Yläkuu ja alakuu -kirja

Kansanperinteen mukaiset töiden tekoajat kuunvaiheiden mukaan.

 

Kuun vaikutus -kirja

Lisää perimätietoa: Kuun vaikutus terveyteen, puutarhaan, peltoon ja metsään.

 

Kuun vaikutus rakentamiseen

Perimätieto talon rakentamisen kaikista työvaiheista: salaojitus, betonivalu, puu-rakentaminen, maalaus.

LUE: Miten Kuu vaikuttaa juuri nyt...? Mitkä työt tuottavat nyt parhaan tuloksen, mitkä vasta kuunvaiheen vaihduttua?

Wanhan ajan Kuukalenteri 2018 on myynnissä koko vuoden!

Katso esimerkkikuva kalenterista ja lue lisää: Seinäkalenteri, jossa on upeat kuvat taivaan ilmiöistä ja eri töiden tekoajat kuun vaiheiden ja suomalaisen kansanperinteen mukaan: Kylvö, istutus, perkaus, yrttien keruu, vihdan eli vastan tekoaika, vesakon raivaus, hiusten leikkuu, puiden kaato eri tarkoituksiin, yrttien keruu, joulukuusen kaatoaika, jne... joka päiväruudussa valmiina!

TULEVIA TAPAHTUMIA:

Ti 3. huhtikuuta klo 17-18.30 LUENTO Viherlandiassa, Jyväskylässä: Kuun kierto ja puutarhatyöt. Ilmainen, mutta ilmottaudu ennakkoon, että mahdut mukaan. Pari edellistä viheriltaa ovat olleet täynnä jo ennakkoon. Järjestäjän sivut ja ilmottautumispuhelin.

Pe-Su 6.-8. huhtikuuta Piha- ja Puutarhamessut Turun messukeskuksessa. B-halli, paikka 39. Tervetuloa kysymään kuun vaikutuksista! Anne Pöyhönen paikalla. Tapahtuman sivut.

Ti 10. klo 18.00 huhtikuuta LUENTO Kuun vaikutuksista puutarhan töissä ja puun kaadossa Hollolan Hämeenkoskella. Hämeenkosken maa- ja kotitalousseura järjestää, luento on avoin kaikille. Järjestäjän sivut. Koskenkohinat-nettilehdessä lisää.

To-Su 12.-15. huhtikuuta Kevätmessut Helsingin messukeskuksessa. Yläkuun osaston löydät pohjoisen sisäänkäynnin eli parkkipaikkojen puoleisen oven läheltä: R-kioskin kohdalta halliin, vähän eteenpäin ja vähän oikealle, P-käytävällä. Lähistöllä ovat myös Yläkuun kirjojen jälleenmyyjät Hyötykasviyhdistys ja Maatiainen. Anne Pöyhönen paikalla joka päivä. Tapahtuman sivut.

Pe-Su 20.-22. huhtikuuta Puutarhamessut osana Supermessuja Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa. LUENTO messuilla, kts alla. Samalla lipulla myös Kotimaan matkailu, Design ja käsityötori, Keräily ja uutuus musiikkitapahtuma Platta. Tapahtuman sivut.

Pe ja Su 20.ja 22. huhtikuuta Tampereen Supermessuilla myös Anne Pöyhösen LUENNOT: Kuun vaikutus puutarhan töihin, pe klo 15.30 ja su klo 13.30. Luento on A-hallissa, puutarhalavalla ja se kestää noin 20 min. Sen jälkeen juttua voi jatkaa Yläkuun osastolla. Luennon kuvaus.

Pe-Su 27.-29. huhtikuuta Pihapiirimessut Lahden messukeskuksessa. Anne Pöyhönen paikalla. Tapahtuman sivut.

Haluatteko tapahtumaanne luennon Kuun vaikutuksesta kansanperinteen mukaan tai suomalaisen kalenterin historiasta (almanakka & riimusauva)? Ota yhteyttä puh. 050 535 33 21. Yhteystiedot.

Anne Pöyhösen radiohaastattelut Kuun vaikutuksesta:
- Yle Radion haastattelu joulukuusen kaatoajasta 14.12.2016.
- Syyskuu 2015: Anne Pöyhösen haastattelu kuunkierron vaikutuksista Radio Classic:in kanavalla.
- Anne Pöyhösen haastattelu kuunkierron vaikutuksista Yle Radiossa 1.10.2014
- 20.1.2014 METSÄRADIO: Anne Pöyhösen haastattelu puiden kaatoajoista (Kuuntele netissä.)
- Anne Pöyhösen haastattelu joulukuusen kaatoajasta Yle Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa 18.12.2013.
- Kuuntele tästä: Anne Pöyhönen kertoo Kuun vaikutuksesta ja Wanhan ajan Kuukalenterin käytöstä. Ruotsin suomalaisten Sisu-radion haastattelu 25.4.2013
- Anne Pöyhösen haastattelu Yle Radio Keski-Suomi 19.6.2013
- Sisu-radiossa Ruotsissa 24.4.2013 (Kuuntele netissä.)
- Yle Radio Keski-Suomi 11.3.2013. (Tekstinä netissä.)
- Yle Radio Satakunta joulun alla 2011. (Vain suorana lähetyksenä, ei netissä.)
- Yle Radio Satakunta kesäkuussa 2011.
- Yle Radio Satakunta ssa 2010.
- Joensuun radio tammikuussa 2010.
- Yle Radio syyskuussa 2009.

Menneitä tapahtumia:

La 3. maaliskuuta Klo 13-15. Lapinlahdella Kaskikuusen opistolla LUENTO: Kuu ja terveys - kehon hoito kuunkierron mukaan, vastan teosta täysikuun vaikutukseen. Lisätietoa järjestäjän sivulla.

La 17.2.2018 klo 12-17 Kouvolassa. Anne Pöyhönen pitää yhden päivän Kuu-kurssin: Kuun vaikutus kansanperinteen mukaan: Puutarhan hoito, terveyden hoito, puiden kaato ja rakentaminen, sekä monet muut arjen askareet. Tässä on nyt se pitkään kysytty laajempi kurssi kuun vaikutuksesta eri töissä ja itsensä hoitamisessa. Kurssi sopii kaikille, mutta erityisesti nyt on tilaisuus kuulla tarkemmin ja syvällisemmin kuun mukaan tehtävistä töistä, enemmän kuin yhden illan luennolla ehtii. Keskustelulle ja kysymyksille jää hyvin aikaa. Tauon aikana voi käydä lähikahvilassa tai syödä omat eväät, ja paikan päälläkin kahvia löytyy. Käydään läpi Kuun kaksi eri sykliä: kuun vaiheet ja eläinratamerkit (eli Kuun korkeus), miten ne on kalenteriin merkitty ja miten niitä tulkitaan. Kuun merkitys puutarhan hoidossa, viljelyssä, yrttien keruussa, vastan teossa sekä kodinhoidon ja arjen töissä. Hiukan myös asiaa metsänhoidosta ja puiden kaadosta polttopuuksi tai rakentamiseen. Vesakon raivaus ja puuntaimien istutus. Eri kehonosien parhaat hoitoajat, milloin mennä hammaslääkäriin ja leikkauksiin. Täydenkuun vaikutus. Kuunkierron vaikutus säähän ja sään vaikutus terveyteen. Hinta 30,- sisältää kalenterin tai päiväkirjan valinnan mukaan, jotta voi tehdä merkintöjä suoraan siihen. OSOITE: Kouvolankatu 24. Ilmottautua voi tästä linkistä tai suoraan puh. 044 747 8501 tai sähköpostilla: marjatta.niskanen@kymenlaakso.fi .

La-su 10.-11.2.2018 Minä Olen -hyvinvointimessut Finlandiatalossa Helsingissä. Paikka 274, toinen kerros. Tapahtuman sivut.

Su 4.2.2018 Anne Pöyhösen LUENTO Vihtijärvellä: Kuun vaikutus luonnossa. Entisajan neuvot siihen, milloin on kuun vaiheisiin perustuen paras aika tehdä vihdat, kylvöt, yrttien keruut, puiden istutukset, vesakoiden raivaukset ja rikkaruohojen kitkemiset. Asiaa myös polttopuun kaatoajoista, kaivon ja lähteen puhdistuksesta, aitojen pystytyksestä, vieraslajien hävityksestä ja monista muista töistä kuun kierron mukaan. Tutustutaan myös sään ennustamiseen kuunsirpistä. Vihtijärven kylätalo, Kouluntie 23, Vihtijärvi. (Hyvinkään lounaispuolella) Vihtijärven sivut.

Ke 24.1.2018 Anne Pöyhösen luento Helsingissä: Kansanomaiset käsitykset tähtitaivaan ilmiöistä. Miten vanha kansa ymmärsi Kuun liikkeet, nimitti tähtitaivaan kuviot, missä on Väinämöisen virsun jälki tai Kalevan miekka? Mikä on Kuun kasakka ja mitä siitä katsottiin? Miten Linnunradasta ennustettiin talven sää? Mitä kansanperinne kertoo sateenkaaresta ja revontulista? Ursan tiloissa Tähtitorninmäellä, Kopernikuksentie 1. Klo 18-20. Ursan tapahtumakalenteri

Ma 4.12. Anne Pöyhösen LUENTO Kuun vaikutus puutarhan hoidossa Tampereen puutarhaseuralla klo 18.00, Kuninkaankatu 36 B. Järjestäjän sivut.

To-Su 26.-29.10. Helsingin Kirjamessut. Uusi sijainti 7e 110: löydät Tapahtuman sivut.

Pe-Su 20.-22.10. Helsingissä I Love Me -messut, messukeskuksessa. Tule kysymään, miten kuukalenterista katsotaan parhaat päivät hiusten leikkuulle ja värjäyksille, eri kehonosien hoidoille, hammaslääkärille ja leikkauksiin. Messujen sivut.

Seuraa Yläkuun Facebook sivua.
CURRENT MOON

moon info

 

Kuu ja sää Päiväkirja 2018 myynnissä koko vuoden!

Töiden tekoajat kuun mukaan, sääpäiväkirja ja tilaa muistiinpanoille.

 

Kuu - Naisen Voima

Terhi Hirvikallion kirja avaa naisen kuurytmiä - ja auttaa miehiäkin ymmärtämään!

 

Uusintapainos:
Nappaako tänään - opaskirja kalamiehille kalantulon ennustamisessa

Ilmanpaine, tuuli, lämpötila ja kuun vetovoima.