Kirja: Yläkuu ja alakuu - ajoituksen taíto suomalaisessa kansanperinteessä

Suomalaisen kansanperinteen mukainen käsitys kuun vaikutuksesta eri töiden tekemisen ajankohtaan ensi kertaa kirjana.

Kirjan alussa käydään läpi Kuun merkitystä ja eri kuunvaiheiden nimityksiä kansanperinteessä. Loppuosa kirjaa jakaantuu eri töihin ja toimiin, joiden ajoitus riippui kuunvaiheista.
Mm. vihdan teko, vesakon raivaus, taikinan leipominen, poltto- ja rakennuspuiden kaato, uunin muuraus, kukkien istutus, hiusten leikkuu, heinän niitto, kalanpyydysten teko, syöttien käyttö metsästyksessä, tuhoeläinten hävitysaika, jne.
Luonnon rytmi, jossa tuore ja kuiva aika vaihtelevat, seuraa Kuun vaiheita, ja oli siksi entisajan ihmiselle helposti havaittavissa suoraan luonnosta, mutta erityisesti kuun asennosta taivaalla. Nousevan kuun eli kasvavan kuun aikana moni työ tuotti paljon paremman tuloksen kuin laskevan eli vähenevän kuun aikaan. Tästä on peräisin sananlaskumme: "Odottaa kuin Kuuta nousevaa". Väärään aikaan tehden kun tulosta ei syntynyt.

Kirjan hinta on 25,- Ei postikuluja, lasku mukana. Toimitus 2-3 päivässä. (Kun kyseessä on tavallista suurempi tilaus tai ilmenee muu erityinen syy, voi Yläkuu kustannus pyytää ennakkomaksun tilille ennen tilauksen toimittamista.)

Selaa kirjan tarkkaa sisällysluetteloa.
Tai selaa kirjan alkuosan sivuja, klikkaa kansikuvaa!

Lue kirja-arvio: Tilaa kirja.

 -----------------------------------------------------------

Odotettu kirja Naisen kehon kuurytmistä, sen seuraamisesta ja ymmärtämisestä kuunkierron mukaan.

Terhi Hirvikallio on opiskellut Saksassa ja Kiinassa, ja hoitaa asiakkaitaan Suomessa kiinalaisen lääketieteen, akupunktion ja luontaishoitojen avulla. Kirjassa hän kertoo mitä missäkin kuunkierron vaiheessa kannattaa tehdä: ruuat, reseptit, tunteiden ymmärtäminen, kehon tarpeet, ja jopa neuvoja miehille miten tukea ja ymmärtää naista kierron eri vaiheissa.

Tämän kirjan lukemisesta tulee hyvä olo. Kuukautiskierto on luonnollinen rytmi, ja sen häiriötilat voidaan hoitaa luonnon keinoin kun sitä oppii ymmärtämään. Kirja kertoo naisten voiman löytämisestä nykyisessä elämänrytmissäkin. Terhin luoman Kuukellon avulla oma kuukautiskierto tulee tutuksi. Tunteille ja tuntemuksille löytyy rytmi ja selitys. Omaan rytmiin tutustumalla löytää luottamuksen sen seuraamiseen. Milloin on energisimmillään, milloin haluaa levätä, ja miten selittää sen muille.
Kirja käy naisen elämän läpi ensimmäisistä kuukautisista niiden loppumiseen. Matkalla on neuvoja omien tuntemusten jäsentämiseen ja kehon tukemiseen kierron eri vaiheissa: ruokareseptejä, värejä, musiikkia, liikkumista, voimasanoja. Neuvoja vaivojen hoitoon kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta tasapainoa etsimällä.
Miehille on omat neuvonsa, jotka auttavat tarjoamaan tukea vaimolle, tyttöystävälle tai myös omalle tyttärelle kuukautiskierron eri vaiheissa. Kun mies otetaan huomioon, hänen ei tarvitse torjua asiaa vaan hän osaa ja voi vaikuttaa rakkaan ihmisen hyvinvointiin.
133 sivua, pehmeäkantinen, ilmestynyt elokuussa 2016.

Kirjan hinta on 24,-. Ei postikuluja, lasku mukana. Toimitus 2-3 päivässä. (Kun kyseessä on tavallista suurempi tilaus tai ilmenee muu erityinen syy, voi Yläkuu kustannus pyytää ennakkomaksun tilille ennen tilauksen toimittamista.)

Tilaa kirja.

Wanhan ajan Kuukalenteri 2018 ilmestyy lokakuun lopussa!

Katso seinäkalenterista suoraan perimätiedon mukaiset kylvö- ja istutusajat eri kasveille, rikkaruohojen perkausajat, vesakon raivaus, vihdantekopäivät, kukkien mullan vaihto, marjapensaiden leikkaus, hirsien, tarvepuun ja polttopuun kaatopäivät, hiusten leikkuu- ja värjäyspäivät, yrttien keruuajat, joulukuusen kaatoaika, jne.

Tämän helpompaa vanhan tiedon testaaminen ei voi olla! Upeat kuvat taivaanilmiöistä ja kuvien selitystekstit kertovat mitä kaunista ja mielenkiintoista taivaalla kulloinkin voi nähdä: halot, kehät, revontulet, sateenkaaret, sumukaaret, ilmakehän ilmiöt, tähtitaivas, jne. Vuoden työt päivä päivältä!
Wanhan ajan Kuukalenteri 2018 ilmestyy lokakuun lopussa, ja sen hinta on 22,-. Se tulee kirjeessä lasku mukanaan. Ei postikuluja.
2017 kalenteria saa vielä, hinta yksinään 4,-, tai muun tilauksen yhteydessä kaupanpäällisenä.
Perinteiseen tapaan lisäksi paljousalennusta saa 2-4 kpl tilauksesta -10%, 5kpl tai yli tilauksesta -20%. Isommat määrät, yhdistykset tai jälleenmyynti: kysy hinta erikseen.

Tilaa Wanhan ajan Kuukalenteri 2018 tästä.

(Kun kyseessä on tavallista suurempi tilaus tai ilmenee muu erityinen syy, voi Yläkuu kustannus muutoinkin pyytää ennakkomaksun tilille ennen tilauksen toimittamista.)

Avaa esimerkkikuva vuoden 2018 kalenterista!

Kuu ja sää Päiväkirja 2018 ilmestyy marras-joulukuun vaihteessa, ja tilauksen voi jättää jo nyt. (2017 päiväkirjaa saa edelleen.) Samat töidentekoajat kuunvaiheiden mukaan, kuin Wanhan ajan Kuukalenterissakin, mutta päiväkirjamuodossa! Sääpäiväkirjaa pitämällä näet myös sään vaikutukset puutarhaan ja terveyteen. Värikuvitus. Kätevät värikoodit kuunvaiheille - milloin on istutus, milloin perkausaika. Joka päivälle muistiinpanotilaa, viikko yhdellä aukeamalla. Kovakantinen. Merkkinauha. Ilmestyy vuosittain. Kuva päiväkirjan aukeamasta.

Kuu ja sää Päiväkirja 2018 ilmestyy joulukuun alussa, ja hinta on 22,-. Ei postikuluja, kirjeessä kotiin, lasku mukana.
Tilata voi jo nyt. Mainitse tilatessa, jos haluat maksaa sen etukäteen - silloin hinta on 22,- -10% eli 19,80 ja saat laskun ennakkoon.
Paljousalennusta saa 2-4 kpl tilauksesta -10% (ennakkolaskun kanssa -20%), 5kpl tai yli -20% (ennakkol. -30%).
Tilaa Päiväkirja 2017.

Riimut - viestejä viikingeiltä. Kirjoittaja: professori Heikki Oja. Riimut ovat viikinkiaikaisia kirjaimia, joita on löydetty koruista, keihäänkärjistä ja kastemaljoista. Tunnetuimmat riimut ovat kivissä, jotka on pystytetty henkilön tai rakennuksen muistoksi. Riimuja on kaiverrettu myös kalentereina käytettyihin riimusauvoihin.
Kattava käsikirja esittelee kiehtovasti riimukirjoitusta sekä kertoo, mitä tiedämme riimutaiteilijoista ja löytyneistä riimuesineistä. Teos vie lukijan 1000-luvun alkuun, aikaan, jolloin viikingit valloittivat Eurooppaa ja hakkasivat kiveen muistokirjoituksia.
Professori Heikki Oja on Helsingin yliopiston almanakkatoimiston eläkkeelle jäänyt johtaja. Hän on aiemmin julkaissut tietokirjoja tähtitieteestä ja kalenteritietoudesta.
Kovakantinen, 240 sivua. Kertoo myös Anne Pöyhösen tutkimista riimusauvoista. Kustantanut SKS (Suomalaisen kirjallisuuden seura).
Hinta 20,-.
Tilaa Riimut-kirja.


Alan klassikko: Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa.

Itävallan Tirolin Alpeilla kasvanut Johanna Paungger oppi lapsena isovanhemmiltaan miten Kuuta seuraavat luonnon rytmit vaikuttavat kaikessa elollisessa. Johanna kertoo tarkasti millä Kuun vaiheella ja missä eläinradan merkissä ollessaan mitäkin sairautta pitää hoitaa parhaan tuloksen saamiseksi. Samoin eri puutarhatöiden ajoituksesta, puiden kaatoajoista, erilaisista puun käyttötarkoituksista jne on yksityiskohtaista kokemusperäistä tietoa! Aivan upea tietopaketti Kuun vaikutuksista! Sisältää kuukalenterisivut vuosille 2009-2020. Selaa kirjan sisällysluetteloa. Lue kirja-arvio!

Hinta 34,- Ei postiennakkoa tai muita postikuluja. Kirjeessä kotiin, lasku mukana. Posti tuo 2-3 päivässä. Tilaa kirja. (Kun kyseessä on tavallista suurempi tilaus tai ilmenee muu erityinen syy, voi Yläkuu kustannus pyytää ennakkomaksun tilille ennen tilauksen toimittamista.)Kuun vaikutus rakentamiseen Samoilta tekijöiltä kuin "Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, jne.". Johanna Paunggerin ja Thomas Poppen toinen suomennettu kirja. Tarkat ohjeet millä kuunvaiheella ja miksi pitää tehdä rakentamisen eri työt. Alkaen perustuskuopasta ja salaojituksesta, jatkuen betonivaluun ja perustuksiin, puurakenteisiin, jne. Vaihe vaiheelta talon rakentamisen eri työvaiheet ja mihin asioihin kuu vaikuttaa. Näillä neuvoilla saat terveen talon, johon vesi ei jää, eivätkä homeet kasva. Vanhan ajan ymmärrys siitä miten vuorovesivoima toimii kaikessa missä on vettä eli kosteutta. Joka työvaiheelle paras, melko hyvä, huono ja kaikkein huonoin tekoaika. Upea kirja ylistämään puurakentamista ja terveen rakennuksen merkitystä ihmisen terveyteen. Tärkeä apu homekorjauksiin, jotta kosteus todella saadaan pois.
127 sivua, sisältää kuukalenteri-sivut vuosille 2012-2020. Selaa kirjan sisällysluetteloa.

Hinta 34,-. Ei postiennakkoa tai muita postikuluja. Kirjeessä kotiin, lasku mukana. Posti tuo 2-3 päivässä. Tilaa kirja. (Kun kyseessä on tavallista suurempi tilaus tai ilmenee muu erityinen syy, voi Yläkuu kustannus pyytää ennakkomaksun tilille ennen tilauksen toimittamista.)

Uusintapainos: Nappaako tänään - opaskirja kalamiehille kalantulon ennustamisessa. Tässä kirjassa on kerrottu suomalaisten kalastajien kokemuksella milloin kala syö. Eri kalalajien kohdalla on tutkittu kuunvaiheen vaikutus, tuulen, ilmanpaineen, valaistuksen ja vuorokaudenajan vaikutus, jne. Kaikki on kokemusperäistä tietoa satojen kalastajien ja kymmenien tuhansien kalastuskertojen todellisista saalismääristä. Kirjoittaja A. Merivesi on tehnyt upean työn selvittäessään milloin mikäkin tekijä vaikuttaa, ja miten. Tämä kirja on pitkään odottanut uusintapainosta, ja sen taulukot antavat selkeän käsityksen näistä luonnonrytmeistä, joiden avulla tämän päivänkin kalastaja voi arvioida parhaat syöntiajat. Selaa kirjan sisällysluetteloa.

Hinta 25,-. Ei postiennakkoa tai muita postikuluja. Kirjeessä kotiin, lasku mukana. Posti tuo 2-3 päivässä. Tilaa kirja. (Kun kyseessä on tavallista suurempi tilaus tai ilmenee muu erityinen syy, voi Yläkuu kustannus pyytää ennakkomaksun tilille ennen tilauksen toimittamista.)

Ensimmäisen painoksen on julkaissut Weilin+Göös 1969. Uusintapainos on kunnianosoitus A.Meriveden muistolle.
Sivun alkuun.

CURRENT MOON

moon info

Posti tuo kotiin asti:

Kirjat ja kalenterit lähetetään kartonkikuorissa, jotka posti jakaa kotiin asti. Ne ovat alle 3 cm paksuja ja mahtuvat näin postiluukusta sisään. Useamman kappaleen tilaukset voidaan jakaa kahteen kuoreen.

Pistekirjoituksella:

Yläkuu ja alakuu -kirjan voi lukea myös pistekirjoituksella! Ota yhteyttä Näkövammaisten kirjastoon, Celiaan. Lisää sivuilta: www.celialib.fi