Kuun vaikutuksia juuri nyt, kirjoittanut Anne Pöyhönen:

Tämä kirjoitus päivitetään uudenkuun ja täydenkuun aikaan. Jotta kuunvaiheet eivät mene sekaisin, edellinen teksti poistuu samalla. Seuraa Yläkuun sivua Facebookissa niin kuulet milloin päivitys on ilmestynyt. (Jos näet vanhan tekstin vielä, päivitä näkymä painamalla F5 tai CTRL+R, tai klikkaa selaimen päivitysnäppäintä: ympyränuoli www-osoitteen rivillä.)

Uutisia ja neuvoja Yläkuun Facebook-sivulta.
Wanhan ajan Kuukalenteri 2025 ja muut kuukalenterit ovat myynnissä Kuukaupassa: www.kuukauppa.fi.
Tilata voi aina myöskin sähköpostilla anne.poyhonen@ylakuu.com, sekä tekstiviestillä ja iltaisin puhelimella 050 535 3321. Lisäksi messenger- ja facebook-viestillä vastaan mielelläni kysymyksiin, aina kun mahdollista.

Kuu

- Täysikuu oli pe 14.3. ja nyt on alakuun, laskevan kuun eli vähenevän kuun aika. Se jatkuu uudenkuun päivään 29.3. asti.
- Wanhan ajan Kuukalenterissa 2025 ja Yläkuun kalenterissa kauneuteen ja terveyteen 2025 on pyöreä kuun kuva, jossa Kuun valkoinen osa vähenee. Vain valkoinen osa näkyy taivaalla. Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenterissa, sekä Kuu ja sää Päiväkirjassa 2025, on Kuun kuvan lisäksi ruskea reunaviiva.
- Ruskea reunaviiva tarkoittaa, että kasvuvoima laskeutuu alaspäin, maan alapuolisiin kasvinosiin. Samalla kasvuvoima heikkenee päivä päivältä. Auringonkierrossa kasvuvoima nousee nyt puolen vuoden ajan ylöspäin.
- Uusi kirja Kuun vaikutuksista terveyteen! Kuusta kuuhun terveydessä -kirjassa on 320 sivua tarkkoja neuvoja, miten hoitaa omaa terveyttä ja parantaa vaivoja kuunkierron mukaan. Suomalaisen sairaanhoitajan Ritva Nevalaisen 15 vuoden työ ja kokemukset ovat nyt kirjan kansien välissä. Katso kuva ja lisätiedot Kuukaupasta.

Puutarhan työt ja puun kaato

- Tuliko esikasvatettavat kasvit kylvettyä yläkuun aikana? Vai myöhästyikö joku siemen? Voit kokeilla kylvää vielä täysikuun jälkeisinä päivinä, ja sitten samaa siementä lisää uudenkuun synnyttyä 30.3. ja siitä alkavalla yläkuulla. Vertaa sitten kevään mittaan niiden kasvunopeutta, ja istuta molemmat erät aina jatkossa nousevan kuun eli yläkuun aikaan, etenkin lopulliseen kasvupaikkaan.
- Paras kylvöaika on nousevalla kuulla eli yläkuulla, kaikelle mikä tekee sadon maan yläpuoliseen kasvinosaan. Mutta aina ei ehdi, ja se luo tilanteen tehdä testejä. Monasti niiden kautta oppii enemmän ja nopeammin, etenkin jos voi vertailla samaa kasvia eri kuunvaiheilla kylvettynä. Tämä omin silmin näkeminen ja seuraaminen on pohja luonnonvoimien tarkalle hyödyntämiselle.
- Koska esikasvatettavia taimia usein koulitaan, uudelleenistutetaan, siirrellään paikasta toiseen, viedään ulos totuttelemaan aurinkoon ja tuuleen ja lopulta istutetaan lopulliselle kasvupaikalle, ei peli ole menetetty, jos ensimmäinen kylvö tehdään hitaamman kasvun aikaan alakuulla eli laskevalla kuulla. Itäminen hidastuu kyllä nyt, mutta vasta aivan alakuun viimeiset päivät ovat todella huonoja kylvöille.
- On siis hyvin mahdollista että seuraava istutuskerta kumoaa niin paljon kylvöpäivän vaikutusta, että taimi vauhdittaa jatkossa kasvuaan ja vaihtaa suuntaa - tekee kuitenkin enemmän satoa maan yläpuolisiin osiin. Tästä aukeaa valtavasti mahdollisuuksia kokeiluille ja niiden myötä taidot kasvavat ja oma osaaminen tarkentuu.
- Toisaalta meillä suomalaisilla on vanhastaan pyrkimys tehdä kaikki mahdollisimman hyvin ja mielummin vielä paremmin. Silloin voi etukäteen suunnittelemalla ja tarvikkeet valmistelemalla ja aikatauluja muokkaamalla saada itselle kylvö- ja istutusaikaa ihan kaikkein parhaimmille kuunkierron päiville.
- Kun vaikkapa tomaatin kylvää, koulii, ja istuttaa lopulliseen kasvupaikkaan yläkuulla, hedelmäpäivinä ja vielä onnistuu että silloin on lämpöä ja kosteutta tuova etelätuuli kun istutetaan, saa nähdä luonnonvoimien todellisen mahdin - tulee valtavasti tomaattia kasvihuoneessa, ja jos kesä on tomaatille suotuisan lämmin, valtavasti tomaattia myös ulkona. Tällaisen kokemuksen jälkeen ei tee enää mieli tehdä kokeita väärällä kuunvaiheella, vaan innolla etsii parasta mahdollista ajankohtaa seuraavanakin vuonna.
- Nopeimmat oppivat kun tekevät kokeita hyvään ja huonoon aikaan ja vertailevat omin puutarhapäiväkirjoin ja valokuvin tuloksia. Kun kerää itselle tietoa, pystyy kehittämään sitä eteenpäinkin.
- Perunan ja juurikasvien kylvö- ja istutusaika on nyt, jos vain itsellä on jo lämmin kasvupaikka sille valmiina. Se voi olla sisälläkin pienessä mittakaavassa, tai viherhuoneessa, lasitetulla parvekkeella, harson alla Etelä-Suomessa, kuten Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa on tapana, tai kasvutunnelissa, kasvulavassa, jne.
- Nyt voi kylvää vaikka pienen määrän retiisiä ja nähdä miten kasvu lähtee maan alaista osaa kasvattamaan. Tai laittaa ensimmäiset ämpäriperunat maahan. Voi istuttaa kurkuman tai inkiväärin kukkapurkkiin sisällä, painamalla kaupasta ostetun juuren palan kostean mullan pintaan ja pitämällä huolta, että multa pysyy sopivan kosteana juurien alkaa kasvaa. Tai voi istuttaa juurtumassa olleet bataatin versot.
- Voi myös kylvää keräsalaattia tai tilliä ja katsoa miten ne kasvavat tanakampana kuin yläkuulla kylvetyt, jotka tekevät pitkää vartta nopeasti. Täysikuun jälkeen kylvetty kasvaa enemmän sivuille päin ja kerivät kaalit ja salaatit hyötyvät tästä. Joitakin kasveja voi siis kylvää molemmilla kuunvaiheilla, ja saada näin erilaisia tuloksia. Kokeilu voi olla hyvinkin silmiä avaavaa. Yläkuun kylvö tekee kruunutilliä, alakuun kylvö ei niin helposti jaksa nousta kukkimaan asti, ja siitä saa vihreitä lehtiä pitemmän aikaa. Liian alakuun lopulla kylvetty ei oikein jaksa itää ja kasvaa lainkaan.
- Huonekasveja ei nyt istuteta, eikä pistokkaita ole hyvä ottaa. Seuraavalla uudella kuulla on paljon parempi tehdä nämä työt.
- Jos jokin huonekasvi on tehnyt liian rehevän kasvuston tai on jo hamuamassa kattoa, sen voi katkaista poikki tai poistaa siitä isoja oksia nyt alakuun eli laskevan kuun aikana, ja se ei tee uutta latvaa tilalle pitkään aikaan. Puuvartisen katkaisu alakuulla huolehtii siitä, ettei kasvinesteet vuoda hukkaan haavapinnasta ja kasvi ei kärsi. Mutta katkaistua latvaa ei ole yhtä helppoa saada tekemään juuria, kuin jos latvoo kasvin ihan yläkuun alkupäivinä, jolloin myöskään haavapinta ei paljoa vielä kasvia rasita.
- Kasveja ei kannata tuoda viileästä lämpimään uuden kasvun alkuun nyt alakuun aikana, eikä istuttaa kellarissa olleita juurimukuloita vielä alakuulla, paitsi jos on tarkoitus tehdä uusia juurimukuloita.
- Huonekasveista on hyvä nyt hävittää hyönteisiä, keinosta riippumatta. Alakuulla ne kuolevat pois paremmin. Voi vaikka suihkuttaa kasvit heti täysikuun jälkeen lähipäivinä kylpyhuoneessa ja tuoda sitten takaisin sama puoli ikkunaan päin, niin siirtäminen ei niin rasita kasvia ja punkeista ja kirvoista pääsee hetkeksi eroon. Jos pelkää että multa tulee liian märäksi, on parempi tehdä tämä maanantaina 17.3. jolloin on vesipäivät tulossa, ja kasvi käyttää purkkiin valuneen veden upeasti hyödyksi, eikä multa jää liian märäksi.
- Nyt ostetut leikkokukat on todennäköisemmin leikattu viljelmiltä yläkuun aikaan ja kestävät kauan hyvänä maljakossa.
- Alakuulla on hyvä lannoittaa sisäkasvit, ja eri kasveille voi vielä kuukalenterista valita parhaat lannoituspäivät halutun kasvinosan kasvun mukaisesti: kukkiville kukkapäivinä (kuk) lehtikasveille lehtipäivinä (leh) ja hedelmää tekeville hedelmäpäivänä (hed). Jos jollain kasvilla on huonot juuret, sitä voi lannoittaa alakuun juuripäivinä (juu) juurien kasvun lisäämiseksi.
- Wanhan ajan Kuukalenterissa 2025 olevat selitykset eläinratamerkeille ja niitä vastaaville kasvinosille on niin lyhyesti selitetty, että lisätietoa pitää katsoa kirjasta Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa. Seinäkalenteriin ei mahdu kunnon selitystä juuri-, kukka-, lehti- ja hedelmäpäivien töiden erosta yläkuun ja alakuun aikaan. Kuu ja sää Päiväkirjassa 2025 sekä Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenterissa on vähän enemmän selitetty näiden käyttöä.
- Omenapuiden kevätleikkauksen voi tehdä nyt maaliskuun tai vasta huhtikuun alakuulla oman seudun kevääntulon mukaan. Nyt kun poistaa oksia, tilalle ei kasva heti uutta, ja latvusto saa enemmän tilaa. Jos oikein tarkka haluaa olla, voi vielä käyttää alakuun hedelmäpäiviä, se lisää omenoiden muodostusta jatkossa. Tärkeintä kuitenkin on sahata ja leikata oksat alakuun aikaan, että sahauspinta kuivuu hyvin umpeen eikä kevään mahlannousun aikaan puu vuoda mahlaa hukkaan, eivätkä sienitaudit pääse tuoreena pysyvästä pinnasta runkoon.
- Marjapensaista voi poistaa kuolleita oksia, tai vanhoja ja huonosti tuottavia, jäkälöityneitä oksia, mutta paremmin ne erottaa huhtikuussa, kun silmut jo turpoavat. Alakuulla poistettujen tilalle ei niin pian tule uutta, ja jos haluaa leikata jonkun pensaan alas tai rajummin leikata uudiskasvun toivossa, kuten vaikka mataloittaa tyrnipensaat, se pitää tehdä yläkuun alkupäivinä, ei nyt alakuulla.
- Nyt voi leikata kirsikkaa tai luumua, jotka vuotavat kumivuotoa helposti pitkään väärään aikaan leikattuna. Alakuulla leikkaaminen auttaa tähän. Haavapinta kuivuu umpeen koska puun nesteen liikkumissuunta on alaspäin eli juuriin päin, poispäin sahatusta kohdasta. Jos leikkaa luumupuun versoja matalaksi, etteivät kasvaisi, se pitää tehdä alakuun viimeisinä päivinä, ja uusia kesällä vastaavaan aikaan.
- Nyt on hyvä aika kaataa koivua, leppää, pihlajaa, haapaa ja muita lehtipuita 26.3. asti. Tämä on kevään viimeinen oikein hyvä jakso kaataa niitä polttopuuksi. Sitten alkaa mahlannousu ja se haittaa silloin kaadettujen kuivumista ja tuo homeen kasvualustaksi sopivat sokerit juurista puuainekseen.
- Mäntyä tai kuusta voi kaataa vielä muutaman päivän ajan täysikuun jälkeen puusepänpuuksi, sen höylättävyys on silloin parhaimmillaan, mutta sitten se alkaa halkeamaan kuivuessaan mitä pitemmälle kuu kuluu uuttakuuta kohti. Ei pidä kaataa silloin enää, menee työ hukkaan. Havupuun kaato polttopuuksi on paljon parempi vasta uudenkuun päivän jälkeen.
- Tarkat puunkaatoneuvot kirjassa Kuun vaikutus puutarhassa terveydessä maanviljelyssä ja metsänhoidossa.
- Mahlannousun tarkkailu on hyvä aloittaa nyt. Eri puolilla kevät tulee eri aikaan, mutta kuukalenterin nuolet eli kuun korkeus taivaalla alkaa nousta ylöspäin 23.3. ja sen jälkeen tulevalla yläkuulla eli nousevalla kuulla nesteen virtaus ylöspäin puissa voimistuu kohti huhtikuun täysikuuta 13.4. Tuona jaksona mahlannousun tarkkailu on tärkeää, että huomaa heti pienen oksan katkaistessa, milloin mahla alkaa valumaan.
- Mahlaa voi koivun lisäksi valuttaa muistakin puista, vaikka kirsikasta tai luumusta, jos aikoo kaataa pöheiköksi kasvaneet puut tai pensaat pois myöhemmin. Kaataminen on parempi tehdä alakuulla, mutta sitä ennen voi kerätä mahlaa talteen. Netistä löytyy muiden tekemiä kokeiluja muista puista.
- Vähälumisen talven jäljiltä voi nyt jo maaliskuun alakuulla kääntää maata ja vähentää siinä olevien rikkaruohojen määrää. Tällä alakuulla eli laskevalla kuulla valitaan kylmätuulinen päivä, kun tuuli tuo ilmamassan koillisesta, pohjoisesta tai luoteesta, ja mennään iltapäivällä tai illalla kääntämään kukkapenkki ja kasvimaa. Maassa olevat juuret eivät lähde uuteen kasvuun eikä maan muokkaaminen saa siemeniä itämään.
- Jos syksyllä on kääntänyt maan väärään aikaan, keväällä joutuu korjaamaan. Jos keväällä kääntää maata väärään aikaan, yläkuulla eli nousevalla kuulla, saa sen täyteen rikkaruohoja. On tärkeää ajoittaa kevään maankääntötyöt aina alakuun ajalle, etenkin alakuun viimeisille päiville. Vanha kansa osasi käyttää tuulen voiman apuna. Pohjoisesta tuleva ilmamassa on kuivaa ja siinä on voimakas plusmerkkinen sähkövaraus. Se vetää miinusmerkkisesti varautunutta vettä maanpinnasta mukaansa, ja siemenet ja juuret tuntevat sen, eivät lähde kasvuun sillä tuulella.
- Muokkaamalla maan parhaina päivinä, säästyy kesän mittaan paljolta kitkemiseltä.

Huonosti palavan puun kaatoaika

- "Palamatonta puuta saa kaatamalla puun maaliskuun uuttakuuta edeltävien 48 tunnin aikana." Tämä neuvo vaihtaa päivää joka vuosi kuunkierron mukaan, ja on tänä vuonna 2025 torstaina 27. maaliskuuta klo 13 alkaen lauantaihin 29.3. klo 13 asti.
- Se joka haluaa testata vanhan kansan neuvoa, voi kaataa eri puulajeja, laittaa niihin merkit, kuivata eri pinossa ettei mene sekaisin, ja katsoa millaiseksi puu muuttuu näinä päivinä kaadettuna. Kun puu on kuivunut, siitä voi tehdä rakenteita tai esineitä sellaiseen käyttöön, missä puu ei saisi syttyä palamaan, kuten tulisijojen lähellä tai ihan vain pannunalustana tai hiilihankona.
- Olen tämän testannut ja en koskaan saanut sellaista puuta, joka on kaatohetkellä raskasta, ja kuivuessaan jää yhtä raskaaksi, kuivuu hirmuisen kovaksi, kilahtaa kuin kiveen löisi, ei tunnu enää normaalilta puulta. Miten puu kuivui kevenemättä juurikaan? Mitä tapahtui siinä olleelle vedelle? Sitoutuiko se puun muihin molekyyleihin, muodostaen erilaisia kemiallisia sidoksia. Tässä olisi ison tutkimisen paikka.
- Monella on kyllä kokemusta, että toisinaan oli tulitikkuja, jotka kuivinakaan eivät pysyneet palamassa. Sammuivat heti raapaisun jälkeen. Ja muita vastaavia kokemuksia puusta, joka on kyllä kuivunut vuosia muttei silti pala hyvin.
- Ennen näistä palamttoman puun kaatoaikaan kaadetuista tehtiin saunarakenteita, tulisijan rakenteita, ja jopa sellaisia rakenteita, joita ei meinaa uskoa, että on edes voitu tehty puusta, kuten savuhormeja. Ne nokeentuivat ja ehkä hiukan hiiltyivät, ja hiili on hyvä lämmöneriste. Nykyään on varaa tiilisiin ja metallisiin, mutta ennen piti tehdä niistä aineista mitä oli. Puun käyttö osattiin paljon tarkemmin. Ja puu käyttäytyy eri päivinä ja eri kuunvaiheilla kaadettuna eri tavalla.

Leipominen ja maidon käsittely

- Maito- ja piimäjuustoista tulee alakuulla tiiviimpiä, samoin leipäjuustosta. Heraa irtoaa enemmän ja juustomuotin kuvio jää hyvin näkyviin. Jugurtista ja kefiiristä tulee vetisempää alakuulla, niistäkin irtoaa heraa enemmän. Vesipäivinä (pisaran kuva kuukalenterissa) nämä eivät onnistu aivan yhtä hyvin, eivätkä silloin tehdyt säily kovin pitkään, kts. kukkien kastelu alempana.
- Leipä- ja pullataikina kohoavat hyvin vielä täysikuun jälkeen vähän aikaa, mutta sitten päivä päivältä mikrobitoiminta hidastuu, ja aivan laskevan kuun eli alakuun viimeisinä päivinä taikina ei meinaa nousta millään. Riippuu vielä säästä ja lämpötiloista, taikinajuuren voimakkuudesta ja muista tekijöistä, mutta kokemattoman leipurin ei kannata tehdä ensimmäistä juuritaikinan leipomista silloin. Helpointa on herättää vanha juuri henkiin nousevan kuun eli yläkuun aikaan.
- Parhaita leipomispäiviä ovat yläkuun kukkapäivät, kuk-kirjaimilla merkityt päivät, ja vesipäivinä (pisaran kuva) leivottu ei säily yhtä hyvin kuin muina päivinä tehty.
- Kypsytettäviä juustoja voi tehdä itse kotona. Vesa Raidan nettisivut kertovat niin reseptit kuin välineetkin. Vesa vastaa kysymyksiin ja häneltä saa juustonteon mikrobeja ja välineitä, jos ei löydä itse nettikaupoista sopivia. Hänellä on myös facebook-sivut: Juustoa kotikonstein. Olisi ihanaa, jos tämä taito leviäisi ja tekisimme itse herkullisia juustoja omaan ruokapöytään.
- Olut, viini, kotikalja ja muut käyttämällä tehtävät juomat lähtevät käymään hitaammin alakuulla, ja niihin tulee hiukan matalampi alkoholipitoisuus. Erityisen hyviä ovat juuri nuo kukkapäivät. Jos haluaa tehdä kotiviinistä vuosikertaviinien tapaan ajan myötä paranevaa, on tärkeää laittaa se käymään alakuulla, mutta ei enää alakuun viimeisinä päivinä. Alakuulla aromeista tulee parempia ja monipuolisempia ja viini tai olut säilyvät pitempään.

Pyykin pesu ja siivous

- Nyt alakuun eli laskevan kuun aikaan on hyvä siivota ja pestä pyykkiä. Oikein kevätsiivouksen aika - ehtii juuri ennen pääsiäistä pitämään suursiivouksen. Nyt pyykätystä tulee puhtaampaa ja vähemmällä pesuaineella, vähemmällä hankauksella ja ilman lisähuuhteluiden tarvetta. Nyrkkipyykki on aina parasta tehdä alakuulla, puhdasta tulee nopeammin ja vähemmällä työllä. Sappisaippua irrottaa tahrat hyvin. Ulkona kuivattaminen on aina parasta, samalla vaate tuulettuu.
- Saunan lauteiden pesu tai kylpyhuoneen kaakeleiden tai muiden vastaavien pintojen pesu on parasta tehdä alakuun kukka- (kuk) eli ilmaelementin päivinä, tai hedelmä- (hed) eli tulielementin päivinä. Näinä päivinä vesi haihtuu parhaiten pois ja pinnat kuivuvat hyvin. Jos kotona jossain kasvaa hometta, se on tärkeää poistaa alakuulla ja etenkin näinä päivinä.
- Jos viemärit menevät helposti tukkoon, ne on parasta puhdistaa aina alakuun vesipäivinä, etteivät jatkossa enää tukkeutuisi.
- Akvaariosta on hyvä puhdistaa leväkasvustot alakuulla, vaihtaa tai puhdistaa suodatin ja lisätä tarvittaessa pohjasta poistetun hiekan tilalle uutta. Kasveja ei kannata istuttaa alakuulla. Vettä on hyvä lisätä vesipäivinä.
- Untuvatakit, untuvapeitot, muut peitot, tyynyt, ja sijauspatjat on tärkeä pestä alakuun eli laskevan kuun aikaan. Samoin lasten pehmolelut ja koristetyynyt. Etenkin muina kuin vesipäivinä pesty kuivuu hyvin ja nopeasti, ja untuvatäytteet eivät liiskaannu vaan ovat pesun ja kuivumisen jälkeen entistä kuohkeampia.
- Raitis ilma auttaa paljon terveenä pysymisessä. Kodin tekstiilipölyn ja huonekalujen, patjojen, tyynyjen, mattojen ja verhojen sisältämät bromia sisältävät palonsuoja-aineet eivät tee hyvää keholle, joten tekstiileistä irtoava pöly on hyvä tuulettaa säännöllisesti pois nopealla läpivedolla ja saada päivittäin raitis ilman taloon. Avaamalla kaksi ikkunaa tai ovea rakennuksen vastakkaisille puolille ilma vaihtuu nopeasti ja raitis ilma tekee kodista hyvän tuoksuisen.
- Entisajan pellavasta ja perinteisistä tekstiileistä ei irronnut pölyä huoneilmaan yhtä paljoa kuin nykyajan huonolaatuisista kuiduista ja keinokuiduista. Bromi poistaa jodia kehosta ja aiheuttaa paljon terveysongelmia. Näistä kerrotaan englanninkielisessä kirjassa The Iodine Crisis, kirjoittanut Lynne Farrow. On hyvä käydä läpi kodin tavarat ja tekstiilit, ja miettiä minkä valmistusaineista ei itsellä ole hajuakaan. Kun sitten ostaa tilalle jotain uutta, voi olla mukavampi hankkia luonnonkuiduista tehtyjä, kestäviä tuotteita. Oman terveyden vuoksi.
- Uudet kodintekstiilit on tärkeää pestä kunnolla ennen käyttöönottoa alakuun eli laskevan kuun aikaan. Alakuulla peitot, tyynyt ja muut paksummat myös kuivuvat helpommin ja nopeammin.
- Poikkeus: Luonnonvillainen vaate on parempi pestä yläkuun eli nousevan kuun aikaan, sillä käsittelemätön villa vanuttuu helposti alakuulla pestessä. Myös villan keritsemispäivän kuunvaihe jää vaikuttamaan. Jos villa on keritty alakuulla, se huopuu helposti hellässäkin pesussa.

Kukkien kastelu

- Sisäkasvien kastelun parhaat päivät eli vesipäivät ovat ti-ke 18.-19.3. ja 27.-28.3. ja ne on merkitty Yläkuu kustannuksen kuukalentereihin vesipisaran kuvalla. Vaikutus alkaa voimalla ja vähenee sitten vähitellen merkin vaihtuessa kalenterissa seuraavaksi. Kasvit varastoivat näinä päivinä vettä, ja on tärkeää, että sitä on näinä päivinä purkissa juurien saatavilla.
- Etenkin ensimmäisenä kahdesta tai kolmesta peräkkäisestä vesipäivästä huomaa kukkapurkkien mullan kuivuvan nopeasti, ja maljakosta häviävän vettä senttikaupalla. Jos ei ehdi kastella ensimmäisenä vesipäivänä heti aamulla, on parempi kastella jo edellisenä iltana. Joskus vaikutus jopa näkyy jo edellisenä iltana selvästi, mutta etenkin ensimmäisen vesipäivän vaikutus näkyy hurjan selvästi. Kaikkina vesipäivinä kastellaan, ja ylimääräinen kaadetaan lopuksi aluslautaselta pois.
- Vesipäivinä kasvit imevät tavallista enemmän vettä varastoon, ja voivat sitten erityisen hyvin vesivarastonsa ansiosta. Ne pysyvät vastustuskykyisempinä ja kasvavat paljon paremmin, kukkivatkin helpommin.
- Pienet taimet toki tarvitsevat kastelua useammin, sillä niillä ei ole vielä isoja lehtiä, mihin kerätä vettä varastoon. Samoin hyvin hentolehtiset huonekasvit, jotka haihduttavat paljon vettä, kuten jotkut saniaiset, tarvitsevat vettä vesipäivien välilläkin.
- Sisäkukkia ei pitäisi kastella kahtena päivänä ennen vesipäiviä (kuk eli kukkapäivät), sillä se altistaa ne punkeille tai kirvoille, pitää purkin märkänä pitkään ja kerää helposti sieni- tai homekasvustoa, tai pieniä kärpäsiä mullan pintaan. Kasvi ei pysty kukkapäivinä imemään suurta vesimäärää käyttöönsä, ja se jää pitämään multaa läpimärkänä, tarjoten sienille, homeille ja ötököille kasvumahdollisuuden. Kun kukkapäiviä on 3 peräkkäin, voi viimeisenä niistä jo kastella kukkia - vesipäivien vaikutus on silloin jo alkamassa.

Hiusten leikkaus ja värjäys

- Nyt on alakuu eli laskeva kuu ja nyt leikatut hiukset kasvavat jatkossa hitaammin. Jos usein leikkaa hiukset alakuulla ne alkavat kasvaa myös hennompina.
- Hiusten värjäys onnistuu myös alakuulla mutta ei aina ihan yläkuun veroisin tuloksin. Vaalennus onnistuu paremmin alakuulla. Luonnonväreillä värjätessä on vaikeampi saada hyvää tulosta alakuulla, etenkin jos kasvit on satuttu keräämään myös alakuun aikaan.
- Kiharat onnistuvat alakuulla hyvin vain lyhyisin hiuksiin.
- Alakuun viimeisinä päivinä leikatut hiukset tai parta kasvavat kaikkein hitaimmin. Jos haluaa vahvistaa parran kasvua, ei pidä koskaan ajaa sitä alakuun lopulla, ja mahdollisimman monta kertaa yläkuulla.
- Erityisen hyvät hiustenvahvistamispäivät on Hi-kirjaimilla merkitty Yläkuun kuukalentereihin.
- Nyt poistetut ihokarvat kasvavat jatkossa hitaammin ja hennompina. Kulloinkin herkkänä olevan kehonosan (kts alempana kehonosien hoito) ihokarvoja ei ole hyvä nyppiä juurineen, muulla tavalla voi poistaa.
- Jotkut lääkeaineet vaikuttavat hiusten laatuun, kihartumiseen ja värin tarttumiseen. Joskus riittää, ettei muutamaan päivään käytä sitä lääkettä ja saakin kampaajalla käydessä paremman tuloksen.
- Vesipäiviä (kts. kukkien kastelu) kannattaa välttää hiusten pesussa ja käsittelyssä. Ne eivät ole hyviä hiusten leikkuulle, värjäykselle tai permanentille. Vesipäivinä leikkaamalla voi saada hiukset jatkossa menemään helposti takkuun ja jäämään epäsiistin näköiseksi. Pelkkä peseminen vesipäivinä, etenkin alakuun vesipäivinä, tekee ne sähköisiksi, koska vesipäivinä pesuaine liuottaa hiuksen oman ja tarpeellisen, luonnollisen rasvan liian hyvin pois.

Kynsien leikkuu

- Kynsienleikkuupäivät ovat 19.3. sormien ja varpaiden kynsille, sekä 27.3. sormien kynsille. Kun kynnet leikkaa näinä iltoina, ne muuttuvat koviksi ja vahvoiksi. Tarkemmat neuvot kynsien leikkuulle ovat Yläkuun kalenterissa kauneuteen ja terveyteen 2025, sekä myös Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenterissa.
- Kynnet leikataan aina vasta auringonlaskun jälkeen. Edes viilata ei pidä päiväsaikaan. Pohjoisessa kun aurinko ei nouse tai laske, on kynsienleikkuu aika noin klo 20-23, kun aurinko on samassa ilmansuunnassa kuin se illalla aina on - vaikka se jääkin horisontin alle.
- Jos varpaankynsi on kasvanut sisälle päin, painuen varpaan ihoon, sen alle on yläkuulla hyvä työntää tikulla vähän puuvillavanua, että se nousee paremmin suoraksi. Se pitää leikata aina yläkuulla, että se suoristuisi. Jos leikkaa tällaisen kynnen liian lyhyeksi alakuulla, se painuu enemmän ihoon.
- Kannattaa mieluummin laittaa laastari lohjenneen kynnen reunan suojaksi ja viilata kuntoon illalla. Jos kuitenkin joutuu leikkaamaan kynttä väärään aikaan, saa sitä heikentävän vaikutuksen korjattua leikkaamalla tai viilaamalla samaa kynttä seuraavan kerran, kun on oikea aika.
- Kun kynnet leikataan vain näinä päivinä ja vasta auringonlaskun jälkeen, muuttuvat ne muutamassa viikossa koviksi ja kestäviksi. Vaikutus kumoutuu, jos kynttä viilaa tai leikkaa auringon ylhäällä ollessa. Viimeisin käsittelykerta jää aina voimaan sen kynnen osalta.
- Nämä ja monet muut neuvot on merkitty valmiiksi "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2025". Se on taskukokoinen kalenteri, jossa joka päivälle on laitettu parhaat neuvot: hiusten värjäys, leikkaus, kynsien leikkuu, pigmentöinnit, tatuoinnit, parhaat päivät hammashoidoille ja leikkauksille, detox- ja laihdutuspäivät, hyvät ajat juhlia ja levätä, aloittaa projekteja ja viedä ne loppuun, ja monta muuta neuvoa.
- Neuvot löytyvät myös Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenterista, jossa on niin puutarhan kuin terveydenkin neuvot samoissa kansissa.
- Hiustenleikkuupäivät, kastelupäivät eli vesi- eli lehtipäivät, kylvöt, istutukset, rikkaruohon kitkemiset, vihdan eli vastan teko, yrttien keruut, sekä monet muut työt on merkitty vuodesta toiseen Wanhan ajan Kuukalenteriin 2025, ja myös Kuu ja sää Päiväkirjaan 2025 valmiiksi kunkin päivän kohdalle.

Vanhan lääketieteen neuvot siitä, mikä osa kehoa on milloinkin aktiivisena ja herkkänä. Näitä kehonosia hoidetaan tämän laskevan kuun eli alakuun aikana (2025):

- La-ma 15.-17.3. munuaiset ja virtsarakko sekä lantion alue ja lonkat. Ti-ke 18.-19.3. lantionpohja sukuelimet ja kohtu. To-la 20.-22.3. pakarat, reidet ja laskimot. Su-ma 23.-24.3. polvet, kaikki nivelet, luusto ja koko kehon iho. Ti-ke 25.-26.3. sääret, pohkeet, nilkka ja laskimot. To-pe 27.-28.3. jalkaterät ja koko keho herkistyy. La-su 29.-30.3. pään yläosa, aivot, silmät, poskiontelot, nenä ja yläleuan hampaiden juuret.
- Tämä Kuun korkeuden vaihtelun 27,3 vuorokautta pitkä sykli vaikuttaa kehossa päivä päivältä ylhäältä alaspäin vähitellen kulkien - "kiireestä (eli päälaesta) kantapäähän". Herkillä ihmisillä, tai jos jokin alue vaivaa, vaikutus voi tuntua jo päivää ennenkin. Kun samaa aluetta on 3 päivää peräkkäin, on viimeinen niistä jo itseasiassa vaihtumassa seuraavan alueen vaikutukseksi. Vaikutus on aina liukuvasti ylhäältä alaspäin, vähitellen etenevä.
- Parhaillaan aktivoitunutta eli herkistynyttä kehon aluetta ei mainittuina päivinä ylirasiteta tai leikata, vaan hoidetaan eri keinoin. Näin neuvottiin vuosisatoja vanhoissa almanakoissa, joissa oli lääkäreiden ohjeet eri kehonosien hoitamiselle. Kyseinen kehonosa ottaa hoidon paremmin vastaan, hoito toimii tehokkaammin ja välttämällä kyseisen kohdan ylirasitusta, voi ennalta ehkäistä monta vaivaa.
- Kuun korkeuden päivittäisen muutoksen mukaan vaikutus etenee parissa päivässä kehonosasta toiseen, ja sitä kohtaa ei kannata häiritä leikkaushaavoilla, vaan hoitaa muilla keinoilla. Leikkauskohdassa kehon hermot ja akupunktiomeridiaanit eli sähkön helpoiten johtavat kudosrakenteet katkeavat, ja muodostuu arpikudosta, jolloin jatkossa kohta on sääherkkä ja kutiaa tai kihelmöi ilmasähkökentän muuttuessa. Arpikudos kun estää sähkövirtauksen - kuin joessa oleva pato.

- La-ma 15.-17.3. hoidetaan munuaisia ja virtsarakkoa juomalla paljon ja pitämällä alue lämpimänä, että kehon verenkierto toimii ja keho itse pääsee parantamaan. Munuaiset kärsivät, jos näinä päivinä ei juo eikä kehon puhdistustoimet munuaisten kautta pääse kunnolla toimimaan. Kaikki munaisia ja virtsarakkoa hoitavat toimet ovat tehokkaampia näinä päivinä.
- Lonkkavaivojen kanssa pitää olla huolellinen, ettei lisää rasitusta näinä päivinä, jolloin vaiva pahenee helposti vähäksi aikaa. Lonkkien aluetta on hyvä hoitaa kaikin keinoin ja hieroa tai venyttää kireitä kudoksia. Jos istuu koko päivän tai kylmettää alaselän tai istuu kylmällä tuolilla, saa helposti vaivat pahenemaan.
- Ti-ke 18.-19.3. hoidetaan lantionpohjaa, kohdun ja sukuelinten vaivoja. Koska on alakuu eli laskeva kuu, keho puhdistuu ja poistaa haitallisia aineita. Kuuma kylpy tai saunan lämpö auttaa tässä lisää, ja paasto tai kevennetty syöminen jättää keholle enemmän voimia itse hoitaa ja parantaa, kun voimat eivät mene ruuansulatukseen.
- Naisten vaivoja hoitavat yrttiteet kuten siankärsämö, poimulehti ja valkopeippi, tai yleisesti kehoa puhdistavat nokkonen ja voikukka ovat nyt hyviä. Monen vaivan kohdalla apu tulee siitä että vähentää rasitusta ja pitää paastopäivät kun kyseinen kehonosa on itse aktiivisesti parantumassa. Luontaishoidot tämän alueen vaivojen hoitoon on hyvä aina varata alueen herkkyyspäiville, jotta niiden teho on mahdollisimman suuri.
- Gynegologikäyntiä eikä kierukan asennusta/poistoa ei kannata ottaa näille päiville, eikä kohdunpoistoa tai muuta kirurgista operaatiota saisi ajoittaa koskaan näille päiville.
- To-la 20.-22.3. hoidetaan pakaralihasten ja reisilihasten jumituksia. Moni selkäsärky lähtee näistä suurista lihaksista, ja jalkojen turvotus paranee, kun tämän alueen fasciat käsitellään takaisin joustaviksi. Alaraajojen turvotuksen takana on usein se että kireän kudokset nivusissa estävät laskimoiden ja imusuonien kykyä työntää nestettä tiukan kohdan läpi ylämäkeen. Jo jalkojen pitäminen koholla tai sopiva liikunta auttavat tässä läpi tulevien alaraajojen herkkyyspäivien. Maan vetovoiman vastustaminen on työlästä kehon nestekierrolle.
- Näinä päivinä on tärkeää myös pitää reisien alue lämpimänä, sillä selluliitti kertyy viileään kudokseen, joka ei pysty poistamaan kuona-aineita yhtä tehokkaasti. Kuuma kylpy ja sauna antavat lämpöä ja vilkastuttavat tehokkaasti aineenvaihduntaa. Selluliitin syynä on ruuansulatusnesteiden toimimattomuutta. Jokin syöty ruoka ei sula, ja keho joutuu varastoimaan ylimäärän. Kevään mittaan voi pitää itselle sopivaa uutta ruokavaliota, ja huomata miten jalat kevenevät. Se vaatii vaivaa ja päättäväisyyttä, mutta kun tulokset näkyvät, saa ihmetellä.
- Moni syö nykyajan tyyliin erilaisia kasviksia pääosan ruuastaan, mutta tehoviljelty kasvis ja vilja eivät ole entisajan peltoviljan tai kaskirukiin veroista, tai oman navetan lannalla lannoitetun pellon vihannesten veroista. Kaupasta ostetusta ei voi tietää, millä se on lannoitettu - onko annettu minimilannoitus, vai täydennetty pellon hivenaineet myös. Voi syödä paljon kasviksia, ja saada vain vähän ravintoa. Niinpä nyt on alkanut yleistyä kasvissyönnin vaihtaminen lihansyöntiin.
- Syömällä pelkkiä eläinkunnan tuotteita muutaman kuukauden ajan moni onkin laihtunut ja päässyt paljon parempaan kuntoon. Jos lantiolle ja reisiin keräytyvälle ylipainolle ei keksi syytä mistään muusta, voi olla utelias ja lukea vertaiskokemuksia netistä. Meillä on täällä pohjoisessa perinteisesti syöty paljon lihaa ja kalaa, munia ja maitotuotteita - ja sitten tulivat sotavuodet ja sotkivat perinteisen ruokavalion. Nyt on hapatettu leipäkin muutettu hiivalla nostatettuun, eikä viljakaan enää monella sula vaikka ennen ei leipä lihottanutkaan.
- Jos keho ei muulla parane, tämä voi olla se mikä saa muutoksen aikaan - ainakin kannattaa lukea ja olla utelias ja miettiä uudelta kannalta. Oma terveys on kaiken vaivan arvoista, ja omasta olosta voi päätellä, antaako syöty ruoka energiaa vai viekö sitä. Itse molempia kokeilleena olin tosi yllättynyt, että keho kertoo paremmin kuin aivot järkeilevät. Kehon reaktioista näkee, mitä tapahtuu, ja omia silmiä saa uskoa. Vanhemmiten tarvitsee paljon enemmän proteiinia kuin keski-ikäiselle suositellaan, ja pisimpään terveenä elävät syövät paljon rasvaista ruokaa, voita ja kermaa. Ne ovat eläinkunnan tuotteita.
- Su-ma 23.-24.3. tuntuu polvissa ja nivelissä ja nyt nostan esiin oksalaatit. Kasvit eivät halua tulla eläinten syömäksi, ja valmistavat monia aineita, jotka ovat haitallisia ihmisille ja eläimille. Lektiinit ja oksalaatit kertyvät kehoon ja haittaavat terveyttä nopeasti. Moni on päässyt nivelvaivoista esiin muuttamalla ruokavalion eläinperäiseksi jolloin käsittelemättömistä kasviksista kehoon kertyneet oksalaatit alkavat vähitellen poistua ja nivelet parantua.
- Carnivore-ruokavalio, eli englannin sana lihansyöjä, on levinnyt Suomessakin ja etenkin miehet ovat siihen tykästyneet. Saa syödä itsensä kylläiseksi, ruuanlaitto on nopeaa ja yksinkertaista ja kylläisyyden tunne kestää pitkään. Moni on parantunut pitkäaikaisista vaivoistaan ja yllättynyt. Olemme saaneet niin sekavaa ja paljon väärää tietoa ja se on tehnyt tehtävänsä. Luonnollisesta ruuasta on tehty muka vääränlaista, vaikka juuri sillä on aina pärjätty läpi historian. Näitä eri näkemyksiä kannattaa tutkia monelta kannalta. Vielä 80-luvulla kananmunakin oli terveysruokaa.
- Kasvisruokavaliossa on hyvä selvittää mitkä itsellä käytössä olevista kasviksista sisältävät paljon lektiinejä ja oksalaatteja, ja katsoa tuleeko ruoka laitettua perinteisin menetelmin, joissa nämä poistuvat, vai syökö liikaa tuoretta sellaisenaan lektiineineen ja oksalaatteineen. Eläimet jättävät sopimattomat kasvit syömättä, ja ihminen on oppinut ne muuttamaan syötävään muotoon. Mutta nykyaika muutti ruuanlaittotapaa ja nyt osa kasveista on muuttunut sen vuoksi haitallisiksi terveydelle.
- Biologiaa tuntevat tietävät, että kasvit alkavat tehdä kemiallisia yhdisteitä, kun joku eläin tulee niitä syömään. Muutamassa tunnissa kasvi ja sen lähikasvit, on alkanut muuttaa koostumustaan eläimille sairauksia aiheuttavaksi. Moni kasvi pitää raa'assa hedelmässä paljon haitallisia lektiinejä, ja poistaa ne vasta kun hedelmä tai marja on täysin kypsä. Lektiinit estävät eläimiä syömästä hedelmää tai marjaa ennen kuin kasvi on saanut siinä olevan siemenen itämiskykyiseksi. Ja nykyään lähes kaikki hedelmät ja osa marjoistakin poimitaan raakana. Ilman juuria ja vartta hedelmästä ei virtaa pois enää mitään ja siinä olleet lektiinit jäävät siihen, vaikka se kypsytetäänkin.
- Italiassa tomaateista poistetaan kuori ja siemenlima, ja vain hedelmälihan osuus syödään - keitettynä tomaattikastikkeeksi pastan ja pitsan kanssa. Meillä tomaattia syödään puoliraakana sellaisenaan kesät talvet. Mikä mahtaa olla ero lektiinipitoisuudessa? Ei 70-luvulla Suomessa talvisin syöty raakoja vihanneksia juuri lainkaan, saati 60- tai 50-luvuilla. Ja silloin oltiin raskaissa töissä ja terveempiä. Ei ollut nykyajan valtavaa määrää kroonisia sairauksia. Mahtaako nivelvaivoissakin takana olla rajusti muuttunut ruoka. Moni saa pikaista apua niveliin myös ottamalla reilun annoksen boori-nimistä hivenainetta muutaman viikon tai muutaman kuukauden ajan. Se on pelloista ja siis kasviksista usein puuttuva hivenaine.
- Sekä lektiineistä että oksalaateista on nyt paljon tietoa netissä ja kirjoissa ja paljon kasvikunnan tuotteita syövien on hyvä selvittää miten vähentää niiden määrää omissa ruuissa. Kasvit kun eivät lopeta puolustautumistaan ja tekevät vastakin sellaisia aineita, joiden sulattaminen on meille vähän ongelmallista. Moni turhalta tuntuva vaihe vanhassa perinteisessä ruuanvalmistuksessa onkin hyödyllinen juuri näiden poistajana. Voisimme löytää tavat soveltaa vanhoja ohjeita nykyaikaan, ja saada italialaisten perinteisen tomaatinkäyttötavan tapaisesti kasvien aineet muutettua paremmin sulavaan muotoon.
- Ti-ke 25.-26.3. hoidetaan sääriä ja nilkkoja, ja pidetään ne lämpimänä jos niissä on särkyjä. Nyt on tärkeää olla istumatta pitkään jalkoja liikuttamatta, sillä veritulpan vaara kasvaa näinä päivinä. On hyvä ottaa kuuma jalkakylpy, tai saunoa ja nostaa jalat lauteille, antaa jalkojen rentoutua. Laskimovaivoja voi estää pahentumasta pelkän lämpöhoidon avulla. Lämpö auttaa nestekiertoa ja nostaa jalkoihin kertyvää nestettä takaisin kohti sydäntä, vastoin painovoimaa, ylämäkeen.
- To-pe 27.-28.3. on erityisen tärkeät jalkojen hoitopäivät. Nyt monta jalkakylpyä, keho poistaa jalkojen ihon kautta paljon kuona-aineita, sillä on alakuun eli laskevan kuun viimeiset päivät. Ei leikata varpaankynsiä näinä päivinä, tai raspata rajusti, mutta hoidetaan suolavesijalkakylvyllä ja jalkahieronnalla, villasukilla ja reilun kokoisilla puristamattomilla jalkineilla näinä päivinä.
- Koko keho herkistyy näinä päivinä, ja moni ruoka ei sovikaan, tuoksu tai melu voi tuntua epämiellyttävältä, lääkeaine ei toimikaan tai aiheuttaa sivuoireita, keho reagoi monin tavoin tavallista herkemmin kaikkeen. Alkoholi ei sovi näille päiville, ja jos syö paljon, saa ähkyn. Keholla on puhdistusreaktio meneillään ja kaikki ylimääräinen työ haittaa sitä, vähentää kehon kykyä itse parantaa itseään.
- Näinä päivinä olisi hyvä vähentää vähän työmäärää, seurata omaa levon tarvetta ja pitää paastopäivät. Ehkä ei edes tee mieli syödä, ja pelkkä juominen riittää. Tai syö vain vähän jotain helposti sulavaa. Keho kertoo, omasta olosta huomaa. Moni nukkuukin huonommin koska uudenkuun päivä lähestyy. Saunassakin riittää ehkä vähemmän kuumat löylyt.
- Lauantaina 29.3. on uudenkuun päivä ja silloin ja sunnuntaina 30.3. pään yläosa, aivot, silmät, poskiontelot, nenä ja yläleuan hampaiden juuret ovat herkkänä. Silloin on hyvä hoitaa päähieronnalla ja pitää pää ja kaula lämpimänä jos on kylmää viimaa. Silmille on tärkeää saada lepoaikaa, ei katsella vain ruutua vaan mielummin ulkona kevään tuloa.
- Kuu on tulossa myös lähimmäksi Maata olevaan asemaansa sunnuntaina ja uudenkuun vaikutus siksi tavallista voimakkaampi monen päivän ajan. Sää voi muuttua yllättävästi näinä päivinä, pe-su ja olla öisin ennustettua kylmempää. Kevään voima lähtee liikkeelle uudestakuusta ja omassa mielessä se voi lähteä vauhdilla. Liikenteessä on hyvä varoa aivojen herkkyyspäivinä, etenkin kun ne osuvat viikonloppuun ja sää voi yllättää vielä.
- Maaliskuun uudenkuun viikonloppu on hyvää aikaa luovaan työhön ja uuden suunnitteluun. Ja sunnuntaina 30.3. alkaa nousevan kuun eli yläkuun aika, ja kylvöt ja istuttamiset jatkuvat siitä jälleen täysikuuhun.

- Kuunkierron vaikutuksesta terveyteen on sairaanhoitaja Ritva Nevalaisen uusi kirja Kuusta kuuhun terveydessä: Lisää kirjasta Kuukaupassa. Kirja toimii hyvin yhdessä Hyvän kuun aikaan 2025 ja muiden Yläkuu kustannuksen kuukalenterien kanssa.

Leikkaukset ja ajankohdan konsultaatiot

- Nyt on laskeva kuu eli alakuu, ja hyvää aikaa useimmille leikkauksille. Nyt poistettu kasvain ei helposti ala kasvaa takaisin, vaikka kaikkea ei pois saataisikaan. Leikkaushaava paranee hyvin ja vähemmällä arpeutumisella. Tulehduksia ei helposti tule haavaan eikä antibioottia yleensä tarvita. Sairaanhoitaja Ritva Nevalaisen uudessa kirjassa Kuusta kuuhun terveydessä kerrotaan leikkauksista tarkemmin.
- Auringon vuotuiskierrossa 20.3. asti herkkänä ovat jalkaterät nilkasta varpaisiin, eikä tehdä sen alueen leikkauksia. On parempi hoitaa jalkoja (nilkasta varpaisiin) muilla hoidoilla. Tämän jakson aikana jalkaterien lisäksi koko keho reagoi tavallista voimakkaammin, sillä sykli on päättynyt jalkoihin ja herkistyminen alkaa jälleen päälaelta alaspäin edeten uuden syklin myötä: 20.3.-19.4. herkistyy pään yläosa, hiuspohja, aivot, silmät, poskiontelot, nenä ja yläleuan hampaiden juuret. Silloin ei ole hyvä tehdä näiden alueiden leikkauksia.
- Jos on välttämätöntä ottaa biopsia, koepala, jostain kasvaimesta tai kystasta tms. ennen leikkausta, se on parempi tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla. Neulan reikä päästää sisällön vuotamaan ulos, vaikka keho oli jo sulkenut haitalliset aineet sen sisään. Alakuulla tehty reikä umpeutuu paremmin, mutta silti on riski, että elimistön jo kertaalleen pussin sisään sulkemat haitalliset aineet leviävät takaisin verenkiertoon ja kudoksiin. Näistä syntyy etäispesäkkeitä, ja elimistö joutuu aloittamaan siivousprosessin alusta. Nestepitoisen roskapussin rei'itystä pitäisi aina välttää.
- Myös rokotteiden ottamiselle, mikäli niitä päätyy ottamaan, on alakuu eli laskeva kuu parempaa aikaa. Rokotteen jälkeen ei saa rasittaa sydäntä liikunnalla kolmeen päivään, vaan keho tarvitsee lepoajan. Ei käsivarren herkkyyspäivinä käsivarteen, eikä pakaran ja reiden herkkyyspäivänä niille alueille.
- Rintojen puristaminen prässin väliin ja röntgensäteiden antaminen samaan aikaan vaurioittaa herkkää kudosta. Haitallisinta tämä on rintojen herkkyyspäivinä ja täysikuun aikaan. Sen sijaan lämpöhoidot ja hyvä verenkierto parantavat, hikoilu, sauna, auringon valo (talvella etelänmatkat ja solarium), ja paljain jaloin luonnon maanpinnalla kävely korjaavat jo syntyneitä vaurioita. Lymfakierto puhdistaa kudoksia, mutta jatkuva tiukkojen rintaliivin pitäminen estää lymfanesteen liikkumista. Kainalokarvat auttavat kehoa erittämään ulospäin ja niiden kannattaa antaa kasvaa silloin, jos rinnoissa on sairauksia. Deodorantin kemikaalit imeytyvät kainaloista ihon läpi etenkin nousevan kuun aikaan eli yläkuulla, ja etenkin jos samaan aikaan on rintojen tai ihon herkkyyspäivä.
- Kulloinkin aktiivista kehonosaa ei ole hyvä hoitaa leikkauksin niinä 2-3 päivänä, kun keho itse sitä parantaa, vaan leikata kuunkierron muina päivinä. Kts. herkkyyspäivät yllä. Ne eivät alakaan toipua leikkauksen jälkeen, koska niiden aluetta on vaurioitettu niiden herkkyyspäivinä. Ikään kuin olisi katkottu niiden neste- ja sähkövirtaukset, juuri kun keho yritti itse korjata aluetta täydellä teholla.
- Täysikuu ja sitä edeltävät 2 päivää eivät ole koskaan hyviä leikkauksille. Haavat jäävät auki, ikään kuin reunat hylkisivät toisiaan, ja siksi ne voivat tulehtua. Vain hätäleikkaukset täysikuun päivinä, ja silloin tarkka, pitempikestoinen jälkihoito.
- Useimmille leikkauksille täysikuun jälkeinen alakuu eli laskeva kuu on hyvää aikaa. Kirurgin ammattitaito on kuitenkin osata päätellä, milloin yläkuu on hyvä aika jollekin leikkaukselle, sillä yläkuulla leikattu kudos kasvaa enemmän takaisin, ja tästä on toisinaan apua, jos esim. pitää saada luuta kasvamaan lisää, tai osin poistettu maksa kasvamaan takaisin. Kansanperinne osaa yleissäännön, kokemus leikkauksien tuloksista kertyy kirurgeille. Jotkut kirurgit tietävätkin tästä ja hyödyntävät tätä, mutta usein hiljaisena sisäpiirin tietona.
- Kun tietää mitkä ovat huonoimmat leikkausajankohdat, ja jättää ne välistä, voi turvallisin mielin mennä hyvään hoitoon. Suurin osa päivistä on riittävän hyviä normaaleihin toimenpiteisiin. Jos on jo itse huomannut kuunkierron eri päivien vaikutusten erot, voi olla innostusta etsiä aina kaikkein parhaimmat ajankohdat itselle ja läheisille. Mutta sen erottamiseen mikä on hiukan parempi kuin lähes yhtä hyvä, vaaditaan jo leikkauksia suorittavan tahon arvio kaikista muistakin vaikuttavista tekijöistä. Siksi tässä luetellaan kansanperinteen kokemuksella ne huonoimmat päivät.
- Konsultaatioita tarkemmin näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta "Kuustakuuhun sivustolta, ja Tuotekuvaus-kohdan avaamalla näkee konsultaation sisältöä." Nyt lyhyempi ja edullisempi konsultaatio! Hänellä on pitkä kokemus siitä miten eri kehonosat reagoivat kuunkierron eri vaiheissa, ja hän on jo vuosien ajan auttanut löytämään parhaat ajankohdat hoidoille ja leikkauksille. Ritva pitää aiheesta myös luentoja.

Hammashoidot ja ajankohdan konsultaatiot

- Moni hammasvaiva ilmestyy tai yltyy kevään tullen. Se johtuu siitä, että auringon vuotuiskierrossa hampaiden alue tulee herkäksi 20.3.-20.5. väliseksi ajaksi. Vaikka tälläkin ajalla alakuu on parempi, ei kevään alakuu ole yhtä hyvä kuin alakuu muuhun aikaan vuodesta. Osa vaivoista meneekin ohitse itsestään, sillä keho korjaa nyt ensin ylähampaiden ja sitten alahampaiden aluetta, ja aktiivisuusvaihe tuntuu usein särkynä, vihlomisena, jomotuksena tai muuna, mutta paraneekin perinteisellä kotihoidolla. On myös hyvä välttää satuttamasta hampaita etenkin kevään yläkuiden ja täysikuiden aikaan.
- Nyt on laskeva kuu eli alakuu, ja melko hyvää aikaa hammashoidoille. Paikat, kruunut ja implantit kiinnittyvät lujemmin alakuulla. Kipu vähenee nopeammin ja hampaan poistokuoppa paranee paremmin. Antibiootteja tarvitaan harvemmin alakuulla ja hammaskivi pysy alakuulla puhdistettuna pitempään poissa.
- Kaikkein parhaimmat päivät hammashoidoille ovat alakuun päivät 15.-19.3.
- Maaliskuun 20. päivästä alkaa kuukauden jakso, jolloin auringonkierrossa yläleuan alue on herkistyneenä ja aktiivisena, ja sen jälkeen vielä toisen 30 päivän ajan alaleuan alue. Tämän herkistymisen vuoksi toiseksi parhaita päiviä ovat maaliskuussa 20.-28.3. Koska vasta yläleuan alue on herkistyneenä, voi erityisesti alaleuan hampaita hoitaa näinä päivinä.
- Huhtikuun alakuulla hyvät hammashoitopäivät ovat 14.-24.4. Koska auringon vuotuiskierrossa siirrytään alaleukaan päin 19.4. niin voi sanoa koko suun olevan vähän arempi ja herkempi toimenpiteille huhtikuussa, ja teoriassa ennen tuota päivää on parempi hoitaa alaleuka, sen jälkeen yläleuan hampaita, mutta parempi olisi jos vain välttämättömin tehtäisiin näinä päivinä ja isommat operaatiot jätettäisiin toukokuun alakuulle. Sielläkin pitää välttää vielä ne päivät, kun on hampaiden herkkyyspäivät.
- Vain muotti ikenistä proteesin tekoa varten pitää ottaa aina yläkuulla eli nousevalla kuulla, ettei proteesista tule liian tiukka. Parasta on odottaa uudenkuun päivän jälkeen pari päivää, että yläkuun vaikutus ehtii alkamaan, ja sitten yläkuun aikana ottaa muotti. Täysikuulla ei enää kannata, proteesista voi tulla liiankin väljä.
- Täysikuun päivä ja kaksi sitä edeltävää päivää ovat aina huonoa aikaa hammashoidoille.
- Eteerisistä öljyistä neilikkaöljy tehoaa hammaskipuun nopeasti. Sitä voi laittaa puoli pisaraa sormenpäällä kipeään ikeneen. Joskus ylähampaan juuri oireilee poskiontelon lievän tulehduksen vuoksi ja on hyvä hoitaa poskionteloa hengittämällä eteerisiä öljyjä kuten eukalyptusta tai männyn havua saunassa tai höyryhengityksellä, ja juomalla päivän mittaan kuumaa yrttiteetä, sellaisesta yrtistä, joka sopii tulehduksen hoitoon.
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2025" -taskukalenteri kertoo joka päivän kohdalla, onko päivä hyvä hammashoidoille. Samoin Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenteri.
- Tarkat konsultaatiot sairaanhoitaja Ritva Nevalaiselta, kts. tämän kappaleen lopussa.
- Hampaiden tarkistus, hammaskiven poisto, paikkaukset ja korjaukset, hampaan poisto, leukakirurgia ja implantin tai kruunun laitto, kaikki antavat pitkäkestoisemman ja hyvin paranevan tuloksen alakuulla. Antibiootteja ei juuri tarvita hampaanpoiston jälkeen, tulehdus ei lähde liikkeelle, haava paranee hyvin ja kipu on paljon vähäisempää alakuun hoidoissa ja niiden jälkeen, kuin yläkuulla tehdyissä.
- Lähes kaikki hammaskirurgiset toimenpiteet, leikkaukset ja hampaiden poistot olisi aina tärkeä tehdä laskevalla kuulla eli alakuulla hyvän ja nopean paranemisen varmistamiseksi. Vain muotin teko ikenistä tuottaa paremman tuloksen yläkuun eli nousevan kuun aikaan, koska ikenet ovat hiukan paremmin nesteytettyjä ja paksumpia silloin, jolloin proteesista ei pääse tulemaan liian tiukka. Alakuulla otetusta muotista tehty kiristää monesta kohtaa ja sitä joudutaan sitten muokkaamaan.
- Kaikkein huonoimmat hammashoitoajat ovat joka kuunkierrolla täysikuun päivä ja sitä edeltävät kolme päivää, sekä ne 2-3 päivää kun yläleuka tai alaleuka ovat kehon kierrossa herkkänä.
- Mitä isompi hoito hampaille, kuten poisto, implantin asennus tai juuri"hoito", sen suurempi hyöty oikeasta ajasta. "Juurihoidettu" hammas on tunnoton ja kerää bakteereita ilman että immuunipuolustus pääsee niihin käsiksi verisuonien ja hermojen puuttuessa. Se voi ylläpitää tulehdusta kehossa vuosia, heikentäen kehon kykyä pysyä terveenä tai parantua. Moni selittämätön vaiva alkaa parantua, kun juurihoidetut hampaat korvataan aidoilla implanteilla (asennus alakuulla) tai ainakin poistetaan kokonaan, että saadaan tulehdus parannettua.
- Juurihoidetun hampaan märkäpesäkkeet näkyvät usein vasta tavallista röntgenkuvaa paljon tarkemmassa KKTT-kuvassa eli kartiokeilakuvassa. Nykyään onneksi ymmärretään, että tulehdus tällaisessa hampaassa aiheuttaa paljon sydän- ja aivosairauksia, sekä vaikuttaa näköön (silmä on lähellä yläleuan hampaiden juuria) ja siksi ennen suuria leikkauksia hoidetaan hampaat ensin kuntoon.
- Konsultaatioita näihin ajankohtiin saa sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Ritva Nevalaiselta "Kuustakuuhun sivustolta: 15 min 37,00."
- "Yläkuun kalenteri kauneuteen ja terveyteen 2025" -taskukalenteri kertoo hammashoitopäivät viikko viikolta läpi vuoden, ja monet muutkin neuvot, kuten täydenkuun vaikutuksen, eri kehonosien hoito- ja leikkauspäivät, kynsien leikkauspäivät ja hiusten värjäyksen parhaan ajan, rentoutuspäivät ja paljon muuta. Samat neuvot näkyvät Hyvän kuun aikaan 2025 -kalenterissa.


- Hyvää kevätpäiväntasausta 20.3. ja vanhaa Kevät-Marianpäivää 25.5.!

Anne Pöyhönen

Jatka Yläkuun etusivulle.

Kuukalenterit ja -kirjat www.kuukauppa.fi


***Tämä Anne Pöyhösen Kuun vaikutukset -kirjoitus on Yläkuu kustannuksen omaisuutta, ja sen osittaiseenkin kopioimiseen muille nettisivuille ym. julkaisuihin pitää olla lupa Yläkuu kustannukselta. Linkittää voi aina, ja lyhyen pätkän lainata, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä. ***



Vanhat suomalaiset kuukausien nimet:

Eri puolilla Suomea on kuukausilla ollut hiukan eri nimiä.
Suomalaiset kuukausien nimet ovat hyvin vanhoja, ja peräisin ajalta paljon ennen almanakkaa. Kuukausi oli silloin kuun kierto uudesta kuusta seuraavaan uuteen kuuhun. Kun kalenteri saapui pohjolaan, alettiin näitä kuukausia nimittää "taivaalliseksi kuuksi", ja kalenterin kuukausia "kirjakuuksi".

1. Tammikuu

- Ensimmäinen Sydänkuu. Sydäntalvi on talven sydän- eli keskivaihe. Tammi on vanhastaan tarkoittanut akselia ja napaa, jonka ympäri kaikki kääntyy, niin myös pimeä valoksi eli syksy kevääksi. Talven kylmin aika osuu sydänkuille.

2. Pikku-Tammi

- Jos kuunkierroilla laskettaessa kevät ei näyttänyt merkkiä tulosta, voitiin Ison Tammen jälkeen lisätä ylimääräinen kuukausi; Pikku-Tammi, jotta saatiin vuodenajat pysymään paikoillaan kuunkiertojen kanssa.

2. Helmekuu

- Toinen Sydänkuu. Odoteltiin että lumi puiden oksilla sulaa ensimmäistä kertaa. Kevään ensimmäisen suojan vesipisarat jäätyivät jäähelmiksi puiden oksille, kun ilma jälleen kylmeni. Tätä tapahtumaa pidettiin erittäin tärkeänä hetkenä, koska siitä katsottiin kuluvan 200 päivää siihen kun saadaan seuraava viljasato (eli rukiin tuleentumiseen).

3. Maaliskuu

- Maa pilkistää jo sulaneista pälvipaikoista.

3. Vaahtokuu eli Kevätkuu

- Sydäntalven kolmas kuukausi, jolloin jokien sulapaikat koskissa++8 alkoivat laajeta, ja vesi nopeasti virratessaan vaahdota.

4. Huhtikuu

- Huhta on vanha havupuita kasvava metsä joka kasketaan. Puut kaskeamista varten kaadetaan tähän aikaan. Huhtametsälle päästiin usein vielä hiihtämällä, keväisen hankikannon keventäessä matkantekoa.

4. Sulamakuu, Suvikuu, Kiimakuu

- Suvi tarkoittaa leutoa säätä, kiima viittaa metsälintujen soidinaikaan, jolloin niitä pyydystettiin.

5. Toukokuu

- Kevätkylvön onnistumisen tärkeys lienee vakiinnuttanut kuukauden nimeksi toukotyöt; maan muokkauksen ja kylvön.

6. Kesäkuu, Kesantokuu, Kyntökuu

- Entisajan pelloista iso osa oli kesantona, keräämässä uusia kasvuvoimia. Kesantopelto piti kääntää tähän aikaan vuodesta, ja se oli erittäin työläs tehtävä.

7. Heinäkuu

- Sydänkesän kuukausi. Ilma on lämpimimmillään, on heinän teon aika. Tämä ikivanha työntekoaika on ollut tärkeä niin kauan kuin karjaa on kasvatettu.

7-8. Mätäkuu

- Aurinko on vanhassa astrologisessa eläinradassa Leijonan merkissä n. 23.7.-23.8.. Mätäkuun määritelmä tulee ajalta, jolloin astrologisesta kalenterista Keski-Euroopassa katsottiin sopivia töidentekoaikoja, ja kun Aurinko on Leijonassa, on tulielementti vahvimmillaan, lämpö suurimmillaan, kaikki kuivuu ja kuihtuu helposti. Mätä-sana on Saksasta Tanskaan omaksuttaessa sattunut käännösvirhe Koirakuusta. Mätä- sana tuli sitten Ruotsin kautta Suomen kieleen.

8. Elokuu, Mätäkuu, Kylvökuu

- Syysrukiin kylvön aika, elonkorjuun eli viljan leikkaamisen aika. Isompi osa Mätäkuun aikaa osuu Elokuulle.

9. Syyskuu

- Syystöiden aika, syysruista saatettiin vielä kylvää, peltoja muokata, syksyn alkamisen kuu.

10. Lokakuu, Likakuu, Ruojakuu

- Loka on alun perin tarkoittanut sisäelinsotkua, jota teurastettaessa käsitellään. Lokakuu on siis teuraskuu, kasvavalla kuulla teurastettiin syötäväksi ne eläimet joille ei riittäisi ruokaa talven ajaksi.

11. Marraskuu

- Ikivanha kuollutta tarkoittava sana: "Maa on martaana." Vastaa kuunkierron "viimeisiä päiviä" jolloin kaikki kuihtuu ja kuolee, aikaa juuri ennen uutta kuuta. Aurinkovuoden kierrossa Marraskuu on aika juuri ennen vuoden pimeintä aikaa, jonka jälkeen Aurinko "syntyy uudelleen".

12. Joulukuu, Talvikuu

- Talvikuu muuttui Joulukuuksi vasta muutama sata vuotta sitten, kun "Joulu" tuli lainasanana Ruotsista. Talvi ei vielä ollut kylmimmillään, vaan vasta sydänkuille osuu kylmin aika.



Seuraa Yläkuun Facebook sivua.

 

Kuu tänään, katso yllä.
Waxing = kasvava kuu, yläkuu, nouseva kuu eli uudenkuun aika. Waning = vähenevä kuu, alakuu, laskeva kuu eli vanhan kuun aika. Gibbous = kupera.

 

Almanakan merkit:
Musta pallo = musta kuu, uudenkuun päivä, siitä alkaa kasvava kuu, yläkuu eli nouseva kuu. Valkoinen pallo = täysikuu, siitä alkaa vähenevä kuu, alakuu eli laskeva kuu.
Oikea puoli ympyrää valkoinen = kasvava puolikuu, yläkuun eli nousevan kuun puoliväli.
Vasen puoli ympyrää valkoinen = vähenevä puolikuu, alakuun eli laskevan kuun puoliväli.