Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Uutisia ja neuvoja Yläkuun Facebook-sivulta, jota voi lukea, vaikkei itse olisi facebookissa.
Wanhan ajan Kuukalenteri 2024 ja muut kuukalenterit ovat myynnissä Kuukaupassa: www.kuukauppa.fi.
Tilata voi aina myöskin sähköpostilla anne.poyhonen@ylakuu.com, sekä tekstiviestillä ja iltaisin puhelimella 050 535 3321. Lisäksi messenger- ja facebook-viestillä vastaan mielelläni kysymyksiin, aina kun mahdollista.

Kuu

- Uudenkuun päivä oli 6.7. ja nyt on yläkuu eli nouseva kuu eli uudenkuun aikaa, täydenkuun päivään 21. heinäkuuta asti.
- Wanhan ajan Kuukalenterissa 2024 ja Yläkuun kalenterissa kauneuteen ja terveyteen 2024 on pyöreä kuun kuva, jossa kuun valkoinen osa kasvaa. Vain valkoinen osa näkyy taivaalla. Hyvän kuun aikaan 2024 -kalenterissa, sekä Kuu ja sää Päiväkirjassa 2024, on nyt vihreä reunaviiva.
- Vihreä reunaviiva tarkoittaa, että kasvuvoima nousee ylöspäin, kasvin maanpäällisiin osiin. Samalla kasvuvoima lisääntyy päivä päivältä. Auringon vuotuiskierto on alkanut viemään kesäpäivänseisauksen ja juhannuksen jälkeen kasvuvoimaa alas juuriin. Auringon kulkurata taivaalla laskee hitaasti ja päivä lyhenee.

- UUTUUSKIRJA: "Kuun värinä kehossa ja mielessä" -kirja kertoo miten kuunkierto vaikuttaa eri eläinradan merkkien päivinä, ja miten vuoden kaikki erilaiset täysikuut ja eri uusikuut vaikuttavat. Tämän kirjan tunnelmilla oppii seuraamaan koko vuoden kuunkiertoa omassa kehossa ja tunteissa. Teksti on ihanan soljuvaa ja kaunista, auttaa ymmärtämään itseä ja löytämään omat voimapäivät.
- Margit Kinnunen on monelle tuttu jo vuosien ajalta kahden facebooksivun kirjoittajana: Kuun värinä mielessäsi ja Kuun värinä kehossasi. "Kuun värinä" on hänen luomansa kuvailu sille, miten kuunkierron vaikutus näkyy ja tuntuu. Upeaa työtä Margitilta ja täydentää niin hyvin muita kuukirjoja luomalla kuvan vuoden eri kuupäivien vaikutuksista. Nyt ostettavissa Kuukaupassa.
- Sään merkit ympäristössä -kirjassa kerrotaan, miten ympäristön äänistä, tuoksuista, kehon tuntemuksista ja monista muista ilmiöistä osaa ennustaa lähipäivien sään. Kirja kesätarjouksessa Kuukaupassa.

Puutarhan työt

- Yläkuu eli nouseva kuu on parasta aikaa istuttaa kukkaset, siirtää perennoja ja käydä katsomassa oman taimiston alennusmyyntejä. Kesäkukkien myyntiaika kun päättyy juhannukseen ja vielä jäljellä olevia yksivuotisia on niin hyvä tällä yläkuulla istuttaa, että kannattaa lähteä ostoksille. Jos petunia vaikka on venynyt jo liian pitkäksi, sen voi silti ostaa ja leikata matalammaksi saman tien. Se alkaa versota nopeasti uutta nyt yläkuulla leikattuna ja kukkii vielä hyvin tänä kesänä.
- Nyt istutetut marjapensaat ja hedelmäpuut lähtevät hyvään kasvuun. Kun istuttaa ne yläkuulla, eivät niiden raakileet ja hedelmän alut varise, vaan kasvu jatkuu. Puiden ja pensaiden kanssa voi fiksusti katsoa miten päin kasvi on kasvanut, mitkä oksat olivat etelään päin edellisessä kasvupaikassa. Kun ei vahingossa käännä puuta 180 astetta ympäri, eteläoksia pohjoisen suuntaan, kasvi kärsii siirrosta paljon vähemmän. Etenkin havupuiden ja -pensaiden kanssa tämä konsti auttaa valtavasti.
- Jotta juuret pääsevät hyvään kasvun alkuun, on hyvä peittää maa puun tai pensaan ympärillä maatuvalla katteella. Vaikka laittamalla 10-20 cm niitettyä heinää tai ruohosilppua maanpinnan suojaksi. Näin aamukaste tiivistyy katteen alle ja sade ei piiskaa maata pois juurien päältä. Aurinko ei paahdakaan suoraan eikä haihduta maanpintaa rutikuivaksi. Juurien kasvu lähtee nopeasti liikkeelle niinkuin kaikki kasvu nyt yläkuulla.
- Istuttaessa juuripaakku pitää kastella hyvin, samoin istutuskuoppa. Kerran tehty kunnon kastelu riittää monille, kun käyttää katetta maanpinnalla hidastamassa kuivumista. Enemmän vettä tarvitsevat (jos lehdet alkavat kellastua tai lurpahtaa) on tärkeää kastella etenkin alussa vesipäivinä. Kts. Kukkien kastelu -otsikon alta alempaa. Tämä konsti auttaa niitä pitämään vettä varastossa siihen asti, että juuret löytävät sitä itse lisää.
- Oreganoa, timjamia, basilikaa ja muuta voi kerätä kuivattavaksi ja nyt yläkuulla leikattuna nekin tekevät pian uusia versoja. On tärkeää kerätä näitä oikeaan aikaan, että kesän mittaan tulee nopeaa uudiskasvua ja seuraavalla yläkuulla voi jälleen leikata lisää. Nyt yläkuulla kerätyt lehdet kuivuvat kauniin vihreiksi, ja pitävät tuoksun, värin ja maun vuosikausia. Tällaisilla yrteillä kelpaa maustaa ruokaa pitkin talvea. Yrtit kuivataan rauhassa ja purkitetaan vasta täydenkuun jälkeen, jolloin loppukin kosteus ehtii haihtua alakuun puolella.
- Metsän istuttamiselle yläkuun päivät ovat parhaita, nyt juurtuvat puut ja pääsevät hyvään kasvun alkuun. Kuusien taimia voi siirtää pihaan ja tehdä kuusiaidan. Vesipäivinä on tärkeää kastella vasta istutettuja oikein kunnolla. Vesipäivät alempana kukkien kastelun kohdalla. Ihan parhaat istutuspäivät löytyvät Wanhan ajan Kuukalenterista joka kuukaudelle.
- Nyt voi ottaa pistokkaita ja istuttaa juurtumassa olleet. Nyt leikatun aronia-aidan oksat lähtevät kasvuun kun vain laittaa ne kosteaan multaan. Samoin lähtee marjapuskan alas taivutettu oksa tekemään juuria. Kun se on juurtunut, sen voi leikata irti ja siirtää kasvamaan seuraavalla yläkuulla omalle kasvupaikalleen.
- Koivuja, pajuja, leppiä, jne. voi leikata nyt kuivatettavaksi lampaille ja muille eläimille talviruuaksi. Ne syövät yläkuulla kerättyjä mielellään. Nyt kuivatut pitävät värin, tuoksun ja maun hyvin. Leikattujen tilalle kasvaa nyt hyvin uutta. Vesakonraivaus tehdään siis eri kuunvaiheella, ei nyt.
- Rikkaruohojen kitkeminen ja etenkin monivuotisten hävitysaika on vasta alakuulla eli laskevalla kuulla. Samoin puiden taimien ja vesakon raivaus. Nyt kitketyn tilalle nousee pian uutta ja nyt katkaistut puiden vesat versoavat nopeasti lisää vielä tänä kesänä.
- Jos jotain kohtaa on välttämättä kitkettävä, pitää valita pohjoistuulinen päivä, tuulen on tuotava kylmempää ilmaa ja kuivaa ilmaa. Kitkeminen pitää tehdä vasta iltapäivällä ja illalla. Ja jos voi välttää kääntämästä maata samalla, eli nyppiä vain haitallisimmat ja pisimmät pois välistä, säästyy siltä että maa alkaa työntää lisää rikkaruohoja tilalle.
- Lannoite on parasta levittää vasta täysikuun jälkeen. Nyt yläkuulla levitetty ei sitoudu yhtä hyvin maaperään ja jää kasvin käyttöön, vaan lähtee helposti sadevesien mukana pois.
- Nyt nousevalla kuulla leikatut pensaat ja puut alkavat tehdä uusia oksia nopeasti. Ne haarovat ja tuuheutuvat, kun nyt leikkaa. Ihan paras aika leikata on nousevan kuun alkupäivinä. Kun täysikuu lähestyy, jää oksan leikkuupinta vuotamaan nestettä ja se heikentää puuta tai pensasta turhaan. Vuotoa ei lämpiminä päivinä näe, se haihtuu suoraan ilmaan, mutta leikkuupinta pysyy märkänä pitkän aikaa ja on altis homeille ja bakteereille.
- Nyt leikatut oksat eivät lahoa nopeasti risukasassa, parempi hakettaa ne oksasilppurilla. Nyt kaadetun lehtipuun kanto versoaa pian uutta, eikä kanto lahoa pois, vaan jää kovaksi.
- Rasiin kaadettu koivu tai muu lehtipuu haihduttaa nyt hyvin vettä lehdistä, ja puuaines kuivuu halkeilematta ja sitkeäksi. Oksat karsitaan vasta loppukesällä, kun ne ovat kuivuneet rutikuiviksi eivätkä enää vedä vettä pois rungosta. Mutta jos haluaa helposti halkaistavaa ja nopeasti kuivuvaa polttopuuta koivuista, lepistä tai haavoista, jne. on parempi kaataa ne vasta alakuun eli laskevan kuun lopulla.
- Nurmikon leikkuu nyt nousevan kuun aikaan saa sen kasvamaan nopeasti lisää ja tuuheutumaan. Nyt leikattu ruoho on parempi kerätä pois, sillä se säilyy vihreinä raitoina ja möykkyinä nurmikon pinnalla pitkään. Laskevan kuun aikaan se häviää pois ja maatuu äkkiä.
- Liian märän puutarhan voi ojittaa ja salaojittaa, ja liian kuivaan voi kutsua vettä kaivamalla maata oikeaan aikaan. Näistä löytyy tietoa kirjasta Kuun vaikutus rakentamiseen, jossa neuvotaan millä kuunvaiheella tekemällä pidetään talon perustat kuivana jatkossa ja ohjataan vesi sinne mihin ollaan tekemässä kaivo. Konstit on monet ja vanha kansa osasi.

Yrttien keruu ja sienet

- Keskikesän kukkien ja yrttien ja rohtokasvien parasta keruuaikaa on nyt! Koko yläkuun ajan täysikuun aamuun asti kerätään ja säilötään lehtiä ja kukkia niin ruuaksi, mausteeksi kuin terveyttä parantamaankin. Joka päivällä on omat vaikutuksensa, ja erityisesti kukkapäivinä on hyvä kerätä kukintoja. Kukkapäiviä ovat la-su 13.-14.7. Yläkuun kuukalenterissa lukee päivän kohdalla kuk.
- Tärkeintä on kerätä lehdet, versot ja kukat nyt yläkuulla, kun vaikuttavat aineet ovat kasvin maanpäällisissä osissa. Juuria kerätään alakuulla, niiden keruuaika ei ole nyt. Omia aisteja on tärkeä käyttää kerätessä. Ruusun terälehtiä ei kerätä päivänä, jolloin ne eivät tuoksu. Kukan on oltava parhaimmillaan, juuri auennut. Puoliksi kuihtuneesta ei saa enää rohtoa eikä tehoa.
- Paras hetki kerätä kukat on ennen kuin pörriäiset käyvät niissä! Mesi ja siitepöly parantaa myös, ne halutaan kukan mukana omaan käyttöön. Kukkia kerätään vain aurinkoisina aamuina, ja osa ei avaudukaan, jos on pilvistä. Lehdet kerätään vasta, kun kaste on haihtunut lehdiltä, mutta niitä ei kerätä lainkaan sateisina aamuina - paitsi jos koko kesän joka päivä sataa. Silloin mennään päättäväisesti ottamaan edes jotain talteen sinäkin kesänä. Onneksi nyt on kaunista ilmaa riittänyt.
- Kasveissa on eri vaikuttavia aineita eri säällä, joten on tärkeää seurata säätilaa ja poimia vain parhaaseen aikaan. Kerätyt kasvit voi levittää kuivumaan ja valmistaa niistä uutteita myöhemminkin, mutta keruuhetki on ratkaisevan tärkeä. Omat aistit herkistyvät vähitellen vaistomaisesti tuntemaan ja huomaamaan enemmän kuin aivot ymmärtävätkään. On hyvä luottaa vaistoihin ja kokemukseensa. Järki ei aina selitä ihan kaikkea ja uutta oppii koko ajan - ehkä selitys löytyy myöhemmin.
- Myös keruupaikalla on väliä, ei toki poimita paikasta, jossa on ruiskutettu myrkkyjä tai pöllytetty hiekkatieltä kaikki tienpinnassa oleva pöly ja lika kasvien lehdille. Jos maaperässä on myrkkyjäänteitä, siitä paikasta ei kannata kerätä kasveja. Mutta moni kerää kaupungin puistoista ja metsistä, ja tietysti omista kaupunkipihoista. Kasvit osaavat myös jättää maaperään huonot aineet, ja ottaa itseensä hyvät. Maaperän mikrobit hajottavat huonoja aineita pois nopeammin kuin ihminen ehtii ymmärtää. Rauhaan jätetty maa paranee ihan itsekseen.
- Vanha kansa osasi tarkkailla maaperän laatua kasvien rehevyydestä. Harvoin oli syytä kerätä kituvia kasveja liian kuivilta paikoilta, eikä kerätä myöskään hyönteisten syömiä lehtiä tai lehtiä kasveista, joissa on paljon reikäisiä lehtiä. Kasvi kun erittää kemiallisia aineita niihin lehtiin lopettaakseen hyönteistuhon. Ne aineet eivät ole hyviä ihmisellekään - paitsi ehkä hyttyskarkotevalmisteisiin. Hyönteismyrkkyä luonnosta!
- Jokapäiväiseen käyttöön on tärkeää kerätä tuoreita kasveja koko ajan. Kun ne käytetään tuoreeltaan, niissä vaikuttaa sen päivän vaikutus, ja kuukalentereista näkee mikä kehonosa kulloinkin on herkimmillään, eli mitä parannetaan silloin. Samoin näkee tästä kirjoituksesta, alempaa kehon hoidon otsikon alta.
- Tarkat päivät eri yrttien keruuseen eri vaivoja varten löytyvät kirjasta Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa. Tätä eri kasvinosien rytmiä voi seurata myös Yläkuun kuukalentereiden päiväruuduissa olevista hedelmä/juuri/kukka/lehtipäivistä (hed/juu/kuk/leh -lyhenteet).
- Syntyy kuin sieniä sateella! Kun alkukesän ukkoskuurot kulkevat samoja reittejä koko kesän ajan, pääsee helposti näkemään minne parhaat sienikasvustot ovat tulossa. Sienet nousevat voimalla maasta, johon on satanut erityisen sähköistä vettä ukkoskuuroista. Vielä parempi, jos on satanut rakeita. Rakeiden sulamavesi on sienten lempijuomaa. Siinä on erityisen hyvä sähkövaraus.
- Sieniä nousee enemmän yläkuulla ja täysikuulla. Nyt on siis hyvä pitää silmällä omia sienipaikkoja, ja etsiä uusia. Ja kun ukkoskuuro johonkin sataa, siellä on pian hyviä toukattomia, tuoreita sieniä poimittavaksi.
- Kun levittää sienien perkeitä talon lähelle yläkuun eli nousevan kuun aikaan, etenkin etelätuulella ja sateen edellä, voi saada kanttarellit ja muut kasvamaan kotipihan reunaan.

Saunavihdan eli -vastan tekoaika

- Kesän parhaat saunavastan eli -vihdan tekopäivät ovat tällä yläkuulla eli nousevalla kuulla! Nyt tehdyt vihdat kuivuvat niin, ettei niistä varise lehtiä talvella niitä käytettäessä. Yläkuiset vihdat pitävät vihreän värinsä kuivuttuaankin, ja kestävät monta saunomiskertaa. Oksat leikataan aamulla, niputtaa voi myöhemmin. Pitää olla kuiva ilma, sateella ei kerätä.
- Viikonlopun päivät pe-su 12.-14.7. ovat ihan parhaita päiviä tehdä vihtoja ja kuivattaa ne talveksi tai laittaa ne pakastimeen. Myös ma-ke 15.-17.7. ovat erittäin hyvät päivät. Silloin tehdyt vihdat ovat lehtipäivän vaikutuksen vuoksi erityisen parantavia. Nyt yläkuulla tehdyissä säilyvät väri ja tuoksu hyvinä, eivätkä lehdet varise talvella vihtoja käytettäessä.
- Koko nousevan kuun ajan 7.-21.7. voi tehdä saunavastoja, ja lehti pysyy niissä kiinni, mutta ke-to 10.-11.7. kerätyt eivät tuoksu kovin hyvin, joten nämä päivät voit jättää välistä. Nekin kuivuvat kauniiksi ja ovat talvella liotuksen jälkeen notkeita käyttää, mutta aiheuttavat ihmetystä, kun tuoksu on niin vaimea. Myös 20.-21.7. voi tuoksu olla täydenkuun vaikutuksesta huolimatta vaatimattomampi. Kannattaa käyttää omia aisteja päivää valitessa. Talvivihdoiksi kuivattavaksi ja pakkaseen tehdään vihdat vain parhaina päivinä.
- Heti käytettäviä saunavastoja voi tietenkin tehdä milloin vain. Ne pysyvät tuoreena sen illan tai seuraavan päivän käyttöön asti.
- Oikeaan aikaan tehty vihta kuivuu nahkeaksi, ei rutikuivaksi. Se likoaa hyvin ja käytön jälkeen se saa kuivua saunassa ja on sitten valmis seuraavaan saunomiskertaan. Oikeaan aikaan tehty vasta kestää helposti monta eri saunailtaa käytössä, joten vastoja tarvitsee tehdä vähemmän, kun tekee ne parhaina päivinä.
- Jos ottaa oksat aiemmin kaadetuista koivuista, koivun kaatopäivän kuunvaihe vaikuttaa. Ei ole väliä leikkaako oksat samana päivänä vai myöhemmin, vain sen päivän vaikutus vaikuttaa, milloin puu on kaadettu.
- Jos on ostamassa torilta saunavihtaa, on hyvä kysellä, milloin ne on tehty. Jotkut myyjät tietävät tehdä oikeaan aikaan.
- Jos ei ole omia puita, kannattaa kysellä kenen puista saa ottaa. Jos joku vaikka on kaatamassa koivikkoa tai raivaamassa vesakkoa, voi hyvin saada luvan hakea sellaisesta paikasta.
- Vihtoihin voi käyttää kaikkien tuttujen lehtipuiden oksia, ja havujakin voi käyttää, mutta pitää muistaa, että marjakuusi ja muutamat pensaat ovat myrkyllisiä. Aina pitää tunnistaa kasvi/puulaji, jota aikoo käyttää.
- Kasveja saa kerätä jokamiehen oikeudella, joten niistä kannattaa myös tehdä saunavihtoja. Vihtoihin voi yhdistää kasvien versoja ja saada rohtokasvien parantavat voimat mukaan. Pelkkiä yrttikimppujakin voi kerätä vihdoiksi, moni kasvi kasvaa pitkäksi ja niiden parantavat aineet haihtuvat saunoessa hengitysilmaan ja imeytyvät iholta.

Leipominen ja maidon käsittely

- Juustoista tulee nyt mehevämpiä ja pehmeitä. Heraa irtoaa vähemmän kuin alakuulla. Kannattaa maustaa ja koristella itse tehtyjä maito- ja piimäjuustoja kesän ruokapöytään. Nyt onnistuu aloittelijakin. Juustomuotin pohjakuvio ei jää hyvin näkyviin, koska juustosta tulee pehmeää.
- Jos olet facebookissa, voit liittyä seuraamaan Vesa Raidan upeaa "Juustoa Kotikonstein" -sivustoa. Nyt on hieno mahdollisuus oppia tekemään kypsytettyjä juustoa, kuten edamia, emmentalia, goudaa, parmesaania jne. Vesa vastaa kysymyksiin ja häneltä saa jopa juustonteon mikrobeja ja välineitä, jos ei löydä itse nettikaupoista sopivia.
- Kun pääset kypsytettyjen juustojen teon alkuun, voit kokeilla niiden maustamista itse kerätyillä yrteillä ja kehittää omia suosikkeja.
- Jugurtista, viilistä ja kefiiristä tulee paksumpaa ja parempaa nyt yläkuulla eli nousevalla kuulla. Parhaita päiviä ovat kuukalenterin kukka- eli ilmapäivät. Juuri ennen kovaa sadetta ei onnistu maidon käsittely yhtä hyvin, ja ukonilman edellä ja aikana huonoiten.
- Taikina nousee hyvin yläkuulla ja täysikuulla tuntuu jopa ettei se lopu millään vaikka kuinka leipoo ja paistaa! Yläkuulla leivottu leipä pysyy pitkään tuoreena, tosin voi mennä homeeseen ukonilman edellä, kun ilmankosteus nousee.
Upea facebookryhmä Hapanjuurileipurit on hyvä paikka löytää reseptejä ja oppia muiden kokemuksista.
- Olut, viini, kombucha, kotikalja ja muut käyttämällä tehtävät juomat lähtevät nopeasti käymään nyt yläkuulla. Alkoholipitoisuudesta tulee suurempi mutta aromeista ei yhtä monipuolisia, kuin alakuulla. Yläkuulla tehty ei myöskään säily yhtä pitkään, kuin alakuulla valmistettu.

Pyykin pesu ja siivous

- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu, eikä siivoaminen tuota yhtä hyvää tulosta, eikä pyykki puhdistu yhtä hyvin kuin alakuulla. Isommat siivoukset ja liinavaatepyykki kannattaa jättää täydenkuun jälkeiselle alakuulle. Silloin tulee puhdasta ja raikasta. Vain välttämätön pyykki pestään nyt yläkuulla.
- Mattopyykille ei nyt kannata lähteä. Lika ei lähde niin hyvin, joutuu jynssäämään ja jynssäämään, ja kaiken lisäksi kuivuminen on hitaampaa. Nyt pestyistä ei saa niin raikkaan tuoksuisia, kuin alakuulla pestessä. Matot pysyvät märkinä pitkään, ja niiden siirtely on raskasta. Vaikka aurinko paistaa ja mieli tekisi pestä matot, niin täydenkuun jälkeen alakuulla lika lähtee vähemmällä jynssäämisellä ja pesuaine lähtee vähemmillä huuhteluilla ja matoista tulee paljon raikkaamman tuoksuisia. Ne kuivuvat nopeammin ja työ on sujuvampaa.
- Yläkuu on hyvää aikaa kerätä kesän kukkia maljakkoon. Ne kestävät nyt kauemmin hyvinä, kuin alakuulla.
- Vanhan talon puulattian vesipesu on tärkeää aina tehdä alakuulla, ja hyvä tehdä muina päivinä kuin vesipäivinä. Silloin lattia ei ime vettä ja kuivuu nopeasti ja tulee hyvin puhtaaksi. Uusi lika ei pinty niin nopeasti alakuulla pestyyn pintaan.
- Luonnonvillainen vaate on parempi pestä yläkuun eli nousevan kuun aikaan, sillä villa vanuttuu helposti alakuulla pestessä. Käsitelty villa kestää vanuttumatta alakuun pesun ja puhdistuu hyvin silloin.

Kukkien kastelu

- Kasvien kastelun parhaat päivät eli vesipäivät ovat 5.-7.7. ja 15.-17.7. ja ne on merkitty Yläkuu kustannuksen kuukalentereihin vesipisaran kuvalla. Koska elementit vaihtuvat toiseksi vähitellen, alkaa vesipäivän vaikutus toisinaan jo edellisen päivän iltana. Vaikutus alkaa voimalla ja vähenee sitten vähitellen merkin vaihtuessa kalenterissa seuraavaksi.
- Etenkin ensimmäisenä kahdesta tai kolmesta peräkkäisestä vesipäivästä huomaa kukkapurkkien mullan kuivuvan nopeasti, ja maljakosta häviävän vettä senttikaupalla. Jos ei ehdi kastella ensimmäisenä vesipäivänä heti aamulla, on parempi kastella jo edellisenä iltana. Joskus vaikutus jopa näkyy jo edellisenä iltana selvästi, mutta etenkin ensimmäisen vesipäivän vaikutus näkyy hurjan selvästi. Kaikkina vesipäivinä kastellaan, ja ylimääräinen kaadetaan lopuksi aluslautaselta pois.
- Vasta istutettuja kasveja puutarhassa ja parvekkeella, sekä kasveja, joilla on liian pieni multatila purkissa, pitää kastella tarpeen mukaan useamminkin. Mutta vaikka kastelisi joka päivä, tulos ei ole yhtä hyvä, kuin jos varmistaa että ainakin vesipäivinä tulee aina kasteltua.
- Vesipäivinä kasvit imevät tavallista enemmän vettä varastoon, ja voivat sitten erityisen hyvin vesivarastonsa ansiosta. Ne pysyvät vastustuskykyisempinä ja kasvavat paljon paremmin.
- Jos ulkokasvit saavat nauttia sateesta vesipäivinä, ne voimistuvat ja kasvavat upeasti. Tämä on ilo silmälle silloin luonto sen suo. Jos ulkona on kuumuudessa kuihtuvia kasveja, eikä kastele niitä vesipäivinä, ne saattavat yhtenä päivänä nuutua liikaa ja kuolla vedenpuutteeseen. Kasvimaan kanssa olisi hyvä pitää silmällä vesipäiviä alkukesän ajan, kunnes kasvit ovat ehtineet tehdä hyvät juuret ja pärjäävät omillaan.
- Sisäkukkia ei pitäisi kastella kahtena päivänä ennen vesipäiviä (kuk eli kukkapäivät), sillä se altistaa ne punkeille tai kirvoille, pitää purkin märkänä pitkään ja kerää helposti sieni- tai homekasvustoa, tai pieniä kärpäsiä mullan pintaan. Kasvi ei pysty kukkapäivinä imemään suurta vesimäärää käyttöönsä, ja se jää pitämään multaa läpimärkänä, tarjoten sienille, homeille ja ötököille kasvumahdollisuuden. Pieniä taimia ei ole hyvä kastella paljoa vesipäiviä edeltävinä kukkapäivinä, sillä se altistaa ne mätänemiselle, homeille ja ötököille.

Hiukset ja kynnet

- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu ja nyt leikatut hiukset kasvavat jatkossa nopeammin ja vahvempina. Nyt on hyvä aika käydä leikkaamassa hiukset, mutta parempi jättää ihokarvat rauhaan. Jos niitä pitää poistaa, kannattaa välttää ainakin 8.-9.7. ja 19.-21.7. ja poistaa jonain muuna päivänä. Edellisinä kasvaa vahvimmin takaisin ja jälkimmäisinä on ihon herkkyyspäivät ja täysikuun vaikutus, ja tosi huono aika nyppiä tai sokeroida ja vetämällä poistaa ihokarvoja.
- Permanentti tarttuu nyt hyvin ja kiharat kestävät paremmin. Nyt laitettu väri tarttuu hyvin ja kestää kauniina pitkään. Erityisen hyvät leikkauspäivät hiusten vahvistamiseksi ja tuuheuttamiseksi ovat ma-ti 8.-9.7.
- Jotkut lääkeaineet vaikuttavat hiusten laatuun, kihartumiseen ja värin tarttumiseen. Joskus riittää, ettei muutamaan päivään käytä sitä lääkettä ja saakin kampaajalla käydessä paremman tuloksen.
- Vesipäiviä (kts. kukkien kastelu) kannattaa välttää hiusten pesussa ja käsittelyssä. Ne eivät ole hyviä hiusten leikkuulle, värjäykselle tai permanentille. Vesipäivinä leikkaamalla voi saada hiukset jatkossa menemään helposti takkuun ja jäämään epäsiistin näköiseksi. Pelkkä peseminen vesipäivinä tekee ne sähköisiksi, koska kaikki luonnollinen rasva poistuu liian hyvin vesipäivinä.
- Kynsienleikkuupäivät ovat to 11.7. ja pe 19.7. sormien ja varpaiden kynsille. Kun kynnet leikkaa näinä iltoina, ne muuttuvat koviksi ja vahvoiksi. Tästä on puutarhurille hyötyä. Tarkemmat neuvot kynsien leikkuulle ovat Yläkuun kalenterissa kauneuteen ja terveyteen 2024. 27.6. merkki on kalenterista vahingossa jäänyt pois ja sen paikalla on tyhjä kohta, pahoittelut kömmähdyksestä. Kynsienleikkuupäivät ovat myös Hyvän kuun aikaan 2024 -kalenterissa.
- Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan. Pohjoisessa kun aurinko ei nouse tai laske, on kynsienleikkuu aika klo 19-23, kun aurinko on samassa ilmansuunnassa kuin se illalla aina on - vaikka se jääkin horisontin alle.
- Kannattaa mieluummin laittaa laastari lohjenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla. Jos kuitenkin joutuu leikkaamaan kynttä väärään aikaan, saa sitä heikentävän vaikutuksen korjattua leikkaamalla tai viilaamalla samaa kynttä seuraavan kerran, kun on oikea aika.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2024". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Neuvot löytyvät myös Hyvän kuun aikaan 2024 -kalenterista, jossa on niin puutarhan kuin terveydenkin neuvot samoissa kansissa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2024, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2024 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä osa kehoa on milloinkin aktiivisena ja herkkänä. Näitä kehonosia hoidetaan tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2024):

- Pe-su 5.-7.7. keuhkot, rinnat, keuhkoputki, maksa, sappi ja mahalaukku. Ma-ti 8.-9.7. sydän, valtimot, pallea ja selkä. Ke-pe 10.-12.7. ohutsuoli, paksusuoli, umpilisäke, haima ja perna, sekä hermosto. La-su 13.-14.7. lantio, lonkat, munuaiset ja virtsarakko. Ma-ke 15.-17.7. lantion pohja, kohtu, munasarjat ja sukuelimet. To-pe 18.-19.7. pakarat, reidet ja laskimot. La-su 20.-21.7. polvet, nivelet, luusto ja iho.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta, voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.
- Pe-su 5.-7.7. moni on väsynyt tietämättä syytä. On uudenkuun alku ja maksan herkkyyspäivät. Ruuansulatus ei jaksa isoja aterioita ja alkoholista tulee väsymys ja krapula. Sunnuntaina alkaa jo seuraava kehonosa herkistyä ja olo virkistyä.
- Vihreät yrtit auttavat tällaisina päivinä. Niistä teetä ja pirtelöä, niitä keittoon ja muihin kypsennettyihin ruokiin. Ja paljon juotavaa että keho saa pidettyä nestekierron kunnossa. Liian vähän juominen ja liian niukka suolan saanti tekevät paljon turhaa huonovointisuutta ja väsymystä.
- Ma-ti 8.-9.7. hoidetaan sydäntä ja selkää. Nyt on loistava aika selkähierontaan, ja huono aika maata rannalla niin että polttaa selkänahkansa. Yhtä hyvin saunan lämpö hellii selkää ja pallealihas tykkää, kun vetää syvään ja hitaasti henkeä muutaman kerran ja antaa sen rentoutua.
- Hyvä aika vahvistaa selän lihaksia. Nyt lihas kasvaa treenistä paremmin, koska on nousevan kuun aika. Huono aika nostaa jotain painavaa selkä vääränä ja venäyttää se. Nyt nitkahtanut selkä paranee hitaammin. Hikka voi tulla helpommin näinä päivinä. Siihen usein auttaa makaamaan meneminen ja oikein hitaasti sisään ja ulos hengittäminen. Rentoutetaan palleaa ja hartioita.
- Sydäntä vahvistavat yrtit tehoavat erittäin hyvin näinä päivinä, samoin akupunktio ym. luontaishoidot sydämen vahvistamiseksi. Mutta yhtä hyvin voi ottaa vain kengät pois ja olla tänään paljain jaloin hiekalla, nurmikolla, kalliolla tai millä tahansa luonnon maanpinnalla. Asfaltti ei toimi, se ei johda sähköä läpi, mutta betoni ja kivilaatat johtavat.
- Kun sydän saa maaperän sähkövirran avukseen, eikä kenkien kumi/muovipohja ole esteenä, sydän saa paljon apua ja jaksaa paremmin. Ennen vanhaan oltiin koko kesä paljain jaloin ja sydän oli terve. Ilman maaperän sähkövirtaa sydän joutuu koville, etenkin talvisin. Joten nyt parantamaan kehoa ilmaisilla luonnonhoidoilla. Ihokosketuksella maahan. Ja uidessa on koko keho kiinni maan sähkövirrassa, totta kai se on ihan parasta!
- Jos sydämessä on oireita ja näille päiville tulee auringonpurkauksen tuomaa sähköisyyttä tai tulee ukkonen ja oman paikkakunnan ilmakehä latautuu sähköstä, on se rasitus sydämelle. Siinä tilanteessa sydänoireisten on otettava rauhallisesti, ja kuunneltava tarkkaan omaa oloaan. Myrskyt menevät ohi, ja sydämen herkkyyspäivät samoin.
- Ke-pe 10.-12.7. on ruuansulatus herkimmillään, ja on hyvä ennakoida tämä syömällä vain itselle hyvin sopivia ruokia. Voi myös antaa suolistolle lepopäivän ja jättää aterian välistä tai pitää paastopäivät, juoda vain tuoremehua tai yrttiteetä tai muuta kevyttä. Jo se auttaa suolistoa paranemaan, kun työtä ei tullutkaan ruuan sulattamisesta.
- Hermot ovat myös herkkinä nyt ja tuntevat erityisen tarkkaan mitä ruokaa suolisto sulattaa. Kesällä on helppoa syödä tuoretta ja itse laitettua ruokaa, ja parantaa oloa näinä päivinä. Hoitavat aineet imeytyvät nyt erityisen hyvin, joten sellaiset vitamiinit ja hivenaineet, jotka hoitavat ruuansulatusta, tehoavat nyt erityisen hyvin. Ruuansulatusvaivoihin voi ottaa vyöhyketerapian tai refleksologihoidon näille päiville.
- Tai käyttää ilmaista aurinkohoitoa - ottaa aurinkoa vatsalle hetken aikaa, ja antaa auringon säteiden lämmön siirtyä suolistoa hoitamaan. Se nimittäin lataa kehon vesimolekyylit ja antaa niille sähköä varastoon. Plus- ja miinusvaraukset erkanevat auringon infrapunasäteilyn vaikutuksesta ja vesimolekyylit muuttavat keskinäistä järjestystään varaten sähköä.
- Vesi on ihmeellinen aine, ja me olemme lähes pelkkää vettä. Luonto on tarkoittanut että olemme ulkona, auringossa ja kosketamme iholla maata. Kukaan ei synny kengät jalassa, ja luolamies-aikakaudesta on jo pitkä aika. Annetaan auringon parantaa.
- Suolistossa olevat vihreiden kasvien sisältämät viherhiukkaset toimivat sisällämme, kun saavat auringon tai saunan lämpöä avukseen. Kannattaa syödä vihreitä lehtiä näinä päivinä. Niiden hoitava teho on nyt parhaimmillaan suolistoa parantamassa.
- La-su 13.-14.7. vahvistetaan lantion ja lonkan lihaksia. Nyt rauhallinen venytys tiukkaan ja kipeään kohtaan, saunan tai auringon lämpöä, tai hierojan tai hoitajan apua. Lantion alue korjaa itse itseään, autetaan sitä saamaan verenkiertoa ja happea.
- Näinä päivinä munuaiset toimivat voimakkaasti ja on tärkeää juoda tavallista enemmän. Munuaiset tekevät nyt itseparannusta ja nestekiertoa on tärkeää pitää hyvänä. Etenkin jos on kuumaa, on hyvä ottaa hyppysellinen suolaa avuksi, että tulee juotua vähän enemmän. Nyt kannattaa nähdä vaivaa ja tehdä vihermehua - tai yrttiteetä. Pääasia että juo vähän enemmän ja munuaisien nestekierto toimii hyvin.
- Ma-ke 15.-17.7. hoidetaan lantionpohjan aluetta ja on hyvä vahvistaa näitä lihaksia. Naisten vaivoja hoitavat yrtit tehoavat nyt erityisen hyvin ja luontaishoitoja kannattaa varata näille päiville kohdun ja sukuelinten vaivoja hoitamaan. Tuoreet siankärsämön kukat ja poimulehden latvat ovat parasta yrttiteetä sekä hoitona että ennaltaehkäisevästi. Raskaana olevat voivat saada valesupistuksia näinä päivinä, kohtu on nyt herkkänä.
- Nykyajan keinokuituiset ja staattista sähköä keräävät alusvaatteet haittaavat terveyttä etenkin näinä päivinä. Milloin alusvaatteet edes tulivat käyttöön? Sata vuotta sitten oli toisenlaiset käytännöt. Vanhoissa kulttuureissa sanotaan, että naisella on kaksi suuta, ja molempien pitää saada hengittää! Siinä hoito moniin naistenvaivoihin. Ei tiukkia, hautovia alusvaatteita.
- Puuvillaiset alusvaatteet ovat iholle ja limakalvoille paljon parempia. Hame tai väljät housut ovat järkevämpiä. Liian tiukat ja huonon malliset alusvaatteet kannattaa jättää käytöstä ja ostaa mukavalta tuntuvia ja oikean kokoisia tilalle. Miten kummassa vuosikymmenten mainonta on saanut ihmiset käyttämään tätä näkymätöntä vaatekappaletta niin, että sen on oltava joka päivä edukseen, vaikka sitä ei edes kukaan näe - muuta kuin illalla kotona?
- Vanha neuvo kylmän ja lämpimän veden vaihtelusta vilkastuttaa sukuelinten alueen verenkiertoa ja poistaa kuona-aineita imunestekierron kautta. Tai saunan lämpöä lantion pohjan alueen vaivoihin näinä päivinä. Hyvä apu on naisten yrteistä tehty istumakylpy tai kokokylpy. Hoitokeinosta riippumatta joka kehonosan herkkyyspäivät ovat ne, jolloin hoito tehoaa parhaiten, ja lämpö lisää verenkiertoa ja tehostaa solujen omaa parantavaa toimintaa.
- To-pe 18.-19.7. vahvistetaan reisilihaksia ja pakaroita. Täysikuu lähestyy jo, joten ei tehdä sellaista, missä reisilihas voi revähtää tai krampata. Nyt ei ole hyvä kaatua ja loukata lonkkia, täysikuu alkaa vaikuttamaan. Ei myöskään hyvä saada mustelmaa reisien alueelle, ne paranevat nyt hitaasti.
- Sen sijaan hyvä aika jalkoja vahvistavalle hieronnalle, pakaralihaksen tiukkuuden ja krampin parantamiselle, mutta lempein venytyksin, ei riuhtomalla. Monella on istumisesta kireä lihas kipujen syynä, ja hoidoksi paras on vähitellen enemmän liikkuminen ja jäsenkorjaajan tai osteopaatin apu, tai muu koskettava hoito. Nämä ovat isoja lihaksia ja kannattelevat koko kehon liikettä. Kun elämä käy raskaaksi, näihin voi tulla jumi.
- Varovasti uidessa tänä viikonloppuna ja alkuviikosta, jos on taipumusta jalkakramppeihin. Kaverin apu on lähellä, kun osaa ennakoida tämän ja uida ystävän kanssa yhtä aikaa. Nivelet ovat tulossa herkiksi ja jos niissä on vaivoja, on tärkeää osata varoa, ettei satuta niitä juuri nyt täysikuun vaikutuksen aikaan.
- La-su 20.-21.7. ovat polvet ja kaikki nivelet herkkinä. Nyt hoidetaan niitä, ja varotaan ettei ylirasiteta tai nyrjäytetä niitä. Täysikuun vaikutuksen vuoksi nyt satutettu nivel paranee huonosti ja hitaasti. Nivelsärkyihin moni on saanut apua ottamalla muutaman kapselin boori-mineraalia. Sitä saa luontaiskaupoista ja kannattaa kokeilla.
- Meillä on monella boorin puute koska peltomaassakin on paljon siitä puutetta ja sitä lisätään lannoitteisiin. Kehon boorivarastot saa täyteen nopeammin lisäravinteella. Mutta yksi päivässä on liian vähän lähes kaikille, itse pitää ottaa vähän enemmän, mineraali sekin vain on, ei siitä saa yliannostusta. Saipa joku sillä peräpukamatkin paranemaan muutamassa päivässä! Tämä on todella tärkeä mineraali ja helppo hoitaa sen puute kuntoon.
- Nyt ovat myös ihon herkkyyspäivät ja täysikuun vaikutus yhtä aikaa tänä viikonloppuna. Sen vuoksi on tärkeää, ettei istu tai makaa paikallaan auringossa, ettei polta ihoa juuri nyt. Paljon parempi polttaa itsensä muina kesäpäivinä, kuin täysikuu+iho yhdistelmäaikaan.
- Jos iho kuitenkin palaa, se pitää hoitaa heti kaikin keinoin. Maustamaton jugurtti on pika-apu ja viilentää ja parantaa, samoin kylmä sitruunamehu. Jompaa kumpaa pitäisi ainakin olla saatavilla. Moni muukin konsti auttaa, vaikka ratamon lehdet. Mutta paljon parempi olisi, kun näinä ihopäivinä 20.-21.7. ei polta ihoaan. Hattu suojaa kasvoja auringolta ja välillä on hyvä olla varjossa. Jos täysikuu tuo pilviä, voi yllättyä että palaa pilviselläkin säällä. Kannattaa siis ennakoida näiden päivien vaikutus.
- Ihon läpi imeytyy myös nyt erityisen tehokkaasti kaikki mitä iholle laittaa. On parempi olla käyttämättä aurinkorasvoja näinä päivinä, niistä voi saada iholle ei-toivotun reaktion ja pahojakin ongelmia. Ne eivät ole ihon parhaaksi, vaate suojaa paremmin kuin voide. Vaate ei hajoa auringon UV-säteilyssä muiksi kemikaaleiksi eikä vaatteesta imeydy mitään verenkiertoon ja kehon kudoksiin. Luonnollinen kookosöljy tai vastaava on hyvä näinä päivinä, ja varovasti tuntemattomien kemiallisten aineiden kanssa. Vain kerran vuodessa täysikuu tekee ihon erityisen läpäiseväksi kaikelle. Hyviä hoitoaineita sen sijaan on nyt hyvä käyttää.
- Jotkut luonnonaineetkin, kuten sitruskasvien eteeriset öljyt, voivat aiheuttaa reaktion iholla auringonvalossa. Etenkin herkkäihoisten ei nyt kannata ottaa riskiä niiden kanssa tänä viikonloppuna. Myös jotkut lääkkeet tekevät ihon valoherkäksi ja tämän viikonlopun ihopäivinä se voi näkyä.
- Varoitus kesäfestareille: on huono idea ottaa tatuointi mihinkään kehonosaan 19.-21.7. viikonloppuna. On täysikuun vaikutus, iho tulehtuu, ja kaiken lisäksi la-su ovat ihon herkkyyspäivät. Ei myöskään korvien tai muiden kehonosien lävistyksiä tänä viikonloppuna. Nyt ihon rikkominen aikaansaa tulehduksen, lävistysreikä märkii ja umpeutuu ja tatuointi menee pilalle kun iho ei paranekaan. Viikonlopun jälkeen heti perään alkaa myös mätäkuu.
- Varoitus B3-vitamiinista eli niasiinista: ihon herkkyyspäivinä täysikuulla la-su 20.-21.7. tämä vitamiini voi aiheuttaa yllättävän voimakkaan reaktion ja kovaa kipua. B3 vitamiini avaa ihon verisuonet ja lisää ihon verenkiertoa, mutta nyt tällä yhdellä täysikuulla vaikutus voi olla liian raju. Jos ei ole ennen käyttänyt tätä vitamiinia, on parempi ostaa tuttu ja nykyaikainen muoto, purkki jossa lukee "No flush" eli "ei aiheuta ihon äkillistä punastumista".
- Tavallinen (vähän halvempi) versio tätä vitamiinia on niin tehokas laajentamaan hiussuonia, että aiheuttaa kovan kivun ihon herkkyyspäivinä. Iho levähtää liian nopeasti punaiseksi kuin 100 asteen saunassa ja se sattuu! No flush -versio ei tee tätä, se on lempeä ja vaikuttaa hitaammin, mutta varmuuden vuoksi sitä ei ehkä kannata ottaa nyt näinä kahtena päivänä, jotka tulevat vain kerran vuodessa täysikuulle.
- B3 eli niasiini on tosi tärkeä ja hyvä vitamiini ihon hoitoon ja moneen muuhun vaivaan, mutta täysikuu ja ihon herkkyyspäivät yhtä aikaa eivät kaipaa lisäapua vitamiinista. Jatketaan sen kanssa jälleen maanantaista eteenpäin normaalisti, kun täysikuu on mennyt ohitse. Tämän käyttö muuten voi auttaa myös hyttysiä vastaan, sillä tämä pitää ihon terveenä, voimistaa ihon verenkiertoa, ja pitää suonet kimmoisina. Silloin hyttysten on vaikeampana pistää läpi. Monella on tämän vitamiinin puute, ja jos on huono iho, kannattaa kokeilla "B3 no flus" vitamiinia yhden purkin verran.
- Myös rikinpuutteen korjaaminen työntää hyttyset loitommalle ja ehkä siksi valkosipuli toimii - siinä on paljon rikkiä. Rikkiä myydään DMSO-valmisteena jota saa luontaiskaupasta.
- Täysikuun vaikutus tänä viikonloppuna antaa hyvän syyn pitää juhlat. Nyt on virtaa ja kesäyö kauneimmillaan täydenkuun valvojille. Itse kuu on tosi matalalla ja vain muutaman tunnin näkyvillä Etelä-Suomessakin, mutta sen tunnelma tuntuu kehossa ja mielessä.
- Ruokaa ja juomaa kuluu selvästi enemmän täysikuun juhlissa, joten niitä kannattaa varata tähän viikonloppuun, etenkin jos on vieraita tulossa. Nyt sulaa ruoka hyvin ja alkoholista ei tule niin paha krapula. Liikenteessä pitää varoa jo perjantaista lähtien, ehkä jo torstai-iltanakin. Kesä ja täysikuu antaa poliisille ja palokunnalle töitä.
- Hyttyset syövät vähemmän niitä, jotka joka päivä ovat maadoittuneena. Mitä terveempi ruuansulatus, sen vähemmän hyttysiä houkuttelevalta iho tuoksuu hyttysille. Jos ruuansulatuksessa on kroonisia ongelmia, on hyvä lisätä alakuulle vahvoja mausteita muista kulttuureista, kuten inkivääriä ja kurkumaa, tai kotimaista valkosipulia ja muita ruuansulatusta parantavia yrttejä. Jos gluteeni tai jokin muu ei itselle sovi tällä hetkellä, ja jättää sen pois, voi käydä niin etteivät hyttyset tule enää yhtä äkäisesti pistämään.
- Iholle voi toki levittää erilaisia tuoksuvia karkotteita, mutta erittäin hyvä karkote on sellainen, jota syömällä pysyy niin terveenä, ettei ihon luontainen tuoksu houkutakaan hyttysiä. Silti ennen sateen tuloa verenimijät ovat äkäisimmillään, joten niinä tunteina on parasta vain käyttää pitkiä hihoja tai olla sisällä, ette ihan sentään syötiksi tarvitse tarjoutua.
- Ennen sateen tuloa ilmakehän sähkökenttä voimistuu, ja etenkin jos tuuli nousee ja tulossa on kunnon rankkasade. Se vaikuttaa sydämeen ja verenkiertoon ja tuo enemmän verta ihon pintaan hyttysiä ja muita verenimijöitä kuten punkkeja varten. Tästä lisää kirjassa Sään merkit eläinten käyttäytymisessä.
- Ei ole hyttysten syytä, että ne innostuvat pistämään, kun sää on muuttumassa huonommaksi. Kun huomaa itse varautua ja suunnitella työt ja kesän tekemiset niin ettei ole parhaaseen syöntiaikaan tarjolla, on mukavampaa viettää kesää ulkona. Ja ennen pitkää yhteys ruuan ja ruuansulatuksen kanssakin löytyy ja keho voi muuttua niin ettei hyttysten pistot haittakaan. Moni tarkasti gluteenittomaan tai kokonaan viljattomaan siirtynyt onkin saanut huomata, että nyt kun ruoka sulaa hyvin, ei hyttysten pistoista tule enää yhtään paukamaa eikä minkäänlaista kutinaa. Kannattaa selvittää, mikä itsellä vaikuttaa. Jostain se konsti löytyy.
- Ja vanhan kansan neuvoa kävellä paljain jaloin aamukasteisella nurmikolla kannattaa käyttää. Se vahvistaa sydäntä ja antaa kehon tarvitsemaa sähkövirtaa suoraan maasta. Kun keho saa näin ilmaista energiaa, se voi korjata paljon paremmin itseään ja pysyä terveempänä ja energisempänä. Ilmaista hoitoa antavaa luonnon maapintaa kannattaa käyttää ilman apteekin reseptiä niin kauan kuin kesää riittää, ja karaista jalkoja myöhemminkin. Myös iholle paistava aurinko antaa energiaa soluille ja vahvistaa verenkiertoa. Täysikuun ihopäivinä vähempi aika riittää.
- Koko kesän ajan olisi tärkeää saada nämä ilmaiset hoidot joka päivä käyttöön. Kumman paljon kipuja häipyy pois paljain jaloin ollessa ja luonnonvesissä uidessa. Ihminen on luotu olemaan ihollaan kiinni maanpinnassa. Emme synny kengät jalassa, jalkojen kuuluu olla maassa kiinni, vaikka pää olisikin pilvissä.
- Ehkä tulevaisuudessa kengänpohjat johtavat sähköä läpi ja saamme maakosketuksen kengissäkin. Siihen asti kannattaa ostaa käsityöläisiltä nahkapohjaiset kengät tai tehdä itse käsityönä mokkasiinit. Nahka on ihoa, joten johtaa sähkön läpi hyvin. Ehkä tässä on yksi tärkeä salaisuus siitä, miten se vanha kansa jaksoi ne raskaat työt. He olivat vielä luuliimalla liimatuissa nahkapohjaisissa kengissä ja nahkasaappaissa, sekä villasukilla kiinni maanpinnassa aina ulkona ollessaan. Kaikki nämä johtavat maan sähkövirran kehon käyttöön.

Leikkaukset ja ajankohdan konsultaatiot

- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu ja alakuuta huonompaa aikaa leikkauksille. Nyt poistettu kudos kuten kasvain alkaa herkemmin kasvamaan takaisin. Arpikudosta tulee enemmän ja leikkauksen jälkeinen kipu voi kestää pitempään. Verenvuoto on runsaampaa täysikuun lähestyessä ja täysikuulla.
- 22.7. alkaa mätäkuu ja se kestää 22.8. saakka. Erityisen huonoja päiviä kaikille leikkauksille ovat mätäkuun nousevan kuun eli yläkuun päivät 4.-19. elokuuta.
- Auringon vuotuiskierrossa on 21.6.-22.7. aktiivisena ja herkkänä rinnat, keuhkot, ruokatorvi, mahalaukku, sappi ja maksa, eikä ole hyvä tehdä näiden alueiden leikkauksia. 22.7.-22.8. herkkänä ovat sydän, aortta, valtimoverisuonet, pallealihas ja koko selkä. Mätäkuussa ei pitäisi tehdä sydänleikkauksia eikä selän tai pallean leikkauksia. Haavat tulehtuvat herkemmin mätäkuussa.
- Jos on välttämätöntä ottaa biopsia, koepala, jostain kasvaimesta tai kystasta tms. ennen leikkausta, se on parempi tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla, ettei kasvain leviä eikä kysta valuta sisältöään muualle elimistöön yhtä herkästi kuin yläkuulla. Alakuulla tehty reikä umpeutuu paremmin, mutta silti on riski, että elimistön pussin sisään sulkemat haitalliset aineet leviävät takaisin verenkiertoon ja muihin kudoksiin.
- Myös rokotteiden ottamiselle, mikäli niitä päätyy ottamaan, on alakuu eli laskeva kuu parempaa aikaa. Rokotteen jälkeen ei saa rasittaa sydäntä liikunnalla kolmeen päivään, vaan keho tarvitsee lepoajan. Ei käsivarren herkkyyspäivinä käsivarteen jne.
- Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei ole hyvä hoitaa leikkauksin niinä 2-3 päivänä, kun keho itse sitä parantaa, vaan leikata kuunkierron muina päivinä. Kts. herkkyyspäivät yllä. Ne eivät alakaan toipua leikkauksen jälkeen, koska niiden aluetta on vaurioitettu niiden herkkyyspäivinä. Ikään kuin olisi katkottu niiden neste- ja sähkövirtaukset, juuri kun keho yritti itse korjata aluetta täydellä teholla.
- Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole koskaan hyviä leikkauksille. Haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat tulehtua. Vain hätäleikkaukset täysikuun päivinä, ja silloin tarkka, pitempikestoinen jälkihoito.
- Useimmille leikkauksille täysikuun jälkeinen alakuu eli laskeva kuu on hyvää aikaa. Kirurgin ammattitaito on kuitenkin osata päätellä, milloin yläkuu on hyvä aika jollekin leikkaukselle, sillä yläkuulla leikattu kudos kasvaa enemmän takaisin, ja tästä on toisinaan apua, jos esim. pitää saada luuta kasvamaan lisää, tai osin poistettu maksa kasvamaan takaisin. Kansanperinne osaa yleissäännön, kokemus leikkauksien tuloksista kertyy kirurgeille. Jotkut kirurgit tietävätkin tästä ja hyödyntävät tätä, mutta usein hiljaisena sisäpiirin tietona.
- Kun tietää mitkä ovat huonoimmat leikkausajankohdat, ja jättää ne välistä, voi turvallisin mielin mennä hyvään hoitoon. Suurin osa päivistä on riittävän hyviä normaaleihin toimenpiteisiin. Jos on jo itse huomannut kuunkierron eri päivien vaikutusten erot, voi olla innostusta etsiä aina kaikkein parhaimmat ajankohdat itselle ja läheisille. Mutta sen erottamiseen mikä on hiukan parempi kuin lähes yhtä hyvä, vaaditaan jo leikkauksia suorittavan tahon arvio kaikista muistakin vaikuttavista tekijöistä. Siksi tässä luetellaan kansanperinteen kokemuksella ne huonoimmat päivät.
- Konsultaatioita tarkemmin näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta "Kuustakuuhun sivustolta, josta löytyy hänen numeronsa." Hänellä on pitkä kokemus siitä miten eri kehonosat reagoivat kuunkierron mittaan, ja hän on jo vuosien ajan auttanut löytämään parhaat ajankohdat.

Hammashoidot ja ajankohdan konsultaatiot

- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu, ja huonompaa aikaa useimmille hammashoidoille. Yläkuulla laitetut paikat eivät kiinnity yhtä lujasti kuin alakuulla, ja ovat herkempiä irtoamaan puraisusta tai kolhusta. Nyt tehdyn hampaanpoiston poistokuoppa paranee hitaammin ja voi tulehtua. Antibiooteille on useammin tarvetta yläkuulla. Implantin laiton jälkeen paraneminen on hitaampaa yläkuulla ja se voi liikkua tai ei kiinnity hyvin. Nyt poistettu hammaskivi tulee nopeammin takaisin ja ikeniä vihloo herkemmin.
- Alakuulla 22.7.-3.8. on parempi aika kiinnittymisen kannalta, mutta silloin alkaa jo mätäkuu, joten sellaiset hoidot joissa tulee enemmän verenvuotoa, eivät ole tuolloin hyviä. Tärkeintä kuitenkin on välttää ihan huonoimmat päivät, ja ne ovat täysikuun vaikutus 19.-21.7. ja koko mätäkuun yläkuu 4.-19.8. Oikein hyvät päivät jatkuvat mätäkuun jälkeen ja ovat 27.8.-2.9.
- Vain muotti ikenistä proteesin tekoa varten pitää ottaa aina yläkuulla, ettei proteesista tule liian tiukka. Parasta on odottaa uudenkuun päivän jälkeen pari päivää, että yläkuun vaikutus ehtii alkamaan, ja sitten yläkuun aikana ottaa muotti. Täysikuulla ei enää kannata, proteesista voi tulla liiankin väljä.
- Täysikuun päivä ja kaksi sitä edeltävää päivää ovat aina huonoa aikaa hammashoidoille.
- Eteerisistä öljyistä neilikkaöljy tehoaa hammaskipuun nopeasti. Sitä voi laittaa puoli pisaraa sormenpäällä kipeään ikeneen.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2024" -taskukalenteri kertoo joka päivän kohdalla, onko päivä hyvä hammashoidoille. Samoin Hyvän kuun aikaan 2024 -kalenteri.
- Tärkeintä hammashoidoissa on, että on alakuu eli laskeva kuu. Tarkat konsultaatiot sairaanhoitaja Ritva Nevalaiselta, kts. tämän kappaleen lopussa.
- Hampaiden tarkistus, hammaskiven poisto, paikkaukset ja korjaukset, hampaan poisto, leukakirurgia ja implantin tai kruunun laitto, kaikki antavat pitkäkestoisemman ja hyvin paranevan tuloksen alakuulla. Antibiootteja ei juuri tarvita hampaanpoiston jälkeen, tulehdus ei lähde liikkeelle, haava paranee hyvin ja kipu on paljon vähäisempää alakuun hoidoissa ja niiden jälkeen, kuin yläkuulla tehdyissä.
- Lähes kaikki hammaskirurgiset toimenpiteet, leikkaukset ja hampaiden poistot olisi aina tärkeä tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla hyvän ja nopean paranemisen varmistamiseksi. Vain muotin teko ikenistä tuottaa paremman tuloksen yläkuun eli nousevan kuun aikaan, koska ikenet ovat hiukan paremmin nesteytettyjä ja paksumpia silloin, jolloin proteesista ei pääse tulemaan liian tiukka. Alakuulla otetusta muotista tehty kiristää monesta kohtaa ja sitä joudutaan sitten muokkaamaan.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat joka kuunkierrolla täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää, sekä ne 2-3 päivää kun yläleuka tai alaleuka ovat kehon kierrossa herkkänä.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juuri"hoito", sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. "Juurihoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan kokonaan, että saadaan tulehdus parannettua.
- Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa. Nykyään onneksi ymmärretään, että tulehdus tällaisessa hampaassa aiheuttaa paljon sydän- ja aivosairauksia, sekä vaikuttaa näköön (silmä on lähellä yläleuan hampaiden juuria) ja siksi ennen suuria leikkauksia hoidetaan hampaat ensin kuntoon.
- Konsultaatioita tarkemmin näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta "Kuustakuuhun sivustolta, josta löytyy hänen numeronsa."
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2024" -taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, rentoutuspäivät ja paljon muuta. Samat neuvot näkyvät Hyvän kuun aikaan 2024 -kalenterissa.


- Ihanaa kesää, paljon aurinkoa ja paljain varpain luonnossa oleskelua!

Anne Pöyhönen

Jatka Yläkuun etusivulle.

Kuukalenterit ja -kirjat www.kuukauppa.fi


***Tämä Anne Pöyhösen Kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa++8 alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.Seuraa Yläkuun Facebook sivua.

 

Kuu tänään, katso yllä.
Waxing = kasvava kuu, yläkuu, nouseva kuu eli uudenkuun aika. Waning = vähenevä kuu, alakuu, laskeva kuu eli vanhan kuun aika. Gibbous = kupera.

 

Almanakan merkit:
Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä alkaa kasvava kuu, yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä alkaa vähenevä kuu, alakuu eli laskeva kuu.
Oikea puoli ympyrää valkoinen = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli.
Vasen puoli ympyrää valkoinen = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.