Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Uutisia ja neuvoja Yläkuun Facebook-sivulta, jota voi lukea, vaikkei itse olisi facebookissa.
Wanhan ajan Kuukalenteri 2024 ja muut kuukalenterit ovat myynnissä Kuukaupassa: www.kuukauppa.fi.
Tilata voi aina myöskin sähköpostilla anne.poyhonen@ylakuu.com, ja tästä vanhalla lomakkeella helposti ilman sähköpostiosoitetta,
sekä tekstarilla ja iltaisin puhelimella 050 535 3321. Lisäksi messenger- ja facebook-viestillä vastaan mielelläni kysymyksiin, aina kun mahdollista.

Kuu

- Uudenkuun päivä oli lauantaina 10. helmikuuta 2024, ja nyt on uudenkuun, yläkuun eli nousevan kuun aikaa, täydenkuun päivään lauantaihin 24.2.2024 asti.
- Wanhan ajan Kuukalenterissa 2024 ja Yläkuun kalenterissa kauneuteen ja terveyteen 2024 on pyöreä Kuun kuva, jossa Kuun valkoinen osa kasvaa. Vain valkoinen osa näkyy taivaalla. Hyvän kuun aikaan 2024 -kalenterissa, sekä Kuu ja sää Päiväkirjassa 2024, on nyt vihreä reunaviiva.
- Vihreä reunaviiva tarkoittaa, että kasvuvoima nousee ylöspäin, ja voimistuu päivä päivältä. Vaikka puut ja kasvit ulkona ovat lepotilassa, vaikuttaa voima luonnossa silti, ja näkyy sisäkasveissa ja monissa muissa töissä.
- Sään merkit eläinten käyttäytymisessä -kirjassa kerrotaan, miten eläinten käyttäytymisestä näkee tuleeko aikainen vai myöhäinen kevät. Eläimet reagoivat ilmakehän sähköisyyden muuttumiseen, joka sitten aikaansaa muutoksen säässä. Kirjassa vanhan kansan havaintoja siitä, miten sää vaikuttaa eläinten (ja vastaavalla tavalla ihmisten) terveyteen. Kirjan kuva ja sisällysluettelo nettikaupassa.

Puutarhan työt

- No nyt kylvämään sisällä esikasvatettavia! On nouseva kuu eli yläkuu, ja siemenet itävät hyvin ja kasvavat jatkossa voimalla maan yläpuolista osaa.
- Hennot taimet eivät tykkää vedosta, joten ilman liikkeen voi pysäyttää pitämällä kylvöpurkit vähintään 10 cm korkeassa laatikossa, jolloin laatikon reuna estää ilman liikkumisen purkkien alaosan ympärillä, kun oven tai ikkunan avaamisesta tulee viileää ilmaa. Tasainen lämpö auttaa hentoa versoa kasvamaan.
- Taimia on tärkeää kastella sen mukaan mitä huoneen lämpötila multaa kuivattaa. Pienien taimien kanssa ei voi odottaa seuraavaa vesipäivää eli kastelupäivää. Isompia kasveja kastellaan harvemmin, ja niiden kohdalla vesipäivät ovat tärkeitä. Kts. alempaa "Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu".
- Jos asuu pohjoisessa, eikä ole lämmitettyä kasvihuonetta, kannattaa odottaa vielä maaliskuun yläkuulle, ja siemenet itävät ja kasvavat nopeasti silloinkin kylvettynä. Mutta jos asuu etelässä ja kasvupaikka ulkona tai kasvihuoneessa on aikaisin keväällä valmis, kannattaa aloittaa esikasvatus jo tällä yläkuulla. Paprikat, tomaatit, orvokit, jne. ihan sen mukaan, milloin arvioi että niille on tilaa kasvaa.
- Suosituksi tullut talvikylvö tehdään sekin kuunkierron mukaan. Luonto varistaa monen kasvin siemenet syksyllä maahan, ja ne odottavat lumen alla kevään lämpöä, tai varistaa ne vasta talvella kuivista "talventörröttäjä-kasveista" keväthangelle.
- Samaan tapaan voi itse kylvää siemeniä ulos purkkeihin tai kasvihuoneeseen levitettyyn multaan, ja kasata lunta päälle kasteluvedeksi. Kun aurinko lämmittää, lumi sulaa, ja siemen saa parhaan laatuista vettä itämiseen.
- Talvikylvön etu on, että siemen itse tietää milloin on kevät siinä vaiheessa, että voi lähteä kasvamaan. Ei tarvitse arvata ennalta, eikä totuttaa taimia kevään kylmään säähän ennen istutusta pihalle. Jos laittaa purkit umpipohjaiseen muovilaatikkoon pihalle tai kasvihuoneen hyllylle, ne eivät ole maadoittuneena, joten sähkövirran tuomiseksi siemenelle olisi hyvä, jos purkin pohjan rei'istä olisi suora yhteys maaperään. Luonto kun ei käytä muovia välissä.
- Huonekasvien multia on nyt hyvä vaihtaa, sekä jakaa kasveja tai istuttaa isompaan purkkiin. Nyt yläkuulla on hyvä myös istuttaa juurtumassa olleet pistokkaat ja ottaa uusia pistokkaita juurtumaan. Etenkin pelargonit ovat herkkiä väärään aikaan juurruttamiselle ja vain mätänevät vesilasissa. Nyt on hyvä aika uusia niitäkin.
- Jos jokin puuvartinen huonekasvi on kasvanut liian isoksi, sen voi leikata poikki yläkuun alkupuolella, ja se tekee pian uusia versoja tilalle. Poikkileikatun voi juurruttaa. Kunkin kasvin kohdalla voi katsoa lisätietoja, osa juurtuu vedessä, osa mullassakin. Lehtien määrää voi joutua vähentämään, että juuret ehtivät kasvaa uutta vettä tuomaan, ennen kuin niistä haihtuu paljon vettä pois. Paksulehtiset kestävät paremmin, ohutlehtiset haihduttavat yläkuullakin.
- Ulkoa haetut havuoksat tai muut puiden tai pensaiden oksat pysyvät pitkään tuoreina maljakossa, ja lehtipuiden silmut alkavat avautua ja kasvaa vihreää lehteä. Kukkanuput voivat alkaa kukkiakin maljakossa ja jotkut pensaiden oksat tehdä juuriakin.
- Leikkokukat eivät yläkuun alkupuolella ostettuina kestä pitkään maljakossa, sillä ne on korjattu viljelmiltä myyntiin alakuun eli laskevan kuun lopulla. Vasta lähempänä täysikuuta voi jälleen olla melko varma, että leikkokukat on katkaistu nousevan kuun aikaan, ja kestävät kauan maljakossa.
- Jos huonekasvi on kasvanut ikkunalla muotopuoleksi, valoon päin kääntyen, sen voi nyt kevättalven nousevan kuun eli yläkuun aikaan kääntää ympäri, ja sen kasvu alkaa tasoittua kauniisti. Mitä paksummat oksat, sen hitaammin kasvi kääntyy kasvamaan toiseen suuntaan.

Puiden kaato

- Rakennuspuun kaatoaika on vielä tällä yläkuulla eli nousevalla kuulla. Jos tekee hirsirakennusta, puu on hyvä kaataa lähellä täysikuuta, mutta ainakin yläkuun aikaan. Näin se ei kuivuessaan halkeile paljoa, ja se pysyy tiiviinä ja terveenä rakennushirtenä seinässä vuosisatojen ajan. Pihka pysyy puun sisässä ja tuoksuu vaikka satoja vuosia vanhaa hirttä hiukan vuoltaessa.
- Puun sahaamisen päivä ei enää vaikuta, eikä voi muuttaa sitä, mihin asentoon puun solukko on jäänyt kaatopäivän kuunvaiheen mukaisesti. Väärään aikaan kaadettua puuta ei pelasta myöskään painekyllästys, ja vaikka sen koneellisesti kuivaa, sen syyt irtoavat ja se halkeilee, sekä imee vettä ja alkaa lahota.
- Vanhan kansan tietäjä kun näki nuoret miehet kaatamassa rakennuspuuta väärään aikaan, tokaisi suorat sanat: "Pojjat tekköö paskapuuta!" Ei sellaisesta maksa vaivaa rakentaa, työ menee hukkaan, puu lahoaa pian. Näitä surullisia tarinoita on jo riittämiin.
- On myös sanonta "Mies pilaa veneen jo mettään lähtiessään". Veneestä tulee raskassoutuinen, puu vettyy ja alkaa lahota, jos ei osannut kaataa venepuuta oikeaan aikaan.
- Kuumuutta kestävää ja huonosti palamaan syttyvää puuta varten on omat kaatopäivänsä. Niistä lisää alakuun kirjoituksessa 25.2. Tiettyinä päivinä kaadettu puu muuttuu painavaksi ja erittäin kovaksi. Sitä on vaikea saada palamaan yrittämälläkään. Paksuina lankkuina ja lautoina, saati hirsinä se kesti uskomattoman hyvin kuumuutta, ja siitä on tehty lieden etulautoja ja savuhormeja.
- Huonoin mahdollinen aika kaataa rakennushirsiä ja lautatavaraa on kevään mahlannousun aikaan ja kesän alakuilla eli laskevan kuun aikaan. Ne halkeilevat pahasti lahoavat varmasti. Talvikaatoinen kestää, mutta sekin halkeilee ja alkaa vettymään, jos sen kaataa alakuulla. Siksi tämä helmikuun yläkuu on tärkeää käyttää hyödyksi. Nyt tulee kunnollista.
- Yläkuulla ja etenkin lähellä täysikuuta ja täysikuulla kaadettu puu pitää kuoria heti, ettei se ala sinistymään. Kun tästä pitää huolen, saa kaunista ja puhdasta rakennuspuuta.
- Myös haapapuita voi kaataa rakennuspuuksi helmikuun yläkuulla, eikä sekään halkea kuivuessaan.
- Yläkuulla kaadetun puun syyt ovat tiukasti kiinni, ja se vaikuttaa puun rakennuslujuuteen. Alakuulla kaadetusta puusta tehty lauta katkeaa ja halkeaa painon alla, yläkuinen kestää paljon suurempaa taakkaa. Puun lujuutta ei voi määritellä oikein ottamatta huomioon kaatopäivän kuunvaihetta.
- Mäntyä ja kuusta voi kaataa nyt polttopuuksi. Pihka palaa hyvin, joten puulle tulee hyvä lämpöarvo. Jos lehtipuuta kuten koivua, leppää, haapaa, jne. kaataa nyt, se ei kuivu kunnolla, ja sen kanto vuotaa paljon mahlaa keväällä, alkaen kesällä työntää juurivesaa. Se ei lahoa pois vaan jatkaa elämää ja tekee uuden puun.
- Jos lehtipuusta sahaa ison oksan poikki talven yläkuulla, alkaa sahauspinta vuotamaan mahlaa kun kevät tulee, ja jatkaa vuotamista koko kevään ajan heikentäen puuta. Mitä lähempänä täysikuuta oksan sahaa, sen suurempi vuoto.
- Lehtipuiden paras kaatoaika polttopuuksi on vasta laskevalla kuulla eli alakuulla, mieluiten reilusti täysikuun jälkeen.
- Puun kaatoajoista eri tarkoituksiin paljon lisää kirjassa: Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa. Kirjasta löytyy myös maaliskuinen palamattoman puun kaatoaika. Sitä on mielenkiintoista testata.
- Nyt kaadetun haavan kuori pysyy pitkään tuoreena, ja eläimet tulevat syömään sitä innolla. Keväällä se kuitenkin alkaa työntää juurivesaa, joten jos haavasta haluaa eroon, pitää leikata juurivesat sitten pois heinäkuun alakuun kannalla, että saa niistä puhdin pois.
- Noen palaminen uunin tiilissä tai takan reunassa tai hiilihangossa ennustaa pakkasen jatkumista ja kiristymistä, samoin se jos tuli räiskyy niin että paiskoo hiiliä ulos takasta. Takan edustan pelti kannattaakin olla paikoillaan, kun sääennustus lupaa kylmenevää, ettei lattialle putoava hiili sytytä mitään palamaan.
- Hiilet tuntuvat kevyiltä ja alkavat helistä niitä liikuttaessa jo ennen kuin pakkanen kiristyy. Kun hiiliä liikuteltaessa niiden ääni muuttuu vähemmän heliseväksi, pakkanen on lauhtumassa, samoin jos tuli alkaa pitää humisevaa ääntä palaessaan.
- Näistä neuvoista ja monista muista sään enteistä vanhan kansan sääennustuskirjassa Sään merkit ympäristössä.

Leipominen ja maidon käsittely

- Taikina nousee yhä paremmin kun nouseva kuu jatkuu kohti täysikuuta, ja täysikuulla tuntuu ettei taikina lopu vaikka kuinka leipoo. Se nousee yli äyräidensä ja leipiin tulee isoja ilmakuplia. Myös pullataikina nousee paremmin nousevan kuun eli yläkuun aikaan.
- Nousevalla kuulla ihan parhaita leipomispäiviä ovat kuukalenterin kukkapäivät (kuk-lyhenne Yläkuun kalentereissa). 17.-18.2. olevat kukkapäivät osuvat juuri viikonloppuun. Siis silloin leipomaan!
- Nousevalla kuulla leivottu leipä pysyy pitkään tuoreena. Vesi ei siitä haihdu yhtä nopeasti kuin laskevalla kuulla leivotusta.
- Kuivaherneistä tehdystä hernekeitosta tulee nousevalla kuulla vetistä ja kuoret pysyvät kovina, mutta laskevalla kuulla paksua ja pehmeää.
- Olut, viini, kombucha, kotikalja ja muut käyttämällä tehtävät juomat lähtevät nopeammin käymään nousevan kuun aikaan, ja niihin tulee korkeampi alkoholipitoisuus, mutta ne eivät kestä yhtä pitkää säilytystä kuin laskevalla kuulla aloitetut.
- Juustoista tulee nyt meheviä ja hyllyviä tuorejuustoja, sillä heraa irtoaa vähemmän. Maito- ja piimäjuustoista tulee herkullisia, eikä hera valu niiden aluslautaselle, vaan ne näyttävät kauniilta tarjolle laitettaessa. Juustomuotin pohjakuvio näkyy vain hennosti niiden pinnassa, toisin kuin alakuulla tehtäessä.
- Erilaisten kiinteiden juustojen teosta kotikonstein kertoo Vesa Raita facebookryhmässä: Juustoa kotikonstein.
- Miltä tuntuisi oppia tekemään oma Mozzarella, Halloumi, Edam, Cheddar, Emmental, Jarlsberg, Port Salut, Camembert, Gorgonzola, Havarti, tai muu "kaupan juusto"? Ihanaa että näitä joku opettaa tekemään Suomessa kotikonstein. Meillä kun on vanha juustontekoperinne ja upeita puisia juustokehiä, eli juustomuotteja museoissa. Kirjastosta löytyy vielä ainakin näistä esittelevä kirja nimeltä: Juusto muotissa.
- Pitkään kypsytettävistä juustoista saa tiiviimpiä ja säilyvämpiä tekemällä ne alakuulla.
- Viili, kefiiri ja jugurtti kaikki onnistuvat hienosti yläkuulla eli nousevalla kuulla, ja etenkin ilma- eli kukkapäivinä (Yläkuun kuukalentereissa kuk-lyhenne).

Rakentamisen työt

- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu. Tärkeimmät rakentamisen työt pitäisi tehdä alakuun eli laskevan kuun aikaan, jotta rakenteista tulee tiiviitä ja lujia, ja jotta kosteus haihtuu paremmin pois rakenteista. Sähkötyöt eivät ole riippuvaisia kuunvaiheesta, joten niitä voi tehdä yläkuullakin.
- Huonoin aika kasata talopaketti tontille on juuri ennen täysikuuta ja täysikuun päivänä. Liitokset elävät vuosia ja niistä vetää, kosteutta kertyy rakenteisiin, eikä haihdu pois ja nitinä, narina, ja muut omituiset elämisestä tulevat äänet ihmetyttävät kaikkia. Kukaan ei tunnu saavan selville, miksi lattiarakenteet elävät, kynnykset irtoavat tai ovet jumittavat. Täysikuun aika on huonointa rakentamisaikaa jopa sisätiloissa tehtyjen elementtien kasaamiselle.
- Kosteusvaurioiden korjaamisessa on tärkeää tehdä se työ aina alakuulla, ja tehdä kuivatuksen viimeiset päivät aina alakuun puolella, että loppukin kosteus haihtuu pois. Uudet materiaalit asennetaan korjattavaan kohtaan myös alakuulla, jotta yhtään kosteutta ei jäisi suljetun pinnan alle ja taakse eikä jäljelle jääneet homeitiöt enää lähde kasvamaan uutta.
- Talon ja muiden rakennusten rakentamisessa ja korjaamisessa säästyy paljon rahaa ja vaivaa, kun osaa välttää edes ne kaikkein huonoimmat päivät. Joka työtä ei tarvitse tehdä parhaaseen aikaan, toiseksi paraskin riittää, joten hyviä päiviä on paljon. Näistä lisää kirjassa: Kuun vaikutus rakentamiseen. Kirja kertoo mikä on lopputulos huonoimpana ja parhaimpana päivänä, joten voi punnita niiden eroa ja tärkeyttä itselle, ja kirjan lopussa on kuukalenteri vuoden 2025 loppuun asti, sen jälkeen löytyy lisäkalenterisivuja ensi talvena tuleville vuosille samasta nettikaupasta.

Pyykin pesu, siivous ja kukkien kastelu

- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu, ja siivous ja pyykinpesu saavat jäädä vähemmälle. Vain välttämätön tehdään nyt, ja isommat siivoukset ja pyykkivuoret vasta alakuulla 25.2. ja siitä eteenpäin. Silloin tahrat lähtevät jälleen varmemmin ja siivotut pinnat pysyvät pitempään puhtaina. Nyt yläkuulla vedellä pesty pinta kerää nopeasti likaa uudelleen.
- Myöskään lumihangessa mattojen ym. puhdistaminen ei toimi yhtä hyvin nousevan kuun aikaan. Nyt tomu ei irtoa matosta yhtä hyvin kuin alakuulla, jolloin lumi vetää sen puoleensa paremmin ja se pöllyää tampatessa enemmän.
- Käsittelemätön villalanka on parempi pestä nousevan kuun eli yläkuun aikaan, sillä ilman nykyajan käsittelyä villainen neule tai sukka tai muu vanuttuu helposti alakuun pesussa.
- Kasvien kastelun parhaat päivät eli vesipäivät ovat su-ma 11.-12.2. ja ti-ke 20.-21.2. Ne on merkitty Yläkuu kustannuksen kuukalentereihin vesipisaran kuvalla. Koska elementit vaihtuvat toiseksi vähitellen, alkaa vesipäivän vaikutus toisinaan jo edellisen päivän iltana. Vaikutus alkaa voimalla ja vähenee sitten vähitellen merkin vaihtuessa kalenterissa seuraavaksi.
- Etenkin ensimmäisenä kahdesta peräkkäisestä vesipäivästä huomaa kukkapurkkien mullan kuivuvan nopeasti, ja maljakosta häviävän vettä senttikaupalla. Jos ei ehdi kastella ensimmäisenä vesipäivänä heti aamulla, on parempi kastella niitä jo edellisenä iltana. Joskus vaikutus jopa näkyy jo edellisenä iltana selvästi, mutta etenkin ensimmäisen vesipäivän vaikutus näkyy hurjan selvästi. Molempina vesipäivinä kastellaan, ja ylimääräinen kaadetaan lopuksi aluslautaselta pois.
- Näinä päivinä kasvit imevät vettä varastoon, ja voivat sitten erityisen hyvin vesivarastonsa ansiosta. Ne pysyvät vastustuskykyisempinä ja kasvavat paljon paremmin.
- Sisäkukkia ei pitäisi kastella kahtena päivänä ennen vesipäiviä (kuk eli kukkapäivät), sillä se altistaa ne punkeille tai kirvoille, pitää purkin märkänä pitkään ja kerää helposti sieni- tai homekasvustoa, tai pieniä kärpäsiä mullan pintaan. Kasvi ei pysty kukkapäivinä imemään suurta vesimäärää käyttöönsä, ja se jää pitämään multaa läpimärkänä, tarjoten sienille, homeille ja ötököille kasvumahdollisuuden.

Hiukset ja kynnet

- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu ja nyt leikatut hiukset kasvavat jatkossa nopeammin. Jos on hento hiuslaatu, kannattaa leikata ne erityisen hyvinä päivinä 22.-24.2. niin ne alkavat vahvistua ja tuuheutua sen lisäksi että kasvavat jatkossa nopeammin.
- Väri tarttuu nyt paremmin ja kestää pitempään kauniina. Permanentti onnistuu pitkiinkin hiuksiin.
- Vesipäiviä su-ma 11.-12.2. ja ti-ke 20.-21.2. kannattaa kuitenkin välttää. Ne eivät ole hyviä hiusten leikkuulle, värjäykselle tai permanentille. Vesipäivinä leikkaamalla voi saada hiukset jatkossa menemään helposti takkuun ja jäämään epäsiistin näköiseksi. Pelkkä peseminen vesipäivinä tekee ne sähköisiksi.
- Kynsienleikkuupäivät ovat to 15.2. ja ke 21.2. sormien ja varpaiden kynsille. Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan. Pohjoisessa kun aurinko ei nouse tai laske, on kynsienleikkuu aika klo 19-23, kun aurinko on samassa ilmansuunnassa kuin se illalla aina on - vaikka se jääkin horisontin alle.
- Kannattaa mieluummin laittaa laastari lohjenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla. Jos kuitenkin joutuu leikkaamaan kynttä väärään aikaan, saa sitä heikentävän vaikutuksen korjattua leikkaamalla tai viilaamalla samaa kynttä seuraavan kerran, kun on oikea aika.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2024". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Neuvot löytyvät myös Hyvän kuun aikaan 2024 -kalenterista, jossa on niin puutarhan kuin terveydenkin neuvot samoissa kansissa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2024, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2024 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä osa kehoa on milloinkin aktiivisena ja herkkänä. Näitä kehonosia hoidetaan tämän nousevan kuun eli yläkuun aikana (2024):

- Su-ma 11.-12.2. jalkaterät nilkasta varpaisiin ja myös koko keho herkkänä. Ti-ke 13.-14.2. pään yläosa, aivot, silmät, otsa- ja poskiontelot, nenä ja ylähampaiden juuret. To-pe 15.-16.2. suu, hampaat, alaleuka, nielu, kurkku, korvat, äänihuulet, kilpirauhanen, kaula ja niska. La-ma 17.-19.2. hartiat, käsivarret, kädet ja keuhkojen yläosa. Ti-ke 20.-21.2. rinnat, keuhkot, ruokatorvi, mahalaukku, maksa ja sappi. To-la 22.-24.2. sydän, aortta, valtimot pallea ja selkä.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta, voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.

- Su-ma 11.-12.2. pidetään huolta jaloista, ja huomioidaan että koko keho reagoi kaikkeen tavallista herkemmin. Hyvä aika ottaa jalkakylpyjä ja hieroa jalkoja, mutta ei raspata rajusti kovettumia - se tehdään alakuulla eli laskevalla kuulla. Hyvä aika helliä jalkoja ja pitää huolta, että ne pysyvät lämpiminä riittävän väljissä jalkineissa, joissa mahtuu liikuttelemaan varpaita.
- Huono aika kylmettää jalkoja, pitää niitä liian pienissä jalkineissa, seisoa pitkään jos ei ole tottunut ja rikkoa ihon pintaa jaloista. Eli ei uusia jalkineita ensi kertaa nyt käyttöön, ettei tule rakkoja ihoon. Nyt saadut haavat jaloissa paranevat huonommin.
- Laskiaisen vietossa on tärkeää etteivät nilkat saa kylmää lunta, eikä monoista tule hiertymää kantapäähän.
- Koko keho on herkkä kaikenlaisille ärsykkeille, joten jos huomaa ylireagoivansa, se voi johtua vain näistä päivistä. Alkoholi ei sovi yhtä hyvin kuin muina päivinä, allerginen reaktio voi olla oudon voimakas ja sään vaikutus korostua näinä päivinä.
- Ti-ke 13.-14.2. on tärkeää pitää pää lämpimänä, eli pipo tai huivi päässä, etenkin jos ulkona on huono sää tai kylmä tuuli. Näinä päivinä ei ole hyvä palelluttaa nenänpäätä, eikä nyppiä kulmakarvoja, eikä saada haavoja pään yläosaan. Kuhmun saaminen päähän juuri näinä päivinä aiheuttaa hitaammin paranevan ja kauemmin kipeänä pysyvän paikan.
- Hyvä päivä hoitaa hiuspohjaa päähieronnalla, hiusöljyllä ja hiusnaamioilla. Kaikki imeytyy hyvin niin hiuspohjaan kuin otsaan ja kasvojen yläosaan. Ei vahvoja aineita silmäluomille näinä päivinä, ja jos näkö hiukan heittää, se menee ohitse, kun nämä päivät menevät ohitse.
- Hiusten värjäys onnistuu hyvin, mutta jos käyttää vahvoja aineita ja on herkkä päänahka, näinä päivinä ei kannata värjätä, sillä käytetyt aineet imeytyvät hiuksen lisäksi myös hyvin päänahkaan ja hiusväri voi jäädä näkyviin kasvojen puolelle pitemmäksi aikaa tai tehdä allergisen reaktion. Sama kulmakarvojen värjäyksessä.
- To-pe 15.-16.2. hoidetaan suuta ja hampaita, varotaan puraisemasta niin että paikka lähtee tai tökkäämästä hammastikulla tai -langalla liikaa ikeneen. Suun alue on herkkänä, ja sitä on paras hoitaa lempeillä keinoilla. Huono aika hammashoidoille, huulitäytteille tai huulien kestorajauksille.
- Kasvonaamiot imeytyvät hyvin ja ravitsevat aineet pääsevät ihoon. Kasvojen hieronta auttaa hyvin, samoin kasvojen lihasten venytys ilmeilemällä. Lämpö ja höyryhengitys parantavat kasvojen ja suun aluetta, etenkin jos mukana on yrttejä tai eteerisiä öljyjä. Hampaita voi ohimennen vihloa, mutta se voikin mennä ohi itsestään parissa päivässä.
- Hyvät päivät tehdä niskahieronta, pitää kuumaa kaurapussia tai kuumavesipulloa niskalla, suojata niska viimalta ja pitää kaula lämpöisenä. Kun verenkierto tällä alueella saa olla koko päivän ja yön hyvänä, keho itse korjaa soluja ja parantaa monia vaivoja.
- Jos kylmettää kaulan ja niskan tai kurkun näinä päivinä, voi saada flunssan joka kestää pitkään. Jos ulkona kylmettyy, voi kompensoida sen kun sisälle tultua ottaa kuuman jalkakylvyn tai menee kuumaan suihkuun tai saunaan ja lämmittää kehon kunnolla heti sisälle tultuaan. Jos jumittaa hartioita näinä päivinä, eikä venyttele ja lämmitä niitä, voi saada seuraaville päiville hartiat pahasti jumiin.
- La-ma 17.-19.2. hoidetaan hartioiden lihaksia ja käsivarsia, pidetään ne lämpimänä ja nostellaan painoja. Nyt lihakset kasvavat tehokkaasti, ja tämän alueen verenkierron on tärkeä pysyä hyvänä. Ei siis käsien kylmettämistä ulkotöissä eikä viimaa hartioille. Kuuma käsikylpy tekee hyvää jos on särkyjä käsissä, tai ranne jumissa. Kipeää olkapäätä on hyvä hoitaa kuumavesipullolla tai saunomalla näinä päivinä, sekä liikuttamalla kättä rennosti mutta laajoilla liikkeillä, että veri kiertää hyvin.
- Hoitamalla käsien, olkapäiden ja hartioiden vaivoja akupunktiolla, osteopatialla, vyöhyketerapialla, refleksologialla, aromaterapialla, hermoratahieronnalla, jne. näinä päivinä saa todella hyviä tuloksia.
- Ti-ke 20.-21.2. hoidetaan ruokatorven ja mahalaukun sekä maksan vaivoja. Närästyksen välttämiseksi voi syödä itselle paremmin sopivaa näinä päivinä, tai juoda raa'asta perunasta tehtyä tuoremehua, tai raakojen perunanpalojen liotusvettä.
- Maksa haluaisi uusiutua ja käyttää voimat oman toimintansa parantamiseen. Näinä päivinä olisi hyvä juoda voikukkateetä tms. maksayrttiä maksan avuksi, pitää kuumavesipulloa maksan kohdalla tv:tä katsoessa tai sängyssä maatessa edes tunnin ajan, ja jättää kaikki sokeripitoinen syömättä. Mitä vähemmän sokeria ja jauhoja ruuassa, sen helpommalla maksa pääsee näinä päivinä ja voi käyttää ajan paranemiseen.
- Helpottamalla maksan taakkaa voi välttyä sappikivikohtaukseltakin. Sappikiviä liuottaa omenamehun omenahappo, joten vanha sanonta "omena päivässä pitää lääkärin loitolla" pitää paikkansa. Maksa tekee kuona-aineista pieniä pallukoita, jotka pehmeinä pääsevät sappirakkoon ja sieltä suoleen ja ulosteen mukana pois. Mutta jos niitä tulee liikaa ja ne kovettuvat, niiden poistuminen vaikeutuu ja ne voivat tukkia sappitiehyen tai jäädä sappirakkoon.
- Maksapäivinä on siksi hyvä aina ennalta hoitaa maksaa hoidoilla, yrteillä ja lämmöllä, sekä riittävällä lämpimän juoman juomisella, että vaivoja ei tulisi. Jos jatkuvasti syö paljon sokeripitoista ruokaa, maksa on kovilla ja kaipaisi lepotaukoja. Jos sitten näinä päivinä lisää vielä rasitusta, voivat vaivat pahentua. Mutta lepuuttamalla maksan ja mahalaukun aluetta näinä päivinä, voi päinvastoin parantaa paljon.
- Jos haluaa jättää aamiaisen väliin, tai syödä tavallista vähemmän ja helposti sulavaa ruokaa, vaikka kuumaa keittoa, pääseekin maksa ja mahalaukku molemmat vähemmällä rasituksella näistä päivistä ohitse. Jos taas syö paljon närästystä pahentavaa ruokaa, voi saada pahaa jälkeä ruokatorveen mahan sisällön noustessa ylämäkeen.
- Jos ruokatorvi ja kurkunpää on jo tulehtuneena ja paksuntuneena jatkuvasta mahahapon noususta, eikä pillerin nieleminen enää ole helppoa turvotuksen ja tulehduksen takia, on tärkeää olla ärsyttämättä vatsaa näinä päivinä. Hyvin pieni määrä ruokaa tai paastopäivä antavat tulehdukselle tilaisuuden parantua hyvin juuri näinä päivinä.
- Moni luulee että happoa on liikaa ja syö närästyslääkkeitä tai happosalpaajia, vatsansuojalääkettä tai muuta minkä tarkoitus on neutraloida hapot. Mutta neutralointi nostaa pH:n, kun maha taas tarvitsee matalan pH:n että se voi pilkkoa ruuan velliksi, joka imeytyy suolessa. Hapon on tarkoitus olla vahvaa, että bakteerit kuolevat, ruokamyrkytyksiä ei tule ja maha ei turpoa bakteerien kaasuista ruokailun jälkeen.
- Jos siis happoa on liian vähän, maha turpoaa, ja kaasun paine mahassa työntää osan sen sisällöstä ylämäkeen ruokatorveen - joka palaa puhki, koska ei kestä yhtään happoa. Silloin happoa ei suinkaan ole liikaa, vaan happo on väärässä paikassa! Lisäämällä happoa mahaan, saadaan bakteerit heti kuolemaan, turvotusta ei tulekaan ja kaasun paine ei pullista mahan sisältöä enää ruokatorveen. Tämä aine on ruokakaupoissa ja luontaistuotekaupoissa myytävä "Betaine HCL pepsin".
- Betaine HCL pepsin -kapseleita on helpompi käyttää ja ne ovat vahvempia. HCL=hydrokloridi=suolahappo. Niitä on monelta valmistajalta, mutta tärkein ero on määrässä. Solgar:in tuotesarjan ruskeissa lasipurkeissa myydään laimeampaa, joita pitää ottaa useampi per ateria. Jauhoisina tabletteina ne ovat vaikeampia nieltäviä. Parempia saa tilaamalla iherb.com nettikaupasta kapselimuotoisia, jos omassa luontaiskaupassa ei ole. Mutta myös suomalainen Puhdistamo-tuotesarja sisältää näitä ihan kotimaisella nimellä "Suolahappo".
- Itse pitää kokeilla, montako joutuu ottamaan joka aterialla, että turvotusta ei tule ja vatsa on hiljaa ja ruoka sulaa, eikä ilmavaivojakaan enää tule. Vahvempia kapseleita 2-6 kpl, laimeampia tabletteja 4-12 per ateria. Mitä isompi pihvi, sen enemmän suolahappoa tarvitaan.
- Turistiripuliakaan ei enää tule, ja lasten oksennustauti ei tartu aikuisiin, kun ottaa näiden alkaessa noin 2 kpl Betaine HCL pepsin -kapseleita tai noin 4 kpl Solgarin tabletteja. Pieni hapon lisäys mahalaukussa tappaa bakteerit saman tien. Näitä voi antaa myös lapsille, vanhemman harkinnan mukaan.
- Jos ottaa liian monta, tulee lämmön ja nälän tunne mahaan. Silloin juodaan vain lasi vettä, maitoa tms neutraalia, ja happo laimenee heti - aivan kuin silloin kun ruoka ei ole valmista ja lapsi kertoo että nälkä kurnii jo ja äiti sanoo että juo tuosta vähän ensin. Mahahappo poistuu heti ruuan sulaessa noin tunnissa, joten nämä eivät kerry elimistöön ja näitä voi turvallisesti käyttää vaikka miten pitkään.
- Parasta olisi kuitenkin muuttaa ruokavaliota niin, että ruoka alkaa sulaa jälleen, happoa muodostuu jälleen eikä sitä tarvitse ottaa lisäravinteena. Usein raudanpuute tekee närästyksen ja heikon mahahapon tuotannon vuoksi. Tällöin pitää korjata raudanpuute, että mahahappoa jälleen muodostuu riittävä määrä. Betaine HCL pepsin -kapselit tai tabletit auttavat hienosti sulattamaan ruokaa sillä aikaa, ja pitävät närästyksen poissa. Ruokatorvi paranee, nieleminen helpottuu, jatkuvat nielurisatulehdukset loppuvat ja kurkkusyöpää ei tulekaan.
- PH:ta laskevan suolahapon sijaan apteekki myy pH:ta nostavia vatsalääkkeitä ja varoittaa syömästä niitä närästykseen yli kahta viikkoa. Ne kun estävät kaikkien hivenaineiden sulamisen ja imeytymisen ruuasta, ja tuloksena on ajan myötä vakava hiven- ja kivennäisaineiden puute. Kun kysyin tästä närästyslääkkeiden pitkäaikaisen käytön aiheuttamasta ongelmasta farmaseutilta isossa apteekkiketjussa, hän osoitti kahta muuta seinustaa, ja sanoi "sitä varten meillä on nämä hiven- ja kivennäisainepillerit".
- Koska ihminen ei ole bakteereita pötsissä elättävä märehtijä kuten lehmä tai lammas, vaan sekaravinnon- eli myös lihansyöjä, mahassamme on oltava mahahappoa, että ruoka liukenee siellä velliksi ja sen sisältämät hiven- ja kivennäisaineet voivat imeytyä. Pitämällä huolta mahahapon tuotannosta ja ymmärtämällä sen oikein pysymme myös terveenä. Eikä lisäravinteita tarvitse ottaa purkista, kun ne imeytyvät ruuasta.
- To-la 22.-24.2. hoidetaan sydäntä ja ennen kaikkea varotaan ylirasittamasta sydäntä näinä päivinä, sillä nyt on täysikuun vaikutus yhtä aikaa sydänpäivien kanssa.
- Jos on yhtään ylimääräisiä sydänoireita, niin nyt on tärkeää mennä heti hoitoon ihan varmuuden vuoksi. Mutta jos tietää että oma sydän on terve ja se vain nyt hyppii epätasaisesti tai lyö ylimääräistä, niin itsetuntemukseen luottaen voi ottaa rauhallisesti, ja odottaa että täysikuu ja sydänpäivät menevät ohitse, ja lauantai-illasta 24.2. alkaen ja etenkin sunnuntaina 25.2. olo on jo paljon parempi. Jokaisen on arvioitava itse, ja jos ei tiedä, niin parempi virsta väärään kuin vaaksa vaaraan. Ainakin saa hoidon heti.
- Jos on vakavia sydänvaivoja, ja sen vuoksi aortan repeämän pelko, on tärkeää ottaa hyvin rauhallisesti näinä päivinä. Täysikuu altistaa verisuonia repeämiselle ja vielä enemmän, jos niissä on ennalta paha sairaus. Verenvuoto haavoista tai repeämistä on runsaampaa täysikuulla. Sairaanhoitajat näkevät tämän päivystyksessä.
- Kun itseä ei rasita kehonosan herkkyyspäivinä, jää moni paha vaiva ja kohtaus tulematta, ja mitään ei tapahdukaan. Jos taas ylirasituksella tai sairauden vuoksi joutuu juuri täysikuun aikaan hoitoon, siellä on lisäksi usein jonoa, sillä vaivat kasaantuvat herkkyyspäiville ja täysikuulle. On hyvä olla tietoinen tästä, ja vain kerran vuodessa sydämen herkkyyspäivät osuvat täysikuulle.
- Itse voi tehdä paljon pitämällä huolta että juo riittävästi, ottaa sopivasti suolaa ja pitää kehon näin hyvin nesteytettynä. Lämpö pitää verenkierron hyvänä, ja jos osaa ja voi maadoittua talvella koskettamalla paljain jaloin maanpintaa tai nojaamalla paljain käsin puihin pihalla, saa kehosta ylimääräistä sähköistä rasitusta vähennettyä. Jos saa sähköiskuja näinä päivinä, on parempi antaa sähkön purkautua sisälläkin heti koskemalla usein metallia, ja vaihtamalla päälle sellaiset vaatteet, jotka eivät ainakaan tee hankauksella enää lisää sähköisyyttä.
- Joissain taloissa vesikiertopatterit johtavat sähkön maahan eli maadoittavat, sillä niiden putkisto on metallia ja menee betonilattian läpi, ja betoni maadoittaa. Silloin nojaaminen tai koskettaminen näihin pattereihin auttaa maadoittamaan, etenkin kun koskettaa patterin maalaamatonta liitospintaa. Olen kuullut tästä monia kertomuksia, miten sydämen syke rauhoittui vartin vesikiertopatteriin nojaamalla. Konsteissa löytyy, tärkeää on löytää itselle toimiva.
- Sydämen lisäksi nämä ovat myös selän herkkyyspäivät, ja on tärkeää pitää selkä lämpimänä ulkona ollessa. Selkälihasten hieronta auttaa hyvin, mutta se ei saa olla liian rajua, sillä vähempi antaa täysikuulla paremman tuloksen. Jos sauna sopii itselle, saunan lämpö tekee selälle erityisen hyvää. Sydäntä ei kuitenkaan saa saunomalla nyt rasittaa.
- Pallealihaskin on herkkänä ja ei ole ihme, jos tulee hikka. Rauhallisesti syvään hengittämällä se helpottaa. Mitä hitaammin ja rennommin vetää syvään henkeä, sen nopeammin pallealihaksen saa rentoutumaan ja hikan loppumaan. Pallean hidas venytys selällään maatessa voi myös laukaista kouristuksen ja lopettaa hikan. Tärkeää on että tekee liikkeen ihan rennosti ja rauhallisesti.
- Jos sydän on terve ja pitää talviurheilusta, täysikuu antaa nyt lisää voimaa ja sydän jaksaa erityisen hyvin tuoda happea lihaksiin. Tämä yhdistelmä on siis myös positiivinen asia, ja siitä pääsee hyötymään vaikka hiihtolenkillä. Sydänlihas vahvistuu näinä päivinä harjoittelusta vielä lisää, samoin kuin selän lihakset ja palleakin. Kun ei ole perussairauksia, pääsee kokemaan näiden päivien positiivisen vaikutuksen.
- Positiivisesta ei aina tule puhuttua yhtä paljon, mutta yhtä lailla se näkyy. Lapsilla riittää virtaa ja uni ei meinaa tulla, kun on täysikuu ja sydämen ja verenkierron aktiivisuuspäivät. On hyvä osata olla ymmärtäväinen sillä eivät lapset sille mitään voi, että jaksavat touhuta tavallista myöhempään, eikä uni vain tule.
- Täysikuu osuu viikonloppuun, joten jo perjantai-iltana on hiihtokeskuksissa ja muissa juhlintapaikoissa meno tavallista vilkkaampaa. Juhlia jaksaa vaikka läpi koko yön. Uhkarohkeilta päähänpistoilta olisi silti hyvä välttyä, vaikka lisääntynyt energisyys houkuttelisikin ylimääräisiin tempauksiin. Aina ei tarvitse seurata jokaista päähänpistoa, ja liikenteessä on hyvä olla valppaana aina täysikuun aikaan.
- Jos sää pysyy kauniina, eikä tule aurinkomyrskyjäkään, täysikuu voi mennä ohitse ilman suurta vaikutusta. Kuu on nyt kauimpana Maasta täysikuun aikaan, eli on superkuun vastakohta. Keskimääräistä vähäisempi täysikuun vaikutus. Ehkäpä se auttaa sydänvaivojenkin kanssa, eikä mitään kummempaa tarvitse huolestuakaan.
- Koska täysikuulla jaksaa juhlia, on kiva tavata ystäviä juuri täysikuun viikonloppuina. Ruoka sulaa hyvin ja jaksaa seurustella paremmin. Riitaa ei tule niin helposti, vaikka juodaan alkoholia, sillä virkuisuus auttaa ja keho sulattaa alkoholin täysikuulla paremmin. Myös ruokaa kuluu enemmän täysikuun aikaan, joten jos järjestää juhlat on hyvä varata vähän ylimääräistä.
- Talviset täysikuut ovat komean kuutamon aikaa. Täysikuut ovat talvisin aina korkealla ja sen vuoksi pitkän aikaa valaisemassa hankia. Ulkona näkee ilman lisävaloa ja on hienoa näyttää lapsillekin, miten kuunvalo on auttanut meitä ennen sähkövalon aikakautta. Ihan hyvin pärjää pelkällä kuutamolla, eikä tarvitse taskulamppuakaan. Kaupungissa tätä ei ehkä pääse yhtä hyvin kokemaan, mutta katuvalojen alta poistuessa talvinen kuutamo on erityisen komeaa katseltavaa. Ei ihme, jos ei malta nukkua, kun ulkona on niin mystisen kaunista katseltavaa ja ihmeteltävää.

Leikkaukset ja ajankohdan konsultaatiot

- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu, ja huonompaa aikaa useimmille leikkauksille. Haava kasvaa enemmän arpikudosta, ja tulehduksia voi tulla helpommin, etenkin täysikuun edellä ja täysikuulla. Poistettu kudos tai kasvain alkaa helpommin kasvamaan uutta. Särky kestää pitempään. Verenvuoto on runsaampaa täysikuun ja kahden täysikuuta edeltävän päivän haavoista, ja voi haitata leikkausta. Täysikuulla tehdyn haavan reunat hylkivät toisiaan eivätkä ala kasvaa umpeen tikeistä huolimatta. Näitä haavoja joutuu hoitamaan tavallista tarkemmin ja pitempään.
- Auringon vuotuiskierrossa on 19.2. asti säärien ja nilkkojen, sekä laskimoiden herkkyysaika. Näiden alueen leikkauksista ei tule yhtä hyvää lopputulosta kuin muiden 11 kuukauden aikana. Keho itse korjaa kyseisen alueen soluja ja leikkaushaava häiritsee niin hermojen, verenkierron kuin nestevirtausten toimintaa juuri, kun ne ovat herkimmillään. 19.2. alkaa jalkaterien herkkyysaika eikä ole hyvä tehdä jalkaterän alueen leikkauksia, ja 20.3. pään yläosan herkkyysaika, eikä ole hyvä tehdä kasvojen yläosan kauneusleikkauksia, aivoleikkauksia, silmäleikkauksia tai nenän ja poskionteloiden leikkauksia 20.3. saakka.
- Jos on välttämätöntä ottaa biopsia, koepala, jostain kasvaimesta tai kystasta tms. ennen leikkausta, se on parempi tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla, ettei kasvain leviä eikä kysta valuta sisältöään muualle elimistöön yhtä herkästi kuin yläkuulla. Alakuulla tehty reikä umpeutuu paremmin, mutta silti on riski, että elimistön pussin sisään sulkemat haitalliset aineet leviävät takaisin verenkiertoon ja muihin kudoksiin.
- Myös rokotteiden ottamiselle, mikäli niitä päätyy ottamaan, on alakuu eli laskeva kuu parempaa aikaa. Rokotteen jälkeen ei saa rasittaa sydäntä liikunnalla kolmeen päivään, vaan keho tarvitsee lepoajan. Ei käsivarren herkkyyspäivinä käsivarteen jne.
- Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei ole hyvä hoitaa leikkauksin niinä 2-3 päivänä, kun keho itse sitä parantaa, vaan leikata kuunkierron muina päivinä. Kts. herkkyyspäivät yllä. Ne eivät alakaan toipua leikkauksen jälkeen, koska niiden aluetta on vaurioitettu niiden herkkyyspäivinä. Ikään kuin olisi katkottu niiden neste- ja sähkövirtaukset, juuri kun keho yritti itse korjata aluetta täydellä teholla.
- Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole koskaan hyviä leikkauksille. Haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat tulehtua. Vain hätäleikkaukset täysikuun päivinä, ja silloin tarkka, pitempikestoinen jälkihoito.
- Useimmille leikkauksille täysikuun jälkeinen alakuu eli laskeva kuu on hyvää aikaa. Kirurgin ammattitaito on kuitenkin osata päätellä, milloin yläkuu on hyvä aika jollekin leikkaukselle, sillä yläkuulla leikattu kudos kasvaa enemmän takaisin, ja tästä on toisinaan apua, jos esim. pitää saada luuta kasvamaan lisää, tai osin poistettu maksa kasvamaan takaisin. Kansanperinne osaa yleissäännön, kokemus leikkauksien tuloksista kertyy kirurgeille. Jotkut kirurgit tietävätkin tästä ja hyödyntävät tätä, mutta usein hiljaisena sisäpiirin tietona.
- Kun tietää mitkä ovat huonoimmat leikkausajankohdat, ja jättää ne välistä, voi turvallisin mielin mennä hyvään hoitoon. Suurin osa päivistä on riittävän hyviä normaaleihin toimenpiteisiin. Jos on jo itse huomannut kuunkierron eri päivien vaikutusten erot, voi olla innostusta etsiä aina kaikkein parhaimmat ajankohdat itselle ja läheisille. Mutta sen erottamiseen mikä on hiukan parempi kuin lähes yhtä hyvä, vaaditaan jo leikkauksia suorittavan tahon arvio kaikista muistakin vaikuttavista tekijöistä. Siksi tässä luetellaan kansanperinteen kokemuksella ne huonoimmat päivät.
- Konsultaatioita tarkemmin näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta "Kuustakuuhun sivustolta, josta löytyy hänen numeronsa." Hänellä on pitkä kokemus siitä miten eri kehonosat reagoivat kuunkierron mittaan, ja hän on jo vuosien ajan auttanut löytämään parhaat ajankohdat.

Hammashoidot ja ajankohdan konsultaatiot

- Nyt on nouseva kuu eli yläkuu, ja huonompaa aikaa hammashoidoille. Erityisen huonoja ovat 13.-16.2. ja täysikuun päivät 22.-24.2. Paikat ja implantit eivät kiinnity yhtä tiukasti ja pysyvästi kuin alakuulla. Hampaan poistokuoppa tulehtuu herkemmin ja särky kestää pitempään. Hammaskiveä alkaa tulla nopeammin takaisin puhdistamisen jälkeen.
- Kannattaa varata aika alakuun päiville 25.2.-9.3. ja varata vaikka useampi peräkkäinen aika että saa hoidettua hampaat kuntoon parhaina päivinä. Keväällä on paljon vähemmän hyviä päiviä, joten tämä jakso kannattaa nyt käyttää hyödyksi. Pääsee paljon vähemmällä, kun nyt tarttuu toimeen ja kysyy ahkeraan vaikka peruutusaikoja, sillä keväällä monen hampaat oireilevat ja juuri silloin ei näin hyviä päiviä ole kahteen kuukauteen tarjolla.
- Vain muotti ikenistä proteesin tekoa varten pitää ottaa aina yläkuulla, ettei proteesista tule liian tiukka.
- Eteerisistä öljyistä neilikkaöljy tehoaa hammaskipuun. Sitä voi laittaa puoli pisaraa sormenpäällä kipeään ikeneen.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2024" -taskukalenteri kertoo joka päivän kohdalla, onko päivä hyvä hammashoidoille. Samoin Hyvän kuun aikaan 2024 -kalenteri.
- Tärkeintä hammashoidoissa on, että on alakuu eli laskeva kuu. Tarkat konsultaatiot sairaanhoitaja Ritva Nevalaiselta, kts. tämän kappaleen lopussa.
- Hampaiden tarkistus, hammaskiven poisto, paikkaukset ja korjaukset, hampaan poisto, leukakirurgia ja implantin tai kruunun laitto, kaikki antavat pitkäkestoisemman ja hyvin paranevan tuloksen alakuulla. Antibiootteja ei juuri tarvita hampaanpoiston jälkeen, tulehdus ei lähde liikkeelle, haava paranee hyvin ja kipu on paljon vähäisempää alakuun hoidoissa ja niiden jälkeen, kuin yläkuulla tehdyissä.
- Lähes kaikki hammaskirurgiset toimenpiteet, leikkaukset ja hampaiden poistot olisi aina tärkeä tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla hyvän ja nopean paranemisen varmistamiseksi. Vain muotin teko ikenistä tuottaa paremman tuloksen yläkuun eli nousevan kuun aikaan, koska ikenet ovat hiukan paremmin nesteytettyjä ja paksumpia silloin, jolloin proteesista ei pääse tulemaan liian tiukka. Alakuulla otetusta muotista tehty kiristää monesta kohtaa ja sitä joudutaan sitten muokkaamaan.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat joka kuunkierrolla täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää, sekä ne 2-3 päivää kun yläleuka tai alaleuka ovat kehon kierrossa herkkänä.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juuri"hoito", sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. "Juurihoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan kokonaan, että saadaan tulehdus parannettua.
- Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa. Nykyään onneksi ymmärretään, että tulehdus tällaisessa hampaassa aiheuttaa paljon sydän- ja aivosairauksia, sekä vaikuttaa näköön (silmä on lähellä yläleuan hampaiden juuria) ja siksi ennen suuria leikkauksia hoidetaan hampaat ensin kuntoon.
- Konsultaatioita tarkemmin näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta "Kuustakuuhun sivustolta, josta löytyy hänen numeronsa."
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2024" -taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, rentoutuspäivät ja paljon muuta. Samat neuvot näkyvät Hyvän kuun aikaan 2024 -kalenterissa.


- Hyvää laskiaista, pitkiä pellavia, ja räätiköitä kuin nurkan päitä! (Lanttuja kuin talon hirsinurkkien pyöreitä päitä.)

Anne Pöyhönen

Jatka Yläkuun etusivulle.

Kuukalenterit ja -kirjat www.kuukauppa.fi


***Tämä Anne Pöyhösen Kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa++8 alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.Seuraa Yläkuun Facebook sivua.

 

Kuu tänään, katso yllä.
Waxing = kasvava kuu, yläkuu, nouseva kuu eli uudenkuun aika. Waning = vähenevä kuu, alakuu, laskeva kuu eli vanhan kuun aika. Gibbous = kupera.

 

Almanakan merkit:
Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä alkaa kasvava kuu, yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä alkaa vähenevä kuu, alakuu eli laskeva kuu.
Oikea puoli ympyrää valkoinen = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli.
Vasen puoli ympyrää valkoinen = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.