Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Uutisia ja neuvoja Yläkuun Facebook-sivulta.
Wanhan ajan Kuukalenteri 2025 ja muut kuukalenterit ovat myynnissä Kuukaupassa: www.kuukauppa.fi.
Tilata voi aina myöskin sähköpostilla anne.poyhonen@ylakuu.com, sekä tekstiviestillä ja iltaisin puhelimella 050 535 3321. Lisäksi messenger- ja facebook-viestillä vastaan mielelläni kysymyksiin, aina kun mahdollista.

Kuu

- Täysikuu oli aikaisin aamuyöllä palmusunnuntaina 13.4., ja siitä alkoi alakuun eli laskevan kuun aika. Se jatkuu uudenkuun päivään sunnuntaihin 27.4. asti.
- Wanhan ajan Kuukalenterissa 2025 ja Yläkuun kalenterissa kauneuteen ja terveyteen 2025 on pyöreä kuun kuva, jossa Kuun valkoinen osa vähenee. Vain valkoinen osa näkyy taivaalla. Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenterissa, sekä Kuu ja sää Päiväkirjassa 2025, on Kuun kuvan lisäksi ruskea reunaviiva.
- Ruskea reunaviiva tarkoittaa, että kuunkierrossa kasvuvoima laskee alaspäin, maan alapuolisiin kasvinosiin. Samalla kasvuvoima vähenee päivä päivältä. Auringonkierrossa kasvuvoima nousee ylöspäin kesäpäivänseisaukseen asti.
- Uutuuskirja on ilmestynyt: Kotitekoiset yrttiliköörit ja snapsit! Yrttikouluttaja ja -kirjailija, fytoterapeutti Satu Hovi kertoo miten valmistaa luonnonkasveista, puutarhakasveista, marjoista, hedelmistä ja siemenistä yrttilikööreitä ja ruokaryyppyjä eli snapseja. Ruuansulatusta parantavat ja muita vaivoja hoitavat maut ja rohdot käyttöön kevään ensimmäisistä hiirenkorvista syksyn viimeisiin lehtiin ja talvella hedelmistä ja siemenistä lisää. Valtavasti reseptejä! Mukana vanhan kansan muurahaisuute ja kärpässieniuute ulkoisesti kolotuksiin ja reumasärkyihin. Katso kuva ja lisätiedot Kuukaupasta.

Puutarhan työt ja puun kaato

- Varhaisperunan istutus! Kaikki joilla on paikka, edes ämpäriperunalle, nyt istuttamaan edes muutama. On niin mukava katsoa perunan kasvua keväällä, ja jännittää saako juhannukseksi puhtaita sileäpintaisia makeita uusia perunoita!
- Nyt on alakuu eli laskeva kuu, ja kasvuvoima suuntautuu maanalaisiin kasvinosiin. Kaikki mikä kylvetään tai istutetaan nyt, tekee enemmän kasvua maan alle, ja vähemmän maan päälle. Nyt on hyvä kylvää vain juurikasveja, ja juuren tyveen sadon tekeviä. Paras aika näillekin on reilun viikon aikana täysikuun jälkeen, ja sellaisena päivänä, kun on etelä- tai lounaistuuli, eli ilmamassa Suomen ylle tulee lämpimästä suunnasta ja on täynnä elämää antavaa kosteutta ja miinusmerkkistä sähkövarausta.
- Istuttamalla perunaa Lounais-Suomessa harson alle aikaisin kevään alakuulla, voi hyvin saada kunnon sadon juhannukseksi. Joka vuosi kevään alakuu tulee hiukan eri aikaan, sillä uudenkuun päivä tulee joka vuosi 11 päivää aikaisemmin kuin edellisenä vuotena. Kuunvaiheet palaavat samoille vuoden päiville vasta 18,6 vuoden kuluttua. Tämän Metonin jakson vuoksi kevät ja kevään säät vaihtelevat vuosittain. Ja tänä vuonna perunan istutusaika osuu huhtikuun puolivälin jälkeen - ellei ole jo ehtinyt maaliskuun alakuulla istuttamaan ihan hurjan aikaiset varhaisperunat kasvihuoneeseen tai muuhun erityisen lämpimään maahan.
- Täysikuusta reilun viikon ajan siis on hyvä etsiä paikkaa niille jääkaappiin unohtuneille ja jo itäneille perunoille, edes sitten ämpäriin ja parvekkeelle, tai muuhun sopivaan kasvuastiaan, johon saa multaa tai turvetta niille kasvaa. Jos on oikein kasvihuone, viherhuone tai kasvulava, jossa lämpöä riittää, tai peltomaa lämpiämässä ja kasvuharso valmis käytettäväksi kylmien öiden vuoksi, niin nyt istuttamaan perunaa!
- Etenkin jos sääennustus paikkansa pitää ja on etelätuulisia ja lämpimiä ilmoja, niin sen nopeammin lähtee peruna kasvamaan. Voi samalla kylvää muita juurikasveja, parvekelaatikkoonkin vähän retiisiä, ja katsoa miten kasvu lähtee lasitetun parvekkeen lämmössä. Retiisi on värikäs ja raikas ruokien lisuke, kätevä kasvattaa moneen kertaan kesän aikana.
- Sellaisia kasveja voi kylvää, joiden on tarkoitus tehdä vain lehtiä, ja suunnata kasvu varren tyveen - kuten kerivät salaatit, keräkaalit, kyssäkaali, lehden tyvestä turpoavat paksulehtiset salaattikasvit, fenkoli, jne. Nyt ovat lisäksi lehtipäivät 14.-16.4. ja erityisen hyvä sadon lehtiin tekeville kasveille.
- Jos samoja lehtikasveja kylvää yläkuulla, tai istuttaa lopulliseen kasvupaikkaan yläkuulla, voi ihmetellä miksi keräsalaatti tekee pitkää vartta eikä keri lainkaan? Tai miksi lehtiä tulee vähemmän ja vartta enemmän, kuten tillillä. Tillin kanssa jokaisen pitäisi tehdä kasvukokeita, kylvää osa alakuun alkupäivinä ja nähdä miten se tekee pitkään vihreänä pysyvät lehdet, ja kylvää osa yläkuulla, ja nähdä miten se nopeasti venyy korkeaksi, ja kukkii ja sitten on vain keltaisia lehtiä - ei niistä saa uusien perunoiden ja kalan päälle maustetta, se on jo kurkkuja varten etikkasäilykkeisiin käytettävää kruunutilliä!
- On siis hyvä syy kylvää välillä ihan väärään aikaan, että näkee eron! Ja tärkeintä tehdä tämä tuttujen kasvien kanssa, sellaisten joista tietää jo, millaiseksi sen pitäisi kasvaa, kun se hyvin kasvaa.
- Toki monin paikoin huhtikuun alakuu on ihan liian varhainen aika porkkanan tai monen muun juurikasvin kylvöön ja sen vuoksi tässä onkin nyt hyvä suunnittelun paikka. Pohjois-Suomessa on vielä lunta maassa eikä puikulaperunaa istuteta ennen kuin kesäkuun alakuulla. Siinä tuleekin jännät paikat, sillä kesäkuun alkupäivät ovat yläkuuta, eikä ylöspäin kasvun suuntaava peruna ehdi tehdä satoa ennen kuin Lapin syksy tulee. Mutta onneksi pohjoisessa perimätieto on niin hyvin säilynyt ja käytössä, että tiedetään omasta takaa katsoa, istutetaanko puikulaperuna tänä vuonna toukokuun alakuun lopulla, vai vasta välittömästi kesäkuun täysikuun jälkeen, kun seuraava alakuu alkaa.
- Jotta saisi joka kevät istutettua ja kylvettyä kasvit ihan parhaaseen aikaan, pitää harjoitella monta vuotta eikä vaatia itseltään täydellisyyttä. Luonto voittaa aina, se on meitä suurempi. Sen kanssa oppii vetämään yhtä köyttä, kun seuraa joka vuosi kuunkiertoja, pohtii millä alakuulla peruna tänä vuonna istutetaan, vertaa aiempiin vuosiin ja suunnittelee tulevia vuosia. Kun tekee pitkäjaksoisesti samaa, pääsee juonesta kiinni, ja osaa ennakoida hyvissä ajoin.
- Siihen kun vielä laittaa oman paikkakunnan säähavainnot, seuraa itse muihin luottamatta, mistä se tuuli puhalsi minäkin päivänä, kauanko se puhalsi samasta suunnasta, ja kuinka kovaa puhalsi, ja tämän merkitsee muistiin, osaa yhdistää sään ja kuunvaiheen ja ajoittaa työt sen mukaan: kylvötyöt sekä ylöspäin että alaspäin sadon tekeville tehdään lounais- tai etelätuulella, kitkeminen ja maan kääntäminen rikkaruohojen minimoimiseksi tehdään pohjoistuulella.
- Niin kivaa kuin se olisikin, tätä ei voi katsoa kännykän kalenterista tai sääennustuksesta, vaan siitä mitä ulkona oikeasti tapahtuu. Ennustus voi mennä pieleen, eikä mekaaninen pelkkään kalenteriin luottaminen ole sama asia, kuin kymmenien kevään merkkien seuraaminen ulkona luonnossa. Kun omalla iholla tuntee, että nyt on lämmin tuuli, siihen osaa luottaa ja tietää osaavansa. Kun suu, nenä ja keuhkot, silmien kostea pinta, korvien ja nenän karvat, hiukset, ihokarvat, ja auringon lämmössä kylpevä ihon pinta kertovat, että nyt on kylvötuuli, niin siihen ei ole millään kalenterilla tai sääennustuksella nokan koputtamista.
- Vanha kansa tiesi katsoa, lähteekö kasvu ylöspäin vai alaspäin, onko yläkuu eli nouseva kuu, vai onko alakuu eli laskeva kuu. Sen kahden viikon ajalta etsittiin etelätuuliset päivät, lämmin tuulenhenkäys, pehmeä ilma - joka iholla ja keuhkoissa tuntuu hyvältä! Se oli kylvöilma. Kun kerran tietoisesti vertaa kuivaa pohjoistuulta ja kosteaa lounais/etelätuulta toisiinsa, alkaa kyllä huomaamaan tuulen suuntien erot. Tuuli ei ole lämpömittarin tai tuulen nopeusmittarin kertomaa, vaan tuuli sisältää kosteutta ja sähkövarauksen. Lämpötilan lisäksi niistä riippuu, miten siemen ja kasvi reagoivat. Pelkkä lämpömittari ei kerro!
- Kasveilla on sähköiset aistit lämpömittarin lisäksi. Sen näkee vaikka köynnöskasvien kärhöjä katsomalla. Kun laittaa kukkakepin tai muun kepin tueksi köynnöskasville, niin sen kärhöt saavat selville mille puolelle uusi keppi on laitettu, ja alkavat kurottautua sitä kohti. Seuraavana päivänä kärhö on kiertynyt uuden tuen ympärille ja jatkossa uudet kärhöt kääntyvät suoraan sitä kohti kasvaen. Tämä on ilmiö, joka odottaa selitystään kasvien sähköisten aistien kautta. Silmiähän niillä ei ole, joten maanpinnasta nouseva sähkövirtaus nousee keppiä myöten ylös ja kasvien solut aistivat sähkökentän.
- Tuuli on sähköinen ilmiö. Kasvit ja pienet siemenet aistivat ilmakehän ja maanpinnan sähkövarauksen. Kuivalla pohjoistuulella ei kannata siemenen alkaa itämään. Kostea etelätuuli kertoo siemenelle, että sadetta ja kosteutta tulee lisää lähitunteina ja -päivinä, nyt kannattaa itää, itäminen onnistuu ja vettä riittää.
- Jos haluaa olla taitava puutarhuri, kannattaa laittaa kevään lämmön myötä mukava tuoli omien kasvien viereen, ja istua siinä "meditoimassa" silmät auki joka päivä. Kun istuu paikallaan, eikä tee mitään, silmä huomaa paljon enemmän yksityiskohtia. Katse saa rauhassa tutkia jokaista vartta, lehteä ja silmua. Hyvä tuoli, mukava istumapaikka, on upea keino saada vihreä peukalo. Samalla voi juoda omaa lempijuomaa ja "olla vain". Vanha kunnon Suomalainen meditaatio - olla luonnossa paikallaan, hötkyilemättä ja touhuamatta, ihan olla vain, omissa oloissa, vaikka hiljaa ihan itsekseen.
- Sama toimii parvekkeella, tai sisällä pöydän äärellä. Sama toimii veneessä tai laiturilla istuen, tai riippumatossa makoillen. Saman voi järjestää itselleen mihin vain, ikkunan viereen tai metsään kannon päähän. Kun itse on paikoillaan, eikä aiokaan tehdä mitään, alkaa nähdä ja kuulla enemmän ja huomaa uusia asioita, jotka melkein huomasi ennen, mutta nyt vasta huomaa kunnolla. Tärkeintä on pitää silmät avoimina ja katsoa joka asiaa rauhassa ja tarkasti. Nähdä jokaisen lehden muoto, jokainen kukinnon yksityiskohta, jokainen liikkuva asia ja eläin, jokainen putoava sadepisara ja tuulessa lentävä lehti tai perhonen. Huomata. Rauhassa. Ajatella.
- Mikä parasta, tämä Suomi-meditaatio ei maksa mitään, eikä ole väliä, taipuvatko nivelet jooga-asentoon. Silmätkin saa pitää auki, joten turhat ajatukset eivät laukkaa mielessä, kun tuijottaa tiiviisti vastapuhjenneen lehden suonia ja reunan muotoa ja miettii minkä värinen vihreä tai punertava se oikein on, mitä väriä se muistuttaa, ja miten se muuttaa väriään kasvaessaan. Miltä se nyt poimittuna maistuu ja tuoksuuko sen kukat myöhemmin avautuessaan - aamulla vai vasta illalla. Pörrääkö jossain jo kimalainen tai kevätkärpänen? Kun katsoo ja miettii sitä, mikä on juuri silmien edessä, tulee tehneeksi upean meditaation, ja muut ajatukset ovat hiljentyneet pois mielestä. Kahvikin maistuu paremmalta kun rauhassa juo!
- Luonnon yliopisto saa huomaamaan asioita niin tarkasti, että pärjää pikkulapsillekin - jotka ärsyttävän tarkasti kysyvät juuri niitä asioita, joihin aikuinen ei tiedä vieläkään vastausta! Lapsia kyllä kannattaa kuunnella, ei ole vääriä kysymyksiä, eikä varsinkaan mitään tyhmiä. On vain vääriä vastauksia ja tyhmiä vastauksia. Kysymykset olivat oikein, ne tulevat halusta ymmärtää ja tietää, ja on tosi tärkeää kysyä ääneen, nostaa havainto ja mietintä keskusteluun. Sillä tavalla yhdessä löytyy niitä vastauksiakin.
- Kerran jouduin vastaamaan nuorelle tytölle, että muista tämä hetki, muista mitä juuri nyt kysyit. En tiedä siihen varmaa vastausta, eikä sillä ole väliä, osaako joku siihen vastata, vaan sillä, että kun vanhenet, et luultavasti koskaan enää kysy yhtä viisasta ja hienoa kysymystä! Muista siis se kysymys, ja ehkä joskus, jostain, saat siihen hyvän vastauksenkin.
- Mikä oli se kysymys? "Anne, miks maailma on olemassa?"
- Sillä ei ole väliä, mitä siihen silloin vastaukseksi ehdotin, vaan sillä, että otettuani ystäväni tyttären kyytiin lähtiessäni päiväksi maalle, sain nähdä maailman nuoren silmin ja kuulla ajatukset siitä, millä maailmassa on väliä. Kiitos siitä, en unohda kysymystäsi! Toivon että muistat itsekin. Kaikkein tärkeintä on kysyä!
- Kevät on se aika, kun luonto ylösnousee. Maa on nukkunut talven, herää auringon lämmön voimalla, kuunkierron vetovoiman vaihtelun myötä, ja aloittaa kaiken kasvun uudelleen. Lapsilla ja nuorilla menee monta vuotta havaita kaikki mitä keväällä luonnossa tapahtuu. He näkevät sen joka kerta tuorein silmin. Samaan tapaan me aikuiset näemme, kun jäämme rauhassa katsomaan tuttua ja samaa asiaa joka päivä vähän lisää, aina uudelleen. Ison kokonaisuuden sijasta kiinnitämme huomion jälleen pieniin yksityiskohtiin, niinkuin lapsena.
- Me voimme nähdä paljon enemmän, ja ihmetellä kaikkea yhdessä muiden kanssa. Valtava voima herää keväällä ja luonto on täynnä elämää. Kuunkierron vaihtelu ja sään vaihtelu rytmittävät sen nousemista, mutta joka kevät se nousee.
- Aurinko kiipeää yhä korkeammalle ja lämpö lisääntyy ja on yhä vaikeampi saada omat kasvit kasvamaan ja ei-toivotut kasvit pysymään aisoissa. On osattava seurata kaikkea tarkkaan, että saa maan pidettyä vapaampana rikkakasveista ja jätettyä tilaa puutarha- ja viljelyskasvien kasvaa. Ja tämä tehdään kevään aikana erityisesti kuunkierron ja tuulensuunnan avulla.
- Tänä keväänä, harjoittele näkemään, milloin on hyvä aika kääntää maa: alakuulla, etenkin alakuun lopulla ja pohjoistuulella.
- Tuulensuunta voi vähän vaihdella, mutta se on oltava kylmä ja kuiva tuuli, sellainen, joka tuntuu iholla ja hengityksessä pohjoistuulelta. Kun on vähenevä kuu, alakuu, eli laskeva kuu, sellaisen tuulen vallitessa, ja iltapäivällä tai illalla (saa yölläkin) käännetään kukkamaa, puutarhapalsta, ja pelto. Silloin maassa ennestään olevat rikkakasvien siemenet eivät pääse uuden kasvun alkuun, eivätkä juurakot ala niin avaa silmujaan, vaikka maan kääntäminen nostaakin niitä päivän valoon ja pöyhii maan niiden ympärillä.
- Nyt kun on alakuu eli laskeva kuu, nyt on tärkeää seurata kevään etenemistä, ja tällä tai toukokuun alakuulla kääntää pelto niin ettei se kasva heti täyteen rikkaruohoa. Kun tämä taidon oppii, tietää miksi ne ennen pärjäsivät ilman rikkaruohomyrkkyjä.
- Jos sään seuraaminen tuntuu tylsältä, saa huomata ettei se ole sitä, kun lukee vanhan kansan esimerkit kirjasta Sään merkit eläinten käyttäytymisessä. En tiennyt itsekään, miten valtavan moni merkki luonnossa kertoo, mihin suuntaan sää on nyt muuttumassa. Säätiedotuksessa on vain lämpötila, sateen määrä ja teknisiä termejä, mutta vanha kansa luki luonnon kirjaa. Kaikki kevään mittaan heräävät itikat ja madot, pörräävät kärpäset ja kutevat sammakot, rauhassa makaavat eläimet ja itseään sukivat linnut ja maassa piehtaroivat nelijalkaiset - kaikki reagoivat joka päivä siihen, millaista säätä pian tulee, ja muuttavat käytöstään sen mukaan!
- Toki yhä tarkistamme kännykästä, netistä, telkkarista, radiosta ja torikokouksesta, millaista säätä huomenna on tulossa. Mutta mikään ei voita sitä riemuisaa tunnetta, kun itse näkee tusinasta eri luonnon tapahtumasta ja eläinten tekemisistä, että jaahas, aamulla sataa, huomenna onkin poutaa, nyt tulee kunnon myräkkä, ohhoh, hallayö tulossa ja paras vetää harso kasvimaalle - ja kaikki muut tulevat sääilmiöt kesäukkosineen! Se, että siihen kykenee itse, omin silmin ja korvin, on jokapäiväinen iloin aihe!

Oksien leikkaaminen ja puun kaato

- Mahlannousu on alkanut Etelä- ja Keski-Suomessa, enää ei ole hyvä puunkaatoaika. Tämä on tärkeää huomata, jos tähän aikaan vuotta haluaa puuta kaataa. Tulos ei voi olla yhtä hyvä, kuin puun ollessa lepotilassa "kahden ämmän välissä". Eli marras-maaliskuussa. Nyt eletään huhtikuuta, ja talveksi juuriin varastoitu sokeripitoinen vesi on nousemassa runkoon ja oksiin. Jos nyt kaataa puuta, siinä on enemmän sokereita kasvualustaksi sienirihmastoille - jotka lahottavat puuta!
- Nyt kuitenkin on laskevan kuun eli alakuun aikaa uudenkuun päivää edeltävään päivään 26.4. saakka, ja kevään huonoista päivistä vähiten huono aika lehtipuun kaatamiselle. Jos siis nyt pitää kaataa koivua tai leppää, tai muuta pian lehdet tekevää puuta polttopuuksi, niin tärkeintä on kaataa nyt alakuun aikaan. Mitä pitemmälle Kuu taivaalla pienenee, kohti tuota uuttakuuta, sen enemmän nyt kaadettu lehtipuu halkeaa kuivuessaan, ja kuivuu paremmin.
- Silti sään ollessa kostea nyt kaadettukin puu voi ehtiä pinnalta homeeseen ennen kuivumistaan, joten sitä sitten kesällä sisälle kantaessaan voi huomata mustan homepölyn pöllyävän ja käyvän henkeen. Näin ei kaikelle puulle käy, mutta mahlannousun aikaan kaadetulle voi käydä. Siitä viimeistään näkee, että kosteana liian monta päivää oleva puu on kasvualustana sienille, vaikka sienet sitten kuolevatkin pian kun puu jatkaa kuivumistaan. Kuoleva kasvusto pölläyttää itiönsä kuivaa puuta liikuteltaessa. Kerran kun tämän ilmiön näkee, niin välttää jatkossa puun kaatamista parhaaseen mahlannousun aikaan.
- Havupuuta ei kannata kaataa nyt alakuulla, sille tulee huonompi lämpöarvo, toki se kuivuu, mutta ei ole samanveroista poltettavaa kuin talven yläkuulla kaadettu on. Ja polttopuun tarkoitus on antaa paras mahdollinen lämpö poltettaessa.
- Nyt kaadetun lehtipuun kanto kasvaa vesaa hiukan vähemmän kuin yläkuulla kaadetun, mutta kevään valtavan voiman vuoksi nytkin kaadettu tekee helposti uutta kasvua, eikä ainakaan lahoa pois. Jotta kanto lahoaa pois, juurien pitää olla tyhjät, eli kaato pitää tehdä vasta juhannuksen jälkeen.
- Omenapuun oksia on nyt hyvä leikata, niiden leikkuupinta kuivuu hyvin umpeen, eikä uutta kasvua leikattujen oksien tilalle tule heti. Jos leikkaa isoja ja paksuja oksia, vähintään muutaman senttiä paksuja tai yli kymmenen senttiä paksuja, on tosi tärkeää keväällä leikata oksat alakuulla, että oksan leikkuupinta kuivuu nopeasti umpeen eikä siihen pääse sieni-itiöt kasvamaan ja puuta sitten lahottamaan.
- Kuukalentereissa ihan parhaat päivät on merkitty erikseen Ma-kirjaimin, marjapensaiden ja omenapuiden leikkaukselle. Tuottamattomat ja vanhat, tai muuten turhat oksat poistetaan turvallisesti näinä päivinä.
- Varovasti voi nyt alakuulla leikata kirsikkaa tai muuta hedelmäpuuta, mutta tämä on vuoden huonoin aika niille, sillä keväällä niissä on voimakas kumivuoto leikkuupinnoista. Tärkeintä kuitenkin on, ettei leikkaa niitä enää uudenkuun päivän jälkeen yläkuulla. Kun mahlannousun kuukausi on ohitse, on turvallisin aika leikata lehtipuita enemmänkin. Juurivesoja voi poistaa nyt alakuulla, etteivät niin pian tule takaisin, mutta ihan paras aika estää niiden tuleva kasvu on juhannuksen jälkeisellä alakuulla, siitä lisää silloin.
- Jos pensasaita on nuori, ja sen pitää tuuheutua, tai kasvattaa joulukuusia tai kuusiaitaa, joiden pitää tuuheutua, nyt ei saa mennä leikkaamaan niitä. Alakuu eli laskeva kuu ei laita uutta kasvua leikatun tilalle. Vanhan kuusiaidan tai orapihlaja-aidan tms. voi leikata muotoonsa nyt alakuulla ja se pysyy kauan kauniina. Tosin havupuista ei pidä leikata paljoa oksia kerralla enää alakuun viimeisellä viikolla 21.-26.4., se voi hidastaa uutta kasvua jo liikaa ja sitten jää aukkopaikkoja.
- Tuuheutusleikkaukset uutta kasvua tarvitseville puille ja pensaille tehdään vasta uudenkuun päivän jälkeen.
- Nyt leikatut oksat voi jättää kuivumaan risukompostiin, ne lahoavat muutamassa vuodessa hyvin pois. Niistä voi tehdä myös oksasilppurilla silppua ja käyttää maanpeitteenä marjapensaiden tms alla, mutta ne eivät paria vuottakaan pidä rikkakasveja poissa, koska lahoavat niin nopeasti ravinteiksi. Kompostin kuohkeuttamiseen nyt leikatuista oksista tehty silppu käy erinomaisesti. - Tarkat puunkaatoneuvot kaikkiin eri tarkoituksiin ovat kirjassa Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa.
- Mahlannousua saa tarkkailla omalla paikkakunnalla. Toukokuun täysikuulla koivun latvat jo vihertävät, eikä mahla enää nouse kuin pohjoisrinteen puolen puissa. Eri puolilla kevät tulee eri aikaan, joten omissa puissa on tärkeää tehdä kokeiluja katkaisemalla ohut oksankärki, ja katsomalla joko siihen tulee pisaroita.
- Mahlaa voi koivun lisäksi valuttaa muistakin puista, vaikka kirsikasta tai luumusta, jos aikoo kaataa pöheiköksi kasvaneet puut tai pensaat pois myöhemmin. Kaataminen on parempi tehdä alakuulla, etenkin keskikesän alakuulla, mutta sitä ennen voi kerätä mahlaa talteen. Netistä löytyy muiden tekemiä kokeiluja muista puista.


Leipominen ja maidon käsittely

- Maito- ja piimäjuustoista tulee nyt tiiviimpiä ja kovempia. Heraa irtoaa enemmän. Jugurtti, viili ja kefiiri käyttäytyvät samoin, ja nyt tehdystä jugurtista irtoaa paljon heraa, eikä se ole yhtä mehevän paksua kuin yläkuulla tehtynä. Parhaat päivät maitotuotteiden valmistamiseen ovat kuukalenterien kukkapäivät kuten 22.-23.4. mutta yläkuulla nekin ovat vielä paremmat.
- Leipä- ja pullataikina kohoavat vielä vähän aikaa täysikuun jälkeen hyvin, mutta sitten taikinan nousu hidastuu päivä päivältä uudenkuun päivää kohti tultaessa.
- Kypsytettäviä juustoja voi tehdä itse kotona. Vesa Raidan nettisivut kertovat niin reseptit kuin välineetkin. Vesa vastaa kysymyksiin ja häneltä saa juustonteon mikrobeja ja välineitä, jos ei löydä itse nettikaupoista sopivia. Hänellä on myös facebook-sivut: Juustoa kotikonstein. Olisi ihanaa, jos tämä taito leviäisi ja tekisimme itse herkullisia juustoja omaan ruokapöytään.
- Olut, viini, kotikalja ja muut käyttämällä tehtävät juomat lähtevät hitaammin ja rauhallisemmin käymään nyt alakuulla, ja niihin tulee hiukan matalampi alkoholipitoisuus. Sahdintekijät ovat tämän huomanneet, ja suosivat käymisen aloittamisessa alakuun aikaa. Aromeista tulee monipuolisemmat, ja juoma säilyy pitemmän aikaa.

Pyykin pesu ja siivous

- Kevätsiivouksen aika! Nyt pääsiäiseksi koti kauniiksi, ja pyykit pesuun etenkin ma-ke 14.-16.4. kun ovat myös vesipäivät!
- Pyykkikoneen voi pyörittää lyhyemmällä ohjelmalla ja vähemmällä pesuainemäärällä, tai käyttää nykypesuaineen sijasta vanhan ajan tai muita luonnollisia pesuaineita. Nyt lähtee lika irti vähemmällä hankaamisella ja vanhatkin tahrat puhdistuvat pois varmemmin. Sappisaippuaa ja vettä, parin minuutin vaahdotus ja lepo, ja sitten koneeseen alakuun eli laskevan kuun vesipäivinä, niin puhdasta tulee. Raikkainta pyykkiä saa kuivaamalla vielä ulkona auringonpaisteessa.
- Alakuun mittaan etenkin pääsiäisen jälkeen alakuun lopulla on hyvä siivota talvi pois, viedä talvisäilöön, antaa pois, kierrättää ja heittää roskiin. Irti päästäminen on helpompaa kun Kuu taivalla pienenee, kasvuvoima heikkenee ja menee maan alle unohduksiin. Alakuun lopulla pois annettua ei niin enää muista eikä kaipaa, ja tulee tilaa uudelle. Kaikesta vanhasta pääsee helpommin eroon alakuun aikana. Ja kun uusi kuu syntyy 27.4. jälkeen niin mieli on kaikessa ihanassa kevään tuomassa uudessa jo.
- Vesipesulle arat puulattiat ja muut puupinnat on parasta pestä alakuulla, muina kuin vesipäivinä (kts. alla kukkien kastelu). Silloin vesi kuivuu nopeiten pois.
- Untuvatakit, untuvapeitot, muut peitot, tyynyt, ja sijauspatjat on tärkeä pestä vain alakuun eli laskevan kuun aikaan. Samoin lasten pehmolelut ja koristetyynyt. Etenkin muina kuin vesipäivinä pesty kuivuu hyvin ja nopeasti, ja untuvatäytteet eivät liiskaannu vaan ovat pesun ja kuivumisen jälkeen entistä kuohkeampia.
- Raitis ilma auttaa paljon terveenä pysymisessä. Kodin tekstiilipölyn ja huonekalujen, patjojen, tyynyjen, mattojen ja verhojen sisältämät bromia sisältävät palonsuoja-aineet eivät tee hyvää keholle, joten tekstiileistä irtoava pöly on hyvä tuulettaa säännöllisesti pois nopealla läpivedolla ja saada päivittäin raitis ilman taloon. Avaamalla kaksi ikkunaa tai ovea rakennuksen vastakkaisille puolille ilma vaihtuu nopeasti ja raitis ilma tekee kodista hyvän tuoksuisen.
- Entisajan pellavasta ja perinteisistä tekstiileistä ei irronnut pölyä huoneilmaan yhtä paljoa kuin nykyajan huonolaatuisista kuiduista ja keinokuiduista. Bromi poistaa jodia kehosta ja aiheuttaa paljon terveysongelmia. Näistä kerrotaan englanninkielisessä kirjassa The Iodine Crisis, kirjoittanut Lynne Farrow. On hyvä käydä läpi kodin tavarat ja tekstiilit, ja miettiä minkä valmistusaineista ei itsellä ole hajuakaan. Kun sitten ostaa tilalle jotain uutta, voi olla mukavampi hankkia luonnonkuiduista tehtyjä, kestäviä tuotteita. Oman terveyden vuoksi.
- Uudet kodintekstiilit on tärkeää pestä kunnolla ennen käyttöönottoa alakuun eli laskevan kuun aikaan. Alakuulla peitot, tyynyt ja muut paksummat myös kuivuvat helpommin ja nopeammin.
- Poikkeus: Luonnonvillainen vaate on parempi pestä yläkuun eli nousevan kuun aikaan, sillä käsittelemätön villa vanuttuu helposti alakuulla pestessä. Myös villan keritsemispäivän kuunvaihe jää vaikuttamaan. Jos villa on keritty alakuulla, se huopuu helposti hellässäkin pesussa.

Kukkien kastelu

- Sisäkasvien kastelun parhaat päivät eli vesipäivät ovat ma-ke 14.-16.4. ja to-pe 24.-25.4. ja ne on merkitty Yläkuu kustannuksen kuukalentereihin vesipisaran kuvalla. Vaikutus alkaa voimalla ja vähenee sitten vähitellen merkin vaihtuessa kalenterissa seuraavaksi. Kasvit varastoivat näinä päivinä vettä, ja on tärkeää, että sitä on näinä päivinä purkissa juurien saatavilla.
- Etenkin ensimmäisenä kahdesta tai kolmesta peräkkäisestä vesipäivästä huomaa kukkapurkkien mullan kuivuvan nopeasti, ja maljakosta häviävän vettä senttikaupalla. Jos ei ehdi kastella ensimmäisenä vesipäivänä heti aamulla, on parempi kastella jo edellisenä iltana. Joskus vaikutus jopa näkyy jo edellisenä iltana selvästi, mutta etenkin ensimmäisen vesipäivän vaikutus näkyy hurjan selvästi. Kaikkina vesipäivinä kastellaan, ja ylimääräinen kaadetaan lopuksi aluslautaselta pois.
- Vesipäivinä kasvit imevät tavallista enemmän vettä varastoon, ja voivat sitten erityisen hyvin vesivarastonsa ansiosta. Ne pysyvät vastustuskykyisempinä ja kasvavat paljon paremmin, kukkivatkin helpommin. Keväällä istutettavat kasvit on erityisen tärkeä kastella aluksi joka vesipäivänä, ja niiden välillä tarpeen mukaan, kunnes ne vahvistuvat ja pärjäävät pitemmän kasteluvälin.
- Pienet taimet toki tarvitsevat kastelua useammin, sillä niillä ei ole vielä isoja lehtiä, mihin kerätä vettä varastoon. Samoin hyvin hentolehtiset huonekasvit, jotka haihduttavat paljon vettä, kuten jotkut saniaiset, tarvitsevat vettä vesipäivien välilläkin.
- Sisäkukkia ei pitäisi kastella kahtena päivänä ennen vesipäiviä (kuk eli kukkapäivät), sillä se altistaa ne punkeille tai kirvoille, pitää purkin märkänä pitkään ja kerää helposti sieni- tai homekasvustoa, tai pieniä kärpäsiä mullan pintaan. Kasvi ei pysty kukkapäivinä imemään suurta vesimäärää käyttöönsä, ja se jää pitämään multaa läpimärkänä, tarjoten sienille, homeille ja ötököille kasvumahdollisuuden. Kun kukkapäiviä on 3 peräkkäin, voi viimeisenä niistä jo kastella kukkia - vesipäivien vaikutus on silloin jo alkamassa.

Hiusten leikkaus ja värjäys

- Nyt on alakuu eli laskeva kuu ja nyt leikatut hiukset kasvavat jatkossa hitaammin ja hennompina. Jos leikkaa hiukset ihan alakuun lopulla, ne voivat alkaa kasvaa jatkossa hyvin hitaasti ja paljon hennompina. Jos tämän tekee vahingossa useamman kerran, voi joutua ihmettelemään, miksi hiukset voivat huonosti. Viimeisin leikkuukerta jää voimaan hiuksille, joten jatkossa on tärkeää leikata aina yläkuulla.
- Hiusten värjäys ei onnistu hyvin luonnonväreillä enää alakuulla, mutta muilla väreillä saa alakuullakin melko hyvän tuloksen. Väri ei ehkä kestä yhtä pitkän aikaa. Kestävin värjäystulos tulee yläkuulla. Raitojen ottaminen ja muu hiusten vaalennus onnistuu nyt alakuulla paremmin. Pitkiin hiuksiin ei kannata nyt tehdä kiharoita, hiuksen pituus vetää ne suoraksi, jos permanentti tehdään alakuulla.
- Nyt poistetut ihokarvat kasvavat jatkossa hitaammin ja hennompina. Kulloinkin herkkänä olevan kehonosan (kts alempana kehonosien hoito) ihokarvoja ei ole hyvä nyppiä juurineen, juurituppi tulehtuu niinä päivinä helposti.
- Jotkut lääkeaineet vaikuttavat hiusten laatuun, kihartumiseen ja värin tarttumiseen. Joskus riittää, ettei muutamaan päivään käytä sitä lääkettä ja saakin kampaajalla käydessä paremman tuloksen.
- Vesipäiviä (kts. kukkien kastelu) kannattaa välttää hiusten pesussa ja käsittelyssä. Ne eivät ole hyviä hiusten leikkuulle, värjäykselle tai permanentille. Vesipäivinä leikkaamalla voi saada hiukset jatkossa menemään helposti takkuun ja jäämään epäsiistin näköiseksi. Pelkkä peseminen vesipäivinä, etenkin alakuun vesipäivinä, tekee ne sähköisiksi, koska vesipäivinä pesuaine liuottaa hiuksen oman ja tarpeellisen, luonnollisen rasvan liian hyvin pois.

Kynsien leikkuu

- Kynsienleikkuupäivät ovat pe 18.4. ja la 26.4. sormien ja varpaiden kynsille. Kun kynnet leikkaa näinä iltoina, ne muuttuvat koviksi ja vahvoiksi. Tarkemmat neuvot kynsien leikkuulle ovat Yläkuun kalenterissa kauneuteen ja terveyteen 2025, sekä myös Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenterissa.
- Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan. Pohjoisessa kun aurinko ei nouse tai laske, on kynsienleikkuu aika noin klo 20-23, kun aurinko on samassa ilmansuunnassa kuin se illalla aina on - vaikka se jääkin horisontin alle.
- Jos varpaankynsi on kasvanut sisälle päin, painuen varpaan ihoon, sen alle on yläkuulla hyvä työntää tikulla vähän puuvillavanua, että se nousee paremmin suoraksi. Se pitää leikata aina yläkuulla, että se suoristuisi. Jos leikkaa tällaisen kynnen liian lyhyeksi alakuulla, se painuu enemmän ihoon.
- Kannattaa mieluummin laittaa laastari lohjenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla. Jos kuitenkin joutuu leikkaamaan kynttä väärään aikaan, saa sitä heikentävän vaikutuksen korjattua leikkaamalla tai viilaamalla samaa kynttä seuraavan kerran, kun on oikea aika.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2025". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Neuvot löytyvät myös Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenterista, jossa on niin puutarhan kuin terveydenkin neuvot samoissa kansissa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2025, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2025 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä osa kehoa on milloinkin aktiivisena ja herkkänä. Näitä kehonosia hoidetaan tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2025):

- Ma-ke 14.-16.4. lantion pohja, sukuelimet, kohtu. To-pe 17.-18.4. pakarat, reidet ja laskimot. La-ma 19.-21.4. polvet, kaikki nivelet ja luusto, sekä koko kehon iho. Ti-ke 22.-23.4. sääret, pohkeet, nilkat ja laskimot. To-pe 24.-25.4. jalkaterät ja koko kehon herkistyminen. Kierros alkaa sitten alusta päälaelta alaspäin. La-su 26.-27.4. päälaki, aivot, silmät, otsa- ja poskiontelot, käpyrauhanen, nenä, kitalaki ja ylähampaiden juuret.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta, voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.

- Ma-ke 14.-16.4. hoidetaan kohdun, sukuelinten ja lantion pohjan vaivoja. Koska on alakuu eli laskeva kuu, keho puhdistaa ja parantaa tämän alueen kudoksia. Tärkeintä on ettei huononna alueen verenkiertoa istumalla kylmällä penkillä ulkona, tai muuten kylmettymällä. Kylmä-kuuma -suihku tai sauna parantaa verenkiertoa ja kuumavesipullo alavatsan päällä samoin.
- Vaivasta ja hoidosta riippumatta keho itse on nyt erittämässä ulospäin, joten pitää juoda runsaammin, jotta puhdistustoiminnot onnistuvat hyvin, ja keho on hyvin nesteytettynä. Akupunktio, vyöhyketerapia, refleksologia, jne tämän alueen vaivoihin on aina hyvä varata alueen herkkyyspäiville. Seuraavat ovat 11.-13.5. Silloin tehty hoito vaikuttaa voimakkaammin ja auttaa varmimmin.
- To-pe 17.-18.4. venytetään reiden ja pakaran lihaksia, joissa isot jumit helposti ovat. Sieltä voi säteillä kipu selkään tai polveen, mutta kehon painoa kannattavat lihakset ovatkin vain jääneet kireäksi. Lämpö, venytys, hieronta, osteopatia, hermoratahieronta, jne. auttavat, etenkin kun ne tehdään näinä päivinä. Ihan yksinkertainen venytysliike voi laukaista pahimman kivun ja saada paranemisen alkuun.
- Paastopäivä näinä päivinä auttaa reisien alueen kudoksia puhdistumaan ja vähentämään selluliittia. Se kun kertyy aineenvaihdunnan tuloksena, sen mukaan mikä syöty ruoka ei sovi itselle eikä sula hyvin. Nyt kun on alakuu eli laskeva kuu, ja reisien ja laskimoiden herkkyyspäivät, kaiken ruuansulatuksen rasituksen poistaminen helpottaa näiden kudosten paranemista ja puhdistumista. Saunan lämpö tai kuuma kylpy ovat hyviä apuja.
- Jos ei kokopaasto sovi, voi jättää aamiaisen väliin ja juoda vain kahvin, ja juoda sitten muuta nestettä reilummin ja syödä myöhemmin päivällä yhden aterian itselle hyvin sopivaa ruokaa. Jo se auttaa ja keventää ruuansulatuksen työmäärää. Reiden ihon tulee pysyä lämpimänä näinä päivinä, että aineenvaihdunta toimisi koko ajan parhaalla mahdollisella tavalla. Ihoa voi hieroa ja hoitaa, mutta tärkein hoito on sisäinen.
- Nivustaipeiden fasciakudokset on tärkeää vapauttaa ja niiden kireydet hoitaa pois, jotta alaraajojen nestekierto pääsee esteettä ylämäkeen. Paljon istumatyötä tekevän kannattaa näinä päivinä nousta kävelemään muutamaksi minuutiksi, tai tehdä nivusten ja alaselän venytyksiä monta kertaa päivän mittaan, että verenkierto ja imunestekierto pysyisivät erityisen hyvinä juuri nyt. Seistessä kädet lantiolle ja taivutetaan ylävartaloa taakse ihan rauhassa, niin että nivustaipeessa tuntuu venymistä. Tai sama mahallaan lattialla maaten, nostetaan ylävartaloa ylöspäin. Näin saadaan selville, miten kireä se kohta on, mistä laskimoveren ja muun imusuonien nesteen pitää päästä tulemaan jalkojen puolelta vartalon puolelle, jyrkkään ylämäkeen.
- Polvet alkavat jo tuntua, ne ovat tulossa herkäksi. Nyt ei rasitusta enää polville ja muille nivelille, jos on nivelvaivoja. Boori-lisäravinne käyttöön, pari kolme tablettia päivässä, nivelet tarvitsevat sitä ja ruuassa sitä on lähes aina aivan liian vähän. Muutaman kuukauden kuuri booria on parantanut monelta nivelvaivat. Keho ei parane, jos puutostilaa ei korjata, ja monesta aineesta on nykyään puutos. Seleeni on toinen yleinen ruuasta puuttuva.
- La-ma 19.-21.4. hoidetaan lempein keinoin nivelvaivoja. Nyt ei saa vilustuttaa nilkkoja ja polvia, tai kylmettää nivelten aluetta vähääkään. Niiden verenkierto on nyt korjaustöissä eikä saa hidastaa korjaamista, jonka keho itse näinä päivinä pystyy tekemään. Lämmin jalkakylpy ja käsikylpy, tai kokokylpy tai sauna kolmena päivänä, että nivelet saavat lämpöä ja lisääntyvän nestekierron tuomaa happea ja mineraaleja nivelpinnan parantamiseksi.
- Jos suinkin tarkenee olla paljain jaloin pihamaalla näinä päivinä, se on valtavan hyvä apu nivelien säryn paranemiselle ja koko kehon olon paranemiselle. Nyt pitäisi saada sähkövirtaa maanpinnasta, sillä nivelpinnoissa kuuluu olla sähkövaraus, ja kaksi samanmerkkistä sähkövarausta hylkii toisiaan ja pitää nivelten pinnat irti toisistaan kuin kaksi magneetin samaa napaa. Kokeile tätä jääkaappimagneeteilla, tunnet miten ne hylkivät toisiaan, työntävät toisiaan erilleen. Näin toimivat ihmisen ja eläinten nivelet. Ilman sähkövarausta ne krahisevat kuin santapaperi vastakkain, eivätkä liiku, särkevät ja sattuvat.
- Pelkkä kenkien pois ottaminen, nurmella, hiekalla, kalliolla, rannalla ja muussa luonnon maanpinnalla, puiden juurilla, metsän sammaleessa jne. paljain jaloin seisominen ja käveleminen parantaa koko kehon niveliä. Särky vähenee kerta kerralta ja päivä päivältä, ja jo ensimmäisenä päivänä huomattavasti. Hoito on täysin ilmainen ja sen jälkeen voi pestä jalat ja ottaa kuuman jalkakylvyn jos oli viileä maa vielä. Vilustua ei saa, mutta muutama minuuttikin auttaa, ja puoli tuntia tai tunti kesän mittaan joka päivä paljain jaloin hoitaa niveliä upeasti.
- Myös koko kehon iho on aktiivisena, ja koska on alakuu, iho erittää tehokkaasti ulospäin. Sen vuoksi nyt pääsiäislauantaina ja pääsiäissunnuntaina on erityisen hyvää terveydenhoitoa ottaa viimekesäinen saunavasta tai saunavihta käyttöön, ja saunoa pitkän kaavan mukaan. Voi hyvin aloittaa jo perjantaina. Nyt keho puhdistuu, niin kuin pääsiäisen teemaan sopiikin ja uudistuu ja paranee, ja pääsee kevään voimalla tervehtymään. Pääsiäissauna puhdistaa hien kautta ja siksi pitää syödä suolaista ja juoda reippaasti, että korvataan poistunutta nestettä eikä keho pääse kuivumaan.
- Usein nivelvaivat kroonistuvat koska keho ei pääse eroon jostain, mitä ruuasta tulee, ja joka ei vain sillä hetkellä sovi omalle keholle. Moni on parantunut jättämällä viljat ja maidot pois. Aluksi se on vaikean kuuloista, mutta kun kivut alkavat nopeasti parantua, huomaa ajatella montaa muuta ruoka-ainetta niiden tilalle ja huomaa että paraneminen jatkuu. Omin konstein kehon parantaminen nostaa mielialaa ja innostaa jatkamaan. Kun itse laittaa ruokansa, voi ihan hyvin syödä vaikka vain paria ruoka-ainetta, ja lisätä yhden kerrallaan, parin päivän välein ja katsoa, minkä ruoka-aineen kohdalla nivelsäryt palaavat. Siitä tietää, mikä sillä hetkellä ei sovi itselle.
- Monasti kun pääsee selville, mitä voi syödä, että olo on hyvä, niin sitä jonkun aikaa jatkettua voikin vähitellen lisätä ruokaan niitä pois jätettyjä ruoka-aineita takaisin. Kun syö niitä vain kerran 4 päivässä, keho ehtii toipua ja levätä ja kestää niitä paremmin. Suoliston pinta uusiutuu noin 3 päivän välein, joten siksi keho sietää parhaiten itselle huonommin sopivaa ruokaa kun sitä ei tule joka päivä, vaan välissä on 2 tai 3 lepopäivää.
- Kroonisen kivun kanssa on niin kurja elää, että kannattaa kokeilla vaikka ketoruokavaliota, lääkäri Antti Heikkilän "Lääkkeetön elämä" -kirjan ruokavaliota (Saa www.karkkainen.com nettikaupasta) tai lihansyöjäruokavaliota. Kun jostain rajatummasta ruokavaliosta lähtee liikkeelle, tulee huomanneeksi, mikä itselle sopii hyvin ja mikä parantaa. Jos kasvisruoka parantaa, sitä on hyvä jatkaa, jos liharuoka parantaa, sitä on hyvä jatkaa. Itselle sopivaa ei voi muut selvittää, se pitää kokeilla itse ja uskoa omia tuntemuksiaan.
- Maito sopi ennen lähes kaikille, mutta kun sitä alettiin keittämään eli pastöroimaan ja rikkomaan sen rasvoja eli homogenoimaan, tai kuorimaan siitä kermat pois ja tekemään siitä lähes rasvatonta, niin eipä se enää sulakaan. Kannattaa nähdä vaivaa ja hakea käsittelemätöntä, tuoretta maitoa maatilalta. Sitä sanotaan raakamaidoksi, vaikka ei maito utareesta tultuaan raakaa ole, vaan käyttövalmista ruokaa niin vasikalle kuin ihmisellekin - ihan niin kuin ennen vanhaan.
- Viljat sopivat ennen lähes kaikille, mutta nyt moni suomalainen lajike on jalostettu sellaiseksi, tai kasvatettu niin, ettei siitä tehty ruoka enää sula eikä sovi. Kannattaa ostaa muutama kilon pussi italialaisia tai saksalaisia jauhoja, tai espanjalaisia tai ranskalaisia - jostain erikoiskaupasta tai nettikaupasta. Vaikka italialaisia luomujauhoja, ja tehdä siitä pitsaa ja leipää ja katsoa, sopiiko sen maan vilja paremmin. Moni nimittäin lomalla syö mitä vain eikä saa oireita, mutta Suomessa sama ruoka sairastuttaa. Oli vika missä tahansa, pääasia että paranee ja voi syödä normaalisti jälleen. Vaikka sitten kalliimmilla jauhoilla, kunnes saa selville miten voi halvempia käyttää.
- Suomesta saa eri viljalajikkeita, tuoreena jauhettuna, ja nämä tekevät eroja monen kohdalla. Kannattaa kokeilla itse, hankkia eri jauhoja ja selvittää, mikä sopii omalle ruuansulatukselle. Yllättävää kyllä, sopiva voikin löytyä läheltä, tai hiivasta hapanjuuritaikinaan ja hitaaseen leipomiseen (yön yli jääkaapissa ja kunnon hapanjuurikohotus) voikin muuttaa leivät itselle hyvin sulavaksi ja sopivaksi.
- Ti-ke 22.-23.4. hoidetaan säärien ja pohkeiden sekä nilkan aluetta. Nyt ei saa kylmettää jalkoja, vaan hoidetaan lempein hoidoin ja levolla suonikohjuja, ehkäistään niitä ja pidetään siksi jalat lämpimänä. Hyvä verenkierto tai kuuma jalkakylpy parantavat. Tärkeää on olla rasittamatta laskimoita, jos niissä on vaivoja. Ei seisota tai istuta pitkään paikallaan näinä päivinä. Jos saa helposti pohjekramppeja, nyt on hyvä hoitaa ennalta, ottaa magnesiumia, juoda enemmän ja varoa sellaista, mikä krampin saa alkamaan.
- Luontaishoidot säärien vaivoihin näille päiville, ja edelleen hyvä kävellä ulkona paljain jaloin luonnollisella maanpinnalla.
- To-pe 24.-25.4. jatketaan jalkojen hoitoa. Nyt keho todella erittää ulos jalkapohjien kautta, ja iso hyöty tulee merisuola-jalkakylvyistä näinä päivinä. Keho poistaa kuona-aineita jalkojen kautta, ja olo väsähtää helposti yhdestä jalkakylvystä. Niin paljon se auttaa parantamaan montaa vaivaa, että näitä päiviä kannattaa käyttää hyödyksi. Keho on herkkänä tuntemaan ja reagoimaan, ja jalkakylpy rentouttaa. Yhtä lailla sauna on hyväksi, mutta jalkojen pitäminen kuumassa vedessä on erityisen tehokasta, sillä iho erittää nyt ulospäin.
- Kunhan ei kylmetä jalkoja, on erityisen tehokasta olla edes vähän aikaa paljain jaloin ulkona, että jalkapohjat saavat parasta mahdollista hoitoa luonnosta. Sähkövirta pääsee jalkojen kautta hoitamaan koko kehon vaivoja, ja moni vaiva ei tulekaan, kun on kiinni iholla maanpinnassa. Puisella terassilla ei maadoitu, pitää mennä sammaleelle ja nurmikolle asti.
- Sitten siirrytään päälakeen ja kierros alkaa uudestaan kiireestä kantapäähän.
- La-su 26.-27.4. herkkänä ovat päälaki, aivot, silmät, otsa- ja poskiontelot, nenä, kitalaki ja ylähampaiden juuret. Koska on alakuun eli laskevan kuun viimeiset päivät, pitää muistaa juoda vähän enemmän. Keho kuivuu herkästi näinä päivinä ja se voi laukaista migreenin. Stressi ja liiat työt pois, nyt on levon ja rentoutumisen viikonloppu. Nyt hoidetaan itseä, hierotaan päänahkaa, tehdään puhdistavia hoitoja tai pidetään paastopäiviä. La-su ovat erityisen hyviä mehupaastolle, tai muuten vain kevennetylle syömiselle. Kevään vihreitä kannattaa kerätä ja käyttää teenä tai vihermehuna näinä päivinä. Vaikkapa nokkosen versoja.
- Hyvä aika tehdä puhdistava kasvonaamio, muttei rikkoa kasvojen ihon pintaa. Keho puhdistuu pään yläosan kautta, silmiä on hyvä lepuuttaa ja antaa niille auringon valoa ulkoilemalla näinä päivinä. Ruudulle katsomista vähän vähemmän, kauemmaksi katsomista ja happirikasta ilmaa vähän enemmän. Jos näkökyky heittelee näinä päivinä, se kyllä menee ohitse. Nyt levätään ja hoidetaan.
- Näinä päivinä moni saa ihan turhaan päänsärkyä, kun ei tiedä näistä eikä osaa ennakoida. Kun kuukalenterissa on oinaan merkki, pää on herkkänä. Jalkakylpy tai sauna tai kuuma suihku auttavat verenkiertoa, lepo tai hieronta vähentää niskan jännitystä, liian pieni tihrustaminen ei sovi, ei rasiteta silmiä näinä päivinä, ja nenäkin voi olla herkkä siitepölylle tai muulle, sitä on hyvä huuhdella nenäkannulla ja suolavedellä, tai hengittämällä saunan kosteaa ilmaa.
- Kuu on sunnuntaina superuusikuu, eli lähimpänä Maata ja uusikuu samaan aikaan. Sen vuoksi uudenkuun vaikutus on tavallista voimakkaampi ja jos väsyttää ja päähän sattuu, pitää todella hoitaa itseään ja levätä tänä viikonloppuna.
- Uudenkuun aika on loistava juurien keräämiselle, joten jos näkee voikukkia, niiden juurista saa nyt erinomaisen puhdistavan yrttiteen ja kannattaa käydä pihalta pari juurta kaivamassa. Kaikki kehoa puhdistavat hoidot ja yrtit ovat nyt hyödyksi ja moni tarvitsee hiukan lisää suolaa, että jaksaa juoda enemmän ja saa nesteytettyä kehon hyväksi.
- Ihan parasta hoitoa olisi saada koivun mahlaa näille päiville, tai jos ei ole koivuja, käydä lähteellä to-pe hakemassa viikonlopuksi luonnon parasta janojuomaa, kylmää lähdevettä soraharjulta tai metsälähteestä, missä vain luonnonlähde löytyy. Se on hyvä tuliainen sairaalle ja väsyneelle, muutama lasipullollinen parantavaa lähdevettä!

- Kuunkierron vaikutuksesta terveyteen on sairaanhoitaja Ritva Nevalaisen uusi upean kattava kirja "Kuusta kuuhun terveydessä": Lisää kirjasta Kuukaupassa. Kirja toimii hyvin yhdessä Hyvän kuun aikaan 2025 ja muiden Yläkuu kustannuksen kuukalenterien kanssa.

Leikkaukset ja ajankohdan konsultaatiot

- Nyt on laskeva kuu eli alakuu, ja hyvää aikaa useimmille leikkauksille. Nyt poistettu kasvain ei niin helposti kasva takaisin. Haava paranee helpommin ja arpeutuu vähemmän. Antibiootteja ei usein tarvita. Kipu leikkauksen jälkeen on vähäisempää ja mieli piristyy, kun paraneminen sujuu hyvin. Sairaanhoitaja Ritva Nevalaisen uudessa kirjassa "Kuusta kuuhun terveydessä" kerrotaan leikkauksista tarkemmin.
- Auringon vuotuiskierrossa 20.3.-19.4. on herkistyneenä ja aktiivisen pään yläosa, hiuspohja, aivot, silmät, poskiontelot, nenä, kitalaki ja yläleuan hampaiden juuret. Silloin ei ole hyvä tehdä näiden alueiden leikkauksia. Leikkauksesta tulee lisäongelmia, kipuja ja pitempi jälkihoito. Keho parantaa nyt näitä alueita itse ja leikkaus häiritsee kehon omaa toimintoa. 20.4.-20.5. herkkänä ovat pään alaosa, hampaat, alaleuka, suu, kieli, huulet, kurkku, korvat, nielu, äänihuulet, kilpirauhanen, kaula ja niska. Silloin ei ole hyvä tehdä näiden alueiden leikkauksia.
- Jos on välttämätöntä ottaa biopsia, koepala, jostain kasvaimesta tai kystasta tms. ennen leikkausta, se on parempi tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla. Neulan reikä päästää sisällön vuotamaan ulos, vaikka keho oli jo sulkenut haitalliset aineet sen sisään. Alakuulla tehty reikä umpeutuu paremmin, mutta silti on riski, että elimistön jo kertaalleen pussin sisään sulkemat haitalliset aineet leviävät takaisin verenkiertoon ja kudoksiin. Näistä syntyy etäispesäkkeitä, ja elimistö joutuu aloittamaan siivousprosessin alusta. Nestepitoisen roskapussin rei'itystä pitäisi aina välttää.
- Myös rokotteiden ottamiselle, mikäli niitä päätyy ottamaan, on alakuu eli laskeva kuu parempaa aikaa. Rokotteen jälkeen ei saa rasittaa sydäntä liikunnalla kolmeen päivään, vaan keho tarvitsee lepoajan. Ei käsivarren herkkyyspäivinä käsivarteen, eikä pakaran ja reiden herkkyyspäivänä niille alueille.
- Rintojen puristaminen prässin väliin ja röntgensäteiden antaminen samaan aikaan vaurioittaa herkkää kudosta. Haitallisinta tämä on rintojen herkkyyspäivinä ja täysikuun aikaan. Sen sijaan lämpöhoidot ja hyvä verenkierto parantavat, hikoilu, sauna, auringon valo, ja paljain jaloin luonnon maanpinnalla kävely korjaavat jo syntyneitä vaurioita. Lymfakierto puhdistaa kudoksia, mutta jatkuva tiukkojen rintaliivin pitäminen estää lymfanesteen liikkumista. Kainalokarvat auttavat kehoa erittämään ulospäin ja niiden kannattaa antaa kasvaa silloin, jos rinnoissa on sairauksia. Deodorantin kemikaalit imeytyvät kainaloista ihon läpi etenkin nousevan kuun aikaan eli yläkuulla, ja etenkin jos samaan aikaan on rintojen tai ihon herkkyyspäivä.
- Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei ole hyvä hoitaa leikkauksin niinä 2-3 päivänä, kun keho itse sitä parantaa, vaan leikata kuunkierron muina päivinä. Kts. herkkyyspäivät yllä. Ne eivät alakaan toipua leikkauksen jälkeen, koska niiden aluetta on vaurioitettu niiden herkkyyspäivinä. Ikään kuin olisi katkottu niiden neste- ja sähkövirtaukset, juuri kun keho yritti itse korjata aluetta täydellä teholla.
- Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole koskaan hyviä leikkauksille. Haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat tulehtua. Vain hätäleikkaukset täysikuun päivinä, ja silloin tarkka, pitempikestoinen jälkihoito.
- Useimmille leikkauksille täysikuun jälkeinen alakuu eli laskeva kuu on hyvää aikaa. Kirurgin ammattitaito on kuitenkin osata päätellä, milloin yläkuu on hyvä aika jollekin leikkaukselle, sillä yläkuulla leikattu kudos kasvaa enemmän takaisin, ja tästä on toisinaan apua, jos esim. pitää saada luuta kasvamaan lisää, tai osin poistettu maksa kasvamaan takaisin. Kansanperinne osaa yleissäännön, kokemus leikkauksien tuloksista kertyy kirurgeille. Jotkut kirurgit tietävätkin tästä ja hyödyntävät tätä, mutta usein hiljaisena sisäpiirin tietona.
- Kun tietää mitkä ovat huonoimmat leikkausajankohdat, ja jättää ne välistä, voi turvallisin mielin mennä hyvään hoitoon. Suurin osa päivistä on riittävän hyviä normaaleihin toimenpiteisiin. Jos on jo itse huomannut kuunkierron eri päivien vaikutusten erot, voi olla innostusta etsiä aina kaikkein parhaimmat ajankohdat itselle ja läheisille. Mutta sen erottamiseen mikä on hiukan parempi kuin lähes yhtä hyvä, vaaditaan jo leikkauksia suorittavan tahon arvio kaikista muistakin vaikuttavista tekijöistä. Siksi tässä luetellaan kansanperinteen kokemuksella ne huonoimmat päivät. Hyvän leikkauspäivän valinta on neuvottu Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa -kirjassa, sekä sairaanhoitaja Ritva Nevalaisen uudessa Kuusta kuuhun terveydessä -kirjassa.
- Konsultaatioita tarkemmin näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta "Kuustakuuhun sivustolta, ja Tuotekuvaus-kohdan avaamalla näkee konsultaation sisältöä." Nyt lyhyempi ja edullisempi konsultaatio 37 euroa! Saat puhelimessa juttelemalla kysyttyä Ritvalta parhaat päivämäärät omaan leikkaukseen, ettei tarvitse olla huolissaan. Hänellä on pitkä kokemus siitä miten eri kehonosat reagoivat kuunkierron eri vaiheissa, ja hän on jo vuosien ajan auttanut löytämään parhaat ajankohdat hoidoille ja leikkauksille. Ritva pitää aiheesta myös luentoja.

Hammashoidot ja ajankohdan konsultaatiot

- Moni hammasvaiva ilmestyy tai yltyy kevään tullen. Se johtuu siitä, että auringon vuotuiskierrossa hampaiden alue tulee herkäksi 20.3.-20.5. väliseksi ajaksi. Vaikka tälläkin ajalla alakuu on parempi, ei kevään alakuu ole yhtä hyvä kuin alakuu muuhun aikaan vuodesta. Osa vaivoista menee ohitse itsestään, sillä keho korjaa nyt ensin ylähampaiden ja sitten alahampaiden aluetta, ja aktiivisuusvaihe tuntuu usein särkynä, vihlomisena, jomotuksena tai muuna, mutta paraneekin perinteisellä kotihoidolla. On myös hyvä välttää satuttamasta hampaita etenkin kevään yläkuiden ja täysikuiden aikaan, sillä hammas paikka lohkeaa näinä aikoina herkemmin.
- Nyt on laskeva kuu eli alakuu, ja siksi parempaa aikaa hammashoidoille. Paikat, kruunut ja implantit kiinnittyvät paremmin alakuulla. Hampaan poistokuoppa vuotaa vähemmän verta ja paranee nopeammin alakuulla. Antibiootteja tarvitaan harvemmin alakuulla, ja nyt poistettu hammaskivi ei tule niin nopeasti takaisin.
- Huhtikuun alakuulla melko hyvät hammashoitopäivät ovat 14.-24.4. Koska auringon vuotuiskierrossa siirrytään yläleuasta alaleuan alueelle 19.4. alkaen, niin käytännössä koko suu on arempi ja herkempi toimenpiteille huhtikuussa, ja ennen 19.4. on parempi hoitaa alahampaita, sen jälkeen ylähampaita. Parempi kuitenkin olisi, jos vain välttämättömin tehtäisiin näinä päivinä. Vielä toukokuun alakuulla 13.-20.5. alahampaat ovat herkempinä, mutta ylähampaita voi silloin jo paremmin hoidattaa. Kaikille hampaille oikein hyvät päivät ovat vasta kesäkuun alakuulla 12.-19.6.
- Vain muotti ikenistä proteesin tekoa varten pitää ottaa aina yläkuulla eli nousevalla kuulla, ettei proteesista tule liian tiukka. Parasta on odottaa uudenkuun päivän jälkeen pari päivää, että yläkuun vaikutus ehtii alkamaan, ja sitten yläkuun aikana ottaa muotti. Täysikuulla ei enää kannata, proteesista voi tulla liiankin väljä.
- Täysikuun päivä ja kaksi sitä edeltävää päivää ovat aina huonoa aikaa hammashoidoille.
- Eteerisistä öljyistä neilikkaöljy tehoaa hammaskipuun nopeasti. Sitä voi laittaa puoli pisaraa sormenpäällä kipeään ikeneen. Joskus ylähampaan juuri oireilee poskiontelon lievän tulehduksen vuoksi ja on hyvä hoitaa poskionteloa hengittämällä eteerisiä öljyjä kuten eukalyptusta tai männyn havua saunassa tai höyryhengityksellä, ja juomalla päivän mittaan kuumaa yrttiteetä, sellaisesta yrtistä, joka sopii tulehduksen hoitoon.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2025" -taskukalenteri kertoo joka päivän kohdalla, onko päivä hyvä hammashoidoille. Samoin Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenteri.
- Tarkat konsultaatiot sairaanhoitaja Ritva Nevalaiselta, kts. tämän kappaleen lopussa.
- Hampaiden tarkistus, hammaskiven poisto, paikkaukset ja korjaukset, hampaan poisto, leukakirurgia ja implantin tai kruunun laitto, kaikki antavat pitkäkestoisemman ja hyvin paranevan tuloksen alakuulla. Antibiootteja ei juuri tarvita hampaanpoiston jälkeen, tulehdus ei lähde liikkeelle, haava paranee hyvin ja kipu on paljon vähäisempää alakuun hoidoissa ja niiden jälkeen, kuin yläkuulla tehdyissä.
- Lähes kaikki hammaskirurgiset toimenpiteet, leikkaukset ja hampaiden poistot olisi aina tärkeä tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla hyvän ja nopean paranemisen varmistamiseksi. Vain muotin teko ikenistä tuottaa paremman tuloksen yläkuun eli nousevan kuun aikaan, koska ikenet ovat hiukan paremmin nesteytettyjä ja paksumpia silloin, jolloin proteesista ei pääse tulemaan liian tiukka. Alakuulla otetusta muotista tehty kiristää monesta kohtaa ja sitä joudutaan sitten muokkaamaan.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat joka kuunkierrolla täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää, sekä ne 2-3 päivää kun yläleuka tai alaleuka ovat kehon kierrossa herkkänä.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juuri"hoito", sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. "Juurihoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan kokonaan, että saadaan tulehdus parannettua.
- Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa. Nykyään onneksi ymmärretään, että tulehdus tällaisessa hampaassa aiheuttaa paljon sydän- ja aivosairauksia, sekä vaikuttaa näköön (silmä on lähellä yläleuan hampaiden juuria) ja siksi ennen suuria leikkauksia hoidetaan hampaat ensin kuntoon.
- Konsultaatioita näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta "Kuustakuuhun sivustolta: 15 min keskustelu 37e." Siinä ehtii saada parhaat päivämäärät omille toimenpiteille, ja on mukavinta käydä hoidattamassa kun paraneminen on sujuvaa.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2025" -taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, rentoutuspäivät ja paljon muuta. Samat neuvot näkyvät Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenterissa.


- Iloista pääsiäistä, ja keväisen elinvoiman kasvua!

Anne Pöyhönen

Jatka Yläkuun etusivulle.

Kuukalenterit ja -kirjat www.kuukauppa.fi


***Tämä Anne Pöyhösen Kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto, että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***



Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa++8 alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.



Seuraa Yläkuun Facebook sivua.

 

Kuu tänään, katso yllä.
Waxing = kasvava kuu, yläkuu, nouseva kuu eli uudenkuun aika. Waning = vähenevä kuu, alakuu, laskeva kuu eli vanhan kuun aika. Gibbous = kupera.

 

Almanakan merkit:
Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä alkaa kasvava kuu, yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä alkaa vähenevä kuu, alakuu eli laskeva kuu.
Oikea puoli ympyrää valkoinen = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli.
Vasen puoli ympyrää valkoinen = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.