Kirja: Yläkuu ja alakuu - ajoituksen taíto suomalaisessa kansanperinteessä

Suomalaisen kansanperinteen mukainen käsitys kuun vaikutuksesta eri töiden tekemisen ajankohtaan ensi kertaa kirjana.

Kirjan alussa käydään läpi Kuun merkitystä ja eri kuunvaiheiden nimityksiä kansanperinteessä. Loppuosa kirjaa jakaantuu eri töihin ja toimiin, joiden ajoitus riippui kuunvaiheista.
Mm. vihdan teko, vesakon raivaus, taikinan leipominen, poltto- ja rakennuspuiden kaato, uunin muuraus, kukkien istutus, hiusten leikkuu, heinän niitto, kalanpyydysten teko, syöttien käyttö metsästyksessä, tuhoeläinten hävitysaika, jne.
Luonnon rytmi, jossa tuore ja kuiva aika vaihtelevat, seuraa Kuun vaiheita, ja oli siksi entisajan ihmiselle helposti havaittavissa suoraan luonnosta, mutta erityisesti kuun asennosta taivaalla. Nousevan kuun eli kasvavan kuun aikana moni työ tuotti paljon paremman tuloksen kuin laskevan eli vähenevän kuun aikaan. Tästä on peräisin sananlaskumme: "Odottaa kuin Kuuta nousevaa". Väärään aikaan tehden kun tulosta ei syntynyt.

Kirjan hinta on 25,-. Ei postikuluja, lasku mukana. Toimitus 2-3 päivässä. (Kun kyseessä on tavallista suurempi tilaus tai ilmenee muu erityinen syy, voi Yläkuu kustannus pyytää ennakkomaksun tilille ennen tilauksen toimittamista.)

Selaa kirjan tarkkaa sisällysluetteloa.
Tai selaa kirjan alkuosan sivuja, klikkaa kansikuvaa!

Lue kirja-arvio: Tilaa kirja.

 -----------------------------------------------------------

Wanhan ajan Kuukalenteria 2016 saatavilla koko vuoden!

Katso seinäkalenterista suoraan perimätiedon mukaiset vihdantekopäivät, kukkien mullan vaihdon, marjapensaiden leikkauksen, vesakon raivauspäivät, hirsien, tarvepuun ja polttopuun kaatopäivät, hiusten leikkuu ja värjäys, eri kasvien kylvöt ja istutukset, vihdan teko, yrttien keruu, joulukuusen kaatoaika, jne.

Tämän helpompaa vanhan tiedon testaaminen ei voi olla! Upeat kuvat taivaanilmiöistä ja kuvien selitystekstit kertovat mitä kaunista ja mielenkiintoista taivaalla kulloinkin voi nähdä: halot, kehät, revontulet, sateenkaaret, ilmakehän ilmiöt, tähtitaivas, jne. Vuoden työt päivä päivältä!

Wanhan ajan Kuukalenteri 2016 hinta on 14,- (norm. 22,-). Ei postikuluja, posti tuo kirjeenä kotiin asti. Toimitus 2-3 päivässä.
Lasku on kalenterin mukana. Perinteiseen tapaan alennusta saa 2-4 kpl tilauksesta -10%, 5kpl tai yli tilauksesta -20%.
Tilaa 2016 kalenteri tästä.

(Kun kyseessä on tavallista suurempi tilaus tai ilmenee muu erityinen syy, voi Yläkuu kustannus muutoinkin pyytää ennakkomaksun tilille ennen tilauksen toimittamista.)

Avaa esimerkkikuva vuoden 2016 kalenterista!

UUTUUS: Kuu ja sää Päiväkirja 2016! Samat töidentekoajat kuunvaiheiden mukaan, kuin Wanhan ajan kuukalenterissakin, mutta nyt päiväkirjamuodossa! Sääpäiväkirjaa pitämällä näet myös sään vaikutukset puutarhaan ja terveyteen. Värikuvitus. Kätevät värikoodit kuunvaiheille - milloin kasvit kasvavat ylös- ja milloin alaspäin. Joka päivälle muistiinpanotilaa, viikko yhdellä aukeamalla. Kovakantinen. Merkkinauha. Ilmestyy jatkossa vuosittain. Kuva päiväkirjan aukeamasta.

Hinta nyt 14,- (norm. 22,-). Ei postikuluja. Kirjeessä kotiin, lasku mukana. Toimitus 2-3 päivässä. Tilaa päiväkirja.
(Kun kyseessä on tavallista suurempi tilaus tai ilmenee muu erityinen syy, voi Yläkuu kustannus pyytää ennakkomaksun tilille ennen tilauksen toimittamista.)

Uutuuskirja: Riimut - viestejä viikingeiltä. Kirjoittaja: professori Heikki Oja. Riimut ovat viikinkiaikaisia kirjaimia, joita on löydetty koruista, keihäänkärjistä ja kastemaljoista. Tunnetuimmat riimut ovat kivissä, jotka on pystytetty henkilön tai rakennuksen muistoksi. Riimuja on kaiverrettu myös kalentereina käytettyihin riimusauvoihin.
Kattava käsikirja esittelee kiehtovasti riimukirjoitusta sekä kertoo, mitä tiedämme riimutaiteilijoista ja löytyneistä riimuesineistä. Teos vie lukijan 1000-luvun alkuun, aikaan, jolloin viikingit valloittivat Eurooppaa ja hakkasivat kiveen muistokirjoituksia.
Professori Heikki Oja on Helsingin yliopiston almanakkatoimiston eläkkeelle jäänyt johtaja. Hän on aiemmin julkaissut tietokirjoja tähtitieteestä ja kalenteritietoudesta.
Kovakantinen, 240 sivua. Kertoo myös Anne Pöyhösen tutkimista riimusauvoista. Kustantanut SKS (Suomalaisen kirjallisuuden seura).

Hinta 33,-. Ei postiennakkoa tai muita postikuluja. Kirjeessä kotiin, lasku mukana. Tilaa Riimut-kirja.
(Kun kyseessä on tavallista suurempi tilaus tai ilmenee muu erityinen syy, voi Yläkuu kustannus pyytää ennakkomaksun tilille ennen tilauksen toimittamista.)

Alan klassikko: Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa.

Itävallan Tirolin Alpeilla kasvanut Johanna Paungger oppi lapsena isovanhemmiltaan miten Kuuta seuraavat luonnon rytmit vaikuttavat kaikessa elollisessa. Johanna kertoo tarkasti millä Kuun vaiheella ja missä eläinradan merkissä ollessaan mitäkin sairautta pitää hoitaa parhaan tuloksen saamiseksi. Samoin eri puutarhatöiden ajoituksesta, puiden kaatoajoista, erilaisista puun käyttötarkoituksista jne on yksityiskohtaista kokemusperäistä tietoa! Aivan upea tietopaketti Kuun vaikutuksista! Sisältää kuukalenterisivut vuosille 2009-2020. Selaa kirjan sisällysluetteloa. Lue kirja-arvio!

Hinta 34,- Ei postiennakkoa tai muita postikuluja. Kirjeessä kotiin, lasku mukana. Posti tuo 2-3 päivässä. Tilaa kirja. (Kun kyseessä on tavallista suurempi tilaus tai ilmenee muu erityinen syy, voi Yläkuu kustannus pyytää ennakkomaksun tilille ennen tilauksen toimittamista.)Kuun vaikutus rakentamiseen Samoilta tekijöiltä kuin "Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, jne.". Johanna Paunggerin ja Thomas Poppen toinen suomennettu kirja. Tarkat ohjeet millä kuunvaiheella ja miksi pitää tehdä rakentamisen eri työt. Alkaen perustuskuopasta ja salaojituksesta, jatkuen betonivaluun ja perustuksiin, puurakenteisiin, jne. Vaihe vaiheelta talon rakentamisen eri työvaiheet ja mihin asioihin kuu vaikuttaa. Näillä neuvoilla saat terveen talon, johon vesi ei jää, eivätkä homeet kasva. Vanhan ajan ymmärrys siitä miten vuorovesivoima toimii kaikessa missä on vettä eli kosteutta. Joka työvaiheelle paras, melko hyvä, huono ja kaikkein huonoin tekoaika. Upea kirja ylistämään puurakentamista ja terveen rakennuksen merkitystä ihmisen terveyteen. Tärkeä apu homekorjauksiin, jotta kosteus todella saadaan pois.
127 sivua, sisältää kuukalenteri-sivut vuosille 2012-2020. Selaa kirjan sisällysluetteloa.

Hinta 34,-. Ei postiennakkoa tai muita postikuluja. Kirjeessä kotiin, lasku mukana. Posti tuo 2-3 päivässä. Tilaa kirja. (Kun kyseessä on tavallista suurempi tilaus tai ilmenee muu erityinen syy, voi Yläkuu kustannus pyytää ennakkomaksun tilille ennen tilauksen toimittamista.)

Uusintapainos: Nappaako tänään - opaskirja kalamiehille kalantulon ennustamisessa. Tässä kirjassa on kerrottu suomalaisten kalastajien kokemuksella milloin kala syö. Eri kalalajien kohdalla on tutkittu kuunvaiheen vaikutus, tuulen, ilmanpaineen, valaistuksen ja vuorokaudenajan vaikutus, jne. Kaikki on kokemusperäistä tietoa satojen kalastajien ja kymmenien tuhansien kalastuskertojen todellisista saalismääristä. Kirjoittaja A. Merivesi on tehnyt upean työn selvittäessään milloin mikäkin tekijä vaikuttaa, ja miten. Tämä kirja on pitkään odottanut uusintapainosta, ja sen taulukot antavat selkeän käsityksen näistä luonnonrytmeistä, joiden avulla tämän päivänkin kalastaja voi arvioida parhaat syöntiajat. Selaa kirjan sisällysluetteloa.

Hinta 25,-. Ei postiennakkoa tai muita postikuluja. Kirjeessä kotiin, lasku mukana. Posti tuo 2-3 päivässä. Tilaa kirja. (Kun kyseessä on tavallista suurempi tilaus tai ilmenee muu erityinen syy, voi Yläkuu kustannus pyytää ennakkomaksun tilille ennen tilauksen toimittamista.)

Ensimmäisen painoksen on julkaissut Weilin+Göös 1969. Uusintapainos on kunnianosoitus A.Meriveden muistolle.
Sivun alkuun.

CURRENT MOON

moon info

Posti tuo kotiin asti:

Kirjat ja kalenterit lähetetään kartonkikuorissa, jotka posti jakaa kotiin asti. Ne ovat alle 3 cm paksuja ja mahtuvat näin postiluukusta sisään. Useamman kappaleen tilaukset voidaan jakaa kahteen kuoreen.

Pistekirjoituksella:

Yläkuu ja alakuu -kirjan voi lukea myös pistekirjoituksella! Ota yhteyttä Näkövammaisten kirjastoon, Celiaan. Lisää sivuilta: www.celialib.fi