Pöyhösen Puutarha: Historia

Pöyhösen puutarha toimii Eurajoella Auvin kylässä. Eurajoki on rannikkokunta 8-tien varressa Rauman ja Porin välissä.

Eliisa Pöyhönen aloitti vihannesten viljelyn avomaalla ja ensimmäinen lasikasvihuone rakennettiin yhdessä puoliso Antti Pöyhösen kanssa 1969. Siinä viljeltiin aluksi salaattia, tilliä, tomaattia ja joulukukkia

Lisää kasvihuoneita rakennettiin 70-luvulla. Niissä kasvoi kesäkukkia, tomaattia ja kasvihuonekurkkua. Jouluksi kasvatettiin hyasintteja, amarylliksia ja joulutähtiä, äitienpäiväksi komeita ruukkuruusuja. Myöhemmin valikoimaan tulivat leikkokrysanteemit. Eurajoen seurakunnalle kasvatettiin hautausmaille istutettavia kukkia.

Vuonna 1995 rakennettiin entistä suurempi kasvihuone tomaatin kasvatusta varten. Tomaattimme kasvoivat aina kasvuturpeessa, mikä antoi niille paremman maun, kuin vaihtoehtona ollut kivivilla ja ravinneliuos.

Avomaaviljelyssä oli porkkanaa, punajuurta, selleriä, palsternakkaa, purjoa, tilliä, perunaa ja kaaleja. Avomaankurkkua viljeltiin elintarviketeollisuudelle useita vuosia.

Eurajoen keskustassa Eliisa Pöyhösellä oli kukkakauppa yli 10 vuoden ajan. Se toimi samassa rakennuksessa puoliso Antti Pöyhösen sähköasennusliikkeen kanssa.

Uusimpana kehityksenä alettiin vihanneksista ja marjoista valmistaa tuotteita omissa tiloissa ja näin syntyivät nykyiset marjamarmeladit, vihannessalaatit, marjamehut ja makusiirapit. Osalle niistä on myönnetty myös Maakuntien Parhaat -merkki, ja kaikki on valmistettu mahdollisimman vähillä lisäaineilla. Väri ja maku on kokonaan marjoista ja vihanneksista itsestään.

Eliisa Pöyhönen on toiminut yrittäjänä 50 vuoden ajan, minkä johdosta Suomen Yrittäjät ry myönsi hänelle Yrittäjäristin 50-vuotistimanttiristin keväällä 2016.