa eikä sitä tarvitse tuoda itämään keväällä ennen istutusta.
- Kostealla ilmalla, etelätuulella, tehty hillo tai mehu alkaa helpommin käymään tai kasvamaan hometta. Marjojen ja hedelmien keruupäivä voi olla monta päivää ennen kuin hillon, säilykkeen tai mehun valmistus, jolloin ensin vaikuttaa poimintapäivä, ja sitten sitä muuttaa varsinainen säilöntäpäivä, eli lepotilaan laittamisen päivä, on se sitten kellariin vientiä tai mehun keittoa. Kummankin päivän sää vaikuttaa.
- Mehun, hillon tai muun viimeinen käsittely jää vaikuttamaan enemmän, joten jos poimintapäivä on huono, esim. vesipäivä, niin lopputulosta voi yrittää parantaa pakastamalla en ensin muutamaksi viikoksi ja keittämällä niistä hilloa nousevan ratatason (nuoli ylöspäin kuukalentereissa) hedelmäpäivänä, ja jättämällä hillopurkit sitten rauhaan samaan paikkaan kellarin hyllyllä kuin mihin ne tulee sinä päivänä laitettua.
- Kun merkitsee sekä poimintapäivän, että säilömispäivän etikettiin muistiin, voi seurata joka hillopurkkia ja mehupulloa ja muuta säilykettä koko talven mittaan, ja aina kun joku on erityisen hyvin onnistunut, tai menee pilalle, voi tarkistaa kuunvaiheen ja eläinratamerkin ja kerryttää omaa ymmärrystä luonnon toiminnasta.
- Kun tekee jotain myyntiin vähillä lisäaineilla, ne säilyvät kotona hyvin, mutta kuljetus jälleenmyyjän hyllyyn huonolla kuunvaiheella ravistelee niiden sisältöä ja kuljetus kaupasta kotiin huonolla kuunvaiheella tekee saman uudelleen ja lopputuloksena voi olla heti avattaessa pilaantumaan alkava tuote.
- Kuljetuspäivät ja siirtelypäivät ovat riskialttiita joidenkin säilöttyjen tuotteiden sekä ihan tuoreiden vihannesten ja juuresten säilymiselle. Ei perunakaan säily enää jääkaapissa, kun sitä kuskataan ympäri maata tai maailmaa varastojen kautta kaupan hyllyyn kirkkaaseen valoon ja kuivaan ilmaan, ja sitten sieltä monen liikuttelun ja vierittelyn jälkeen kotiin ja kotoa vielä mökille tai veneeseen. Tuoreruoka alkaa reagoimaan kunkin liikuttelupäivän kuunvaiheen ja säätilan mukaisesti.
- Tarkemmin sadonkorjuusta kerrotaan kirjassa Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa.

Rakentamisen työt

- Syksyn nouseva kuu eli yläkuu vetää kosteuden rakenteisiin, hidastaa niiden kuivumista ja on helposti alku homeongelmille. Nousevalla kuulla kaivettu kellari tai talon perustus imee maaperän vettä jatkossa itseensä. Nousevalla kuulla on sen sijaan hyvä kaivaa kaivo tai vesioja, asentaa salaoja, kaivaa pihalammikko tai muu maapohjainen kuoppa, jonka halutaan täyttyvän vedellä.
- Nousevalla kuulla siirrelty maa-aines ei asetu tiiviisti, joten tien pinnan lanaaminen tai soran levitys saa maanpinnan elämään ja soran vierimään jatkossa, ja tie on pian uusilla kuopilla.
- Nyt pystytetyt aidantolpat alkavat helposti heilua ja maahan laitettu puuosa kerää kosteutta ja alkaa lahota. Kiveyksen asentamiselle, olkoon vaikka yksikin astinkivi, tämä on väärä kuunvaihe. Nyt asennetut kivet alkavat keikkumaan helpommin ja tulevina vuosina eivät pysy penkereet tai reunuskivet paikoillaan, jos ne on asennettu yläkuulla. Vaikka pinoaisi vain kiviä toisten kivien päälle vanhan ajan tyyliin muuriksi, ilman laastia, niin ne vierivät helpommin pois sään siirteleminä, jos ne pinotaan nyt yläkuun aikaan.
- Yläkuulla asennettu peltikatto tai paikoilleen naulattu pärekatto tms. lähtee helpommin myrskytuulen mukana, sillä nyt tehdyt naulanreiät jäävät löysiksi, kun puu kuivuu aavistuksen verran alakuun eli laskevan kuun aikana. Ennen vanhaan pärekatto asennettiin litteillä pärekaton nauloilla alakuun eli laskevan kuun aikaan.
- Syksyllä ei maali kuivu korkean ilmankosteuden vuoksi, mutta lisäksi se kuivuu huonosti nyt syksyn yläkuulla ja varsinkin täysikuulla 27.-29.9.
- Tulisijan ottaminen käyttöön syksyn yläkuulla saa sen usein savuttamaan sisään, etenkin jos on vielä matalapaine. Kosteus ei lähde poistumaan hormista ja lämmittämättömästä mökistä, jos ensimmäisen tulen tekee syksyllä väärällä kuunvaiheella. Täysikuun jälkeen aloitettu lämmittäminen syksyllä saa hyvän vedon ja nopean kosteuden poistumisen aikaan, ja hormikin nokeentuu vähemmän.
- Talon ja muiden rakennusten rakentamisessa ja korjaamisessa säästyy paljon rahaa ja vaivaa, kun osaa välttää ne kaikkein huonoimmat päivät - vaikkei joka työtä teekään kuukalenterin mukaan. Usein riittää hyvin toiseksi paraskin aika. Näistä lisää kirjassa: Kuun vaikutus rakentamiseen. Kirja kertoo mikä on lopputulos huonoimpana ja parhaimpana päivänä, joten voi punnita niiden eroa ja tärkeyttä itselle, ja kirjan lopussa on kuukalenteri vuoden 2025 loppuun asti, sen jälkeen löytyy lisäkalenterisivuja ensi talvena tuleville vuosille samasta nettikaupasta.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu

- Nouseva kuu eli yläkuu ei irrota likaa yhtä hyvin kuin alakuu, ja siksi nyt pestään vain tärkeimmät. Vuodevaatteet, pyyheliinat ja kesän jäljiltä säilöön laitettavat tekstiilit on parempi pestä vasta alakuun eli laskevan kuun aikaan. Pyykkikone vaahtoaa enemmän yläkuulla, mutta silti tahroista voi jäädä haalea läntti jäljelle, eikä pyykistä tule yhtä raikasta kuin alakuulla. Huuhteluainetta jää helpommin vaatteiden pintaan ja tuntuu sormissa kuin huuhtelu olisi jäänyt tekemättä.
- Jos ripustaa sisällä paljon pyykkiä kuivumaan yläkuulla, se saa huoneen ikkunat huurtumaan kosteudesta ja kosteus imeytyy rakenteisiin enemmän.
- Villavaatteet pestiin entisaikaan kylläkin nousevalla kuulla vanuttumisen estämiseksi. Alakuulla eli laskevalla kuulla pesty villa vanuttuu ja huopuu. Nykyajan käsitelty villalanka kestää paremmin vanuttumatta ja siksi sen voi pestä myös alakuulla.
- Syksyn nouseva kuu eli yläkuu on huonoa aikaa etenkin puupokaisten ja -karmisten ikkunoiden pesuun. Nyt pesuvesi imeytyy puuhun ja voi aloittaa kosteusvaurion, jos ei pääse kuivumaan syksyn kosteuden vuoksi. Lika leviää pesuveden mukana eikä ikkunasta tule yhtä puhdas kuin alakuulla. Ikkunoihin jää helposti viiruja ja raitoja, kun vesi ei pese nyt niin hyvin kuin alakuulla.
- Kasvien kastelun parhaat päivät eli vesipäivät ovat ti-ke 19.-20.9. ja to-pe 28.-29.9. Ne on merkitty Yläkuu kustannuksen kuukalentereihin vesipisaran kuvalla. Koska elementit vaihtuvat toiseksi vähitellen, alkaa vesipäivän vaikutus toisinaan jo edellisenä päivänä, etenkin sen iltana.
- Etenkin ensimmäisenä kahdesta peräkkäisestä vesipäivästä huomaa kukkapurkkien mullan kuivuvan nopeasti, ja maljakosta häviävän vettä senttikaupalla. Jos ei ehdi kastella ensimmäisenä vesipäivänä heti aamulla, on parempi kastella niitä jo edellisenä iltana. Joskus vaikutus jopa näkyy jo edellisenä iltana selvästi, mutta etenkin ensimmäisen vesipäivän vaikutus näkyy hurjan selvästi. Molempina vesipäivinä kastellaan, ja ylimääräinen kaadetaan lopuksi aluslautaselta pois.
- Näinä päivinä kasvit imevät vettä varastoon, ja voivat sitten erityisen hyvin vesivarastonsa ansiosta. Ne pysyvät vastustuskykyisempinä ja kasvavat paljon paremmin.
- Ulkona kasvavia ei pitäisi kastella kuin tosi kovalla ja pitkällä poudalla, kun ne ovat jo kasvuun päässeet. Niiden kyky etsiä itse vettä kärsii, jos koko ajan kastellaan. Pitää arvioida, onko niin kuivaa, että kasvu kärsii ja sitten kastella ne erityisen hyvin vesipäivinä, jonka jälkeen ne pärjäävät pitkään jälleen omillaan, usein seuraavaan sateeseen.
- Sisäkukkia ei pitäisi kastella kahtena päivänä ennen vesipäiviä (kuk eli kukkapäivät), sillä se altistaa ne punkeille tai kirvoille, pitää purkin märkänä pitkään ja kerää helposti sieni- tai homekasvustoa, tai pieniä kärpäsiä mullan pintaan. Kasvi ei pysty kukkapäivinä imemään suurta vesimäärää käyttöönsä, ja se jää pitämään multaa läpimärkänä, tarjoten sienille, homeille ja ötököille kasvumahdollisuuden.

Hiukset ja kynnet

- Nyt on yläkuu eli nouseva kuu ja nyt leikatut hiukset kasvavat jatkossa nopeammin. Leikkaamalla nyt hiukset vahvistuvat ja niiden kasvuvauhti nopeutuu. Väri tarttuu hyvin nousevalla kuulla ja kihara onnistuu pitkiinkin hiuksiin.
- Vesipäivinä ti-ke 19.-20.9. ja to-pe 28.-29.9. ei ole hyvä tehdä hiuksille oikein mitään. Vesipäivinä hiuksista tulevat sähköiset ja kuin lehmän nuolemat, tai takkuiset, ja päänahka kuivuu ja voi tulla hilsettä.
. - Ekokampaaja Luana Lill-Smeds Loviisassa, Ekokampaamo Luana's, tietää nämä ja monet muut kuunkierron vaikutukset hiuksiin erityisen hyvin. Suosittelen käymään hänellä ja kysymään kerralla, miten saada omat hiukset kuntoon. Luanalla on myös kaikkia kuukalentereita myynnissä. Putiikissa voi poiketa muutenkin ohi kulkiessa, hän tekee myös shampoot ja hoitoaineet kuunkierron mukaan parhaaseen aikaan.
- Kynsienleikkuupäivät ovat ke 20.9. ja ti 26.9. sekä sormien että varpaiden kynsille. Sormenkynsiä voi leikata vielä ke 27.9., varpaiden kynsiä ei, pian alkavan kalapäivien vuoksi. Ne herkistävät jalkaterät ja varpaiden kynsiä ei ole silloin hyvä leikata eikä jalkoja myöskään raspata - etenkin kun vielä on täysikuun vaikutus.
- Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan. Auringon vetovoima on silloin joka tapauksessa menossa alaspäin, vaikkei aurinko kokonaan taivaalta katoakaan.
- Kannattaa mieluummin laittaa laastari lohjenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla. Jos kuitenkin joutuu leikkaamaan kynttä väärään aikaan, saa sitä heikentävän vaikutuksen korjattua leikkaamalla tai viilaamalla samaa kynttä seuraavan kerran, kun on oikea aika.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2024". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Neuvot löytyvät myös Hyvän kuun aikaan 2024 -kalenterista, jossa on niin puutarhan kuin terveydenkin neuvot samoissa kansissa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2024, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2024 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä osa kehoa on milloinkin aktiivisena ja herkkänä. Näitä kehonosia hoidetaan tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2023):

- La-ma 16.-18.9. munuaiset, virtsarakko ja lonkat ja lantio. Ti-ke 19.-20.9. sukuelimet, kivekset, munasarjat, kohtu ja lantion pohja. To-pe 21.-22.9. pakarat, reidet ja laskimot. La-ma 23.-25.9. polvet, nivelet, luusto ja koko kehon iho. Ti-ke 26.-27.9. sääret, nilkat ja laskimot. To-pe 28.-29.9. jalkaterät ja koko keho herkistyy.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta, voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.

- La-ma 16.-18.9. hoidetaan munuaisia ja virtsarakkoa, ja vältetään vilustuttamasta jalkoja tai istumasta kylmällä tuolilla ulkona. Munuaisia hoitavaa yrttiteetä tai hoitoja sekä virtsarakkoa hoitavaa karpalomehua tai muuta sokeritonta mehua on hyvä juoda enemmän jotta kehon puhdistustoiminnot toimivat sujuvasti. Liian vähän nesteen juominen näinä päivinä haittaa munuaisten jaksamista, samoin selän kylmettäminen.
- Lonkkien alue on aktiivisena ja herkkänä, ja jos on lonkkavaivoja, pitää vähentää nivelten rasitusta ja hoitaa niitä näinä päivinä, ettei vaiva pahenisi. Monet eri luontaishoidot tehoavat hyvin, kun varaa niille ajan oikeille päiville. Tärkeintä on kuitenkin olla ylirasittamatta herkkänä olevaa kehonosaa.
- Ti-ke 19.-20.9. hoidetaan sukuelinten ja kohdun vaivoja. Nyt imeytyvät lääkeaineet ja yrttiteet, samoin kuin kaikki muu suun kautta otettava tälle alueelle. On helpompi parantaa hedelmällisyyttä tai hoitaa sukuelinten sairauksia ja vaivoja.
- Kylmällä penkillä ulkona ei ole hyvä istua, mutta lämpimät kylvyt tai sauna, tai kylmä-lämmin suihkulämpötilan vaihtelu auttavat verenkiertoa ja näin keho itse tehokkaasti hoitaa tätä aluetta. Tehokas aika lantionpohjan lihasten vahvistamiselle, ja huono aika limakalvon tai ihon rikkomiselle, tai bikinirajan karvojen nyppimiselle.
- To-pe 21.-22.9. vahvistetaan pakaran ja reiden alueen lihaksia, ja jo muutama kyykkyyn ja ylös liike auttaa tehokkaasti niitä vahvistumaan. Huono aika revähdyttää urheilussa näitä lihaksia. Koko kehon laskimot ovat myös aktiivisina ja laskimoverenkierron vaivoja on hyvä hoitaa näinä päivinä.
- Polven alue on tulossa herkäksi, ja moni tuntee sen jo ennalta.
- La-ma 23.-25.9. ovat polvien aktiivisuuspäivät ja jos on polvivaivoja, näinä päivinä ei saa ylirasittaa polviniveliä, ettei vaiva pahene. Kaikki polven aluetta hoitavat, samoin kuin kaikki koko kehon niveliä hoitavat hoidot ovat tehokkaampia näinä päivinä.
- Koska koko kehon iho on aktiivinen ja on nousevan kuun aikaa, imeytyy kaikki iholle levitetty erityisen hyvin kehoa hoitamaan näinä päivinä. Huono aika saada mitään haavoja ihoon, mutta hyvä aika hoitaa kuivaa ihoa, ihottumaa, ja muita iho-ongelmia. Tavallinen kookosöljy on erittäin hyvä ihonhoitoon. Jalkakylpy imeyttää hoitavat aineet myös hyvin kehoon näinä päivinä. Hyvä aika koko kehon rentoon hierontaan ja lämmöllä hoitamiseen, kuten saunomiseen, mutta ei liian kuumilla löylyillä näinä päivinä.
- Kun sekä nivelet, luusto että iho ovat herkkinä, on huono aika saada isoja haavoja tai joutua tapaturmaan. Pienikin haava näinä päivinä kannattaa hoitaa hyvin, ettei se ala tulehtumaan. Hampaat ovat tiukassa, nyt ovat huonot päivät hampaanpoistolle.
- Ti-ke 26.-27.9. vaikutus siirtyy säären ja nilkan alueelle, ja on erityisen hyvä vahvistaa pohjelihaksia. Hoitavat aineet imeytyvät hyvin suonikohjujen hoitoon, mutta ei pidä tehdä leikkauksia säärien alueelle, eikä muita kirurgisia hoitoja. Nyt hoidetaan lempein keinoin, ja liiallinen yhtäkkinen pohjelihaksen treenaaminen voi antaa vastakkaisen vaikutuksen, joten jos ei ole tottunut portaiden nousuun tai polkan tanssimiseen, niin ylilyönti kramppaa ja kipeyttää näinä päivinä.
- Nilkan nyrjäyttäminen näinä päivinä tekee pitkäaikaisen nilkkavaivan, mutta pitkäaikaisen nilkkavaivan hoitaminen lempeillä hoidoilla näinä päivinä voi parantaa sen ihmeen hyvin.
- Huono aika nyppiä säärikarvoja juurineen, ja herkkäihoisella huono aika niiden ajelemiseenkin. Karvojen poisto on parempi tehdä aina muina päivinä, kun alue ei ole herkkänä, ja nyt on sille väärä kuunvaihekin - oikea aika on täyskuun jälkeen alakuulla.
- Hyvä aika ottaa jalkakylpyjä ja imeyttää yrttiteet ja muut hoitoaineet jalkakylpyvedestä kehon käyttöön. Mukavat kengät ovat ilo näinä päivinä.
- To-pe 28.-29.9. hoidetaan jalkateriä nilkasta varpaisiin, ja nyt erityisesti on hyvä olla mukavat kengät jalassa, sekä pitää jalat kuivina ja lämpiminä sadesäällä.
- Jalkakylvyt ja jalkahieronnat ovat erityisen voimakkaasti vaikuttavia, ja niiden jälkeen voi väsähtää ja nukahtaa - erityisesti jos ottaa refleksologisen tai vyöhyketerapiahoidon näinä päivinä. Paljain jaloin käveleminen on erittäin hyvä näinä päivinä, kunhan ei vielä ole kylmä maa ja kylmetä jalkoja samalla. Kuuma kylpy tai villasukat ovat hyviä ulkona paljain jaloin kävelemisen jälkeen, jos sää on muuttunut koleaksi täysikuun lähestyessä.
- Täysikuun vaikutuksen vuoksi ei kuitenkaan saa astua naulaan tai lasinsiruun näinä päivinä - sillä jalkojen ollessa herkkänä ja täysikuun estäessä haavan paranemista tästä voi seurata isoja ongelmia. Varpaankynsiä ei myöskään pidä leikata näinä päivinä, ei varmuuden vuoksi myöskään 27.9.
- Näinä päivinä herkistyy jalkojen lisäksi koko keho, joten kaikki syöty ja juotu, kaikki vitamiinit tai lääkkeet, vaikuttavat tavallista voimakkaammin. Ruoka ja juoma imeytyvät tehokkaasti ja painoa kertyy, samoin nestettä ja turvotusta. Se helpottaa täysikuun mentyä ohitse, ja lauantaina olo on jo useimmilla parempi.
- Kun syyskuun sadonkorjuun täysikuu aina herkistää jalkaterien alueen ja sen kautta koko kehon, on helppo ymmärtää syksyisten juhlien vanha ajankohta. Ruokaa on yltäkyllin, satoa korjataan, täysikuulla näkee yölläkin tehdä töitä, ja virtaa on kuin pienessä kylässä. Täydenkuun valvojien lisäksi moni muukin valvoo ja ihmettelee herkistynyttä oloaan. Koko kehon herkkyyspäivät ja täysikuu ovat voimallinen yhdistelmä.
- Vaikka muutoin täysikuulla jaksaa hyvin alkoholiakin, tällä täysikuulla voi olla viisasta juoda miedompia juomia, ja kuunnella omaa oloaan tarkasti. Syödä ja juhlia jaksaa upeasti ja ruokaa kuluu tämän viikonlopun juhlissa tavallista enemmän. Vaikutuksen siirtyessä la-su aivojen ja silmien alueelle, tulee myös vauhdikkaita ideoita ja päätä pahkaa menoa, joten voi tuntua siltä, ettei täysikuun vaikutus vielä lakkaakaan, vaan jatkuu koko viikonlopun.
- Kaiken lisäksi tämä täysikuu on vielä superkuu, eli Kuu on yhä lähimpänä Maata juuri tämän täysikuun aikaan, tarkalleen ottaen vuorokautta ennen, eli Yläkuun kuukalentereissa on L-kirjain (=lähinnä). Supertäysikuu ja koko keho herkkänä, siitä alakuun alkupäiville pään ja aivojen herkkyyspäivät, ei ihme jos sattuu ja tapahtuu.
- Usein sää muuttuu rajummin täysikuun aikaan, ja yöt voivat olla tavallista kylmempiä. Arat kasvit on paras suojata ennen täysikuun vaikutuksen alkamista, jo alkuviikosta. Kylmää kestämättömät marjat, omenat ja vihannekset on syytä kerätä talteen ennen tätä täysikuuta, tai ainakin pitää silmällä, etteivät mene huonoiksi juuri kun paras sadonkorjuuviikonloppu on alkamassa. Heti täysikuun perään kun ovat kaksi hedelmäpäivää, ja erinomaiset sadonkorjuu- ja säilöntäpäivät. Jos vain sää sallii.


Paras juomavesi on luonnonlähteen vesi.

- Jos vain suinkin saat selville, missä on lähin luonnonlähde, kannattaa käydä täyttämässä kymmenen lasista mehupulloa (saa marketeista) ja tuoda lähdevettä jääkaappi täyteen. Ja juoda vain sitä vesijohtoveden sijaan. Se on upea parannusaine, ja siihen voi tehdä kahvit ja leipoa. Leipätaikina muuten nousee hyvin ja leipä säilyy eri tavalla, kun käytetään lähdevettä. Saksassa jotkut leipomot osaavat tämän ja hankkivat parasta mahdollista vettä. Miksi he näkisivät vaivaa, jos vesillä ei ole väliä? Meillä on vielä luonnonlähteitä.
- Kirkkonummen Lapinkylän lähde maantien varressa toimii T-muotoisesta hanasta kääntämällä. Evitskogintie 112, siinä on pieni urheilukentän tapainen parkkipaikka puiden keskellä. Ihan Lapinkylän kyläkaupan vieressä, tien toisella puolella, muutama kymmentä metriä länteen kaupan kohdalta. Näkyy kartassa. Auton saa ihan viereen. Siitä pullot täyteen! Maistuu niin hyvältä! Paransi pitkäkestoisen flunssani muutama vuosi sitten täydellisesti 1,5 vuorokaudessa, kun sain elimistöni nesteytyksen 100 prosenttisesti kuntoon. Siihen loppui kuume ja yskä kuin seinään, vaikka oli kestänyt pitkään. Kyllä lähdevedellä on valtava voima!!
- Saksassa myydään paikoin luontaiskaupoissa täysikuulla pullotettua lähdevettä. Jos saa itse haettua luonnonlähteestä pulppuavaa vettä, tai ainakin oman kaivon vettä, täysikuulla, niin se kannattaa ottaa lasipulloihin ja jääkaappiin ja käyttää kaikkeen syömiseen ja juomiseen, ruuanvalmistukseen ja kahvin keittoon. Täysikuulla luonnossa on voima suurimmillaan ja se näkyy myös vedessä. Lasi eristää sähkövirtausta, joten veden voima säilyy parhaiten lasipulloissa ja -purkeissa.

Leikkaukset ja ajankohdan konsultaatiot

- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu, ja huonoa aikaa lähes kaikille leikkauksille. Nyt poistettu kasvain tai kudos kasvaa helposti uutta, etenkin jos kaikkea ei saada poistettua. Haava tulehtuu helpommin, etenkin täysikuulla. Arpikudosta kasvaa enemmän ja kivun paraneminen on hitaampaa.
- Auringon vuotuiskierrossa on vielä puolikuulle asti ohutsuolen, paksusuolen, umpisuolen ja umpilisäkkeen, haiman ja pernan alue herkkänä. Näiden leikkaamista olisi vältettävä syyspäiväntasaukseen 23.9. saakka. Myös koko kehon hermot, mutta etenkin vatsan alueen hermot ovat aktiivisia ja herkkänä. Auringonkierrossa vaikutus siirtyy sitten lonkkien, munuaisten ja virtsarakon alueelle, ja tämän alueen leikkaamista on parempi välttää.
- Jos on välttämätöntä ottaa biopsia, koepala, jostain kasvaimesta tai kystasta tms. ennen leikkausta, se on parempi tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla, ettei kasvain leviä eikä kysta valuta sisältöään muualle elimistöön yhtä herkästi kuin yläkuulla. Alakuulla tehty reikä umpeutuu paremmin, mutta silti on riski että elimistön pussin sisään sulkemat haitalliset aineet leviävät takaisin verenkiertoon ja muihin kudoksiin.
- Jos käy mammografiassa, se on turvallisempi tehdä alakuulla eli laskevalla kuulla, mutta ei rintojen herkkyyspäivinä, kts kehonosat ylempänä.
- Myös rokotteiden ottamiselle, mikäli niitä päätyy ottamaan, on alakuu eli laskeva kuu parempaa aikaa. Rokotteen jälkeen ei saa rasittaa sydäntä liikunnalla kolmeen päivään, vaan keho tarvitsee lepoajan. Ei käsivarren herkkyyspäivinä käsivarteen jne.
- Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei ole hyvä hoitaa leikkauksin niinä 2-3 päivänä, kun keho itse sitä parantaa, vaan leikata kuunkierron muina päivinä. Kts. herkkyyspäivät yllä. Ne eivät alakaan toipua leikkauksen jälkeen, koska niiden aluetta on vaurioitettu niiden herkkyyspäivinä. Ikään kuin olisi katkottu niiden neste- ja sähkövirtaukset, juuri kun keho yritti itse korjata aluetta täydellä teholla.
- Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole koskaan hyviä leikkauksille. Haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat tulehtua. Vain hätäleikkaukset täysikuun päivinä, ja silloin tarkka, pitempikestoinen jälkihoito.
- Useimmille leikkauksille täysikuun jälkeinen alakuu eli laskeva kuu on hyvää aikaa. Kirurgin ammattitaito on kuitenkin osata päätellä, milloin yläkuu on hyvä aika jollekin leikkaukselle, sillä yläkuulla leikattu kudos kasvaa enemmän takaisin, ja tästä on toisinaan apua, jos esim. pitää saada luuta kasvamaan lisää, tai osin poistettu maksa kasvamaan takaisin. Kansanperinne osaa yleissäännön, kokemus leikkauksien tuloksista kertyy kirurgeille. Jotkut kirurgit tietävätkin tästä ja hyödyntävät tätä, mutta usein hiljaisena sisäpiirin tietona.
- Kun tietää mitkä ovat huonoimmat leikkausajankohdat, ja jättää ne välistä, voi turvallisin mielin mennä hyvään hoitoon. Suurin osa päivistä on riittävän hyviä normaaleihin toimenpiteisiin. Jos on jo itse huomannut kuunkierron eri päivien vaikutusten erot, voi olla innostusta etsiä aina kaikkein parhaimmat ajankohdat itselle ja läheisille. Mutta sen erottamiseen mikä on hiukan parempi kuin lähes yhtä hyvä, vaaditaan jo leikkauksia suorittavan tahon arvio kaikista muistakin vaikuttavista tekijöistä. Siksi tässä luetellaan kansanperinteen kokemuksella ne huonoimmat päivät.
- Konsultaatioita tarkemmin näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta "Kuustakuuhun sivustolta, josta löytyy hänen numeronsa." Hänellä on pitkä kokemus siitä miten eri kehonosat reagoivat kuunkierron mittaan, ja hän on jo vuosien ajan auttanut löytämään parhaat ajankohdat.

Hammashoidot ja ajankohdan konsultaatiot

- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu täydenkuun päivään 29.9. asti, ja huonoa aikaa hammashoidoille. Erittäin hyvät päivät ovat täysikuun ja suun herkkyyspäivien jälkeen 4.-13.10.
- Eteerisistä öljyistä neilikkaöljy tehoaa hammaskipuun. Sitä voi laittaa puoli pisaraa sormenpäällä kipeään ikeneen. Maistuu pahalta mutta tehoaa. Tai voi koittaa murskata neilikoita morttelissa ja tehdä siitä tahnaa tai yhdistää sitä pihkapalloon ja pitää sitä suussa. Myös merisuolan pitäminen suussa auttaa vetämään hampaasta pois kipua ja tulehdusta, samoin propolis ja hunaja.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2024" -taskukalenteri kertoo joka päivän kohdalla, onko päivä hyvä hammashoidoille. Samoin Hyvän kuun aikaan 2024 -kalenteri.
- Vain muotti ikenistä proteesin tekoa varten pitää ottaa aina yläkuulla, ettei proteesista tule liian tiukka.
- Tärkeintä hammashoidoissa on, että on alakuu eli laskeva kuu. Tarkat konsultaatiot sairaanhoitaja Ritva Nevalaiselta, kts. tämän kappaleen lopussa.
- Hampaiden tarkistus, hammaskiven poisto, paikkaukset ja korjaukset, hampaan poisto, leukakirurgia ja implantin tai kruunun laitto, kaikki antavat pitkäkestoisemman ja hyvin paranevan tuloksen alakuulla. Antibiootteja ei juuri tarvita hampaanpoiston jälkeen, tulehdus ei lähde liikkeelle, haava paranee hyvin ja kipu on paljon vähäisempää alakuun hoidoissa ja niiden jälkeen, kuin yläkuulla tehdyissä.
- Lähes kaikki hammaskirurgiset toimenpiteet, leikkaukset ja hampaiden poistot olisi aina tärkeä tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla hyvän ja nopean paranemisen varmistamiseksi. Vain muotin teko ikenistä tuottaa paremman tuloksen yläkuun eli nousevan kuun aikaan, koska ikenet ovat hiukan paremmin nesteytettyjä ja paksumpia silloin, jolloin proteesista ei pääse tulemaan liian tiukka. Alakuulla otetusta muotista tehty kiristää monesta kohtaa ja sitä joudutaan sitten muokkaamaan.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat joka kuunkierrolla täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää, sekä ne 2-3 päivää kun yläleuka tai alaleuka ovat kehon kierrossa herkkänä.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juuri"hoito", sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. "Juurihoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan kokonaan, että saadaan tulehdus parannettua.
- Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa. Nykyään onneksi ymmärretään, että tulehdus tällaisessa hampaassa aiheuttaa paljon sydän- ja aivosairauksia, sekä vaikuttaa näköön (silmä on lähellä yläleuan hampaiden juuria) ja siksi ennen suuria leikkauksia hoidetaan hampaat ensin kuntoon.
- Konsultaatioita tarkemmin näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta "Kuustakuuhun sivustolta, josta löytyy hänen numeronsa."
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2024" -taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, rentoutuspäivät ja paljon muuta. Samat neuvot näkyvät Hyvän kuun aikaan 2024 -kalenterissa.


- Upeaa syyskuun ja sadonkorjuun täysikuuta!

Anne Pöyhönen

Jatka Yläkuun etusivulle.

Kuukalenterit ja -kirjat www.kuukauppa.fi


***Tämä Anne Pöyhösen Kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***



Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa++8 alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.



Seuraa Yläkuun Facebook sivua.

 

Kuu tänään, katso yllä.
Waxing = kasvava kuu, yläkuu, nouseva kuu eli uudenkuun aika. Waning = vähenevä kuu, alakuu, laskeva kuu eli vanhan kuun aika. Gibbous = kupera.

 

Almanakan merkit:
Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä alkaa kasvava kuu, yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä alkaa vähenevä kuu, alakuu eli laskeva kuu.
Oikea puoli ympyrää valkoinen = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli.
Vasen puoli ympyrää valkoinen = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.